Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MPowerPH
félisten
Megjott az SJ -m... A kesek is uton vannak, csak tudnam, mi a fenebe kerul 24.000Ft -ba... Piszok draga. Mennyit birnak? (marmint a kes)
-
sz.zs.
őstag
Igen, asszem…. csak a balos az évekkel ezelőtt lett véve. Bár most az dereng, hogy elképzelhető az is, hogy a barista szaküzletben vettem?! Hmm, nem tudom már. Viszont ha igen akkor az nem is klón talán.
-
-
SoundON
tag
Kinek volt az a fura ACAIA problemaja hogy ossze vissza ugralt a kijelzo, meg H2O para meg satobbi? Rakeresstem de sehol nem talalom. Sajnos nalam is megjelent ugyan ez a problema
-
hoffman_
nagyúr
válasz
weinmaker
üzenetére
#126281 alapján sz.zs.-nél a megoldás akkor, nekem a baloldali van még, így ki is jön a matek, ha neked a jobbos.
#126280, Tomace91
valószínűleg nem ott, ahol kell : ))) ha GetUp-ot főzök rendszeresen, akkor 92,5°C-re rakom az Omron PID-et, mert ott kellemes, de a kifolyó vízről amúgy fogalmam sincs. általában viszont 94,5°C-on van, azzal többnyire ok minden PY, amit iszok, meg a közepesebb felé hajló CM-ek is. ha nagyon világos valami, akkor nyúlok bele kicsit felfelé.
általában nem a hőfok emeléssel bíbelődök, a lefolyás, őrlemény, 'g' sokkal többet tesz hozzá/vesz el, én azt vettem észre. a hőfokot én többnyire kizárom, vagy a végére hagyom a 94-es beállítással. -
sz.zs.
őstag
válasz
weinmaker
üzenetére
2 fajta LM klón van. A bal oldali a régebbi, a jobb oldalit nemrég vettem. Láthatóan az “ újnak “ alacsonyabb az a “fészke” ahova a kávét töltjük, kvázi kevesebb is fér bele, tehát a peremtől lejjebb is helyezkedik el, jobban bele kellene mennie a szűkítőnek.
Ha a mester az újhoz passzintotta a szűkítőt, akkor a régiekhez nem lesz jó, s fordítva….
-
hoffman_
nagyúr
válasz
weinmaker
üzenetére
így felettébb érdekes akkor, mert elvileg ugyanaz a setup van nálad és nálam, LM klón meg naprakész tadamm-szett és mégis. most csak ezért rábontottam a GetUpra, majd elkotyogózom végülis, nekem így néz ki 8g tamperelve.
feldobtam még pár képet a teljes folyamatról, elsőre nem találtam el, lehetett volna 7.5g is, meg finomabb az őrlemény. ha eltalálom az őrleményt, nem túl finom és nem marad sok víz a pogi felett, akkor gyönyörűen ki is esik a végén egyben.
-
-
törölt tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Akkor az a baj hogy klón.
Azt hittem arra szabta a mester.Nekem is a fiókban van az IMS, de csak mert nincs már gépem hozzá. Bár nem volt jobb mint a gyári szimpla kosár amit a géphez adtak. Mostanában valami megbízható, szimplára jó karos gépen gondolkodom, Mini Gaggia vagy La Pavoni nem tudom mennyire lenne megfelelő erre a célra, kár hogy a Flairből nincs mini verzió.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
ilyen, úgy tudom ő fut LM klón néven itt.
tamperelni nem tudok, nincs itthon a gép most, hogy képet lőjek, de megnéztem a kosarat és a szűkítőt együtt, szépen illeszkedik. nekem a tamper kialakítás is szimpatikus megoldás, pont szépen lekerekíti a kosár mélyítés szélein a pogácsát. -
-
hoffman_
nagyúr
válasz
weinmaker
üzenetére
szerintem, nem a felkevés a gond, nekem is ilyen kosaram van elvileg. nekem ránézésre annyi tűnik fel, hogy vagy 1-1.5g őrleménnyel túl van töltve a tadamm-féle képeden a másikhoz képest. kialakításból adódóan lehet, hogy a korábbi megoldásod több kávét tudott megenni. én 8g körül, nagy ritkán 8.5g kávéval töltöm a LM klónt tadamm szűkítővel, PY GetUp és Impresso Brazil esetén mondjuk és nincs ilyen gondom.
szerk@ #126268, RetepNyaraB
na ez érdekes, mert akkor tényleg innen is ered(het) a gond. viszont ha kigurulta a tervezési különbséget, akkor nem értem, hogy egy ma vásárolt szűkítő miért produkálja, az én egy éves vásásrlásom meg miért nem.#126265, konzumpro
csak a saját véleményem, de nekem sosem hozott iható eredményt az IMS Single, szerintem az egész koncepciója rossz. -
joeypapa
tag
Sziasztok!
Aki használ Kingrindert (esetleg kifejezetten K4-et): a "0" beállításnak 0-án kellene lennie, vagy természetes, hogy visszamegy még pár klikket? Nekem kb. 0 után 40-ig visszamegy még.
-
válasz
weinmaker
üzenetére
Azt hittem rég javította.
Írtam valahol feljebb, nekem csinált először pár éve és magas volt a betöltő pereme, nem ült fel, mellészóródott pont így. Leszedett belőle talán egy millimétert és úgy tökéletes lett. Csak a plusz postakör volt idegesítő. De az VST szingli volt, ennél nem lesz elég az egy milcsi asszem...
Amúgy nem feltétlenül értek egyet a tamper résszel sem; 9g alatt nem működik, mert 42.3mm - felül az LM kémény szélére. A konkáv él sem győzött meg semmilyen előnyről anno. Minden alkalommal a szélén körben indult meg a lefolyás. Nem lett tőle csatornás, vagy rossz, csak felesleges felhajtás, ami nem optimalizálta a lefolyást, sőt. -
Zen42
tag
Nem tudom, hogy végül rajtam kívül volt-e bátorsága valakinek rendelni a legutóbbi CM tesztpörikből de én nagyon örülök, hogy megtettem mert szerencsésen nyúltam bele. A családnak is rendeltem, ezért ezúttal 2 kilót meg egy El Eden-t (Peru) de annak még pihennie kell.
Meglepetésemre próbapöriként két különböző kávét kaptam. Az egyik Musumba a másik pedig Chambakú. Utóbbiból végül nem pörköltek espressora csak filterre.
Azt kell, hogy mondjam, hogy eddig az összes tesztpöri közül ami nálam járt, ezek eddig a legbarátságosabb, legtoleránsabb babok. Ízre pedig - sose igyak ezeknél rosszabb kávét!
-
-
törölt tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Amúgy hogyhogy szimplázol? Lehet az jó? IMS The Single-t próbáltál már?
-
törölt tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Vegyél egy LM-klón kosarat, abba biztosan jó lesz. Valószínűleg ilyenre lett méretezve.
-
hogyaza
tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Valszeg nincs megkúpolva az alja a Tadammnak,jól mondja sz.zs.Ha jól emlékszek fejből 13 fokos kúpot kell nyesni az aljára.
Ki lehet igazítani esztergán,nem nagy kunszt,de azért ilyen csiliárdos cuccnak ez ciki.
Lőjjél már légyszi oldalnezetből is fotót mindkettőről egymás mellett! -
weinmaker
őstag
Sziasztok!
Segítsetek megoldani egy problémát.
Ezer éve LM egycsészés szűrőt használok tökéletes megelégedéssel, amihez van egy mondjuk úgy, hogy gagyi szűkítőm és tömörítőm. Tadamm-tól érkezett pénteken egy gyönyörűség, viszont a végeredmény nem lett jó. A képeken látszik, hogy a régim tökéletes középre tömöríti a kávét, az Ádáménál pedig felmegy a peremre is, így nem okés. Mi lehet a probléma? Esetleg más nem járt így?
-
tKb.
tag
Köszönöm mindkettőtöknek a választ!
Esetleg mérleg vásárlásban tudnátok tanácsot adni?
Jelenleg az AVC KC803-on gondolkozom, ami 9.990 Ft és az AVX KC200 pedig 17.990 Ft. Ér 8 ezer forinttal többet az utóbbi esetleg?
Ezenkívül Hario V60 Drip Scale-n gondolkodom, itt volna lehetőség használtan 15 környékén.
Vagy van esetleg valami más ami ajánlott lehet kezdésnek?
-
Sped
aktív tag
válasz
kmarci25
üzenetére
Delonghi Dedica, pod-ot is tud és habosítani is.
Teljesen jó gép erre (is). -
stereofan
tag
válasz
kmarci25
üzenetére
akkor nekik valamelyik dupla blokkos gép lenne jó,
amin kapucsinátor fej van, csak beledugják a csövet a tejesdobozba és jön is a hab. grimac, la piccola, spinel: ezeknél van ilyen. vagy egy komolyabb tecnosystem esetleg.vagy sima podos gép plusz egy cremina.
egyszerű tejhabosításra vannak még a manuális tejhabosítók, vagy french pressel is lehet.
-
kmarci25
veterán
Ismertek olyan ese pod-os gépet, ami tejhabosításra is képes viszonylag egyszerűen? Szülőknek kéne, akik nem fan-ok, meg nem szöszölnek a kávéval, de ha lehet, akko a nespresso-nál feljebb lépnének.
-
Zen42
tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Kösz a Hoffmann videót, ezt nem láttam még. Akkor tévedtem, mégis foglalkozott a témával.
Olyat nem írtam, hogy a wdt célja csak a rögmentesítés volna, csak hogy rögmentes őrlemény esetében azt a célt nem kell teljesítenie míg a rögösnél igen. Vagyis egy jó tűs disztribútorral jobb eredményt lehet eléni őrleménytől függetlenül míg egy rögmentesre simán használhatóak a különböző, csak a felszínt elegyengető fém eszközök.Főleg ha úgy van belőve, hogy tömörítsen is.
Régebben erről feltettem ide egy videót. Ha pontosan be van állítva, hogy milyen mélyre menjen le, nem kell tömöríteni és csodaszép lefolyást produkál a kávé.
Csak azért nem szoktam rá merr nálam általában több zacskó is nyitva van és minden kávéhoz át kéne àllítanj ami macera.A másik, hogy ha a kosárban csinálod nem kell a wdt-zés után egyengetőt küldeni a pogácsára csak ha külön edényben rögmentesítesz majd átöntöd a kosárba. De ezt is írtam.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
rastacsz
üzenetére
Lance Hedrick egyik WDT-s videóját azzal kezdi, hogy a "disztribútor" legjobb esetben semmit se csinál, és hogy a kitalálóján kívül akárki nekiállt lemérni a hatását, csak negatívumot tudott kimutatni
Hoffmann meg úgy fogalmaz az espresso puck prep-es videójában, hogy "I'm not a huge fan of them" 
Amúgy többször láttam már azt a félreértést a topikban, hogy a WDT rögmentesítésre. WDT = Weiss Distribution Technique. A rögmentesítés csak az egyik célja, igazából a fő célja az őrlemény egyenletes eloszlatása. Nyilván ehhez első lépés, hogy ne legyen rögös az őrlemény, de a WDT el is oszlatja egyenletesen az őrleményt, nem csak szétcsapja a rögöket. Szóval WDT-nek akkor is van értelme, ha amúgy az őrlő nem rögösít. És pontosan ezért nincs értelme WDT után "disztribútorral" még nekiesni, mert jól végzett WDT után egyenletesebbé már nem lehet tenni az őrleményt, csak rontani lehet rajta.
-
rastacsz
tag
Egyébként James Hoffmann, Lance Hedrick, Kyle Rowsell, vagy valami hasonló, nagyobb kávés témájú tecsős, használ még egyáltalán disztribútort, mert wdt-t igen, de a disztrire nem emlékszem.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Parci
üzenetére
biztos van, aki igen, én nem.
Hoffmann amúgy is szereti az egzakt számokat. bajos lenne mérni a tűvel okozott felületi sérülés során néhány atomnyi sérülést okozó karcok súlyát, illetve ezek korellációját a szűrőlyukak minőségének romlásával, ezért gondolom még kivár a videóval : DDD -
hoffman_
nagyúr
válasz
Zen42
üzenetére
kizárt, hogy még egy vudura elköltsek 50 ezret, inkább casmo előfizu.
most kíváncsiságból belenéztem a kosárba, szabad szemmel, makulátlan. nyilván mikroszkóp alatt ez is csúf lenne, de ha ezen múlik a kávém íze, akkor ennyit hajlandó vagyok benne hagyni
ui.: ez nem apuk tű, hanem 0,3mm 3D nyomtató, amit lecsaptam oldalcsípővel, pontossága és egyenletessége kérdéses, ellenben sose állt még kézbe.
-
Zen42
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Mivel csiszolod le? Vízpapírral szoktam ha valakinek csinálok de sosem lett tökéletes. Nem karcol annyira mintha natúrban hagynám, de ugyanúgy nyomot hagy.
Ékszerésznél láttam egy eszközt amivel legömbölyíti a drótvégeket, de akkor épp nem volt lényeges számomra azóta meg nem jártam ilyen helyen, hogy megkérdezzem mi a neve. Angolul wire rounder tool. Azzal lehet, hogy jobb lenne. -
rastacsz
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az volt az első, amikor a kezembe került, hogy az akupunktúrás tűk hegyét egy 200-as gyémántporos csiszolón megjárattam, hogy tompa legyen és senkinek ne álljon a kezébe. (burkolólaphoz használt kézi csiszoló hasáb)
Plusz alul papír (, az elcseszett kosár miatt).
Így "tompán" nem karcolja a papírt sem... -
Zen42
tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Szerintem neked találták ki a Duomot. Bár sajnos még nem volt hozzá szerencsém, de egész biztos vagyok benne, hogy jobb munkát végez mintha kézzel csinálod és be lehet állítani, hogy mennyire menjen le, nem karcol.
Amúgy igazad van. Mindig lehet valamit jobban csinálni csak kérdés, hogy a befektetett pénznek, időnek és energiának van-e annyi hozadéka, hogy érdemes legyen.A disztribútorok és egyengetők világa ráadásul egy olyan erdő amibe eddig még James Hoffmann sem mert bemenni, nyilván nem véletlenül.
-
-
Zen42
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Miért áll meg a mérés ha csökken a flow? Annak mi az értelme?
Csak csodálkozom. Én egy olcsó századpontos mérleget használok, nincsen félautomata üzemmód meg ilyesmi, ez addig mér amíg a legapróbb változást észleli. Ha meg egy ideig talán egy percig, nem tudom, nincs vàltozás, akkor meg egyszerűen kikapcsol. -
Zen42
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
A kézi (nem Duomo) wdt-zéssel az a baj, hogy elkerülhetetlen, hogy összekarcold a kosár alját. Mikroszkóp alatt egy horror!
Ha meg külön végzed el a műveletet és áttöltöd, majdnem ugyanott vagy, kell egy egyengető.
Vagy megveszed a tűs disztribútort, de ott meg nem mindegy hogy milyen vastagok a tűk és hogyan helyezkednek el, továbbá egyes konstrukciók nem feltétlenül szedik szét a rögöket a kellő mértékben.
Persze legjobb ha nem rögösít az őrlő mert akkor nincs gond, lehet azonnal egyengetni és tamperolni. -
-
zolnagy
őstag
válasz
Zsoltika25
üzenetére
Igen, ott is így van. A full automata mód nincs csak benne, ami a kc200-ban van, de én azt nem szeretem, mert előáztatásnál megáll a csepegés közben, így használhatatlan. A kc200-nál is azt a félautomata módot használom, amit a timemore is tud.
@koxx, mindenképp.

@JózsefK, jó az ötlet, majd egyeztessünk valamit. Anúgy én hozzászoktam, hogy hazafelé nem pislogok.

-
JózsefK
csendes tag
Ezúton kérem kedves kávépörköléssel foglalkozó topiclakókat, akik kilátogatnak standdal, hogy hozzanak koffeinmentes kávét is több okból…. Kb h ne haljunk meg mindannyian és a koffein érzékeny kísérők is tudjanak kóstolni 👍
-
-
-
Zsoltika25
csendes tag
Sziasztok.
Köszönöm mindenkinek a segítséget őrlő és karos gép témában. A gondom megoldódott. Viszont most ismét segítségre lenne szükségem mérleg ügyben. Szükségem lenne mérlegre ami legalább az avx kc200 tudását, gyorsaságát hozza, viszont nagyobb méretben, a gondom a kc200-al, hogy nem igazán fér el rajta rendesen 2 csésze. A maximális méret ami még nekem a tálcán elfér 15x25 -
JózsefK
csendes tag
Ki melyik nap megy a bazárra? Hátha össze lehet futni veletek és akkor arcot is tudunk kötni a csevegő vagy nem személyesen bonyolított üzletek partnereihez. Persze csak ha van rá igény 🙂
-
válasz
asus1
üzenetére
Én vastag talpú tampert vennék; nekem könnyebb vele belőni a vízszintet. 18-as vst-hez pont passzolt szintben. A szingli szett is elég jó tadammnál; lm\vst szimpla esetén viszont így nem nagyon tudsz 9g alá menni, mert a 42.3 tamper felül a belső peremen. Ez nem baj, csak jelzem (konkrétan az enyém van a reklámfotón, én voltam a fejlesztő alany
).
Disztribútort továbbra is úri huncutságnak érzem, én eladtam egy év után (tadamm). Igazából a felső fél centit kevergeti\lapogatja - a vacakabb - simára. Alatta meg ugyanolyan marad, illetve rosszabb, mert két szintű lesz a pogi. Haverok előtt villogni jó. A wdt sokkal hasznosabb eszköz. Disztri az versenyen jó (jobb híján), ahol nincs idő szarakodni. -
asus1
aktív tag
Na, ott tartok, hogy vettem nyitott kart, 12/18g-os IMS-t duplának(majd, ha ezzel megy, akkor VST-t fogom megpróbálni) szimplának LM-t és Reteptől a mérleget
Ami még hiányzik az egy tamper és disztribútor. Na most az 58,5mm-es Tadamm lesz(vastag vagy vékony??) viszont az LM klónhoz 41-es szűkítő és ahhoz tamper, vagy jó ez a komplett szett, ami 42,3mm-es? Ezt ajánlottátok is, ebből gondolnám, hogy itt mindegy a méret
Disztribútorból pedig fb-on árul saját VDT-t nem tudom már milyen tűkkel, amit dícsértek, így az lesz. -
icm
tag
válasz
asus1
üzenetére
Disztribútorból az ék formát ajánlom. Legyen kéznél polírpaszta, mert mind a két oldalát ajánlott felpolírozni, ellenben ráragad a kávéőrlemény. Kb 100-200 huzavona előre hátra és jobbra-balra és kész, aztán jöhet a másik lap. A többi amit mutattál nem próbáltam, így nem is tudom ajánlani.
Reneka szűrőre sajnáltam a pénzt, azt nem tudom milyen szimplában. Baristapro-m van, nem annyira intenzív a kávé íze mint egy VST-vel ahol sokkal több a furat és a kosár kialakítása is más (vagy LM klón). Majd csinálok saját szimpla-dupla közötti kosarat magamnak, hogy biztos olyan legyen ami nem cserélhető semmi másra
-
-
Bazsee71
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Már a kezdetekkor is futott nálam egymás mellett az IMS és a VST, nekem utóbbi sem bizonyult semmivel háklisabbnak már akkor sem, mint az IMS. Csak jobban tetszettek - és tetszenek azóta is - vele az italok.
Abból, hogy hány lyuk van rajta, szerintem nem következik, hogy "jobban folyik", vagy hogy érzékenyebb lenne. Ilyen tekintetben a Reneka lenne a leghisztisebb, közben meg a legmegbocsájtóbb kosár. -
válasz
asus1
üzenetére
Expolygonban van dedikált gaggia és utángyártott is. De az avx fakaros gc teljesen jó. Olyat vegyél, amire ráírták, hogy gc.
Bazsee@ a vst-n több luk van, jobban folyik és ezért érzékenyebb az előkészítésre. Meg az őrlőre is. Te szőrös profi vagy, a srác meg most kezdi. Ja és a vst ugye 3x annyiba kerül. Világos, én is azt használtam egy idő után.
-
asus1
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Duplánál maradok az IMS-nél akkor, szimplánál pedig az LM+Tadamm szűkítő és tamper szettnél.
Nyitott karnál arra gondolok, hogy linkeltem 3 db-ot és amelyik kifejezetten tetszik, az nem biztos, hogy jó a gépemhez(gc) vagy eleve jó-e egyáltalán?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Villanyszerelés
- Milyen videókártyát?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- BestBuy topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Apple asztali gépek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Lego autó dekoráció - RAKD A FALRA
- Új Kipsta agility 100 focicipő (43-as)
- RDX Kara Heavy F6 Felnőtt Álló bokszzsák 183CM / max 150Kg, ingyenes szállítás + 1pár kesztyű
- Cyberpunk 2077 Johnny Silverhand's Samurai bőrkabát! Nagyon jó minőségű bőr!
- Decathlonos 43-as boxcipő, alig használt, hibátlan állapotban
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Írtam valahol feljebb, nekem csinált először pár éve és magas volt a betöltő pereme, nem ült fel, mellészóródott pont így. Leszedett belőle talán egy millimétert és úgy tökéletes lett. Csak a plusz postakör volt idegesítő. De az VST szingli volt, ennél nem lesz elég az egy milcsi asszem...

Csak csodálkozom. Én egy olcsó századpontos mérleget használok, nincsen félautomata üzemmód meg ilyesmi, ez addig mér amíg a legapróbb változást észleli. Ha meg egy ideig talán egy percig, nem tudom, nincs vàltozás, akkor meg egyszerűen kikapcsol.
).
pár éve 5-6 rugóért vettem