- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bb0t: A könyvelő szakma halott?
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
szucstom #11352 üzenetére
Igen, de hiába vagy rendszergazda, meg windowsostál 20+ évet, a Linux másmilyen. Nem weboldalról töltünk hozzá drivert, meg szoftvereket, hanem tárolóból telepítjük csomagként. Már ha kell, mert egy csomó hardverhez a drivert a kernel tartalmazza, meg a firmware csomagok, amik eleve fent vannak egy normálisabb, fullosabb desktop disztrón, Ubuntu, Mint, és társai. Mondjuk az NV GPU pont ilyen, ahhoz kell extra driver, hogy normálisan működjön.
Majd megszokod, hogy Linuxnál fel kell adnod az összes windowsos szokást és módszert, mert egész máshogy működik, más mögötte a logika. Szokni kell, használni napi szinten. Ez nem olyan, hogy elolvasod egy könyvből az elméletet és akkor mindjárt megy is.
De nem baj, mert kezdőként mindenki beleesik ebbe a hibába, hogy weboldalról próbál telepítgetni, mert forráskódból forgatni, olyan csomagot is, ami bent van a tárolókban készen.
Weboldalról telepíteni több okból sem jó ötlet, még akkor sem, ha működik, amit felraktál. Hiszen
1) A weboldalról feltett csomag nem fog frissülni, míg a tárolóból felrakott rendszeresen fog a rendszer többi elemével.
2) Mivel együtt frissül, azért nem válik inkompatibilissé a fent lévő csomagokkal, rendszerösszetevőkkel.
3) Megbízhatóbbak, más már tesztelte helyetted a tárolóban lévő csomagokat.Ebben egyébként az Androidra és az iOS-ra hasonlít, ott sem weboldalakról telepítesz, hanem szoftverkezelőből, szoftverboltból. Persze, fel lehet hekkelni máshonnan is appokat, de alapvetően a Store-ból érdemes. Linux alatt meg a Store-nak a csomagkezelő (meg annak a grafikus frontendje), meg a tárolók felelnek meg.
-
válasz
szucstom #11356 üzenetére
Ugye tisztában vagy vele, hogy kb 100%-ban engem igazolsz!?
Nem tudom milyen asztali felülettel raktad fel a Mint-et, de ahhoz mind fullos, hogy CLI-t használj. Ha már terminalban ügyködsz, itt nincs mit tanulnod, ugorj neki a Debiannak, gyakorlatilag ugyanazekkel a felületekkel rakhatod fel, de az nem hagy elkényelmesedni. non-free driverek például nincsenek, PPA-k nincsenek, tárolókat viszont vehetsz fel a sources.list-ba! Szerintem annak, akinek van affinítása ezekhez a Linuxos bűvészkedésekhez, kifejezetten szórakoztató! Minél később próbálod ki, annál inkább bánni fogod, miért vártál vele eddig. A Mint csak annyi, hogy felrakod és használod.
Csak próbaképpen menj fel a Debian weboldalára és próbáld eldünteni, melyik iso kéne neked, ha ez sikerül könnyen, akkor az azt jelenti, hogy már kezdhetsz is neki. Ez nem vicc, állandóan ezt irkálom, hogy csak az ugorjon neki, aki megtalálja a gépének és saját magának megfelelő verziót. Nincs benne semmi ördöngős dolog, de van akinek nem megy,,,,,,
Pihenésképpen egy
inxi -Fxxx
terminal kimenetet berakhatnál ide, nem kéne kérdezősködnöm annyit. -
válasz
szucstom #11354 üzenetére
Csak az a gond, hogy hamar megszokod és, ha Mint-tel kezded így, akkor nagyon nem akarsz majd mást, persze ez főleg Cinnamont DE-re értendő!
Anno ugyanígy jártam, de a Debiant azért feltettem mellé. Egy ideje viszont rájöttem, hogy érteni sosem fogok a Linuxhoz, de használni már tudom. Home user vagyok, jó ez is. -
válasz
szucstom #11352 üzenetére
Super! Mondhattad volna hamarabb is, hogy rendszergizda vagy, akkor kicsit szájbarágósabban írom le!
De lényegében legalább jóval hamarabb összeáll a kép, ha hardvereket ismered meg úgy általánosságban otthon vagy a gépekben. Tudom magamról, mennyivel nehezebb tök laikusként eligazodni a tengernyi Linux disztró között.
Egyébként egész sok régi leírás használható, de értelemszerűen a driverekkel kapcsolatosak nem annyira. Meg ha inkább cli-s műveletekkel szeretnél operálni GUI-s megoldások helyett, akkor is időtálló a leírások jó része, de erre majd rájössz menet közben úgyis.
Ha komolyabban akarsz ismerkedni az alapokkal meg egyáltalán a Linux működésével, akkor viszont nem a Mint a te embered, az nagyanyámnak való, neked a Debian fog kelleni!
-
válasz
szucstom #11345 üzenetére
Na várjunk, akkor a Mint feltelepült és jól fut a megjelenítő is, nincs gond, ha jól értem!
Vagyis nem volt, amíg nem kezdtél Windowsos fejjel utánajárni, milyen drivereket kéne levadászni!
Találtam valami angol nyelvű leírást, ami alapján nekiláttam a Wine felrakásának, plusz írták, hogy érdemes a vulkan drivert is felrakni.
A wine az OK, ha Wines programokat akarsz futtatni és ettől függetlenül a vulkan is jól jöhet, de vagy Windows vagy Linux vulkan-nal!
Kérdés, milyen verziójú drivert találtál az nVidia oldalán. Sajna sosem volt nVidia VGA-m, de annyit tudok segíteni, hogy a weboldaluk szerint a 430-as driver kell a VGA-hoz és ezt normál tárolóban nem látom. Ilyenkor szokták javasolni a hivatalos PPA tárolót felvenni és onnan telepíteni a nvidia-430 drivert és abban a PPA tárolóban van vulkan is, de ezekből mit kellene felrakni azt nem tudom, persze értelemszerűen azt, aminek a nevében ott a 18.04, de a többi vulkanos dolog kell-e...... nVidiások ezt majd megmondják pontosan. (le van írva minden, de ha a PPA felrakásával elakadsz, jelezd inkább itt)
Amit fontos megjegyezned, hogy az általad használt Mint az Ubuntu 18.04-en alapul, így driverek és egyéb programok, amik nem tárolóból kellenek majd, gyakorlatilag Ubuntu 18.04 névvel szerepelnek sok helyen, ezek lesznek jók.
Azért is gázos neked egyből különböző leírások alapján nekiugrani a rendszernek, mert a leírás szólhat egy előző kiadásról is és már meg is fekteted a rendszert.
How to Install Nvidia Drivers on Ubuntu 18.04
Ha nem játszol, elméletileg a nyílt driver is elég, ami fenn is van már, de ez hardverfüggő, sok esetben jóval takarékosabb a zárt driver, notebooknál ez számíthat.
Hirtelen laikusként ennyi jut eszembe, ha elakadsz, írj, addig meg próbálkozz mindennel!
A különböző leírásokkal meg csak óvatosan.
Ja igen, akartam kérdezni, miért a Mint 19-et raktad fel? Már van 19.2 is. Minden jóval frissebb benne. (na jó nem minden, még a rollingerek belekötnek ebbe)
Tiszta volt ez így nagyjából?
-
válasz
szucstom #11341 üzenetére
Szia!
Pár kérdésem lenne:
-fel is raktam windows 10 alá.....
Ezt hogyan kell elképzelni? 5 éve volt valami hasonló megoldás wubi néven, de szörnyű volt.
-hogy kerültél az nVidia weboldalára? - - nem múködött a megjelenítő?
Milyen útmutató alapján fogtál neki a telepítésnek?
és nagyon főleg!
-pontosan milyen Linux verziót töltöttél le? -hogyan írtad ki és milyen programmal?
-pontosan milyen hardverről/hardverekről van szó?Lényegében kicsit részletesebben kéne belemenned és nagyon pontosan megfogalmazva, miket követtél el!
Egy alapvetést most elmesélek, a desktop Linuxok esetén semmilyen hardver weboldalára nem kell felmenni, de legfontosabb az, hogy minden Windowsos rutint úgy, ahogy van, itt el kell felejteni. Nincs driver letöltögetés/telepítgetés, minden benne van a disztró kernelében, telepítőjében és tárolóiban. Alapesetben, hangsúlyozom!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Tesla topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- NBA és kosárlabda topic
- Óra topik
- VR topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- Thinkpad P16s notebookot vennék
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged