- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- MasterDeeJay: SATA to SAS adapter
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Steven: Sokat utazó kávéfüggők ide!
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddudas
tag
válasz
Gerzsi #10496 üzenetére
VLC serverrel egyszerűen tudsz RTSP streamet létrehozni, de legjobb tudomásom (és tapasztalatom) szerint használhatatlan az egész egy USB-s webkamerával, mert a proci bizony szűk keresztmetszet. Egy raspberry kamerával viszont sima ügy, mert az máris GPU gyorsítással megy. Plusz ebben a felállásban szívesen segítek is, mert csináltam már ilyet.
@envagyok: Az Intel Atom valóban csábító alternatíva, de egy abból összerakott HTPC messze több helyet foglal és többet fogyaszt. Egy raspberryt gond nélkül járatok 24/7, de egy atomos HTPC már lehet meglátszana a villanyszámlán. Vajon hány W-ot fogyaszthat valami minimál konfig?
-
Gerzsi
tag
Megtaláltam USB webcamom. IP kamerát csinált már valaki itt?
-
envagyok
veterán
válasz
golya87 #10491 üzenetére
Én inkább akkor vennék egy atom z3735-ös mini pc-t ennyiből.
Az nem fekszik meg semmitől, és ugyanennyiből kijön mint a cubox.
Pl.:
http://m.geekbuying.com/item/VOYO-Mini-PC-Windows-8-1-4K-Media-Player-Intel-Z3735F-2G-RAM-64G-ROM-WIFI-XBMC-KODI-Bluetooth---White-341214.html -
golya87
őstag
válasz
toth_janika #10492 üzenetére
Az új Raspbmc referencia hardvere is valami ilyesmi és az OE is elég régóta hirdeti, hogy erre is készítenek image-et. Ha rendelsz tőlük, érdemes szétnézni OE fórumain, mert van valami OE-s kedvezmény is.
-
-
válasz
toth_janika #10489 üzenetére
Akár DLNA, akár más megosztás. A DLNA-val akadtak problémáim, pl. a médiatárat nem volt hajlandó létrehozni belőle egyetlen XBMC-s verzió sem. Mivel azonban hálózaton vagy, mehet mondjuk SMB/CIFS vagy NFS.
MaCS
-
ddudas
tag
válasz
toth_janika #10487 üzenetére
Raspberry esetén a torrent és a htpc együtt nem túl nyerő, meg úgy alapból a torrentet sem ajánlanám rá senkinek. Ha pedig az RPi-re kötött vinyó tartalmát szeretnéd elérni máshonnan is, akkor az sem lesz túl gyors.
Egyéb kártyaPC-n pedig a fullHD videók lejátszása lesz a baj, mert nincs XBMC támogatás az A10/A20 és egyéb SoC-khez. Ha a torrentet és a vinyót át tudnád tolni másra, akkor szerintem nyerő lehetne az RPi médialejátszónak, én is évek óta használok egyet.
Mi lenne ha vennél egy RPi-t lejátszásra, és egy A20-as SoC-vel szerelt Banana Pi-t torrentezésre és a vinyónak
kijön a keretből.
-
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Sorry a sok zargatásért, viszont a múltkori óta finomodtak az elvárásaim
Szóval, szeretnék egy olyan "htpc-t" építeni, ami képes:
1, 1 db 1 TB-s USB-s vinyó fogadására
2, 1080p videók lejátszására
3, torrent futtatására
4, és elérhető legyen a vinyón tárolt adatok halmaza (képek, zenék, filmek, etc)
5, 0 hangja legyenA videókat egy fHD TV-n szeretném lejátszani.
Amik megvannak a projecthez: HDMI kábel, TV, vinyó, WLAN bill+touchpad kombó, és egy maximum 30e-s keret.
Kérdésem: ennyi pénzből egy RPi (B+) vagy más elternatív kártya pc segítségével megoldható a feladat?
-
envagyok
veterán
Használ valaki openeleccel vdr adon servert?
Hogyan kell konfigurálni?
Van web konfigurációs oldala, mint a tvhedendnek?
Mi a portszám? -
Headless
őstag
Sziasztok egy olyan kérdésem lenne, hogy sajnos wifivel kell megoldanom a kapcsolódást a hálózat és a pi között. ezt egy mini routerrel oldottam meg, ami valójában stabil, de azért változik az átviteli sebesség van itthon egy usb stick egy tl wr721n, ezzel még rosszabb. a kérdésem az volna hogy szeretném, hogy a helyi hálózaton tárolt filmeket is bufferelje, hogy ne legyen megakadás, ezt hogy oldhatnám meg? RPi B+ openelec
amit találtam netem, hogy ezt egy advancedsettings-el lehet módosítani és ezt a userdata-ba el is mentettem
advencedsettings.xml néven<advencedsettings>
<network>
<buffermode>1</buffermode>
<cachemembuffersize>41943040</cachemembuffersize>
<readbufferfactor>2</readbufferfactor>
</network>
</advencedsettings>
a buffermód az elviekben az összes fájl bufferelését eredményezi, és 40mb-ot állítottam be, van elég hely a ramban több mint 200 mb.
