Hirdetés
-
LOGOUT.hu
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lacpac
őstag
Sziasztok!
Ez milyen ram?
-
Lacpac
őstag
Sziasztok,
Van 2×8 as Hynix afr modulom, borda nélküli, oem kivitel.
2400MHz. Tudtam stabilizálni 3200-on, 1,39V mellet ezeken az időzítéseken:
[kép]
A teljesítmény szép kiegyensúlyozott. Stabil mint a beton
Viszont a cél 3400 lenne, ez viszont nem megy, akármit csinálok.
Van esetleg tippetek, hogy mit és hova kellene? -
Lacpac
őstag
Sziasztok!
Beszereztem egy 2*8Gb 3600-as c19-es G.SKILL Ripjaws modult.
Hynix CJR, botrányos időzítéssel. Olyan olcsó volt, hogy kár lett volna otthagyni.
Dram calc álltal dobott időzítésekkel nem indul.
Van itt valaki, aki már kitapasztalta a CJR lelkivilágát?
Már találtam olyan beállítást, amivel az időzítéseket 1/2, 1/3-ra tudtam venni, 3800-on, de nem volt stabil. 1,42V-ot kapott akkor.
Mely timingekre kell figyelni? Melyiket nem szabad nagyon levinni.
Tegnap már próbálkoztam kideríteni, de 10-20-30 percenként fel kellett állnom a géptől, volt más dolgom is, de ezt így nem lehet. Minden visszaülésnél csak néztem, hogy most mi is van...
Nem is vagyok benne biztos, hogy a következő napokban lesz annyi időm, hogy kiderítsem.
Ezért inkább kérdezek.
Szóval CJR-nél mi az irány? Mit nem szeret? Mit szeret? -
Lacpac
őstag
válasz BB9000 #60769 üzenetére
Hmm, köszi, de ezekkel tisztában vagyok.
2400Mhz mezítlábas AFR-el 2533Mhz-ig jutottam. Volt időm vele foglalkozni.
1,35V-fölé menni csak aktív hűtéssel - Ezzel nem teljesen értek egyet.
Az AFR 1,42V-ot kapott, és nem volt olyan meleg, és jól is van. Még csak borda sem volt rajta.
Csak 6db 12cm-es venti a házban (+cpu-vga-táp)
Igaz, ha nem dolgozik a gép, akkor 300-350rpm mindegyik.A kérdés arra irányult, hogy melyik időzítésekre kényes a CJR, ha ez megvan, onnan már könnyű belőni egy működő setup-ot. A finomításra meg van idő, ha minden nap csak 5-10 percet foglalkozik vele az ember, akkor is.
A sok időt az veszi el, hogy mi az amit magasan kell tartani, és ne borítsa a gépet.[ Szerkesztve ]
-
Lacpac
őstag
válasz Lacpac #60767 üzenetére
Na, olvasgattak, nézelődtem a témában egy kicsit.
Feltűnt hogy ilyen időzítésekkel nem nagyon van CJR. Sőt, nemhogy nem nagyon van.... Nincs. Ami ilyen magas TRFC-vel van, az az MJR. Ja és CL2-es. Ez is MJR-re utal.
Van ami alapján pedig nem lehet MJR.Ekkora nagyot tévedne a thaipoon?
Mondjuk valószinűleg programozott dolgokat olvas ki a ram-ból. Szóval ha az kerül bele, hogy 20m3 kaucsuk, akkor azt fogom olvasni a thaipoon-ban.
-
Lacpac
őstag
válasz Benhill #60886 üzenetére
A ram oc nem annyi, hogy emeljük a főidőzítéseket.
Van itt még bőven mit állítani....A memória Samsung B-Die, 3800-at simán illene mennie.
Kezdésnek ezt nézd át:
https://github.com/integralfx/MemTestHelper/blob/oc-guide/DDR4%20OC%20Guide.md[ Szerkesztve ]
-
Lacpac
őstag
válasz PsycHo88 #60958 üzenetére
Egy kis szerencsével megy az AMD platformon is annyit. Persze ehhez már olyan CPU is kell. A memória OC nem annyi, hogy feszültség és a főidőzítések beállítása, és restart. Van ott még mit állítani.
Gondolom a Biosban jártál a ram szekciónál, ami ott auto-n van, ott nem baj ha mindenhez hozzápiszkálsz. A cpu-d topikjában van egy-két ram mágus. Ők biztos tudnak segíteni.[ Szerkesztve ]
-
Lacpac
őstag
válasz peetmaster #61008 üzenetére
Minden más stimmel, csak lehet az nem, amiből össze lett rakva. Mondjuk az egyiken samsung chip van, a másikon hynix... Szóval lehet buktató még. Attól hogy mindkettőnek ugyan az a neve, és típusa, sőt időzítése amit a dobozra írtak, lehet más
-
Lacpac
őstag
Sziasztok!
2*8 micron e-die mellé bekerült egy másik 2*8 e-die, szóval 4*8 lett.
Innen ha oc-t szeretnék, akkor dual rank-ként vegyem a ramokat?
Az első kitt 3800 c16-ot tudott stabilan, viszonylag alacsony késleltetéssel. Az új is elindul, de hamar meghal, szóval nem olyan jó a kitt.
Memory try it 3800-on indult a rendszer a cl18 as ajánlással minden érték az egekben, de nagyon nem stabil. Mondjuk lehet itt már az IF órajel sok a cpu-nak. Proc odt-t már piszkáltam, és a cad-ot is. RTT sem maradt ki.
3600 - 3777 a cél egyelőre.
Van valakinek egy bolondbiztos időzítés 4*8 e-die-ra? Nem árt ha feszültség javaslat is van mellé.
A többit úgy is hozzá kell majd igazítani (Proc odt, cad, rtt)
Nincs időm nullárólról kezdeni, este 9- és 12 között tudom piszkálni, de 5-kor ébresztő... -
Lacpac
őstag
válasz fudi2002 #61510 üzenetére
Cad 60-al már hibázik, 120-al lement egy teszt.
Igen, ha sikerül stabilizálni elkezdem reszelni.
A cél 3800 lesz gdm off-al, reméljük menni fog.Ha hagyni kell a clkdrvstr-t 120-on hogy stabil legyen, akkor az nem gond?
Jelenleg nekem az tűnik vállalhatatlanul magasnak, és nem is biztos hogy megy lejjebb.... -
Lacpac
őstag
válasz fudi2002 #61512 üzenetére
Ok, köszi.
Ránézek pár setup-ra, de szerintem nem foglak megközelíteni sem, a második kit nem megy azzal a beállítással amivel az első igen.
E die mindkettő, elvileg ua. a bin is, de az egyik 2021-es USA gyártás, a másik 2020-as Maláj.
A 20-as a rosszabb.4x8 sr = 2x16 dr ???
Vagy csak elvileg, és a gyakorlat meg megmutatja majd?
[ Szerkesztve ]
-
Lacpac
őstag
válasz Csongi2015 #62134 üzenetére
A ram címkéjéről lőnél egy fényképet?
Onnan ki lehet deríteni hogy milyen die. -
Lacpac
őstag
válasz Csongi2015 #62136 üzenetére
A ramon
-
Lacpac
őstag
válasz Csongi2015 #62141 üzenetére
Ez szerintem Hyinx DJR.
x81xx - samsung
x82xx - hynix
x83xx - micronAnnak pedig jól kellene szaladnia, de sajnos a G-skill jól osztályoz...
[ Szerkesztve ]
-
Lacpac
őstag
válasz Csongi2015 #62141 üzenetére
Esetleg google hátha kidob valamit erre a párosra, (cpu+ram)
-
Lacpac
őstag
Sziasztok!
Micron F-dieról (D9ZFV) lehet tudni valamit? Ez esetleg egy 16nm-en készült E-die?
16GB 1R×8 3200MHz - 16-20-20-39-74 - ez nem a legjobb....Mire lehet számítani egy ilyen kitt-el?
-
-
Lacpac
őstag
Szia!
Szerintem nem az itt javasoltat vetted.
3600C16 rgb mentes
A tiéd 3200C16 RGBMilyen verzió? A ramokon van rajta a címkén.
Esetleg egy thaiphoon burner riportot + zen timings képet tudnál csinálni?Az új ramok behelyezése előtt lett cmos reset csinálva?
[ Szerkesztve ]
-
Lacpac
őstag
Az enyém sem támogatja a nagyobb ramokat, mégis 4000-es van.
R5 3600 mellett ment az előző ramkészlet (4x8GB 3200MHz Ballistix) 3800-on, sajna a jelenlegi 5600 nem bírja az 1900 IF-ot sem, így csak 3733-on megy jelenleg. Persze próbálkozok még majd ha lesz időm rá.Corsair 4,33-as verzió -> Samsung D-die. Nem találkoztam vele még, de a 3600-as ram klasszisokkal jobb lett volna (micron e-die). Szerintem ment volna csont nélkül xmp-n.
Az új ramok behelyezése előtt lett cmos reset csinálva?
nemAkkor ezzel kezd légyszi.
Indítás után lehet bemenni rögtön a biosba, és betölteni az xmp-t, majd restart.[ Szerkesztve ]
-
Lacpac
őstag
válasz Mr.Pit #64542 üzenetére
Szia!
A 4266 az nem fog menni 5900X mellett, persze lehet egy "kis" állítgatással igen, de nem DOCP-n.
Szóval DOCP be, majd restart előtt vedd le a memória frekit 3733-ra, majd ezután restart.
Így nagy eséllyel el fog tudni indulni.
Ha mégsem, akkor ugyanez, csak 3600Mhz-n. Aztán innen lehet tovább faragni.
-
Lacpac
őstag
válasz bazsika007 #64736 üzenetére
Cmos reset nem maradt ki? Lehet azzal is meg kellene támogatni ezt a ram cserét.
-
Lacpac
őstag
válasz bobalazs #65056 üzenetére
Nálam így szalad jelenleg egy cjr, finomítva még nincs. XMP
4GHz-en is megy, kis vddp, vddg mókolással de napi egy-két WHEA van vele. Memtesztek hibátlanul lefutnak.
Jelenleg 0 időm rá, sajnos. Majd az ubiszezonban..... talánJa, nekem a cél 3800 lett volna, nem ment, indítani sem sikerült, gondoltam egyet, kipróbáltam fölfelé, és ment, hiba nélkül se WHEA, se memteszt nem dob hibát, semmi... csont nélkül. Igaz GDM ON-al. Most OFF, de 2t-n.
[ Szerkesztve ]
-
Lacpac
őstag
válasz Bandit21 #65126 üzenetére
Nem a legjobb, de jó.
Nálam már járt afr, mezítlábas 2133-as ram. R5 2600 mellett 3200-at ment. 3600 mellett 3400-at.
Volt jjr, ez volt a legrosszabb, de ment azért 3200@3733-at. Mezítlábas cjr van a fiam gépében, 2133@3200. Nekem is cjr van jelenleg, 4000@3866 egy R5 5600 mellett. 4000-en van whea error, napi egy-kettő. Már a 3866 is nagy szó egy nem "g"-s cpu mellett.
Csinálnál egy thaiphonn burner riportot a ramokról?[ Szerkesztve ]
-
Lacpac
őstag
válasz Fecogame #65226 üzenetére
Egy dram calc alapján beállított időzítésekkel kipróbálhatnád. A progiba megnézed 3200-ra (ha biztosra akarsz menni+ még egy lépcső) milyen értékeket adna, azt beállítva a biosban, 3000-en indítva a ramokat. A hynix nem mindig problémamentes amd platformon. Így általában sikerúl problémamentesen indítani.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox tulajok OFF topicja
- Hardcore café
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen routert?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Óvodások homokozója
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Poco X6 Pro - ötös alá
- További aktív témák...
- DDR3 - EDO RAMok - Retro - 4 GB - 512 KB - Corsair, Samsung, stb. - nagy mennyiség - több márka
- Eladó új bontatlan 16GB-s Kingmax ramok
- BONTATLAN! Corsair Vengeance DDR5 KIT 64GB (asztali) 6000MHz FEHÉR
- Kingston HyperX FURY 16GB (4x4GB) DDR3 1866MHz HX318C10FB/4 Memoria!
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2400MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 12991Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest