- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Argos: Szeretem az ecetfát
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mano42
aktív tag
válasz
Mr Dini #14220 üzenetére
Szerintem is nagy a különbség viszont ez csak a Kodi menüje gördülékenységében, online streaming listák beolvasásában érződik, estleg még ott, hogy komplexebb skineket is tud futtatni.
Az mpeg2-t tényleg tudja tolni erőből viszont nem gpu-ból, hanem cpu-ból, ahhoz, hogy hardveres gpu gyorsítás legyen kell a licenc. (Nekem egyes dvd képeknél licenc nélkül beletört a bicskája). Film lejátszásnál viszont már egyáltalán nem számit a 4 mag mivel azt már a gpu rendereli (legalábbis az mkv-t) ami ugyanaz mint a régi pi-ben, miután elindult a film, érezhető különbség nincs. Előre vissza tekerés stb nagyjából ua mint a régi pi-n, képminőség detto, ahol van árnyalatni fejlődés az a kodinak köszönhető. Az 1 giga ram szerintem nem nagyon számit, filmnézés közben ha ssh-n megnézel egy TOP-t látod, hogy az OS + a Kodi + a fullhad mkv összesen nem eszik meg 200 megánál többet (osmc alatt általában kevesebbet). Ez így volt a régi pi-vel is ahol a raspbmc lejátszás közben is 70-80 megánál többet nem evett. Mindenesetre tényleg gyorsabb, jobb, szebb az új pi, de távolról sem használja ki a médialejátszó annyira mint hinnéd, legalábbis nem ott kell keresni a lényeges különbségeket. Pl a régi is megbírkózott egyszerre 2 fullhd mkv-val, egyiket tévén osztotta ki, másikat stramelte tabletre yatseval.
-
mano42
aktív tag
Osmc final letölthető.
-
mano42
aktív tag
válasz
layerke #12363 üzenetére
Érdekes, én néha kipróbálom az openelecet meg az xbiant és mindig visszatérek osmc-re. Nem tökéletes, de (számomra) a legkevesebb gondot okozza a legtöbb funkció mellett, és a leg gyorsabb működéssel. Másnak más a tapasztalata, van aki az xbianra , van aki az openelecre esküszik, én nem akarok pálcát törni egyik felett sem, de nekem az osmc a nyerő. Ezért jó a linux, meg amugy az ópenszósz, mindenki azt választ amit akar...
-
mano42
aktív tag
Annyit dicsértétek a xbiant, feltettem egy másik sd-re, eddig minden oké (a sebesség kb mint osmc), viszont amikor bemegyek az xbian settingsbe, elszámol 100%-ig oszt fekete képernyő. Az osmc settings legalább működött, erre valami megoldás? (ssh alatt frissítettem mindent amit lehet, nem ez a gond.)
-
mano42
aktív tag
válasz
erikke17 #12007 üzenetére
A csatornák számát hagyd sztereon (2.0) és kapcsold be a passthrought ac3-ra és dts-re (szigoruan csak ennyit !, a hd hangokat ne), és működni fog 5.1-ben. (persze olyan filmel teszteld amiben nem aac vagy mp3 a hangsáv). (amugy én is pont így használom, extractor-toslink)
-
mano42
aktív tag
válasz
wassermann #11939 üzenetére
Kéne menjen, de legalábbis nálam eltünt a blutooth beállítás a menüből...
-
mano42
aktív tag
Az OSMC RC-ben az "osmc settings"-ből könnyen telepíthető ftp server, smb server, tvheadend server, ssh server, azonkívűl letölthető jópár lirc távirányító profil (alap lirc, apple, atusb, hauppage, osmc, philips, mce, samsungxbox stb).
Azonkívül frász tudja miért, az utolsó ssh frissítéskor kikerült a wireless meg bt beállítás.
Csak mondom...
-
mano42
aktív tag
válasz
Mittu88 #11897 üzenetére
Billentyű kiosztás:
Terminalból: sudo dpkg-reconfigure keyboard-configurationa változások ujrainditás után lépnek érvénybe.
Tv felbontás: ezt próbáld, nekem bejött:
http://prohardver.hu/tema/re_itt_a_raspberry_pi_2_extra_sebesseggel_valtoza/hsz_431-431.htmlBöngésző meg bármi telepítés
1. Terminálból: sudo apt-get update; sudo apt-get install midori (vagy lehet chromium-browser, iceweasel (ez firefox)).2. Ugyancsak terminalból letöltöd a synaptic package managert (sudo apt-get install synaptic), és azon keresztűl immár guiból telepítesz programokat .
-
mano42
aktív tag
Látom egyre többen osztják a véleményemet miszerint az osmc fürgébb, stabilabb mint az openelec annak ellenére, hogy én még az alfával próbáltam az osmc-t. Én is ilyesmikkel szívtam openelec alatt, hogy akadozott bizonyos mkv ami még a régi 512 megás pi-n is jól ment raspbmc-vel. Akinek meg nem tetszik a felülete (nekem sem tetszik) az meg egyszerüen letölt rá egy másik skint, esetleg az alap confulence-l használja, 10 másodperc az egész. Nekem az alfa4-el sem volt problémám és most az rc-vel sincs.
Az sem igaz, hogy az osmc nem támogatja a wirelesst, az talán igen, hogy nem minden adaptert támogat, én ilyesmivel póbáltam, és tökéletesen működik. Utólag, kész rendszerre szúrtam fel, az osmc configgal aktiváltam a wirelesst, ráálltam a ruterre, ennyi volt.
Xbiant nem próbáltam, tehát nem tudom hasonlítani, minősíteni, egyszer ráveszem magam, de hát a kényelem nagy úr, ameddig az osmc stabilan megy halogatom a próbát.
HDMI-cec -t pcről is meg lehet oldani, link, a linux alapból felismeri, windowshoz kellenek driverek hozzá, de mivel az adapter drágább mint a raspberry, sok értelmét nem látom. (nem értem ez miért nem alap funkció egy párszáz dolláros vidokártyánál legalább.)
Kodit irányítani pcről a legegyszerübb , hogy böngészőbe beírod a raspberry ip-jét és betöltődik a kodi webadmin felülete. (ha kodiból engedélyezve van).
-
mano42
aktív tag
válasz
vzoltan #11747 üzenetére
Nem tudom mitől jobb az xbiannál, xbiant soha nem próbáltam. Nálam az openelec nem jött be, és mivel a régi pi-vel is raspbmc-t használtam, maradtam az osmc-nél, nekem az alfa 4 is stabil volt.
Ahogy nézem az xbian is debianra épűl, szerintem sok különbség nincs.Ha esetleg valakinek segít az infó, a backup kiegészítő a hivatalos repoból egész jól működik, beállítottam, hogy mensten ki mindent nasre, formáztam a kártyát, telepítettem az új osmc-t, backup vissza. Nagyjából onnan folytatom ahol abbahagytam, kevesebb mint fél óra alatt megvolt az egész.
-
mano42
aktív tag
OSMC RC elérhető, zéróról kell installálni.
-
mano42
aktív tag
válasz
bob007 #11716 üzenetére
Nem lenne egyszerű mindezt nasról intézni? Sokat tud, keveset fogyaszt, mehet éjjel nappal. A zyxel nsa310 s pl most eléggé olcsó, tud ftp-t is ha kell, viszont a beépített torent kliensével (vagy transmissionnal) egyszerüen letöltöd a nasre és samba-n vagy nfs-n megosztod, a raspberryn kodiban meg beteszed az elérési utat. A torrent klienst akár a világ másik végéről is eléred, és elindíthatod a letöltést. Nem kell másolgatni, usb vinyókkal foglalkozni. És pl nfs protokollal meg 70-80 megás elérésed van szemben az usb vinyó huszon megájával.
-
mano42
aktív tag
válasz
bob007 #11712 üzenetére
Nagyrészünk főleg média lejátszóként használja a pi-t.
A kodi megeszik mindent kivéve a 10bites kódolású (ha nem nézel animet nem fogsz nagyon találkozni velük), a h265 meg a 4k filmeket (azok is h265).
Az mpeg 2 licenc főleg a régi raspberryn volt fontos mivel az kevés volt softveres dekódolásra, az új elbírja sw-ből is de amugy a codek nem árt, és nem drága.Telepítsd a kodi-t pc-re, oszt ha elégedett vagy a programmal akkor tudod mit várhatsz el a raspberrytől is.
-
mano42
aktív tag
válasz
Centaurus #11705 üzenetére
Ha multimédiára kell nyugodtan megveheted, az osmc-t installerrel lehet feltenni rá, az openelec pedig egy img kiírása sd-re, nem bonyolult. Egyből a Kodi gui-a tőltődik be, távirányítóval kezelheted. Utána nem is látod az alatta futó linuxot, csak ha nagyon akarod.
Futtathatsz rajta linuxos OS-t is, stabil, mindet tud, bár még nem eléggé optimizált, remélhetőleg a közeljövőben sokkal fürgébb lesz.
-
mano42
aktív tag
válasz
anonym1s #11697 üzenetére
Jelenleg osmc-t használok, a lentebb leírt lépések egész biztos működnek osmc alatt, és nagy részük opene elec alatt is kell menjen.
1. Engedélyezed az ssh-t az openelec/osmc beállításoknál.
2. Letöltöd a Putty-t innen
(ha linuxot használsz fölösleges, alapból kezeli az ssh protokollt terminálból)3. A puttyban beírod a raspberry ip címét, connect és ott beírod a felhasználót és jelszót.
Openelec: root/openelec
OSMC: osmc/osmc(OSMC alatt nekem működik a netbios neve is ami ugyancsak osmc, nem kell ip-t írjak, linuxos terminálból pl így néz ki az ssh belépő: "ssh osmc@osmc" utána a jelszó ami ugyancsak osmc. Biztos az openelek is azonosítja magát a hálózatban valami smart linkel, de most az osmc-t használom).
4. Ha bent vagy akkor: sudo apt-get update; sudo apt-get install mc
(ez felteszi a midnight commandert ami egy terminálos total commander, inkább norton commander ha elég vén vagy, hogy tudd mi az.)5. telepítés után beírod, hogy: mc (ez betölti a midnight comandert)
6. Innen már egyszerű, elbarangolsz az advancedsettings.xml-hez és F4-el szerkeszted. (ssh-ban windows alól működik a paste is jobb klikkel, pl a windows alól kimásolt szöveget jobb klikkel behelyezi.)
7. F10-kilépés, rákérdez a mentésre-mentés, és kész.
(a kolléga által leírt nano szerkeszős megoldás kényelmesebb egy haladó felhasználónak de mivel a kezdő windows felhasználó pánikba esik ha nem lát GUI-t, a midnight commander használata valamennyire csilapítja a pánikrohamot
)
8. Ugyanígy kell a trnsmission torrent klienst is telepíteni: sudo apt-get install transmission.
9. Egyébb osmc specifikus parancsok rendszer frissítésre (ha esetleg a GUI-ból nem működik):
sudo apt-get update; sudo apt-get upgrade
Ha egyes csomagok vissza lesznek tartva akkor: sudo systemctl start manual-update
(ilyenformán lelövi a kodi-t, frissít és utána visszatölti a kodi-t).Ha openelecet használsz akkor a 8,9 rád nem érvényes. (vagyis nem tudom, ha megy, nekem az openelec valamiért eléggé instabil volt, egyes filmeknél szaggatott és állandóan az nfs csatolásokat elvesztette ezért tettem vissza az osmc-t).
Az osmc annak ellenére, hogy még alfa (bár Sam márciusra igérte a véglegest) nekem nagyszerüen működik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Posta, csomagküldés
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- E-roller topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen notebookot vegyek?
- DOOM - The Dark Ages
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Fujifilm X
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- További aktív témák...
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest