Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19401) mobbo


mobbo
senior tag

sziasztok,
2tb-os külső hdd-m lassan 10 éves (wd)
semmi baja de lehet cserélném egy újabbra, mielőtt...
mire érdemes? csak mkv meg fotók vannak rajta és plex meg kodi használja, köszi a választ

(#19403) King Unique válasza mobbo (#19401) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Első körben az összefoglaló átnézését javasolnám! 2 TB tárkapacitású külső HDD van manapság 2,5" / 3,5" méretben is. Szóval ez utóbbit és egyebeket (példa) is el kéne dönteni, mert amúgy az említett felhasználásra megfelelne kb. mindegyik.

(#19404) mobbo válasza King Unique (#19403) üzenetére


mobbo
senior tag

köszi, igen az összefoglalóval kezdtem, 2tb elég, 3tb optimális lenne, usb3 hasznos lenne mert shieldre megy rá, ne legyen hangos és ennyi, ha 2,5ös az se baj, de a 3,5 is elfér (most is ilyen van, nem mozgatom), semmi szoftveres dolog nem kell rá, legyen tartós és olcsó :)

(#19405) King Unique válasza mobbo (#19404) üzenetére


King Unique
titán

Ha fontos a halk működés, akkor eleve szerencsésebb egy 2,5" megoldás, mivel azért egy 3,5" típus általában zajosabb szokott lenni. Amit pl. az alábbi modell tesztjének végén is említ az illető. Továbbá ezen cikkben (is) vannak 2,5" | 2 TB típusok feltüntetve, amelyek már viszonylag olcsón beszerezhetők. Illetve az összefoglalóban is van mindkét fizikális méretnél "legolcsóbb" kategória.

A tartósság meg nagymértékben függ a megfelelő használattól is. Valamint a fentebb említett módon lehet akár tartósabb összetevőkre épülő megoldást is választani. Viszont utóbbi már nem feltétlenül hozható ki olyan olcsón, mert ugye a minőséget meg kell fizetni.

[ Szerkesztve ]

(#19406) mobbo válasza King Unique (#19405) üzenetére


mobbo
senior tag

köszi!!! :R

(#19407) rayoliviero


rayoliviero
veterán

A Maxtor M3-am csak ennyit tud, miután újratelepítettem a Windowst. Előtte mintha 110 lett volna az olvasási és írási sebesség (ha jól rémlik, de nem vagyok már teljesen biztos benne).

Azt megjegyzem, hogy nem telepítettem, sem Intel chipset drivert, sem Rapid Storage Technology drivert az SSD-m miatt. Mert az SSD topikban azt szokták írni, hogy a Win alap driverével a leggyorsabb az SSD. Ami igaz is, mert azzal tényleg maxon megy, de a My Passport külső winchesterem is maxon megy, csak a Maxtor nem.

A Maxtornak mi lehet a gondja? A driver lehet vajon?

(#19408) King Unique válasza rayoliviero (#19407) üzenetére


King Unique
titán

Egy (külső) HDD üres, illetve minimális mennyiségű adatot tartalmazó állapotban a leggyorsabb. Minél inkább tele van másolva, annál inkább lassul, ami a szintetikus teszteknél is látszani fog. Tökéletes példa erre a korábbi Samsung M3 Portable 1TB teszt, ahol látszik mennyit tud üresen és mennyit több mint félig telemásolva.
Tehát harmadáig megpakolva nyilván nálad sem feltétlen fogja a gyári maximum értékeket hozni. Viszont érdemes több programmal is letesztelni, valamint megnézni a gyakorlati fájlmásolást is nagyméretű fájlokkal.

Intel alapú gépeknél nálam általában fel van telepítve a Rapid Storage Technology driver, illetve a Windows 10 automatikusan felteszi WU-n keresztül az Intel Management Engine Interface drivert.

Azonban, hogy esetedben a HDD telítettségén kívül más oka van-e a lassabb sebességnek, illetve xy driver felrakása javít-e ezen, azt hirtelen nem tudom... :F Lehet az sem mindegy melyik Win10 build, mert pl. a nemrég megjelent verzió többeknél produkált fura dolgokat. Valamint, ha PC-ről van szó, akkor érdemes a hátlapi USB 3.0 portokat használni, mivel az előlapiak akár sebességben is elmaradhatnak.

[ Szerkesztve ]

(#19409) rayoliviero válasza King Unique (#19408) üzenetére


rayoliviero
veterán

Köszönöm szépen a részletes választ. :R

Windows 10 legújabb frissítéssel, hátlapi Intel USB csatlakozó.

Most harmadáig van megpakolva, akkor tuti azért mértem lassabb sebességet, mert a gyorsabb sebességet még üres állapotában produkálta. A WD My Passport pedig szintén üres, azért gyorsabb akkor.

Amúgy jó ki merevlemez, halkabb a My Passporttól, ahogy írtátok is korábban.

Egy problémám van, hogy néha nem akar leállni, vagyis nem tudom biztonságosan eltávolítani. amikor a Windows nem, akkor a Safety Remove program sem tudja eltávoltani sajnos, hiába nyomok a kényszerített leállításra, próbálkozik, de nem tudja leállítani. Olyankor a gépet újraindítom, aztán utána már rögtön le lehet állítani.

Sajnos ugyanez igaz a My Passportra is, azt sem tudom leállítani sokszor a saját programjával sem.

Lehet a vírusirtó pont vizsgálja olyankor, vagy hasonló történhet.

[ Szerkesztve ]

(#19410) King Unique válasza rayoliviero (#19409) üzenetére


King Unique
titán

Igen, ha azt feltételezzük, hogy más dolog nem kavar be, akkor nagy valószínűséggel a telítettség az oka a kisebb sebességnek. Ezek sajna ilyenek, a 2,5" | 7200 RPM típusok is ugyanúgy belassulnak, ha meg vannak pakolva. De telemásolva még egy belső / külső SSD sem feltétlen hozza az üres állapotban mért értékeket.

Az USR programot én is használom és néha előfordul, hogy nálam sem megy a leválasztás még kényszerített leállítással sem. A Windows beépített megoldásával meg pláne nem... Ilyenkor xy programon túl még foghatja egy / több komolyabb rendszerfolyamat, amiket macerás csak úgy kilőni. Ilyenkor jobbára tényleg csak az x perc várakozás, vagy leállítás / újraindítás marad.

[ Szerkesztve ]

(#19411) rayoliviero válasza King Unique (#19410) üzenetére


rayoliviero
veterán

Értem, köszönöm, akkor marad az újraindítás ilyen esetben.

(#19412) ra^ven


ra^ven
senior tag

Üdvözlet!

Átbogarásztam az összefogalót és jópár hozzászólást.
Kérdezni szeretném, hogy az összefoglalóban szereplő különösen ajánlott külső házaknál mind1ik autó lekapcsolja a vinyót? Gondolok itt tv csatlakozásra vagy pc-re, vagy sem.

Köszi előre is.

ZOHLIH - Xiaomi MI9 Lite || Panasonic LX7

(#19413) King Unique válasza ra^ven (#19412) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az itteni összefoglalóban (még) nincsenek ilyen minősítések, az adott kategóriáknál amolyan példaként van megemlítve az az egynéhány típus. A 2,5" / 3,5" külső mobil rack topikok összefoglalóiban vannak az említett dolgok.

A különféle leállítási / kikapcsolási funkciók működése csak desktop gép & OS esetén garantálható az ezt támogató külső meghajtóknál —► [link]. Amúgy működni szokott ez gyári kompakt és külső házas kivitelű megoldásoknál is. Bár az alvó mód (= automatikus kikapcsolás) működésébe egyes rendszerhez / programokhoz köthető folyamatok belezavarhatnak. Ha nálam pl. Windows alatt fut ez, akkor valami miatt általában egyik külső HDD-m sem megy alvóba.

[ Szerkesztve ]

(#19414) Jarod1


Jarod1
addikt

Wd my passport ultrara valami bőrtokot nem tud valaki ? az se bay ha ebay es.

(#19415) King Unique válasza Jarod1 (#19414) üzenetére


King Unique
titán

Korábban már volt hasonló kérdés, akkor is említettem a logout cikket. Illetve lehet csemegézni Amazon, eBay és társai oldalakon is. Valamint néhány népszerű gyártó az összefoglaló végén szintén fel van tüntetve.

[ Szerkesztve ]

(#19416) Jarod1 válasza King Unique (#19415) üzenetére


Jarod1
addikt

köszi!!!

(#19417) Petyus87


Petyus87
aktív tag

Sziasztok!
Végigolvastam az összefoglalót, minden elismerésem azoknak az emberkéknek, akik ezt összehozták, viszont, sajnos még így se tudom eldönteni, hogy pontosan melyikre lenne szükségem. Van egy Seagate FreeAgent GoFlex 1TB-os külső merevlemezem, amelyik tápegységgel működik. Sajnos csak 2.0 USB-vel rendelkezik, lehetne hozzá beszerezni dokkolót közel 10 ezer Ft-ért, de ez az opció nem tetszik, mivel egy nagyobb kapacitású merevlemezt(2 TB) szeretnék. Leginkább adatokat, képeket, filmeket tárolok rajta és alkalmanként rá is dugom az LCD tv-re filmnézés/képnézegetés céljából. Az adapteres megoldást nem erőltetném(kényelmetlenség miatt), viszont bennem van a félsz, hogy egy ilyen 2TB-os 2,5-es merevlemezt megfelelően el tudja-e látni az LCD USB-je árammal. Vagy ez hülyeség? Mi egyáltalán jelen állás szerint az érv/ellenérv egy 2,5-ös adapter nélküli és egy 3,5-ös adapteres készülék mellett?
Egy kicsit szűkíteném a kört, rengeteget típust ajánlottak az összefoglalóban, milyet válasszak max 30 ezerig? Ha a fórumgazda, vagy egy hozzáértő segítene, azt megköszönném!

(#19418) King Unique válasza Petyus87 (#19417) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Egy 2,5" | 2 TB külső merevlemez az említett felhasználásra megfelelő lehet, ahol viszont kérdéses a használhatósága, az a TV. Utóbbinál nem árt odafigyelni az alábbi dolgokra —► [link]. Ha van a készüléken a hozzászólásban említett speciális USB-port, akkor a tápellátással sem lesz gond. Ha nincs, akkor vagy / vagy kategória. Bár USB tápellátásnál vannak egyéb lehetőségek is, mint pl. 2 db port esetén az Y kábel. Arra viszont figyelni kell, hogy a megfelelő portokat használjuk, mert pl. ezen típusú alapból nem alkalmas sem a plusz tápellátásra, sem a külső meghajtó kezelésére.
Továbbá a legtöbb TV általában csak az MBR partíciós sémát ismeri és a GPT-vel gondja akad —► [link], [link]. De egy 2 TB-os meghajtó még pont belefér előbbibe, illetve a (nagyobb tárkapacitású) gyári kompakt modelleknél szokott előfordulni a korábban említett speciális megoldás.

Amúgy egy 2,5" külső HDD valóban kényelmesebb és 3,5" típusokat manapság 2 / 3 TB tárkapacitás, vagy afelett érdemes igazán venni. Előbbiek nagyobb tárkapacitású modelljeit illetően ezt a logout cikket tudnám ajánlani, illetve kifejezetten TV-hez való modellek is vannak az összefoglalóban. Az ADATA HC500 2 TB-os verziója pont ideális lenne, bár az említett keretbe már nem igazán fér bele. Viszont olcsóbbak akadnak, amik szintén megfelelhetnek a célra és általában a többség is ilyen normál típusokat szokott használni. De természetesen előtte nem ártana ez ügyben a TV topikjában is érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#19419) Petyus87 válasza King Unique (#19418) üzenetére


Petyus87
aktív tag

Köszönöm, hogy összefoglaltad!
Úgy érzem a gyenge láncszem az LCD tv-m lesz, ugyanis nem egy mai darab(3-4 éves), egy Telefunken (Samsung paneles) LED TV, amin ugyan 2 USB bemenet van, de nem olyan speciális, amilyet az egyik linkedben láttam(HDD USB). A jelenlegi külső merevlemezemen ha filmet nézek, mintha kicsit "döcögne" a videó. Ezt szeretném elkerülni most, de ha a tv nem partner ebbe, akkor gyakorlatilag tök mindegy, hogy milyet veszek. Egyébként egy Maxtor M3 Portable 2.5" 2TB-os külső merevlemezt néztem ki. Első sorban azért akarom cserélni a jelenlegit, mert az nem USB 3.0 képes, de ha már újat veszek, akkor szeretném ha filmeket is nézhetnék rajta problémamentesen.

(#19420) King Unique válasza Petyus87 (#19419) üzenetére


King Unique
titán

Az említett típus valóban elég jó áron van. A célnak megfelelhet és a vagy / vagy felvetés alapján, akár elég lehet 1 db USB 2.0 port árama is a működtetéséhez. De, ha már van a TV-n 2 db port, akkor adja magát az USB 3.0 Y kábel, amiből egy Type A (apa) - Micro-B (apa) típusú kell —► [link], [link]. Illetve fontos, hogy ne legyen túl hosszú, elég egy kb. 60 cm-es is!

[ Szerkesztve ]

(#19421) JozsBiker


JozsBiker
aktív tag

Sziasztok !

Szeretnék a közeljövőben egy 1 TByte -os 2,5" -os külső merevlemezt vásárolni adatmentési célokra, vagyis nagyon ritkán volna használva. Természetesen ár szempontjából a minimumra törekszem, de emellett fontos szempont volna a tartósság ill. megbízhatóság. Elég nagy különbségeket látok az árakban, ezért azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek érdemes-e a középmezőnyből ( 30eFt körül ) vagy esetleg afölött választani, vagy megfelel a célra az M3 Portable kategória ? Köszi.

(#19422) Powerpityu


Powerpityu
csendes tag

Sziasztok!

Tudja valaki hogy mi a különbség a két vinyó között?
[link]
[link]
Meg annyi hogy van ahol 8mb a puffer és van ahol 16 vagy 32mb.
A gyártónak az oldalán nem találtam a pontos paramétereket.
Ha van valakinek véleménye a fentebb említett termékről azt szívesen, sima tárolós/hordozgatós vinyó lenne főleg filmeknek.

(#19423) bexinho23


bexinho23
őstag

Üdv!

Ma érkezett meg a külső WD 1TB-os HDD, amit egy ASUS RT N56U-hoz kötnék. Elsősorban mkv fájlok streamelésére szolgálna, illetve képek tárolására. Most NTFS-ben van, viszont szeretném ext4-be formázni?

1. Van értelme ennek a folyamatnak, vagy hagyjam NTFS-ben?

(#19424) Rimuru válasza bexinho23 (#19423) üzenetére


Rimuru
veterán

Ha kesobb nem akarod Windows alatt is hasznalni a lemezt max akkor van ertelme.
Mivel gondolom linux fut a routeren igy kissebb terhelest jelent neki az ext4, de kb ennyi (meg nem toredezik ugy mint egy ntfs).

Vigyázat, csalok!

(#19425) King Unique válasza Powerpityu (#19422) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A modellszámokat a gyártó oldalán érdemes megnézni, de az alapján ugyanaz a kettő. A cache méretéhez pedig az alábbiakat tudnám hozzáfűzni —► [link]. Illetve például ebben a tesztben is látszik, hogy az 1 TB-os modellnél 8 MB.

Továbbá a garanciára érdemes még odafigyelni, mert ezekre hivatalosan 3 év gyártói garancia van. Viszont az már más kérdés, hogy itthon mennyit adnak rájuk egyik-másik helyen —► [link], [link]. De amúgy a gyártói garancia egyéni igénybevétele, vagyis az RMA ügyintézés sem vészes —► [link].

[ Szerkesztve ]

(#19426) King Unique válasza JozsBiker (#19421) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ennyiért 2,5" | 1 TB külső HDD-t már simán lehet venni, sőt akar 2 TB-osat is —► logout cikk. Vásárlás előtt persze nem árt átgondolni néhány dolgot, de ha nem kell semmi extra, akkor megfelelhet az említett modell is. Továbbá a korábbi ajánlóhoz még ezt a hozzászólást tudnám hozzáfűzni.

(#19423) bexinho23:
Az alábbi táblázat alapján tudja kezelni az NTFS-t is, de amúgy az van, amit a fórumtárs mondott. Bár az Ext4 fájlrendszert külső driverekkel a Windows is tudná, de nem feltétlen érdemes vesződni vele. Ha netán mégis opció, akkor célszerű pl. live Linux alól formázni, mert a beépített lemezkezelő alapból nem tudja, ezek a programok meg nem feltétlen csinálják meg jól.

Aztán egy másik fontos dolog a stabil USB tápellátás. Ez az ilyen készülékeknél általában kérdéses, de mivel van rajta 2 db USB 2.0 port, így adja magát az Y kábel. Abból pedig olyan típusú kell, amit nemrég másnak is említettem. Amúgy az RT-N65U már előnyösebb ilyen téren az USB 3.0 portok miatt.

[ Szerkesztve ]

(#19427) Petyus87 válasza King Unique (#19420) üzenetére


Petyus87
aktív tag

Köszöntem a segítséget! :R
Már meg is vettem. Rögtön a legelső tapasztalat, hogy egy 54 gb méretű mappát 10 perc alatt küldte át a laptop. Ugyan ezt a mappát a régi 3,5" 1 Tb-os Seagate 26 perc alatt! Azért ez óriási különbség, bár nyilván számít az is, hogy az új merevlemez teljesen üres volt, a Seagate-n meg van 4-500 gb anyag.
Az általad javasolt Y kábelt is megrendeltem. :)

(#19428) bexinho23 válasza Rimuru (#19424) üzenetére


bexinho23
őstag

Értem. Akkor a válaszod alapján nyugodtan maradhat NTFS-ben, mert linux-ot nem használok. Ha igen, azt nagyon ritkán virtuális gépben.

(#19429) hmiron


hmiron
tag

Hali mindenkinek!

Adott egy Samsung M3 WorkStation 2TB 3.5" külső vinyó, ami tökéletesen teszi/tette a dolgát, egészen addig amíg össze nem raktam egy pc-t, frissen telepített 64bit-es augusztusi frissítést tartalmazó Win10-zel. Először usb 3.0-án utána pedig a 2.0-án próbáltam csatlakoztatni, de sajnos nem fértem hozzá a lemezhez. Sajátgépben megjelenik, mint új meghajtó, de nem elérhető. Lemezkezelőben is hozza, de a fájlrendszerhez RAW-ot ír. Otthon a többi gép tökéletesen felismeri, szintén másik frissen újrahúzott win 10-es konfig is, még a tv is. Formázni jelenleg sajnos nem tudom, mert nincs annyi helyem, hogy lementsem. Esetleg valakinek van-e valamilyen segítő ötlete a témában?
Plusz információ, hogy egyéb usb-s adathordozót, perifériát felismer.

A válaszokat előre is köszönöm!

(#19430) King Unique válasza hmiron (#19429) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ez egy ismert probléma, itt a fórumon is többeknél előfordult —► [link], [link].

Amúgy az upgrade-elt rendszer nálad naprakész? Ha igen, akkor ezek szerint még mindig nem javították ezt a hibát. A pontos buildszámot egyébként így tudod megnézni.

[ Szerkesztve ]

(#19431) hmiron válasza King Unique (#19430) üzenetére


hmiron
tag

Köszönöm a gyors választ, leellenőrzöm a build verziót, aztán remélem mielőbb kiadják a javított frissítést!
Pont a napokban olvastam egy cikket amiben az usb-s webkamerákat említették, hogy nem ismeri fel a win10, de akkor úgy néz ki, hogy más usb-s perifériát is érint.

(#19432) King Unique válasza hmiron (#19431) üzenetére


King Unique
titán

Azt mindenképpen jó lenne megnézni, illetve frissíteni a rendszert, ha szükséges. Viszont, ha nem oldja meg, akkor nem feltétlen érdemes várni a javításra, mert ki tudja mikor adják ki. Persze, ha nem sürgős és addig másik gépen használod a külső HDD-t, akkor ok. Ellenkező esetben, mivel az újrapartícionálás esetedben nem opció, így csak a rollback —► 1511 / 1607 verzió tiszta telepítése marad.

Az az említett cikk azért más jellegű problémáról szól. Ez a RAW partíciós hiba amúgy nemcsak USB-s, hanem belső HDD-ket is érint —► [link].

[ Szerkesztve ]

(#19433) Frod


Frod
addikt

Sziasztok!
Rokon érdeklődik az alábbi külső iránt, tudnátok róla mondani pár szót, hogy mennyire megbízható, stb?
Toshiba 1TB Canvio AeroCast 2,5"
(megmondom őszintén, fogalmam sincs miért ezt nézte ki, szerintem az, hogy wifis kb felesleges rá neki, az sd-kártya olvasó miatt nézhette ki)
Előre is köszönöm, esetleg ha van egy bejáratott, best-buy típus ami sd-kártyás akkor egy javaslatnak is örülnék!

Do you see the white shadow?

(#19434) CoolBoy323


CoolBoy323
nagyúr

1TB 2.5" ADATA HV611

Ez megfelelő lenne számomra TV-re kötni, és erre rögzíteni?

Én 4 éve legalább erre a célra használok egy HD710-et, és nincs vele bajom (mondjuk az elmúlt egy évben a timeshift-et se kapcsolom már be, de ettől függetlenül mindig rá van dugva a tévére, és mindig megy amikor be van kapcsolva, és kutya baja, ezért szimpi a márka)

3 év gari, és olcsó :)

vagy van valami bestbuy akció most valahol?

(#19435) King Unique válasza Frod (#19433) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az összefoglalóban van Wi-Fi képes 2,5" külső merevlemez kategória, illetve a végén ott van a gyártók listája. De tapasztalat főleg a normál típusokkal van és előbbiek inkább csak említés szintjén szerepelnek. Továbbá, ha olyan típus kell, ami SD kártyát is tud kezelni, akkor tovább szűkül a kör. Szóval ilyen igények mellett az említett Toshiba hivatalosan megfelelhet a célra, de egyebet nem tudok hozzáfűzni, max. ezt a tesztet. Illetve ilyen paraméterekkel még a WD My Passport Wireless jut eszembe —► teszt.

Szóval nem ártana ezt átgondolni, hogy biztosan ilyen speciális modell kell-e? Ha igen, akkor a lehetőségek adottak, illetve gondolom az ár is meghatározó szempont. Az alapján pedig vannak az egyes modellek között különbségek, így akár aszerint is lehet szelektálni.

[ Szerkesztve ]

(#19436) King Unique válasza CoolBoy323 (#19434) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A gyártó azt már elvileg kivette a termékkínálatából. De, ha itthon még beszerezhető és annyira tetszik, akkor végül is lehetne vele próbálkozni. Amúgy TV-s használat kapcsán az alábbi hozzászólásban foglaltakat tudnám hozzáfűzni. Tehát inkább az ADATA HC500, ami hivatalosan TV-vel is kompatibilis és az ezzel kapcsolatos tapasztalatok is meg vannak említve a tesztben. Továbbá az összefoglalóban szintén van TV-s kategória, bár ilyen célra általában megteszi egy normál modell is.

A NAS + TV párosításról azok topikjaiban kéne érdeklődni. A hálózaton történő eléréshez meg az alábbiakat tudnám hozzáfűzni —► [link].

[ Szerkesztve ]

(#19437) CoolBoy323 válasza King Unique (#19436) üzenetére


CoolBoy323
nagyúr

Akkor az lesz, hiszek Neked ;)

Koszonom!!

NAS-t vajon ra lehet kotni TVre, hogy arra rogzitsen?

(#19438) Frod válasza King Unique (#19435) üzenetére


Frod
addikt

Köszönöm a tanácsot.
Egyrészt WD-ben jobban bízom, mint márka, másrészt igazából biztos vagyok benne, hogy rokonnak, még az sd-slot sem élethalál kérdés, csak meglátta, hogy van ilyen, és akkor most épp ez "elengedhetetlen" -.-

Do you see the white shadow?

(#19439) Hunork


Hunork
veterán

Üdv!

Külső HDD kérdés lenne. Az alábbiak közül melyiket, és miért? Élettartam a lényeg.

Maxtor 1TB HX-M101TCBM
Maxtor 1TB M3 Portable
Toshiba Canvio 1TB
WD Elements 1TB
ADATA ahd710-1tu3-cbl 1TB
ADATA ahd710-1tu3-cbk 1TB
ADATA HD650 1TB

2TB esetében ár szempontjából a Maxtor a nyerő, ezt látom. Esetleg a WD Elements U3.
Bolt adott, ezért a fenti felsorolás, ezekből kéne kiválasztani. Előre is köszönöm a segítséget!

"Semmi ok nincs rá,hogy a jó miért ne diadalmaskodhatna éppolyan gyakran,mint a rossz. A győzelem mindig szervezés kérdése. Ha vannak angyalok,remélem,úgy szervezkednek,mint a maffia." K. Vonnegut

(#19441) King Unique válasza Hunork (#19439) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az az összefoglalóban is szerepel, hogy általában nem igazán van legmegbízhatóbb típus. Amúgy mindegyik 2,5" | 1 TB kompaktban rendszerint ezen hozzászólásban említett olcsó, kommersz merevlemezek vannak (kivétel a Red). Illetve a tartósság eleve a megfelelő használattól is függ.

Továbbá nem hiába vannak az összefoglalóban az adott kategóriák és egyebek feltüntetve, mert azok alapján valahol meg kell húzni a határt, hogy dönteni lehessen. A listádból az első kettő = ugyanaz és azoknál a mellékelt szoftveres pakk is kiemelkedő —► [link]. A Toshiba kínálatából melyik? De gondolom a Basics lehet, ami hasonlóan fapados, mint az Elements. Bár a célnak nyilván mindkettő megfelelhet. A 3-féle ADATA igazából 2, mert tudtommal a HD710-ből csak egyféle van, de az több színben is kapható. Illetve ezek eleve speciális, ütés / ütés- és vízálló modellek.

Ha nagyobb tárkapacitású 2,5" külső HDD kell, akkor pedig ezt a logout cikket tudnám ajánlani.

[ Szerkesztve ]

(#19442) Hunork válasza King Unique (#19441) üzenetére


Hunork
veterán

Köszönöm részletes és kimerítő válaszodat! :R
Tudom, többször felmerült már. Csak közben az ember olvas mindenféle tesztet, más oldalakon is. A többség esetében a WD Elements jön ki minden szempontot figyelembe véve jobbnak, utána a Maxtor M3 (ami ugye Samsung volt). Engem főleg az érdekelt, hogy megbízhatóság, sebesség, élettartam tekintetében milyenek a tapasztalatok. Tudvalevőleg, hogy sok boltos, szervizes is aktív tag a PH-n.
Ezért már csak ez a két versenyző maradt.
Tudom, nehéz jót mondani, sőt 100%-osan lehetetlen. de hát ezért vagyunk itt, hogy megosszuk a tapasztalatokat.
Ma este le szeretném adni a rendelést. Én a WD Elements mellett voksolok, de ha valaki, akár Te azt mondod, hogy a Maxtor jobb választás, akkor azt rendelem. :K

"Semmi ok nincs rá,hogy a jó miért ne diadalmaskodhatna éppolyan gyakran,mint a rossz. A győzelem mindig szervezés kérdése. Ha vannak angyalok,remélem,úgy szervezkednek,mint a maffia." K. Vonnegut

(#19443) King Unique válasza Hunork (#19442) üzenetére


King Unique
titán

Milyen szempontok alapján? Mert pl. a 3 év gyártói garancia, szoftveres pakk egyértelműen az M3 Portable mellett szólnak. Illetve a másik gyártónál eleve a szintén 3 év garis My Passport Ultra sorozat az M3 méltó kihívója, nem a fapados Elements, amire csak 2 év van. És bizony jól tud ám jönni az a + 1 év garancia. Sőt, ha esetleg csak 2 évet adnak rá az adott helyen, akkor is ott van az RMA ügyintézés lehetősége, ami egyébként a WD-nél sem vészes —► [link].
Továbbá mindegyiknél integrált USB-aljzat van és egyik-másik gyártó konzumer notebook merevlemezeit sem mondanám annyival jobbnak és megbízhatóbbnak a másikénál. Bár a Seagate-ek előnye nagyobb tárkapacitásnál (pl. 2 TB) a kevesebb tányér és nagyobb adatsűrűség —► kisebb magasság (slim méret) | gyorsabb adatátviteli sebesség.

De a döntés a tied, azt választod, amelyiket akarod. :)

[ Szerkesztve ]

(#19444) Hunork válasza King Unique (#19443) üzenetére


Hunork
veterán

Hát a bolt, ahol rendelem, mindkettőre 2 év garit ad. Igaz Elemens és M3 a két jelölt.
És hát írtam: adatátvitel gyorsaság (igaz rövidítve írtam), élettartam a két fő szempont.

"Semmi ok nincs rá,hogy a jó miért ne diadalmaskodhatna éppolyan gyakran,mint a rossz. A győzelem mindig szervezés kérdése. Ha vannak angyalok,remélem,úgy szervezkednek,mint a maffia." K. Vonnegut

(#19445) junior11 válasza Hunork (#19444) üzenetére


junior11
veterán

Élettartam szempontjából egy kutya, bármelyik elromolhat, de akár évekig is eltarthat, ezt előre senki sem tudja. A fontos adatokat több helyen ajánlott tárolni.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19448) King Unique válasza Hunork (#19444) üzenetére


King Unique
titán

Az nem újdonság, hogy itthon sok bolt a gyártói garanciaidőnél kevesebbet vállal, de attól még egyes típusoknál a fentebb említett RMA ügyintézés opció lehet a fennmaradó években.

1 TB-os tárkapacitásnál mindkettőben kb. ugyanolyan teljesítményű HDD van, szóval sebesség terén nincs különösebb eltérés. A egyik 500 GB-os modelljéről korábban készült egy teszt és mivel az 1 TB-os verzióban is hasonló paraméterű HDD van, így az is kb. ezt tudja. Illetve a másik gyártó 1 TB-os modelljének tesztjében jól látszik, hogy minél inkább tele van másolva a külső meghajtó, annál inkább lassulni fog. Ez igaz minden típusra, alapból lassabbra és gyorsabbra egyaránt.

Ezt az élettartam dolgot meg hiába ragozzuk, újfent azt tudom mondani, amit korábban, illetve osztom a fórumtárs véleményét. Célszerű eleve több helyen, több fizikális eszközön tárolni a fontos adatokat, így egyik meghibásodása esetén is van hova nyúlni. Igaz, adhat egyfajta pluszt, ha pl. egy külső házas megoldás keretében az átlagnál strapabíróbb HDD-t választunk bele, de még ez esetben sincs 100%-os garancia arra, hogy x évig hibamentesen fog működni.
Valamint maga a user is jelentős élettartam-rövidítő tényező lehet, ha a korábban említett dolgokat nem tartja be. Ha már szó volt fentebb az ütésálló típusokról, akkor azért azt sem árt tudni, hogy egy normál (nem ütésálló) mobil külső HDD-nek elég ám kemény padlóra 1 méteres, vagy akár kisebb esés ahhoz, hogy a kukában végezze... Persze, ha hajlandók vagyunk megfizetni, akkor ilyenkor egy szakember jó esetben még vissza tudja állítani az adatokat róla.

[ Szerkesztve ]

(#19449) bexinho23


bexinho23
őstag

Üdv!

Van egy USB3.0-ás külső 2,5" WD (1TB)-m, amit routerre (USB2.0) kötve használok. Nincs semmi probléma az USB-s összekötéssel, csak egy kérdés merült fel bennem. Még ebben az esetben is ajánlatos az Y-kábel?

(#19451) King Unique válasza bexinho23 (#19449) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ha csatlakoztatás után "pöccre" indul, nem kattog és működés közben sem tapasztalni hibát, akkor nem feltétlen szükséges. Viszont (itteni) adatmentő szakemberek 2,5" külső HDD-nél még PC esetén is javasolják az Y-kábel —► 2 db USB 2.0 port használatát. Igaz, erre főleg előlapi portoknál lehet szükség, mert a hátlapiak rendszerint stabilabbak áramleadás téren. Egy router 2.0-ás portja viszont nem feltétlen utóbbi kategória. Illetve ilyen használatra eleve szerencsésebb lett volna pl. a nemrég említett, már USB 3.0 portokkal szerelt változat.

[ Szerkesztve ]

(#19452) bexinho23 válasza King Unique (#19451) üzenetére


bexinho23
őstag

Értem. Sajnos a Router váltás nem jöhetett szóba, mivel nagyjából 1,5 hónapja vettem az n56u-t, amire akkor annyi keretem volt. Y kábelt meggondolom, bár eddig nem tapasztaltam problémát, viszont az USB helyekkel híján vagyok. A TV egyetlen USB portját egy analóg-digi hangátalakító foglalja le, a routeren pedig ott van a Chromecastv2 és a hdd. A digi-s settopbox USB-je meg készenléti módban sajnos nem ad le áramot.

(#19453) 8emi95


8emi95
csendes tag

Sziasztok!

Kompakt külső HDD-t szeretnék venni itthoni adattárolásra, nem szerelném gépbe, csak rámentek adatokat, hogy másik gépen is tudjak velük dolgozni.
Nem utaztatnám, úgyhogy nem kell ütésállónak lennie vagy ilyesmi.
2TB (kisebb nem elég)
2.5" és 3.5" is jó.
30k a budget.

Táp: Corsair CV650 Dual EPS, Alaplap: MSI Z490-A PRO, CPU: Intel Core i5-10600KF, RAM: HyperX 8GB DDR4 3200MHz CL16 FURY Series (2db), Monitor 1: Samsung S22A350H (21,5" 1080p), Monitor 2: LG Flatron E2242C-BN (21,5" 1080p), Mobil 1: Xiaomi Mi 9 SE, Mobil 2: Google Pixel 6

(#19455) King Unique válasza 8emi95 (#19453) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A topiknak van összefoglalója, azt átnézve az ilyen jellegű kérdésekre választ lehet kapni. Viszont bizonyos dolgokat el kell dönteni és valahol meg kell húzni a határt, többek között a fizikális méretet illetően is! 2 TB tárkapacitásút amúgy mindkét méretkategóriában lehet venni 30 ezerért, illetve pár / néhány ezressel megtoldva főleg a 3,5 colos típusokból még a 3 TB is összejöhet. Azonban egy 2,5"-os nyilván kényelmesebb és praktikusabb, de ha csak lakáson / szobán belül lesz mozgatva, akkor megfelelhet a 3,5"-os is.

[ Szerkesztve ]

(#19456) 8emi95 válasza King Unique (#19455) üzenetére


8emi95
csendes tag

Köszi a választ!

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően ?
2.5" és 3.5" is jó. Amelyikkel olcsóbban kijövök.
2TB

2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova ?
Kompakt.

3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá ?
Nem utaztatnám, úgyhogy nem kell ütésállónak lennie vagy ilyesmi. Se szoftver, se tok, se semmi extra, egy szimpla külső merevlemez kell, amin tudok tárolni adatokat.

4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás, játékkonzol stb.) ?
Csak rámentek adatokat, hogy másik gépen is tudjak velük dolgozni, tehát backupnak. Windows 10-es gépek amúgy.

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért) ?
30k

6. Garancia kérdése, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
Garancia nem olyan fontos. Kompakt kivitelben venném.

Az összefoglaló felét nem értem annyira vagy nem releváns nálam szerintem. Amit találtam kompakt az 2.5"-osból 1 TB-os példa volt, ami kevés, vagy 3.5"-osból 3 TB, ami már többe kerül, mint a keretem (legalábbis az ottani példák). Lehet, hogy nem vettem észre, ha volt 2 TB-os vagy 3 TB-os 30-ért, bocsi.

[ Szerkesztve ]

Táp: Corsair CV650 Dual EPS, Alaplap: MSI Z490-A PRO, CPU: Intel Core i5-10600KF, RAM: HyperX 8GB DDR4 3200MHz CL16 FURY Series (2db), Monitor 1: Samsung S22A350H (21,5" 1080p), Monitor 2: LG Flatron E2242C-BN (21,5" 1080p), Mobil 1: Xiaomi Mi 9 SE, Mobil 2: Google Pixel 6

(#19457) King Unique válasza 8emi95 (#19456) üzenetére


King Unique
titán

Az összefoglalóban az egyes méretkategóriáknál azért lettek 1 TB-os, illetve 3 TB-os modellekkel szemléltetve az árak, mert kb. az a jellemző tárkapacitás, amivel a többség veszi őket. Illetve manapság az alatt jóformán nem is érdemes. Viszont természetesen az adott sorozatokból, illetve modellekből léteznek ennél kisebb / nagyobb tárkapacitásúak is, amik a gyártók oldalán megtekinthetők. Valamint a 2,5"-os méretkategóriánál pl. az alábbi logout cikkben szintén jól látszik, hogy egy adott típus több helyütt is szerepel más-más tárkapacitással. Az ott felsoroltak az említett felhasználásra megfelelhetnek és az áruk alapján lehet szelektálni. Szintúgy az összefoglalóban feltüntetett 3,5" | 3 TB modelleknek is vannak 2 TB-os változatai, amiknek az áraira megint rá lehet keresni.

[ Szerkesztve ]

(#19458) Cs1csó


Cs1csó
félisten

Üdv, van egy 2 TB-os Samsung külső HDD-m usb3-as csatlakozással (hálózati áramforrásos) az lenne a kérdésem hogy MBR particionásással használom (filmeket rámásolni majd media playerbe dugom) KÉRDÉSEM hogy érdemes lenne e GPT particióra formázni?

(#19460) King Unique válasza Cs1csó (#19458) üzenetére


King Unique
titán

Totál felesleges, mivel egyrészt csak 2 TB-os a (külső) HDD és a GPT afelett, például egy 3 TB tárkapacitású lemeznél szükséges. Amúgy a nagyobb tárkapacitású gyári külső merevlemezeknél előfordulnak speciális megoldások is ilyen téren. Másrészt a különféle lejátszók, TV-k és hasonló készülékek bizonyos dolgok terén nem éppen naprakészek és a GPT-t jellemzően nem tudják kezelni, csak az MBR-t —► [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#19461) 8emi95 válasza King Unique (#19457) üzenetére


8emi95
csendes tag

Akkor nézegetek a linken meg guglin, köszi!

Táp: Corsair CV650 Dual EPS, Alaplap: MSI Z490-A PRO, CPU: Intel Core i5-10600KF, RAM: HyperX 8GB DDR4 3200MHz CL16 FURY Series (2db), Monitor 1: Samsung S22A350H (21,5" 1080p), Monitor 2: LG Flatron E2242C-BN (21,5" 1080p), Mobil 1: Xiaomi Mi 9 SE, Mobil 2: Google Pixel 6

(#19462) Cs1csó válasza King Unique (#19460) üzenetére


Cs1csó
félisten

Köszi akkor okés, bár az tény hogy mivel külső ezért nemigen akartam róla futtatni semmilyen oprendszert szigorúan film esetleg zene tárolására.

(#19464) Asrach


Asrach
tag

Sziasztok
Olyan problémám van hogy a Windows látja külső merevlemezt meg minden de nem bírom használni,nem tudok hozzáférni mi lehet a probléma?

itt egy kép a hibáról:
[link]

lemezkezelés:
[link]

próbáltam átnevezni meghajtót nem lett jobb.
Az érdekes az hogy tv-n meg hibátlanul működik

[ Szerkesztve ]

(#19465) Jarod1 válasza Asrach (#19464) üzenetére


Jarod1
addikt

megsérült a File rendszere RAW partíciós lett...
Formázás. és jó lesz

(#19467) Asrach válasza Jarod1 (#19465) üzenetére


Asrach
tag

Tv-n tudja olvasni viszont nekem erről kellene pár file ki lehet valahogyan nyerni?

(#19468) Jarod1 válasza Asrach (#19467) üzenetére


Jarod1
addikt

adatmentő progikkal próbálkozz, de viszont azt úgy tudod hogy gyors formázás csinál és winyóra lemented.

(#19469) King Unique válasza Asrach (#19464) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az adott OS legújabb kiadásánál, illetve pontosabban az arra történő frissítés után is előfordulhat ilyen probléma —► [link], [link].
Viszont, ha esetedben tiszta telepítésnél jelentkezett, az érdekes, mert pont az egy lehetséges megoldás, illetve pl. nálam sem okozott problémát.

Továbbá gondolom NTFS fájlrendszerű a külső meghajtó, PC-n rámásolt adatokkal és nem a TV formázta, nem a felvett tartalom van rajta. Illetve, ha utóbbi pl. valami linuxos fájlrendszerre formázná, az lemezkezelőben "Kifogástalan (Elsődleges partíció)" néven jelenne meg.

[ Szerkesztve ]

(#19470) Asrach válasza King Unique (#19469) üzenetére


Asrach
tag

Getdataback programmal kitudom menteni fontosabb adatokat.
Formázással újrapartícionálással megjavul a dolog akkor?

(#19471) Jarod1 válasza Asrach (#19470) üzenetére


Jarod1
addikt

meg. tpasztalat, nekem is volt már nem egyszer.

(#19472) King Unique válasza Asrach (#19470) üzenetére


King Unique
titán

Itt először azt kéne megnézni, hogy nálad milyen verzió van fent. Ha a problémás build és az a helyzet, amit említettem, akkor célszerű lenne másik gépen és / vagy másik OS alatt is kipróbálni. Mert lehet, hogy pl. egy Win7/8.1, de akár egy live Linux esetén simán hozzáférhető a partíció tartalma. Továbbá azért is, mert a jobb adatmentő programok általában mind fizetősek. Persze, ha utóbbi nem probléma, akkor ok.

Ha a fentebb említettekre nincs mód, vagy alapból sérült a fájlrendszer és azért lett RAW partíció, akkor Win10 alatt az adatmentés külső programmal —► lemez törlése és újrapartícionálása —► adatok visszamásolása megoldás marad.

A GDB-ben érdemes a teljes scan-t beállítani, igaz az egy 1 TB-os meghajtónál sokáig eltart majd. Az újrapartícionálást meg célszerű "fullosan" kivitelezni ezen leírás 3. pontja alapján. Inicializálásnál elég lesz az MBR, illetve a diskpart törlésnél majd figyelni kell, hogy a megfelelő lemezt (Disk 2) válaszd ki! —► [link] Persze lehet akár külső partícionáló programmal is csinálni, ha az szimpatikusabb.

[ Szerkesztve ]

(#19473) Asrach válasza King Unique (#19472) üzenetére


Asrach
tag

Értem köszi

[ Szerkesztve ]

(#19474) Jarod1


Jarod1
addikt

ma megjött a WD passportra a tok!
[link]

(#19476) marsu. válasza Jarod1 (#19474) üzenetére


marsu.
senior tag

Gondolom eBay-es. Nekem is pont ma hozott a postás egy (gondolom) ugyan ilyet. Szerintem ~550Ft-ot teljesen megért. Itthon jóval drágábban kezdődnek az ilyen tokok.

(#19477) Jarod1 válasza marsu. (#19476) üzenetére


Jarod1
addikt

ja ebay-es. ha jól láttam itthon valami horribilis 3-4 ezer Ft ért kínálják...

(#19478) King Unique válasza marsu. (#19476) üzenetére


King Unique
titán

Amúgy pontosan melyik tok(ok)ról van szó, mert azt egyikőtök sem adta meg :F
Valami link jó lenne, hogy más is képben legyen, ha esetleg ilyet akarna venni. Illetve azért az itthoni kínálatban is akad több olcsó darab pl. ezen cikk alapján. Viszont az valóban igaz, hogy az egyes külföldi webshopokban szinte fillérekért is hozzá lehet jutni ezen kiegészítőkhöz. Bár nem mindenkinek van türelme az x hetes szállítási időt kivárni, az meg a másik.

[ Szerkesztve ]

(#19479) Jarod1 válasza King Unique (#19478) üzenetére


Jarod1
addikt

(#19480) King Unique válasza Jarod1 (#19479) üzenetére


King Unique
titán

Jó áron van és ráadásul a szállítás is ingyenes. Mennyi idő alatt jött meg?
Illetve beraktam a korábban említett cikk végére. Pár paramétert viszont nem tudtam, illetve lehet nem a legpontosabban adtam meg. Azt megköszönném, ha esetleg majd ránéznél (ránéznétek).

[ Szerkesztve ]

(#19481) marsu. válasza King Unique (#19480) üzenetére


marsu.
senior tag

Én innen rendeltem. Ahogy nézem ugyan olyan mint Jarod1 fórumtársnak is. Én augusztus 21-én rendeltem és szeptember 9-én hozta a postás, szóval ~3 hét.
Vonalzóval lemértem a belsejét (így minimális tévedés lehetséges): ~1cm x 9,5cm x 13cm. Ez csak az a fakk, ahova maga a HDD megy.
A tok másik oldalába szépen belefér egy kábel a HDD-hez.
Kiegészítő nem jár hozzá semmi.
Nekem pozitívum volt az eladó részéről, hogy egy "kipárnázott" tasakba/borítékba küldte, pedig nem egy sérülékeny dologról beszélünk. Plusz, maga a tok még benne volt egy sima átlátszó lezárt fóliába (mint általában az ilyen kínai cuccok).

Összességében szerintem ennyiért nagyon jó vétel, ha valakinek nem kell egyből, hanem egy kicsit előre tervez, akkor az egyik legjobb választás lehet. Ha nagyobb erővel benyomom a tokot, horpad, vagyis nyomódik befelé (nyilván autóval ne menjünk át rajta :DDD), de egy kisebb esést, utazáskor előforduló esetleges "baleseteket" simán felfog és megvédi a winchestert.

[ Szerkesztve ]

(#19482) King Unique válasza marsu. (#19481) üzenetére


King Unique
titán

Igen, ránézésre egyformák, bár a másik az adatok alapján hosszabb (17 cm). Amúgy a pontos belső méreteket nem adták meg egyiknél sem, pedig azok az igazán fontosak. Az általad említett belső méretek kb. reálisak, bár belül a magassága / mélysége az nyilván több, mint 1 cm, ha mindkét felet nézzük. Például ennél a típusnál is 4 cm a külső méret és 2,5 cm a belső.

Amúgy volt hozzá valami kis papír, amin a tok gyártója, modellszáma, anyaga fel van tüntetve, vagy full noname az egész? Illetve neked milyen 2,5" külső HDD van benne?

Köszönöm a részletes beszámolót! :R

[ Szerkesztve ]

(#19483) tomp válasza King Unique (#19460) üzenetére


tomp
félisten

Ma próbáltam ki a 2014-es Sony tv-n a háttértár módot. Meglepett, hogy a tv NTFS-re formázta a tárat és itt jön a meglepetés: GPT lett! :DDD
Ha gépen MBR-re formázom, majd tv-n újra formázom akkor újra GPT lesz. :)

(#19484) marsu. válasza King Unique (#19482) üzenetére


marsu.
senior tag

Igen, ha a full belső méretét vesszük, akkor ez is van kb. 2,5 cm.
Amibe maga a tok volt csomagolva, átlátszó fólia, arra volt egy kis papír ragasztva, de úgy emlékszem csak annyi volt rajta, hogy Made in China. Külön kis papír abszolút nem volt hozzá. Inkább a NoName kategóriába sorolnám a tokot.

Egy ilyen WD My Passport Ultra-t használok az 1TB-os kivitelben.

(#19485) King Unique válasza marsu. (#19484) üzenetére


King Unique
titán

Azt hittem ezekhez is adnak olyat, ami az említett tokhoz is járt. De ezek szerint nem és tényleg full noname az egész. Na mindegy, ettől függetlenül a célnak nyilván megfelel. Illetve végül az általad vásároltat írtam bele a cikkbe, mert a beszámolók alapján pontosabb kép alakult ki róla.

Még egyszer köszönöm az információkat! :R

[ Szerkesztve ]

(#19486) King Unique válasza tomp (#19483) üzenetére


King Unique
titán

Azt tudom, hogy vannak olyan (újabb) készülékek, amelyek már kezelik a GPT-t. Viszont akad példa az ellenkezőjére is —► [link], [link]. Sőt, mondhatni egyelőre inkább az utóbbi a jellemzőbb.

Továbbá egyes gyári külső merevlemezek, illetve külső házak esetén ott van még a korábban említett megoldás. Annak köszönhetően pedig akár egy GPT partícióstílust nem ismerő TV is képes lehet kezelni USB-n egy 2 TB-nál nagyobb külső meghajtót. —► [link].

Amúgy a tied pontosan milyen TV? Illetve vsz az említett partícióstílus kezelését az egyes készülékeken található OS-verziók és firmware-ek is befolyásolják.

[ Szerkesztve ]

(#19487) tomp válasza King Unique (#19486) üzenetére


tomp
félisten

Sony KDL-32W706-os. 2014-es széria. Sony Entertainment rendszer van rajta ami linuxos. Tény nem merevlemez van a tv-n hanem egy 64GB-os usb 3.0-s pendrive. Ahogyan olvastam a 3TB-os merevlemezt is gond nélkül kezeli.

(#19489) King Unique válasza tomp (#19487) üzenetére


King Unique
titán

Azt tudom, hogy a TV-ken általában Linux / Unix-like alapú rendszerek vannak, illetve egyes gyártóknál ezekre épülő saját. De, hogy az adott partícióstílus, illetve a max. tárkapacitás kezelése terén melyik és mit tud, azt passzolom. Viszont az pozitívum, hogy ilyen téren fejlődnek. Valamint azt nem tudom, hogy a fentebb említett modellek formázásnál milyen partíciós sémát hoznak létre, de a tiednél mindenesetre érdekes az alapértelmezett GPT.

Ahogy nézem van rajta HDD jelölésű USB-port is, ami vsz megnövelt áramerősségű lehet. A menüjében van biztonságos eltávolítás opció is?

[ Szerkesztve ]

(#19490) tomp válasza King Unique (#19489) üzenetére


tomp
félisten

A HDD Rec és a sima usb között csak annyi a különbség, hogy a HDD portra dugott vinyót/pendrive-ot használja tárolónak. Rádugva felkínálja, hogy formázza és felvételi tároló legyen vagy a rajta lévő médiát lejátsza. Mindkettő 1,5A-ig terhelhető külön-külön. Leteszteltem. Bármit meghajt. Leválasztás nincs de ha nem vagyunk a médialejátszóban akkor hozzá sem nyúl a vinyóhoz. Digitális tv esetén ha nem a csúsztatott műsor módban vagyunk(pause->play) akkor nem piszkálja a vinyót. WD Elements 4mp után parkol. Leparkol és úgy is marad.

(#19491) Soma01


Soma01
veterán

Sziasztok!

Ajánljatok már nekem légyszi akár egyben merevlemezzel együtt kapható, vagy akár külön HDD+rack párost. Nagyon ritkán lenne használva, inkább fényképek, dokumentumok lennének rajta tárolva, néha egy egy film. 1-2 hetente lenne bekapcsolva, egy-egy mentés idejére. Ami jó lenne még, ha az okostévék is felismernék. Méretben 1 TB elég. Árban, minél olcsóbb érdekel, 20.000 körül jó lenn ha ki tudna jönni. Új érdekel első sorban.

(#19492) King Unique válasza tomp (#19490) üzenetére


King Unique
titán

Azt tudom, hogy egyes készülékeken az USB-portok akár még 1 A felett is tudnak. Gondolom most is a korábban használt kütyüvel mérted. Ha a tied tényleg 1,5 A-t tud, az frankó, mert az nyilván bőven elegendő egy 5400 / 7200 RPM 2,5" külső HDD-nek.

Ez a biztonságos leválasztás érdekes dolog. Itt valójában az OS-ből történő megfelelő szoftveres leválasztás a fontos, hogy pl. ne sérüljön a fájlrendszer, illetve a meghajtón lévő adatok. Az egy másik dolog, hogy inaktivitásban leparkol / leáll a merevlemez. Én utóbbi állapotban nem igazán szoktam kihúzni a kábelt. Ha nincs más mód. akkor inkább a gazdagépet kapcsolom ki. Illetve, ha pl. PC-n ilyenkor az eltávolításra megyek, akkor újra felpörgeti a külső meghajtót és csak utána választja le. De mindegy, ha nem használja semmilyen folyamat, illetve nem okoz gondot az említett módszer, akkor lehet akár aszerint is csinálni.

[ Szerkesztve ]

(#19494) King Unique válasza Soma01 (#19491) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Első körben neked is azokat tudnám mondani, amiket nemrég egy másik kérdezőnek. A külső házas megoldások topikjai pedig benne vannak az összefoglalóban. Gondolom a kettő említettből csak az egyik féle megoldás kéne, de azt akkor el kellene dönteni, ahogyan más dolgokat is.

Ha csak 1 TB-os kell, akkor inkább a 2,5"-os típusok a praktikusabbak. Kompakt kivitelben mondhatnám az egyik sláger terméket, amit nemrég egy másik fórumtárs is említett. Külső házas megoldásból meg pl. az alábbit —► [link]. Aminél természetesen lehet bele másfajta merevlemezt is választani. Valamint még ezen hozzászólást tudnám hozzáfűzni a témához. Továbbá jó esetben a TV is kezelni fogja, bár vannak direkt ilyen készülékekhez tervezett modellek is —► [link]. Valamint, ahogyan egy 2,5"-os külső meghajtónál általában, úgy majd a TV-n is nem árt odafigyelni a stabil USB tápellátásra.

[ Szerkesztve ]

(#19495) Soma01 válasza King Unique (#19494) üzenetére


Soma01
veterán

Köszönöm!

Ebből fogok tudni választani.

(#19496) tomp válasza King Unique (#19492) üzenetére


tomp
félisten

Igen azzal mértem. Stabilan tartja az 1,5A-t. Meg is lepődtem amikor a mérővel rádugtam egy nagyobb hubot és elkezdtem terhelni. Ha digitális tv adáshoz formázom a tárolót akkor ki is írja, hogy leválasztás előtt győződjek meg arról, hogy a tv nem használja e. Azaz lépjek ki a csúsztatott tv adás módból, felvett műsort pedig állítsam le. Felvétel időzítésnél ránéz a tárolóra, hogy mennyi hely van rajta de csak ennyi. Ez után le is lehet húzni mert csak a felvétel indításakor szólna a merevlemezhez. De akkor kiabálna, hogy indítaná a felvételt viszont nem látja a vinyót pedig pár órával ez előtt még megvolt. :DDD
Elég biztonságosan lett megírva a rendszer a tv-n, hogy csak a merevlemezzel kapcsolatos szolgáltatásoknál nyúl hozzá. Ahogyan olvastam ha inaktivitás miatt leáll a vinyó akkor órákig képes állni mert nincs semmi ami használná a tv-n.
Gazdagépes kikapcsolás eléggé macerás. Tv kikapcsolás után még 5percig feszültség alatt maradnak az usb+hdmi portok. Felvétel időzítésnél pedig feszültség alatt maradnak végig az usb-k.

(#19497) bikers


bikers
csendes tag

Sziasztok!

Van egy Asus oplay médialejátszóm.+külső merevlemez.
A rajta található filmek egyszer csak bizonyos filmeket nem lehetett lejátszani.
A merevlemezeket elvitte egy informatikus. Nem igazán jött rá, hogy mi lehet a hiba.
Annyit mondott, hogy
"a küldő vinyók sérülnek ha nem számítógéppel csatlakoznak rájuk és csatlakoznak ée róluk. A médialejátszó egyszerűen csak áramtalanítja. Ezzel sérül."

Mi a véleményetek? Létezik ilyen? Ha igen mi lehet a megoldás?

(#19499) King Unique válasza bikers (#19497) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ilyen készüléken pl. egy 2,5"-os külső HDD-t használva problémát okozhat, ha nem stabil az USB tápellátás —► [link]. Ha 3,5"-os a külső HDD, akkor annak nyilván saját tápegysége van és nem a készülék portjától függ a tápellátása.

Továbbá egy külső meghajtónál a biztonságos leválasztás is fontos, hogy a fájlrendszer és a rajta lévő adatok ne sérüljenek. Erről pont nemrég volt szó pl. TV-k kapcsán —► [link], [link]. Bár nem feltétlen okoz problémát, ha nincs ilyen opció a menüben, de azért nyilván előnyösebb, ha van. Szintúgy egy médialejátszónál is.

Magát a külső meghajtót a PC / TV felismeri rendesen, megjeleníti a tartalmát, csak bizonyos fájlok nem játszhatók le? Ha igen, akkor lehet azok a fájlok sérültek, akár a leválasztás hiánya, vagy más miatt. Érdemes lenne pl. Windows alatt a HDS programmal ránézni a drive állapotára, hogy nincsenek-e rajta szektorhibák. Továbbá, ha nem utóbbi miatt van a probléma, akkor rejtélyes hibákat Windows alatt bizonyos esetekben még a CHKDSK is megoldhat. De csak óvatosan a használatával, mert nem veszélytelen!!! Ha van a külső merevlemezen fontos adat, akkor nem árt a művelet előtt egy adatmentést is megejteni.

[ Szerkesztve ]

(#19500) mclaren777


mclaren777
senior tag

Sziasztok!

Egy notebookra (3 USB + 1 eSATA) hogyan lehet a legolcsóbban több 3.5-ös merevlemezt rákötni egyszerre / a legegyszerűbben, leggyorsabban több külső merevlemezt cserélgetni rajta?

(#19501) Jarod1 válasza mclaren777 (#19500) üzenetére


Jarod1
addikt

Veszel egy Dokkolót amibe a winyók belecsúztathatók

(#19502) Andor22


Andor22
aktív tag

sziasztok
filmek fényképek tárolására keresek 1TB os külső merevlemezt
~20e ft környékén
mit ajánlanátok ?
köszönöm előre is :R

(#19503) King Unique válasza Andor22 (#19502) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ez ügyben szintén azt tudom mondani, amit fentebb a többi kérdezőnek —► [link].
Tehát esetedben is vsz megfelel majd egy 2,5"-os megoldás és az összefoglalóban, valamint a linkelt hozzászólásban foglaltak remélhetőleg kellő útmutatást adnak majd e téren.

[ Szerkesztve ]

(#19504) Dency01


Dency01
aktív tag

Hali.
2TB-osok közül a toshiba canvio basics-et néztem, erről van valami vélemény? 30k lenne a keret max.

Annyi pénzem sincs hogy gyalog hazamenjek.

(#19505) King Unique válasza Dency01 (#19504) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A célnak megfelelhet, de amúgy egy fapados modell és akadnak azért a gyártó kínálatában komolyabbak is. Továbbá a 2,5" típusokhoz még az ezen hozzászólásban foglaltakat tudnám hozzáfűzni, amelyek nyilván a 2 TB-os modellekre is többnyire érvényesek. Valamint még az alábbi logout cikket is érdemes átfutni.

Itt a topikban erről a típusról konkrét teszt nincsen, de külföldi oldalakon akad. Ajánlanám a TechPowerUp oldalát, ahol van External HDD kategória. Igaz, az említett gyártónál csak az adott típus 1 TB-os modelljéről van teszt, de a 2 TB-os is kb. ugyanaz, csak a merevlemez (MQ01ABB200) más benne. Illetve ezekben pontosabban az integrált USB-s változatok szoktak lenni, azaz pl. MQ01UBB200. Sőt, lehet már az újabb sorozat 2 TB-os modelljei, mert az előbbiek kifutóban vannak. Ezen témáról egyébként a fenti logout cikkben is van említés.

[ Szerkesztve ]

(#19506) Dency01 válasza King Unique (#19505) üzenetére


Dency01
aktív tag

Értem.
Igazából nekem ilyen hiper szuper extrák nem kellenek mellé, tároljon adatot és kész. :D
Csak azért kérdezem mert 30k-s keretbe még talán a WD elements portable- is belefér, meg talán a WD egy kicsit nevesebb is a Toshibánál. A kikötés csak az hogy ne kelljen külső tápforrás neki, csak az USB.
Szóval a 2 közt vacilálok.

Annyi pénzem sincs hogy gyalog hazamenjek.

(#19507) King Unique válasza Dency01 (#19506) üzenetére


King Unique
titán

OK. Az árak adottak, illetve akad több típus is, amelyik belefér az említett keretbe. Valamint érdemes a garanciára is odafigyelni, mert azért pl. a 2 helyett 3 év nyilván jól jöhet. Továbbá kompakt kivitelben az említett mobil külső HDD-k belső kialakítás szerint is elég hasonlók, mivel általában mind integrált USB-aljzatos. A tápellátást illetően meg ott a másik topik hozzászólása, vagyis általános esetben egyik 2,5"-os típushoz sem kell külső tápadapter. Ha pedig USB 3.0 portok vannak a gépen, akkor pláne nem téma ez.

[ Szerkesztve ]

(#19508) bikers válasza King Unique (#19499) üzenetére


bikers
csendes tag

King Unique köszi a választ.

Esetleg van valamilyen megoldás a biztonságos leválasztásra?
Esetleg venni egy Time Capsule-t [link] vagy más típusú wifis merevlemezzel az wifin kapcsolódik a tv-hez vagy médialejátszóhoz.
Vagy inkább egy HTPC építése?
Vagy valami más lehetőség?

(#19510) King Unique válasza bikers (#19508) üzenetére


King Unique
titán

Korábban leírtam, hogy ezt az adott készülék (médialejátszó) menüjében kell megnézni. Ha ott nincsen ilyen opció, akkor nem lehetséges ezen leválasztási mód. Viszont írtam azt is, hogy ez nem feltétlen okoz problémát és linkeltem, hogy az említett opció hiányában más hogyan oldja meg például TV-n.

Továbbá voltak az USB-eszköz állapotát, tápellátását stb. érintő kérdések, valamint egyéb javaslatok. Viszont azokról semmilyen infó nincsen, pedig nem véletlenül lettek megemlítve.

Ha a korábban felsorolt dolgok stimmelnek, akkor az említett felhasználáshoz nem létszükséglet drága vezeték nélküli eszközök, illetve speciális megoldások használata. Megteszi egy normál külső HDD is, ami USB-n csatlakozik a készülékhez. Persze, ha a helyzet indokolja, illetve megvan rá a megfelelő keret + a technikai feltételek is adottak, akkor nyilván praktikusabb és jobb választás lehet ezen célra pl. egy NAS. Vagy akár az általad említett megoldások. Ezen témához (hálózati adatátvitel) egyébként az alábbiakat tudnám hozzáfűzni —► [link].

[ Szerkesztve ]

(#19511) dombi81


dombi81
senior tag

Sziasztok!

Következő lenne a problémám, remélem valaki tud segíteni:

Hogy lehet az, hogy a külső Winchestere(ke)n kívül (hármat is próbáltam), bármit "leválasztással" le lehet venni a front panelről(usb), pl: pendrive, de magát a vinyókat nem engedi a rendszer, fel sem kínálja a lehetőséget, mi lenne erre a megoldás!?
Win7 64bit.

Hátsó USB-ről viszont igen! Úgy működik ez a funkció a winchestereknél is.
Az elülső usb-nél miért nem?
Onnan engedi.

(#19513) King Unique válasza dombi81 (#19511) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az előlapi vs. hátlapi USB-portok működése terén lehetnek érdekességek. Előbbiek bizonyos esetekben tápellátás, adatátviteli sebesség terén is gyengébbek lehetnek, valamint produkálhatnak rejtélyes hibákat. De ez nyilván az adott hardveres / szoftveres környezettől is függhet.

Milyen külső HDD-kről van szó pontosan??
Mert, ha pl. 2,5"-os típusok és az előlapi USB 2.0 porton a gyenge tápellátás miatt fel sem pörögnek, akkor nyilván nem meglepő, ha nincsen hardver biztonságos eltávolítása opció. Ha nem ez a helyzet, akkor meg kellene nézni, hogy pl. másik programmal leválaszthatók-e —► U.D.E. | U.S.R. Illetve az eredménytől függetlenül esetleg egy próbát megérhet az eszközillesztő eltávolítása —► gép restart —► eszköz újracsatlakoztatása.

Ha utóbbi programokkal sem működik a leválasztás, akkor ott valami komolyabb gond lehet, mivel ezen funkciónak nemcsak pendrive-ok, hanem külső HDD-k esetén is működnie kéne. Természetesen előlapi / hátlapi portoknál egyaránt. Aztán az is lehet, hogy csak a Win7-ben állítódott el valami, bár az nem ismert, hogy ezen a gépen alapból fennállt, vagy csak most jött elő ez a probléma.

[ Szerkesztve ]

(#19514) dombi81 válasza King Unique (#19513) üzenetére


dombi81
senior tag

Belső winchesterként érzékeli a win mindhárom különböző, külső winchestert.
Az elülső usb-ről.
Hátulról viszont minden működik normálisan.

[ Szerkesztve ]

(#19515) King Unique válasza dombi81 (#19514) üzenetére


King Unique
titán

Windows alatt a külső HDD-k eleve helyi lemezként jelennek meg, ami teljesen normális. A memóriakártyák, pendrive-ok viszont cserélhető lemezként. Bár utóbbi helyett Windows 10-ben már az "USB-meghajtó" megnevezés szerepel a fájlkezelőben. Viszont a lényeg, hogy normál esetben mindkét típusú USB-eszköznek meg kell jelennie leválaszthatóként a tálca értesítési területén.

Ha nálad helyi lemezként kezelve a külső HDD-t nincs leválasztási opció, akkor márpedig azon a gépen, illetve pontosabban az OS-ben van valami összekuszálódva. Ha a hátlapi porton cserélhető lemeznek mutatja őket, akkor meg pláne. A megfelelő driverek, Windows-frissítések fel vannak telepítve?

[ Szerkesztve ]

(#19516) TBMC


TBMC
addikt

sziasztok!

kis segítséget szeretnék kérni.
OSX környezet az adott.

szeretnék egy 2TB HDDt az SSDk mellé.
örülnék ha nem vmi lassúcska lenne.

a kiszemeltek:
- BUFFALO MiniStation Safe 2TB 5400rpm 32MB
- 2TB 2.5" ADATA HD710
- 2TB 2.5" ADATA HD720

A buffalo durván 10 ropival drágább, nem tudom megéri-e a felárat.
Illetve, TI melyiket választanátok a 3 közül? vagy esetleg + alternatíva?

előre is hálás köszi!

markbellus.hu 

(#19517) Sztrapacsek


Sztrapacsek
csendes tag

Analfabéta vagyok számítástechnikában.
Szeretem a "mozit", és a fiamtól egyre jobb minőségű, és ezért egyre nagyobb adattartalmú filmeket kapok, amihez már nem volt megfelelő mobil adattárolóm. A javaslatára vettem egy 2 TB-os WD Elements USB külső winchestert.
A probléma: a hat éves Samsung tv-m nem ismeri fel. Win7en formatáltam, újra tettem rá filmet, nem segített. A furcsa az, hogy a fiam szintén 1-2 hónapos 2TB-os Maxtorját szépen olvassa. Más fájlrendszere lehet a kettőnek? Az egyiket nem tudja a tv-m? Mi lehet a megoldás? (Számítógépen, és pár hónapos kicsi tv-n nincs gond.)
Előre is kössz a segítséget.

(#19519) King Unique válasza Sztrapacsek (#19517) üzenetére


King Unique
titán

Egy külső HDD TV-n való használatánál érdemes többek között ezekre is odafigyelni. Egyes készülékeknél például a GPT partíciós séma kezelése is okozhat problémákat —► [link].

Mindkét említett 2,5" külső HDD gyári kompakt modell, amelyek már eleve partícionálva és formázva vannak. A fájlrendszer úgy tudom gyárilag NTFS mindkettőnél, amit azért az újabb TV-k kezelni szoktak. De, mivel esetedben se a TV pontos típusa, se a külső meghajtó aktuális fájlrendszere & partícióstílusa, se a stabil tápellátás stb. nem ismert, így nem nagyon lehet rá mit mondani... Ha az előbbi paraméterek rendben vannak, akkor akár még az is előfordulhat, hogy csak szimplán nem kompatibilis a készülék az adott USB chippel. Ezen meg esetleg a TV-n egy firmware-frissítés javíthat.

Amúgy a külső merevlemezek eleve nem TV-khez, xy lejátszókhoz és hasonló készülékekhez lettek elsődlegesen tervezve, így az ezekkel való kompatibilitás sem garantált. Egy PC / notebook + desktop OS esetén már inkább. Bár vannak olyan típusok, mint pl. az ADATA HC500, amelyet kifejezetten TV-hez (is) ajánl a gyártó.

[ Szerkesztve ]

(#19520) Sztrapacsek válasza King Unique (#19519) üzenetére


Sztrapacsek
csendes tag

2011 februári Samsung PS63c7700 a tv-m.
A Maxtor M3 és a WD Elements is NTFS fájlrendszerű.
Ugyanazon az USB bemeneten próbáltam őket, azonos tápellátást feltételezek. A Maxtor szépen fut, a WD nem.
Az USB chipjük különbözne?
Köszönöm a segítséget, próbálkozom egy frissítéssel.

(#19522) King Unique válasza TBMC (#19516) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ebből a háromból csak a HD710-ről vannak itt a topikban információk. A gyártó másik modellje hasonló, mint az előbbi, illetve a harmadikhoz egy korábbi hozzászólás 7. pontjában foglaltakat tudnám hozzáfűzni. Amúgy mindhárom eleve ütésálló / ütésálló + vízálló típusú, illetve a Buffalo még kiemelkedő szoftveres funkciókkal is rendelkezik. Ilyeneket leginkább akkor érdemes venni, ha valóban az átlagnál strapabíróbbra van szükség, valamint a szoftveres extrákat is kihasználjuk. Ha nem, akkor megfelelhet pl. az a másik kettő, amiket a géped topikjában említettek. Illetve 2,5" | 2 TB külső HDD témában még az alábbi logout cikket tudnám ajánlani.

Amúgy vannak külön Machez tervezett külső merevlemezek is, mint például a fentebb említett gyártó kínálatában a HD710A. Továbbá az összefoglalóban szintén van ilyen 2,5" kategória. De innen a fórumról sokan csak a normál típusokat veszik, ahogy elnézem. :) Bár a célnak megfelelnek azok is, az igaz. Ha nincs külső NTFS driver az íráshoz, akkor meg át lehet formázni akár HFS+J fájlrendszerre is őket. De egyes gyártók, mint pl. a Toshiba, mellékelnek ingyenes NTFS drivert bizonyos modellekhez. Illetve a népszerű Maxtor / Samsung M3 Portable sorozathoz szintén biztosít a gyártó —► [link].

[ Szerkesztve ]

(#19523) TBMC válasza King Unique (#19522) üzenetére


TBMC
addikt

Szia!
Nagyon köszönöm a válaszod!
Vettem egy 710A-t, tökéletesen elégedett vagyok vele 120r/w a speed teszt, hamarosan jelentkezek majd egy teszt cikkel is amint lesz időm.

köszi! :R

markbellus.hu 

(#19524) bexinho23


bexinho23
őstag

Üdv!

Külső vinyón, ami a routerre van kötve, nem tudok kitörölni 1 db (.nfo) fájlt. Már leválasztottam, de az sem segített. Minden fájlt problémamentesen töröl, de azt az egyet nem. 0 byte-os. Olvastam neten ilyen olyan telepíthető alkalmazás trükköket, de azokkal óvatos vagyok, mert ki tudja, melyik vírusos, vagy sem...

Tudtok ebben segíteni?

(#19526) King Unique válasza bexinho23 (#19524) üzenetére


King Unique
titán

Ez valami információs fájl, ami például torrentezésnél is létrejöhet. Ha biztosan törölni akarod, akkor Windows alatt az IObit Unlocker | LockHunter | Unlocker programok jutnak eszembe ezen feladatra. Utóbbiban ugyan van egy kéretlen alkalmazás, de telepítésnél ki lehet venni előle a pipát és utána már nincsen gond. Ha esetleg az AV ugrik rá, akkor ott a másik két program. Továbbá még egy opció lehet a Live Linux alóli törlés, ha esetleg az előbbi operációs rendszerben mégsem kivitelezhető.

Persze a külső merevlemez típusa és fájlrendszere sincs megadva, sem az, hogy a routeren kívül most milyen gépen és OS alatt próbálod stb... Így a fentieket én is csak általános jelleggel javasoltam. Ha a routerre csatlakoztatva akarod megoldani, akkor meg annak topikjában kell érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#19527) Tigi


Tigi
őstag

Sziasztok

Vettem a lányomnak egy WD My Passport Ultra 1TB HDD-t.
A kérdésem az lenne, hogy érdemes a gyári programok közül valamit feltenni, ha csak adattárolás a cél?

Előre is köszi. :R
üdv.

Azt mondtam, hogy ne fütyülj!!!

(#19528) King Unique válasza Tigi (#19527) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A gyártó által mellékelt programok használata rendszerint csak opcionális. Egyébként az említett modellhez van magyar nyelvű felhasználói útmutató, amelyben részletesen le van írva minden a programokat illetően.

Tehát, ha azok a bizonyos szoftveres funkciók nem kellenek, akkor nem muszáj semmit pluszba feltelepíteni. Max. esetleg a WD SES drivert, ami letölthető a gyártó oldaláról, de magán a külső meghajtón is elvileg rajta van. Bár én azt csak Win7-nél raktam fel, mert anélkül az eszközkezelőben sárga felkiáltójel volt. Viszont Win10-nél már nem kellett, ott nálam automatikusan telepítette maga a rendszer.

Továbbá a lényeg, hogy ezen külső HDD-t is kb. ugyanúgy tudja majd használni, mint egy pendrive-ot. De előbbi azért mégis kicsit más ketyere és a tartós működés érdekében nem árt odafigyelni ezekre. Sokan például a pendrive-okat is csak simán kihúzzák és nem választják le rendesen. Eleve nem javasolt ez, függetlenül attól, hogy több esetben tényleg nem okoz problémát. Ellenben egy külső HDD érzékenyebb lehet erre, épp ezért Windows alatt erősen ajánlott használni a hardver biztonságos eltávolítása opciót! De természetesen Linux és OS X / macOS alatt is ugyanúgy az ottani megfelelőjét.

[ Szerkesztve ]

(#19529) diegho


diegho
nagyúr

Sziasztok!

Egy kis irodában egy Zyxel 310-es NAS backupjára keresek egy 1TB-os külső merevlemezt (esetleg 2TB is jöhet) tudom, hogy a 310-es csak USB2-es, de ez nem lesz gond, lesz idő a mentésre, valamint cserélve is lesz majd. Seagate Backup Plus-ra gondoltam 200GB ingyenes Onedrive is jár hozzá, az szintén jól jönne. Megvehető, vagy felejtsük el?

(#19530) Tigi válasza King Unique (#19528) üzenetére


Tigi
őstag

Köszi szépen a kimerítő választ. :R

Azt mondtam, hogy ne fütyülj!!!

(#19532) King Unique válasza diegho (#19529) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A gyári kompakt külső HDD-k egyik fő erőssége a mellékelt szoftveres csomag. Ha célirányosan kell a (2 éves) OneDrive tárhely, akkor az említett modell ilyen téren jó választás lehet. Ekkora online tárhely egyébként más típusoknál nem nagyon jellemző —► pl.: HGST | Toshiba.

A 2,5" Seagate Backup Plus sorozatnak van többféle modellje, de gondolom esetedben a Slim a kiszemelt. A 2 TB-osról itt van egy teszt. Belsejüket tekintve jónak mondhatók, mivel az eredetileg még Samsung fejlesztésnek induló Spinpoint M8 | M9T notebook merevlemezek vannak bennük. Bár egyes modelleknél előfordulnak az integrált USB-s megoldások is, azaz M8U | M9TU —► [link].
Aztán visszatérve a belsőre, vsz mindegyikben valami népszerűbb USB 3.0 chip lehet, ami szintén ok. Ami viszont kicsit izé, azt ezen videó is szemlélteti. Bár más kompakt típusoknál is általában ehhez hasonló patentos összeillesztés szokott lenni. Szétszedni meg csak úgy nem érdemes, mert akkor azonnal ugrik a garancia. Illetve szerelhetőség tekintetében nyilván a külső házas megoldások jobbak, de azoknál meg nem jellemző a fentebb említett szoftveres pakk.

Továbbá ott van még az újabb típus, a Backup Plus Ultra Slim, ami dizájn tekintetében is egy érdekes darab. Abban az extra slim méret miatt már az új 7 mm-es Mobile HDD sorozat van, ami SMR technológiára épül. De ez csak érdekességképpen lett megemlítve és nyilván megfelel a célra a kedvezőbb árú Backup Plus Slim is.

Aztán amire még érdemes odafigyelni egy 2,5" külső HDD-nél, az a tápellátás. Mivel az adatlapja alapján csak USB 2.0 portok vannak a NAS-on, így ilyen téren eleve vagy / vagy kategória. Ráadásul 1-1 port van az előlapján és a hátlapján, így az Y-kábel alkalmazása is nehézkes lenne. De, ha más nem megy, akkor szükség esetén egy aktív USB hubot is közbe lehet majd iktatni a stabil tápellátás érdekében. Vagy esetleg egy 3,5"-os megoldáson is el lehet gondolkodni, amihez fix külső tápot adnak.

[ Szerkesztve ]

(#19533) diegho válasza King Unique (#19532) üzenetére


diegho
nagyúr

Köszi a választ!

A tárhely nem kell célirányosan. Ha a felhő tárhelyet nem nézzük és fontos, hogy 2.0-ás USB-vel menjen, lehetőleg 1db-al normálisan, akkor mi lenne a best buy? WD My Passport Ulta-t nézegettem, de csak 24 hó garos, Adata viszont van 36 hónappal is és pl PCX-en azt írja az egyik tulaj, hogy 2.0-val is megy rendesen: [link]

(#19535) King Unique válasza diegho (#19533) üzenetére


King Unique
titán

Az egyes 2,5" HDD-k áramfelvételét illetően lehetnek típustól függően (kisebb) különbségek —► [link]. Viszont ez esetben maga az USB 2.0 port áramleadás szempontjából alapból vagy / vagy kategória az előbbiektől függetlenül is. Tehát nem igazán van olyan 2,5" külső HDD, aminél kijelenthető, hogy 100%-osan elég neki a normál USB 2.0 port árama. Jó esetben persze nem lesz probléma, főleg egy PC hátlapi portján használva. De azért egy TV, router, NAS stb. 2.0-ás portja nem feltétlen olyan stabil ilyen téren, mint az előbbi. De akkor már igen, ha pl. olyan megnövelt áramerősségű portok vannak rajtuk, mint amik a jobb TV-ken szoktak lenni —► [link], [link].

Továbbá, ha van kéznél egy 2,5" külső merevlemez, akkor rá kellene próbálni a NAS USB 2.0 portjára. Ha rendesen felpörög és nem kattog, akkor az már biztató. De működés közben is növekedhet a drive áramfelvétele, amit ha nem tud egyenletesen kiszolgálni a készüléken lévő 2.0-ás port, akkor az okozhat problémát. Erről az itteni fórumon lévő adatmentő szakemberek is tudnának mesélni. Ők rendszerint Y-kábelt javasolnak, vagy eleve az USB 3.0 port használatát.

A linkelt típus ütés- és vízálló, valamint épp nemrég volt említve. Illetve ahhoz nem jár olyan szoftveres pakk, online tárhely stb., mint a fentebb tárgyalt modellekhez. Tehát valahol meg kéne húzni a határt és pontosan el kellene dönteni, hogy mégis milyen külső merevlemezre van szükség —► [link].

[ Szerkesztve ]

(#19536) Lacielvtárs


Lacielvtárs
nagyúr

Jó reggelt Urak esetleges Hölgyek :)
tegnap vettem - én balga - egy SAS hdd-t.
teljesen benéztem, és azt hittem sima SATA és kiderült hogy nem hanem SAS, értelem szerűen más vezérlés és más csatlakozás is.
nekem laptophoz kellene külső házba terveztem tenni, de csak sata csatlakozós külső házaim vannak.
mint kiderült egy egy szerver hdd és nem tudom, vagyis nem nagyon találok hozzá külső házat, de még nagyon olyan NAS-t sem ami kezelné :(
mi tévő legyek? adjam el, vagy cseréljem el?
vagy egy megoldás élet képes lehetne e?
[link]
előre is köszönöm a segítséget, ötleteket, tippeket :R

ui: elnézést ha rossz topikba írtam, de ezt találtam a "legközelebbinek"

[ Szerkesztve ]

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#19537) diegho válasza King Unique (#19535) üzenetére


diegho
nagyúr

A NAS csere is esedékes lesz valamikor a következő hónapokban. Lehet azt fogom csinálni, hogy veszek egy USB 3-as jól szoftverezett kicsit és erre a 2-3 hónapra úgy lesz mentve, hogy gépre lesz kötve, nem a NAS-ra direktben és hálózaton húzom át a NAS tartalmát, amikor meg ki lesz cserélve a NAS mehet minden normálisan.

(#19539) King Unique válasza Lacielvtárs (#19536) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A téma összefoglaló végén össze vannak szedve kategóriánként (pl. külső ház | dokkoló stb.) a gyártók. Nem feltétlen teljes mindenhol a lista, de azért a nagyja benne van. Viszont a legtöbb eszköz "csak" IDE / SATA HDD-ket kezel és nem nagyon találni olyat, ami SAS interfészes merevlemezzel is kompatibilis lenne. De lehet nem véletlenül, mert mintha nem támogatná az USB-n történő közvetlen csatlakoztatást. Legalábbis többeknél nem működött, illetve maximum csak speciális megoldással —► [link], [link].

Egyik külföldi webshop kínálatában pl. ilyenek vannak SAS lemezekhez. Illetve olyan USB-s külső rack is akad, ami elvileg tudja kezelni az említett lemezt —► [link]. Viszont valami mégsem kerek, mert van egy ilyen megjegyzés:

"Attention: This is not a SAS to USB3/eSATA solution (Main board won't detect SAS drive through USB3/eSATA), for the 2.5" SAS drive can be converted to regular 3.5" SATA drive by Converter and only connect to Main board SATA port directly."

Tehát célszerűbb (lett volna) inkább egy SATA HDD-t venni. Ahhoz már könnyen találni USB-s külső házat, illetve maga a SATA - USB közötti adatkapcsolat is mondhatni megfelelően működik.

[ Szerkesztve ]

(#19540) Kezdő vagyok


Kezdő vagyok
őstag

Sziasztok!
Kezd elegem lenni a WD Smartware programból,csak a baj van vele.
Fel tudnátok tenni valahova azt a Windows registry módosító valamit,ami leválasztásnál leállítja a HDD pörgését?
Sőt,esetleg az eredetire visszaállító módosítást is kérhetnék(tehát,hogy pörögjön tovább a HDD leválasztás után).
Köszi előre is!

Windows 7 Prof.64 bitem van.

[ Szerkesztve ]

(#19541) Lacielvtárs válasza King Unique (#19539) üzenetére


Lacielvtárs
nagyúr

jó reggelt, nagyon köszönöm a válaszod, igazad van az összefoglalóba bele olvashattam volna :W
ez esetben marad az a verzió hogy eladom és veszek sima sata csatlakozós hdd-t
ezt valahogy véletlen sikerült megvennem, mert nem figyeltem oda a vásárlásnál, és mivel én voltam a figyelmetlen nem élek a visszavásárlás lehetőségével, mert meg sem kérdeztem hogy jó lehet e, hanem amikor be akartam kötni, akkor láttam hogy nem megy bele, és ekkor kezdtem el után nézni, mi lehet a gond.
no majd csak elviszi valaki.
de nagyon köszönöm a segítőkészséged :R

[ Szerkesztve ]

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#19542) Kezdő vagyok válasza Kezdő vagyok (#19540) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Szóval sikerült azóta megcsinálnom a registry módosítást,és újraindítás után minden rendben van,rendesen leválasztja,viszont a rajta levő LED azért még ritkán,de villog.
Ez baj-e?
A SES drivert csak akkor telepíthetem fel,ha rá van csatlakoztatva a külső My Passport,vagy mindegy neki,mikor telepítem fel?
Én szerintem mindegy neki,de ez csak tipp.

[link]

Most látom csak,hogy a villogás normális,azt írtad.

(#19543) King Unique válasza Kezdő vagyok (#19542) üzenetére


King Unique
titán

Milyen jó ugye, hogy van kereső. :)
Ezek szerint megtaláltad azt a korábbi hozzászólást, amiben végül is minden le van írva ezzel kapcsolatban. Tehát fel lehet rakni külön csak azt a kis apró WD programot erre a célra, vagy manuálisan hozzáadni a registry-hez a bejegyzést. Utóbbihoz azóta találtam egyéb leírásokat is —► [link], [link].
Deaktiválni meg nyilván úgy lehet, ha törlöd a HubG bejegyzést / átírod a DisableOnSoftRemove értékét 0-ra —► restart.

Amúgy én inkább Windows 8.1/10 rendszereket használok, de azoknál nem kellett babrálnom a registry-ben. Sőt, Win7 Professional alatt sem. Más gépeken viszont pl. Ultimate alatt be kellett állítani. Mert ott leválasztás után még a pendrive-ok LED-je sem aludt ki. Amúgy utóbbi alapján is jól le lehet csekkolni ezt az aktív USB-port jelenséget. Ha pl. kialszik a pendrive LED-je, akkor vsz a külső HDD is le fog állni rendesen. Persze csak akkor, ha támogatja a benne lévő USB-chip firmware szinten a leállítást.

A SES drivert nyilván akkor célszerű telepíteni, amikor csatlakoztatva van a WD külső meghajtó. Legalábbis én úgy szoktam. Illetve ezzel szintén csak Win7 alatt kellett foglalkoznom, amit fentebb már említettem.

[ Szerkesztve ]

(#19544) Kezdő vagyok válasza King Unique (#19543) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Köszi a választ!
Én meg már nem emlékszem pontosan,hogy amikor rátelepítettem a SES drivert,rajta volt-e a külső USB meghajtó.
De ha minden jól működik,szerintem békénhagyom.

(#19545) bostone


bostone
addikt

Sziasztok!

Kell valamire figyelnem, ha a dózer saját alkalmazásával szeretném ntfs-re formázni a samsung g3 station-t?

(#19546) Kezdő vagyok válasza Kezdő vagyok (#19544) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Lehet,hogy elkiabáltam a dolgot.
Van egy régebben vásárolt,nem használt 2 TB-os My Passport Ultra HDD-m,most rácsatlakoztatva a gépre első körben rendesen felismerte,majd nem bírtam eltávolítani,ahogy le akartam venni.
Gondoltam,kikapcsolom a számítógépet,akkor le tudom venni.
De a számítógép meg nem akart leállni,hiába várakoztam rá.
A számítógép főkapcsolóját hosszabb ideig benyomva tartva állt le a számítógép---de a HDD nem.
Kénytelen voltam a LED villogása mellett lehúzni.
Garos még szerencsére.
A számítógépnek ártott ez a dolog valamit?
Esetleg újratelepítsem a Smartware programot?

(#19548) King Unique válasza Kezdő vagyok (#19544) üzenetére


King Unique
titán

Ha csatlakoztatva van a WD külső meghajtó, akkor az eszközkezelőben meg tudod nézni, hogy fent van-e hozzá a SES driver, illetve megfelelően működik-e. Amúgy, ha telepítetted a SmartWare programot, akkor elvileg az is automatikusan felrakta. Illetve Windows alatt a vezérlőpultban is meg lehet nézni a telepített programok között.

Előfordulhat, hogy a Windows nem engedi leválasztani az USB-eszközt. Ilyenkor várni kell pár percet, majd utána újra megpróbálni. Ha továbbra sem engedi, akkor jobb híján a gép újraindítása / kikapcsolása marad csak. Hogy esetedben a gép erőltetett kikapcsolása okozott-e problémát, azt neked kell tudni. De, ha rendben elindul és nem tapasztalni semmilyen hibát, akkor nyilván nem feltétlen kell ezt sem a kelleténél jobban túlreagálni.

Na persze nem feltétlen muszáj mindig újraindítani / kikapcsolni a gépet egy sikertelen leválasztás miatt. Vannak olyan programok, mint például az USB Safely Remove, amely képes megjeleníteni és bezárni a leválasztást akadályozó folyamatokat —► [link].
Illetve Win7 alatt használható a feloldásra az ingyenes Unlocker program is. Viszont a telepítésénél vigyázni kell, mert van benne egy kéretlen alkalmazás, ami telepítése elől ki kell venni a pipát! Valamint hasonló funkcionalitású szoftver még Windowsra az IObit Unlocker és a LockHunter. Bár utóbbi kettőt annyira nem próbálgattam az előbb említett feladatra.

[ Szerkesztve ]

(#19549) Kezdő vagyok válasza King Unique (#19548) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Az a baj,hogy az eset után elég nehezen ismeri fel a számítógép ezt a HDD-t.

(#19551) King Unique válasza bostone (#19545) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ez nem egy mai darab és gondolom azért akarod, mert gyárilag FAT32 fájlrendszer van rajta. Nekem is van egy Story Station, amin gyárilag FAT32 volt. Simán csak a Windows fájlkezelőben átformáztam NTFS-re, anno még XP alatt. Ha Win7/8.1/10 alatt csinálod, akkor azok meg pláne megformázzák rendesen. Elég lehet a gyorsformázás is, illetve a szektorméretet sem kell babrálni. Utóbbi az új Windowsok esetén aszem alapból 4K lesz NTFS fájlrendszernél.

Ha meg bonyolítani akarod, akkor lehet tiszta partícionálást is csinálni a diskpart közbeiktatásával, vagy akár külső programokkal —► [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#19552) bostone válasza King Unique (#19551) üzenetére


bostone
addikt

Tényleg nem tegnap vettem, de még működik. :)
Nem akartam túlbonyolítani. A fájlkezelő megoldotta.

(#19553) stracker06


stracker06
aktív tag

Sziasztok!

Egy 2,5"-os 1TB-os merevlemezt szeretnék külső meghajtóként, egy rack-be helyezve szeretnék használni. Van egy teljesen új, nBase márkájú rack-em, ezen azonban azt írja, hogy 500 Gb-ig. A kérdésem az, hogy működhet-e ebben az 1TB-s winchester, illetve milyen problémák lehetnek, ha belerakom és megpróbálom ezzel használni? Mi az, ami lekorlátoz egy ilyen "dobozt" egy adott kapacitásra? :F

SFm™

(#19554) King Unique válasza stracker06 (#19553) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Nekem is van egy ilyen márkájú 2,5" külső házam, aminek a dobozán szintén egy 500 GB-os tárolókapacitás-limit van feltüntetve. Viszont simán kezeli a 2 TB-os notebook merevlemezt is —► teszt. :)
Ennek lehetséges okairól a tesztben is van említés, valamint az ezzel foglalkozó topik összefoglalójának második fejezetében.

Tehát, ha ilyen külső házad van, akkor simán fogja tudni kezelni az 1 TB-os merevlemezt. Ha másfajta, akkor meg nem ártana megadni a pontos modellszámot, illetve kideríteni a benne lévő USB-chip típusát. Utóbbit nyilván szemrevételezéssel lehet a legbiztosabban megállapítani, illetve szoftveres módszerekkel is lehet rá következtetni.

Amúgy az okozhat problémát, ha az USB-vezérlő nem tudja megfelelően kezelni az adott tárolókapacitású merevlemezt. Ez a gyakorlatban leginkább USB 2.0 interfészes külső házak, illetve a "bűvös" 2 TB-os határ átlépése esetén fordul elő —► [link], [link], [link].

Bár USB 2.0-nál sem törvényszerű a 2 TB-os limit, mert a chiptől és firmware-től függően bizonyos eszközök akár nagyobb HDD-ket is tudnak kezelni. Jó példa erre az alábbi külső rack, amit 8 TB-os HDD-vel tesztelt a gyártó.

[ Szerkesztve ]

(#19555) athomi


athomi
veterán

Bedugom az USB-be a külső merevlemezem (WD My Passport), de nem jelenik meg meghajtóként, viszont tuti hogy beolvassa a gép a merevlemezt, mert az eszközöknél is megjelenik és eltávolítható. Így viszont nem tudok rá másolgatni. Tudja valaki mi lehet a probléma?

(#19556) athomi válasza athomi (#19555) üzenetére


athomi
veterán

Szóval a lemezkezelőben, mint kötet nem jelenik meg, de a Lemez 2-nél ott szerepel, mintha nem lenne megformázva. Pedig meg van, más gépen megjelenik, mint a kötet. Mit lehet tenni?

[ Szerkesztve ]

(#19557) King Unique válasza athomi (#19555) üzenetére


King Unique
titán

Ilyenkor Windowsban az eszközkezelőt és a lemezkezelőt célszerű megnézni, hogy azoknál minden rendben van-e. Jó esetben utóbbinál lehet csak betűjelet kell hozzárendelni. Illetve, ha más gépen megjelenik rendesen az előbb említett helyeken és a fájlkezelőben is, akkor egyértelműen a gépeden futó Win10-nél nem stimmel valami. De, hogy most kinél mi okozza a hibát, mi állítódott el, azt innen távolról nyilván nem egyszerű kideríteni...Aztán lehet nálad is megoldja az, ami nemrég egy másik fórumtársnál —► [link], [link]. Ha az utóbbiak alkalmazása sem használ, akkor vsz más lehet a probléma.

Amúgy ezen külső HDD-knél eleve hardveres titkosítás van és akkor szokott még "Nem lefoglalt" terület lenni a lemezkezelőben, ha a meghajtózár be van kapcsolva. A feloldással és egyebekkel kapcsolatos dolgok le vannak írva a felhasználói útmutatójában. Ha esetedben nincs lejelszavazva, akkor viszont ez is kihúzható.

Továbbá az lenne az igazi probléma, ha minden gépen RAW partícióként jelenne meg, mert akkor jobbára csak az alábbi lehetőségek maradnának —► [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#19558) stracker06 válasza King Unique (#19554) üzenetére


stracker06
aktív tag

Köszönöm szépen a részletes választ.

Az egyém egy EH-25NDB2, tehát nem pont ugyanaz, mint a Tiéd. Remélem, hogy ennek ellenére ezzel is menni fog a dolog. :))

SFm™

(#19559) lucza


lucza
csendes tag

Sziasztok.
Külső hdd-t szeretnék vásárolni.
Filmnézés a cél ps4-tv mellé kellene.

http://www.mediamarkt.hu/hu/product/_sony-1tb-külső-usb-3-0-2-5-ezüst-merevlemez-hd-sl1s-1193850.html

Ezt néztem ki.
Sony hdd-ről pro-kontra?
Nem vagyok márkabuzi, de eddig nem csalódtam. És ha már a tv és a "lejátszó" is sony, azt gondoltam ez lehet a jó választás.

Szép napot!

(#19560) junior11 válasza lucza (#19559) üzenetére


junior11
veterán

Én is szeretem a márkát, bár elég drágák a külső vinyói, ebben nem tudom milyen HDD van, de a régebbi modellekben Seagate-Samsung M8/M9 voltak.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19561) lucza válasza junior11 (#19560) üzenetére


lucza
csendes tag

Ez új info nekem.
Egyébként tudom én ezt exfatra formázni?
Vagy úgy alapból a külső merevlemezeket?
Sajnos a ps4 csak azt és a fat32-t kezeli. :(

(#19562) junior11 válasza lucza (#19561) üzenetére


junior11
veterán

Hát ezt nem tudom, de majd King Unique fórumtárs megmondja.

Más: Ahogy nézem, a Seagate a 2,5" Backup széria mellett [link] a 3,5" Backup Plus Desktop vonalat is megújította: [link]

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19563) lucza válasza junior11 (#19562) üzenetére


lucza
csendes tag

Hogy van ez most? A külseje meg a markanév sony, de a bele más?

(#19564) junior11 válasza lucza (#19563) üzenetére


junior11
veterán

Mivel a Sony nem gyárt merevlemezeket, így más gyártóktól veszi, ahogy sok más cég is csinálja (pl. Adata, Transcend, Lacie, Verbatim stb.).

Seagate, Western Digital, HGST és Toshiba gyártanak már csak jóformán vinyókat.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19565) athomi válasza King Unique (#19557) üzenetére


athomi
veterán

Mindenhol jó, ahol bedugom, csak nálam otthon nem. Ráadásul egyik nap még ok volt, tegnap óta meg nem. Pendrive-ot ha bedugok az rendben van.

(#19566) King Unique válasza athomi (#19565) üzenetére


King Unique
titán

Ez még a szerencsésebb eset, mert ha máshol sem ismerné fel, illetve RAW partíciót mutatna, az lenne az igazi szívás. Illetve továbbra is azokat tudom javasolni, amiket korábban. Nálam amúgy a legújabb, a 14393.222 build van fent, de az USB-eszközök kezelése és működése terén nem tapasztaltam különösebb hibát. A pontos verziót egyébként így tudod megnézni —► [link].

Aztán a másik topikban felhozta valaki a titkosítást, de az gondolom nálad nincsen bekapcsolva. Vagy netán igen? Továbbá, ha a külső HDD-t sehogyan sem kezeli normálisan azon gép + OS, akkor lehet csak egy rendszer-visszaállítás / tiszta telepítés / külső HDD újrapartícionálása (adatmentés után) oldaná meg. Mert azt nyilván eleve nehézkes lenne kibogozni, hogy az adott hardveres / szoftveres környezetben pontosan mi okoz az illetőnél egy ilyen hibát, amikor másnál meg teljesen ok minden ugyanazon OS alatt. Illetve az sem ismert, hogy tegnap mi történt, esetleg valami frissítés kavart-e be, vagy más.

[ Szerkesztve ]

(#19567) athomi válasza King Unique (#19566) üzenetére


athomi
veterán

Titkosítás nincs. 2-3 napja volt egy elég nagy Win 10 frissítés és utána egy kicsi. Én arra gyanakszom, hogy az kavart be. Mindenesetre most munkahelyen lementem az adatokat, aztán otthon ha kell újraparticionálok, úgy lesz a leggyorsabb.

(#19568) King Unique válasza lucza (#19559) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Akad ezen gyártó kínálatában is több 2,5" külső HDD. Egyik-másiknál a fémház nyilván előnyös, mint ahogyan az ütésálló kivitel, vagy éppen a bónusz szoftverek —► teszt 1 | teszt 2. Úgy emlékszem innen a topikból is vettek páran ilyeneket és akkor nem volt rájuk panasz.

Ha esetleg érdekel más gyártók 2,5" külső merevlemez kínálata is, akkor az összefoglalót, illetve ezen logout cikket érdemes még elolvasni, ahol vannak kedvező árú típusok 1 / 2 TB-os méretben egyaránt.

Formázni természetesen lehet exFAT fájlrendszerre. Sőt, pl. a Windows egy külső HDD-nél - illetve 32 GB+ partíciónál - eleve csak az exFAT | NTFS opciókat ajánlja fel. FAT32-re csak külső programok, illetve pl. a Linux tudja formázni. De, ha 4 GB+ fájlokat akarsz rámásolni, akkor nyilván jobb választás az exFAT, ami amúgy is egy jóval modernebb fájlrendszer.

[ Szerkesztve ]

(#19569) King Unique válasza athomi (#19567) üzenetére


King Unique
titán

Ha egy frissítés kavart be, az xar ügy...A legutóbbi összegző frissítés amúgy ez volt, már ha a legújabb normál verzió van fent nálad is. Aztán, hogy ezen belül pontosan melyik kisebb update okozhatta, azt nyilván nem egyszerű kideríteni. Illetve eltávolítani is csak egyben lehet az egészet. Ráadásul ugye automatikusan tölti le és telepíti őket, az meg a másik. Na meg ez az egész megint az adott hardveres / szoftveres környezettel van összefüggésben. Van akinél abszolút semmilyen problémát nem okoz egy-egy ilyen frissítés, másnál meg igen.

Szóval lehet az lesz a legtisztább, ha lemented az adatokat —► újrapartícionálod a külső HDD-t —► visszamásolod rá az adatokat. Az újrapartícionáláshoz egy korábbi hozzászólás második bekezdésében említettek is hasznosak lehetnek. Aztán jó esetben így talán már ok lesz.

[ Szerkesztve ]

(#19570) athomi válasza King Unique (#19569) üzenetére


athomi
veterán

Már du. újraparticionáltam, formáztam, azóta gond nélkül megy. Egyszerűen értelmetlennek láttam, hogy tovább küzdjek vele, így volt a legegyszerűbb. Köszi a segítséget!

[ Szerkesztve ]

(#19571) $atirka


$atirka
senior tag

Sziasztok!

Ez a Maxtor vételre ajánlott?
Egyáltalán ajánlott Maxtort venni?

Köszönöm!

"Nyugalom, a hosszú élet ritka!" - Besenyő Pista bácsi - :-D

(#19572) junior11 válasza $atirka (#19571) üzenetére


junior11
veterán

Szia. Attól függ, mire kell, de az M3 portable ajánlott szokott lenni, Samsung M3 portable néven is kapható (volt), mind2 márka HDD részlege már régóta a Seagate-hez tartozik, ez a modell integrált usb aljzatos, több infó az összefoglalóban.

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19573) $atirka válasza junior11 (#19572) üzenetére


$atirka
senior tag

Semmi extra igénybevétel, simán kép-videó-zene biztonsági mentésre...
Csak azért kérdem, mert a samsungos változata majd 4ezerrel drágább, és nem látom a különbséget.

"Nyugalom, a hosszú élet ritka!" - Besenyő Pista bácsi - :-D

(#19574) junior11 válasza $atirka (#19573) üzenetére


junior11
veterán

Egyformák, csak a felirat más rajta. Nekem 2TB-os M3 portable van, még Samsung felirattal, eddig nem volt gond vele, bár ritkán van használva, szintén adattárolásra, s már egy ideje tele is van. Az 1TB-os verzióban elvileg M8U integrált usb-s HDD van [link]

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19576) King Unique válasza $atirka (#19573) üzenetére


King Unique
titán

Korábban már volt erről szó, de a kettő igazából kb. ugyanaz —► [link].
Az árakat elnézve, az 1 TB-os változatoknál nem, de a 2 TB-os modelleknél már valóban van némi különbség —► Maxtor | Samsung. Amúgy Samsung márkanév alatt úgy néz ki már kifutó termék és a találat is kevesebb rá —► 1 TB | 2 TB. Lehet aztán ezért is drágább egy kicsivel. Egyébként a 3-4 TB-os modellek már csak Maxtor márkanév alatt szerepelnek. Bár 3 TB-os eleve csak az utóbbiból van, az is igaz.

Viszont külsőleg csak a felirat más rajtuk, de a belsejük vsz egy és ugyanaz. Azaz, mindkettőben egyforma USB 3.0 chip lehet, valamint 2 TB-os méretben M9T, illetve pontosabban az integrált USB-aljzatos M9TU merevlemez. Továbbá mindkettőre 3 év gyártói garancia van.

[ Szerkesztve ]

(#19577) $atirka válasza King Unique (#19576) üzenetére


$atirka
senior tag

Köszönöm Nektek!

Amúgy egy WD Elements-et mondtam vissza, mert itt beleolvasva láttam, hogy annyira nem ajánljátok!
Amúgy a nagy többség erre 2 év garit ad, 20k fölött előfordul itt-ott a 3 év...

szerk: úgy látszik rossz helyen vettem, 2év garral :(

[ Szerkesztve ]

"Nyugalom, a hosszú élet ritka!" - Besenyő Pista bácsi - :-D

(#19578) King Unique válasza $atirka (#19577) üzenetére


King Unique
titán

Az említett típusnál inkább másról van szó —► [link]. Tehát lehet választani akár azt is, de ha bizonyos szempontokat figyelembe veszünk, akkor úgymond érdemes jobban szétnézni a kínálatot illetően. A garanciához pedig még az alábbi kiegészítéseket tudnám hozzáfűzni —► [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#19579) junior11


junior11
veterán

Új dizájnt kaptak a My passport & My Book szériák [link]

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19580) junior11 válasza junior11 (#19579) üzenetére


junior11
veterán

Ha minden igaz, már az új My passport széria is csak 2 év garit kapott az eddigi 3 helyett: [link]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19581) Kezdő vagyok


Kezdő vagyok
őstag

Sziasztok!
Mennyire normális jelenség az,egy WD My Passport Ultra 2 TB esetében,hogy a gyárilag rajta levő WD fájlokat USB 2.0-án percekig tart bemásolni a számítógépbe?

(#19583) King Unique válasza junior11 (#19579) üzenetére


King Unique
titán

A korábbi hozzászólásodban a Seagate volt terítéken, ami ugye épp leszámolt 3,5" külsőinél a szögletes formával és áttért a WD termékeihez hasonló vertikális kialakításra és lekerekített formára. Korábban még például a 2,5" WD Elements is tégla volt, de az új Elements már más formát kapott. Erre most megint beújított a WD a tégla dizájnnal, ami érdekes...Egyébként a weboldaluk is jól megújult, mert néhány korábbi pdf link már nem elérhető... :D

Az Ultra adatlapján még 3 év garancia van feltüntetve, de az új modell adatlapján már valóban csak 2 év.

Amúgy a wdbrand oldalon vannak mindkét új sorozatról képek, adatlapok stb. —► My Passport | My Book

[ Szerkesztve ]

(#19584) King Unique válasza Kezdő vagyok (#19581) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ha most a gyárilag rajta lévő ~ pár 100 MB cuccról van szó, akkor azért azok átmozgatásához nem kellenek percek még USB 2.0-án sem. A meghajtó állapota milyen, HDS mit mond rá? Illetve másik USB 2.0 port esetén is ilyen lassan másol, más fájlokat is, valamint PC esetén előlapi / hátlapi porton próbálod?

[ Szerkesztve ]

(#19585) junior11 válasza King Unique (#19583) üzenetére


junior11
veterán

Igen, az Ultra maradt 3 év, az új dizájn hát nem is tudom, még emésztenem kell, hogy tetszik-e vagy sem :D

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19586) Kezdő vagyok válasza King Unique (#19584) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

A HDS meglepő módon nem ismeri fel,milyen a HDD,gyakorlatilag nem mond rá semmit sem.
Egy régebbi portable verzióval próbáltam.
A többit több okból nem próbáltam ki.
Más ugyanilyen 2 TB-os HDD-kel tökéletesen működik a gép.
Illetve tegnap elvittem a szervizbe ezt az érdekes HDD-t,ahol azt mondták,hogy ez a lassú felismeréses/leválasztásos dolog normális jelenség.
Mondom,hogy akkor ugyanekkora más 2 TB-osnál miért nem csinálja?
Aztán,mikor meglátta,milyen lassan másolja át a rajta levő WD gyári fájlokat,csak azt mondta,hogy megnézik.
Bár ez utóbbi hiba nem került feltüntetésre a garancia lapra...

(#19588) King Unique válasza Kezdő vagyok (#19586) üzenetére


King Unique
titán

Az alap, hogy a HDS legújabb (stabil) verziójával kellett volna megnézni a külső meghajtó állapotát. Illetve ennél a típusnál használhatók a saját diagnosztikai programjai is erre a célra —► [link].

Amúgy mért az USB 2.0 port volt kihangsúlyozva az eredeti kérdésedben, netán USB 3.0-ra csatlakoztatva nem produkálta a hibát?? Mert, ha a HDD szektorhibás, akkor annak az utóbbi esetben is problémát kellett volna okoznia. Illetve azt sem teljesen értem, hogy "rajta levő WD gyári fájlokat"...Mért a többit nem :F Aztán az is lehet, hogy a szektorhiba, csak azt a területet érinti. Továbbá, ha csak 2.0-án fordult elő, akkor lehet például a tápellátással is gond. PC-ken eleve a hátlapi USB 2.0 portok használata javasolt, mert áramellátást illetően az előlapi portok általában kevésbé stabilak.

Szóval, ha a (külső) HDD tényleg hibás, akkor ebből garanciális "javítás" lesz. Pontosabban inkább garanciális csere, mert az ilyen eszközöket rendszerint nem szokták / tudják javítani. Viszont arra készülj fel, hogy vsz el fog tartani egy ideig!

[ Szerkesztve ]

(#19589) Kezdő vagyok válasza King Unique (#19588) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Amúgy mért az USB 2.0 port volt kihangsúlyozva az eredeti kérdésedben, netán USB 3.0-ra csatlakoztatva nem produkálta a hibát??

Azért,mert csak azon a porton szoktam használni,és van több 2 TB-os WD ugyanilyen modell,azok gond nélkül működnek ezen a porton továbbra is.USB 3.0-n nem próbáltam.

"rajta levő WD gyári fájlokat"...Mért a többit nem
Nem,mert több fájl nem volt rajta,most akartam beüzemelni,eddig csak tartalék volt.

Az alap, hogy a HDS legújabb (stabil) verziójával kellett volna megnézni
Igazad van,tudsz esetleg legújabb verziójú portable programot hozzá?

Köszönöm a segítségedet!

(#19590) #81556480


#81556480
törölt tag

SzevasztoK!

van egy toshiba toshiba mk1059gsm 1tb vinyóm, aminek szeretnék olyan külső házat venni ami nem igényel tápellátást az usb-n kivül.

Ami fontos, hogy a vinyó 12.5mm magas, és így alig találok valamit, plusz olyan oldalról lenne jó, ahol ingyenes a szállítás. meg persze ne 10ezer legyen a cucc.

Sokat kérek ? :D

(#19591) junior11 válasza #81556480 (#19590) üzenetére


junior11
veterán

Szia, itt nézz körül + összefoglaló [link]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19592) #81556480 válasza junior11 (#19591) üzenetére


#81556480
törölt tag

Köszi! Elkövettem a klasszikus hibát, nem olvastam téma összefoglalót. Pedig nem mai csirke vagyok itt. :D :R

(#19593) King Unique válasza Kezdő vagyok (#19589) üzenetére


King Unique
titán

Ha a többi 2,5" WD gond nélkül működik azon az USB 2.0 porton, akkor nem feltétlen a tápellátással volt gond. De az továbbra is fennáll, hogy USB 2.0 esetén PC-n a hátlapi portok használata, vagy alapból Y-kábel javasolt.

Tehát, ha tele lett volna másolva adattal a külső HDD, akkor lehet más fájlokat is érintett volna a probléma. De, mivel a meghajtó pontos állapota nem ismert, így jobbára csak találgatni lehet.

A HDS legújabb (4.71) verziója nyilván fent van a gyártó oldalán, illetve onnan letölthető a hordozható (portable) változat is.

[ Szerkesztve ]

(#19594) Kezdő vagyok válasza King Unique (#19593) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Köszi!
Én régebben itt a fórumon olvasottak alapján nem használok Y-kábelt.
Jó pár éve minden rendesen működik.
Ezt a HDD-t gyakorlatilag még szinte nem is használtam.
Akkor ártottam vele a többi külső HDD-nek is,hogy nem használtam Y-kábelt?
Asztali számítógépről van szó.

[link]

[ Szerkesztve ]

(#19595) $atirka


$atirka
senior tag

Sziasztok!
Nem biztos, hogy ezt a kérdést ide kellene feltennem, deee...
Megjött a Maxtor M3, amiről múltkor tanácsot kértem tőletek, és van egy kis gondom vele.
Csináltam egy secure zone partíciót, lejelszavaztam, telemásoltam. Viszont akárhányszor le akarom választani, úgy is, hogy a jelszavas partíciót is leválasztom előtte, nem engedi leválasztani, csak 3-4re,mert azt írja, hogy használatban van...pedig nem!
Van valami ötletetek?

"Nyugalom, a hosszú élet ritka!" - Besenyő Pista bácsi - :-D

(#19596) King Unique válasza $atirka (#19595) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ez a probléma nem ismeretlen az adott operációs rendszernél, nemrég pont írtam róla —► [link].

Esetedben lehet még bekavar egy kicsit az említett program is és leválasztáskor van némi "fáziskésés". De látszik a korábbi hozzászólásból, hogy enélkül is simán előfordulhat ilyen. Tehát ez esetben a korábban említetteket, illetve az ott ajánlott programokat lehetne kipróbálni.

[ Szerkesztve ]

(#19598) King Unique válasza Kezdő vagyok (#19594) üzenetére


King Unique
titán

Na igen, az még egy régebbi hozzászólás volt. Bár az igaz, hogy akkoriban a PC hátlapi USB 2.0 portján használtam évekig a 2,5" | 5400 RPM külső HDD-ket és még 1,8 méteres hosszabbító kábellel sem voltak tápellátási problémák. Illetve jobb alaplapok (rövid ideig) akár a névleges áramértéknél (A) nagyobbat is le tudnak adni. Tehát azt továbbra is tartom, hogy a hátlapi USB 2.0 portok esetén nem feltétlen muszáj Y-kábelt használni. Viszont az előlapi portoknál már (erősen) ajánlott, mert azoknál lehetnek felpörgésnél és egyéb helyzetekben tápellátási problémák.

Továbbá megint más ilyen téren egy 1 TB-os, illetve egy 2 TB-os 2,5" | 5400 RPM külső HDD. Utóbbinak pl. a több adattányér miatt kicsit magasabb lehet működés közben (is) az áramfelvétele, amit 1 db USB 2.0 port nem feltétlen képes (egyenletesen) biztosítani.

Egy hazai IT magazin egyik tavalyi számában volt egy teszt, amelyben 2,5" kompakt külső HDD-k sebességét és áramfelvételét, illetve pontosabban az energiafelvételét (W) mérték. Érdekes eredmények jöttek ki, mivel az 1 TB-os My Passport Ultra esetén 2,7 W, míg a 2 TB-osnál 2,1 W (!) volt a működési energiafelvétel. Azaz, a P = U * I —► I = P / U általános képletek alapján ez esetben I = 2.7 W / 5 V = 0,54 A és I = 2.1 W / 5 V = 0,42 A. Viszont a többi 2 TB-os típus már 3,1 - 3,7 W, azaz 0,62 - 0,74 A értékeket produkált. Illetve a 7200 RPM-es 1 TB-os modelleknél 3,8 W volt az energiafelvétel, ami 0,76 A-nek felel meg.

Persze a számításnál feltételezzük azt, hogy U = állandó = 5 V és működés közben nem ingadozik. Bár erre lehet példa, mert amúgy az USB szabvány +/- 5%-ot enged meg, tehát 4,75 V - 5,25 V között lehet a feszültségérték. Továbbá az alábbi két hozzászólást fűzném még a témához —► [link], [link]. Előbbiben van egy teszt is.

Utóbbi tesztben egyébként látszik, hogy a 2,5" WD külső merevlemez alkalmazkodik az USB 2.0 port gyengébb áramához és lassabban, fokozatosan pörög fel. Aztán, hogy ez mennyire tesz jót neki, azt nem tudom, de vsz nem feltétlen okoz problémát. Illetve ezen gyártó 5400-as notebook merevlemezei általában amúgy is kisebb áramfelvételi értékekkel rendelkeznek a konkurencia termékeihez képest. Ez mind az adatlapokon, mind a meghajtókon lévő címkék értekein látszik.

Az USB 2.0 névleges áramértékei 5 V | 0,5 A | 2,5 W, vagyis a fenti eredmények alapján látszik, hogy eléggé a határértéken táncol a dolog...Nem biztos, hogy ebből egy 2,5" | 5400 RPM külső meghajtónál kötelező jelleggel és minden esetben tényleges probléma lesz, de akadt már rá nem egy példa. Ilyen téren nyilván kedvezőbb az USB 3.0 port, amely 5 V | 0,9 A | 4,5 W leadására képes.

"Akkor ártottam vele a többi külső HDD-nek is,hogy nem használtam Y-kábelt?"

Ha nem tapasztalsz a működésénél semmi rendellenességet és a meghajtó állapota is rendben van a HDS szerint, akkor nem valószínű.

Viszont az a biztos megoldás, ha megfelelő tápellátást biztosítunk a 2,5" külső HDD-k számára:

a.) 1 db USB 3.0/3.1 port
b.) 2 db USB 2.0 port (Y-kábel)
c.) 1 db megnövelt áramerősségű (≥ 1 A) USB 2.0 port
d.) 1 db hátlapi (PC) USB 2.0 port
e.) aktív USB 2.0/3.0 hub | passzív / aktív USB 3.1 hub

A 2,5" 5400-as típusoknál ok lehet mind az öt megoldás, viszont a 7200-as fordulatszámú modellek esetén az a./b./c./e. opció használata javasolt.

[ Szerkesztve ]

(#19599) $atirka válasza King Unique (#19596) üzenetére


$atirka
senior tag

Köszi, átnézem a lehetőségeket...

"Nyugalom, a hosszú élet ritka!" - Besenyő Pista bácsi - :-D

(#19600) Kezdő vagyok válasza King Unique (#19598) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Köszi a részletes választ!
Kipróbáltam HDS portable-val egy 2 TB-os My Passportot,szerinte minden oké.
Meglepő,hogy a szervízben levőnél nem írt ki semmit sem(igaz,régebbi portable verzióval),pedig ugyanilyen modell,csak a színe más...

Egyébként ennek a számítógépnek a hátulján van USB 3 port,csak érdekesen viselkedik,ahogy régebben már írtam is Neked.
Lehet,hogy emiatt elég a HDD-knek az előlapi USB 2 árama is nálam.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.