Hirdetés

2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-20 17:39:44

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a Gyakran feltett kérdések szekciót!
A topic célja, hogy segítsen eligazodni a NAS-megoldások folyamatosan bővülő, színesedő piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18219) MrDerekas válasza Zlcsi (#18218) üzenetére


MrDerekas
addikt

Olcsóbban, igen. De azért van, ami azon igazság mellett szól, hogy egy valamire kifejlesztett céleszköz jobb, mint az ugyanazért a valamiért építgetett, egy nem annyira specifikus eszköz. Ugyanakkor a mai hardver kínálatban, gondos válogatással, egy teljesen korrekt megoldást is össze lehet hozni házilag.
Az hogy mennyire vannak kompatibilitási gondok, nem igazán tudom én megítélni. Viszont tény, hogy egy intel alkatrészekből épített eszköz drivereinek a támogatása lényegesen jobb, mint a nem intel cuccoké. A FreeNAS pl egy teljesen ingyenesen használható szoftver, gyakorta adnak ki hozzá frissítést, hibajavítást, valamint ha egyszer már települt, akkor nem kell külön trükközni a frissítésekkel, akár minden személyes beállítást is meg lehet tartani az újabb verzió telepítésével. Ez egy free BSD alapú rendszer (tudtommal), ami stabil, megbízható és biztonságos. A többi szoftvert sem szólom le, mert nem ismerem azokat. Itt a fórumon is rengeteg infót lehet összevadászni róluk, valamint érdemes a kezdetekkor több verziót is kipróbálni, majd ha meg van a végleges, számunkra megfelelő rendszer, akkor megtölteni tartalommal a háttértárnak szánt merevlemezt. (Kiemelném, hogy a FreeNAS egy pemdrive-ról is vígan futtatható és érdemes is, mert amelyik meghajtóra települ, arra semmit nem enged feltenni, tehát az user-nek az egy nem elérhető lemez lesz. Ráadásul nem is nyírja ki a pendrive-ot, mint más ingyenes szoftverek/rendszerek.)
Visszakanyarodva a kérdésedhez: Igen, lehetnek kompatibilitási problémák. Ezért is érdemes több rendszert is kipróbálni. A legismertebbek talán: Nas4free, OpenMediaVault, FreeNAS...

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.