Hirdetés
-
LOGOUT.hu
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hali Mindenkinek!
Az új konfigommal jóval kevesebb a memória írás mint az előzővel. Azaz pont a fele. Everest legújabban is. Ezt nem tartom normálisnak.
Az előző egy AMD x2 4200+@2.6 ddr1 500-on 3-3-3-8-al 8/8/8/42ns (olvasás/írás/másolás/késleltetés).
A mostani meg egy Phenom 9550@2.65 ddr2 960 5-5-5-12 7/4/8/57ns
Duálban természetesen, de végig próbáltam az összes slotot. (Geil utra 2x2gb kit, Cas 4-ben meg sem mozdul, 2.1v-ot kap, Bios legfrissebb)
Én úgy gondolom hogy mivel majdnem 2x-ese az effektív órajel, illene legalább elérnie a régi rendszer sávszélét. Kicsit égő ilyen eredményt produkálnia egy jóval gyorsabb ramnak.Ez most csak mérési hiba, vagy valami el van nagyon cseszve?
[ Szerkesztve ]
-
válasz butcher eu #12939 üzenetére
Azért én nem cserélem le, ugyanis mindenben gyorsabb mint az előző.
Lehet hogy valami optimalizálási hiba, 4 maggal nehezebb mérni a ram sávszélt? Vagy az L3 miatt?
Sandra-val már majdnem elfogadható értéket ad ki 8.3Gb-t. És az összehasonlításoknál is hozza a szintet. De az Everestnek szeretnék hinni, csak lehet hogy még nincs Phenomra optimalizálva.[ Szerkesztve ]
-
Hali Mindenkinek!
Az lenne a kérdésem hogy mennyi a maximum adható feszültség Geil Ultra ddr2 800-asnak?
Ez egy 2x2gb-os kit, jelenleg 2,1v-ot kap. Napi használatra kell. Mennyire emelhetem meg?Válaszokat köszönöm!
-
válasz FehérHolló #28482 üzenetére
Függönyt majd később szeretnék belőlük csinálni, azaz ha az értékük egy jobbféle táblacsoki ára alatt lesz. Habár van egy doboznyi 32mb-os SD ramom, dekorációnak még meggondolom hogy felfűztem őket.
Gyárilag kell 2.1v 4-4-4-8@800-hoz. Tesztelve stabilan 5-5-5-15@1077-en mennek. Próbaképpen mentek már 1125-ön is de persze nem stabilan, ezért kérdeztem a feszt hogy érdemes-e feljebb menni. Hűtéssel nincs probléma, langyosak csak.
Persze ha rövidíti az életüket akkor hagyom ahogy most stabilak. -
válasz RootRulez #28488 üzenetére
Úgy tudom a mai prociknál már nincs akkora jelentősége a két csatornás módnak. Hiába lesz látványos javulás szintetikus tesztel alatt, valós erezhető különbséget nem fogsz észrevenni. Játékoknál meg a legkevésbé se számít. Nagy sávszélt igénylő progiknál van értelme (kódolás, tömörítés...).
Szerintem előnyösebb lenne később belerakni még egy 2gb-os modult ha lesz rá pénzed.
-
Hali Mindenkinek!
Bővítettem rammal a gépemet azaz 2db modul mellé vettem még 2db-ot. (egyformát , Geil ultra 800-as 2x2gb KIT-et)
Azaz úgy nézett ki bővítés előtt hogy 2x2gb 800-as geil moduljaim voltak amik nagyon szépen mentek 1066-ra felosztva 5-5-5-15-el. Na e mellé bekerült még ugyanolyan KIT és itt kezdődtek a problémák.
Természetesen várható volt hogy az új ramok nem biztos hogy bírják azt a tuningot amit az előtte benne lévők. Beraktam a ramokat és a gép nem indult. Oké semmi baj visszaosztottam gyári értékre azaz 800 és 4-4-4-12 gyári 2.1v feszel, a gép látszólag ment is de sokszor kékhalálozott. Na akkor próbaképpen 5-5-5-15 és láss csodát stabil minden.
A gond az hogy nem tudom hogyan használhatnám legalább gyári értéken a ramokat, nem azért vettem CAS4-es ramot hogy 5-ön használjam, ennyi erővel noname 800-ast is vehettem volna.
A ramok külön külön stabilak 1066-on 5-5-5-15-el 2.1v-on de 4 modulal még a gyári értéken se használhatóak. (az egyik kit még 1100-on is megy)A kérdésem az lenne hogy 4 modulnál mit/hogyan/mennyit/hova/hol állítsak hogy legalább CAS4-en menjenek?
Korábban volt s939-es rendszerem és ott is volt egy ilyen hogy 4 modullal nem ment a ddr1-es 400, csak 333-on. Lehetséges hogy ez a hiba az új prociknál is van?
Válaszokat előre is köszönöm!
-
Ez már a második am2+-os lapom. Az előző nem mindíg bootolt be és a ramot se kezelte jól (Giga 790x-ds4). Ez meg 2 modullal eddig nagyon is jól teljesít.
Nem is a tuning zavar, teszteltem és nem látok érezhető lassulást játékokban 1066 és 800 között.
Az zavar csak hogy annyin se megy amennyi a gyári értéke.Jorus
Memvezérő feszemelést még megpróbálom.
[ Szerkesztve ]
-
Hali Mindenkinek!
DDR2-ről váltottam DDR3-ra (lappal együtt). Szeretném tuningolni a ramokat de nem tudom még hogy miből mennyit érdemes beállítani.
2db 4gb-os Corsair 1600-as modulom van gyárilag CAS9 1,65v.
Jelenleg mindent auto-n hagytam, csak felosztottam (vagy szoroztam? ) annyira a ramot hogy 1600-on menjen. A bios belőtte CAS11-re 1,6v-al. Aida64 szerint 9/8/11-es eredményt (olvasás/írás/másolás) produkál ami nem sokkal jobb mint a régi 800-as ramok eredménye. Ezen szeretnék javítani ésszerű kereteken belül. Kicsit riasztó a ram beállítása a biosban, van másfél oldal beállítás.
Kérdésem az lenne:
Mennyire tuningbarátak ezek a ramok, milyen időzítésen használajm őket, mennyi a maximálisan adható feszültség rendes napi használatra amit hosszútávon is elviselnek, illetve számít-e hogy a command rate menyi;jelenleg CR1,nagyobb frekire jobb lenne CR2? -
-
Tapasztalataim szerint nincs olyan játék ami képes lenne 4gb ramál többet kihasználni (azaz nem játszottam még olyannal). A legtöbbet nekem Stalker ette (2,6gb-ot). Átlagos mai játék 1-2gb között eszik. Talán nagyobb szimulátorok képesek többet enni.
Én úgy használom ki a 8gb-ot hogy amit használok progit vagy játékot azt egy 4gb-os ramdrive-ban indítom (mentéseket szigorúan vincsire). Ebbe inkább régi játékok férnek bele. Van pár olyan fps multi játék ahol számít az hogy ki ér be előbb a pályára. PL Red Orcestra, ahol a 0-1s betöltési idő miatt van lehetőségem akár milyen kasztot kiválasztani (ezek száma limitálva van), alapból 10s egy pálya betöltés ideje ami után csak úgy elkapkodják a kasztokat előlem. Nem mindegy hogy 170-200mb/s-al olvassa be a játék file-ait raid0-ról vagy 8-10gb/s-el közvetlenül ramból. Ja és a vincsi hangját se lehet hallani, meg ugye gyorsabb is némely játék ha nem kell a vincsire várni egy-egy pályaszakasz betöltése miatt, nincs apró akadás sem. SSD helyett lehet alternatíva, azaz többször gyorsabb viszont a tárhely jelentősen kevesebb és nem használható mentésre.Mindenképpen kevesebb modult ajánlanék. Nekem azért kellet váltanom lapot mert nem kezelte le a 4 modult még a gyári időzítésén sem. Tuningot is erősen visszafogta a 4db ram. Visszaosztani is kellett. Hozzáteszem ez az én esetem, nem általánosítható az hogy 4 modulal ne lehessen tuningolni, de biztosan nagyobb a hibalehetőség. Ezen kívül szerintem a kevesebb modul mellet szól a kevesebb fogyasztás és melegedés is.
-
Hali Mindenkinek!
Érdekelne hogy sima asztali lapban DDR2/DDR3 ECC reg mekkora eséllyel működne?
Ha beletennék egyet akkor kinyírhatja-e a lapot?Arról van szó hogy ez a típusú ram olcsóbb (2x2gb 3eFt/kit, a sima asztali meg 4eft/kit), bár csak ezer ft a különbség de pár régi gépbe (am2-es) amibe ddr2 kell már az is számít.
Illetve lecserélném a ramjaimat a nagyobbik gépbe, 4x4gb-ot 2x8-ra de ilyen méretben olcsót használtan szintén csak ecc reg-et találok. Valamint 1x16gb is jó lenne, de sehol nincs leírva hogy működik vagy nem működik a dolog. Az olcsó ramoknál nem lenne nagy gáz ha nem menne mert 3eFt-t benyelek valahogy de ez már 20-30e kategória.
Még nagyon régen sd-ramból használtam ecc-seket egy p3-asba, de nem tudom a maiakkal mi a helyzet az integrált memóriavezérlő miatt. Nyilván az ecc-t és reg részt nem akarom használni. Ramdisknek kellene minél több, azaz később 2x16gb is szóba jönne.
-
válasz MasterDeeJay #43259 üzenetére
Elbtam...
Rossz linket raktam ki az eccs-re de mindegy, lényeg hogy van olcsóbb ecc-s ram más forrásból. Pl 2x8gb ddr3 26eft[ Szerkesztve ]
-
válasz MaxxDamage #43261 üzenetére
Köszi, gondoltam hogy nem lesz egyszerű.
Annak most utánanéztem hogy sima ECC ramot kellene ennie a gépnek. (proci támogatja)
De ez a buffered dolog kever be a dologba. Most megpróbálok kölcsön kérni ilyen ramokat aztán hátha megy benne.
Tehát unbuffered (nem reg, nem buffered) ECC ramokat elviekben enne asztali gép.[ Szerkesztve ]
-
válasz MaxxDamage #43263 üzenetére
Én úgy tudom hogy mivel a ramvezérlő a prociban van ezért attól függ a támogatás mértéke. AMD X6 1090T procim van ami támogatja az ECC-t.
Amúgy 4db ramot csak a memóriavezérlő túlfeszelésével kezel 1600-on, de 2db meg alapból visz annyin. A 16gb max limitet nem igazán hiszem el, hiszen volt már jópár gépem aminél írtak limitet és mégis ment benne több is, meg ugye ott van az hogy a proci kezeli már a memóriát.
Ebay-en már sok ramot vettem, és eddig ddr1 400-al volt gondom hogy csak amd, sis, via... chipsetet támogatott intelt nem. Igaz nem volt drága (2x1gb 2700Ft) -
válasz Hege1234 #43281 üzenetére
2013 elején ugrottak meg az árak közel a duplájára. A Hynix gyár tűzesete ezután történt és rosszabbodott a helyzet.
Olvasgattam és a kereslet kínálat hirtelen változása okozta az emelkedést.
[link] [link]Példának árgrafikon az egyik bolt oldalán: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Egy szimplán elméleti kérdés Ebay-es kínai noname ramokkal kapcsolatban:
Ugye néha előfordul az hogy egy egy ram nem kompatibilis adott alaplappal. Miért van az hogy legtöbb esetben márkás és/vagy intel chipsetes lapokkal fordul ez elő?
Rengeteg ram fordult meg a kezeim közt és azt tapasztaltam hogy a legolcsóbb sis, via noname fosokban minden elmegy, ugyanígy nagyrészt nforce, ati, amd gépekben is. Valahogy ismertebb márkájú és intel chipsetes lapokkal nem boldogultam.Addig eljutottam hogy ddr1 esetén high density ramokat nem eszik meg valamiért az intelek, az oké de ddr2 esetén is ugyan ez a helyzet?
Ebay-en az olcsóbb noname ramok mint AMD only jelzéssel vannak még DDR1, DDR2 esetén. DDR3 nál már nem annyira jellemző de ott is néha kiírják.
Elméletem:
A kínai olcsó amd only ram valamilyen olyan nem szabványos megoldást használt amire nincsenek felkészítve a lapok vagy chipsetek.Ha az elméletem helyes akkor mi lehet az a dolog ami nem szabványos a kínai ramokon?
-
-
-
válasz #65675776 #43310 üzenetére
Hát ha az akkor sem lehet direkt összefüggés a ramok sűrűsége és a chippek száma között. Legalábbis én így látom, ha mindkét ramon ugyan annyi modul van és az egyik ilyen a másik olyan akkor feltételezem hogy nincs összefüggés. Azaz talán annyi hogy a chipek fizikai méretre kisebbek a nagyobb sűrűségűn.
Az ebay-es ddr2 esetén ezt nem tudom megállapítani, tök egyformák látszólag.[ Szerkesztve ]
-
-
Az egy hónap alatt kihozzák résszel egyetértek, a visszaküldéssel nem.
Szerencsére ott működik egy olyan dolog hogy vásárlói védelem, azaz nem kötelezhet rá hogy visszaadd a rossz árut még akkor sem ha ezt leírta a vásárlási feltételek közé. Indokolhatod hogy túl sokba kerülne visszaküldeni. Volt pár ilyen esetem és eddig azt tapasztaltam hogy vásárló ott nem járhat rosszul. Ha nagyon gáz van és nem működik együtt az eladó akkor még a paypal biztosítását is igénybe lehet venni. Én már 130 vásárláson vagyok túl és nagyrészt a magyar posta hibájából kellett igénybe vennem a pénzvisszafizetést, csak két eset volt ahol nem volt jó a termék és nem kellett visszaküldenem sőt maga az eladó írta hogy ne küldjem vissza!
Ha meg egy eladó lebonyolított több tízezer üzletet akkor nem egy darab terméken fog fennakadni, ez bele van kalkulálva az árba. -
Lehetséges hogy nem ugyan azzal az AIDA verzióval tesztelték. Elég nagyok az eltérések a verziók között. Hacsak nem szervert üzemeltetsz vagy tömörítesz akkor nincs jelentősége. Játékoknál gyakorlatilag mérési hibahatáron van már akár az is ha 1066-on vagy 1600-on hajtod a ramokat. (kivéve intvga esetén)
Érdemes belegondolni hogy huszonxGb másodpercenként nem kevés, a régebbi procik ennek töredékével gazdálkodtak..... azaz nem biztos mert újra kellene tesztelni. Na és itt jön elő mennyire felesleges ez a teszt de ki is van írva hogy azonos verzióval vethető össze a tesztelés.Hozzáteszem a legjobb programnak tartom az AIDA-t és tisztelem a fejlesztőket munkájukért de a tesztjeik ezen részét fölöslegesnek tartom a programban. Nyilván minden új procinál át kell írni valamelyest a tesztet és ezért nem hasonlítható össze a régi eredmény.
Ramokat elfogadnám 2x8gb kiszerelésben, csak nincs mivel meghajtanom. Egy nagyobb APU-val megnézném mit tud.
A mostani X6-om is régebbi verzióval (talán 3-as vagy 2,6-os?) ilyen 9-10gb/s-et tudott, most meg 16gb/s-t tud egy újabb de nem a legújabb AIDA-val.
[ Szerkesztve ]
-
válasz frame>24 #43376 üzenetére
[link]
Mondjuk úgy hogy az árak visszatértek a gyártók szemszögéből normális szintre 2013 elején, majd leégett egy gyár 2013 végén és emelkedtek az árak, majd a forint-euro váltása is számunka rossz irányba változott ami szintén emelkedést okozott. Elég sok minden negatív dolog áll most egybe.
Az olcsó áraknál aki bevásárolt az örülhet, mert most tényleg 2x 3x áron vannak a ddr3 ramok még Kínában is.Most azon filózok hogy eladom a 4x4gb-ot és ebay-en vennék 2x8-at az árából.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz oriistvan #43503 üzenetére
Inteles lapba nem ajánlott a nagy sűrűségű kínai ram!
Alapból nem hasonlítható össze egy márkás Kingston meg egy egyértelműen kínai ram ami 2000-2300Ft között megy ebayen szállítással. Az eladó nem értem honnan szedte hogy egy kategória. (habár SPD-be lehet kingston van írva de ez egyértelmű hamis)
Ajánlom figyelmedbe ezt a cikkemet: [link][ Szerkesztve ]
-
Vettem kínai 2x8gb amd only noname ramokat, meglepően jók eddig.
(nem kingston, csak ezt írták bele!)
A neten rákeresve Hynix H5TC4G43MFR DDR3L 1.35v-os chipek vannak rajta. Meglepően hűvösek, de a lapom nem tud 1.6v-nál kevesebbet adni nekik akár mit is csinálok. Jelenleg 1600-9-9-9-25-CR1-en hajtom őket és még így is csak kézmelegek. 2 óra memtest stabilak.
Szóval ha valaki ilyen ramot szeretne venni annak ez a hsz. segítség.[ Szerkesztve ]
-
Felraktam a legfrissebb aida64-et és megjelent az SPD résznél pár extra ami a régiben nem volt.
Mégpedig: RZQ/7 és RZQ/6 értékek amit a ramjaim támogatnak.
Ezek vajon mik lehetnek?Illetve az egyik kit tud Auto Self Refresh-t a másik meg nem.
-
válasz OddMan #43711 üzenetére
Én ilyen DDR3L ramokat használok régi AM3-as gépben, a lapom 1.60v-nál kevesebbet nem tud nekik adni. Minden hiba nélkül működik, csak arra figyelj hogy ha esetleg tuningolod akkor ne hagyd auto-n a feszt hanem állítsd be fixre.
Nekem auto fesszel sikerült kinyírnom egy 8gb-os modult 1.75v-ot adott a lap az 1.35v-os borda nélküli ramnak.
[ Szerkesztve ]
-
válasz bozont #43854 üzenetére
Nálam korábban 32Gb volt teljesen feleslegesen és tuningot is visszafogta (1333 9-9-9 CR2). Aztán felét eladtam és most 16gb van (1600-8-9-9-CR1) de még ezt is brutál nehéz megtölteni. Lapom 8Gb felett 0MB-ot ír biosban de Win meg kezeli teljesen.
A legtöbbet fogyasztó játékok esetén is elegendő a 8gb, a többi ramot a win7-8 felhasználhatja gyorsítótárazásra. Én úgy gondolom hogy 16gb nagyon sokáig elég lesz. -
Asztali chipsetes Socket 1150-es lapba i7 procival ha belerakok ECC-s DDR3L de nem REG ramot azzal működhet? Mármint ecc funkció nélkül mint egy sima ram?
Xeon E3-1270 v1 s1155-ről váltanék lappal együtt 4790K-ra de vinném a ramjaimat amelyek: 4x4Gb DDR3L 1600 ECC
Pontos típusok:
2db Samsung M391B5273DH0-YK0
2db Nanya NT4GC72C8PG0NF-DI -
válasz koko52 #51193 üzenetére
Na az volt az egyszerűbb hogy keresetem lapot és kipróbáltam.
A lényeg hogy minden hiba nélkül gyári órajelen és gyári feszen megy az ECC ram asztali lapban amire elvileg rá van írva hogy nem támogatja valamit a proci sem támogat ECC ramokat. Ez sima ECC, NEM REG-es.
Szóval tesztelve:Gigabyte H81M-HD3
Intel I7 4790K
Nanya 4Gb 2Rx8 PC3L-12800E-11-10-E0 -
válasz energy4ever #51210 üzenetére
Még réges régen történt hogy AMD megalkotta a prociba integrált memóriavezérlőt. Mivel AMD rohadt csóró volt ezért ugyan azon vezérlő került az asztali és szerver procikba is. És gyakorlatilag minden ramot megevett.
Aztán telt múlt az idő, cégek sorra dobták ki a szervereiket, kínaiak meg szedték össze a ramchippeket és egy vagy több okos kínai kitalálta hogy az AMD procik kezelik a nem asztali alaplapokba szánt ramokat. Tonnaszám áll kínában a nem asztali szabványnak megfelelő memóriachipp.
Ezért van az hogy az ebayen ECC REG és AMD only ramok jóval olcsóbbak mint az igazi asztali ramok. Az amd only ramok szerintem csak simán ECC REG nélküli újrahasznosított szerverramok. (amik lehet hogy már sok sok évet mentek, de ettől még jók lehetnek)Megállapítani egyértelműen nem lehet, ki kell próbálni. Ha megy megy ha nem mem...
DDR2-nél igen olcsón voltak 4Gb-os modulok is (1500-2000Ft) AMD only-k, pakoltam is tonnaszám gépekbe.
DDR3 esetén is vannak jó árak pl 14eFt egy darab 16Gb-os modul, [link]De még a DDR1 korszakban is volt hasonló hogy Intel nem szerette ezeket a ramokat, bezzeg SIS, VIA chipsetekkel meg működött.
Ajánlom figyelmedbe egy régi bejegyzésemet: Ebay kínai noname ramok
-
válasz energy4ever #51214 üzenetére
Csak intelesről nem tudok, nem is hallottam róla.
Elvileg pont az a lényeg hogy az amd féle memóriavezérlők engedékenyebbek. -
Szerintem te ECC REG-ről beszélsz, nem sima ECC-ről amit sok asztali lap is kezel, még az asztaliak is igaz ECC funkciók nélkül.
Most van éppen eladó E3-as xeonnal lapom ami ECC-s de nem REG.
Illetve használok egyutas Xeon-t ECC REG rammal (Dell T310)
A sima ECC sem olyan nagyon drága, kicsivel olcsóbb szokott lenni mint az asztali ram. Tudom hogy mindenki az ECC REG-re vágyik mert aprópénzért dobálják ebay-en de az valóban nagyobb szerverekben van.
E3 inkább microserver vagy nagyon kicsi egyutasba szokott lenni, sima ECC rammal.
De nevezzük inkább úgy hogy lapfüggő.
Asztali lapban (pl Z68) sima rammal megy az E3 (ECC-vel is, de nem megy majd az ECC része)
szerverchipsetnél (pl c202) meg ECC-vel megy csak de szerintem nem REG-el.Most egy K-s procival Z87 lapban használok ECC ramokat
[ Szerkesztve ]
-
-
Lenne lehetőség váltanom ramokat
Jelenleg 4x4Gb ddr3l cas11 ECC 1600-as van ASRock z87m oc-s lapban 4790k proci mellett.
Van félretéve Kingston hyperx ddr3 2400 2x4gb ami egy másik gépből maradt meg.
Van-e értelme váltani 1600-asról 2400-asra? Illetve vajon 4modul esetén is menne 2400-on a ram ha vennék még kettőt? -
Jó nagy átcseszés a tuningram.
Próbának használtam egy HyperX 2400-as CAS11-es 1.65v-os kitet a korábbi DDR3L ECC 1600 cas11 samsung szerverből való brand csupasz ramjaim helyett. Most vissza kellett adnom a tuningos hyperx-eket és visszaraktam az eredeti ramokat.
Használtam tovább a gépet de furcsa módon a korábbi teszteken nem lett lassabb a régi rammal.Hát ezért nem:
Igen a DDR3L ECC 1600-as ram megy 2400-on stabilan!A lapom nem vette észre hogy másik ram van benne és a kingston beállításait vette át, persze én vagyok a hülye mért nem néztem meg csak pár nap után. Így gyakorlatilag tudtomon kívül leteszteltem a ramot napi használatban.
Kérdezem én:
Minek gyártanak oc ramokat ha egy mezei kukázott szerverram ram ugyan azt viszi, ráadásnak ezen még szenzor is van?Most poénból meg is nézem mit tud még ha már ennyire megy.
Ja borda is fölösleges, a kingston az forró volt ez meg 40 fokig sem megy szenzora szerint.Jó megy ez, még nincs tesztelve de jól viszi:
2600-on, ennyit nem ment a kingston[ Szerkesztve ]
-
válasz Serginho10 #51541 üzenetére
Itt van egy teszt ilyesmiről: [link]
A dual rank a ramon belüli műveleteknél egy időben tud két műveletet végezni. Ez valós mérésnél pár %-ot jelent.
Álltalában az egy oldalas ramok single a két oldalasak dual rankedek de előfordulhat az hogy kétoldalas is single.
A ram jelzéséből meg tudod állapítani hogy melyik micsoda pl:2Rx8 PC3L-12800E
Ez egyértelműen megadja tehát
2 Rank azaz dual rank
8 bank (ennek nincs sok jelentősége asztali lapnál, DDR4-nél kicsit megkeverték: [link]
PC3L - konkrétan DDR3L mondjuk
az utolsó pedig a max elmélleti sávszél megabyte-ban egycsatornás módban
valamint az utolsó betüjel lehet:U unbuffered - ez a sima sztali ram, alap esetben ilyet kell keresni
E ECC - egy bitig hibajavító, inkább kicsi szerverekben vagy workstation gépekben
R Registered - közepes-nagyobb szerverekben
Van még egy rakás másik is LoadReduced, FullyBuffered...stb[ Szerkesztve ]
-
-
-
válasz koko52 #51612 üzenetére
Amiket raktam össze pár asztali ddr3-as skylake gépeket azokban egyikben sem volt DDR3L only hanem mind kezelte. Nyilván ez esetben mivel a gyártó is támogatja valahogy máshogyan van megoldva a ram megtáplálása. Kimondottan DDR3L only-s asztali lappal nem találkoztam, szerverekben is mindkettőt lehetett rakni.
Ilyesmit utoljára mintha az első gen i szériánál volt hogy nem szabadott nagy ramfesszel használni.
Notebookból láttam viszont olyat amire rá is volt írva hogy ddr3l only és valóban nem is ment benne a sima ddr3-as. -
-
Elkezdtem kicsit finomítani a ramjaimon.
Találtam neten is a lapomnak megfelelően egy ruszki fórumon leírást mit állítsak be, megtettem és eddig játékok alatt stabil és az ECC hibákat sem irogatja. Freki 1866mhz, fesz 1.5v fixen.
Azt állítottam be ami a piros érték. CAS9-el is próbáltam ami a gyári értéke de azon nem bootol, CAS10-el még nem próbáltam talán menne. Feszt nem akarok növelni mert így is 50-60 fokosak.
A ramjaim pedig pontosan:
HMT41GV7BMR4A-H9 (very low profile, low voltage 1333-as 8gb-osok)
Kérdésem az lenne hogy mi a bánat az a rohadt nagy érték refresh rate? -
Kérdés:
Van egy hibás ramom, amely a gyári órajelén és feszültségén (Micron 36KSF2G72PZ-1G6E1 16gb-os ECC REG micron 1600mhz 1.35v) nem indul (B7 hiba). Ha csökkentem az órajelet 1333-ra és 1.5v-ra akkor elindul a gép de instabil (whea uncorrectable error bsod). Ha tovább csökkentem az órajelet akkor már memtest stabil is egyből. Ami ugye eléggé furcsa mivel ECC REG ramokról van szó, amik szerverből valóak nem voltak tuningolva, degradáció kevésbé jellemzi őket mint az asztaliakat. Ugyanennek a ramnak van egy hibátlan párja is. Prime95 memtest részénél a hibás ram melegebb ugyan azon beállítássokal mint a hibátlan ram. Hűtés azonos mivel víz van a procin és semmi levegőt nem kapnak. 64 a jó ram és 67,3 a hibás ram prime 95 ram tesztet futtatva, ami átlagos szerverram hőfok. de a hőmérséklete nem befolyásolja a stablitítását. Azt sem látom hogy az ECC dolgozna rajta, szóval furcsa de alacsony órajelen totál stabil.
Ezt a hibás ramot is szeretném használni ameddig csak bírja, azaz haverom kapná meg ingyen a gépébe (Huananzhi x79m-4d, E5-4620, GT610). Mit javasoltok?
1. Hőlégfúvózzam meg? (basics recept finomítva) Egyáltalán a gyenge forrasztás okozhat ilyen hibát?
2. SPD-jét írjam át a biztosan stabil értékekre? -
válasz Csabi1984 #57694 üzenetére
Azok szervezésre tök egyforma modulok. Specifikációban is tökre egyformák.
https://www.kingston.com/dataSheets/HX430C15FB3K2_16.pdf
https://www.kingston.com/dataSheets/HX430C15PB3K2_16.pdf
Annyit érdemes megpróbálni hogy cserélgetni őket a slotokban. Ha valóban ilyen gyenge a memóriavezérlője akkor megkínálnám plusz kicsi fesszel hátha segít. Nem értek AMD-hez de szerintem itt más lesz a gond mivel ezek single rank ramok eleve nem terhelik a memóravezérlőt és optimális pont az hogy 2db van csatornánként.
Tapasztalataim szerint az Asus lapok igencsak válogatósak.
Tudom ez milyen én is szívtam az Asus szerver lapommal mert megadott modulokat fogad el, hiába támogat a proci mindenfélét. Ugyanezen procim meg kínai noname lapba minden szart megeszik. -
DDR3 ECC REG mennyi a maximum biztonságos hőmérséklet?
Eddig olyan 50-60 fokossal találkoztam az nyilván normális de most kissé össze kellett zsúfolnom ramokat így aktív hűtés nélkül terhelve 75-78 fokot elérnek. Nem tudom mennyi a thotlingolás határa (biosban engedélyezve van memory thotling de nem találtam hőmérsékleti beállítást hozzá)
FB-dimm-et látam már 90-100 fok között de az működéséből adódóan annyi, sima DDR3 ECC REG nem tudom mit mutat. Ezek 4rx4 16gb-os bordás samsung 1333 low power modulok.
Ez remélem nem valós. -
-
Van pár LRDIMM DDR4 ramom és jópár RDIMM DDR4-em, mindenhol azt írják hogy nem szabad keverni.
A kérdésem az hogy mi van akkor ha én mégis keverni szeretném, lehet-e valami meghibásodás belőle?
Azt tudom hogy keverhető rank/bank/méret/órajel.
De a kérdés az hogy ECC REG működik-e LR ECC REG-el?
Tehát nem a szabad hanem a működik-e a kérdésem? -
válasz MasterDeeJay #59445 üzenetére
Kipróbáltam,ha benne vannak az lrdimmek mixelve akkor a gép nem látja őket csak ha egyféle van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Anime filmek és sorozatok
- Napelem
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- OLED TV topic
- Autós topik
- Hardcore café
- További aktív témák...
- Corsair Vengeance LPX DDR4 2x8GB 3600MHz
- DDR3 - EDO RAMok - Retro - 4 GB - 512 KB - Corsair, Samsung, stb. - nagy mennyiség - több márka
- ADATA AM1P24HC4R1-BUNS 2x4GB 1Rx8 PC4-2400T-SA0-11 DDR4 2400 CL17 1.2V
- 16gb 2400mhz REG ECC RAM modulok számlával, 6 hó garanciával.
- G.Skill Trident Z Neo 2 x 16 GB (32 GB) DDR5 6000 MHz CL30 AMD EXPO VADI ÚJ!!!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest