- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bb0t: A könyvelő szakma halott?
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
CsengődiGeri #13751 üzenetére
https://ftp.heanet.ie/pub/linuxmint.com/
Itt nézegetheted időnként, kb ezen a tükrön lesz fenn leghamarabb. Sajna kicsit elhamarkodott volt ez a karácsonyi ígéret....
-
sonar
addikt
válasz
CsengődiGeri #13393 üzenetére
VM-en már nálam is fent van. Hétvége felé megkezdem otthon az asszony gépén az upgradet aztán az enyémen is.
-
Frawly
veterán
válasz
CsengődiGeri #12619 üzenetére
A Macrium mindenhez jó, meg a többi klónozóprogram is, pl. CloneZilla. Hiszen ezek saját live környezetből is futnak, mondjuk USB-ről bebootolva, és a lemezek és partíciót klónozása is bitről bitre történik, a fizikai rétegben, így nem érdekes, hogy az adott partíción milyen OS, vagy fájlrendszer volt, mik rajta a jogosultságok, stb.. Teljesen OS-független az összes. Használd azt, amelyiket magabiztosan tudod kezelni, és neked működik. Max. ha valamelyik klónozóprogram nem ismer valami fájlrendszert, akkor csak annyi a hátránya, hogy RAW partícióként klónozza, és így átklónozza az üres szektorokat is.
De akár lehet csinálni egy normál dd paranccsal is, annak csak két hátránya van:
1) nem felhasználóbarát, ha elszúrod a paramétereit, akkor rossz lemezt írhatsz vele felül
2) ez átklónozza a nem használt szektorokat is, ami felesleges időveszteség.De Linuxot akár fájlszinten is lehet klónozni, mondjuk partíciókat megcsinálod a céllemezen kézzel, mkfs-sel megformázod, még ugyanakkoráknak sem kell lenniük, cp-vel vagy tar-ral vagy rsync-kel átmásolod az összes fájlt, mappát, a jogosultságok megtartásával. Végül pedig a bootloaderben és fstab-ban kiigazítod az UUID-ket. Ez bonyásabb, de ha van benne gyakorlatod, akár gyorsabb is lehet, és nem kell hozzá semmilyen programot beszerezni, ahogy a dd-hez sem. De ha a Macriumot ismered és bejött, akkor nyugodtan maradhatsz annál is.
-
King Unique
titán
válasz
CsengődiGeri #12614 üzenetére
Hol olvastad, hol írták azt, hogy állítólag nem jó Linuxhoz, illetve ténylegesen ki is próbáltad?
Csak mert én a Macrium szoftverével szoktam W & L dual-boot telepítést menteni-visszaállítani és klónozni is, idáig működött.Meg pl. az EaseUS is támogatja, korábban az Ubuntu topikban említett Acronis szintén, stb.
-
growler
őstag
válasz
CsengődiGeri #12614 üzenetére
Szia !
Mivel a Linux mellett Win.is van, szerintem a live Clonezilla jelenti a megoldást.
[link] Tölsd le a .iso képfájlt, írd ki pen.-re, és indítsd - választható a magyar
nyelvi menü. -
válasz
CsengődiGeri #11894 üzenetére
lsusb
kimenetet raknál be ide?De lehet nem is kell, először tedd fel ezt a realtek-firmware-t, mivel .deb, így gdebi pár kattintással felrakja. Ha a Buster-es nem lenne jó, akkor innen a többit is meg kéne próbálni, de szerintem az jó lesz és így megúszod a hókuszpókuszt is.
Ilyen gond esetén mindig az eszköz megnevezése legyen az első!
Ezek a wireless stick-ek amúgy is elég nyűgüsek Linuxon.
-
samujózsi
senior tag
válasz
CsengődiGeri #11887 üzenetére
Én hanyagolnám amit hozzá adtak: [link] - itt a válaszban van egy githubos forrás, esetleg érdemes lenne azzal próbálkozni.
Ha szerencséd van, akkor nem lesz gondod a secure boottal sem. -
Frawly
veterán
válasz
Jól írták előttem mit kell tenni. Azt felesleges elismételnem. Amiért hozzászólok: sajnos látszik, hogy még kezdő vagy linuxban. Ezt most nem is ilyen elitista ledorgálásnak szánom, mert én is voltam kezdő. Ha már egy ideje linuxozol, akkor eleve rá fogsz állni, hogy olyan hardvert vegyél, aminek normális a linuxos drivertámogatottsága. Ez az RTL8188EU-vonal köztudottan egy szutyok driver, a használata a kernelfrissítést is meg fogja nehezíteni minden egyes alkalommal. Legközelebb olyan hardvert vegyél csak meg, aminél előre utánanéztél, hogy a kernelben lévő driverek és a disztróban lévő nagy firmware-csomagok alapból viszik, akkor semmilyen CD-zés, meg kernelmodul telepítés, és más fetrengés nem kell, bedugod és működik az első 5 másodpercttől fogva.
Ez sajnos ilyen, a Wi-Fi, GPU, nyomtató, scanner, okostelefon driverek a Linux Achilles-ínai. Ha a Linuxhoz veszel hardvert, és nem fordítva, az nagyban megkönnyíti az ember életét.
-
válasz
Az első, hogy a readme file-t elolvasod.
Elvileg abban leírják, mit kell tenned.
(Tippem szerint átmásolod a linux könyvtárat valahova, pl. Letöltések vagy ilyesmi helyre, és az új helyen az install fájl lesz/lehet az indítófájl - install.sh , jellemzően hasonló mint a win esetén a bat file. Azért általában még egy futtatási engedélyt is kell neki adni. Terminálból a legegyszerűbb.chmod +x install.sh
sh install.sh
Ha nem menne, akkor az sh install.sh elé biggyessz oda egy sudo-t.sudo sh install.sh
) -
Frawly
veterán
válasz
CsengődiGeri #11846 üzenetére
Swap partíció régen sem volt kötelező, a disztrók default mániából erőltették. Mindig is lehetett helyette swap fájlt használni. A swap partíciónak még régi HDD-ken volt értelme, amik nagyon töredeztek kicsi vagy nulla hardveres cache hiányában, és a swap partíció ugyebár nem töredezik, meg kitehető a tányér külső szélére, ahol a HDD gyorsabb, meg ha több disztró is fent van, tudják használni ugyanazt a swap partíciót. Swap fájlnál tudsz ugyan töredezettségmentesíteni, használhatja több disztró is, de ott meg nem tudod megmondani, hogy fizikiailag hová kerüljön.
De ma már, a gyorsabb HDD-k és az SSD-k korában nincs sok haszna a swap partíciónak, jobb a swap fájl, rugalmasabb, a méretét később is átszabhatod, ha túl sok vagy túl kevés lenne. De igazából, ha átlagos felhasználás, és van a gépben min. 8 GB RAM, akkor még swap sem kell, nagyon sanszos. Ha meg mégis, később bármikor létrehozhatsz magad, mikor már fent van a disztró, touch-csal csinálsz egy fájlt, annyi GB méretben, amennyi swap kell, megformázod a fájl tartalmát mkswap paranccsal, és a /etc/fstab-ban felcsatolod vagy a terminálban swapon paranccsal.
-
válasz
Logikai partícióra is telepítettem már linuxot de nem szeretem azt a megoldást, valahogy nem tartom "logikusnak", hogy oprendszert ne elsődleges partícióra rakjak.
Teljesen mindegy a Linuxnak és ha jól tudom már a Win sem ragaszkodik az elsődleges particióhoz, ez amúgy is mindenképpen csak egy quasi
logikaivirtuális felosztás, amit a vezérlő lát, fizikailag oda települnek a fájlok, ahová.Talán 16.04 óta default a swap fájl, azelőtt kellett swap particiót/fájlt csinálni, szóval Ubuntu/Mint alapból megcsinálja a swap fájlt, még 12GB-nál is csinál egy biztonsági 1GB-osat.
(sorry, ha nem szakszerűen írtam le)
-
törölt tag
válasz
Ha egyszerűbb netezős gép akkor mehet egy partícióra minden és a swap is egy fájl lesz ahogy Win esetén. Ha sok fájlod van és fel van hizlalva a rendszer is programokkal akkor lehet külön / rendszerpartíció és /home a fájloknak, de ez sem feltétlen kell, itt is mehet egybe. Inkább csak megszokás kétfelé venni.
A swapra külön partícióként viszont semmi szükség már, az egy fájl lesz a / rendszerpartíción belül és hozzányúlni se kell megoldja a rendszer és jól.
-
válasz
Nincs olyan hogy linux-ot telepítettem, mert az csak egy kernel. Csak valamelyik disztribúciót tudod telepíteni, és ettől függően a legellentétesebb megvalósítások léteznek. Van amelyik a mai napig külön swap, és külön /home partíciót készít, és van amelyik mindent egy partícióra tesz.
Régen azért volt érdekes a külön swap partíció, mivel más nem használhatta így nem defragmentálódott, és el lehetett helyezni a lemez olyan területére amit gyorsabban elér. Ma már az SSD-k térnyerésével ezek a szempontok elavultak, hiszen akárhova teszem, akárhogyan defragmentálódik, nem változik az elérés sebessége. Ezért gyakran már nem külön partícióba szervezik, hanem csak egy fáj lesz a rendszerben ami swap-ként funkcionál. Plusz elég gyakran a méretén is vitatkoznak, hiszen erősen felhasználás függő, 8-16GB-RAM-al szerelt rendszereken már szinte soha nem veszik igénybe, ugyanakkor a sleep funkcióhoz akkora méretű swap szükséges, amibe belefér a RAM tartalma. -
lck
senior tag
válasz
Valószínűleg swapfile-t csinált, újabban ez egyre gyakoribb. Teljesen rendben van a dolog így is.
-
growler
őstag
válasz
CsengődiGeri #11815 üzenetére
Alternatíva lehet az "AnyDesk" [link]
-
Cyrin
addikt
válasz
Teljesen jól működik linuxon is. Szoktam használni, egy ideje ráfeküdtek rendesen a linuxos verzió fejlesztésére is, azóta partiban van a win-essel.
-
válasz
/opt/teamviewer/tv_bin/TeamViewer
Ez az elérési útja. Legegyszerűbben úgy tudod megoldani, hogy az asztalon nyomsz jobb gombot, indító létrehozása sort kiválasztva a Tallózás gombbal kikeresed a fenti helyen a fájlt, elnevezed az indítót és ha az OK-ra kattintasz, egy felugró ablak fel fogja ajánlani, hogy berakja a Menübe is az Egyéb kategóriába!
Bezárás után leül az ikonja a panelre.
Nem használtam még Windowson, de szerintem ha elindul a program, tök ugyanaz lesz minden Linuxon is. Itt is egyszer használtam pár éve.
-
Cyrin
addikt
válasz
CsengődiGeri #11498 üzenetére
Vivaldi-t én is használom.
[link]
honlapjáról is fel lehet tenni, egyszerűen, így is frissülni fog. -
törölt tag
válasz
CsengődiGeri #11500 üzenetére
Vivaldi repo hozzáadása a rendszerhez és telepítés.
[link] -
törölt tag
válasz
CsengődiGeri #11498 üzenetére
Melyik Linux Mint pontosan?
-
Frawly
veterán
válasz
CsengődiGeri #11333 üzenetére
Linux alatt nem kell lehúzogatni semmit, se HDD-t, se NVMe SSD-t. A Mint, meg úgy általában a Linux oda rakja a rendszerbetöltőt, ahová mondod neki. Ez a lehúzogatási kényszer csak a Windows örök betegsége, ahol a Telepítő próbálja eldönteni helyetted, hogy a 0. porton lévő, azaz hardveresen az első háttértárra menjen a rendszerbetöltő.
-
válasz
CsengődiGeri #11333 üzenetére
A pirossal keretezett részen jelölhetsz ki másik meghajtót/particiót.
-
gregory91
senior tag
válasz
CsengődiGeri #10930 üzenetére
Mondjuk ha a telepítésnél valamit elrontasz nincs nagy gond, mert a grub "konfigurátorja" be teszi a windows-t (is) az indítandó rendszerek közé.
-
Frawly
veterán
válasz
CsengődiGeri #10930 üzenetére
A linux disztrók arra a meghajtóra teszik a bootmanagert, amelyikre te mondod. Nem írkálnak másik meghajtóra, nem kell semmit lehúzgálni, ez windowsos betegség, ami a Linuxot nem érinti.
-
válasz
CsengődiGeri #10922 üzenetére
-
lev258
veterán
válasz
CsengődiGeri #10922 üzenetére
Egy Debian van alatta, ha minden igaz.
-
szotadi
tag
válasz
CsengődiGeri #10920 üzenetére
GParted Live?
[link] -
Frawly
veterán
válasz
CsengődiGeri #10256 üzenetére
Ez a Fallout 4 nehéz téma lesz. Ahogy nézem, natív linuxos bináris nincs. Hivatalosan meg a winehq-n a minősítése a játéknak Garbage, tehát sz@rul fut.
Így csak az marad, hogy amit letöltöttél, azt használod. Csak bemásolod valahova a mappát Linux alá, és elindítod sorban 1-install, 2-launcher, 3-start scripteket. Lehetőleg terminálból, ha valamelyiknek rendszergazdai jog kell, akkor sudo-val futtatva:
cd /játék/elérési/útja
sudo ./1-installAzért kell terminálban indítani, ha van valami hibaüzenet, lássuk mit írt ki.
Esetleg a Steam-et lehet feltenni, ott megvenni a játékot, és talán Proton (DXVK) alapokon könnyebben működésre bírható. Nem ismerem ezt a játékot, nem játszottam még vele.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
CsengődiGeri #10256 üzenetére
Ez windows-os kép? (H: ?)
A WINE nem egyenlő a natív linux alkalmazással, hanem, hogy egy tényleg windows-os programot a WINE környezetben telepítesz, majd futtatsz. Ergo ugyanaz a natív windows-os telepítő kell hozzá, mint amit Win alatt is használnál.
Amúgy szerintem ilyen torrentes izéval nem fog menni, kb. mindenhol azt olvasom, hogy módosított wine kell hozzá, egy patch-et kell beletenni a forrásba, és úgy fordítani.
Aztán talán megy, talán nem, de ha mégis elindul, akkor vagy nem lesz hang, vagy összeomlik a játék, vagy csak simán katasztrofális teljesítménnyel megy. Mindenesetre abban van egyetértés, hogy ha működik is, érdemes mindent low-ra állítani benne.WineHQ-n nézz körül, de máshol is rengeteg infó van, hogy hogyan lehet életet lehelni bele Mint alatt. Én nem szoktam játszani, így nem tudok érdemben hozzászólni.
-
Dhampir
félisten
válasz
CsengődiGeri #10037 üzenetére
Kedvcsinálónak hozzátennék annyit, hogy egy régi HP LaserJet 1200 nyomtatót könnyebben beüzemeltem rajta, mint Windows 10 alatt. A Mint 19 (Cinnamon kiadás) olyan, de olyan könnyen lehúzta a megfelelő drivert a netről, hogy az valami csuda.
-
törölt tag
válasz
Szia,nyugodtan rakjad fel.
Én azt használom. -
válasz
Hozzáértőktől kérdezném - ők nem Mint-et használnak!
Én nem vagyok az, ezért használom, messze van már az a kiforratlanságtól, utóbbi negyedévben a dektopomon és egy HP8470p, 8570p és 8560w-re raktam Mint 19 Cinnamont és remekül működnek. Szerintem rakd fel, napokon belül itt az új alverziója is.
Ha valami gond van, jelezd!
Az, hogy inkább ez javallott-e vagy a Mate, azt a géped hardverei alapján lehetne tudni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest