- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
- sziku69: Szólánc.
- Őskoczka
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vzoltan
aktív tag
Torolve
-
lehella
senior tag
válasz
wassermann #10693 üzenetére
Köszi, ilyesmire gondoltam én is.Gondolom most megy az éles tesztelése a különböző firmeknek, hamar kijönnek a gyerekbetegségek javításai is.
-
lehella
senior tag
Sziasztok!
Szerintetek melyik eszközt lenne érdemes vennem hálózati média lejátszónak? Pi model B-t használtan házzal 8ezer körül, vagy Pi2-t új áron + dobozzal? Jelenleg kölcsönben van egy Pi B-m, hálózaton szépen viszi az 1080@9Mbps filmeket, csak annyi hogy közben az egér rendesen akadozik. -
-
vzoltan
aktív tag
válasz
azbest #10687 üzenetére
Szia, nekem a legnagyobb problemam rpi2 osmc-vel hogy a homeroket eldobaj X ido utan (random ido)
par 10perc vagy 1-2 ora utan. (regi pin raspbmcvel tovabbra is ugyan ugy mukodik)(rendszer ugyn ugy usbn van mint az elmult evekben, ugyanis nekem a tapasztalatom az volt h sdrol sokszor lelotte a rendszert es ujra kellett huzni, mig pendriverol 2evig ment 24/7ben hiba nelkul)
-
azbest
félisten
Na megvolt az első fagyásom a pi2-vel. Friss raspbian alól nyomogattam a grafikus felületet, böngészőt, mindkraftot... majd csontra fagyott pár másodperccel később, hogy elindítottam a tégi pi.hez készült hőmérséklet kiolvasó scriptemet. Pár értéket kiírt pedig. A böngészlől egyébként teljesen gördülékenynek tűntek, csak időnként megálltak gondolkodni... olyankor láttam a zöld ledet, ami azt hiszem a háttértár aktivitálst jelzi talán. Igaz ez csak class4-es kártya. Normál SD -ből van még pár, a micro sd-imet meg android kütyükben használom, úgyhogy rendeltem is taiwanról két 16GB-os gyorsabb kártyát.
-
golya87
őstag
válasz
wassermann #10685 üzenetére
Visszatéve a Pi1-et ugyanezt tapasztaltam, beírtam a licencet már ment is.
Szerintem ideje aludnom és majd holnap tiszta fejjel újra.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
attila666 #10682 üzenetére
Elég sok a kérdés, én a rendszer architektúrára és az XBMC-re vonatkozókra válaszolok:
a fájlok elérésére az SMB vagy NFS jó, így más gép is elérheti könnyedén őket. Az XBMC úgy rendezi őket ahogy te kiválasztod... borítót, sztorit, szereplőket mind le tud tölteni automatikusan, ha a cím stimmel (magyar is megy a PORT.hu pluginnel) . Ha a cím általa nem felismerhető, akkor te magad is megmutathatod neki kézzel a helyes cimet. -
golya87
őstag
RPi2 vs OE
1. Mobilos (iOS) klienssel nem működik az opciók gomb, így nem tudok se törölni, se módosítani felvett médiatárat.
2. Tv kliensnél nincs kép a UPCD-s csatornákon (mpeg2) csak a MindigTV-seken (mpeg4).
3. Beíráskor nem dobja fel a mobil kliens a billentyűzetet. Így nekem kell kikeresni egyesével a betűket.Próbáltam az official 5.0.1-et és a MilhouseVH buildet is.
Éles rendszeren még maradnak a Pi1-esek.
-
attila666
tag
Sziasztok!
Rendeltem egy Raspberry pi 2-t, csak még úton van. TV-re lesz HDMI-n rákötve.
Kérdésem, hogy van egy intel atom szerverem debian linuxxal, ezen lesznek a filmek, zenék, képek. Milyen módszerrel streamelnétek a PI-re a tartalmat?
Néztem a Plex-et, amin nagyon tetszik, hogy a szerveren tudom a tartalmakat rendezni, viszont nem tudom, hogy a raspberry kliens (láttam xbmc plugint (plexbmc)) hogyan működik. A másik kérdés pedig, hogy ha OSX klienssel nézem a filmet akkor nem transzkódol a szerver, de telefon vagy webre streamelés közben igen (avi film esetén). PI-re streamelés közben is transzkódolna? Mert akkor felejtős...
A másik az SMB szerver és XBMC kliens. Itt a tartalmakat hogyan tudom rendezni szépen? NFO fájlok a film könyvtárába majd letölti az XBMC hozzá a leírást, borítókat?
Esetleg ki milyen távirányítót használ a PI-hez? FLIRC? Vagy láttam ebay-en giroszkópos távirányítót, egyik felén hagyományos gombokkal, másik felén billentyűzettel 15 dollárért.
Köszönöm!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
DonThomasino #10678 üzenetére
Nem kell formáznod semmit, a Windows-os program rákérdez a kártyára, majd megcsinál rajta mindent. Ezután az automatikus telepítés is magától megy (particionál, formáz, telepít).Hülyebiztos teljesen.
-
smallmer
őstag
Sziasztok, raspberryvel vagy valami ilyesmi kütyüvel tudnék 60megás nethez készíteni torrent servert magamnak otthonra?? Koszi
-
Blaise
veterán
válasz
DonThomasino #10678 üzenetére
Rakd fel a Noobs-ot:
-
golya87
őstag
válasz
DonThomasino #10676 üzenetére
Win32DiskImager kell hozzá. Legalábbis én ma úgy csináltam, raspberry honlapjáról letöltöttem az img-t és felraktam az sd kártyára.
-
DonThomasino
veterán
Hogy kell formázni az SD kártyát ha Raspbipian t szeretnék rá tenni?
-
perempe
veterán
ha i2s dac működik a 2-vel, akkor veszek.
-
azbest
félisten
válasz
vargalex #10671 üzenetére
Jaja, a farnel == element14 => fdh a magyar re-disztribútoruk.
-
vargalex
félisten
válasz
azbest #10669 üzenetére
Szia!
A hozzá adott guide vastagságán én is meglepődtem... Az FDH-tól viszont ilyen Element14-es dobozban érkezett.
(#10670) vzoltan: Az element14-es változathoz valóban vastag Qiuck Start Guide van.
-
vargalex
félisten
válasz
vzoltan #10657 üzenetére
Nos, ahogy írtam, tegnap nekem is megérkezett az RPi 2. Csak késő este (éjszaka) volt időm foglalkozni vele, de osmc-n szépen megy a kodi és (eddig legalábbis) az 1-wire szenzorok is. Mindent feltettem, amire szükségem volt (vim, cron, mariadb-client, stb.).
Az 1-wire szenzorok is folyamatosan mennek 10 óra 30 perce. Szépen látszik az adatbázisban is, hogy nem volt kiesés (percenkénti mérés van):
MariaDB [temperaturedb]> select sensor_id, count(*) from temperatures where datum>now()-interval 630 minute group by sensor_id;
+-----------+----------+
| sensor_id | count(*) |
+-----------+----------+
| 1 | 630 |
| 2 | 630 |
| 3 | 630 |
| 4 | 630 |
| 5 | 630 |
| 6 | 630 |
+-----------+----------+
6 rows in set (0.06 sec)Szerk.:
(#10659) ddudas: Nekem nincs billentyűzet a PI-n, így arról én is teljes biztonsággal tudok nyilatkozni, hogy az SSH megy. Mindent azon keresztül telepítettem, config-oltam. -
azbest
félisten
válasz
schferenc77 #10665 üzenetére
a pi sorozatszáma alapján adták a kódot, így csak azzal működik, amihez kérted.
Olyat persze lehet, hogy több kódot is felsorolsz, ha több pihez vettél licenszt és ki tudja választani a sajátját. Ez akkor érdekes, ha egy kártyát több pivel használsz. -
Kroni1
veterán
Én egy évig használtam a Pi-t licensz nélkül és egy olyan videoba se akadtam bele amihez kellett volna. Persze biztos van akinek kell, de a userek nagyrésze sztem nem használja ki..
-
cigam
titán
válasz
tvamos #10662 üzenetére
Igen, a codec külön tétel, és nem a grafikus gyorsításért kell fizetni.
-
lehella
senior tag
Sziasztok!
Kipróbálásra hozzám került egy Rasberry Pi B model, OpenELEC rendszerrel szeretnék egy jó kis médialejátszót kreálni belőle. Routerre kötött HDD-ről fogom a videókat nézni. Kérdésem, hogy amennyiben beállítottam az 1080p felbontást, akkor az ilyen felbontásban is megy a TV-re, ekkora felbontású videók mellett, nem lesz semmi felskálázás? -
ddudas
tag
Néhány első benyomás: OSMC nem az igazi még, nekem se SMB, se FTP, de még SSH se működött, ezért azt feladtam. Raspbian nagyon kellemes, még a böngészés is flottul megy ice weasel-lel. OpenCV nagyon fürge lett, hatalmas előrelépés, még úgy is, hogy csak egy magot használ. Újra kéne fordítani TBB-vel, hátha működik. Minden esetre a fordítás is pörgősebb! Személy szerint rendelek még egyet és megválok 1 vagy 2 régi B-től.
-
wassermann
Topikgazda
Standalone KODI letöltés a lapközepén [itt]. Ha a telepítő Rasppbmc-Win32 könyvtárába "installer.img.gz"-re átnevezve beteszitek, azonnal a teljesverziójú KODI-t rakja az USB-s kártyaolvasóba dugott kártyára, így akár internetre nem csatlakozó Pi-re is felrakható.
-
Gyula84
veterán
válasz
DonThomasino #10653 üzenetére
szerintem azt ott is úgy kell mint rpi nél szóval a memkártyára kellene felrakni
-
azbest
félisten
válasz
DonThomasino #10650 üzenetére
Az SDHC-vel nem hiszem, hogy gond lenne, mert a 8GB feletti kártyák általában már ilyenek. Az SDXC már kédéses (32GB-tól jellemző, de van átfedés a méretek közt). AZ UHS-t nem támogatja szerintem.
(#10644) vargalex: nekem is megjött a mail, hogy holnap jön a futár vele, kerek 13500
-
DonThomasino
veterán
Tudja valaki banana pi kompatibilis a SDHC szabvánnyal?
-
ddudas
tag
Úgy néz ki átvert az FDH, amikor azt mondták, hogy 5 hetet kell várnom, ma kiszállították
-
vzoltan
aktív tag
törölve
-
vzoltan
aktív tag
válasz
Kroni1 #10646 üzenetére
kb, de sok dolog hianyzik alola csak ~450mb mig a raspbmc giga kornyeken van, szoval sokat kell telepitgetni annak aki nem csak kodi-ra akarja hasznalni.
mondjuk fura hogy ezt irja ki:
osmc@osmc:~$ cpu
Governor: ondemand
Min Freq: 600Mhz
Max Freq: 950Mhz10:48:21: 600Mhz, 39.01C
10:48:23: 600Mhz, 39.01C
10:48:25: 600Mhz, 39.01C
10:48:27: 600Mhz, 39.01C
10:48:29: 600Mhz, 39.55C
10:48:31: 600Mhz, 39.55Cigaz ez a script meg rpi1-re lett irva, na de a 600mhz?
a 950is csak azert annyi mert osmcben beallitottam az overclockot....
szoval nem tudom hogy hol 900mhz az alap ora jel.
ettol fuggetlenul kodi villamgyors rajta.
-
golya87
őstag
válasz
DonThomasino #10641 üzenetére
RPi-re?
-
DonThomasino
veterán
Pendrive ról lehet OS t telepíteni vagy csak memória kártyáról?
-
válasz
lord.lakli #10638 üzenetére
Ezt hogy érted? Attól eltekintve, hogy az adott típus már kifutott, ezek teljes értékű x86-os PC-k, USB-n azt csatlakoztathatsz hozzájuk, mint az asztali gépedhez.
MaCS
-
lord.lakli
őstag
válasz
wassermann #10637 üzenetére
Mondjuk erre nyomtatós és scannert maximum csak rátenni tud
-
válasz
hódmaci #10635 üzenetére
Akkor valóban a teljes hardvert kell hordoznod. Erre lehetne jó a RPI, de szerintem eleve a tévébe/monitorba dugós HDMI-s stickek praktikusabbak, másrészt a RPI előnye a multimédiás használatnál jön ki a drivertámogatás miatt, nyers erőben és csatlakozási lehetőségben más kártyák jobbak.
Üdv: MaCS
-
hódmaci
senior tag
válasz
MaCS_70 #10632 üzenetére
"Nem szívesen másolgatok be idegen pc.k be adatokat sokszor nincs is jogom ezekhez és van ahol nincs net"
Az ötlet jó már gondoltam én is rá de sajnos a pendrive-nak nincs procija.
No meg ezt nem is vennék szívesen mivel vannak üzleti titkok is így rögtön hozzáférnék mindenhez azonkívül minden gép Biosa is zárolva van.vzoltan
Köszönöm az útbaigazítást.
Át is térek oda. -
vzoltan
aktív tag
GPIO kiosztasrol tud valaki valamit rpi2 eseteben? tobb lett a tuske, igy nem tudom h melyik mire valo, es nem tudom melyikre kossem ra a szenzorokat ledeket
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék összerakni egy minél kisebb "pc"-t.
Sokat ingázok irodák közt evidens mindenütt van klaviatúra egér monitor nyomtató,pc.
Adatokat szoktam hurcolászni nyomtatni netet elérni,szövegszerkesztő, filmet nézni meló közben.
Nem szívesen másolgatok be idegen pc.k be adatokat sokszor nincs is jogom ezekhez és van ahol nincs net. Arra gondoltam kellene "zseb" számítógép ami elfér kis helyen,monitor egér ilyesmi nem kell hisz ezek adottak.
Valami komolyabb oprendszer kellene,hogy fusson rajta ami kicsit "buta barát" pl ubuntu.
ami alapból kezeli a különböző nyomtatókat,szkennereket.
Az érdekelne ez Raspberry pi vel megoldható-e?
Illetve ha nem akkor ti mit ajánlanátok? -
wassermann
Topikgazda
válasz
wassermann #10626 üzenetére
Amit letöltöttem ott a balfelső sarokban KODI felirat van
Nekem az XBMC nem frissíti magát - ha beállítom akkor sem. Valószínűleg azért mert a TV-headend-et használom és a bemásolt, DVB-T vevőhöz tartozó meghajtófájlok miatt már nem érintetlen a fájlstruktúra (feltételezés)
-
válasz
wassermann #10626 üzenetére
Ezt most nem igazán értem: A Raspbmc-n Kodi fut.
MaCS
-
wassermann
Topikgazda
Kipróbáltam a régi "B"-s PI-men RaspBMC helyett a KODI-t: korszerűbbnek tűnt, pl. a billentyűzetkiosztást is be lehet végre állítani. Sajnos a TVhead-end server - TV kliens beállítása után kiütötte magát és mivel a PI-m most teljesen offline nem vacakoltam vele, visszatettem bele a régi, Raspbmc-s kártyát
-
GyéBen
tag
A FDH-nél pontosan mennyibe kerül a Pi2 vidéki kiszállítással? Jól számolom, hogy 9128*1,27+1500 = 13093 forintba?
Azért az kicsit durva, hogy a málnapc és a rpibolt is 15490 forintért árulják a Pi2-t, tehát olyan kb. 30%-os haszonkulccsal dolgoznak.
-
Kroni1
veterán
válasz
vzoltan #10617 üzenetére
Engem érdekelne is ha ugy alakul, h eladod, irok egy pü-t!
Az osmc alap skinje ugyanugy a confluence, de maga az osmc még alpha 4 állapotú, tehát nagyon kezdetleges elvileg, sanszos hogy sokminden nem fog rendesen menni rajta még egy darabig..
Amugy egy dolgot ha van idöd megnéznél nekem? Az érdekelne, hogy a confluence-ről az aeon nox skinre átváltva változik-e a pi2 hömérséklete idle-ben. Nekem a cuboxon ha átváltok 10-15fokot melegszik percek alatt, alapból minden effekt vagy ilyesmi bekapcsolása nélkül...
-
stopperos
senior tag
Ha valaki esetleg használ 1-wire szenzorokat, akkor a kernel 3.18-ra történő átálláskor be kell írnia a következőt a /boot/config.txt fájlba: dtoverlay=w1-gpio,gpiopin=4
Ez ugyanúgy érinti az i2c protokollt és társait is. Forrás [Forrás#2].
Csak ma frissítettem és rászaladtam, hogy nem jöttek fel boot után a DS18B20-as szenzoraim.
-
vzoltan
aktív tag
azt neztetek hogy raspbmc KODI helix 14.1-el kifujt?
nem lesz tobb frissites ra csak biztonsagi, de az is csak juniusig.Raspberry Pi 2-re pedig nem lesz raspbmc, meg az sem ami most van pire.
Lesz viszont OSMC.
http://www.raspbmc.com/2015/02/raspberry-pi-2-0-and-raspbmcs-last-update/
https://osmc.tv/2015/02/raspberry-pi-2-released-with-osmc-support/
-
azbest
félisten
válasz
HuMarc #10601 üzenetére
Nem véletlen, hogy a pi-n kívül kb minden kiegészítőm kínából rendeltem ebay-en keresztül
Ha meglesz a pi, akkor adok neki még egy esélyt, mint házi tv szerver / settopbox. De erős a kísértés egy odroic c1-re is. Bár ez csak hobbi, mert a mostani notebook teljesen jól ellátja a feladatot.
-
-
rolio1
tag
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #10598 üzenetére
Nem az fdh-tól rendelted
Az oldalukon a raspi link átdob a farnelhez, ahol a cikkszámot kimásolva és az fdh.hu oldal gyorsrendeléséhez bemásolva rendelnél a magyar fdh-tól. Te közvetlenül a britt farneltől vetted meg. angol számlát kapsz.
Az fdh-n kersztül magyar a számla és gls futár hozza.
-
HuMarc
veterán
Hát, gondolkodtam egy sort, és annyira mégsem olcsó ez az RPi. Az RPi 2 ugye 15500 Ft, egy 64 GB-s pendrive (torrentez inkább ez, mint a meglévő külső vinyóm, mert azt használnám másra is) az is ~12 000 Ft, aztán egy táp, ami 3000 Ft, ez így összesen 30 000 Ft, még egy SD kártya és máris alulról karcolja a 35k-t. Szóval letettem a torrentszerver építésének ötletéről, mert 35k-ért azért valami mást is kéne kezdeni vele. Szóval összességében jó nagy kamu ez a 35$...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- PlayStation 5
- Eredeti játékok OFF topik
- Nintendo Switch 2
- Elektromos autók - motorok
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest