- eBay-es kütyük kis pénzért
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ZUK Z2 - Kicsi a bors, de erős!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- hdanesz: Elektromos autózás - Hyundai Ioniq 28 kWh - 2018
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blaise
veterán
RPIboltból megrendelt példányt megkapta már valaki?
Elsők között rendeltem hétfőn, azóta elfogyott, majd most újra raktárról hirdetik, de még mindig nem kerestek az átvétellel kapcsolatban...
-
LLKobe
veterán
Jól látom hogy 9127 ft itthon a pi2? Gondolom ez nettó, de akkor is jó ár, ebay-en is 13k.
-
vargalex
félisten
válasz
azbest #10591 üzenetére
Szia!
Nekem is csak egy visszaigazoló e-mail jött (szinte azonnal). Az FDH honlapon a kosárra kattintva, majd a rendelési számra keresve csak annyi látszik, hogy pillanatnyilag nincs készleten (a rendelés leadásakor is ez volt). A visszaigazoló e-mail 2-án 13:00-kor jött.
Szerk.: mondjuk én az fdh oldalán (fdh.hu) rendeltem...
-
Kroni1
veterán
Meg tudná nézni esetleg valaki, aki szintén Openelec 5-öt használ, hogy ha az alap confluence skinről átvált az Aeon Nox skin-re akkor neki változik-e a Pi hőmérséklete? Nálam több mint 10 fokkal emelkedik ha átváltok perceken belül, még mielőtt bármiféle effektek vagy ilyesmit rátennék! Próbáltam friss rendszeren is, ugyanez van. Ennyivel jobban pörgetné a CPU-t ez a skin, vagy csak nálam van valami gond?!
-
Gyula84
veterán
válasz
lord.lakli #10583 üzenetére
az az igazság hogy sokat nem akarok rákölteni
pendrive az ntfs en van azt is ismerei gondolom akkor az annyira nem számít
(#10584) ddudas
amperek miatt kérdeztem ám, hogy mit figyeljek de akkor valami külső tápos kellene(#10585) banana_joe
deluge próbáltad az nem image, de én ennél kötöttem ki -
banana_joe
tag
nincs vkinek egy image-e amin van működő torrent kliens?
-
ddudas
tag
válasz
Gyula84 #10582 üzenetére
Mindenképp vagy saját táppal rendelkező külső ház kell a vinyónak, vagy kell egy külső tápról hajtott USB HUB. Szvsz ugyanott vagy, kell még egy konnektor. Nincs semmi specialitás az RPi-ben ami miatt más vinyó kéne, mint bármi másra. Egyre mondjuk érdemes odafigyelni, hogy WD Green esetén (amit amúgy bátran ajánlok) nem kezeli túl jól a fejparkoltatásokat a Linux, ott érdemes a vinyón állítani ennek a timeoutját, de ez is megoldható.
Én külső vinyóhoz továbbra is olyan SBC-t választanék, amin van SATA. -
Gyula84
veterán
Hello
szerintem kellene egy külső vinyo nekem is a raspihoz mire kell figyelni ha ilyent keresek?
-
Kroni1
veterán
válasz
Degeczi #10575 üzenetére
az elmélet és a gyakorlat közt mint tudjuk azért általában különbség van.. gyakorlatban egy irányba inkább 30MB/s az usb2.0 sávszélessége. Ha a megbízhatóságon nem változtattak és a sávszélességen továbbra is kell hogy osztoznak az eszközök akkor az még az erősebb procival is kevés lesz sztem. De filmezésre, tökéletes, csak ha emellet fileszerver, torrentre is használni akarjuk akkor arra nem alkalmatlan, hanem csak korlátozottan alkalmas.
-
Ereshkigal
őstag
válasz
HuMarc #10577 üzenetére
Bohóckodás alatt mit értesz? Mert arra hamar rá lehet unni, de ha valami projekthez kell a kijelző, akkor ok.
Miért, most mennyi ideig tart nálad a 48 óra?
Mi történik, ha egy nappal tovább seedelsz? Gondolom nem halsz bele. Aki torrentezik, az meg 1-2 naponta úgyis ránéz a kliensére. Egyébként meg max. ratio-t szerintem minden normálisabb kliensben be lehet állítani, így ha nagyon "viszik", akkor két napig sem kell seedelni, mert pl. 1.0-nál lelövi a torrentet. -
HuMarc
veterán
válasz
Ereshkigal #10576 üzenetére
Én általában egyszerre egyet töltök le, az RP2 inkább azért lenne jó, mert akkor 48 óra seed tényleg 48 óráig tartana + egy ilyennel jó lenne bohóckodni.
-
-
Degeczi
nagyúr
válasz
HuMarc #10574 üzenetére
Nem, a sávszélesség bőven elég. Elméletben 480 Mb-et tud az USB, abból vegyen le 100-at a hálózat, és kerekítsük alaposan lefelé: még mindig az általad írt érték tízszeresénél tartunk...
A kérdés az, megbízható-e az USB, mert az eddigi típusoknál asszem inkább azzal volt gond terhelés alatt.
-
HuMarc
veterán
válasz
Jim Tonic #10571 üzenetére
Csak tömören
Miért nem? + az lenne a kérdésem, hogy visszafelé mennyire kompatibilis a korábbi verziókhoz készített (adafruit) perifériákkal? Tudom, hogy te beleszerettél az Odroid C1-be (a te blogbejegyzésed miatt néztem meg az RP2-t), de nekem az RP2 jobban tetszik.
-
HuMarc
veterán
Sziasztok!
Érdekesnek tűnik ez a Raspberry Pi 2. Torrentezésre használnám + Linuxozásra. Megéri szerintetek?
-
Blaise
veterán
válasz
virtualdog #10564 üzenetére
Pi 2 még szerintem senkinek nincs, ma jöttek az országba az első darabok, én is csak legkorábban holnap tudom átvenni
-
virtualdog
csendes tag
válasz
trance89 #10502 üzenetére
Hali! Én is hasonló felhasználásra keresek megoldást. A Raspberry Pi 2-ről mi a véleményetek? (B+) Ez már elég erős lehet, és olcsóbb, mint a WeTek vagy a többi megoldás.
Nekem a netem sebessége (eleve WiFi-s) és a kevés nagyméretű fájlmozgatási igényem miatt nem húsbavágó az USB2.0 és az eSATA hiány, tényleg csak az a kérdés, hogy bírja-e egyszerre a torrentet és a HD videó lejátszást. Lehet, hogy enélkül is belevágok és megírom majd a tapasztalataimat, de ha valaki próbálta már, érdekel.
-
válasz
CharlieDrop #10555 üzenetére
Tegnap majdnem megrendeltem este, ráadásul este 8 és 11 között akció volt, ingyen házat adtak volna hozzá. Aztán újragondoltam, és rájöttem, hogy ennek a processzornak nagyon kemény "kiherélése" ez az USB és Ethernet.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
Cyber_Bird #10548 üzenetére
értem
akkor ezen sincs semmilyen dedikált port jól láttam? -
lolka1980
aktív tag
Nem tudom volt-e már ez téma .
Elnézést ha igen. -
vzoltan
aktív tag
válasz
azbest #10545 üzenetére
Usb+lan temahoz
http://makezine.com/2015/02/02/eben-upton-raspberry-pi-2/There aren’t any changes to the USB subsystem, but the power system has received a tweak. 2835 has an on-board SMPS: this wasn’t large enough to supply the current needed by the quad Cortex complex, so it was removed, and Pi 2 uses an external SMPS chip. Also, as the Cortex complex has its own 512KB L2 cache, we no longer use the 128KB system L2 — ARM traffic goes directly to SDRAM instead.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
CharlieDrop #10546 üzenetére
Az usbjevel volt gond, az elvileg nem valtozott tul sokat, szoval elvileg igen, gyakorlatilag pedig amint az elso mintadarabok megerkeznek a forumozokhoz, kiderul.
-
golya87
őstag
válasz
CharlieDrop #10546 üzenetére
Aki erre választ tudna neked adni, az nincs itt ezen a fórumon (még).
-
CharlieDrop
veterán
RasPi2 még mindig gyenge fileszervernek?
-
azbest
félisten
válasz
azbest #10531 üzenetére
Ahogy írtátok, benézem a lábkompatibilitást.
Közben futólag néztem ezt-azt... úgy látom a windows az kb arra lesz jó rajta, hogy .net-ben lehessen olyan programokat írni, amiket egyébként python-ban vagy c-ben szoktak linux alatt. Például hőmérő szenzor kiolvasásához, fogsz egy visual studio-t és ott összerakod majd deplojolod a IoT windowsra, aztán az serviceként vagy konzolos progiként elfutkorászik. Szóval azt hiszem a "tyű, lesz rá Win 10 ingyen és 10 eft-be semkerül" indexes hír némileg hurrá optimizmus, valójában még a win rt-hez sincs köze.
-
perempe
veterán
a készülő Pi 2-ben is lesz i2s? zenére használnám elsősorban.
-
Blaise
veterán
Rendeltem egy Pi2-t az egyik itthoni boltból, állításuk szerint már holnap meg is érkezik.
-
Headless
őstag
Sziasztok jöhetett, volna 1 héttel korábban. Kérdésem, az lenne, hogy az FDH-val kapcsolatban mennyire tolerálják a 14 napos elállást? múlthét szerdán kaptam meg a pi B+-t. Na most visszaszeretném vinni. Mert hát valljuk be még meg-meg röccen ez openelc alatt a menü, csökkentett felbontáson is.
Másik kérdésem, hogy inkább Cubox, vagy pi 2 lenne jobb? megéri-e a drágább cubox. -
-
azbest
félisten
válasz
Benoe77 #10530 üzenetére
Mivel nagyon nem változik, a soc meg lehet lábkompatibilis a régivel, így csak a soc árkülönbözete számít. Az alapítvány igen szép tartalékot képezett a korábbi szériák eladásából, szóval simán beleférhet pár dolcsi különbség az árba
A külön codec-ekről nem olvastam még, de gondolom majd ez is ugyanúgy licenszelős lesz és nincs benne az alapárban. (mpeg2, vc1) A dts / dolby licenszelést megoldhatnák.
-
Érdekes, hogy az új is 35$ lesz, és hogy rendelhető marad nem csak a B+, de a sima B is (azok is 35$-ért)
-
Kroni1
veterán
Sokan mondták itt is, hogy amire a Pi-t lehet és kell(ene) használni arra bőven elég a B modell hardvere is, és hogy nem fognak kiadni erősebbet, mert az üzletileg nem érné meg nekik. Én ezzel már akkor sem értettem egyet, mert az egy dolog hogy mikre lehet használni, de ez nem feltétlenül egyezik meg azzal amire a legtöbben használják. És hát erre most jól rá is cáfolt a Pi 2, jó kis gép lesz medialejátszónak!
-
ddudas
tag
válasz
reallalesz #10524 üzenetére
A kérdés, hogy mire akarod használni
Szerk: Én reggel rendeltem meg a Pi 2-t, amint lehetett, de most hívtak, hogy a rendelésem már csak 5 héten belül lesz teljesítve.
-
válasz
reallalesz #10524 üzenetére
Várj rá, nem is kérdés.
-
reallalesz
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék venni egy Raspberry pi-t! A kérdés, hogy honnan vegyem? Illetve, hogy várjak-e a pi2-re?
Előre is köszönöm a segítséget! -
erikke17
őstag
válasz
azbest #10519 üzenetére
Na ha tényleg olyan jó lesz mint ahogy hangzik akkor lecserélem a B+ ami még csak 3 hónapos lesz
Kecsegtető a több erőforrás. Kiadhatták volna hamarabb is
Fogyasztásban ez hogy nyilvánul meg?
Esetleg arról volt szó, hogy másképpen oldották e meg az ethernet és az usb dolgot mint az ezelőttiekben? -
azbest
félisten
válasz
golya87 #10513 üzenetére
Erre kíváncsi leszek. Eddig a Win RT változatot nem lehetett külön megvenni, telepítő sem volt elérhető hozzá. Csak előtelepítve volt, az meg az sd kártyás pi-nél nem értelmezhető
Ja és itt ne a teljes értékű win-re gondolja, mert arm-on a desktop mód nem elérhető az x86-os programok számára.Az armv7 újabb és tudja futtatni a régi armv6 architektúra binárisát is. Tehát a bootloader frissítésével meg talán pár apró módosítással simán futhat a raspbian azon is. Viszont ha nem akarnak két külön rendszert fenntartani, hanem egy közöset akarnak továbbra is, akkor a régebbi képességéhez kell igazítani a fordítást => armv6-os kell legyen a hivatalos kiadás. (a banán pi-re hekkel rasbian is v7es procin futtatja a v6os binárist).
Az általános distrok kapcsán: azért raspbian a rendszer és nem debian, mert a debian armv5 és armv7-et támogat. Az 5 gondolom túl régi, a 7-et a régi pi nem tudta, így kellett egy forkot csinálni és 6-ra fordítva ez lett a raspbian. Viszont az új pí esetén elég könnyen bekerülhet a támogatás a hivatalos debian-ba is, szóval nem feltétlen kell függeni az alapítványi kiadástól, ha ez így lesz. A hibák javításánál is előny lehet, ha több cég is áll mögötte.
Egyébként megint jó nagy hantás az alapítvány... mindig letagadják a kiadásig az új hardvereket, hogy a régi eladásai ne csökkenjenek
Ja mondjuk ezekről ír a linkelt blogpost is csak még nem jutottam a végére
-
golya87
őstag
Az apokalipszis elkezdődött?
-
schferenc77
aktív tag
válasz
golya87 #10506 üzenetére
Na, kezd már elfogadható sebssségű lenni az RPi :-)
Nekem médialejátszóként van, semmi más nem fut rajta (OE 4.2), de azért menüben itt-ott harmatos. Bár most kicsit körbegugliztam kártya PC ügyben, és a rgéi nagy kedvencem, az Odroid-is kiadott C1-es néven egy erősebb speckójú cuccot 35USD-ért (ami itthon 44EUR). Kb. itt szokott indulni az RPi ára is itthon, tehát ha azt nézem, ugyanazért a pénzért Odroid esetében kapok gigabit-es LAN-t, quad core 1,5GHz-es CPU-t, a GPU is erősebb és van eMMC támogatás. Ha lenne rá OE port, akkor egyből vennék is. -
azbest
félisten
válasz
golya87 #10508 üzenetére
mivel broadcom, a video nem kérdés, hogy videocore 4. Szvsz első ránézésre csak lecserélték a soc-ot 4 magos újabb verzióra. Valamint ha armv7-es, akkor a hivatakos rendszer kompatibilitási okokból arm v6-ra lesz buildelve. Viszont az armv7 miatt eséjes lehet, hogy a 2est a normál általános disztribúciók is támogassák.
-
golya87
őstag
Jól értem, hogy az RPi2-ben - ha ez lesz a neve - az eddigi procit négyszerezik?
-
golya87
őstag
válasz
toth_janika #10504 üzenetére
Nincs véletlenül Tomato/OpenWRT kompatibilis routered?
A mellé egy RPi is elég lenne és sokuk jobban is bírja a torrentet a málnánál. -
tvamos
nagyúr
válasz
azbest #10469 üzenetére
Hat... nehogy vitat inditsak, irtam rola egy szemelyes blogbejegyzest, hogy mi van. A logbol latszik, mi, hogyan indul. Ha meg valami erdekel valakit, szoljatok, megprobalom... TV nincs!
-
trance89
őstag
válasz
toth_janika #10497 üzenetére
ilyen elvárások mellett minimum egy cubox i2ex vagy cuboxtv kell neked, a raspi kevés egyidejű lejátszás+torrentezésre, a BPi sem valami nagy erőmű viszont az armv7-es cuboxokban van kakaó és hivatalos openelec támogatásuk van, ez pedig elég nagy pozitívum
esetleg ottvan még a wetek play, az is kiváló alternatíva, ha az oldalukról rendeled a szállítás ingyenes
* Listed prices include TAX (22.00%) which will be not applied to orders outside of EU
Szlovéniából jön, vámot és adót sem fizetsz utána -
ddudas
tag
válasz
Gerzsi #10499 üzenetére
Alacsony felbontáson (320*240) is kb 5-10 FPS és pár másodperc (kb 2 s) delay, amihez hozzájön még pár másodperc (kb 2-3 s) a VLC-s stream esetén. A számokat érzésre írtam, nem mértem meg, de remélem valaki megcáfolja, vagy megerősíti.
Én azért nem ajánlom csak, mert rengeteg szívás van vele, és ha ezt átfordítod időbe, akkor ennyit már lehet, hogy megér egy RPi kamera :-) Amúgy nem szeretnélek amúgy lebeszélni róla, egy próbát mindenképp megér, és nagyon izgalmas téma, sokat lehet belőle tanulni, és ha tényleg nem jó, akkor sincs tragédia, majd megpróbálsz mást :-)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Asztalos klub
- Erőgép kompakt tábla formájában a Redmitől
- EAFC 25
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Windows 11
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Építő/felújító topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- További aktív témák...
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- Kezdő Gaming PC - MSI 390, i7 8700K, RX Vega 56, 16 GB RAM
- GIGABYTE Z390 M Alaplap + Intel Core i7-9700K + Be Quiet! SHADOW ROCK 2
- MSI Z590-A PRO Alaplap + Intel Core i5-10600KF
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest