- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X Cinebench R23 & R24 Benchmarkokban mérve
- bambano: Bambanő háza tája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Krisztianby: Íróasztal STAUNING 80x160 jobb mint gondoltam.
- Klaus Duran: Youtube AI szinkron
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vzoltan
aktív tag
"If I had to pick a bug in the Raspberry Pi," Eben remarked this morning, "excessive sensitivity to paparazzi is the one I would pick."
We've discovered that a REALLY high-intensity burst of light, like a xenon flash or a laser pointer, can make your Pi 2 crash or reboot; bright sunlight, indoor lighting and even other types of flash don't, and there are no lasting ill effects. Find out about the photoelectric effect and about easy work-arounds using such common materials as Blu-tack, Sugru or bread (really) in our blog post: "www.raspberrypi.org/xenon-death-flash-a-free-physics-lesson/
-
vzoltan
aktív tag
Alkalmas
Kompromisszumokkal
(1max2aktiv letoltes es 30seed, 3-4mb toltessel nem maxon)
Tvd Taviranyitoval vezerelheted vagy akar ios/android appal (xbmc)
Udv.Szerk: ez rpi1B-s tapasztalatom, de mivel az usb kezeles nem valtozott (lan es sub egy vezerlon)
Gondolom h ennel gyorsabb toltest ne akarj -
oba
addikt
Rpi 2 alkalmas lenne már torrent boxként való üzemeltetésre? Aktív usb hubon vagy dokkolón lenne rádugva egy külső hdd, a netet (100/50 mbit) pedig kábelen kapná. A letöltött tartalmat pedig le is játszanám a hdmin rádugott tvn. Mi a szűk keresztmetszet ami miatt akadozna, neadjisten fagyna a Pi? Esetleg hasonló árkategóriában valami más eszközt tudnátok ajánlani? Tudom ez nem az a topik
Fontos a pihez hasonló alacsony fogyasztás. Bónusz ha lehet vnc szervert vagy torrent ill. média lejátszó remote cuccot telepíteni rá hogy egy ipadel vagy androidos mobillal tudjam távvezérelni.
-
Horvi
őstag
Akkor érdemesebb formázni egy részét ext4-re. Saját tapasztalat alapján azzal jobb sebességet lehet elérni letöltés/írás/olvasás szempontjából. Ha meg mégis kell az adat akkor csapsz rá mondjuk egy SMB servert és akkor le tudod szedni ami kell hálón keresztül, csak arra kell figyelni, hogy ez nem egy sebességbajnok megoldás.
-
azbest
félisten
válasz
lord.lakli #10787 üzenetére
dobtam nekik egy mailt, de ezeket ignorálni szokták. Tàrgyi tévedés nem szempont.
-
vzoltan
aktív tag
válasz
lord.lakli #10787 üzenetére
Ha dobozva teszed , hogyan fotozod le?
-
lord.lakli
őstag
válasz
CharlieDrop #10779 üzenetére
A cikk borzalmas. Persze teljes értékű win10 lesz
Kedves újságíró kicsit utána nézett volna, akkor tudná, hogy nem teljes értékű win10 lesz hozzá, így nem alkalmas kiváltani egy pc-t. Persze meg mindenki fotózni akarja a pi-t.
A fényérzékenység igaz. Mi van ekkor? Semmi, mert ne fotózd, ha meg fotózod, akkor tedd be dobozba és kész. -
vargalex
félisten
válasz
wassermann #10782 üzenetére
Szerintem PI-vel sem bonyolult dolog. Ráadásul nem biztos, hogy speedtest-re kell mérni, post-olni is kellene az eredményeket, valamint előtte le is kell kérni a cél értékeket. Ezek pedig akár egy curl-al is megoldhatók script-ben (a le/feltöltés is 1 szálon).
Arról nem beszélve, hogy tablet esetén az USB kezelése is visszafoghatja a mérést. Persze arról még nem esett szó, hogy mekkora netről van szó.Adott esetben egyébként egy OpenWrt-s routerrel is megoldható a dolog..
-
Mennyire lenne problémás az ntfs fájlrendszer?
- nem problémás, csak túlzottan erőforrás-igényes (és sérülékeny, ha a PI nem stabil)
Érdemes lenne egy nagyobb partíciót leválasztani és megformázni EXT 4-re?
- igen, ha nem akarod utána visszadugni windows-os PC-be (vannak ext2 kompatibilis driverek, de full ext4 támogatást még nem találtam windows-ra, a toolokkal meg nem tudod drive-ként kezelni, hanem csak az adott programon belül éred el) - bár most, ahogy utánanéztem nemrég jelent meg az ExtFS for Windows -
hrvp
aktív tag
Sziasztok,
van egy 2TB-s My Passport usb-s külső vinyóm, ntfs. Ezt szeretném rádugni a Pi2-re, erre töltögetne éjjel. Mennyire lenne problémás az ntfs fájlrendszer? Érdemes lenne egy nagyobb partíciót leválasztani és megformázni EXT 4-re?
-
gyozteske
csendes tag
Sziasztok!
Új vagyok a témában, remélem jó helyre írok.
Egy kisebb internet szolgáltatónál dolgozom, és jelentősen megkönnyítené az életemet a következő kütyü.
Rádugom a kedves ügyfélnél az utp csati végére, dhcp kap ip címet, lekérdezi egy szerverről, hogy milyen ping időt, letöltési és feltöltési sebességet várunk el, leméri mind a hármat, visszaküldi a szervernek a mért adatokat, és helyben pedig kijelzi mondjuk mindhárom értékre, hogy piros, sárga vagy zöld (led?).
Mindez az egész egy cuki kis dobozban, és ha még akkumulátoros is lenne, az lenne a tuti. Mint egy mérőműszer. (Tehát rövid idő a használat, utána ki lehet kapcsolni.)
Szóval egy olyan embert keresek, aki ezt mind hardver, mind szoftver szinten megcsinálná nekem. Készre.
Várom a válaszokat, akár privátban is, köszönöm!
Ui: nem olvastam el visszafele a fórumot idő hiányában bocsi, tehát ha már volt hasonló, akkor csak linkeljetek.
-
vzoltan
aktív tag
válasz
CharlieDrop #10779 üzenetére
picit gorgess vissza
-
CharlieDrop
veterán
RasPi2 tulajok, ez a cikk komoly?
-
tvamos
nagyúr
Ugy latom, jol jon a fekete doboz!
Photonic Reset of the Raspberry Pi 2 -
lehella
senior tag
Úgy döntöttem, hogy rendelek hamarosan egy Pi2-t.
Ha OE-t telepítek rá, az működőképes ha a Pi B model OE médiatár, plusz egyéb beállítások mentéseit átviszem az újra?
Plusz még az áramellátásban ugyanúgy elegendő hozzá a TV USB portja, ha nincs rákötve semmi külön eszköz, csak egy légegér? -
vzoltan
aktív tag
válasz
Blaise #10768 üzenetére
En sd boot es usb rendszer hive vagyok,
Szoval nekem eddig sd egy 15eves 512es kartya volt pi1ben es 4gb pendriverol ment a rendszer
Most pi2n egy tobb eves 1gb microsd a boot es egy jobb pendrive a rendszernek
Probaltam nfsrol is a rendszert de nem volt stabil.Viszont ha sdrol ment a rendszer is, azt gyakran megsutotte az overclock ezert marad a tuti immar 2eve, azaz usbrol rendszer.
-
azbest
félisten
válasz
Blaise #10768 üzenetére
Jaja, hát ez ilyen. Van gyors meg van olcsó, jobb esetben. Néha csak lassú drága van
vzoltan: hát talán igen talán nem. Mivel az ifra fényerővel van összefüggésben, így valsz valamennyit segít rajta a homályosan áttetsző is. De szerintem célszerűbb magát az u16 csipet közvetlenül árnyékolni, az a tuti. Azt is csak azért, hogy biztos le okozzon stabilitás problémát. Van a hdmi mellett egy másik fényes felületű szintén árnyékolás nélküli chip, csak az nem a prociba van bekötve, hanem ránézésre a hdmi-vel kapcsolatos.
-
Blaise
veterán
válasz
vzoltan #10764 üzenetére
A memóriakártya pedig ez lesz, már egy hete megrendeltem, 2 héten belül meg szokott jönni:
TRANSCEND MICRO SDHC 45MB 16GB UHS-I U1azbest:
Nem akartam, hogy több hét alatt jöjjön meg Kínából, úgyhogy mindenképpen UK eladóknál nézegettem, a héten ha minden jól megy megjön, és még igy is olcsóbban jön ki, mintha valamelyik itthoni boltból venném postán vagy futárral.
-
azbest
félisten
válasz
Blaise #10760 üzenetére
Jól néz ki, bár ebayen azt is 2500 huf körül látom.
A nem átlátszók közül a legolcsóbb kb 1000 huf körül talán ezek:Elfogadhatónak tűnnek. A B+ és a Pi2 elvileg belemegy ezekbe. Azoknál a B+ házaknál lehet probléma, amelyekben spéci hűtési megoldások vannak, mert a chipek elhelyezkedése változott. Ezek csak körbefogják és a csatlakozók nem változtak.
-
vzoltan
aktív tag
válasz
lord.lakli #10762 üzenetére
Nalam megnyekken nem folytat es nem rebootol, lehet a ledek es a szenzorok miatt, de amugy lenyegtelen, eddigsem es ezutan sem fogom fotozni nem h vakuzni
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #10753 üzenetére
A nyák felüli oldalon védtelen az alkatrész, mert arról csupasz. Méret és súly spórolás miatt használnak mobilokban ilyet. Ha gyárilag alányomnak egy kis helykitöltő/hővezető anyagot, amit tán más chipeknél is szoktak, akkor az lefedi annyira, hogy ne okozzon bajt. Utólag meg oda lehet festeni / nyomni valamit. Szóval szerencsére ez könnyen orvosolhatónak tűnik.
-
vzoltan
aktív tag
válasz
lord.lakli #10757 üzenetére
Akkor vagy gyenge a vaku vagy nem eleg kozelrol lokted neki
A lenyeg h erzekeny a cucc -
D@reeo
aktív tag
válasz
D@reeo #10748 üzenetére
Nem hiszem, hogy ez lenne a közvetlen hiba, de:
cat /var/log/lighttpd/error.log2015-02-08 19:47:49: (mod_fastcgi.c.2676) FastCGI-stderr: PHP Notice: Undefined index: format in /var/www/index.php on line 17 PHP Notice: Use of undefined constant json - assumed 'json' in /var/www/index.php on line 17
valamint cat /var/log/auth.log: (utolsó pár bejegyzése)
Feb 8 19:57:14 raspbmc sudo: pam_unix(sudo:session): session opened for user root by pi(uid=0)
Feb 8 19:57:28 raspbmc sudo: pam_unix(sudo:session): session closed for user root
Feb 8 19:57:46 raspbmc sudo: pam_unix(sudo:session): session closed for user root
Feb 8 19:58:20 raspbmc sudo: pi : TTY=pts/2 ; PWD=/var/log ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/python /var/www/pollSensors.py
Feb 8 19:58:20 raspbmc sudo: pam_unix(sudo:session): session opened for user root by pi(uid=0)
Ez a Linuxban jártasabbaknak mondd valamit? Ebből kiderül, hogy miért nem menti le az adatbázisba az értékeket? -
vzoltan
aktív tag
válasz
wassermann #10753 üzenetére
En nem ertek hozza
Forumon valaki mutatta es kiprobaltam en is
Nem szoktam tv mogott vakuzgatni, de azert 2,5 ev pucer pi1 utan most eloszor majd veszek pi2-nek egy sotet tokot. -
wassermann
Topikgazda
-
vzoltan
aktív tag
válasz
lord.lakli #10751 üzenetére
Majd az okosak megmondjak
Irnak feny erzekenysegert es irnak elektromagneses ter erzekenyseget de utobbi kizarhato mivel ha letakarod barmivel a pit (feny utjaba teszel valamit) akkor NEM fagy kiAmugy vakuzaskor leesik 0-ra a feszko
-
vzoltan
aktív tag
válasz
lord.lakli #10749 üzenetére
jol erted,
youtubeon mar szaporodnak a videok es egyeb forumokon is
-
D@reeo
aktív tag
Üdv
Kezdek belebolondulni ebbe a hőmérős projectbe.
Elméletileg minden a helyén van, de az adatbázisba mégse menti le mért értékeket.
pollSensors.py (itt a 38. sorban kell a nonce = nonce.encode('utf-8'), különben hibát dob, de lehet, hogy pont e miatt nem menti le az adatbázisba)import requests
import hashlib
import time
#Dont forget to fill in PASSWORD and URL TO saveTemp (twice) in this file
sensorids = ["28-00000509be8b", "28-00000535993e"]
avgtemperatures = []
for sensor in range(len(sensorids)):
temperatures = []
for polltime in range(0,3):
text = '';
while text.split("\n")[0].find("YES") == -1:
# Open the file that we viewed earlier so that python can see what is in it. Replace the serial number as before.
tfile = open("/sys/bus/w1/devices/"+ sensorids[sensor] +"/w1_slave")
# Read all of the text in the file.
text = tfile.read()
# Close the file now that the text has been read.
tfile.close()
time.sleep(1)
# Split the text with new lines (\n) and select the second line.
secondline = text.split("\n")[1]
# Split the line into words, referring to the spaces, and select the 10th word (counting from 0).
temperaturedata = secondline.split(" ")[9]
# The first two characters are "t=", so get rid of those and convert the temperature from a string to a number.
temperature = float(temperaturedata[2:])
# Put the decimal point in the right place and display it.
temperatures.append(temperature / 1000)
avgtemperatures.append(sum(temperatures) / float(len(temperatures)))
print avgtemperatures[0]
print avgtemperatures[1]
session = requests.Session()
nonce = session.get(url='http://localhost/saveTemp.php?step=nonce').text
nonce = nonce.encode('utf-8')
response = hashlib.sha256(nonce + 'root' + str(avgtemperatures[0]) + str(avgtemperatures[1])).hexdigest()
post_data = {'response':response, 'temp1':avgtemperatures[0], 'temp2': avgtemperatures[1]}
post_request = session.post(url='http://localhost/saveTemp.php', data=post_data)
if post_request.status_code == 200 :
print post_request.textsaveThemp.php
<?php
// set the defines here, and the mysqli info on line 24
// make sure you have an temps table with floats for temp1 and temp2 and created_at (timestamp)
// make sure you have an alerts table with floats for avgtemp1 and avgtemp2, open (boolean, default: true) and created_at (timestamp)
define("PASSWORD","root");
session_start();
$mysqli = initDB();
if($_GET['step'] == 'nonce') {
getNonce();
} else if (isset($_POST['response']) && isset($_POST['temp1']) && isset($_POST['temp2'])) {
checkAuthenticationResponce();
processEntry($mysqli);
}
$mysqli->close();
function initDB() {
$mysqli = new mysqli("localhost", "root", "root", "temp");
/* check connection */
if ($mysqli->connect_errno) {
header("HTTP/1.0 500 Internal Server Error");
exit();
}
return $mysqli;
}
function checkAuthenticationResponce() {
if(!isset($_SESSION['tempNonce']) || hash('sha256', $_SESSION['tempNonce'] . PASSWORD . $_POST['temp1'] . $_POST['temp2']) != $_POST['response']) {
header("HTTP/1.0 401 Authorization Required");
exit;
} else {
unset($_SESSION['tempNonce']);
}
}
function getNonce() {
$_SESSION['tempNonce'] = hash('sha256', '1321421412412452354235325' . time());
echo $_SESSION['tempNonce'];
}
function processEntry($mysqli) {
$temp1 = floatval($_POST['temp1']);
$temp2 = floatval($_POST['temp2']);
$stmt = $mysqli->prepare("INSERT INTO temps (temp1, temp2) VALUES(?,?)");
$stmt->bind_param('dd', $temp1, $temp2);
if ($stmt->execute() === true) {
echo "added";
} else {
header("HTTP/1.0 500 Internal Server Error");
}
}
?>Ha kézzel viszek be értékeket, akkor azokat kirajzolja a grafilonra. Ha kézzel futtatom a var/www/pollSensors.py-t, akkor kiírja a 2 értéket, de az adatbázisba nem menti le.
mysql user: localhost,root, rootAdatbázis szerkezet:
-- phpMyAdmin SQL Dump
-- version 3.4.11.1deb2+deb7u1
-- http://www.phpmyadmin.net
--
-- Hoszt: localhost
-- Létrehozás ideje: 2015. febr. 08. 19:38
-- Szerver verzió: 5.5.41
-- PHP verzió: 5.4.36-0+deb7u3
SET SQL_MODE="NO_AUTO_VALUE_ON_ZERO";
SET time_zone = "+00:00";
/*!40101 SET @OLD_CHARACTER_SET_CLIENT=@@CHARACTER_SET_CLIENT */;
/*!40101 SET @OLD_CHARACTER_SET_RESULTS=@@CHARACTER_SET_RESULTS */;
/*!40101 SET @OLD_COLLATION_CONNECTION=@@COLLATION_CONNECTION */;
/*!40101 SET NAMES utf8 */;
--
-- Adatbázis: `temp`
--
-- --------------------------------------------------------
--
-- Tábla szerkezet: `temps`
--
CREATE TABLE IF NOT EXISTS `temps` (
`temp1` float NOT NULL,
`temp2` float NOT NULL,
`created_at` timestamp NOT NULL DEFAULT CURRENT_TIMESTAMP
) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=latin1;
--
-- A tábla adatainak kiíratása `temps`
--
INSERT INTO `temps` (`temp1`, `temp2`, `created_at`) VALUES
(21, 11, '2015-02-08 12:59:35'),
(41, 61, '2015-02-08 12:59:51');
/*!40101 SET CHARACTER_SET_CLIENT=@OLD_CHARACTER_SET_CLIENT */;
/*!40101 SET CHARACTER_SET_RESULTS=@OLD_CHARACTER_SET_RESULTS */;
/*!40101 SET COLLATION_CONNECTION=@OLD_COLLATION_CONNECTION */;Mi a francnak nem menti le az adatbázisba az értékeket? Köszi
-
ddudas
tag
válasz
wassermann #10744 üzenetére
Én azokra a PI-kre, amik processzorintenzív dolgot végeznek régi videókártya RAM hűtőbordákat szoktam hővezető epoxival felragasztani, pénzt én sem költenék a külön RPi-hez készített bordákra. Annak idején a 256MB-os rev1 B-t pedig kb fél évig használtam mindenféle doboz nélkül
-
vzoltan
aktív tag
-
vzoltan
aktív tag
válasz
lord.lakli #10739 üzenetére
gondoltam ide is beirom hatha van olyan aki nem tud angolul es kell neki egy ilyen megoldas.
-
vzoltan
aktív tag
ha valaki szeretne ugy hasznalni a pit ahogyan en,
OSMC eseten
(raspbmcvel is mukodik, ertelem szeruen at kell irni a megfelelo sorokat, eddig ugy hasznaltam)ha a tv ki van kapcsolva akkor a kodi is ki van kapcsolva
ha a tv be van kapcsolva akkor kodi is el van inditvaitt van a scriptem hozza:
#!/bin/bash
oldcmd=""
while :
do
cmd=$(/opt/vc/bin/tvservice -n)
if [[ "$cmd" == *"GSM-LG_TV"* && "$cmd" != "$oldcmd" ]]
then
echo starting xbmc
$(sudo systemctl start mediacenter)
oldcmd=$cmd
elif [[ "$cmd" != "$oldcmd" ]] ; then
echo stopping xbmc
$(sudo systemctl stop mediacenter)
oldcmd=$cmd
fi
echo $cmd
sleep 10
doneezt rakd be egy .sh fileba majd
crontab -e
es irj be egy ilyen sort:
@reboot /bin/bash /UTVONAL/FILE_AMIT_LETREHOZTAL.sh >/dev/null 2>&1 &
ha nem LG tvd van vagy mas lenne amit vissza ad a tv a pinek akkor azt igy orvosolhatod:
futtasd le pin ezt:
/opt/vc/bin/tvservice -n
ez vissza fogja adni a tvdet, es amit itt kapsz arra csereld le a scriptben ezt:
GSM-LG_TV
ha ezt a scriptet hasznalod akkor nem is kell feltetlenul hogy KODI automatikusal induljon rendszer inditasnal, tehat ha nem kell neked h autostart legyen akkor ezt futtasd le (csak 1x)
sudo systemctl disable mediacenter
es innentol kezdve csak akkor lesz kodi elinditva ha tv is be van kapcsolva
ha kesobb megis kellene az autostart akkor pedig:
sudo systemctl enable mediacenter
-
vargalex
félisten
válasz
lord.lakli #10734 üzenetére
Szia!
Csak az arm_freq-t módosítottam, ugyanis a bcm2836 elvileg 900 MHz-en képes futni. Szerintem így kapom a helyes értékeket:
osmc@osmc:~$ for i in $(seq 0 3); do echo "CPU$i: Min freq: $(($(cat /sys/devices/system/cpu/cpu$i/cpufreq/scaling_min_freq)/1000)) MHz ; Max freq: $(($(cat /sys/devices/system/cpu/cpu$i/cpufreq/scaling_max_freq)/1000)) MHz Cur freq: $(($(cat /sys/devices/system/cpu/cpu$i/cpufreq/scaling_cur_freq)/1000)) MHz"; done
CPU0: Min freq: 600 MHz ; Max freq: 900 MHz Cur freq: 600 MHz
CPU1: Min freq: 600 MHz ; Max freq: 900 MHz Cur freq: 600 MHz
CPU2: Min freq: 600 MHz ; Max freq: 900 MHz Cur freq: 600 MHz
CPU3: Min freq: 600 MHz ; Max freq: 900 MHz Cur freq: 600 MHzAzaz így nincs túlhajtva. Ha jól emlékszem, osmc-ben az arm_freq 850 volt.
-
lord.lakli
őstag
-
vargalex
félisten
válasz
vzoltan #10732 üzenetére
Szia!
Nem próbáltam, de lehet, hogy megnézem. Azóta sem volt kimaradás a mérésekben:
MariaDB [temperaturedb]> select sensor_id, count(*) from temperatures where datum > now() - interval 3743 minute group by sensor_id;
+-----------+----------+
| sensor_id | count(*) |
+-----------+----------+
| 1 | 3743 |
| 2 | 3743 |
| 3 | 3743 |
| 4 | 3743 |
| 5 | 3743 |
| 6 | 3743 |
+-----------+----------+
6 rows in set (0.24 sec) -
vargalex
félisten
válasz
vzoltan #10730 üzenetére
Szia!
Nincsenek:
osmc@osmc:~$ ls -la /boot/
total 7427
drwxr-xr-x 2 root root 1024 Feb 6 00:50 .
drwxr-xr-x 23 root root 4096 Jan 1 1970 ..
-rwxr-xr-x 1 root root 1447 Jan 31 12:42 LICENCE.broadcom
-rwxr-xr-x 1 root root 17848 Jan 31 12:42 bootcode.bin
-rwxr-xr-x 1 root root 88 Jan 1 1980 cmdline.txt
-rwxr-xr-x 1 root root 220 Feb 6 00:50 config.txt
-rwxr-xr-x 1 root root 9189 Jan 31 12:42 fixup_x.dat
-rwxr-xr-x 1 root root 2236 Jan 1 1980 install.log
-rwxr-xr-x 1 root root 3968136 Jan 30 22:00 kernel7.img
-rwxr-xr-x 1 root root 92 Jan 1 1980 preseed.cfg
-rwxr-xr-x 1 root root 3598504 Jan 31 12:42 start_x.elfosmc@osmc:~$ uname -a
Linux osmc 3.18.5-v7+ #225 SMP PREEMPT Fri Jan 30 18:53:55 GMT 2015 armv7l GNU/Linuxosmc@osmc:~$ cat /boot/config.txt
dtoverlay=w1-gpio,gpiopin=4
core_freq=375
over_voltage=0
force_turbo=0
over_voltage_sdram=0
initial_turbo=0
start_x=1
disable_overscan=1
arm_freq=900
gpu_mem_256=112
gpu_mem_512=144
hdmi_ignore_cec_init=1
sdram_freq=400Sima alap osmc Alpha 4 telepítés.
-
vzoltan
aktív tag
válasz
lord.lakli #10726 üzenetére
Probaltam osmct xbiant minden fele distrot de csak nem ment.
Aztan vissza raktam osmct, majd raspberry pi githubrol letoltottem a teljes firmwaret,
(Gondolvan vagy jo lesz vagy lepusztul es kezdhetem elorol, de jo lett)
Es a benne levo fileokkal mindent felulirtam rpi2 osmcn (opt modules minden ami a zipben volt)Igy a boot particion is lettek szukseges fileok
Majd configtxtben megadtam devicetreet es minden mast, es azota megy,
Igy a firmware is legujabb.root@osmc:~# uname -a
Linux osmc 3.18.6-v7+ #749 SMP PREEMPT Sat Feb 7 18:15:06 GMT 2015 armv7l GNU/Linuxroot@osmc:~# ls /boot
COPYING.linux bcm2709-rpi-2-b.dtb fixup.dat kernel.img start.elf
LICENCE.broadcom bootcode.bin fixup_cd.dat kernel7.img start_cd.elf
bcm2708-rpi-b-plus.dtb cmdline.txt fixup_x.dat overlays start_x.elf
bcm2708-rpi-b.dtb config.txt install.log preseed.cfgroot@osmc:~# ls /boot/overlays/
README iqaudio-dacplus-overlay.dtb
ds1307-rtc-overlay.dtb lirc-rpi-overlay.dtb
hifiberry-amp-overlay.dtb pcf2127-rtc-overlay.dtb
hifiberry-dac-overlay.dtb pcf8523-rtc-overlay.dtb
hifiberry-dacplus-overlay.dtb pps-gpio-overlay.dtb
hifiberry-digi-overlay.dtb w1-gpio-overlay.dtb
iqaudio-dac-overlay.dtb w1-gpio-pullup-overlay.dtbComfig txt
root@osmc:~# cat /boot/config.txt
arm_freq=1000
dtoverlay=w1-gpio,gpiopin=4
sdram_freq=500
force_turbo=0
device_tree=bcm2709-rpi-2-b.dtb
over_voltage_sdram=0
gpu_mem_1024=192
core_freq=500
start_x=1
hdmi_force_edid_3d=1
disable_overscan=1
usb_max_current=1
gpu_mem_256=112
hdmi_force_edid_audio=1
gpu_mem_512=144
over_voltage=2
hdmi_ignore_cec_init=1Nem igazan tudom mik ezek az overlay es dtb fileok, de ugy tunik kell neki rpi2nel.
-
vzoltan
aktív tag
Hajnali 4 re sikerult megoldanom a senzoros problema,at vegre rpi2n
Azota nem dobta le egyszer sem -
ddudas
tag
válasz
Blaise #10723 üzenetére
Lehet, hogy nem értem jól, hogy mit szeretnél, de miért nem jó mondjuk egy ilyen ház?
Illetve nem tudom miért kell óvakodni az átlátszó házaktól. Én speciel nem szeretem, mert éjszaka világít az egész, de ha nem valami spéci dologra kell és nincs látható helyen akkor az egyik ház épp olyan, mint a másik. -
lehella
senior tag
válasz
Cyber_Bird #10721 üzenetére
Azért ébreszteném mert ugye be lehet állítani, hogy bizonyos perc tétlenség után elmenjen aludni. Ilyenkor az usb kibedugásával tudom csak ébreszteni, ezért lenne jó a wol.
-
lehella
senior tag
Sziasztok. A pi még mindig nem támogatja a wol csomaggal az ébresztést? OpenELEC alatt szeretném ébreszteni.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
azbest #10714 üzenetére
Óvatosan az ilyen optocsatolós kínai relékkel!
Szinte mind életveszélyes: a vezérlés mellett 1-2 mm-en belül húzzák a kapcsolt feszültséget (olyan vékony nyomtatott vezetéken, h a relé terhelhetőségének töredékét sem lehet bevállalni - bár maga a relé is hulladék szokott lenni, beégő, áthúzó érintkezőkkel)Játszadozni, kis feszültséghez jók, de 230V-ról vezérléshez saját megoldást célszerű építeni.
-
azbest
félisten
válasz
attila666 #10717 üzenetére
Egyik kollégám lehet kipróbálja a dvb-c tunerjével. A raspi1 procija kevés volt a driveréhez (vagy bugos volt armv6-on). Neki Sundtek DVB-C és hauppauge 1900 valahányas van, de pi1-gyel egyik sem volt jó.
A kínai üdvöskéhez meg kell még kiforrott driver linuxra, mert a dvb-c rész még nincs a hivatalos kernelben [link]
-
attila666
tag
Létezik értelmes árban raspberry pi 2-vel jól működő USB DVB-C tuner?
-
azbest
félisten
válasz
Blaise #10713 üzenetére
Hát,
most rendeltem két 16GB-os microSd uhs-I kártyát. Igaz ez saját márkás taiwani, régebben sandisket, kingston-okat meg adatákat vettem az eladótól. Gondolom a saját márkás cuccuk sem rossz, árban meg a mymemory alatt van [link]. A raspi nem tudja kihasználni az uhs sebességet, de gondolkodom odroid-c1-en is, ami meg tudja.
Odroidhoz microHDMi-HDMI átalakítót [link]
micro USB kábeleket is szoktam, telefonokhoz, pihez... [link], vagy máshoz miniHDMi-hdmi átalakítót [link]
USb A-B kábel hub-hoz vagy kvm switchhez.
Usb hangkártya (cmedia), ha valamiért több csatornás analóg, vagy spdif ki-be menetek kellenének [link]
USB 2.0 to TTL UART 6PIN Module Serial Converter [link]
Esetleg valamilyen optocsatolós 2-8 portos relét [link]
IIC/I2C/TWI/SPI Serial Interface Board Module Port For Arduino 1602LCD Display [link] meg persze magát az 1602 kompatibilis karakteres kijelzőt. A kiegészíytő kártyával megbízhatóbb lehet a működése, mint gpio-ról közvetlenül, mert érzékeny az időzítésekre. Egyben is lehet kapni a kijelzőt és a serial modult, de úgy általában drágább.
HDMi ->VGA + audio átalakítót [link]
DVB-T tunert [link]
gpio-hoz kábeleket, hdmi switch ha a géped monitorával osztozna a pi.
szenzorokat, kijelzőpket... bármit amit a magyar raspi témájú webshopokban is kapni, csak féláron.
Audio-video kábelt a jack aljzathoz.Meg sokminden mást, ami nem kapcsolódik a témához
-
azbest
félisten
válasz
Blaise #10711 üzenetére
Az olcsó wifik sokszor realtek rtl8188 vagy ralink 5370-es chipsetre épülnek. Mindkettő működik elvileg vele (disztribúciónként változó volt, hogy melyiket kezelte jobban). [link]
Saját tapasztalatom szerint a realtek az kevesebbet fogyaszt.
Bluetoothól évekkel ezelőtt vettem párat, abból akkoriban előfordultak hamis chipsetre épülők. Működtek, végülis nem volt rá panaszom, csak mivel mindnek ugyanaz volt az azonosítója, így egymás hatókörében összeakadtak, ha több példány ment egyszerre. Amúgy valsz bármi megy, amihez nem kell külön driver.
-
Blaise
veterán
Tudtok ajánlani olyan eBayről rendelhető USB-s Wifi illetve Bluetooth modult, amik Pi kompatibilisek?
-
-
envagyok
veterán
Más is küzd OE 5.0.1 alatt a tvheadenddel?
Nem talál csatikat, nem használható dvb-s2-vel. -
vzoltan
aktív tag
RPI2-n csak piros led van? megszoktam pi1en hogy a ledek szepen jelzik hogy mi a szitu, itt meg csak egy statikus pirosat latok.
-
g0dl
addikt
Korábban a raspi 1 kapcsán kérdeztem, hogy megoldható-e két hangkimenet xbmc/kodi-vel, egy a HDMI-n, egy pedig optikain.
Akkor azt találtam, hogy gyenge hozzá stb.A pontos szinkronizálás nem érdekes, mert film esetén a hdmi-re dugott tv-ről menne a hang az erősítőbe (tehát szinkronizálás rendben), viszont zenénél nem járatnám a tv-t, és közvetlenül menne egy digitális jel az erősítőbe. Megoldható ez raspi 2-vel?
Az ilyen hdmi/spdif leválasztó aktív eszköz külön táppal stb nagyon nem tetszik.
-
azbest
félisten
Úgy látom tettek ki teljesítménnyel kapcsolatos blogpostot, meg látni már fogyasztási eredményeket is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- sziku69: Szólánc.
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen okostelefont vegyek?
- World of Tanks - MMO
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Xiaomi Redmi Note 9 Pro 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciáva
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3141, 95% Akkumulátor
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest