- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kroni1
veterán
Sziasztok! Libreelec-et használok egy RPi 2-n ami LAN-on keresztül kapja a filmeket a NAS-ról, mostanában belefutottam egy-két olyan kódolású filmbe, aminél nincs kép csak a hang indul el. Ugyan egyenlőre nincs szükségem 4k-ra és HDR-t sem tud a tv-m, csak 1080at nézek, de lassan gondolkodom TV váltáson. Ha jól sejtem a pi2 procija nem igazán alkalmas 4k-ra igaz?! Nagyon szeretem, de lehet h egy Amlogic cucc lesz helyette..
-
Kroni1
veterán
válasz
Celtis #26791 üzenetére
Na a helyzet az, hogy a LE egyből működik flottul, látja SMB-n is a WORKGROUP mappámat, benne pedig a MyCloudot is ahogy kell! Nem tudom miért de OE alatt még manuál beadásnál is csak fagyott..
A lényeg, hogy most műxik és az új felület felüdülés sok éves régi Confluence és Aeon Nox 5 után!
Köszi a tanácsot, én mostantól LE user lettem!
-
Kroni1
veterán
válasz
Asztee #26787 üzenetére
köszi!
Nálam most valami nagyon nem okés.. SSH be van állítva, de Putty-on nem enged belépni. Próbálom kiválasztani a SMB-t, erre lefagy, ha manuálisan akarom beadni lefagy. DLNA-t bekapcsoltam a MyCloud-on, de mikor ott akarom hozzáadni az upnp eszközt látja a mappákat, ki is tudja választani, mondom h adja hozzá az egészet és üres ott is..
Nem tudom mi okozza nálam, de csak az NFS-en érem el a fájljaimat rendesen, de ott meg pufferel..
És a legfurább, hogy több 8-as verzión keresztül próbáltam, de nem jön össze, mindeközben a régebbi OE bármely verzióval tökéletesen lát és lejátszik mindent most is..
-
Kroni1
veterán
válasz
Celtis #26785 üzenetére
Köszönöm mindenkinek! Az a fura, hogy az eddigi verziókkal (5-6-7-es OE) soha nem volt egyetlenegy pufferelés sem, még akkor sem ha közben ment a letöltés a NASra Transmission-el, még speed limit se kellett soha. (WD MyCloud)
Az uj 8as verzioban valamiért nem ismeri fel magátol az SMBt, holott a régebbiek (6.0.3 legacyt hasznalom) meg simán látták. Most kipróbáltam a 6-oson is az NFS-t, az ott is bufferel, tehát azt nem szereti, SMB vszleg a 8-assal is jó lesz! Ezt a mountolást megprobálom, kosz a tanácsot! -
Kroni1
veterán
Sziasztok!
Lehet kicsit offtopik, de az Openelec topik nem pörög, hátha van itt valakinek tapasztalata:
Az új, 8.0-ás Openelec-et próbálom feltenni a RPi2-re, de eddig egyik verziója sem tudja rendesen a NAS-omról lejátszani a filmeket, folyamatosan pufferel. Valamiért itt az NFS megosztást erőlteti, a korábbiaknál SMB volt, és eddig nem volt semmi ilyen gond. Esetleg más is futott bele hasonlóba, talált megoldást? Csak mert amugy nagyon tetszene az új felület amit a 8.0-ás OE hozott.
-
Kroni1
veterán
-
Kroni1
veterán
Üdv! Hyperion használókhoz lenne kérdésem: régebben B+-omhoz WS2801-essel készítettem rendszert, most a Pi2-höz ismét szeretnék építeni, és ha lehet akkor az öntapadós ledszallagos megoldást preferálnám, nem akarok ismét szívni a felrögzítéssel. Ebay-en látom vannak WS2811 meg WS2812 verziók, gondolom ezek is működnek a Pi2-vel és az Openelec alatt a Hyperionnal igaz?! Ezt néztem ki, ha ez nem jó akkor esetleg helyette ki milyet ajánlana?
-
Kroni1
veterán
válasz
golya87 #12278 üzenetére
Nekem is sipolt az ebayes, talán akkor ha a pi kikapcsolt állapotban volt.. Aztán a földelést valahogy összehoztam úgy, hogy a Pi-t meg a led-eket is egyenpotenciálra hoztam vele és akkor nem sipolt már. Nem emlékszem, már eladtam az egészet, de valahogy megoldottam azt tudom.
-
Kroni1
veterán
válasz
Alexios #12128 üzenetére
és vzoltan: Amugy a Hyperiont ti külső tápról hajtjátok meg vagy a GPIO pineken keresztül? Nekem egy 1.2A-s tápegység a sima B verzióval éppen elvitte még az 50db-os LED soromat, bár komolyabb terhelésnél néha lefagyott vele. A Pi2 viszont kevesebbet eszik, ráadásul már van hozzá egy 2A tápom is.
Amugy nem is értem teljesen hogy minek a 2A táp hozzá: kimértem és nálam 1.5W-ot vesz fel a falból hálózati HD filmlejátszás közben, egy rádugott Pendrive-al és egy USB stick-el.. Amiket még rá lehet aggatni azok ennyivel meg tudják növelni a fogyasztását? Mert ha jól számolom akkor ha mást nem kötök rá akkor egy 50-es ledsort simán vinnie kell még..
-
Kroni1
veterán
válasz
Kroni1 #12138 üzenetére
Az előző hsz-emhez: Az OE 5.0.6 még a 14.2 rc-t használta, de frissitettem az 5.0.7-re. és ez már a stabil 14.2-t és végre meg is szűnt az akadozási probléma! Igy most nekem tökéletes az OE és kicsit gyorsabb is mint az XBian.
Persze én most nem használok hyperiont, lehet hogy a jövöben megint épitek majd egyet, úgyhogy jó tudni h az xbiannal nincs gond pi2-nél sem...
-
Kroni1
veterán
válasz
Alexios #12124 üzenetére
Nálam most az XBian egy dolog miatt stabilabb mint a jelenlegi OSMC vagy OE, nem jelentkezik benne az a hiba ami a másik kettőnél: a 30sec gyorskeresés után pár másodpercig még akadozik a kép..
Ez azért van mert az Xbian régebbi kodi-t használ, állitólag ez az uj kodi miatt van, de mondjuk remélem hogy javítják, mert pl médiatár frissitésnél az OE amúgy nálam gyorsabb mint az Xbian.
-
Kroni1
veterán
A megosztott USB-LAN sávszéllel kapcsolatban: Ez mit is takar konkrétan a gyakorlatban?! Ha mondjuk rákötök egy USB eszközt az számottevően csökkentheti a 100Mbites LAN sebességet?! Ez gondolom inkább csak nagyobb sávszélességet igénylő eszközök, pl. egy pendrive esetén bír jelentősséggel, mondjuk egy BT dongle vagy ilyesmi nem igazán van rá hatással ugye.. ?!
-
Kroni1
veterán
válasz
wassermann #12049 üzenetére
Ezek amik biztosan mennek, de gondolom előfordulhat h más tipust is felismer ugye? Csak mert a korábbi kommentekbe vki irta, hogy ő kínából rendelt valami gagyikat és azzal is ment..
Itt nálunk az iponba van egy 2.1-es Logilink egy ezresért, megpróbálom hátha, nagyot nem bukok vele..
-
Kroni1
veterán
A Pi 2-höz szeretnék venni egy Bluetooth dongle-t, mert egy BT egér és billentyűzetet szeretnék néha a Pi-vel is használni. Van olyan tipus amivel nem kell szöszölni, egyszerűen használható mondjuk OE alatt?
(tudom, egy saját vevős cucc egyszerűbb lenne, de a notihoz is használom, direkt azért BT, hogy ne lógjon ki a vevőegység..)
-
Kroni1
veterán
válasz
wassermann #12018 üzenetére
értem, ezt tudom is, nekem az első verzió amit pi2-esen próbálok ez az 5.0.6-os. Ez a dolog a korábbi verzióknál is megvolt már, vagy csak ennek a sajátossága?
-
Kroni1
veterán
Pi2-nél OEalatt tapasztalt más is olyat, hogy a 30mp-es gyors előre és hátra keresésnél egy pár mp-ig akadozik, utána túlgyorsul majd normálisan megy tovább a kép? LAN-on és Pendrive-on is fennáll a hiba. Mit lehet ez ellen tenni? Bufferméret növelés vagy ilyesmi? Cubox-on nincs ilyen gond, sőt ha jól emléxem a sima B verzióval sem volt ilyen akadozás..
-
Kroni1
veterán
Megjött a Pi2+tápegység csomag, nagyon tuti eddig minden, működik ahogy kell! Már hiányzott az előző Pi B eladása után hogy nem tudok mivel babrálni, de most végre megint jöhetnek a kisérletezgetések!
A fehér 5V-2A töltőt vettem hozzá, mert abban van az EU-n kívül még cserélhető UK, AUS, és USA csatlakozófej is, ha ritkán is de jól fog jönni telótöltőként utazásoknál..
-
Kroni1
veterán
Vagy személyesen veszed a két hely valamelyikén ahol van belőle és akkor 16k alatt maradsz, vagy fhd-ról rendelsz, és vársz. Ott olcsobb, de nincs raktáron, ha tőlük veszed akkor áprilisban lesz csak abból valami... Itthon nincs más forrás, de külföldrol se olcsobb nagyon semmivel ha jol tudom.
-
Kroni1
veterán
válasz
sanzi89 #11894 üzenetére
csak annyit kell a pi-n beállitani a video/lejátszás menüben, hogy képfrissitési frekvencia igazítása a filmhez: inditáskor/leállításkor. Ezt akkor tudod ha a beállitást nem alapszinten használod, feljebb kell vinni ugye baloldalt alul haladó vagy profi szintre.
Igy már automatikusan átáll a TV 24p-be ha tudja ezt a funkciót.. LG-nél talán be kell kapcsolni hozzá a valósághű mozi funkciót, de asszem anélkül is megy, a többi TV-n is lehet h van valami hasonló.
-
Kroni1
veterán
válasz
anonym1s #11840 üzenetére
Ez a két megoldás van, hogy a HTPC is tudja azt, amit egy 10e Ft-os Raspberry alapból:
A külső minden géphez, a belső - ami olcsóbb is - az persze csak bizonyos HTPC alaplapokhoz jó, amiken van direkt HTPC port az alaplapon. (Asrock-nak biztos van ilyen lapja azt tudom.)
sanzi89: Akkor sztem te vagy tényleg elátkozva, esetleg kábel hibád lehet, de nálam a 3D full HD avatar mkv sem akadt egyszer sem Pi-vel! A kenyérpiritóval még nem próbáltam..
PC-ről dlna kliensen megy minden ugyanazon a LAN kábelen?! -
Kroni1
veterán
válasz
sanzi89 #11837 üzenetére
Én sima B+-t használtam nagyon sokáig és nem volt ilyen gondom, szerintem valami más lesz a gond ha a TV is csinálta, mert nekem régebben a TV is simán vitt akadásmentesen mindent LAN-on dlna kliens-el...
Openelec-ből már van 5.0.6 amugy, de ahogy korábban más is irta, probáld meg te is az OSMC-t! A Pi2 még elég uj hw lehet azért nem tökéletes minden, bár kétlem, mivel sokan használják már rajta az OE-t teljes elégedettséggel. Mindenesetre ne vegyél sztem HTPC-t egyenlőre, jó kis cucc ez! (HTPC-ből nekem hiányozna a HDMI CEC, bár arra is van megoldás de az mégtovább növelné a kettő közti amugy is jelentős árkülönbséget.)
-
Kroni1
veterán
Na most bepötyögtem a rendelést FDH-n bankkártyás fizetéssel, de UPS-t lehet csak választani és ellenőrzéskor irja hogy a szállítás 1400Ft lesz. Ennek itt nem ingyenesnek kéne lennie autómatikusan?Közben rájöttem h átirányitott a farnell.com-ra, FDH-n maradva már kiadja az ingyenest is..
-
Kroni1
veterán
Farnelltől érdemes tápot rendelni a RPi2-höz, és ha igen milyet? vagy esetleg máshol van olyan ami minőségben jobb lehet?!
Ha jól tudom a 2A tápot ajánlanak, de van esetleg értelme annál nagyobbat is venni esetleg több rákötött cucc esetére, vagy esetleg a Pi2 bemenete lekorlátoz 2A-nél?! Van egy jó minőségű telefontöltőm itthon, ami 1.2A-es: az ha csak vezetéknélküli egér+bill-t kötök rá és mást nem akkor elméletben elég lehet hozzá?!
-
Kroni1
veterán
Köszönöm a válaszokat! Akkor veszek egyet, remélem a farnellhez nemsoká érkezik majd, jelenleg a honlap szerint nincs raktáron, szállitásra vár...
-
Kroni1
veterán
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne Pi 2 tulajokhoz, hogy mennyire működik stabilan Openelec alatt?! Korábban volt B+ verzióm ami lassú de elég stabil volt, lecseréltem egy cubox-ra, ami viszont gyors de 24/7-es használatnál ez néha fagyogat. Kezdem unni, ezért vennék egy pi 2-t ha ezt megbizhatónak mondjátok..
-
Kroni1
veterán
A 2.-re tudok válaszolni: Ha nincs a pi-dre rákötve usb-n fogyasztó akkor magának a Pi-nek elég kell hogy legyen, feltéve hogy egy megbizható legalább 700mA vagy 1A-es port van a TV-den. Az 500mA-es esetleg kevéske lehet, de az is a határon mozog szerintem.. Nagyon nem teszi tönkre a rendszert az ha TV-vel kikapcsolod, mert a boot idején használja az SD-t az OElec, utána a RAM-ba van betöltve. Ettől függetlenül előfordulhat hogy SD data corruption lesz, de nálam még nem volt ilyen, ez is egy format és ujrainstallal megoldható. (RBMC alatt szokták ajánlani hogy ne az SD-re hanem Pendrive-ra legyen téve a rendszer, mert az jobban birja ilyenkor vagy áramszüneketnél a hirtelen leállást, de Openelec ezt ugy tudom jobban birja.
-
Kroni1
veterán
válasz
envagyok #11181 üzenetére
Köszönöm!
Kicsit lehet hogy OFF, de pont azért itt teszem fel, mert a Cubox topicja nem ennyire pörgős, másrészt meg érdekelne, hogy a Pi 2-n is így van-e: Szóval most egy cubox-om van, és az ujabb 5.04-es OE van fent. A TV-m és a Cubox is tudja elvileg a kadenciahelyes 24p-s megjelenítést, (ahogy ugyebár a Pi is tudja) de valamiért nálam nem fix 23.98 fps-t ír a codec info, hanem változik, van hogy leesik 23.97-re és van hogy pl. 24 fps-t mutat egy filmen belül, és ez van a legtöbb filmemnél. Ez igy normális, vagy ennek végig fixen a 23.98-at kéne mutatnia?! -
Kroni1
veterán
Pi 2 tulajoktol kerdzném: Openelec alatt ennél is van a video beállitások közt a frekvenciánál külön 24Hz és 23.98Hz is?!
-
Kroni1
veterán
Nekem egy Sandisk Extreme 16GB pendrive-ot ölt meg anno a Raspberry B-m, én pedig aztán semmit nem futtattam, csak openelec volt rátéve és kész. Ennek ellenére a vadi uj pen kb 1-2 hét alatt elromlott, még PC-n a Paragon Partition managerrel párszor meg birtam formázni, de formázás után már nem működött, csak teljesen lefagyasztotta a windowst. Még szerencse hogy garis, ugyhogy küldtem vissza cseréltetni, de már nem raknám be rendszernek, vettem egy 16GB-os Sandisk Ultra microSD karit, az remekül dolgozik.
-
Kroni1
veterán
válasz
Jim Tonic #10856 üzenetére
Sima B, ami ráadásul sokkal többet eszik.. Ez a pi2 a B+-nál kicsit többet, de a B-nél joval kevesebbet eszik, gondolom a nagyobb usb terhelhetöség miatt ajánlott a 2A táp. De aki usbn nem terheli annak böven elég kell h legyen egy 1A-s TV port, az 5W fogyi, annyit nem is eszik terhelve sem.
-
Kroni1
veterán
válasz
wassermann #10825 üzenetére
DVB-T vevőből amugy melyik tipust illik venni a pi2-höz, amivel tutira kompatibilis?
-
Kroni1
veterán
Én egy évig használtam a Pi-t licensz nélkül és egy olyan videoba se akadtam bele amihez kellett volna. Persze biztos van akinek kell, de a userek nagyrésze sztem nem használja ki..
-
Kroni1
veterán
válasz
vzoltan #10617 üzenetére
Engem érdekelne is ha ugy alakul, h eladod, irok egy pü-t!
Az osmc alap skinje ugyanugy a confluence, de maga az osmc még alpha 4 állapotú, tehát nagyon kezdetleges elvileg, sanszos hogy sokminden nem fog rendesen menni rajta még egy darabig..
Amugy egy dolgot ha van idöd megnéznél nekem? Az érdekelne, hogy a confluence-ről az aeon nox skinre átváltva változik-e a pi2 hömérséklete idle-ben. Nekem a cuboxon ha átváltok 10-15fokot melegszik percek alatt, alapból minden effekt vagy ilyesmi bekapcsolása nélkül...
-
Kroni1
veterán
Meg tudná nézni esetleg valaki, aki szintén Openelec 5-öt használ, hogy ha az alap confluence skinről átvált az Aeon Nox skin-re akkor neki változik-e a Pi hőmérséklete? Nálam több mint 10 fokkal emelkedik ha átváltok perceken belül, még mielőtt bármiféle effektek vagy ilyesmit rátennék! Próbáltam friss rendszeren is, ugyanez van. Ennyivel jobban pörgetné a CPU-t ez a skin, vagy csak nálam van valami gond?!
-
Kroni1
veterán
válasz
Degeczi #10575 üzenetére
az elmélet és a gyakorlat közt mint tudjuk azért általában különbség van.. gyakorlatban egy irányba inkább 30MB/s az usb2.0 sávszélessége. Ha a megbízhatóságon nem változtattak és a sávszélességen továbbra is kell hogy osztoznak az eszközök akkor az még az erősebb procival is kevés lesz sztem. De filmezésre, tökéletes, csak ha emellet fileszerver, torrentre is használni akarjuk akkor arra nem alkalmatlan, hanem csak korlátozottan alkalmas.
-
Kroni1
veterán
Sokan mondták itt is, hogy amire a Pi-t lehet és kell(ene) használni arra bőven elég a B modell hardvere is, és hogy nem fognak kiadni erősebbet, mert az üzletileg nem érné meg nekik. Én ezzel már akkor sem értettem egyet, mert az egy dolog hogy mikre lehet használni, de ez nem feltétlenül egyezik meg azzal amire a legtöbben használják. És hát erre most jól rá is cáfolt a Pi 2, jó kis gép lesz medialejátszónak!
-
Kroni1
veterán
válasz
modellmaker #10295 üzenetére
Huuu, nagyon köszi! Ezzel most sokat segitettèl!
-
Kroni1
veterán
válasz
modellmaker #10281 üzenetére
Ahha, èrtem. Akkor ezek szerint a raspberryt is rá kell hogy kössem a routerre.. Gondolom menni fog az add on oe alatt, az oe töketesen fut a cuboxon.
Ja ès mègegy kèrdès: lehet vhogy kèsleltetni a ledeket? A TV-m mindig le van maradva, a hyperion configurátorban nem tuxom pontosan mi micsoda èz h lehet-e egyáltalán ilyet benne.. ?!
-
Kroni1
veterán
válasz
modellmaker #10273 üzenetére
Én is valami hasonlóra gondoltam h kipróbálom, Cubox-ról nézném a filmeket OE vagy RBMC-vel, és kiváncsiságból kipróbálnám, hogy az RPi csinálja a LED vezérlést. Azt nem tudom, hogy a Pi-re vajon mivel adjam át a jelet a Cubox felől?!
-
Kroni1
veterán
Nekem is mostanában lett inkompatibilis sok kártyával, pedig március óta megvan. Ezidáig ment rendesen a kingston microSD+adapterrel, meg még 3 másik adapteremmel is és most egyikkel sem! Aztán gyanakodtam a csatira, ha egy kicsit megfeszítem, ugy kapcsolom be akkor elindul, addig megy is amig el nem engedem. De mivel nem igy szeretném használni, kisérletezni kezdtem. Kaptam most kölcsön egy rendes SD kártyát, valami noname Intenso márkájút és azzal megy. Apóstól elkértem minden fellelhető microSD adapterét, azok közül is csak az egyikkel megy! Szóval valamiért tényleg nagyon érzékeny sajnos.
Az én szubjektív véleményem, hogy ha valakinél hasonló gond volna és microSD-t akar adapterrel akkor az Samsung adaptert keressen, vagy bármilyet az ajánlott listáról, de a Kingstonokat nem ajánlom. (pedig én is azt vettem a jó sebessége miatt). Talán mégjobb megoldás egy rendes SD kártya, mert itt kevesebb a kontakt ami hibát okozhat, az én meglátásom, hogy ezek a kis adapterek elég fapadosan vannak kialakítva. SD-ből nem tudok konkrét márkát ajánlani, (mivel csak egyfélét próbáltam) de érdemes itt is a listára hagyatkozni, és talán abból is érdemes lehet a Samsung-ot venni.
-
Kroni1
veterán
válasz
wassermann #9967 üzenetére
na igen de ettől a tv ugyanugy bekapcsol és fogyaszt valamennyit.. Én is kikapcsoltam a menüben a perifériáknál, de sajnos ezután is bekapcsolja a tv-t ha HDMI-n van összekötve akkor sajnos ez ilyen.. Én ugy oldottam meg, hogy a Pi folyamatosan be van kapcsolva, az ugyis csak 1W-ot eszik..
-
Kroni1
veterán
Azt tudja valaki esetleg, hogy Openelec vagy RBMC-t futtató SD kártyának miben célszerű gyorsnak lennie a rendszer lehető leggördülékenyebb működéséhez? Van itthon egy csomó SD-m, az egyik írásban jobb a másik olvasásban, és van amelyik szekvenciálisan lassú, de kis fájlokkal gyorsabb a többieknél..
-
Kroni1
veterán
válasz
golya87 #9843 üzenetére
OE vagy RBMC szinte mindegy, én sokáig OE-t használtam, mert anno kicsit gyorsabbnak tűnt a menüben. De most próbálgattam a Kodis OE 5 bétát, az fagyogatott nálam néha, aztán feltettem az RBMC final-t, (végleges verzió) és ez most megint nagyon szimpatikus, kicsit talán gyorsabb is mint az OE. Egy egészséges (850/375-ös) tuningot ad alapból a pi-nek, ez nekem tökéletesen elég is mindenre. OE alatt neked kell a config fájlban tuningolni, természetesen 950-1000MHz-re is be lehet lőni stabilan de ehhez bordák minimum kellenek. Amugy a menürendszer, felépités szinte tök ugyanaz, ugyhogy nem lesz nagy különbség, csak az SD kártyára telepítés módja más kicsit.
-
Kroni1
veterán
válasz
Kicsirics77 #9771 üzenetére
emeli az, csak nem irja ki rendesen a rendszer. SSH alatt ha megnézed ott jól irja asszem.
-
Kroni1
veterán
válasz
DrojDtroll #9765 üzenetére
hát pedig egy ebay fiók nem árt, főleg pi tulajoknak, kinából minden kiegészítő a hazai árak töredékéért rendelhető, és a kínálat is sokkal nagyobb..
-
Kroni1
veterán
válasz
DrojDtroll #9763 üzenetére
A borda tuningolt pi-nek is elég szokott lenni, én 300ft-ért vettem ebayen egy szettet.
A pi-ben a védelem 85C-nál automatikusan lekapcsol, hogy ne legyen baja. Nálam 24/7-ben megy csak bordával és 60C alatt van filmezés közben is..
-
Kroni1
veterán
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy a CEC-et lehet valahogyan módosítani, hogy mit vezéreljenek a gombok?! Valahol olvastam, hogy van rá mód. Openelec alatt a jobb bal navigálás gombok kb. 1 percet előre-hátra pörgetnek a filmben, és jobb lenne ha ezt át lehetne állítani a gyors lejátszás-visszatekerés funkcióra, amiket most csak menüben navigálva lehet előhozni.
-
-
Kroni1
veterán
Üdv! A raspberry-met csak ambilight-ra, konkrétan a hyperion müködtetésére szeretném hasznàlni, ugy hogy a médialejàtszàs egy màsik eszközröl, egy cuboxról menne. Össze lehet ezt hozni? Ha igen akkor hogyan?! Miként adok jelet a pi-nek?
-
Kroni1
veterán
SSH-n valahogy meg lehet nézni a Pi aktuális CPU terhelését?!
-
Kroni1
veterán
válasz
trance89 #9660 üzenetére
Igen, tényleg drága és vszleg nem is fog ezen az áron befutni nagyon, de ezzel együtt érthető, hogy szeretne némi profitot, ha már ennyit hozzátett ehhez az opensource dologhoz. De az én véleményem is az, hogy ha olcsobban adná többen támogatnák azzal h tőle vesznek. Amig viszont egy 4 magos CuBox-i4 60$-al olcsóbb mint ez a 2magos Vero addig nem hiszem hogy sokan vennék meg.
-
Kroni1
veterán
mindenesetre az i4pro pack nem is rossz 140$-ért, ha azt vesszük, hogy ez kevesebbet tud és 200$..
ahogy néztem a hummingboard-on van 8db GPIO láb, azzal talán a hyperion is megoldható.
-
Kroni1
veterán
-
-
Kroni1
veterán
Próbaképpen feltettem a legfrissebb RBMC-t egy CL4-es 2GB-os SD-re és meglepően tapasztaltam hogy gyorsabb a rendszer, mint az OpenElec a nagyobb CL10-es SD kártyámról. Legutóbb fél éve próbáltam kb. de akkor még az OE gyorsabbnak tűnt. Ennyit fejlődött volna a raspbmc azóta?!
Most úgy néz ki h maradok ennél, sőt egy pendrive-ot is be fogok tenni az SD mellé, bár sztem gyorsabb már nem nagyon lesz tőle..
-
Kroni1
veterán
válasz
orbitalion #9407 üzenetére
Akkor remélem be fog jönni neked a cucc, én is gondolkodtam rajta amúgy, hogy csak kiváncsiságból veszek majd egy BPi-t vagy egy CuBox-ot, mert tetszik nekem ez az egész kártyaPC világ..
Nagy öröm volt összerakni a málnát is, a LED-es mókolás is tetszett, szóval okés h csak htpc-nek használom, de a barkács öröme némileg itt is megvan. Arról nem is beszélve, hogy amig egy médialejátszó általában 30-40W-ot fogyaszt, (az egykori UPC settopboxom pl. standby állapotban is 30W-ot fogyasztott!!!) addig a Pi filmezés közben is mindössze 2W-ot eszik!
-
Kroni1
veterán
válasz
orbitalion #9394 üzenetére
Szerk: Na tessék, làtod mindenre létezik megoldàs! Sok sikert a BPi-n való molyolàshoz!
Többféle megoldàs van az ambilight-ra, raspbmc-n ott a boblight, de openelec alatt is megy a lightberry vagy pl. a hyperion. Én hyperionhoz ITT talaltam minden infot ami nekem kellett az installàlàshoz, ami nem volt egy bonyolult dolog. Nézd àt az oldalt, hàtha talàlsz valamit ami neked kell..
tvamos: melyik rendszert probàltad?! Openelec tapasztalataim szerint sokkal gyorsabb mint az rbmc, pedig nekem nem is pendrive-ra, hanem csak egy class10-es microSD-re van feltéve. Fagyni nekem még nem fagyott le, àramszünetet is birja. Közvetlen meghajtórol biztosan gyorsabb kicsit a lejàtszàs inditàsa x86 rendszeren mint ezen. Nàlam mivel hàlozatrol kell elérni a mycloudon lévö tartalmat igy az asztali PC-men sem indul el gyorsabban a lejàtszàs mint ezen, kb 2-3mp és indul a film, ez nekem böven belefér..
-
Kroni1
veterán
válasz
orbitalion #9387 üzenetére
Egyet értek, hogy ez sokkal nagyobb dolgokra hivatott, de sajnos én nagyon kevés vagyok ahhoz, hogy ki is hasznàljam. Nemreg vettem én is csak a pi-t az àra miatt meg a hyperion miatt gondoltam egy probàt megér, és kellemesen csalodtam, olvastam én is h koràbban azért tényleg lassu volt, de sokat optimalizalodott..
A ws2801-es vezérelhetö ledsort valóban a GPIO-ról lehet vezérelni, de én is csak ràkötöttem, és leiràst követve telepitettem, szoval sajnos többet nem tudok róla mondani, sajnos a programozàshoz én nem értek, mondhatni igencsak làma vagyok..
Én is bizom benne, h egyre többen fogjàk kihasznàlni a benne rejlö potenciàlt, az mindenkinek jó!
-
Kroni1
veterán
válasz
orbitalion #9382 üzenetére
Abszolút nem értek egyet veled!
Hogy ez drágább volna mint egy tablet?! Nem hinném, legalábbis abban a konfigurációban ahogy én használom nincs ennél olcsóbb HTPC!
Winyó? Nem kell hozzá! Van egy MyCloud 2TB NAS-om, arra szedtem le mindig is Transmission-el a filmeket. Amint lejött valami azt már látja is a Pi, mivel ő is rá van kötve a routerre.
Nagyobb táp? Nem kell! Egy microUSB kábelen a TV egyik portjáról kapja a tápot, így mikor a TV-met bekapcsolom a Pi is bekapcsol, ergo táp sem kellett hozzá!
USB Hub? Minek? Nálam még egér+bill sincs rákötve a Pi-re, a TV-m saját távírányítója HDMI CEC szabványon keresztül tökéletesen vezérli a XMBC-t, még csak második távirányító sem kell mint egy médialejátszó esetén!
Szóval én usb kábellel és házzal együtt 15k-ért vettem. Csináltam hozzá egy 50 LED-es hyperion projektet, ez +8k volt, és ha valaki nem ismerné ITT egy videó, kb. ilyen élményt ad hozzá a filmezéshez. Ezt nem tudtam volna se tablettel, sem más lejátszóval megcsinálni!
És amugy én nem az ára miatt döntöttem a Pi mellett, sokmindent kipróbáltam már és nekem ez a legkényelmesebb mediacenter!
A TV beépített DLNA lejátszójánál sokkal szebb a képe, tudja a 24p megjelenítést, (amit egy beépített lejátszó sem), ráadásul amíg a TV-k sok formátumot nem támogatnak, addig ez mindent megeszik, a 15-20GB-os 3D mkv-kat is simán lejátsza akadásmentesen, még a DTS hangot is átviszi. A menüben egyáltalán nem lassabb a filmek elérése, bár ugyse sokat szoktam lépkedni a menüben, csak berakom a filmet és kész, így nem is értem sokak kritikáját, hogy lassú volna..
Volt már komolyabb 3D Bluray playerem és médialejátszóm, de képminőségben nem látok különbséget, viszont ezen fent van a supersubtitles plug in, ami kb. 2 mp alatt leszedi a megfelelő feliratot az adott filmemhez! Ilyet sem láttam még a 25-30ezres lejátszókban. Szóval értem én, hogy ezt elsősorban másra találták ki, de hidd el ezek a kártyaPC-k HTPC-nek is megállják a helyüket! Nagyobb felbontású anyagokhoz a Pi már kevéske lenne, ugyan nem házon belül, de pl. ott van a 4magos CuBox i4Pro, amit full csomagban már előretelepített openelec-el is árulnak, az akár 4k-s anyagokkal is elboldogul!
-
Kroni1
veterán
válasz
orbitalion #9376 üzenetére
Szia! Ismerem a banánt is, tudom h raspbiannal tök jól megy, de azzal csak annyi a bajom, hogy én mediaplayernek használnám csak, és nincs (még) rá Openelec XMBC-s rendszer.. köszi a linket!
-
Kroni1
veterán
Értem én, mediaplayerként hasznàlom és nekem is elfut jelenleg minden oe alatt, de elöbb utóbb ez kevés lesz sokmindenhez. Jó a nagy közösség, és a legtöbb dologra valoban alkalmas lesz mindig is, de azért ha bizonyos területeken lemaradàsban lesz akkor az az ellenfelek megoldàsai felé terelheti majd az adott igényü felhasznalokat szépen.
-
Kroni1
veterán
Kicsit OFF talán: Nem tudjátok esetleg, hogy a "visszafogottabb" újításokkal rendelkező B+ verzió után készülnek-e már egy erősebb procis, több RAM-os C verzióval esetleg?! Ahogy néztem a kínai Banana Pi-t az a hardveres tudása alapján megfelelő lenne nekem, de gondolom a támogatottsága béka segge alatt van a RPi-hez képest, ezért mindenképp maradnék a málna vonalon..
-
Kroni1
veterán
Sziasztok!
Openelec-et használok, és hozzá az opensubtitles.org felirat plugint, ami működik is rendesen.
A SuperSubtitles plugin viszont valamiért nem műxik nálam, hibával kilép. Más is találkozott ezzel? Azért kérdem mert jó lenne működésre bírni, ugyanis azon sokszor olyan felirat is fellelhető ami az opensubs-on nincs fent.. -
Kroni1
veterán
Sziasztok! Openelec-et használok egy ideje és nagyon tetszik! Érdekelne, hogy létezik-e hozzá valami olyan felirat letöltő plugin ami egy megadott helyről ellenőrzi a fájlnévhez esetlegesen megfelelő feliratokat és le is tudja tölteni őket?! Köszi!
-
Kroni1
veterán
válasz
V.Stryker #8320 üzenetére
Miket állítottál be?! Ha esetleg véletlenül nem tetted volna, akkor tedd a rendszer beállításoknál Profi-ra a beállitások szintjét (igy több menüpontot lehet állitani) és a lejátszásnál állítsd be hogy képfrissités igazítása a filmhez: Mindig.
Nálam a 20GB-os 3D Avatar sem akadt, és a szintén 3D Gravitáció sem DTS hangal! Igaz nálam most maximális az overclock: 1000/500/500/6 és a force turbo is 1-re van állitva, de ha jól emlékszem alacsonyabb értéken sem volt gond.. Milyen eszközról játszod le? Hálózaton nekem a TP Link 3600-ról nem ment olyan jól mint most a My Cloudról, lehet ez is a hiba forrása..
-
Kroni1
veterán
van egy 50 ledes ws2801 sorom, amivel megy a hyperion, de azt szeretném, ha inkàbb folyamatos fehéren vilagitana. ezt meg lehet oldani vajon?!
-
Kroni1
veterán
nekem az RPi openeleccel van felvértezve, az LG LED TV-m tökéletesen irányitja a saját távjával, nem kell hozzá semmiféle másik távkapcsoló!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Call of Duty: Black Ops 6
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- EAFC 25
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Xbox Series X|S
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Mac mini (2023 with M2)
- Belépő GAMER PC! i3-13100 / RX 6600 XT / 16GB DDR4 / 512GB NVMe / 600w!
- GAMER PC! Ryzen 5800X / RTX 3080 / B550 Aorus / 32GB DDR4 / 512GB NVMe / 750w! BeszámítOK
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! I5 12600KF / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- Dell Optiplex 7050 MICRO - TINY PC
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- 15" Workstation: Lenovo Thinkpad P1 gen1/gen2 // P52 // P52s // P15 gen1 // FHD, 4K oled touch
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged