- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Argos: Szeretem az ecetfát
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
Warton #12351 üzenetére
Ezekben sem látok sajnos használhatót. De valami itt nem stimmel, mert az első screenshotodon 5.3.0-46-os kernel van, ezen meg 5.0.0-32-es. Ezt most nem értem, feltettél régebbi kernelt, és ott is fagy?
Az a baj, hogy már csak egy tesztelési lehetőség van, a kexec-tools felrakása, itt írják a részleteket, nálad csak annyi az eltérés, hogy az első parancsnál apt install kexec-tools kell, nem az a yum-os. Viszont elég nehéz a kexec-tools-t felrakni és bekonfigurálni egy kezdőnek, ráadásul semmi garancia nincs, hogy azzal nyerünk használható infót egyáltalán, és nem hulla feleslegesen túrázol vele.
Egyébként ez nekem elég súlyos linuxos koncepciós hibának tűnik, hogy a kernelpanic részletei nem látszanak, erre kitalálhatnának valami megoldást, hogy automatikusan valami dumpot hozzon létre a root partíción, minden kernel panicnál, feltéve, hogy van a dump-nak szabad hely.
-
válasz
Warton #12354 üzenetére
Értem, de ez csak azt az utolsó x sort mutatja abban a pillanatban, nem biztos, hogy neked ez jó lesz, mivel boot problémád van. Ez csak egy monitorozó módszer, hagyd megnyitva és ha változás van a környezetben, akkor ezt kiírja. Dugj be egy USB eszközt vagy valamit és figyeld mi történik a terminalban.
A linkelt kimenetek sem mondanak sokat, szerintem a sorok nem is teljesek, ilyenkor célszerűbb pastebin-t használni és azt linkelni.
Esetedben a linkelt időalapú kereséssel lehetne hasznosan operálni szerintem. De akár a # systemd - leállás vizsgálata rész is jó lehetne. Nézd át a linkeket, amit beraktam és próbálgasd. A merevlemez vizsgálata is erősen javallott, ezt is írtam, ezzel hogy állsz? Az egy múzeális HDD, csoda ha még felpörög, vizsgáld meg a linkelt módszerekkel.
-
válasz
Warton #12348 üzenetére
Ezt a linket nem értelmezted sajnos. Az
-f
kapcsolóval futtatni kell, mivel dinamikusan monitoroz, nem pillanatképre van, mint a kolléga által ajánlott.Van leállás vizsgálat is és időalapú keresés leírása is a linkben.
Egy valamiben nem segít, az pedig a samukalapács megkeresése, amivel szétvered azt a szerkezetet.
-
Frawly
veterán
válasz
Warton #12348 üzenetére
Ezek között nincs használható. Próbáld meg journalctl -a formában is, esetleg jounalctl -k. Az a baj, hogy nem systemd-s disztrót használok és nincs előttem journalctl, hogy mivel kell felparaméterezni, így csak netes példákból meg man pagesből tudok kiindulni.
A neten még a kdump-ot ajánlják amit a crash paranccsal kell megnézni, de ezt bonyolult telepíteni.
-
Frawly
veterán
válasz
Warton #12344 üzenetére
Ehhez kéne nézni logot (terminálban journalctl parancs), mert ez kernel pánik képernyője. Írja azt is, hogy mi miatt van, de az már felgörgetődött a képernyőn így nem látni. Ezzel én is szívtam Gentoo-n, mikor kihányta ilyen általános kernel panic / not syncing képernyőt, és nem látszott mi van előtte.
-
Frawly
veterán
válasz
Warton #12292 üzenetére
Nem tudtam mennyire vagy benne a témában, ezért jónak láttam felvázolni egy rakat lehetőséget. Sokan vannak abban a tévhitben, hogy a Linux az nem jó semmire, főleg nem játszani.
Egyébként ha tényleg csak emulátorra kell, akkor vannak erre szakosodott retró emulátor Linux disztrók, RetroPie, Lakka, RecalBox, ezek tömve vannak mindenféle emulátorral (nem csak SNES meg DOS, hanem szinte minden valaha létező, játékra kitalált mikroszámítógép és játékkonzol emulátora) kulcsra készen. Nem kell semmit feltelepítgetni, csak a saját játékgyűjteményed, ROM-jaid hozzárakni egy másik partícióról vagy meghajtóról futtatva. A hardverigényük is kisebb, mint egy full desktop Cinnamonnak. Épp úgy lehet velük böngészni és filmet is nézni (Kodi van beléjük integrálva általában). Persze, a Mint is megy, amit most használsz erre a célra, annak ellenére, hogy mint említettem, szuboptimális arra a gépre.
-
Frawly
veterán
válasz
Warton #12287 üzenetére
Nincs ezzel semmi baj, csak megjegyeztem pár dolgot. Az említett gépen és konfigon megy a Cinnamon, de nem rá való szerintem. Egy Xfce-s vagy Mate-s, vagy LMDE/LXQt-s disztróval jobban járnál, soványabbak, kevesebb RAM-ot esznek. DOS és SNES emulátorokat meg épp úgy futtatják.
Jelen gépnél én lemennék egész Openboxig vagy IceWM-ig. Manjaro-ból van is Openbox Cummunity Edition, meg ArcoLinuxB-ből is van Openbox-os változat. Kár, hogy IceWM-ből nincs hasonló, csak kisebb disztróktól (pl. AntiX, Sparky Linux), amiket nem annyira érdemes használni, illetve feltehető bármilyen disztróra, de egy kezdőnek nehéz bekonfigolni.
DOS-os dolgokat én is szoktam futtatni DOSBox-ban (néha még Munt MT-32 emulátor, vagy Fluidsynth MIDI is fut mellette), meg PCem retró emulátorban és QEMU-KVM virtuális gépben régi OS-eket. Meg pár játékot játszok néha napján ScummVM-ben is, ez egy kazal játékot támogat. Illetve játszok még régi DOS-os és Windows-játékok modern natív linuxos portjával is, Darkplaces Quake, Yamagi Quake II, ioquake3-as játékokkal, dhewm3 (Doom3 és Quake 4 futtatására), ProjectX (Forsaken port), RVGL (Re-Volt port, ezt különösen ajánlom, mióta a Re-Volt abandonware lett), EDuke32, és még hosszan lehetne sorolni. Bőven lehet Linuxon is játszani, csak nem a legeslegújabb, DRM-el agyonvédett Windows AAA címeket kell ráerőltetni, hanem egy kicsit régebbieket, amikhez megtörték a DRM-et, vagy készült hozzájuk valami portolás (akár Steam/Valve gondozásában, vagy egyébként), esetleg jól futnak Wine-ban, vagy valami más emulátorban, ilyenek szoktak pl. lenni az abandonware játékok, meg a GOG-osak.
-
Frawly
veterán
válasz
Warton #12272 üzenetére
Mindenképp lőj fotót, ha legközelebb nem áll le. Gyanúm szerint egyébként leáll az, ha kellően sokat vársz. Valami systemd-s szolgáltatást lő le a systemd, arra vár, ilyenkor írja is ki, hogy hány másodperc múlva lövi ki.
Azért 2 GB memória kicsit sovány Cinnamonhoz. Menni persze megy annyin, de sokat fog swapelni a rendszer.
Továbbá a problémád szempontjából irreleváns, de amin még megakadt a szemem, hogy a Mint ilyen régi csomagokat használna? 7.5-ös gcc, 4.4-es Bash? Azért ez egy kicsit gáz, a 9-es gcc ág, meg az 5.0-ás Bash elég régóta megjelent, egy kiadás alapú disztrónál is elvárnám már, hogy ezeket tartalmazza. gcc-ből ha nem is a 9.3-as vagy 10-es verzió (ezek tényleg rollingnál lesznek csak ilyen frissek), de egy 9.0-ás, mint a huzat. Ha LTS, ha nem. Az 5.3-as kernel pl. teljesen rendben van, az sem a legfrissebb, de ugyebár a Mint nem rolling, és a v5.3 azért nem olyan szörnyen régi még, teljesen vállalható szint. Legalább ilyen szódával elmegy frissességűnek kéne lennie a gcc-nek és a Bashnak is, teljesen stabilak a 9-es és 5-ös verzióágak. A gcc 10 valóban rizikós, mert még nem végleges, azt megértem, hogy azzal nem kockáztatnak.
-
válasz
Warton #12272 üzenetére
# journalctl # systemd - leállás vizsgálata
Ez a téma nálad is javallott, ha hibajelenségeket tapasztalsz. Szólj, ha nem tiszta valami.
Ami viszont még javasolt, az a Milyen SSD-t vegyek topik. Amit leírtál az alapján az az ősöreg Seagate igencsak nincs jó állapotban,
tippek smart értékek előcsalogatásához
smartctl
smartmontools
gsmartcontrol
disksHow to monitor harddisk health with smartmontools on Ubuntu
A két GUI-s használata egyértelmű lesz. Smart értékek megnézése mellett csinálj tesztet is a HDD-n.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- PROCASTER 40UNB700 40" 101cm televízió + Számla + Garancia
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged