Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ear001
addikt
válasz
virtualdog
üzenetére
Vidd be a márkaszervizbe. Amíg nem tudják, mi a baja, addig árat sem tudnak rá mondani.
-
Ear001
addikt
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Használom. Nekem valahogy jobban kézreáll, és gyorsabbnak is tünik, mint az Adobe progik. Gyors effektezésre, egyszerűbb retusra meg Aperture, de az ugye csak OSX progi.
-
Ear001
addikt
Pedig +1 Tikakukacnak meg Parcinak. A természetellenesség művészi foka az, ami tök érdektelenné teszi nekem ezeket a képeket. Az agyam tudja, hogy profi munka, remek kivitelezés,
a szemem meg azt mondja, hogy lapozzunk, nincs itt semmi látnivaló.Persze, tudom,a váz sem mindegy, az üveg sem, engem is fel kellett mosni, amikor megláttam az Oly 75-ös képeit a 45 után, csak hát most a te örömöd valahogy nem annyira a mi örömünk is...

-
Ear001
addikt
válasz
hibavissza
üzenetére
Most így hirtelen végignéztem vagy 1500 képemet a 45-el. Nem portrék, inkább koncert, rendezvény, és sok-sok autó és hát ezek túl vannak jórészt az öt méteres határon.. Komolyan mondom, élesek, még teljes nyílásnál is, picit rekeszelve meg pláne. Szóval szerintem ez nem adottság a rendszernél. Az pedig szerintem extra plusz pont, hogy van saját karaktere az övegnek.
Gyártási hiba persze lehet, de pont a hazai Olympus az egyik legjobb szervíz téren, ha gond volt vele, miért nem került oda vissza?
-
Ear001
addikt
válasz
Terapeuta
üzenetére
A többiek már sokat írtak az AF-ről, de mindenképpen kell az az 1.8? Ha kicsit rekeszelsz, mindjárt lesz mélységélességed. 1/1000 is szerintem bőven sok, kérdés, milyen messziről kell lekövetned a mozgást, de 1/250 körül is már bőven lehet lőni bemozdulás nélküli képeket.
-
Ear001
addikt
válasz
üzenetére
Szerintem zseniális objektív, kicsit fáj is a szívem, hogy el kell adnom. Amikor megvettem,csak mókából löttem vele 6-8 képet, aztán le sem csavartam a gépről vagy egy hónapig, valahogy minden témára az volt a tökéletes választás.

MrChris Hát ilyen fura életlenség szerű dolgot nem csinál a 25-ösöm az tuti. Az élességállítás is jól megy vele, inkább arra kell figyelni, hogy abba a látószögbe sok minden beleférhet és az izgága Olymus AF másra gondol képszerkesztés címén, mint te.
-
Ear001
addikt
válasz
Mercutio_
üzenetére
E-M1, obiban meg a 25 1.8, mert annak a látószöge, színei-fényei-csillanásai pont olyanok, mint az én buta szemüveges fejemnek, egyszerűen egy szeletet hoz a valóságból, a másik meg a 60 makró, ami meglepően univerzális jószágnak bizonyult, azon kívül remekül lehet vele kísérletezni is.
-
-
Ear001
addikt
válasz
Tikakukac
üzenetére
Már elnézést, de most arról volt szó, hogy a technika az akadály. Valóban nem az Oly videója a csúcs a műfajban, de ott az ellenpélda, hogy tudással mit lehet kihozni belőle. Lehet neked otthon akármilyen Red parkod is, kiscsillió cine obival, ha nem ölsz bele időt és energiát, sose készül vele jó film. Vagy úgy gondolod, egy jobb kamerára csak rá kell szólni és már jön is ki belőle a mozi?

-
Ear001
addikt
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
+1
-
Ear001
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Volt nekem egy mentor félém, aki egyszer éjjel 11-kor felhívott, hogy azonnal javítsam ki a fórumbejegyzésem, miszerint egy hifi állvány súlya nem négy kiló,hanem kettőésfél! Mondtam, nem mindegy? Azt válaszolta, hogy nem, mert kint van az interneten a hülyeség, és ott is marad! Ez nagyon megragadt bennem.
Én egy durván leegyszerüsítő és így nem igaz állítást próbáltam cáfolni, ennyi és nem több. Az hogy az optikai stabi is nagyon jól jön mozgó dolgok fotózásában, igaz, hiszen én is azt írtam. Hogy nem mindenre jó a stabi, dettó igaz, hiszen a gépemben alapból kikapcsolódik, ha sorozatot lövök, a menüben külön kell engedélyezni - azért a japók sem teljesen hülyék, tudják mi mire való.

Szülinapot is meglőttem nélküle, nem is erre írtam, hanem a lehetetlen küldetés hangulatra, ami itt terjengett. Gondoltam, hogy mivel új bekezdés, ezért egyértelmű, hogy más a téma. Persze, vannak technikai nehézségek, akadályok, senki sem mondta, hogy sötétben gyorsan mozgó tárgyak kis DOF-al való meglövésére optimális a rendszer, de azért ne essünk már át a ló túloldalára.

-
Ear001
addikt
válasz
madgie
üzenetére
"de az magas nekem, miért kell bárkit raptorszerűen letámadni, ha beírja, hogy mozgó dolgoknál sz@rt se ér.(a képstabi)"
Kicsit nem érek rá fórumozni, aztán mit olvasok, hogy nem is tudok fotózni, meg nem is értek hozzá, vagy egyszerűen a mozgó autók fényképezése, amit viszonylag rendszeresen gyakorlok, annyira perifériális tevékenység, rajtam kívül tényleg senki sem csinálja, hogy a tökéletesen elhanyagolható kivételek közé tartozik. Ja, nem.
Szóval akkoriban, amikor az m4/3-ad még kósza ötlet sem volt, megbecsült és tényleg nagy tudású kollégáim tapasztalati úton kikisérletezték, hogy az ő Canikon gépeikhez elérhető stabis objektívek bizony még olyan mozgó témákon is jobb eredményt adnak, mint egy raliautó. A részletekbe kevésbé mennék bele, talán elég azt aképet felvillantanom, amikor két fotós egy kombi Octavia csomagtartójában hasalva tart kézben egy kombi Octavia árával egyenértékű fotóscuccot és vadul kattogtat a követő kocsira.
Azóta pedig a nemzetközi helyzet csak fokozódott, az ügyes képstabilizátorok csak javítanak a helyzeten, bár mint az előbb olvastam, ez lehetetlen. Azért az Olykban ott a három mód, hogy minden berázást megpróbál kivédeni, vagy épp a függőleges vagy a vízszintes mozgásra tesz nagy ívben, csak a többivel foglakozik. Érted, a vízszintest engedélyezi, szóval lehet vele követni az autót. Persze lehet azt gondolni, hogy ez csak az én személyes hibbantságom, hogy gyorsan mozgó témá is stabilizátorral lövök, de szerencsére találtam az interneten még egy embert, aki pont azt csinálja mint én, tehát vagy ő is hülye, vagy ez a dolog erre is remekül használható.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Aztán ez a mozgó gyereket lehetetlen kis mélységélességgel lefotózni m4/3-adon téma. Épp minap kértek meg, hogy két hároméves kiskölök szülinapi ünnepségét képeljem már le. Mozgás az már csak az életkorból láthatóan is adott volt, a hely tágasságáról annyit, hogy vagy egy ajándékra léptem rá majdnem, vagy egy lelkes rokonra. Fény eleinte, az első húsz percben annyi volt, amit a lemenő nap még beküldött, szóval volt Iso csavargatás rendesen. Mégis lettek szűk mélységélességű képek a 45-el, meg 60-al, pillanatragasztós vagy Sikaflex alanyrögzítés nélkül, beállított kép meg alig, mert szerencsére a kiskölkök kimozogták. Persze nem egy Fuji vagy Sony hűdeboké, csak olyan egyszerű az orra hegyétől éles kábé a szeméig, de itt vidéken már ez is nagy teljesítmény.

De megyek is, mert hétvégén kézilabdát meg balettet kell fotóznom egy sportcsarnokban, és még azt kell olvasnom, hogy azt is teljesen lehetetlen ezzel az szörnyű technikai korlátok között senyvedő, egy komolyabb bridge gép lehetőségeit alig-alig elérő rendszerrel, aztán tényleg nem fog sikerülni.

-
Ear001
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Miért ásná el? Az Oly viszonylag kicsi játékos a piacon, szemmel láthatóan rés és rétegmodellekkel jön. A MkII is ilyennek tűnik, más kérdés, hogy én pont egy olyan réteg vagyok, akinek pont bejöhetnek az újítások.
A PDAF tényleg jó, de azért nem felejtsük el, hogy az Oly fókuszrendszere igen ütős, meglepően gyorsan mozgó dolgokat lehet úgy fotózni, hogy nem követő üzemmódot használsz, nem mondjuk 3-4 képes sorozatot és ilyenkor két expó között tud élességet állítani a gép. Ember(ek) fotózásnál meg ott az elég ügyes arcfelismerő, ami egy csomó helyzetben legalább olyan jó, mint a követő autófókusz, vagy jobb.
Jó volt kipróbálni az E-M1 PDAF-jét, de azért az E-M5-öt nem dobtam duzzogva a sarokba utána, mint használhatatlan vackot. Papíron persze ásatag vacak a másikhoz képest ilyen téren, de a valóságban aki egy kicsit ért a fotózás technikájához, tudja mit hova kell és érdemes tekerni, nem így éli meg. Aki meg azt mondja, szedjem ki a képeket a csillió kás videóból, annak meg mindegy.
-
Ear001
addikt
-
Ear001
addikt
válasz
ThorsHUN
üzenetére
Mit szoktál fényképezni? Az a 25-ös meg a 19-es elég más látószög. Makróra meg jó lehet az épp most megjelent 35-ös Oly.
-
Ear001
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Ha rendesen járnál a topicba, tudnád, hogy már volt.
-
Ear001
addikt
"Képek a teljes kioldás előttről!" - ezt nem egészen értem, hogy is van, de marha jól hangzik.
Amúgy nagyon izgalmas a dolog. Eddig úgy fotóztam mozgó autót, hogy lassabb sorozatfelvételre kapcsoltam, ott is levettem a tempót mondjuk 4 képre, és akkor a követő autófókusz simán élesített két kép között. Na de ennyi PDAF szenzor meg villámsorozat! Muszáj lesz gyűjteni rá.
-
Ear001
addikt
This is the US price of the new Olympus stuff (E-M1II not in th elist yet):
E-PL8 body is $649
E-PL8 with kit lens is $749
12-100mm f/4.0 PRO is $1,299
Olympus 25mm f/1.2 PRO is $1,199
Olympus 30mm macro is $299
FL-900 R Flash is $579 -
-
Ear001
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Pátroha volt rád rossz hatással, vagy a Máv?

Értem én, hogy az Oly cél nélkül lovagol a vesztébe, de épp múlt héten volt egy rövid külföldi túrám. Volt ott egy profi fotós srác is, nagy Lowepro fullra tömve, FF, 2 fix, nagytele, UWA, macró, na mondom én is majdnem ugyan ezt hoztam, csak ott himbilimbizik a kirándulós Lowepro aljában. 9-18, 25, 45, 60, 70-150, nagymarkolat kábé annyi volt mint az ő gépe extra akkuval meg markolattal. Azt tök egyforma (szar) képeket toltunk, mert valaki mindig bemászkált a témába, csak ő egy sámlin egyensúlyozott és kukucskált, én meg lehajtottam a kijelzőt és a tömeg fölé tartottam a gépet, azt csókolom. Tom' lusta amatőr vagyok, de ott és akkor előnyben a profikhoz képest. Hozzájuk képest ócsóért.
Ok, ez nem olyan művészet, mint amit te tolsz, de nekem oké, hogy egy hátizsák aljában elficánkol ez az obikészlet, ha meg űbertúristásban nyomom, letekerem a markolatot, fel a 12-32-öt, és máris női táska kompatibilis lesz a szett. Nem mindenre jó a 12-32? Ja, de akkor azt nem lövöm meg.
Örömmel borzongok bele, amikor olvasom az igyunk páleszt, fotózzünk éjjel csillagot történeteket, az az alma tényleg atom, de nekem az a megélt sorshelyzet, hogy fotózzam meg a balettos kiscsajokat a színpad sarkábol, a kicsit műanyag, de tök univerzális 9-18-al, az autós rendezvényünket meg a 12-40-el, mert az indítóbíró egyben a fotós is. Kiállítani csak itt falun szokták a képeim, pályázni nem pályázok, nekem elég, hogy nekem tetszik, meg pár tényleg jó fotós lájkolja, ha úgy alakul. Erre meg annyra jó az Oly, hogy nagyon. Pláne, hogy marha messzire kéne menni Fujit kölcsönkérni.
-
Ear001
addikt
válasz
hibavissza
üzenetére
Ebben a táblázatban hol szerepel az Oly adapter?
-
Ear001
addikt
válasz
Balinov
üzenetére
Kipróbáltam, de nem lettem nagy rajongója.
Az objektívtől függ a tempója persze, nagy fényerejű fix gyorsabb mint a sötét tele, de ez nem hiszem, hogy meglepetés lenne. Gyerek fotózásra én felrakom valamelyik fixet, ha olyan a szitu, akkor arcfelismerést, lassabb sorozatot és uccu. Ha valami itt nem kerek, kevés a fény, élességhatáron belül vagyok, túl nagyot mozdítok a gépen és bemozdul, stb, akkor ezen a követő fókusz sem segít.
Autót meg végképp nem fotózok vele. Ha mozog és van elég kontraszt a témán, akkor a lassú sorozat minden egyes képén külön tud élességet állítani, ha meg nincs, akkor meg a követő AF sem tudja megfogni, semelyik üzemmódban.
-
Ear001
addikt
válasz
Balinov
üzenetére
Szerintem nem fogod szeretni. Én is szívfájdalom nélkül adtam el. Papíron tök rendben van, tulajdonképpen a képe sem rossz, de állandóan ott van valami hátha. Milyen jó lenne ez a kép, ha lett volna egy kicsit több fény, nem 50 lenne a vége, hanem 51, nyitni lehetett volna a rekeszt még egyet, vagy valami.
Egyik képemmel sem volt meg az a hűha érzés, ami a 45-ös beszerzése és az első 20 kép visszanézése után igen, ami megvolt a 12-40 próbánál meg egy csomó más obinál.
-
Ear001
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Mert egész konkrétan az volt a gépen.
Amúgy értem én, amit írsz, igazad is van, de például elfotózgattam pár hete vagy 2000 képet a 12-40-el, és akkor például egyáltalán nem jutott eszembe, hogy Fuji. Sőt, múltkor már a színházteremben is csak nagyon kicsit. Lehet, kezdek megtanulni fotózni. -
Ear001
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Lukra fut, meg lóbaszó nagy, ja, de én az E-M5-ről talán ha egyszer csavaroztam le a portré markolatot, nekem azzal és két akkuval áll nagyon kézre a cucc, szóval amennyire lehet maximáltam az Oly m4/3-méret és súly lehetőségeit, de hétvégén megkértek, hogy lőjjek már pár fotót egy fellépésen egy Canon vázzal meg egy 70-200 f2.8-al, és mire lejöttek a tájcsisok a színpadról, beállt egy izom a hátamban a kályhacsőbe kapaszkodástól.
Szóval nekem még mindig adja bőven ez a rendszer a kis méretet és súlyt igen kellemes minőség mellett. A hátizsák aljában elpihen az a 9-18, 25, 45, 60 meg a műanyag 40-150, azt ezzel elvagyok. Mondjuk egy Fujival is ellenék.
-
Ear001
addikt
válasz
csurgoi
üzenetére
De az érzékelő is kisebb....
Engedd el azt a gondolatot, hogy az objektív mérete határozza meg azt, hogy mennyi fényt tud átengedni. Az a lencserendszertől, az üvegek optikai tulajdonságaitól függ, nem attól, hogy milyen bajonett kerül az üveg végére. Itt vannak ezek a Sigmák, 2.8-as fényerővel, mindegy hogy m4/3 vagy E-Mount. -
Ear001
addikt
válasz
Dolphin
üzenetére
Ezt így a 12-40 pro majdnem lefedi, de az azért már nehéz egész nap a nyakban lógatni, másrészt a 9-18 nagylátó fele jól jöhet, azt vinném mellé, de a nagy hiányosság a tele. Fix 60- as Sigma, mert jó, Oly mert jó és makrózni is tud, 40-150 mert vicces a súlya és mérete, de képileg eléggé rendben van...
-
Ear001
addikt
válasz
Danniel
üzenetére
A 12-40 pokoli jó objektív, de elég méretes darab. Tényleg hurcolásznád mindenhova? Próbáld ki a Teddprobara akcióban, az sok kérdésre választ adna.
A Fuji nekem akkor adott többet, ha volt időm és türelmem komponálni, utófeldolgozni. Az Oly pláne a 12-40 el meg előkapom, meglövöm, jé milyen jó lett így is tempóra is tök jó. -
Ear001
addikt
válasz
hibavissza
üzenetére
Szerintem meg vakuval pont annyira megzavarod a gyereket, hogy sütheted a fotózását, hacsak nem műtermi, beállított képet akarsz csinálni.
-
Ear001
addikt
válasz
domedee
üzenetére
Igazából fény kérdése a dolog. Nálunk a nagyszoba egyik oldala szinte teljesen üveg, ott azért szoktam rekeszlni 2.0-ra, 2-2-re a 45-öt, mert hátteret akarok mosni. Sötétben viszont hiába van nagy, kéne a vaku, az meg úgyis agyoncsapja a pillanatot. A szoba mérete is sokat számít. Ha el tudsz lépni két-három méterre, akkor egész más hangulatú gyerekképek készülhetnek, mintha mindig csak egy lépésre vagy.
A nagylátó mennyei segítség, mert majdnem biztos, hogy benne lesz a gyerek és nagyjából éles is, ha nem túl hosszú az expó, de te tudod, hogy mekkora a befényképezendő terület, ahhoz tudsz választani obit...
-
Ear001
addikt
válasz
jjeahh
üzenetére
Én nem is merek belegondolni, mi utómunka lehet 3-4 lülönböző gépből kieső nyersanyagot összeszinkronizálni, fényelni, effektelni. Plusz még a hang összehozása. Az viszont tuti, hogy több kamerától nem lenne jobb. Egy totálkép, aztán még két mozgó ember, aki tudja, mit csinál egy jó zoomal szerintem többet ér, mint ez a lavalkád. Szerintem Madgie is valami ilyesmire gondolt.
-
Ear001
addikt
válasz
andersen10
üzenetére
Hát én még mindig nem értem.
Igazából a két kép közül nekem a második, nagyobb látószögű a laposabb, az olyan, hogy van egy éles fél arc, ami akár lehetne papírból is kivágva és ráragasztva egy elmosott fotóra. Ez nekem kétdimenziósabb hatást kelt, mint a telés kép. És ne értsd félre, nem kötekedni szeretnék, csak pontosabban megérteni, mire gondolsz definíció szintjén a palacsintásodással, amit a tele okoz.Ezen a két képen is ott a palacsinta hatás, determinisztikusan azért, mert telével készültek?
-
Ear001
addikt
válasz
andersen10
üzenetére
Mutatnál példát ilyen lapos portréra ami az Oly Proval készült?
-
Ear001
addikt
válasz
üzenetére
De miből gondolod, hogy szemből jön? És hogy nappal?
És mindezt a 40-150-el? Egyik kézben egyensúlyozod, és eltartod a szemedtől ezt a kobót, a másikkal meg böködöd a képernyőt? Hát ha van valami, ami bemozdul a tuti stabi ellenére is, az ez a kép lesz. Ilyenkor bizony kell a kétkezes fogás, pláne ha még közben a zoomgyűrűt is tekered, meg a kukucska-kereső. -
Ear001
addikt
Na most egy kicsi ömlengés következik Oly ügyben. A mintabolt kedvességének köszönhetően volt szerencsém egy hétig együtt élni az E-M5-öm mellett az E-M1-el és a 12-40 2.8 meg a 40-150 2.8 obikkal. Sűrű hét volt veterán rali, ovis ünnepség és balettóra fotózással. Egyik helyszín sem ideális, sehol sem lehet szép komótosan komponálni, az események gyorsan és igencsak váratlanul történnek. Szóval igazi fotóriporteri terepek, ahol mindennél fontosabb a nagyon gyors autofókusz - legalábbis gondoltam én. Őszintén szólva pont ezekre a célokra nem egy MILC lenne az első választásom, és néhányszor már meg is szenvedtem ilyen körülmények között a saját felszerelésemmel, de ezúttal nem.
Azért sem, mert ez a két üveg megtanított arra, hogy az a fix 2.8 is pokoli nagy erény. Meg az is, hogy 2.8-as rekeszálláson is jók a képek. Én még sose dolgoztam egyszerre két géppel, de így, hogy gyakorlatilag volt egy 12-150 2.8 pro obim, hát maga volt a paradicsom. Életlen kép alig született, pedig a követő autófókuszt nem kapcsoltam be, a lassúra állított soroztafelvételnél gyakorlatilag két kép között tudott élességet állítani mindkét gép.
A 40-150-et először a kiegészítő markolatos E-M5-re tettem, hogy azzal lesz majd a tuti a fogása, és az is volt, de aztán úgy alakult, hogy a csupasz E-M1-re is fel kellett csavarnom. Őszintén szólva hülyén néz ki ez az összeállítás, de jól használható. A gépváz markolata bőven elég kitartani ezt a kombinációt.
Eddig azt gondoltam, hogyha megjelenik majd az E-M1 MkII, akkor eladom az E-M5-öt, és és azt betolom majd az új váz árába, de rájöttem, hülyeség. Amennyi most a használt ára, inkább maradni fog, mert egy csomó helyzet nem lett volna megoldható egy vázzal.
A két obi meg nagyon-nagyon jó. A 40-150 ugyan nem annyira hűdeborotva, mint a 75, de nem kellett figyelni, hogy egyik-vagy másik gyutávot kerüljem vele, mert ott valahogy nem az igazi. A 12-40 igazi igásló, 12-re tekerve a leghülyébb szűk helyzetes szituációkban is kép készíthető vele, nem csak bitsorozat egy háttértárra.
-
-
Ear001
addikt
válasz
Oly-Service
üzenetére
12-40...12-40....
Új hozzászólás Aktív témák
- Gumi és felni topik
- Samsung LCD és LED TV-k
- Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Futás, futópályák
- Autós topik
- Google Chrome
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Arc Raiders
- További aktív témák...
- Eladó EVGA GTX570HD 2.5GB videokártya
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3481
- PNY XLR8 CS3140 M.2 NVMe 4.Gen 1TB SSD
- Samsung Galaxy A04s / 4/64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
a szemem meg azt mondja, hogy lapozzunk, nincs itt semmi látnivaló.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)