De ha filmlejátszás közben megnyitom az infót ott azt írja hogy cache: 0 mb egyszóval nem jó a beállítás vagy nem jól gondolom? alap lejátszót használok. -
ddudas
tag
válasz
Jim Tonic #10473 üzenetére
A sudo i2cdetect -y 1 milyen hibát ír?
(kell hozzá: sudo apt-get install i2c-tools és sudo apt-get install libi2c-dev)A raspi-blacklist.conf file-od akkor így néz ki? #blacklist i2c-bcm2708
Az /etc/modules fájl végére betetted, hogy i2c-dev?
Végül a sudo adduser pi i2c is megvolt?
-
Üdv',
ismeretlen és megmagyarázhatatlan okokból nem bírom életre kelteni az i2c buszt. Járt már valaki így?
blacklist, stb dolgokon túl vagyok. -
ddudas
tag
válasz
Gyula84 #10471 üzenetére
Én is a túlfeszültség miatt aggódnék, mert ha a PI bírja is, az USB-s dolgok (ha kellenek) nem biztos, és persze a másik baj, hogy minél magasabb a feszültség az LDO-kon is nő a disszipáció -> melegszik (3V3-as IC-n és a procin belül is), ami nem feltétlenül tesz jót a HW-nek. Ha magasabb feszültségről akarod járatni, akkor én minimum egy 5V-os LDO-t tennék elé (de akkor minimum 5,5V-os táp kell, vagy több, és ez is melegszik majd szépen), de inkább egy kapcsolóüzeműt.
(amúgy nekem a két LiPo celláról vidáman elmuzsikál a raspberry kamerával, két szervóval, egy USB-s wifi modullal és hőmérsékletfüggő akítv hűtéssel, csak arra kell vigyázni, hogy a cellákat ne merítsem túl)
-
ddudas
tag
válasz
Gyula84 #10464 üzenetére
A schematic alapján első blikkre az 5V-ot, csak a 3V3-as LDO, az USB és a HDMI használja fel, illetve ebből állítja elő a processzor a belső feszültségeit. Ha semmi USB eszközt nem használ, akkor szerintem ennek el kell mennie még 4,5V-ról is simán.
Amúgy én is használok raspberryt külső akkuról, de én 2 sorbakötött LiPo cellát használok (6.8...8.4V feltöltöttségtől függően) és utána egy DC/DC step down kapcsolóüzemű tápegységet, ami 5V-ot csinál belőle. Gond nélkül megy így HDMI-vel és USB-s wifi adapterrel is.
-
válasz
schferenc77 #10461 üzenetére
Kipróbáltam a powerbankes megoldást egy 1 amperes darabbal. Nem jött be -- fagy vele a PI.
Amin viszont gondolkodom még, az egy ceruzaakkus változat lenne. egy négyes csomag AA akku (kb. 5 V) Y-kábellel, természetesen elektronikusan "egyirányúsítva". Úgy okoskodom, hogy ez sosem merülne le magától, hiszen a tápegység feszültsége egy kicsit magasabb, ha viszont a tápegység kiesne, innen azonnal folyhatna az áram.
Működhet ez?
Üdv: MaCS
-
-
ddudas
tag
válasz
schferenc77 #10453 üzenetére
Passzív hangszóróval, erősítés nélkül nem fogsz sokra menni szvsz. Ha egy 5V-os power bankről akarod meghajtani, akkor még nagyon erősítőt sem találsz majd hozzá, de még építeni is bajos, mert szerintem 9 vagy 12V alatt felesleges abba is belevágni. Használhatsz esetleg valamilyen DC/DC step up kapcsolóüzemű tápot még, amit a powerbank 5V-ről hajtasz meg, de akkor meg fene tudja mennyi áramot fogsz tudni kivenni belőle (sőt, már a power bankből sem túl sokat...). Minden esetre ehhez szerintem házilag lenne parktikus megpróbálni erősítőt építeni, de a limit mindig a power bank lesz sajnos szvsz.
-
-
Geller72
veterán
válasz
modellmaker #10456 üzenetére
-
Geller72
veterán
Sziasztok. Az a helyzet, hogy eléggé káoszt észlelek ezek körül a kütyük körül. Nem lehetne e belevenni ebbe a topikba (címbe is) az összes hasonló márkát? Mert például nem látom értelmét egy bananapi, vagy egy Radxa Rock Pro, vagy x+1. topic nyitásnak. Ha nem hát nem, de mivel hasonló dolgokat tudnak, hasonló céllal hozták létre őket, mehetne minden egybe. Szerintem. Nos?
-
envagyok
veterán
válasz
schferenc77 #10453 üzenetére
És mi lenne ha az egész kóceráj helyett csak a telefont használnád?
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Feleslegessé vált otthon egy RPi, és gondolkodom egy hordozható internet rádió építésén. A felállás a következő lenne:
- adott az RPi, rajta egy Volumio distro
- az RPi-t egy USB-s power bankról hajtanám meg, így hordozható is lenne, de a bank-ot tölteni is lehet. Zömében egy helyen lenne a cucc, az usb bank inkább az RPi folyamatos futását biztosítaná, hogy ne kelljen a bootolást megvárni
- az RPi sima jack-es hangkimenetéről venném le a hangot.Itt jönnek a problémák: milyen hangszórót kellene vennem, hogy megszólaljon ezen a 3,5 jack-en úgy, hogy az áramot az USB power bankról kapja? Esetleg egy sima USB-s hangszóró (pl Genius, vagy Logitech) működne vele? Az egész vezérlésére egy beépített android-os telót gondoltam, amit szintén a power bankról kapná az áramot, és futtatnám a volumio android-os appját a vezérlésre. Vagy van erre jobb és nem nehezebben kivitelezhető megoldás? Nekem jó az LCD kijelző + gombok kombó is, csak valami értelmes leírás kellene hozzá. Ha nagyon tovább álmodnék, akkor egy olyan megoldás kellene, aminél egy tekerő gombbal tudom az előre beállított csatornákat váltogatni (folyamatosan tekerem, mitn a régi rádiókon, és egyik preset-ről a másikra ugrik), a másik gomb meg hangerő. De ekkor kilövöm a Volumio lehetőségét, hogy NAS-on lévő fileokat játszak le.
első körben a hangszórós részre lenne jü egy ötlet, de ha valakinek van működő LCD/gombos megvalósítása, az sem rossz. -
wassermann
Topikgazda
Kis rendezgetés volt nálunk és a TV, ami mögött a Pi-m lóg új helyre került, ahol nincs hálózat. Kiderült, hogy a TVheadend és a Raspbmc kliens továbbra is tökéletesen működik "loopback"-el: a Pi-nek 127.0.0.1-es címet kell fixen adni és ugyanezt a címet beállítani a TV-kliensnél. Így, ha ideiglenesen mást nem is, de legalább TV-t nézni lehet.
-
ddudas
tag
válasz
Feralheart #10450 üzenetére
úgy értem, hogy nincsenek ilyen programok készen, amire szükséged van. Ez azt jelenti, hogy egy garázscéget évekre ellátnál munkával ezekkel a kérésekkel. Magyarul jó ötlet, amit írsz, de kivitelezhetetlen sajnos házilag, szabadidőben. Persze elképzelhető, hogy egyes részfeladatokra találsz kisebb nagyobb kész alkalmazásokat.
-
ddudas
tag
válasz
Feralheart #10448 üzenetére
A HUB az HUD, és ezekre, amiket írsz természetesen alkalmas egy linux alapú számítógép, de bizony jobb ha elkezdesz SW-t fejleszteni, mert (bár nem kerestem) nem fogsz out-of-the-box SW-eket találni ehhez.
-
Feralheart
tag
válasz
wassermann #10446 üzenetére
És mondjuk a mai technikával elérhető egy műszerfali HUB rész is?
Mondjuk olyanra gondoltam, hogy kivetíti a szélvédőre, hogy ki hív, vagy az aktuális szám címét. Esetleg a későbbiekben egy GPS-sel is bővíteni. -
wassermann
Topikgazda
válasz
Feralheart #10445 üzenetére
Ha a szoftver részét összevadászod, minden gond nélkül mehet a kocsiba: picike így a műszeral mögé simán befér valahova
-
Feralheart
tag
Sziasztok.
Az mennyire kivitelezhető, hogy a kocsiban egy Raspberry Pi alapú "személyi inas" legyen?
Pl.: Kezdetben zenelejátszásra, telefon kihangosítására gondoltam, hangvezérlésen keresztül -
-
válasz
envagyok #10439 üzenetére
Hogy segítség lenne, kétlem, de a saját tapasztalatom:
Ilyen ki-ba kapcsolgatás nálam is volt, LG tévé - Denon AVR -RPI háromszögben, de már nem emlékszema részletekre, csak arra, hogy menüből valami nagyon kézenfekvő beállítással oldottam meg. Vélhetően a PI menüjében, mindjárt visszakeresek itt, mert szerintem innen jött a megoldás.
MaCS
-
rolio1
tag
válasz
kriman #10433 üzenetére
Igen, ezzel én is szívtam egyszer. A telefont használtam kártyaolvasónak, mindent rá is tudtam másolni, de a pi nem indult el. Utána a telefon sem csatolta fel, nem tudtam olvasni, már elkönyveltem, hogy elromlott az SD.
A megoldás, veszel egy 800 Ft-os USB-s kártyaolvasót, azzal mindent tudsz csinálni.
A telefon felrak különféle Android könyvtárakat és fájlokat, azt a pi nem tudja kezelni, viszont ha bedugod a pi-be, utána a telefon nem látja (nekem legalábbis ezt csinálta). -
lolka1980
aktív tag
válasz
kriman #10433 üzenetére
"A kártyára a telefonomon keresztül másoltam a fájlokat."
Telefonon keresztül???
win32diskimager -
kriman
újonc
Sziasztok!
Ma kaptam meg a Raspberry Pi Model B+-om. Többször is megpróbálkoztam a NOOBS telepítésével, de nem igazán jött össze. A Pi-t a TV-hez RCA-val csatlakoztattam, de nem láttam semmilyen képet(a 3-as gombot megnyomtam). Cserébe amikor kivettem a kártyát és megnéztem mi van rajta, a 4 GB helyett maradt egy 849 MB méretű, RECOVERY nevű, FAT32-es partíció, amin rajta voltak a NOOBS fájlai. Szerintetek mit csináltam rosszul? Illetve, hogy lehet visszaállítani a kártya eredeti méretét?
A kártyára a telefonomon keresztül másoltam a fájlokat.
Előre is köszönöm a választ.
-
tvamos
nagyúr
válasz
modellmaker #10429 üzenetére
Igen.
(#10430) rolio1 válasza tvamos (#10428) üzenetére
Koszi! Szepek!/* Azert kene, hogy amit beteszek kiegeszito panelt, az is elferjen. */
-
tvamos
nagyúr
Nincs valakinek 3D modell egy pofas dobozhoz, amibe jol illeszkedik a Pi (Modell B) ?
-
envagyok
veterán
HDMI CEC ügyben szeretnék segítséget kérni, mert nem értem teljesen milyen beállítások kellenek.
Az első setup:
HDMI CEC képes TV (LG 2013-as) , és HDMI CEC képes erősítő (Onkyo 2010-es):
Az a gondom, hogy amikor kikapcsolom a TV-t, akkor kikapcsol az erősítő is, de kb. 3 mp múlva visszakapcsol minden.
Akkor nem, amikor a Raspberry p i-t lekapcsolom a menüből, de akkor bekapcsoláskor ki- be- kell dugni a töltőjét.
Hogyan lehet elérni a legegyszerűbben, hogy a TV vagy erősítő lekapcsolásával lekapcsoljon minden?A második setup:
Szerintem nem HDMI CEC képes samsung TV (10 éves, de van rajta HDMI bemenet), HDMI CEC képes 2 éves onky erősítő:
Nem megy a távirányítás az erősítő távirányítójával. Vagy csak a tv irányíthat? Ott is az erősítő és a tv lekapcsolása után visszakapcsol az erősítőm.
Meg lehet oldani valahogy itt is hogy az erősítő távirányítója is irányíthassa a pi-t?Előre is köszönöm a segítséget.
-
nyirzoz
aktív tag
Telepítettem Openelec 5 alá a Transmission 4.3.0 verzióját.
A beállításban kérnék szajbarágós segítséget. -
erikke17
őstag
Üdv.
Openelec a kérdésem
Van egy film ami DVD .iso kiterjesztéssel.
Első bökkenő, nem jeleníti meg médiatárba. Ez mitől lehet? Mert iso lenne a kiterjesztése vagy csak mert simán DVD?? Lejátszani csak DVD Player-al tudom OMX Player nem viszi ami alapból nyitja meg a dolgokat.
Második bökkenő MPEG2 licenc nélkül akadozik a film(gondolhattam volna), egyszerűbb kiírni DVD-re majd betolni lejátszóba a filmet?
Mit mondtok ti erre? Volt már ilyennel dolgotok?
Előre is köszönöm.
-
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #10418 üzenetére
Ha nem írtad el az id-ket, akkor nem valószínű, hogy linux alatt működik, mert semmi találat nincs rá a neten. Az alcor oldalán lévő driverekben sem találtam ilyen id-t.
Ez nem a két tuneres af9015 chipsetes változat? [link]
Ha az, akkor a spéci usb id-vel jól megszívattak, mert egyébként kezelné a linux.
Volt róla cikk is [link] -
-
ddudas
tag
válasz
MaCS_70 #10410 üzenetére
Windows alatt úgy, ha belépsz a pi-re SSH-val, akkor a belépéskor kiírt információk között megtalálod a kernel verziót is.
@nyirzoz: Ezen a linken érdemes esetleg még megnézni néha, de most itt is csak olyan comment van, hogy 3.17.7-re nem sikerült lefordítani... Ez egy viszonylag friss chipset és egyre többen használnak ilyet, így az egyetlen reményünk az lehet, hogy előbb utóbb nagyobb támogatása lesz.
Airplay-t pedig sosem használtam, így ebben sajnos nem tudok segíteni. -
ddudas
tag
válasz
nyirzoz #10408 üzenetére
Sajnos akkor ez sosem lesz egyszerű kör, nekem is ilyen az egyik wifi stickem. Beleszaladtam ebayen :-)
Ezen az oldalon találod meg az adott kernelhez való lefordított drivereket:
http://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=28&t=49864&sid=8c1118221e1a32710fbd3eff720e0d56&start=125Itt egy alfonder nevű user szokta ezeket megcsinálni, a honlapján is meg szoktak ezek jelenni:
http://www.comendatore.net/category/raspberry-pi/Sajnos 3.12.35+ óta nem készített újabbat, pedig azóta (december vége) lépett párat a kernelverzió, így ha újabb kerneled van, akkor sajnos még tovább kell nézelődni. Az első linken amúgy megy egy beszélgetés arról, hogy lehetne kernelhez fordítás nélkül megoldani, de én nem szeretem, ha ilyen kétes külső repo-kból kell dolgozni, mint ahogy javasolják páran.
Minden esetre nézd meg, milyen kernel verzión vagy! Fontos tehát, hogy ha van egy működő drivered, majd kernelt frissítesz, akkor a driver nem fog menni, és újra lanon át tudod csak megoldani majd a helyzetet.
Röviden a lényeg tehát, hogy drivert kell fordítani hozzá; az MTK adja a source-t, viszont mindig az aktuális kernelhez kell fordítani. Ez PI-n rohadt lassú, egy cross compiler környezetet meg szerintem kár összerakni miatta, egyszerűen érdemes megnézni kernelfrissítés előtt, hogy valaki lefordította-e már.
-
ddudas
tag
válasz
nyirzoz #10400 üzenetére
Az RT5370-nek out-of-the-box kéne működnie raspbian alatt. Nem vagyok openelec felhasználó, de feltételezem raspbianra épül.
Nagyon sokszor RT5370-nek hirdetett wifi stickekben valójában Mediatek 7601T chipset van, ami sokkal bajosabb, de szívesen segítek benne, ah ez lenne a helyzet.
Nézd meg, hogy mi a wifi sticked USB azonosítója USB-ID 148f:5370 vagy 148f:7601.
(lsusb paranccsal tudod megnézni terminálból.) -
azbest
félisten
válasz
envagyok #10399 üzenetére
Simán lehet, hogy ha a pi kezeli a tunert is, akkor a tuner drivere akkor a cpu terhelést okoz, ami mellett már nem képes folyamatos lejátszásra.
Esetleg még azt érdemes ellenőrizni, hogy mpeg2 vagy mpeg4(h264) a problémás adás. Bár gyanítom, hogy az mpeg2-őt le sem játszaná, ha nincs megvéve a codec hozzá. Ha meg ugyanazt az adást veszi mindkét megoldás, akkor pláne nem codec gond. Inkább a prociterhelés gyanús.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gyúrósok ide!
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Linux kezdőknek
- Formula-1
- Battlefield 2042
- További aktív témák...
- Gamer/Multimédia PC Eladó - GTX 1070 + Ryzen 5 + 16GB RAM
- Gamer PC , R7 7700X , RX 7800 XT 16GB , 32GB DDR5 , 1TB NVME
- GAMER ALAP! Intel i9-14900K / Z790 TuF / 32GB 7200MHz / 1TB Gen4 / 850w Gold!
- Bányász alaplapok és kiegészítők (RISER-ek, Stb.)
- Asus Rog Gamer PC /Ryzen 9 5900X/RX 7900XT/32GB DDR4/1TB M.2/beszámítás van
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Update 06.30. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged