Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen belső merevlemezt vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 15:58:25

LOGOUT.hu

Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#65551) ricsik válasza Lauda (#65549) üzenetére


ricsik
őstag

Ezt tudom, de mi itt a lényeg ? :D
6TB Purple ?
8TB Red, Purple ?
Más márka, más típus? Játékra ezek mennyire gázosak?

(#65552) tibaimp válasza ricsik (#65551) üzenetére


tibaimp
nagyúr

Nekem van egy 8TB-s Seagate Ironwolf NAS, halk (persze ez relatív, az biztos, hogy a Black-ek hangosabbak), 3 év gar, 7200-es, gyors, nem olyan drága.

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#65553) Dr. Akula válasza ricsik (#65551) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Játékra (gondolom arról akarod futtatni, máskülönben az is csak ugyanolyan adat mint egy film vagy Photoshop), C:\ meghajtónak ma már csakis SSD. HDD az már csak tárolásra. Fényévnyi a sebességkülönbség.

(#65554) ricsik válasza Dr. Akula (#65553) üzenetére


ricsik
őstag

Igen, játék futtatásra gondoltam, mivel jelenleg kb 600 giga játékom van feltelepítve, az SSD-m meg 256 Gigás. Játékot nem szeretnék törölni, 1TB SSD-re meg nem tudok költeni.
Így nekem megfelel, ha ugyan lassabban is, de HDD-ről megy pár ritkábban indított játék. Viszont félek, hogy egy 5400-as már tényleg nagyon lassú lenne :D, mint mondtam, a Black teljesen megfelel számomra. Viszont ha annyival halkabb, olcsóbb, megbízhatóbb, jobb egy Red, vagy Purple, vagy amit ajánlotok, akkor lenyelem a békát.

tibaimp: erre még alszok, köszi az ajánlatot.

[ Szerkesztve ]

(#65555) tibaimp válasza ricsik (#65554) üzenetére


tibaimp
nagyúr

Hasonlóan vagyok én is, mivel még afosdsl-el szívok itt a XXI. században, szóval nálam egy 4TB-os Black-ről futnak a játékok, az összes feltelepítve ~1,2TB, így sajnos az SSD nálam sem játszik, még :).

[ Szerkesztve ]

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#65556) Dr. Akula válasza ricsik (#65554) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Te tudod, de egy 1 terás SSD-t már kapsz 34k-ért is, míg ugyanez a méret 2.5" vinyóból 14k. Redből meg 25k. Eleve nem milliókról beszélünk, de ha már vinyóból is a drágábbat akarod megvenni, majdnem ugyanott vagy már mint egy SSD-vel.

(#65555) tibaimp: És azzal az 1.2 terával egyszerre játszol? Na ne már... :) Szerintem bőven van ott ami elférne a háttérben vinyón is. Nálam pl. egy nem használt kis 512-es SSD-n vannak betárazva a kipróbálásra esélyesebb címek, a többi meg HDD-n elfekvőben.

(#65557) mzso


mzso
veterán

Helló!
A Toshiba merevlemezeket le lehet adni szervizben ha meghibásodnak? Vannak egyáltalán a Toshibának szervizei az országban? (Leginkább Miskolcon/Borsodban)

Manapság nem erőltetik a webshopok a garanciafutárt. A hibásakat saját költségen visszaküldeni meg elég szívás, főleg hogy manapság már levélként sem lehet.

(#65558) tibaimp válasza Dr. Akula (#65556) üzenetére


tibaimp
nagyúr

Azon van HDD-n az összes, nem SSD-n, mert kellene egy minimum 2TB-os.
Természetesen nem játszok az összessel :) , de a "fasza" adsl miatt egy-egy feltelepítése/letöltése több óra, a GTA5 konkrétan 1,5 nap, sajnos :W Ezért vettem külön HDD-t a telepített játékoknak, én nem szenvedek, ott van az összes, ha kell, akkor mehet a game.

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#65559) arn válasza Dr. Akula (#65556) üzenetére


arn
félisten

hat ezert ez specialis eset... :) egy hasonlo minosegu hdd es ssd kozott meg mindig van vagy 4x ardifferencia fajlagosan.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#65560) Dr. Akula válasza arn (#65559) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Már csak azt kéne tudni mit jelent a hasonló minőség egy SSD és HDD tájékán. :) Milyen mérőszámmal mérve? Halt már be OCZ Vertex 2-m is (amikor még az volt a csúcs), meg 2 terás WD Greenem is (2 naposan), de volt 850-es Quantumom ami 2 hetente elfelejtette hogy van rajta partíció. Sokszori újraírásra, pl. torrent inkább vinyót ajánlanék (lehetőleg SSD mellé, másodiknak), úgyis a net sebessége lesz a szűk keresztmetszet, de a sima használat (pl. játék) az SSD-t se rongálja jobban (sőt, mivel csak ott az írás rongálja az anyagszerkezetet, a vinyónál meg olvasásnál is kopik a mechanika, inkább az van rosszabb helyzetben), a sebességelőny pedig annyira szemmel látható, hogy se memóriával, se videókártyával nem tudod pótolni (jellemzően pálya betöltés, amire a legtöbbet kell várni). Manapság már csak tárolásra tudom elképzelni a vinyót. Mindennapi használatra az olcsó SSD is jobb mint a drága vinyó, hogy MLC/TLC/QLC, az már csak az SSD-n belüli részletkérdés.

[ Szerkesztve ]

(#65561) ricsik válasza Dr. Akula (#65556) üzenetére


ricsik
őstag

Nem SSD-t akarok venni, ez a HDD topic nem? :D
Valószínű nem olvastad a korábbi hozzászólásomat, hogy tárolásra keresek / szeretnék ajánlást kapni, a játékok gyors futtathatósága másodlagos, nem kritérium.
Vagy arra célzol, hogy vegyek a 6-8 TB mellé egy 1 TB SSD-t is? Hidd el szeretnék... :D

Szóval adott még a kérdés, ajánlást nem kaptam sajnos. [link]

[ Szerkesztve ]

(#65562) Dr. Akula válasza ricsik (#65561) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

#65551: "Játékra ezek mennyire gázosak?"
#65554: "Igen, játék futtatásra gondoltam"

Ebből nekem nem az jött le hogy a tárolás az elsődleges. Arra persze HDD való, mert olcsó(bb). Nagyjából mindegy hogy milyen, csak ne Green (ami mostmár Blue, de gondolom ugyanígy kerülendő a Seagateből is a legolcsóbb, valszeg ők is selejetkisöprésre használják). Játékot egyikről se futtatnék ma már, még 10k rpm-es Velociraptorról se, az SSD annyival odaver, nem mindegy hogy 10 percig tölt be a pálya vagy csak 1. Ha csak vinyót veszel, mindenképp lassú lesz, nem lesz jelentős különbség hogy 5400 vagy 7200 rpm. Legolcsóbb ajánlott WD a Purple. Inkább vegyél mellé egy kisebb SSD-t, mint fizess felárat Redre, Blackre.

[ Szerkesztve ]

(#65563) ricsik válasza Dr. Akula (#65562) üzenetére


ricsik
őstag

Ha a három hozzászólásból csak azt a kettőt nézzük, amit linkeltél, akkor tényleg úgy fest a dolog, ahogy írtad, de ott az eredeti, ami egyértelműsíti, ezért gondoltam, hogy talán azt nem olvastad.

Bevallom én nem tapasztaltam ilyen drasztikus különbségeket játékbetöltés között általánosságban. A Fallout 4 volt eddig ahol a HDD-ről töltés borzasztó lassú volt, SSD megváltás volt. Ezen kívül teljesen rendben van, nincs 10x különbség, de megkockáztatom 2x sincs. Most hogy 3 percig, vagy 4 percig tölt pont nem érdekel :D.

Köszönöm az ajánlást. :R

(#65564) tibaimp válasza ricsik (#65561) üzenetére


tibaimp
nagyúr

Én egyet javasoltam :).
+ Nekem van még 8TB-s WD Ultrastar is (korábbi HGST), 5 év garos, strapabíró, hangosabb, gyors, drága. Illetve hoztam többeknek 8TB-os WD purple-t, 3 év garos, 5400-es tehát halk, eddig még senki nem panaszkodott (kopp, kopp, kopp).

[ Szerkesztve ]

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#65565) ricsik válasza tibaimp (#65564) üzenetére


ricsik
őstag

Valóban :D,
holnap írok PM, köszi.

(#65566) arn válasza Dr. Akula (#65560) üzenetére


arn
félisten

Mittomen ket hasonlo teruletre, pl nasba szant hw hasonlo garral, vagy enterprise osztalyu, etc. En mar regota vagyom ssds nasra, ha csak akkora lenne a differencia, mar reg beleugrottam volna.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#65567) aerosmith válasza ricsik (#65563) üzenetére


aerosmith
őstag

Szerintem te single player cuccokat tolhatsz főleg.
Mert mondjuk RS6-ban tuti észrevennéd mennyivel lassabb a HDD amikor multiban 7en várnak rád (SSDsek) hogy betöltsön a map és játszhassanak. Én emiatt vettem egy 500as SSDt gameknek.

(#65568) ricsik válasza aerosmith (#65567) üzenetére


ricsik
őstag

Csakis single player, eltaláltad :D
A kis SSD-re teszem fel, amivel tudom, hogy rendszeresen fogok játszani. Amire csak rálesek, az megy a HDD-re. Nyilván multist SSD-re tennék.

(#65569) Geree


Geree
senior tag

sziasztok,

van egy WD40EFRX vinyóm, eddig WD30EFRX-el használtam egy ideje (3tb) ZFS mirror freenas-ban, most mind eletkor, mind tarhely miatt bovitesre szolruna...
Lattam, hogy az EFRX szeria kifuto (?)..milyen disket ajanlotok melle min. 4TB?
Freenas miatt SMR egyebkent is kilove...eddig nasban csak WD vinyoim voltak, nem volt ra panasz, igy a Seagate-tol meg kicsit ockodom...baratsagban lennenek egy mirrorban?

vagy mas alternativa?
koszi!

a friend in need is a friend indeed

(#65570) Dzsekó válasza Geree (#65569) üzenetére


Dzsekó
addikt

Használt EFRX, ha már van egy, akkor célszerű mellé egy olyat választani. EFAX-ot NE, mert az SMR-es 6TB-ig.
Ha nincs használt, akkor a legközelebbi, amivel szerintem megy párban az EFRX, a Purple: WD30PURZ, WD40PURZ.

[ Szerkesztve ]

(#65571) allein


allein
addikt

Sziasztok. Elnézést az OFF kérdésemért, ezzel a 2.5" HDD-val lehet valamit kezdeni? HD Sentinel helyre tudja hozni?

[ Szerkesztve ]

http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=allein

(#65572) tibaimp válasza allein (#65571) üzenetére


tibaimp
nagyúr

Ez kuka! Szerintem legalábbis, de majd szólnak a többiek is.

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#65573) King Unique válasza allein (#65571) üzenetére


King Unique
titán

Ha már HDS, akkor lásd a "Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?" bejegyzésben leírtakat, ahol írástesztet lenne javasolt futtatni. + A bad sectoros merevlememez javításához ott vannak a HDD Regenerator és társai programok.
Elvileg, gyakorlatilag viszont ilyen ramaty állapotú HDD-vel szvsz sokat nem feltétlen érdemes szórakozni, ha nincsen már rá garancia, akkor kb. kuka...

(#65574) allein válasza allein (#65571) üzenetére


allein
addikt

Köszönöm szépen a segítséget, megy a kukába :R

http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=allein

(#65575) mert_csokis


mert_csokis
senior tag

Estét!
Jelenlegi belső HDD-m (Toshiba P300 3TB) cserélném külső megoldásra.
Meguntam az állandó felpörgéseit, egyszerűen zavaróan hangos. Régen nem hittem ezt el, vagy inkább úgy fogalmazok, hogy nem foglalkoztam vele, de tényleg az van, ahogy írják is sok helyen.
Gyakorlatilag a gép leghangosabb eleme.
A rendszer és a játékok az SSD-n vannak, szóval a Toshiba kizárólag letöltő és tároló HDD-nek van használva.
Ezért is nem értem, hogy a legtöbb esetben játékok indításakor mi a tökömért indul be, amikor nincs ott semmi, amire az adott programnak szüksége lenne.
Szóval, a lényeg. Egy szimpla, jó ár-érték arányú külső megoldást keresek, hogy ezt a köcsög zúgást kikerüljem.
Lehet bármilyen hátránya egy külső, USB HDD-nek?
A netem 500-as, szóval azt a nagyjából 50MB/s-os írást bírná filmek letöltésekor.
Mehet a buli? Köszi az esetleges segítséget, hozzászólást.

[ Szerkesztve ]

adidas UltraBOOST 21 (FY0371) 41 1/3-os méretben eladó

(#65576) tibaimp válasza mert_csokis (#65575) üzenetére


tibaimp
nagyúr

Én úgy tudom, ez egy másik topik! Ott tedd fel a kérdést.

szerk: "játékok indításakor mi a tökömért indul be, amikor nincs ott semmi" --- ki kellett volna kapcsolni a win féle hdd leállítást (az Energiagazdálkodási lehetőségek-nél), és akkor állandóan megy, így értelem szerűen nem pörgeti fel, vagyis nincs hang.

[ Szerkesztve ]

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#65577) tasiadam válasza mert_csokis (#65575) üzenetére


tasiadam
veterán

Nekem AAKX volt mirrorban. Be volt allitva, hogy 2p utan alljanak le. Minden uristen ki volt kotve rola, abszolut semmi se hasznalta. Felporgott 20 percre, majd 4 percre leallt. Mennyei 4 perc volt. Aztan lett helyettuk egy 500as nvme. Most meg egy 1tb wd purple. Ezt se hallom.

[ Szerkesztve ]

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#65578) mert_csokis válasza tibaimp (#65576) üzenetére


mert_csokis
senior tag

A finoman kioktató stílus felesleges volt, elég lett volna csak leírni a megoldást.
De köszönöm, beállítottam.
Egyébként ez hosszú távon nincs negatív hatással a HDD élettartamára? Gondolom, valamiért csak ki lett találva az, hogy leálljon, ha nincs használva.

adidas UltraBOOST 21 (FY0371) 41 1/3-os méretben eladó

(#65579) mert_csokis válasza tasiadam (#65577) üzenetére


mert_csokis
senior tag

Nyilván SSD-re cserélni az abszolút hangtalan megoldás, de az több TB-os háttértár esetén még úri muri.
Meg letöltő meghajtónak használni sem lenne túl egészséges. Egy jó darabig velünk maradnak még a klasszikus HDD-k. Így, hogy most kikapcsoltam a leállítást, abszolút élhető.
Örülök már ennek is.
Nem lesz repülőgép turbina játékok indításakor...

adidas UltraBOOST 21 (FY0371) 41 1/3-os méretben eladó

(#65580) tasiadam válasza mert_csokis (#65579) üzenetére


tasiadam
veterán

A wd purple ea 5400 blue is tok halk. Ha fontos a sebesseg akkor valamit valamiert

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#65581) tibaimp válasza mert_csokis (#65578) üzenetére


tibaimp
nagyúr

Nem akartalak kioktatni, csak szóltam, mivel ott talán hamarabb kapsz választ. :R

A 2. dologra annyit, hogy én évek óta így használom minden HDD-met, de nekem még gondot nem okozott (ill. az általam összerakott/ telepített gépeknél is az első dolgom kikapcsolni azt, még senki nem panaszkodott). Szerintem a HDD fel-fel pörgetése rosszabb, hosszú távon. Kicsit olyan ez, mint a parkolás a winyóknál, azt is kikapcsolja mindenki.

[ Szerkesztve ]

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#65582) mert_csokis válasza tasiadam (#65580) üzenetére


mert_csokis
senior tag

Épp ez az, hogy nem fontos. Letöltésre és tárolásra van használva kizárólag.
A rendszer és a játékok az SSD-n vannak.
Csak ezt nem gondoltam át vásárláskor, hogy hang szempontjából jobban járnék egy 5400-as változattal.
A régi iskola. Amikor mindenki rávágta, hogy ha HDD, akkor abból 7200-as kell. Mert az a gyorsabb. :)

adidas UltraBOOST 21 (FY0371) 41 1/3-os méretben eladó

(#65583) mert_csokis válasza tibaimp (#65581) üzenetére


mert_csokis
senior tag

Semmi gond, akkor csak én vettem fel. :)
Így elengedem a külső HDD-re váltást, viszont elgondolkoztam egy halkabb példányon.
Ezt figyelembe véve, mi lehetne ajánlott vétel, ami nem is túl drága?
Mindegy, csak 5400-as legyen? Ez a WD Purple széria ilyen titkos favoritnak számít?
Sokat találkozni vele ajánlás esetén.

Leszűkítettem.
Mivel a mostani Toshiba is 3TB-os, így kisebbre nem cserélnék.
Az első ajánlat megfelelő lehet?
A különböző szín elnevezések minőségi különbséget takarnak, vagy az ajánlott felhasználási terület miatt jelölik így őket?

[ Szerkesztve ]

adidas UltraBOOST 21 (FY0371) 41 1/3-os méretben eladó

(#65584) tasiadam válasza mert_csokis (#65583) üzenetére


tasiadam
veterán

Purple 1tb van nekem, és nem igazán van hangja.

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#65585) tibaimp válasza mert_csokis (#65583) üzenetére


tibaimp
nagyúr

OK! :)

A Purple fasza! 3 év gar, halk, mert 5400-as (ez miatt picit lassabb, ha az nem gond). Elég sokat hoztam belőle haveroknak (főleg 8TB-ost, illetve pár 3TB-ost), nem volt eddig gond velük (kopp, kopp, kopp). Nekem, személy szerint nincs egy se, én Black-eket vettem, hangosak! szóval akkor Neked nem ajánlom, viszont marha gyorsak (HDD-hez mérten persze).

szerk: a WD82PURZ jelölésű Purple 7200-as! A "sima" WD81PURZ, WD80PURZ az 5400-as (ezek 8TB-osak)

[ Szerkesztve ]

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#65586) mert_csokis válasza tibaimp (#65585) üzenetére


mert_csokis
senior tag

Közben a WD honlapján kiműveltem magam, köszi.

adidas UltraBOOST 21 (FY0371) 41 1/3-os méretben eladó

(#65587) tibaimp válasza mert_csokis (#65586) üzenetére


tibaimp
nagyúr

A "színekkel" kapcsolatban? A red-el kell vigyázni, mert van köztük SMR-es, olyan típusú HDD-t ne vegyél, mert nagyon lassú.

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#65588) mert_csokis válasza tibaimp (#65587) üzenetére


mert_csokis
senior tag

Úgy mindennel kapcsolatban. Végül egy 4TB-os Purple lett a befutó.

adidas UltraBOOST 21 (FY0371) 41 1/3-os méretben eladó

(#65589) tibaimp válasza mert_csokis (#65588) üzenetére


tibaimp
nagyúr

Az jó, használd egészséggel!

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#65590) mert_csokis válasza tibaimp (#65589) üzenetére


mert_csokis
senior tag

Köszi. Remélem, hallható lesz a különbség.

adidas UltraBOOST 21 (FY0371) 41 1/3-os méretben eladó

(#65591) P@ly


P@ly
tag

Sziasztok!

Szeretnék vásárolni 10 TB-os winchestert, a kiszemeltem egy 10TB Seagate IronWolf Pro ST10000NE0008.
https://www.seagate.com/gb/en/internal-hard-drives/hdd/ironwolf/

Viszont ahogy elnézem a legtöbb webshop 1-3 év garival adja... Olyan kérdésem lenne, hogy az 5 év gari, hogyan működik? Vagy keressem meg a webshopokat, hogy helóka erre 5 év gari
van.

Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#65592) Orgi válasza P@ly (#65591) üzenetére


Orgi
őstag

Ez tényleg fura, még az Oázis is 3 évvel adja, pedig a Seagate 5 évet ad rá... mondjuk az Iponnál láttam 1 évvel is Pro-t, vicc. Szerintem marad az utolsó 2 évben a gyárnak postázás, én már több WD-vel megtettem, ott rendben működött RMA-ban.

(#65593) Beba Snake válasza Orgi (#65592) üzenetére


Beba Snake
junior tag

Oázisnál kell megvenni. :K

Szigorú a stílusom, mint a lópokróc. Nem miattad, nem ellened. A sündisznó is tüskés b@ssza meg a ló! Aki meg belém rúg, azt székely módra visszaadom!

(#65594) King Unique válasza P@ly (#65591) üzenetére


King Unique
titán

Ha worldwide, az EMEA régióra is kiterjedő az 5 év, akkor elvileg itt is annyival kellene forgalmazni De gyakorlatilag nem feltétlen, meg ez nem meglepő, sőt mondhatni tipikus, amiről korábban a téma topikában is volt már szó pl. 3 év garis WD-k kapcsán. Meg itt belföldön hivatalosan csak az 1 év jótállás kötelező, függ attól is mennyivel kapják a nagykertől, bla-bla-bla... Ha nem találsz hazai szinten olyan boltot/webáruházat, ahol 5 év garanciát adnak rá - meg lehet 5 év múlva egyik-másik sehol nem lesz, azért sem vállalják :DDD - , akkor a fennmaradó években marad az RMA közvetlenül a gyártóval (Seagate) intézve.
Ha bővebben érdekel, akkor a garancia kérdés, fogyasztóvédelem topikban lehet érdeklődni, annak a témája ez.

[ Szerkesztve ]

(#65595) tibaimp válasza P@ly (#65591) üzenetére


tibaimp
nagyúr

Nálunk a nagyker simán megadja az 5 év gart, szóval egyes kiskerek "játszanak" a gar idővel. Az ipon-t meg hagyjuk, vicc.....

Keress olyan kiskert, ahol megadják! Szerintem.

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#65596) tibaimp válasza P@ly (#65591) üzenetére


tibaimp
nagyúr

Illetve még egy dolog! Csak tipp!!!

Én is 5 év garos HDD-ket kerestem ~1 éve, és akkor utána néztem a ST Ironwolf PRO szériának is, mivel egy "sima" Ironwolf-om meg van is 8TB-os. A meglepő, hogy a pro is "csak" 1,2 millió óra MTBF-re van hitelesítve, vagyis nem sokban különbözik a sima változattól.
Én ezért vettem WD Ultra-t (először Gold-ot akartam venni, de úgy volt, hogy megszűnik a széria), mert azok viszont mérettől függően 2-2,5 millió óra az MTBF!! Ezek is 5 év garos, de valóban Enterprise szintű HDD-k.

Ezért én javaslom a WD Ultra/Gold családot esetleg.
Seagate: [link]
WD Gold: [link]
WD Ultrastar: [link]

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#65597) P@ly válasza tibaimp (#65596) üzenetére


P@ly
tag

Köszi az infókat mindenkinek!

Jelenleg két darab közel 6 éves WD Red 4TB-os winyóm (EFRX) van a NAS-omba, amivel nagyon meg vagyok vele elégedve de, már elég koros meg amióta a családdal gyarapodtunk már nem elég a tárhely :)
Szóval le lesz a NAS meg a winchesterek is cserélve. Szintén 6-7 évre tervezek velük.

Syno fórumban nagyon dicsérik a Seagatet, de nekem a WD-vel sem volt sose bajom.
RMA visszaküldés nem gond, csináltam már ilyet (munkahelyemen is volt ilyen), de ha már van rá 5 év akkor na. Valahogy ez alap lenne.

@tibaimp:
Nekem is nagyon képlékeny még, hogy mit is akarok pontsan. Köszi a tippeket utána nézek.
Mert a gyerek meséi nyugodtan mehetnek egy sima winyóra nem kell a RAID5. De a családi fotókat, volt munkahelyi dolgokat, régi szakdogás dolgokat, saját know-howokat, hálózati laborjaimat, stb. már sajnálnám ha elvesznének, szóval lehet elég a 6-8 TB is (x3). Legalább spórolok is amúgy sem szívesen költök már kisgyerek mellett ilyenekre.

(#65598) ZTE_luky


ZTE_luky
aktív tag

Sziasztok! Laptopba adattárolási szándékkal szeretnék 2,5ˇos HDD-t venni. Jelenleg egy 1TB-os van egy SSD mellett, azt kinőttem, ezért most egy 2TB-osra esne a választás. A jelenlegit pedig biztonsági mentésre használnám külsőként.

Elolvastam az összefoglalót, ott 4féle merevlemezt találtam ebben a kategóriában.

2,5", ALAP üzemre, 5400rpm:
2TB Seagate Mobile ST2000LM007 128MB, 7mm, 2év gari
2TB Seagate-Samsung M9T ST2000LM003 32MB, 9,5mm, 2év gari, AF
2TB Toshiba L200 128MB, 9,5mm, 2év gari, AF
2TB WD Scorpio Blue WD20SPZX 128MB, 7mm, 2év gari, AF

Ezekből melyiket javasolnátok, melyiket vehetem?

SEAGATE OEM HDD 2TB 2,5" SATA 5400RPM (ST2000LM007) - 24 000 Ft
2TB Seagate-Samsung M9T ST2000LM003 - ezt nem igazán találtam meg sehol.
2TB Toshiba 2.5" SATA L200 notebook winchester (HDWL120EZSTA) 25 600 Ft
WD Blue Mobile PC Drive 2TB 2.5" 5400rpm 128MB SATA 3 Kék WD20SPZX - 26 000 Ft
Laikusként a SEAGATE-et venném 24k-ért. Mi a javaslatotok, vehetem, megbízható?

Válaszokat előre is köszi szépen!

(#65599) King Unique válasza ZTE_luky (#65598) üzenetére


King Unique
titán

Kb. egykutya mind, 2 év gyártó garancia, SMR technológia stb., bár a WD20SPZX-nél támogatott a TRIM, az előnyösebb ilyen téren, illetve az SMR miatti esetleges belassulás kompenzálásához.

(#65600) ZTE_luky válasza King Unique (#65599) üzenetére


ZTE_luky
aktív tag

Köszi szépen a gyors választ!
Az SMR technológia mekkora gondot jelenthet nekem a jelenlegi, PMR-es HDD-mhez képest? Csak sebességbeli különbségekre kell gondolni? (Pl adatbiztonsági szempontból nem jelent hátrányt az smr-es átlapolás?)Gondolom az áruk miatt nem is igazán találnék ekkora méretben PMR-es winchestert,nem?
Olvastam az SMR-ről cikkeket, de úgy értelmeztem h inkább szerverekbe építéskor jelentenek főleg problémát, átlag, adattároló felhasználásra nem, de nem igazán értek hozzá.

Értem, akkor inkább a WD20SPZX után keresgélek, hátha megéri azt a pár ezer forint pluszt :)

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen belső merevlemezt vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.