Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Mindent a robogókról / kis motorokról topik
Első hozzászólás előtt olvasd át a téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ludsimon
veterán
válasz
korcsillio #58997 üzenetére
Pld. Endomondo.
-
korcsillio
addikt
Tudtok ajánlani olyan app-ot ami méri a legnagyobb,átlagsebesség,megtett km stb.?
-
Den
veterán
Azt is csinálja. Elindul a nyomáshullám a kipufogón először a táguló részen (diffúzor) végighaladva szívóhatást fejt ki aminek kapcsán a keverék egy része is a kipufogóba kerül, majd továbbhaladva a szűkülő részen (konfúzor) visszaverődik, és a viszafelé száguldó nyomáshullám visszanyomja a kiömlött keveréket a hengerbe mielőtt a kipufogórés záródik. Mivel a kipufogó hossza adott, és a nyomáshullám hangsebességgel halad végig rajta, ezért a tökéletes működéshez fontos, hogy mennyi idő tellik el a kipufogórés nyitása és zárása közt, ezért működik csak egy szűk fordulatszám tartományban, akkor viszont nagyon megdobja a teljesítményt.
-
válasz
dzso22 #58992 üzenetére
Olvasd el te is amit Den irt:
Ami téged összezavarhat, hogy alapvetően olyanok a nyomásviszonyok, hogy a forgattyúsházban csak felfelé mozgó dugattyúnál van vákum, ilyenkor áramlik a szívónyíláson befelé keverék, lefelé mozgó dugattyúnál túlnyomás van, amikor a membrán miatt nem tud visszaáramlani a gáz a karbi felé, majd amikor a felömlő nyílik, a gáz feláramlik a hengertérbe és lecsökken a nyomás. Na ilyenkor semmi mem akadályozza hogy a szívónyíláson további keverék áramoljon be a forgattyúsházba, és onnan fel a hengertérbe. Nincs semmi fizikai akadály, a terek összeköttetésben állnak egymással. Amiért normál kipufogónál ilyenkor égsem aramlik be plusz keverék, az azért van, mert miután az elősűrített gáz feláramlott a hengertérbe a forgattyúsház nyomása és a külső nyomás kiegyenlítődik, nincs nyomáskülönbség ami miatt a szívócsövön kintről befelé nem áramlik levegő. Na ezen váltouztat a rezonátor, mert a táguló kúpban haladó hangsebességű nyomáshullám szívó hatást hoz létre amitől a hengerben csökken a nyomás, és mivel a henger a nyitott felömlőn keresztül összeköttetésben van a forgattyúsházzal, ezert ott is csökken a nyomás. Innen meg már elégkezenfekvő hogy az alacsonyabb nyomás hatására keverék fog befelé áramlani a szívónyíláson.
Meg ha igy is van, akkor sem fog elszegenyedni a keverek, mert a szivo nyilason ugyan az a keverek tud csak bearamolni, mint elotte. Mert korabban azt irtatok, hogy a rezos kipufogoval megsulhet a motor. Ez utobbi allitas sem lehet igaz, ha meg a mukodese ugy is van, ahogy az idezetben all.
-
dzso22
senior tag
Te menthetetlen vagy
Fogadd el hogy nem vagy teljesen tisztában az elmélettel, vagyis hiányos a tudásod ezért értelmezni sem tudod rendesen az elméleti dolgokat.
Egy kétütemű motor nem abból áll hogy két ütem aztán gyííí.
Ha legalább tapasztalatod lenne vagy csak látnád mi történik a motorral ha ráhangolják rendesen a rezóra akkor már valamennyire képben lennél és talán meglátnád a fényt az elméleti oldalon is
Casoli
Rendesen füleld meg hogy pattog az a motor vagy csak puffog. -
ludsimon
veterán
válasz
Casoli #58989 üzenetére
Ajjjjjjaj!
Készülj fel keményen zsebbenyúlós lesz ha az amire gondolok!
Szedted már ki a gyertyát, gyertyaképet nézni?? Azt érdemes lenne mindenekelőtt.
Ha vizes, nézted hogy van-e benne elég és működik is rendesen?
Szervizbe kell vinni szétkapni a motorblokkot és belenézni!
Hidegen pöcc-röff vagy nehezen indul? -
Amugy azt olvastam most a rezos dobrol, hogy epp a motor mukodesebol adodo veszteseget kenyszeriti vissza a hengerbe. Azt a kiaramlo kevereket, ami az atomles-kipufogas egyideju letebol kiaramlik a kipufogon. Szoval ez a szippantja a karbibol kevereket nagyon nem akar most sem bebizonyosodni.
-
Den
veterán
Na még egy próba aztán részemről tényleg lezárva.
-
Jo, akkor membranon keresztul sziv.
Ez mennyiben befolyasolja az elmeletet? A ketutemu motor mukodesi elve ettol meg nem valtozik.
De mindegy, tenyleg nem erdekel az egesz.
(#58986) Den Koszi, megneztem!
Tovabbra is marhasagnak tartom. Atomleskor, mikor egyutt van nyitva az atomlo es a kipufogo nyilas, akkor a frogattyus hazban tulnyomas van, igy szivni nem tud a karbi felol semmit. Tema lezarva!
-
Den
veterán
Az a baj, hogy a kép amit betettél, és amire ezek szerint a kétüteműekről alkotott elképzeléseidet építed, kb a 30-as évek színvonalát képviselő tarajos-dugattyús motor, ahol valóbban a dugattyú vezérelte a szívónyílást is. Kár, hogy ez már a múlt és szívóoldalon forgótárcsát, de méginkább memránt (Reed szelep) használnak vezérlésre és a keresztáramú öblítést a tarajos dugattyúval is rég elfelejtettük, már a 20 ezer forintos fűkasza motorok is forgattyúsházba szívnak membránon keresztül.
De megint mondom, felőlem mindenki abban hisz amiben akar
-
válasz
huszi.gyb #58981 üzenetére
Milyen en verziom szerint? Hany verzio szerint mukodik a ketutemu motor?
Dugattyu felfele halad beomlo nyitva, atomlo es kipufogo zarva, bearamlik a friss keverek a forgattyus hazba, kozben felul surites. Szikra hatasara elindul a terjeszkedes, dugo lefele halad, felul terjeszledes, alul elosurites, minden csatorna zarva. Most fokoktol tekintsunk el, also hotpont korul nyitja a dugo a kipufogo csatornat, megkezdodik a kipufogas, majd nyilik az atomlo is, megkezdodik az elosuritett keverek felaramlasa a dugo fole es ekkor tud friss keverek tavozni a kipufogon. Kezdodik az egesz elorol.
-
huszi.gyb
senior tag
Akkor egy kérdésre válaszolj légy szíves. Melyik az a 2 ütem a te verziód szerint? Mi történik ott?
ludsimon: Az 1 éves Michelin gumikor majdnem lesmároltam egy Mazda 323F csomagtérajtóját... Sárga lett a lámpa, full víz az út, gondoltam átmegyek, nem fékezek rá nagyot (előttem is gyorsítottak, majd fék). Csúsztam, csúsztam, láttam itt szerelem lesz... Fék vissza, kocsi mellé behúzódva csúsztam végig, a kocsi előtt álltam meg. A faszán tapadó gumival... Képzelem egy 2005-ös gumi mit tud nyújtani. Az, hogy száraz úton nem dobtad el kis döntésnél, nem jelenti azt, hogy patent a gumi.
Anno a Bridgeston után jöttem rá. Elhasználódott gumival mentem, lehetett dönteni, nem repült le az útról. Vizesen olyan burnoutot toltam felfestéseken 15LE-vel, hogy még a lábad szárán is fehér lé folyna... Lecseréltettem (esőben) jöttem haza a zsír új gumival (ami extrém csúszós mint tudjuk, főleg vizesen)... Nem sikerült felfestésen sem burnoutolni... Akkor lepődtem meg.
-
ludsimon
veterán
válasz
huszi.gyb #58979 üzenetére
Múltkor mertem neki dönteni 50-el Kerepesiről ahogy fordultam rá a Hungáriára a Puskás Ferenc stadionnál Örs irányából és tapadt rendesen.
Amúgy nem is 12 éves.
Csak 2005-ös, még fiatal.Tuning után riasztó, utána fékolaj csere, fékbetét ellenőrzés és csak utána gumicsere.
Amúgy tényleg semmi gond nincs vele, faszántosan tapad! Olyanokat vészfékezek vele, hogy ihaj! -
huszi.gyb
senior tag
válasz
ludsimon #58969 üzenetére
12 évesen lerohadva a motorról is faszán tapad mi?stereodead: Michelin City Gripen járok szárazon és vízben is. Nagyon elégedett vagyok vele. Amikor hozzám került a motor 4 éves Bridgestone volt rajta (új korában az is jó volt), de addigra már csere érett volt... Először is azt tisztázzuk, milyen motor, és milyen méretű gumi megy rá?
Nem gyártót, inkább típust kéne nézni szerintem. Aszfaltra a terepmintás pl hiába jó a gyártó, hülyeség... stb (sarkított példa volt, de nagy különbség lehet szerintem 1-1 gyártón belül is).
-
válasz
dzso22 #58977 üzenetére
Nem bantasz meg, szo sincs rola. Ugy gondolom nem szukseges sajat tapasztalat, ha egyszer a mukodesi elvbol valami magatol ertetodoen kovetkezik, vagy nem kovetkezik.
De hagyjuk is az egeszet, abszolut nem erdekel a rezos kipufogo.
A teleszkop gumiban tudna valaki segiteni esetleg?
-
ludsimon
veterán
Én nem értek annyira hozzá, de ha átgondolod az egészet akkor téves az elképzelésed.
A rezós kipuff nem pacebó, tényleg nagyobb teljesítményt ad, különben nem venné meg senki!
Nagyobb teljesítményhez több üzemanyag elégetés szükséges.Megnézted egyáltalán amit Den linkelt este?
-
Kerlek olvasd el megegyszer a hozzaszolasom, mert eppen irtam, hogy van amikor osszekottetesben van ket ter, mikor nyit az atomlo csatorna es meg nem zart be a kipufogo.
Amit leirtal fizikai keptelenseg, ugyanis atomleskor a szivo csatorna zarva van, emiatt teljesen mindegy mi van a kipufogo oldalon, mert semmilyen keverek nem tud bearamolni a szivonyilason.
Komolyan nem ertem mi itt a kerdes egyaltalan, de probaljuk meg egyszerubb modon, mert fejben kavarodasok vannak ugy erzem.
Szoval itt a ketutemu motor igen bonyolult mukodesi elve:
Csak egy talalat a sok millio kozul. Ebben a munkafolyamatban hol szamit a kipufogo? Az csak akkor van egyutt rovid ideig nyitva, mikor atomles tortenik, ezert kerul elegetlen keverek a kipufogoba. Viszont ilyenkor a szivo oldal zart.
-
Den
veterán
Nézd, állítod, hogy "ismerjük" a kétütemű működését, pedig a jelek szerint mégsem ismered teljesen, hiszen azt állítod, hogy a szívóoldal és a kipufogóoldal nincs összeköttetésben, pedig de, mikor a felömlők és a kipufogónyílás is nyitca van, akkor szükségszerűen a forgattyúsházon keresztül ósszeköttetésben vannak, ha vetted a fáradtsàgot és megnézted a linket, tsztán látszik. Ami téged összezavarhat, hogy alapvetően olyanok a nyomásviszonyok, hogy a forgattyúsházban csak felfelé mozgó dugattyúnál van vákum, ilyenkor áramlik a szívónyíláson befelé keverék, lefelé mozgó dugattyúnál túlnyomás van, amikor a membrán miatt nem tud visszaáramlani a gáz a karbi felé, majd amikor a felömlő nyílik, a gáz feláramlik a hengertérbe és lecsökken a nyomás. Na ilyenkor semmi mem akadályozza hogy a szívónyíláson további keverék áramoljon be a forgattyúsházba, és onnan fel a hengertérbe. Nincs semmi fizikai akadály, a terek összeköttetésben állnak egymással. Amiért normál kipufogónál ilyenkor égsem aramlik be plusz keverék, az azért van, mert miután az elősűrített gáz feláramlott a hengertérbe a forgattyúsház nyomása és a külső nyomás kiegyenlítődik, nincs nyomáskülönbség ami miatt a szívócsövön kintről befelé nem áramlik levegő. Na ezen váltouztat a rezonátor, mert a táguló kúpban haladó hangsebességű nyomáshullám szívó hatást hoz létre amitől a hengerben csökken a nyomás, és mivel a henger a nyitott felömlőn keresztül összeköttetésben van a forgattyúsházzal, ezert ott is csökken a nyomás. Innen meg már elégkezenfekvő hogy az alacsonyabb nyomás hatására keverék fog befelé áramlani a szívónyíláson.
Ez tökéletesen látszik a linkelt oldalon lévő anim giffen, a karbinál kékkkel jelölik mikor van áramlás.
Számokat akarsz. Nem tudom milyen számok, vagy egyenletek győznének meg, de egy jó kipufogó, körülményektől függően 20-25% teljesítménynövekedést hozhat. Plusz teljesítmény több benzi-levegő keverék elégetéből származik jelenlegi ismereteink szerint. Tehát, ha az új kipuf nem a vákumenergiát csapolja meg, vagy más misztikus energiaforrást, akkor mégiscsak több elégethető keverék jut a hengerbe a segítségével
De mindegy, nem akarok meggyőzni senkit, csak leírtam a tapasztalatom, ami újfent megerősítette koábbi tapaasztalataim, illetve masok tapasztalatait, valamint egybevág az elmélettel, hátha valaki hasznát veszi és megóvja magát egy költséges hibától. Aztán aki akarja megfogadja a leírtakat, aki nem az meg nem.
Én azt vallom, hogy kétféle ember van:
- aki más hibájából tanul
- és aki a sajátjábólennyi
-
Elso telon hogyan lehet kicserelni a harmonikat? A fektamaszto miatt a bal oldalit tegnap nem tudtam lecserelni. Yamah jog 3kj.
-
horvathkrisz
addikt
Nekem is fuldoklik az nrg, fogalmam sincs hogy miért. Tegnap mentünk barátnőmmel egyet a városban, aztán le kellett raknom félúton mert rángatott, a sárga lámpa meg kigyulladt. De csak gázadásra rángat, alapjárat van, illetve alapjáraton fél perc után a sárga lámpa is kialszik. Aztán egy óra múlva visszamentünk, hazajöttünk vele, de megint mire bemelegedett, elkezdett rángatni.
Csinálta már ezt tavaly is, aztán rátankoltam és utána megszűnt egészen idáig.
Szerintetek mi lehet? Koszos a benzin? Vagy kondenzvíz kerülhetett bele és melegen azt szivattyúzza?
Esetleg lehet még gyertya hiba? Amióta megvan nem cseréltem, Isten tudja az előző tulaj is mikor cserélte benne.Adatok: Piaggio NRG 50 cm3, vízhűtés, injektor, asszem 2008-as gyártmány.
-
ludsimon
veterán
válasz
stereodead #58966 üzenetére
Heidenau nagy meglepetésemre tényleg jó gumi, többen megerősítették!
Ne félj tőle főleg utcára jó az! -
ludsimon
veterán
válasz
frigoo #58965 üzenetére
Kontrasztrugót is cseréltél?
Főfúvival kapcsolatban az a baj sehol nem állok még. De van 90-től 65-ig az összes főfúvim, szóval ha végeztem és kell valakinek szóljatok!
Dellorto M6 méretben. Az se most lesz mire végzek, mert mire megjönnek a cuccok 1-2 hét szóval jah, ilyen ez a játék. Majd csak kész lesz már valamikor.
Ja és a variót még mindig nem hangoltam rá.
Az is mekkora szívás lesz már érzem előre. -
stereodead
csendes tag
Honda cg 125-re kellene új gumikat vennem és teljesen tanácstalan vagyok. Eddig bárkivel beszéltem, mindenki mást mondott mint az előző. A michelint példáult legnagyobb meglepetésemre egyáltalán nem mondták jó guminak, inkább a heidenau és a sava volt az, amit dicsértek.
Hozzátenném akikkel beszéltem javarészt 50cc-250cc-s gépeket vezetnek.
Nektek mi a véleményetek gumi témában? Utcára kellene, főleg száraz időben használnám, de az se árt, ha nedves úton is van tapadása. Mit ajánlotok?
-
frigoo
aktív tag
válasz
frigoo #58901 üzenetére
További kísérletezés megtörtént, maradtak a 7 g súlyok benne, kihézagolva a variót jól ugrisk és még mindíg mintha sokat pörögne. Sztem a maló varió ill. a polini 3g kuplung súlya kisebb mint a gyári, mert sokkal jobban pörög a gép.
ludsimon: a 12-es karbit én is tervezem 17,5-re cserélni, keresek egyet valahol használtan. Az enyémbe is 78-as főfuvi van, épp kérdezni akartam, hogy állsz főfúvókával, mert Te is 12-ről jöttél 17,5-re, de láttam kitárgyaltátok.
Ha esetleg valakinek kell 15*12-es görgőszett 5,5-5,8-6-6,5g méretben, 16*13 Narku szett 6,3-6,6 g méretben, 2db zsír új malaguti féklámpakapcsoló, akkor privizzetek bátran.
-
Beszart a mocim
Minarelli AM6-os blokkra épül, olyat produkál, hogy elgyengül. Még jó hogy sikerült hazaérnem vele. Először csak azt vettem észre, hogy 6-ban teligázra elgyengült. Visszaváltva ment tovább, majd újra elgyengült. Pár száz méterre a lakástól van egy nagyobb emelkedő, na ott már alig ment fel 1-ben is. Ki mire tippel? Szokásos dolgokat a napokban át fogom nézni (légszűrő, karbi, gyertya). Falsot szívna, vagy nem kap elég benzint?
-
z0l1ka
aktív tag
válasz
ludsimon #58959 üzenetére
Sokkal jobb lett ,érzékenyebb lett kisebb gázadásokra is és érzésem szerint jobban is húz
És ami lényeg ilyen 1-2dl-el eszik többet..szóval bőven megérte
A dellortoba nekem egy A12-es tű volt , ebben meg egy A02 -es van ..
Főfúvóka most jelenleg 80-as van benne ..szerk : Gyári a légszűrő , 50ccm , Malossi vario /ékszíj meg a leo vince tt kipu .
-
ludsimon
veterán
válasz
z0l1ka #58958 üzenetére
huh akkor komoly a gyári rezó kipuffja!
neked mi volt a tapasztalat 12-ről 17.5-re váltás után?
mekkora főfúvi ment a 17.5esbe?nekem már kivan a tököm az egész tuningolással és 100x megbántam az utóbbi napokban.
De az élmény amit ad mikor felülök rá mindig kárpótol, csak mindig van valami. -
z0l1ka
aktív tag
válasz
ludsimon #58955 üzenetére
De bizony alap
F15 -ös fekvő minarelli blokkos robogóba 78-as a fővúvóka ..itt megtalálható
Azóta már lecseréltem 17,5 -re
csak előtte jó pár hónapig úgy használtam..
-
z0l1ka
aktív tag
válasz
dzso22 #58949 üzenetére
Jó hát én elhiszem nektek
illetve , elhinném de hát nekem akkor hogy a fenébe ment úgy ?! 12-es dellorto 38-as alapjárati meg 78-as főfúvóka (ez az alap) gyári légszűrő ,leo vince tt kipu ,így hoztam haza mocit a lábán és én is így használtam mivel nem ugrottam egyből szétszedni
Aztán mint azt tudod ,jött a karbi csere hangolás stb stb amiben sokat segítettél privibe -
Den
veterán
Egyrészt tényekkel vitatkozol, másrészt az elmélettel sem vagy tisztában
Ajánlom ezt az oldalt, különös tekintettel az animgif tanulmányozását ahol a rezonátor működését szemlélteti. Kicsit gyors, de ha figyelsz, látod, hogy van egy szakasz ahol a kipufogó rés és a felömlő id nyitva van, és a kipufogó negatív nyomáshulláma plusz keveréket szív a forgattyúsházon keresztül.
Új hozzászólás Aktív témák
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- A Surface Go Type Cover 100% magyar
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest