Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• fudi2002

Topikgazda

Sziasztok
    Olvasgatok több topikot, sok sok értelmes és kevésbé értelmes hozzászólásokkal. Úgy gondoltam, szeretnék tisztába tenni valamit. Minap olvasom egyik topikban a nagy bölcs emberünk, egy kezdő tagnak javasolja a ddr5 ram oc-t.

"30p az egész, akinek ennyit nem ér meg annak úgy kell" írja lekezelő stílusban.

Ezen felkaptam a fejem, na akkor írok ide egy szösszenetet, miután már léptem is ki abból a topikból végleg.
    A kis történet, ddr5 oc-ról pár gondolat, előtte ddr4 ocban is volt némi részem. Történetünk egy belépő kategóriás Asus z790 Prime A-val kezdődött. A lapra rá van írva, 7200mhzig támogatja a ramot. Ott kb 3 hónap küzdelem volt, mire elértem ezt a 7200mhz cl32-es szintet. Ram és processzor vízzel hűtve. Ez alatt azt értem, hogy tm5 2óra és akkor még Y-cruncher VST 30p-et kellett hibátlanul fusson, ezeket többször ismételve néhány újraindítással később.
    Az inteles ddr5 ocnak van néhány kulcs feszültsége:
    VDD,VDDQ,TX,IMC(vdd2),SA feszültségek. A lap a többi (sokszor nem megjelenített értéket) egy úgynevezett training során állítja be, ami a gép indításakor lefut. Nos eme feszültségek ha nem megfelelő mértékűek vagy egymáshoz való viszonyuk nem megfelelő akkor a training lefut, de rosszul állít be csomó értéket és instabilitás következik.
    Gondoltam miért ne ülnék fel újra arra a bizonyos rollerre, vettem egy Asrock z790i lighningot. Jelen állapotban úgy írják a nagyok, 14 genhez a legjobb ram oc-s lap. Hynix A ramjaimmal és a megszerzett tudással nekiugrottam, 8200mhz cl36ig szépen is haladtam. Aztán jött a 8400cl36-os lépcső. Szerencsére a ramot ismertem, maga a ram beállítása tényleg megvolt pár óra alatt, a tm5 10ből 10x futott le. Igen ám, de azt vettem észre, hogy az Y-cruncher Pi2.5-ös bench mérés meg párszor lement, aztán hibát dobott. Hát akkor a többi fesszel van a gond. Különböző beállításokat végigtesztelve bioszban (persze minden opciónként mire végigzongoráztam kb 8-10 nap volt, mert hát tesztekkel is kellett nézzem) arra jutottam, hogy ha fejreállok is, több újraindítás között a training már félremegy és 2. 3. indításra kihal a teszt. Ja és az sem volt mindegy, hogy milyen indítást hajtok végre. Meleg indítás, gép áram alatt, lekapcsolod, aztán később be. Másik pedig, hogy a gép áll éjszaka kikapcsolva és reggel be. Na a kettő sem volt ugyanaz, a melegindításkor a tesztet futottak, reggel meg várt a meglepi mikor kapcsoltam be. No 1 hónap cumi után kiderült, 1 azaz 1db fesznek kellett adni többet. Szóval ha valaki, nem megfelelő ramot rak, nem megfelelő alaplapba vagy ram oc-ra adja a fejét, kb ilyesmire számíthat. Nyilván ennek a mértéke függ az órajeltől is. Ahogy haladunk órajelben felfelé, egyre nehezebb a fesz kombinációkat megtalálni.

Konklúzió: ahol leírja a szaki, hogy 30p, na azt a hozzászólást sürgősen görgessétek tovább onnantól figyelmen kívül hagyva a kedves kolléga irományait.

Új hozzászólás Aktív témák