Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Gurulunk, WAZE?!
- Hieronymus: Pihole + Unbound
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Hieronymus: A jövő számítógépei (Reloaded)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dozó
tag
válasz
mézespálinka
üzenetére
most már csak szabályzott, órával mért futású késsel rendelkező darálót veszek,
Szerintem sajnos olyat nem fogsz találni
-
sz.zs.
őstag
válasz
dis236
üzenetére
Kissé más ízeket hozott mint a C kés, viszont nem tudtam eldönteni hogy jobb vagy rosszabb. Kiugróan biztos hogy nem volt jobb de más volt ez tény. Nem is volt annyi test, én meg jobban szeretem a kissé testesebb italokat. Ennyi…

A 83-as cast kés biztosan érdekesebb lehet, csak hát az ára
-
mézespálinka
senior tag
válasz
Toobee
üzenetére
Köszönöm, jelentkeztem a csoportba.
@TDX: igen, ezeket láttam, azonban nem szabályzott darálók, nem tudni mikori évjárat, az előéletükről sem tudtam meg semmit. Sajnos viszont így nem merek belevágni, most már csak szabályzott, órával mért futású késsel rendelkező darálót veszek, a tanulópénzt megfizettem
@sz.zs.: írok privátban. -
-
kmarci25
veterán
Olcsóbb (max. 10 ezer/kiló) közepes pörkölésű, de egyszerűbb ízvilágú (classic, inkább csokis, magvas, kevésbé gyümölcsös) kávét tudtok ajánlani? A Goriziana Grand Cru ilyen? Még nem próbáltam, de valamiért úgy gondolom, hogy az sötét pörkölés.
-
sz.zs.
őstag
válasz
mézespálinka
üzenetére
Nálam van eladó SJ , de akár Major Electronic is!
Előbbi bejáratott Lab Sweet késsel, utóbbi bejáratott 151C késsel. -
TDX
tag
válasz
mézespálinka
üzenetére
marketplacen van eladó(nem az enyém, viszont aki eladja láthatóan többet is felújított és eladott mostanában)
-
Toobee
veterán
válasz
mézespálinka
üzenetére
Őt keresném, ha szép SJ-t szeretnék venni.
-
Zen42
tag
Mesterek, tudja valaki, hogy melyik jobb pörkölőhöz érkezett már be vagy érkezik mostanában friss, 22 végi szüretből származó etióp kávé?
-
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Darálóval kapcsolatban szeretnék kérdezni. Bár most a Mazzer SJ-vel befürödtem, de nem ódzkodnék egy másiktól, viszont konkrétan nincs eladó sehol, se SJ se Major. Próbáltam keresgélni itt a fórumban, de nem sokat jutottam előrébb. Mi a konklúzió a M. x54 kapcsán? Itthonra, espresso-hoz (inkább specialty vonal) ajánlott végül vagy megérné várni egy SJ/Major (csak és kizárólag hibátlan, szabályzott)-ra? Mit gondoltok? -
válasz
RocknRoller
üzenetére
Eljössz hozzám, itt a robot. Buda, Pasarét.
-
RocknRoller
aktív tag
Sziasztok
tudtok pesten olyan helyet (bolt/kavezo) ajanlani, ahol ki lehet probalni milyen kavet lehet kesziteni cafelat robot-al es egy kb 20-40 ezres kezi orlovel?ilyesmi setupban gondolkodok, de mielott beleontok majd 200e-t ki szeretnem probalni, milyen kavet lehet vele fozni (ha lehet sajat kavebol)
koszi elore is.

-
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Melyik?
Csak mert van 3 féle fecoter víz. Én N971-et próbáltam, igaz akkor még nem kevertem, szóval azzal nem volt összehasonlítási alapom, de szűrt vízekre mérföldeket vert. Utólagos összehasonlításba kb. SCA ajánlás kevert vízhez volt hasonló (80 GH, 40 KH).Koxx ha jól emlékszek direktben hasonlította össze, ő akkor azt írta, hogy nem érzett különbséget a kettő között.
De persze nyilván ha magad kevered, akkor teljesen saját ízlésre tudod szabni a vízet, itt meg egy fixel dolgozol. Kb. mint a "tasakos" kevert vizek. De annó én teljesen meg voltam elégedve vele, ha fele annyiba kerül, mint amennyi, akkor lehet sose állok neki saját vizet keverni.
-
-
-
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ebben a fecoter víz témában van most konszenzus egyébként? Talán tavaly olvasgattam róla, amikor rátaláltam, és akkor eléggé lehúzta mindenki, hogy parasztvakítás az egész. Érdemi infót alig találni róla, a marketing meg inkább taszít, mintsem meggyőzne.
-
-
inf3rno
nagyúr
-
-
törölt tag
válasz
Daneeka
üzenetére
Már nem emlékszem pontosan hogy melyik volt nálam nemrég, de nem tudtam semmi értékelhetőt kihozni belőle, olyan volt, mintha döglött lenne, híg, vizes, semmi crema. Pedig friss pörkölésű volt. Eddig nem volt soha gondom velük, jó pár tasak járt nálam tőlük, de az utolsó nagyon pocsékul muzsikált sajnos.
-
Toobee
veterán
válasz
WarLock07222
üzenetére
Legyen úgy, reméljük!
-
Toobee
veterán
válasz
rastacsz
üzenetére
Nekem tökéletes lenne a low body high clarity, sőt. Egyébként a P64 remekül megmutatta, hogy egy tökéletes késtartó és egy feltehetően szuperjól futó SSP brew késpár is képes testes italt adni. Most ittam épp egy 19Grams Italo Discot a Robottal. Nagyon messze vagyok a végállástól, 0.4-en őröltem, 7-es fordulaton. 8,5 bar körül volt a peak, 4-ig ejtettem vissza, 35 mp körül előáztatással. Van crema, test, kakaós jegyek a gyümölcs mellett. Szóval azt hiszem, megtaláltam számomra az ideális felállást 64 mm-en. Egy P100 brew késsel még piszkálja nagyon a fantáziám.
-
bacsaba
csendes tag
Azt szeretném kérdezni, mennyire számít a gépeknél az előáztatási funkció, gondolok itt pl egy sage bambinora és egy gaggia classicra, aminél ha jól tudom nincs meg ez a funkció, melyiket érdemes megvenni!?
-
rastacsz
tag
válasz
hoffman_
üzenetére
250-es zacsiba is berakhatod, de akár 100g-ra szétpakolva, az gyorsan elfogy.
@Toobee
A 64-es castból nem lehet kiindulni, mert a 83-as kiosztásra jobban hasonlít a mahlkönig lab sweetjére. Espressoképes lesz Hansung szerint is, ami kérdés, hogy klasszikus 9baros espresso, vagy valami low body - high clarity italt ért alatta. -
hoffman_
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
ezeken túl vagyok, nem egy kényelmes rutin. főleg mióta eltört a fagyó ajtóretesze

-
-
hoffman_
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
akkor marad az adagonkénti kiolvasztás, köszi a véleményt.
#127355, WarLock07222
ha nem is 10, de 6-7, van amelyikből kilós, mert épp úgy volt jó áron. mivel szinte egyedül iszom, ezért baromi lassan fogy amikor így összejön és ez viszonylag gyakori. -
rastacsz
tag
Mazzer major, royal, zm, ceado 37 és df83 tulajok most örülhetnek, mert az ssp új késeivel jelentősen nagyobb lett a választék
[link] -
válasz
hoffman_
üzenetére
A fagyasztottal nem érdemes mókolni. Már a kiolvadás jelentősen oxidálja a vízpára miatt. Nem értek a kémiájához\fizikájához, de simán tapasztalati úton nem jött be. Amíg fagyott addig oké. Én mindig tartok valami sötétebb perket fagyasztva, a gyökér vendégek kedvéért, akikbe kár a finom gyümölcsös cucc. A többi fogy rendesen (napi 80-100g kettőnkre), nem éri meg fagyasztgatni.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
én abból indultam ki, hogy ha frissen pörkölve mondjuk két hetesen bedobom a fagyóba, aztán kiveszem, rögtön megy vákuumba és ott olvad ki, akkor az használható marad. jól értem, hogy neked így döglött le? a felajánlást nagyon köszi! élnék vele, de csak akkor, ha nem öngól, viszont most úgy tűnik az lenne.
-
-
hoffman_
nagyúr
valaki használ vákuumos kávésdobozt? nem fogom hosszútávon csinálni ezt a napi fagyasztó nyitogatatós rutint. egyszerűbb lenne 250g-t kiolvasztani vákuumban. 1-1,5 hét alatt úgyis elfogy. van esetleg ajánlott, bevált darab?
-
válasz
vendingo
üzenetére
Főképp két fő lenne otthon, ha nagyon bejön a 9B.
Jelenleg otthon egy Dedica mellett egy FAG van, meg utazósnak K6. Otthon párom is könnyebben tudna párom főzni vele mint egy Flair/Robot-al főleg ha rohanós a nap.
Meg utazósnak menne még a 9B, jellemzően 2 főnek, néha 4.
De akkor ez vállalható.
Csak meg ne rendeljem
-
vendingo
veterán
válasz
koxkids
üzenetére
Ritkán szoktam vele 2-3 főre készíteni, nem lehetetlen, de napi szinten nem vállalnám. Mondjuk inkább a k4 miatt macera. Lehűteni nem tart semeddig.
Én egyedül használom napi 1-4 kávéra, nekem tökéletes. Ha napi szinten kéne több főre főzni, már a szekrény alján lenne, nem erre való. Szétosztva még okés 2 főre, de az csak 22-22ml.
Robot tetszik, de drága lenne másodgépnek, flair lesz a befutó. -
válasz
vendingo
üzenetére
Hát igen, elhiszem hogy patent a 9B.
Én mindig előveszem mint opció, mert sok jót olvasni róla, én 2 főre vagy ritkán 4 főre használnám, így már munkásabb a hűtéssel. De lehet az egy főzésre kiadott adag osztható is ketté így még egyszerűbb
Mondjuk a Flair és Robot esetén is hasonló, plusz oda kell még vízforraló is. Te szoktad 2-4 főre használni? Mennyire élhető?
-
bacsaba
csendes tag
Sziasztok! A sage karos gépekről mi a véleményetek, használ valaki ilyet? A BES 810 BSS-t néztem ki.
-
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Papacoffee
üzenetére
hát, ha őszinte vagyok, akkor... lassan
nagy a rohanás mostanában, a GC-n szinte mindig megvan 1-2 próbából a dial-in, szóval reggelente az fut. hétvégente szoktam kísérletezni vele, de alig volt most szabad hétvége itthon, lassan halad. eljutottam oda, hogy végre meg lehet inni, amit húzok vele, de még van bőven mit megérezni rajta. az biztos, hogy a 9bar helyett 6bar sok újat tartogat.#127334, konzumpro
észben tartom, ha lesz értékelhető eredmény is, mellé dobom és jelentkezem
-
-
dis236
csendes tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Tudom hogy nem telt el olyan sok idő mióta megvetted de eddig milyen tapasztalataid vannak ezekkel a késekkel?
Nagyon csorog a nyálam egy kés upgrade-re és mivel én is meg az asszony is gyakran iszunk tejitalokat, presszóban meg a világos pöriket szeretem ez egy elég jó opciónak tűnne
-
inf3rno
nagyúr
válasz
WarLock07222
üzenetére
Szerintem ha viszonylag olcsón ki lehet hozni egy jobb ízt ugyanabból a kávéból, akkor érdemes költeni rá. Ha működne ez a DM desztvíz, akkor pártíz forint per kávéból sokkal jobb ízvilág jönne ki. Desztillálót vagy RO készüléket emiatt nem vennék, mert nagyon sokára hozná be az árát. De amúgy igazad van, számít az alapanyag. Majd még kísérletezem etióp kávéval a másik flakon vízzel, kíváncsi vagyok.
-
rastacsz
tag
válasz
üzenetére
Nemrégiben volt itt szó róla, hogy a gyári nyomásmérő szett lenne felhasználva és a dugattyú lenne csak legyártva (élelmiszeres) pom-ból úgy, hogy a felső tömítő gyűrű távolabb lenne húzva az alsótól, ami miatt kevésbé bólintana a hengerben, de ha mégis bólint, a pom miatt nem húzza meg a henger falát.
+ a műanyag dugattyú kevésbé venné el a hőt a víztől.Nekem a dugattyú már elcsúfította a hengert, de a szilikon O gyűrű miatt gond nélkül használható, a hiba csak esztétikai többnyire.
-
WarLock07222
tag
válasz
inf3rno
üzenetére
Szerintem érdemes inkább olyan kávét venni, ami ízlik, ahelyett hogy a vízzel próbálod elnyomni azokat az ízeket, amik miatt a pörkölő a piacra dobta az adott kávét. Ha nem tetszik a savas ízvilág, akkor kár világos pörkölésű afrikait levenni a polcról.
Illetve lehet arcbacsapó változást elérni a vízzel, de azért disznóból nem lesz csirke csak emiatt, a kávé ízvilága nem igazán fog változni, legfeljebb minimális hibákat ki tudsz belőle korrigálni. Nálam most éppen 20/90 víz fut, ami az előző kávéval abszolút szuper volt, a mostani Starfish esetén meg már hiányzik a sav
-
rastacsz
tag
WarLock07222 linkelt korábban grafikonokat, amin a gh, kh ajánlások vannak, meg az, hogy milyen irányba viszi el az ízeket.
Azok a vízreceptes leírások, ajánlások azért vannak, hogy el tudj indulni.
Van google táblázat is, ami segít megadni a mennyiségeket kb literenként.
Nekem még áltsulis kémia óráról is megvan, hogy a szódabikarbóna és citromsav keveréke mit alkot, de tudom, hogy manapság már más az oktatás.
Továbbra is tartom, hogy a pörkölőt érdemes megkérdezni, hogy milyen vizet ajánl a kávéjához. De előfordul, hogy ezt az őrlő is befolyásolja, pl ssp 98 casthoz más receptet használnak sokan, mint hu, lu, ulf-hez.
Továbbá, a kevert víz nem a gép miatt fontos, hanem, hogy az elkészült ital legyen számodra jó. Desztillált vízzel is készülhet a kávé, de ha utána adagolsz hozzá ásványi anyagokat, akkor végig tudod kóstolni, hogy mi a tuti (az éppen aktuálisan elkészült kávéhoz)
Ezért nincsen tuti víz.Bár, ameddig cukor, meg méz (milyen méz, az a méz évről évre, vagy akár szüretek között stabil?) van a kávéhoz kevergetve, nem értem a víz dolgot....
Igazából, a tejet sem.
Ha nem a kávé van fogyasztva, csupaszon, akkor a víz, csak a kávé elkészítéséhez szükséges eszközöket kell, hogy védje, csökkentse azok karbantartási igényét. Mert a kávé ez elkészült italban erősen megbújik.Na jó, most megyek iszok egy gesztenye mézes melange-t, a tetején lidis kávés ízesítővel
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
törölt tag
válasz
inf3rno
üzenetére
RO vízzel próbálkozz, ott nincs zavaró tényező.
A sok gyanta, kancsó, biszbasz is elvisz annyi pénzt amennyit egy pult alá szerelhető RO rendszer. Én még ott tartok hogy van egy évre való ivós kancsós gyantapatron, meg van kávévízhez való visszasózás nélküli, de idővel változik a keménység és azt a pocsolyavizet tároljuk a kancsók felső részében, ami a csapból kifolyik. Nem bír ki három hetet full átmosás nélkül. Valami nem fasza ezzel a fehérvári vízzel. -
inf3rno
nagyúr
válasz
üzenetére
Lehet az is, akkor meg a csővezeték volt ilyen szagos műanyag, amin átengedték. Nálam ez okoz egy nagyon enyhe kesernyés utóízt, szinte össze lehet téveszteni a kávé kesernyés ízével. Viszont előtte ezerszer jobb lett a brazil kávé csokis ízvilága, csak ne lenne ez a műanyagos felhang, ami mindent elront. Túlságosan domináltak a savak, ha a normál csapvízzel főztem le. Most elgondolkodtam, hogy akár még az is lehet, hogy ezzel a géppel és a megfelelő pH-jú pufferelt vízzel az újhullámos kávék is működnének. Alapból ihatatlanul savasak szoktak lenni. A másik, hogy sokszor mézzel iszom a kávét, és most észrevehetően hozzáadott a savasságához, valószínű, hogy később váltok cukor és méz keverékére inkább. Nem gondoltam volna, hogy ennyit számít a víz.
-
törölt tag
válasz
inf3rno
üzenetére
De nálam utána a flakon nem adott át semmilyen műanyagszagot a benne tárolt lágyított víznek, szóval szerintem még azelőtt lett szagos a víz, hogy belekerült a flakonba.
Úgy vagyok vele, hogy magamat nem tudom becsapni, ha nem ízlik nem iszom meg és nem itatom meg másokkal sem.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
üzenetére
Én is ezt tapasztaltam, szerintem műanyag szaga van. Nem emberi fogyasztásra szánták, és emiatt nincsen a megfelelő műanyag csomagolásban, azért veszi át a flakon szagát. Én is elengedem, és megoldom máshogy a lágy vizet, de ha már megvettem, akkor elhasználom, és kísérletezek eltérő citrát koncentrációkkal. Vagy hát kísérleteznék, ha pontosan ki tudnám mérni, de nincsenek eszközeim.
-
-
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én eleve ezt a DM-es vizet nem értem, de hagyjuk. Valószínűleg rossz tételt fogtam ki.
-
-
inf3rno
nagyúr
Megkóstoltam a DM vízzel, sokkal kevesebb így a sav. Csak 1-2g NaHCO3-at és 1g citromsavat tettem bele. Igazából csak érzésre, nincs analitikai mérlegem. Az MgSO4-et kihagytam belőle, szerintem hülyeség visszakeményíteni a lágy vizet. Sokkal csokisabb így a kávé, van egy nagyon enyhe keserű utóíze, ami szerintem műanyag íz. Legalábbis érzem a szagán is a desztvíznek. Ha étkezésre alkalmas palackban lenne, akkor nem oldódna bele a vízbe, és akkor tökéletes lenne. De ha átönteném, talán akkor is kipárologna belőle egy idő után. Összességében szerintem megéri a DM-es víz.
-
stereofan
tag
válasz
reset
üzenetére
a Cady Trade-nél GAGGIA CLASSIC EVO PRO néven van hirdetve, de a belsejéről nincs konkrét leírás, rá kellene kérdezni.
-
Daneeka
senior tag
Próbálgatom a Old Man Rugali-t, kiváncsi vagyok mit lehet kihozni ebből a 7k/kg körüli árból, ingyenes szállítással. Filter pöri.
Tricolatel nem volt jó de majd megpróbálom valami alacsonyabb kivonatolású módszerrel is.
Viszont presszóba (már amennyire annak lehet hívni amit főzök) elmegy, lehet ez lesz az új napi ivósom, nem tudom létezik e világosabb pöri ennyi pénzért.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen routert?
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Dell notebook topic
- Projektor topic
- További aktív témák...
- Varia Aku Mini barista mérleg
- Jura C60 I Szervizelve I Easy-cappuccino fej I 3 hónap garancia I Számla I Beszámítás
- Új multikapszulás, multifunkciós kávéfőzők garanciával. DG, NESP, POD, Őrölt kv. egy gép.
- Mazzer Mestre/Super Jolly K30 késekkel!
- Krups EA 877d10 Intuition Experience+ automata kávéfőző
- Samsung Galaxy S24 Ultra 12/256 GB Titanium Gray 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Lenovo T14 Thinkpad G3 WUXGA IPS i5-1245U vPro 10mag 16GB 256GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- HP Pavilion 15 - 15,6" Full HD - Intel Pentium N3710 - 4GB - 500GB HDD - Win10 PRO - MAGYAR - DWD R
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z390 i7 9700KF 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 Ti 8GB Cooler MasterCM 690 III 550W
- AKCIÓ! LENOVO ThinkPad P15 Gen 1 munkaállomás - i7 10750H 16GB DDR4 256GB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Mondjuk csak annyi, hogy kipróbálnék mást is, az Impresso klasszik vonalát már ismerem.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)