Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Mindent a robogókról / kis motorokról topik
Első hozzászólás előtt olvasd át a téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Den
veterán
válasz
tatabike
üzenetére
Nem számít mekkora az akku próbáltuk 12Ah-sal is. Ha kicsi az indítómotor teljesítménye tökmindegy mekkora áramforrást kötsz rá, közvetlenül rákötheted paksot is, a tekercsek ellenállása limitálja az adott feszültségen átfolyó áramot (ohm törvény). Az egyetlen megoldás a feszültség növelése lenne, de az meg túl macerás és drága bár megoldható.
-
Den
veterán
válasz
tatabike
üzenetére
Sok blokk van ami simán tekeri a 70-es vagy nagyobb hengert is, de konkrétan az álló minás sr az nem. Rengeteget szoptunk velet, kábeleket akkut, relét, még önindítót is cseréltünk, de csak kínlódott. Alul van méretezve az önindító. Morini, fekvő mina, kínai blokkok elbírták még mindig a 70-es hengert, de old sr az nem
-
Den
veterán
válasz
dzso22
üzenetére
Simán elforog oldalirányba terhelve is, de nem építem be. Nézem a képet, és nem látom honnan ered az asszimetria, mert minden részlet szimetrikus. Mindegy megy vissza. Máshonnan nem tudok rendelni, mert a nagykerek közül, ahol viszonzeladóként vagyunk regisztrálva, máshol szerintem még árlistában sincs ehhez a géphez alkatrész, de majd holnap rájuk nézek. Remélem több szívás nem lesz ezzel a motorral.
Btw, egy ilyen hogy megy át a minőségellenőrzésen?
-
Den
veterán
válasz
dzso22
üzenetére
Hehe, pont az összerakást akarom elkerülni, mert ha szar akkor a főtengelycsapágyak és szimeringek mennek a levesbe
, De ez volt az első gondolatom, jogy összerakva a tőcsavarokhoz képest ki lehetne mérni hogy középen van-e a hajtókar.Itt egy kép a konkrét tengelyről. Már hajlottam rá hogy jó az úgy, holnap berakjuk, de a képet megnézve elbizonytalanodtam megint.
-
Den
veterán
válasz
Bogyó bá'
üzenetére
Ettől tartok én is. Ráhúzzuk a 40k-s hengerszettet, 25k a főtengely, 6k csapágy szimeringszett, aztán ha szétbombázza a motort nyelhetem be az egészet, mert utólag már be nem bizonyítom, ha a főtengely volt szar. Viszont minden más szempontból annyira rendben lévőnek tűnik, hogy nagy dilemmában vagyok, hogy húzzuk-e emiatt egy héttel a munkát. Minimum.. Mert ez volt az utolsó főtengelyük ehhez a típushoz, semmilyen más márkában sincs raktáron, és nem tudják mikor lesz, mert ritka típus.
-
Den
veterán
válasz
dzso22
üzenetére
Nagyjából így néz ki mint ez, és ezen is asszimetrikusnak tűnik: http://www.myscooterparts.co.uk/products/vb15150.jpg
Ez nem top racing és piaggio de itt is asszimetrikusnak látszik : http://www.pedparts.co.uk/c/products/RAW/Stage6_RT_Replica_85mm_Racing_crankshaft_-_Piaggio.jpg
A holtjáték normális, a hajtókar mellett mindket oldalon bent vannak a hézagolók, és ha középre akarnánk tolni a hajtókart akkor az egyik oldalra egyáltalán nem férne hézagoló. A hajtókar sem tűnik ferdének, bár ekkora eltérést 1-2 fok is okozhat azt meg nehéz észrevenni szemmel.
Spd-től rendeltük, felhívtam őket, de ez volt az utolsó, úgyhogy megnezni sem tudták hogy egy másik is ilyen-e. Vissza kéne küldeni, hogy megvizsgálják, de már ma be kellett volna szerelni, már a csapágyakat is rátettük, mikor észrevettük.
Nagy dilemma, mert már két hete kész kéne hogy legyen, de először egy szerszámot kellett rendelni külföldről, hogy az önindító fogaskerekét le lehessen szedni, aztán kiderült, hogy az eredeti főtengely már nem bírná az új hengert,
-
Den
veterán
Az mennyire normális, hogy a hajtókar lényegesen közelebb van az egyik főtengelysonkához, és azon az oldalon max 1mm a távolság? Új top racing főtengely honda x8r-hez.
-
Den
veterán
válasz
roseane2004
üzenetére
Van rá esély, hogy az automata szivatód rossz. Ki kell venni, megnézni hidegen hogy áll a tű, majd 12 voltot rákapcsolni és megnézni mennyire jön ki a tű.
Az hogy 5-10 perc alapjáraton pöfögéstől leáll nem feltétlen gond.
-
Den
veterán
válasz
szentkuti11
üzenetére
Rengeteg cég gyártja ezeket a blokkokat kínában, a nagyon filléresek nyilván szarok, mert szar anyagból vannak. De maga a konstrukció nagyon jól átgondolt, robosztus, és ha nem a legalja sufniból van, akkor rendszeres olajcserével, es jó olajszinttel a világból kimegy. Rengeteg átment a kezemen, generálozni még csak olyat kellet, amiből kifogyott az olaj. Az hogy milyen karbit és gyújtást szerelnek rá, az egy külön történet, de a blokk mechanikusan rendben van. Az eredeti honda meg pláne,
-
Den
veterán
A lead 100 jó kis moci, egy ügyfelünknek volt, míg el nem kapták a rendőrök. A blokkja jó, a kínaiak arról koppintották a gy6 blokkjukat, és még az is agyonüthetetlen. A lényeg hogy elég olaj legyen benne mindig. A dobfekei is elég jók, és van rajtuk kopásjelző, nem kell szétszedni, látod ha csereérett.
-
-
Den
veterán
Valószínüleg karbifűtés. Ha odatették az nem véletlen, de sok karbifűtéses karbit láttam fűtés nélkül, szóval vedd le, aztán meglátjuk. A fúvókaproblémádra megoldás lehet egy fúvóka dörzsár készlet, meg egy fúvókamérő. Feldörzsárazod a fúvókát a megfelelő méretűre.
Ja hogy átrskod másik karbiba. Akkor nem kell.
-
Den
veterán
-
-
Den
veterán
Megmondom őszintén, két héttel ezelőttig én sem hallottam róla.
Egyelőre csak vánszorgott (érthető módon), úgyhogy nem tudom még mennyire jó. Reményeink szerint a blokk ezekkel a cuccokkal elég pöpec lesz, aztán meglatjuk a futóművet.Alkatrészválasztás részben kényszerpálya, mert ez a malossi hengerszett volt raktáron, rendelésre is csak egy polini volt ezen kívül, variátorban meg csak ez az egy fajta volt, nem volt olcsóbb. Viszont a tulaj szerencsére hajlandó áldozni a gépre, úgyhogy a többi alkatrészt is igyekeztünk a két másikhoz igazítani. Jó úgy dolgozni, hogy nem mindenből a legeslegolcsóbbat kell vennünk. Kiváncsi vagyok milyen lesz

-
Den
veterán
válasz
Bogyó bá'
üzenetére
Még azért kimérjük mikrométerrel, mert lehet, hogy a felső gyűrű menthető

Találtam valamit ami érdekelhet ez egy 125-ös egyhengereshez való karbi, lehet hogy jó lenne a te motorodra is
-
Den
veterán
válasz
golyani
üzenetére
Kis mociknál, elektromos karbifűtés szokott lenni, de eddig még csak a helyét láttam, fűtőpatron egyikben sem volt. Szerintem sem valószínű 10kmh különbség csak a hőmérséklet miatt. A motor viselkedésében észrevehető, de ekkora eltérést nem valószínű hogy okoz.
(btw 5% oxigénmenyiség eltérés nem sok de ha az afr valamelyik szélső érték közelében van, ez elég jelentősen megváltoztathatja a motor viselkedését) -
Den
veterán
Az elmélet teljesen korrekt, hideg levegőben több az oxigén (sűrűbb a levegő), több benzint lehet elégetni benne, tehát belsőégésű motor hidegben nagyobb teljesítményre képes. Az autódon érzed is, mert egy zárt hurkú befecskendező van rajta, a lambda szonda méri a kipufogógáz oxigén tartalmát, és az ecu ez alapaján (is) szabályozza az afr-t. Tehát hidegben a több oxigénhez több benzint adagol
A karbinál viszont nincs visszacsatolás, Az fixen beállitott paraméterekkel működik, nem érzékeli a változásokat, adott gázállásnál, és fordulatszámnál mindig ugyanannyi benzint adagol a levegőhöz, akármtilyen is a levegő sűrűsége, páratartalma, stb..
Tehát előfordulhat, hogy bár a hidegebb leveegő nagyobb teljesítményt tenne lehetővé, de mivel magasabb hőmérsékletmen lett ideálisra hangolva a motor, alacsonyabb hőmérsékleten elmászik az afr, és teljesítménynövekedés helyett pont csökkenés lép fel.
De nem hiszem, hogy jelen esetben a 10kmh sebességkülönbség csak ezzel magyarázható lenne, legalábbis ilyen kis motornál, ennyire extrém hőmérséklet érzékenységgel nem találkoztam.
-
Den
veterán
A félrértések elkerülése véget

Nem azt mondom, hogy
- az olcsó de szabványos sisakok maximális védelmet nyújtanak
- nem éri meg drágábbat venni mert a drágább nem jobb tartósabb,vagy nem biztonságosabb
- ha van rá pénz akkor sem éri meg robogóra is drágább sisakot venni.Csak annyit, hogy ha valakinek szűk a keret és az összes motorra szánható pénzből is csak egy 100k körüli vas jön ki, akkor nem tragédia ha nem nyes le a keretből 30k-t sisakra és vesz inkább egy 70-ezres romot, mert már a 100k is necces egy robeszért, innen már nem nagyon kell lefele menni. Akkor jó lesz az olcsó sisak, egy szezon alatt úgyis szétmegy, utána meg biztos jobbat vesz, de addig sem kell az életéért rettegni, mert az _elegséges_minimum védelem megvan.

-
Den
veterán
válasz
ludsimon
üzenetére
Más is ért itt "hozzá" (nehéz meghatározni, hogy mit jelent az "ért hozzá", mert egy csomó dologhoz nem értek, amihez más itt kommentelő igen, és típusismerete is sokaknak több van mint nekem, mert neki évekig volt az adott típus, nekem meg nem), szóval nyugodtan hallgathatnál másra is, attól függetlenül, hogy néhányan hajlamosak elég offenzív stílusban előadni a mondókájukat, de azon ha túlteszed magad hasznod azokból a hsz-ekből is származna.
-
Den
veterán
válasz
huszi.gyb
üzenetére
És hogy teszteled? Ráversz másfél kilós kalapáccsal, vagy ráugrálsz az _üres_ sisakra? Ahhoz kár ennyi pénzt kidobni, borítékolom hogy széttőrik, valószínüleg a 20k-s is, minden ami nem kompozit. Nem ilyen jellegű terhelést kell kibírnia. Az üres sisakra ha ráugrasz az alátámasztásig vezeti az energiát és csak a külső héj, aminek nem az a szerepe, hogy egyedül fogja fel az ütést, az leginkább az éles tárgyak behatolása ellen védi a belül lévő enerhiaelnyelő réteget. Annak a belső rétegnek a dolga az energiaelnyelés, ami ugye a fejedre támaszkodik, nem a válladra, tehát az energia útja héj->energiaelnyelő betét->fej, tehát a terhelés nem fut végig a külső héjon, arról rögtön átadódik a belső deformálódó rétegre, ami maradandó alakváltozással elnyeli az energia egy részét, a maradékot pedig nagy felületre szétosztva vezeti át a fejedre.
Nem véletlen hogy a komoly sisakteszekben nem az üres sisakot ütik vágják, hanem műfej van benne..
Kár hogy kifobtam már az (anno) 5k-s nolan sisakom, amiben kb 80-al ugrottam fejest az aszfaltba. Most odaadnám, hogy verjétek szét kalapáccsal, aztán vonjuk le a következtetést, hogy melyik mérvadóbb, a fejsérülés nélkül túlélt baleset, vagy az hogy kalapáccsal szét lehet verni...
Ezzel együtt én is azt mondom, hogy akinek futja rá, vegyen minimum 20-30k-s sisakot, mert az kényelmes lesz, csendes(ebb), tartósabb, stb... csak nem vagyok híve annak, hogy aki nem tud a filléres robeszához drága sisakot venni, azt azzal riogassuk, hogy a szabvanyos, de olcsó sisak egyenlő a biztos halállal.
-
-
Den
veterán
válasz
ludsimon
üzenetére
Csak ő nem azt vesz. És az 5k-s smkp-ra eleg, de nem az ideális kategória. Kicsi a valószínűsége, hogy kisrobogóval bukva az olcsó bukó miatt halsz meg, de én még olyan embert nem láttam, aki miután a kb két szezonos élettartam után (annyi idő alatt szétmegy) bukót cserélt, megint 5k-s sisakot vett. Aki nagymotorra próbálkozott ilyennel, az ritkán várta meg míg szétmegy, egy-két hónap után rájött hogy kevés az neki.
-
Den
veterán
válasz
ludsimon
üzenetére
Nem 80-at megy az. Nagyreobogózásról beszélt, és az aláírásában minimum 300-as robeszt kere.
Egyrészt a mozbási energia négyzetesen nő, tehát 120-nál jóval nagyobb energiát kell elnyelni, mint 70-nél. Másrészt a bukónak csak egyik atribútuma, hogy mennyire véd, legalább ennyire fontos, hogy milyen kényelmes. Nagyobb sebességnél nagyobb szélzaj. A nagy robesszel valószínüteg hosszab távokat megy nem csak városban futkorászik, tehát akár órákig is kényelmesnek kell lennie, jó szellőzés, stb...
-
Den
veterán
válasz
Redneck
üzenetére
Én inkább a benzin levegő keverékre tippelnék. A meleg levegő ritkább, ugyanakkora térfogatban kevesebb benne az oxigén, tehát ugyanannyi benzint adagolva dúsul a keverék. Persze ez minimális, nem tudom utcai motornál az a plusz tíz fok okozhat-e érezhető változást, de versenymotoroknál régen a hőmérsékletet és a páratartalmat is figyelembe vették hangolásnál.
Még egy ötletem van, a melegben kevésbé hűl a kipufogó és a rezonátorban magasabb a kipufogógáz hőmérséklete, ezért más sebességgel terjed benne a nyomáshullám, eltolódik felfelé a rezonancia frekvenciája. Szintén nem tudom hogy ez melegebb időtől érezhető-e, de versenymotoroknál használták hangolásra a rezonátor hőszigetelő bandázsolását.
A karbis dolgot le lehet ellenőrizni, ha hajszálnyival több benzint adsz neki a levegőcsavarral. Ha ettől megjón az az érzés ami a melegben volt, akkor ez a magyarázat, ha nem, akkor állítsd vissza ahogy volt.
-
Den
veterán
-
Den
veterán
válasz
body007
üzenetére
Gondolom automata szivatós. Az nem tudja, hogy meleg van, és ugyanúgy nyitva van indításkor, emiatt valszeg túldúsul a keverék kicsit. Ahogy rugdosod, a generátor áramától elkezd picit bezárni a a szivató, és utána már be tud indulni. De ez csak egy lehetőség, lehet, hogy más miatt van.
-
Den
veterán
válasz
horvathkrisz
üzenetére
Van benne egy nagyon finom szűrő. Szinte minden robeszben van, általában a benzincsap tankbanxúló részén. Az injektorosokban különösen finom van, hogy védje a befecskendező rendszert a kosztól. Azaz bármi kosz van a benzinben, az a tankban marad. Ez felgyűlhet annyira, hogy a szűrőn nem megy át elég nafta. Nekük karbissal volt ilyen, a tankot kimostuk, és ilyen sűrű szmötyi volt az alján.
-
Den
veterán
válasz
Redneck
üzenetére
Az smkp szabályozása nem elavult. Komoly motoros képzés nélkül vezetető, semmilyen műszaki homologizációt nem igénylő, rendszeres múszaki vizsgára nem kötelezett, rendszám nélküli motornak ezek pont megelelő keretek. Senki nem ellenőrzi a futómű, fékek, világítás és hasonlók állapotát. Ilyen feltételekkel ne tegyük legálissá 120-140 kilós 100+ kmh sebességre képes járgányok használatát.
Az pont elég mozgástér, nogy balkáni ország lévén, van egy szürke zóna, ahol csak az 50 köbcentit veszik szigorúan, és így a kis rendszám, és műszaki nélküli kis gyöszökkel fel lehet venni a forgalom tempóját. Legyen elég ennyi. 70-80kmh 70-80 kilós motorka, egy személy. Aki ennél többet akar, az vizsgáztatott, homologizált motorral járjon, rendes motoros jogsival. A b jogsit úgy is megkapod, ha biciklizni sem tudsz, ugyanakkor vezethetsz smkp-t. Akkor most húzzuk fel az smkp-t b125 szintjére? Isten ments.
Ma magyarországon minden motoros meg tudja találni a neki megfelelő jogsi, és motorkategóriát.
De igazából álszentnek tartom az smkp "elavultságán" rugózást, mikor nyilvánvalóan nem az itt senkinek a problémája, hogy az smkp mennyire korlátozott, hiszen 50-es mocit is le lehet vizsgáztatni, és akkor mehet rajta két személy akár 120-szal is.
Igazából mindenki nagymotort szeretne használni, smkp feltételekkel, rendszám nélkül, forgalmi nélkül, vizsga nélkül, sajtpapírra körmölt adásvételivel adva-véve, átírás nélkül, teljesítményadó nélkül, filléres kötelezővel.
Ez a sírás oka, a többi csak kamu álideológia.Mikor ment a b125 kampány, megmondtam, hogy semmi haszna nem lesz, ugyanúgy fog menni a sírás, ugyanannyi lesz az 50/125, mert nem a szaros jogsi árával van a baj, hanem a rendszámos motor költségeit, és felelőségét akarják az emberek elsumákolni. .be is jött. Alig látsz 125-ös rendszámost, ugyanúgy használják illegálisan, sőtt 250-eseket is.
Az smkp jól van úgy ahogy van, ne piszkáljuk, örüljünk, hogy nem veszik vérkomolyan a sebességkorlátot, aki nagymotor teljesítményt akar az meg vegyen nagy,otort, megvan rá a legális lehetősége.
-
Den
veterán
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Valószínüleg a túltöltés miatt égtek ki.
-
Den
veterán
-
Den
veterán
válasz
mumtaz
üzenetére
Tudom, hogy a kínálat miatt írtad, csak azért említeetm az ebay-es dolgot mert meglepett (sokadszor), hogy nem annyival olcsóbb mint az ember várná. Mondjuk márkát nem néztem, de amiket milistázott 30 és 40k között voltak.
Nem tudom miért nem teszik a listába a ritkább modellek alkatreszeit, de italmondonál, és spd-nél is ha olyat kértem ami nem volt a weblapon, alvázszám alapján megnézték tudnak-e olyat hozni, és ha igen, hoztak is.
-
Den
veterán
válasz
sebestyen93
üzenetére
Nézd meg, holy a lánckerekek nincsenek-e elkopva, illetvea lánc megnyúlva. A láncot úgy tudod ellenőrizni, hogy hátsó lánckeréken középen (hátul) megpróbálod elhúzni a láncot. Ha lazán elemelkedik, akkor cserélni kell
-
Den
veterán
válasz
ludsimon
üzenetére
Igazából sz hogy mindenki a moltól veszi a benzint nem feltétlenül jelentk, hogy mindenhol ugyanazt a benzint tankolod. A benzin nem egy konkrét vegyület, hanem szénhidrogének keveréke, adalékanyagokkal, stb... Az hogy a mol milyen benzint rak össze, a megrendelőtől is függ.
-
Den
veterán
-
Den
veterán
válasz
Motaba78
üzenetére
De szétszedhető, csak próbáljuk megfogni a dolog könnyebbik végét
Baromi sok a meló, és jobb lenne csak kivenni a rosszat és betenni a jót, a csináltatás időigényesebb, és rizikósabb, ha nem passzol elsőre tökéletesen. De ha nem találunk más megoldást, akkor ez lesz. -
Den
veterán
válasz
szentkuti11
üzenetére
Kószi! Megnézem, elég újnak néz ki, nem túl szakadék külsőre, csak a telója kotyog, az kéne új, vagy használt, de jó, vagy felújító.
-
Den
veterán
Tudja valaki esetleg, hogy japán belpiacos suzuki lets 2 első teleszkópja melyik európai suzuki robogóéval egyezik?
-
Den
veterán
válasz
Casoli
üzenetére
Én nem kockáztatnék, két motorhoz is volt szerencsém, ami forgattyúsházban maradt törmelék miatt ment tönkre, az egyiknél a főtengelyt vágta haza a sonka és a hajtókar közé beszorulo tűgörgő, a másiknál a hengert bombázta szét
Ha pesti vagy és elhozod a blokkot, azt nem tudjuk most bevállalni, hogy szétszedjük, de használhatod a blokkszéthúzónkat.
-
Den
veterán
válasz
ludsimon
üzenetére
Minden motorizált jármű szívás. Sőtt bringásként biztos tudod, hogy a bicikli is, arra is költeni kell.Aminek motorja van azt tankolni kell, vannak kopó alkatreszei, olajat kell cserélni benne, adót, biztosítást, egyebeket fizetni. Bármikor elromolhat. Az új is, csak ott véd a gari. Egy ideig. Összetörhet, ellophatják stb...
Igazából az a kérdés, hogy a járművek alapfunkcióján (elvisz a-ból b-be) felüli extra tulajdonságok mennyibe kerülnek, és kinek mennyit érnek (meg persze ki mit engedhet meg magának)
Igazán nagy robogókkal (250+cm2) nincs tapasztalatom, csak nagy cvt-s quadokkal (nekünk 500-as volt a legnagyobb). A hajtás elemek sokkal drágábbak mint egy kisebb 50-125-ös járgányon, mert az ékszíjas cvt nem igazán nagy nyomtékra lett kitalálva, egy erőzáró erőátvitel, a surlódás segítségével közvetíti a nyomatékot, és a szerkezet működése miatt nem lehet annyival növelni a súrlódó felületet mint más szíjhajtásoknál. Ezért a nagyobb robogók szíja bár szemre egyszerű valaminek tűnnek, nagyon gondosan tervezett és gyártott alkatrészek, hogy ne forgácsolódjanak szét néhány szaz kilométeren. És emiatt drágák is. Nálunk a kínai 500-as kínai szíja volt 40k közelében. És minden hajtáselem drága.
De egy bizonyos teljesítmény felett szükségszerűen eszi a motor a szíjat. Az ilyen 800-as robogók már nem racionális dolgok, hanem nagyon drága hobbi eszközök.Meg persze nagyobb motorra komolyabb fék, komolyabb futómű kell, komplexebb a motor, keverék képzés stb. Más nagyságrend mint egy 50-es. De ezt leírták konkrét példákkal, akik használnak is ilyen gépeket.
-
Den
veterán
ezen az alapon riasztónak sincs értelme. Mondjuk egy mobilos cuccal megoldható, hogy riasztás után gps koordinátákat küldjön, urambocsá a műszerfalra szerelt kicsi, észre nem vehető széles látószögű kamera máodpercenként lő egy fotót és vagy feltölti felhőbe, vagy áttolja a mobilodra.
Persze erre is lehet mondani hogy értelmetlen hülyeség, de akkor le se zárd a motort, mert a láncot leflexelik, és immo se akadály mert bedobják furgonba az egész mocit, tehát simán leállítod a többit meg a szerencsére bízod. -
Den
veterán
Ja végülis ezek egy szinten vannak a motorlopással...
Egy ügyfelünk hozott beüzelelére egy kínai robeszt-. Nem nagy szám, háromforintos 4t kínai robogó. 300km után van egy kötelező szerviz, be is jelentette, megbeszéltük mikor hozza, majd hívott, hogy szerviz törölve, mert megállt egy közért előtt bement, kb 5 percig volt bent, mire kijött, mocit megdurrantoták. Szóval egyáltalán nem iracionális dolog a motorlopástól félni, faceookon kb hetente ér el valami ismerős által megosztott kérés, lopott motorral kapcsolatban, simsontól a nagymotorig..
-
Den
veterán
válasz
Bogyó bá'
üzenetére
Miért, a riasztó miben más? Alapvetően mindenki leszarja ha egy jármű riasztója szól, csak neked jelez, hogy most lopják a motorod. Már ha meghallod. Ma már viszont nem kunszt megoldani, hogy a riasztó sms-t vagy push üzenetetn vagy tvitter üzenetet küldjön a mobilodra.
-
Den
veterán
válasz
ludsimon
üzenetére
Az egyetlen megoldás, hogy az ilyen gépeket karban kell tartani. Mindet, de ezeket a komplex, elektronikával telepakolt gépeket különösen, mert ezt nem szereled meg az út szélén. Plusz legyen a telefonodban elmentve két motormentő telefonszáma, mert még mindig jobb 10k-ért haza vagy szervizbe szállíttatni a motort, mint ott hagyni az út szélén.
-
Den
veterán
válasz
korcsillio
üzenetére
A lassan visszaeső fordulat túl szegény keverékre, vagy falsszívásra is utalhat.
-
Den
veterán
válasz
ludsimon
üzenetére
Releváns volt az, mert ez is létező jelenseg, még ha robogón nem is annyira fenyeget, de ugye a vita az volt, hogy az alacsony vagy magas fordulat öl. Mindkettő káros, a motornak van egy optimális fordulatszám tartománya, és ez egy kis robogónál a max fordulat közelében van, mivel kisebb fordulaton nincs ereje. Ezeket erre is tervezik. Nyugodtan mehetsz vele nyélgázon órákat, ha jól van beállítva akkor a kenési rendszer, és a belső hőháztartás ugyanazokat a körülményeket biztosítják az alkatrészeknek, mint 3-4 perces max gázos meneteknél. Nem kell a dolgot túlparázni. A hidegen forgatás árt, mint minden motornak.
Mumtaz csak akkor tudja kinyírni nyélgázzal a motort, ha az már eleve szar. És inkább most jöjjön ki ha valami gond van mint később..
Amúgy garit lehet hogy nem adhat hivatalosan a magán etladó, de tudtommal a vevő védve van a rejtett hiba ellen, tehát ha most kiderül, hogy valami generális hiba van amit az eladó tudott, vagy ő okozta akkor jár neki kártérítés.
-
Den
veterán
válasz
Bogyó bá'
üzenetére
Ez az egyik vége a dolognak, ez is igaz, de ez inkább autókra jellemző, motoroknál, pláne kicsiknél már az alapjárat is 1500-2000-nél van és ott még nem tudsz menni vele. Robeszoknál pláne kevésbé fenyeget a túl alacsony fordulat mellékhatásai a cvt miatt, inkább váltósoknál ahol van aki menet közben beakasztja a legmagasabb fokozatba, és végig azzal megy, még ha rángat is a motor. Az biztos hogy nem tesz jót neki.
Tehát ez a cikkben leírt dolog is igaz, és érdemes megfogadni, de a fordulatszám tartomány másik végén is vannak gondok. Dugattyús motornál a holtpontokon nullára lassul a dugó, majd rögtön elkezd gyorsulni a másik irányba, aztán 90 fok múlva megint lassulni, stb... Ez a gyorsulás, lassulás is öli ma motort, és az ennek következtében fellépő erő a fordulatszám (vagy máshogy a dugattyu középsebesség) arányában négyzetesen növekszik, tehát kétszeres fordulaton négyszer akkora erővel rángatja a dugó a hajtókart, főtengelyt, csapágyakat. Ezért csökkentik a nagy fordulatú motorok lökethosszát, plusz könnyítik a dugót amennyire lehet.
.Valami tuninggal foglalkozó cikkben olvastam, hogy 10k fordulat felett, minden 500rpm növelés felezi az élettartamot. (rég olvastam, a számok nem biztos hogy pontosak, de ilyen nagyságrendről van szó)
Ezzel együtt nyilván egy gyári hengerű, és gyújtású robeszon nem kell félni a max gáztól, sajnos a kicsi és gyenge motoroknak az a sorsa, hogy életüket a max fordulatszám közelében tölttik, és erre is tervezik őket.
Új hozzászólás Aktív témák
- Philips Lattego EP5345 Szervizelve I Megkímélt állapot I Tejes kancsó I Garancia I Beszámítás
- Xiaomi Electric Scooter 5 Max hosszú garancia + gyorstöltő, azonnal vihető
- Jura Ena 8 kávégép
- Vadonatúj, bontatlan iScooter i9Max elektromos roller, 1 év gari 35 km/h
- Nagyon szép, fehér Jura Impressa J5 automata kávéfőző profi cappuccino fejjel
- Eladó Samsung S23 Ultra 8/256GB / 12 hó jótállás
- 184 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5090 (ELKELT)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3884, 100% Akkumulátor
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
, De ez volt az első gondolatom, jogy összerakva a tőcsavarokhoz képest ki lehetne mérni hogy középen van-e a hajtókar.

nyogo83
sityupityu