Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
|AP|
veterán
megy itt az eszmecsere művészetről, meg fotókról, mikor lehetne kütyüzni is

290k lesz az LX100
.: JuSzT :. : na akkor erről lemaradtam a sok fotózgatás miatt

-
eeXaa
addikt
...tisztában vagyok azzal amit írsz... az utóbbi pár évben eléggé elmélyültem a témában, mind a fejlődéssel, mind a müvészettörténetével, irányzatokkal, fontosabb alkotók munkásságával,
...a festészettel, -bár nem vagyok festő,- egy barátom által elég régóta, és átfogóan, mondhatni alaposabb ismereteim vannak történeti vonatkozásban...igen ez egy klisé: de abból is a rosszabbik fajta, mert művészet látszatát kelti....
-
eeXaa
addikt
"viszont megjött a kedvenc firmware-ed, 100 mbps 4k stream csak azért, hogy lehessen fotót lopni belőle
"
...jahh, láttam már, de nem izgat igazán...sztem nem lessz gh4-em, valószínűleg sokat fog még finomodni ez az egész már a következő generációban.. ha jól tudom az uj samsung vázban is már egy jobb minőségű, kissebb terjedelmű 4k van... meg ami még fontos, hogy a crop-olást kiküszöböljék... de asszem ez az lx100-nál már meg is oldott..
...de addig is beérem a full HD-vel, ha esetleg van idő gondolkodni, vagy szükség lenne nagy felbontásra egy képen, akkor egye fene, fotózok...
-
k1csi
senior tag
A fotózásban rengeteg cliché van, ez egyik ilyen a hatalmas akármiben (itt most pont a ködben) elvesző ember (de lehetne nagyon sok más is, jobb fotóskönyvekben van min. 1 ilyen elvesző ember kép vagy a köd mint téma). Ha nem vész el az ember a képen (nem olyan pici) akkor a kép veszti értelmét.
De tényleg rengeteg ilyen cliché van, csakhogy néhány példa legyen a legnépszerűbbekből, hogy mire gondolok: egyedül álló valamilyen szepontból érdekesebb fa, előtérben sziklák háttérben hosszú záridővel elmosott víz, extra ráncos idős ember porté (szigorúan fekete fehérben) stb (szinte végtelen lista).
Ezek szinte kivétel nélkül bármelyik jobb kompaktal is meglőhetők ma már...
-
Miért találgatsz, hogy mit látott bele az adott képbe a készítő? Ezt nem is értem.
Az a lényeg, hogy neked mond-e valamit. Szerintem ez egy klasszikusan érzelmekre ható fotó. AZ eddigiek alapján neked nem jelent semmit, ez a kép egy szürke paca, egy pici kaszás emberrel. Pont. Ezzel nincs is gond. Csak nem kell utána ironizálni, meg játszani a sértődöttet, mert másnak többet mond.
.mf a halált és a bizonytalan emberi sorsot látta bele, Parci és a szerző pedig az ember és a táj viszonyát.
Én is hasonlót. Nekem rögtön eszembe jutott, a hajnali, párás, hűvös őszi mező illata és a természetközeli idős ember - kicsit meghajolva a kasza súlya alatt - aki évtizedek óta egységben él a környezetével és tisztában van a korlátaival. Kicsi, szinte elveszik a képeben, egy dombra megy fel, így együtt számomra jól jelképezi a természet nagyságát és erejét az emberhez képest. El lehet azon agonizálni, hogy hány pixelt kéne kivágni a ködből, de szerintem nem érdemes. -
azt én sosem mondtam, hogy ez jjeahh legjobb képe. de nem is vállalhatatlan, éppenséggel ebből - szerintem - ezt lehetett kihozni. nem töröltem volna le a sajátjaim közül. és azért mélyen remélem, hogy az "összehordás" alatt nem azt érted, hogy bármilyen képről felesleges bármit mondani. vannak azért objektív szempontok is, tipikusan a perspektíva, arányok, távolságok, a fő téma elhelyezése a képen ilyen...
viszont megjött a kedvenc firmware-ed, 100 mbps 4k stream csak azért, hogy lehessen fotót lopni belőle

-
.mf
veterán
Szerintem eléggé nem fogod a köd hangulatát és képzet-társításait, főleg a "kaszással" egyetemben.
Ha köd, akkor mire gondolsz? Gondolom nem egy olyan képre, aminek a döntő részét a talaj teszi ki. Hanem inkább arra, hogy valamit még látsz, valaminek már csak a sejtelmes körvonala van, a többit viszont mind beborítja a köd fehérsége. Aztán a tetejébe a kaszás, ami a halál, bizonytalan sors jelképe, együtt a köd sejtelmességével, és a nagy "ürességgel", ami valójában nem üres, ami mögött van valami, csak nem tudod, hogy mi, mint amilyen a sors és a jövő... szóval a kép ugyan erősen szuggesztíven, de hagy asszociálni.
Aztán persze lehet, hogy csak én asszociálom túl
Annyiban viszont egyetértek, hogy egy kicsit én is vágtam volna a tetejéből, de messze nem 80%-ot, hanem csak annyit, hogy az emberalak feje a kép alsó harmadát elérje.
-
jjeahh
nagyúr
pedig pont így ahogy leírta egy az egyben beleláttam, ha nem láttam volna, meg sem született volna a kép
de hagyjuk ezt az egészet, inkább posztoljatok valami e-m1+12-40-el lőtt vagy 4k-ból vágott rendes képet is
valszeg az én meg egy másik kolléga (nem jut eszembe a PH! nickje
) váza a legelavultabb az egész topikban 
-
eeXaa
addikt
...és tessék! pedig le akartam rohanni a fogadóirodába arra tenni, hogy a számokon elveszel...

...elég korrekt véleményed van bevallom egyet is tudok vele érteni, de nem hiszem hogy a művész úr a kép készítésekkor mindezt, így vagy hasonlóan belelátta amit te itt most mesterien összehordtál...
...amúgy semmi bajom a kollegával (ha szabad ezt így) szerintem sok jó képe van, -mintahogy pár embernek még innen a topicból- tettszik amit a manuálokkal produkál, kicsit irígylem is azt az összhangot amiben él, és fotóz...
..de mindenkinek vannak gyengébb munkái is, szerintem ez egy ilyen. ezért nem értettem miért van mindenki elszédülve és feltettem a kérdést, hátha tanulhatok...
-
nem igazán. ha levágod a 80%-át (az egyébként ötödére csökkenti a képet
), akkor az alapvetően egy széles tájkép lesz, benne egy nagyméretű emberrel. a lényeg itt nem csak maga az ember, hanem a tájhoz való viszonya is, az állított képpel több dolgot is elér a művész úr: alapvetően függőleges irányban pásztázod a képet, így egy dombtető érzetét kelti a kevéske föld. a fölötte lévő masszív égbolton is keresel dolgokat, havas hegycsúcs, bármi - persze nem találsz, de attól még egy szép nagy térbe teszi a usert.ha kidobod az égbolt nagyját, akkor lesz egy simán tök szűk képed, benne egy emberrel. rosszabb lesz.
és hiába gúnyolódsz, ez még azon belül is egy rossz ötlet volt részedről, hogy az ízlés szubjektív dolog. ban nem jár ilyesmiért, azt majd akkor osztom, ha az emberek videókból kivágott, elmosódott izéket posztolnak be tonnaszámra fotók helyett
(mekkora mázli, hogy a 4k miatt szép részletes lesz) -
eeXaa
addikt
...kérdésre kérdéssel?
de legyen, mivel te a frappáns instant művészi beszólás helyett adsz esélyt az értelmes komunikációnak is...
...szerintem negyed ekkorában is ugyanez a hatás érvényesülne, csak intenzívebben.. számomra az a nagy üres tér teljesen értelmetlen... ezért is kérdeztem, hogy mi az a fontos dolog, mármint egy komoly kép esetében ami ezt a vágást indokolja... persze lehet hogy semmi...
...tudom az összhatás az esztétikailag szemet gyönyörködtető megváloszalhatatlan misztérium, amit én mint komolytalan FOTÓS nem érthetek... dehát, próbálkozok azért ennyi év után is, mégha amit eddig fabrikáltam is, nem lépi túl az egyszerű giccs határát...
... hát igen, ezért is próbálkozok a videóval most, mert az sokkal egyszerűbb, és nem kell hozzá annyi kitartás és tehetség, mint amennyi egy komoly fotósnak szükségeltetik.....remélem ezért ban-t nem kapok...

-
Studi
veterán
válasz
Freddy76
üzenetére
Épp ezt akartam mondani...
(#53068) jjeahh: ha nekünk nem hiszel, akkor hidd el a Gettynek, akármilyen képekre azért ők se gerjednek rá.

(#53071) eeaa: 16:9-es fullHD videóból vágta.

(#53072) ROBOTER: de ez se rossz megoldás.

-
jjeahh
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
jó lenne valami olyan topik vagy oldal, ahol csak olyanok kritizálhatnak, akiknek a fotói elértek egy bizonyos szintet vagy mittomén...a legtöbb képelős helyen a kritikák felét kitobival muskátlira csatogogós fotografik írják, de ez van, ki kell szelektálni a hasznos kritikákat, és abból lehet tanulni, pl. m3ss kolléga az elején sokszor inspirált, sőt most is hasznosnak találom a hsz-jeit
-
madgie
titán
válasz
ROBOTER
üzenetére
Ritkán olvasom a képelős topikot, de asszem egy, a mostanihoz hasonló képébe kötött bele annak idején egy virágottelibelövömvakuval turista, hogy miezmár. Ott és akkor nem tudtam eldönteni, hogy sírják, vagy nevessek.
Gyökkettő az ilyen, nincs rá jobb és tömörebb szavam. -
jjeahh
nagyúr
válasz
ROBOTER
üzenetére
& Mercutio_ + rbalint88: köszi!
a váz néha már korlátoz picit, pl. egy évben kétszer max jól jönne a használható max 800 helyett iso1600, (most rendeltem egy F1.4-es obit, remélem az majd segít valamennyit) sokszor hiányzik a kereső meg a kihajtható kijelző, de szvsz a gépen sokkal kevesebb múlik mint a júzeren
amikor valaki panaszkodik a kütyüjére, és azért vesz amatőr fejjel csúcsgépeket, hogy jobb fotói legyenek, nekem mindíg Parci kolléga jut eszembe 
de itt a kütyüzők többsége valszeg nem a képért vesz jobb gépet, hanem szimplán kütyübolondok, tech-őrültek, ha megengedheted magadnak ezzel sincs semmi gond, legalább pár év múlva tele lesz a használt piac a jelenlegi gépekkel 50k-ért, és lesz amire váltanom
-
Haugland
aktív tag
válasz
Ear001
üzenetére
Baaaasszus

Ez vajon még az a Skoda lehet, amivel régen is versenyeztek vagy egy újraépített?
(ahogy a csövezését látom és az OT-s rendszám is sugallja..lehet, hogy ez ugyanaz, mint ez: [link]Köszönöm a képeket!!
Remélem 3 hét múlva Pécsen vagy a cseheknél látunk hasonlókat (is) ;-) -
MrChris
nagyúr
hát akkor várom a javaslatot egy olyan csavarra ami nem áll így ki, de nem is süllyeszthetem bele a 2mm falvastagságba, a csőbelsőre is felfekszik és oldalról is szerelhető legyen!
Egyedül az imbusz amit lehetne, csak ezt sokkal jobban meg lehet húzni. Vannak félgömbfejű, lapított imbuszok, kicsi lyukkal, de tartok tőlük, hogy nem tudom eléggé megbikázni. Ez meg kapaszkodik rendesen. -
Ear001
addikt
-
Haugland
aktív tag
válasz
Ear001
üzenetére
Köszönöm a tanácsokat!!
Gépet cserélni (pláne egy nagyobbra, drágábbra, kevésbé komfortosra) nem szeretnék, de akkor marad egy lassabb sorozat mód, S-AF-el S-módban.
Ha pedig lesz lehetőségem merőlegesen eltávolodni a pályától akkor próbálok pár követő képet csinálni lassabb záridővel is, hogy csak az autó legyen rajta éles.Aztán persze megnézek egy manuális videót is nagy zársebességgel és nyitott rekesszel
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
Ear001
addikt
válasz
Haugland
üzenetére
S-AF lassabra vett sorozattal sokkal pontosabban követi le az autó mozgását nálam, mint a folyamatos követő autófókusz. Ha követed a kocsit, akkor a vízszintes stabilizálást ki kell kapcsolni, de a függőleges maradhat. A tempótól és az adott pozíciótól is függ, hogy mekkora záridőt választhatsz, de 250-320 körül érdemes elkezdeni a kisérletezést.
-
vendingo
veterán
válasz
rbalint88
üzenetére
Imádom az aztrofotókat!
18000x18000 -
Studi
veterán
válasz
madgie
üzenetére
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Mióta beszóltam, hogy nem tetszik egy képen az 56-os bukéja nagyon ki vagy élezve rám!

Egyelőre érdekes a Samsungos kalandom: a telét úgy vettem, hogy az AF/MF kapcsoló sz@r, de legalább javítják, elvileg felezem az eladóval a költséget. (7k+ÁFA, legalább nem az Olympusos átalány) A vázról hétvégén letört a nyakpánt tartó pöcök
, még szerencse, hogy fogtam a vázat, mert épp raktam fel a pántot. Szerintem az előző tulajnál kaphatott már egy pofont. Ezt is javítják, ha akarom, 6k + ÁFA...Jó érzés kézbevenni a vázat, kezes jószág, a képminőségét kitobival nem érdemes mélyebben elemezgetni. Asszony point&shoot módban használja a GF5-öt Oly kitobival, egyelőre az az álláspontom, hogy azt lecseréljük az NX-re. Jóval nagyobb, de zárt helyen jól jön a képstabi + jobb érzékelő. Szép a kijelzője is, meg kihajtható, meg maga a váz is szép, meg tud wifit, szóval átdobhatja telefonra a képeket gyorsban, szóval jó lesz ez neki szerintem.

-
-
Mercutio_
félisten
válasz
Haugland
üzenetére
Ha eg ykonkrét ponton lévő autót fotóznál, akkor simán egy fix tereptárgyra/aszfaltcsíkra/bármire félig lenyomott expógombbal beállítod a fókuszt, és várod, hogy oda érjen a járgány.
A gyors fókuszálás AF-S-re értendő, folyamatos fókusz a technológia miatt nem erőssége a milc-eknek.
-
ROBOTER
addikt
válasz
Haugland
üzenetére
Szigorúan szét kell választani az egyszeri fókusz (S-AF) és a követő (tracking) autófókuszt (C-AF és változatai).
Előbbiben az m4/3 nagyon jó. Utóbbiban a béka segge.
Hogy őszinte legyek, az E-M1 + MMF-3 + 50-200 SWD lényegesen szarabb, mint a szintén Olympus, de DSLR E-3 + 50-200 SWD. Pedig az előbbi is PDAF (fáziskülönbséges).
-
Haugland
aktív tag
válasz
ROBOTER
üzenetére
Ettől tartottam...
Szóval akkor "az átlagos DSLR-eknél gyorsabb fókusz" szöveg csak maszlag volt és lesz is mindig?Igazából vándorolni fogunk a rallyn és megállunk egy-egy remélhetőleg látványos részen.
Tehát lesz benne visszafordító, lassító és nyújtott kanyarok egyaránt
-
szaby_gyerek
tag
válasz
Haugland
üzenetére
Egyszer próbáltam ki m43-ot tereprally fotózásra, de korábban évekig használtam 43-ot ugyanerre. Saját tapasztalat:
- követő af felejtős (pontosabban hibrid AF-es vázzal gondolom okés, de anélkül nem)
- széles látószögnél simán mehet a "zónázós AF", tudod hogy 5 méterre lesz tőled, akkor keresel valamit 5 méterre és odafókuszálsz majd Manuálra kapcsolod, vagy rögzíted
- záridőelőválasztás: nyilván az a legfontosabb hogy mi legyen kimerevítve és mi mozduljon be 1/100-tól 1/400-ig szoktam. A nagyon gyors záridővel az a gond, hogy a kereket is megállítja...
- a legfontosabb, hogy ismerd az adott pályaszakaszt, kanyart, tudd, hogy hogyan fogják bevenni és mennyire fordítják be a gépet
Ha gondolod tudok többet is mondani, csak kérdezz.
-
Haugland
aktív tag
Nincs köztetek olyan, aki autóversenyeken szokott fényképezni m4/3 géppel?
Jellenzően rally -> ahol a versenyautó az emberek közelében halad és nem F1 ahol >50m távolság van az autók és nézők között.....szóval egy ilyen embert keresnék, hogy kb. milyen objektívvel/objektívekkel lenne érdemes elmenni egy ilyen versenyre és ami még fontosabb, hogy milyen beállításokat érdemes használni, hogy a versenynap végén minél több értékelhető kép maradjon?
Lényegében a fotós szett már adott (Lumix G6 + 14-140 II) de a gép beállításaival totál tanácstalan vagyok...A neten találni olyan képeket amik tűélesek ÉS alacsony iso-n + 150-es zársebességgel készültek úgy, hogy az autó a fotós felé haladt nagy sebességgel (~150km/h)
Arra gondoltam, hogy az zársebességet beállítom fixen 400-ra, az ISO-t 1600-ra...de a fókuszt pl. mire állítsam? Egyszeri-re, vagy követőre?
Állítsak sorozatmódot (7kép/sec) és egyszeri fókuszálást? -
arn
félisten
szerintem se a vaz, meg ugy altalaban a rendszer sem a legjobb valasztas a fenyeros telekhez. foleg, ha nem szamit a meret.
-
MrChris
nagyúr
válasz
vendingo
üzenetére
majd írd meg hogy boldogulsz a 100-300-al. Nálam a nagy telékkel a rezgés volt problémás, főképp ha nem volt elég stabil a talapzat, dobogó, kilátó, fa szerkezetű tetőtér... Persze a stabi meg masszívabb állvány sokat segít, de azzal együtt is elég orrnehéz tud lenni.
-
vendingo
veterán
Nem csúcskategória kellene, hanem a belépők közül a jobbik választás. A gépem se kimagasló, felesleges lenne hozzá nagyon drága obit venni.
Még azt se tudom, hogy szükségem lenne-e egy ekkora telére. Most a 150-el bevetem magam a sűrűbe, aztán ha valóban kevésnek bizonyul akkor beneveznék egy pana 100-300-ra..mf : A méret lényegtelen, mert ehhez már állványt is illik használni.
Magaslesen, erdőben lövöldöznék vele, ahol nem kivitelezhető, hogy közelebb menjek a fotóalanyhoz.
Városi használatra ott a 40-150 meg a többi kisebb obim.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Lian Li SP850 SFX tápegység /850W Gold/Full moduláris/Fehér/Újszerű/Garancia/Számla/
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3878
- Apple iPhone 12 128GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

"

) váza a legelavultabb az egész topikban
(mekkora mázli, hogy a 4k miatt szép részletes lesz)

Ettől tartottam...