Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
asus1
aktív tag
válasz
dis236
üzenetére
Szuper, akkor az 1-esnél maradok az LM-nél egy szűkítővel és tamperrel, viszont itt mindenki 41mm-esről beszél, amit linkeltél pedig 42 valamennyi. Van létjogosultsága vagy jó az a szett?
Illetve, duplánál maradjak a 12/18g-os IMS-nél vagy inkább 12/18g VST? Mennyivel kaphatok jobb eredményt a VST-vel?
A nyitott karról viszont senki nem nyilatkozott. -
beleriand72
tag
Sziasztok FBon már feltettem a kérdést, itt is próbálkozom: Lelit Bianca kb fél éves, újan vásárolt, napi átlag 3-4 kávé (közepes, világosabb vegyesen), Lux szűrt víz (nagyon nagyon minimális vízkö, de inkább semmi), szűrőpatron cserélve, 2 naponta visszaöblítés, fél év alatt 3x Pully Caff-al is, 90%-ban szűrőpapír van a pogácsa tetején vagy puchscreen.
Alaphelyzetben 7-8 mp alatt felépült a 10-11 bar nyomás, ezért a flowcontrolt vissza is vettem7-9 barig. (egy dupla 30-35 mp szokott lenni 18g - 38 g)
Pár napja vettem észre, hogy csapolás végére már csak 4-5 bar a nyomás, így leírom a pontos jelenséget: A max. nyomás jóval lassabban épül fel (15 mp), majd lassan vissza is csökken 4-5 barra. A shot így 50 mp fölötti.
A jelenség vakszűrőzéssel is fennáll (mielőtt a kávéra vagy őrlésre gyanakodnánk). Ugyancsak lassan épül fel a nyomás (nagyon lassan) 15 mp is lehet. Semmi furcsa hang, szétszedni egyáltalán nem szeretném, meg postázni se nagyon.
Talaálkozott valaki ilyen jelenséggel? Javasolták a flow control alatti tűszelep és a körülötte lévő szűrőhenger tisztítását... Nektek ötlet? -
dis236
csendes tag
válasz
asus1
üzenetére
Tadammnál az a menet hogy lehet venni talpat ami a te kosaradhoz jó (szerintem 58,5 vagy 58,6mm lesz neked jó, nem tudom most megmondani hogy pontosan melyik) és ahhoz választhatsz nyelet, amelyik neked tetszik külsőre: talp, nyél.
A kosármagasítót is használom és kosár függő hogy mennyire működik jól. Az IMS kosaramhoz egyáltalán nem tapad, viszont a pullman kosaramhoz meg igen és nagyon stabil is. Szerintem egyébként kicsit nehezebb mint kéne hogy legyen, nem ad hozzá túl sokat a súlya funkció szempontjából de ettől és a tapadástól függetlenül végzi a dolgát.
A zacckiütő az okésnak tűnik és személy szerint szeretem a sajátomat és kényelmetlen lenne nélküle viszont erről specikusan nem tudok semmit, a portafilterek esetén szintén.
-
Zen42
tag
válasz
üzenetére
Én is befürödtem párral, különösen a Kerinci-vel. Felettébb idegesített, hogy olyan finom illata volt és egyszerűen képtelenség volt belőle kihozni azt az ízt amire az illat alapján számítottam. Szóval megértem.
Ellenben járt nálam néhány barátságosabb tétel is ami miatt kíváncsiságból most is tettem egy próbát és meglátom. Ha nem jön be, utána én is leszállok erről a lóról.
Amúgy is jönnek lassan a friss etiópok, a kedvenceim, inkább azokból fogok csemegézni.
(Csak meg ne bolonduljon megint a PID-em. Kb. egy hete visszaállt normálisra, szerintem valahol kontakthibám van csak lusta voltam még szétszedni.) -
hoffman_
nagyúr
válasz
asus1
üzenetére
az ilyen széles (58mm) szűrők, amik 58mm tamperrel elmennek, de szimpla töltést igényelnek, nem szoktak jó eredményt hozni, nekem legalábbis nem vált be. igaz, nem Reneka volt, csak IMS, de klasszisokkal jobb a végeredményem most. itt 41mm-t tamperelsz 41mm a pogácsád, ott pedig 58mm-t, ami menet közben valamivel kisebb, a kosár alján meg megint csak valamekkora. nem lesz konzisztens. illetve pontosítok, nekem sose működött.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
asus1
üzenetére
1 személyesben gyakorlati tapasztalatom alapján ezeket maximálisan ajánlom:
LM mini kosár (nem gyári, de nagyon bevált, cserében árban verhetetlen)
tadamm tamper + szűkítő (ennek szépet ugrott az ára 16-ról, de pazar minőség)egy jó dupla minőségét VST kosárral azért nem hozza, de átlagos vagy jobb szimpla kávékat simán főzök vele 8g körüli őrleményből - ha nem világosabb pöri, akkor akár állítás nélkül is jó a duplához beállított őrlő.
-
törölt tag
válasz
Zen42
üzenetére
Tavaly nagyobb kapkodás volt, ha tesztpörkölés bukkant fel a shopban, most mintha lanyhulna az érdeklődés. Én hálát adtam az égnek, hogy még a fagyóból is elfogyott, azóta a közelébe se megyek.
Jött egy adag Roastopus Black Pearl, uhh, ez eddig is ennyire kerek cucc volt? Még nem sikerült beállítani rendesen, de így is brutál jó anyag lett, nem tudom, hogy az Elizabeth az oka vagy csak jó a csillagok állása, de top minőséget hozott.
VST18ba 18g, alul papír, felül puck screen, 93 fok, 6 mp előáztatás, 18g csepegett le 46 mp alatt, de olyan szirup volt, hogy megállt benne a kanál, szuperül adja az anaerob ízvilágot, bár a tasakon feltüntetett jegyek helyett én totál fehér szőlő ízeket érzek ki. Mostanában nagyon bejön a polip.
-
dis236
csendes tag
válasz
asus1
üzenetére
Szerintem az avx mérleg amit linkeltél az túl nagy ahhoz hogy elférjen egy gc csepptálcáján. A másik jó lehet viszont akkor meg az idő mérését kell máshogy megoldanod.
Szerintem azt kéne elvinned amit retep árul.
Tamperből van ugyan olyanom mint amit linkeltél és nem rossz de nem is a legjobb. Az enyém inkább 58.4mm tehát az én kosaram oldalán (ims 16-22g) hagyott egy kevés kávét. Az áráért nem rossz, viszont akkor már lehet megérné egy kicsit többet költeni és beszerezni egy tadamm tampert.
-
asus1
aktív tag
Kerestem pár dolgot, jók lehetnek ezek nekem? Főként a szűrőkre és karokra, mérlegre gondolok.
IMS 12/18g kosárhttp://bartenders.hu/BaristaEszkozok/IMS-VST-és-egyéb-szűrők/IMS-12-18g%2058mm-SPECIAL
La Marzocco?
https://www.baristaszakuzlet.hu/product.php?id=726
Tamper
https://www.avxcafe.hu/avx-4106-585-mm-es-tamper-redwood?keyword=tamper
Disztribútor
https://www.avxcafe.hu/avx-ye600-585-mm-es-disztributor-akcio?keyword=disztribútor
Zacckiütő
Van értelme?https://www.avxcafe.hu/avx-2013s-rozsdamentes-zacckiuto-doboz?keyword=zacc%20kiütő
Mérleg
https://www.avxcafe.hu/avx-kc803-barista-merleg-2000g-01g-pontossag
1 személyes szűrőkosár
https://www.avxcafe.hu/reneka-58mm-8g-precizios-szurokosar
Szűrőkosár magasító
https://www.avxcafe.hu/avx-2043-8-magneses-szurokosar-magasito-58mmKávétárolónak
https://www.avxcafe.hu/timemore-borosilicate-vakuumos-tarolo-doboz-1200ml
Nyitott kar
Nem tudom, hogy ez jó lehet-e Gaggiahozhttps://www.avxcafe.hu/simonelli-4152-58mm-es-nyitott-szurotarto-kar-redwood-nyellel
Ha nem jó, akkor ez egy másik fa nyéllel, ha lehet cserélni
https://www.avxcafe.hu/gaggia-pro-nyitott-szurotarto-kar
Ez olyan fura nekem (ettől lehet jó)
https://www.avxcafe.hu/gaggia-classic-tsp58-11-nyitott-szurotarto-kar-fa-nyellelSzerintem ennyi lenne “röviden”
Ha valamit kihagytam, jelezzétek. -
stereofan
tag
válasz
asus1
üzenetére
szia,
a gyári kart szerintem ne cseréld le egyenlőre, jó lesz az.
esetleg később majd egy nyitott kart is beszerezhetsz.
tamperből érdemes nézni 58,5mm vagy 58,6mm-es átmérővel, esetleg disztribútort is.
alap kosár pl. egy 12/18g-os IMS,
vagy esetleg egy drágább VST kosár.
egy kis mérleget is kell keresned.az egyszemélyes témakör egy külön műfaj: egyenlőre én félretenném a helyedben (kis tamper+tampersegéd+kosár)
-
Zen42
tag
A CM-nél van megint tesztpöri ha valakit érdekel.
-
asus1
aktív tag
Szisztok,
Elvesztem a rengetegben..
Szeretnék segítséget kérni egy Gaggia Classic 2019 kiegészítők vásárlásával.
Amit hallottam, hogy kell másik az egy kar, illetve ilyen olyan szűrőkosarak és egy tamper, mert a gyárit ne említsük.
1 és 2 személyre is szeretnék kiegészítőket.
Ha valaki tudna segíteni vagy irányt mutatni azt megköszönném. -
zolnagy
őstag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Ach so, akkor az lesz

Köszi egyébként, hogy utánanéztél. Danke sehr!
Viszont én amit próbáltam R/O vizet (pl. a garai zero), ott a tds mérő nem 0-1 között mért, hanem pl a garai zeronál 29-30 volt, ami még mindig csak tizede a csapvízünknek, de nem 0. Tehát akkor lehet tényleg desztvíz. -
Zen42
tag
válasz
Papacoffee
üzenetére
Mekkora RO van a rendszerben?
Ha "mekkora" alatt a membránt kérdezed, az enyémben 100 GPD-s van per pillanat, de ennek nincs jelentősége az eredmény szempontjából. A gyártó viszont számít azt vettem észre. -
Zen42
tag
válasz
PeterAgos
üzenetére
Ha kizárólag kávévízhez használod akkor 50Ft/l-rel elvileg kb. ugyanott vagy mintha RO-d lenne. De ha ezt a vizet használod minden máshoz is akkor már nem éri meg.
A villanyáram pedig ugyebár már nem 50, hanem 70 Ft kilowattóránként, akárhogy is nézzük. Akárkit is kérdeztem, a többségnek ugyanaz a baja, hogy a gáznál még marad tartalék, de a villany már nem fér bele az "átlagfogyasztásba".
Ráadásul a desztilláló nyáron fűt meg az ember nem szeret ilyesmit magára hagyni ha elmegy otthonról. Persze ha van füstérzékelőd...
-
Zen42
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Energiafelhasználás és úgy általában véve költséghatékonyság szempontjából az RO a nyerő, visszasózó nélkül természetesen.
Az enyém jelen pillanatban 2 PPM-es vizet ad, nyáron max. kb. a duplája. Ha extrém meleg van akkor talán egy hangyányival több, de még mindig tökéletes. -
gboszi
senior tag
Én már írtam régebben is, de nem nagyon volt rá foganat, hogy fateréknak üvegmosáshoz van "0"-ás vizük. Ha kell vihettek kipróbálni.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
zolnagy
üzenetére
Pont te posztoltad korábban, hogy rámértél TDS mérővel és 0-1 volt, az nem lehet ioncserélt.
Amúgy gondolom erre gondolsz a magyar DM oldaláról:

Utánajárva ez egyértelműen félrefordítás.
Egyrészt a DM német oldalán nem szerepel ilyen:
Másrészt próbáltam rákeresni a VDE 0510 szabványra. Sajnos pontos leírást nem találtam meg (főleg hogy német szabvány és annyira nem jó a németem, hogy abban keressek), de pl. más terméknél amit ez alapján készítettek azt írják, hogy:

Az "Entionisert" viszont "ionmentesített", nem "ioncserélt". Gyanítom ezt fordíthatták félre a magyar oldalon.De végignéztem pár ez alapján a szabvány alapján készült víz terméklapját, sehol se találtam ioncseréltet, mindenhol csak desztilláltat írnak, vagy ionmentesítettet. Egyedül a magyar DM-es oldal írja ioncseréltnek. Szóval erős a gyanúm, hogy náluk van a hiba.
Szerk:
Találtam egy ilyen doksit: [link]. Ez alapján ez RO víz:
"Das Wasser ist entmineralisiert nach VDE 0510. Die Herstellung erfolgt über eine Umkehrosmoseanlage." ("Umkehrosmoseanlage" a RO, legalábbis google translate szerint
) -
válasz
mézespálinka
üzenetére
nekem nagyon nem jön be a recsegésnél hőfok visszavétel a gene-nél. tudom, hogy így kéne, de ennél a pörkölőnél pont az a bajom, hogy amikor elkezd recsegni, akkor is a nagy hiszterézisű pid miatt sokszor nem fűt és "leállogat" a recsegés a kritikus szakaszban.
a másik, hogy elég inhomogénre pörköl, ezért szoktam hagyni "megállapodni" két köztes hőfokon is.
-
Zen42
tag
válasz
inf3rno
üzenetére
A desztvíz kisüzemi előállítésa drága mert sok energiát igényel az előállítása. Ott éri meg ahol hulladékhőt használnak. RO vizet szoktak még árulni ilyen célokra, az olcsóbb.
Ez a DM-es víz a legolcsóbb. Van még a kávéfőző víz, meg ez. Utóbbiak egy árban szoktak lenni, és ugyanúgy kereskedelmi forgalomban is megtalálhatóak.
Ezek egészen biztosan nem ioncserélt vizek.
Egyébként élelmiszeripari célra ioncserélt vizet árulni véleményem szerint a csalás kategória, az olyan céget azonnal fel kell jelenteni.
(Az orvosi vizek amúgy azért annyira drágák mert azok többszörösen desztillált, teljesen tiszta vizek. Nem egy kategória a mezei desztillált vízzel.) -
mézespálinka
senior tag
válasz
Parci
üzenetére
Köszi!
Megpróbálom majd icipicit tovább, nálam afrikai babra legjobban talán a 200fokra előfűt; betölt; 160fok*4p; majd 235fok reccs elkezdődéséig; vissza 225-8-ra; 0.8-1p után ki; ventis hűtővel hűtve - vált be talán "legjobban"). most egy első szériás Hottop-al próbálkozok, amiben sokkal jobban tetszik a méret, a dob, a hűtés, a láthatóság (nekem teflonháló van a gene-ben), a hallhatóság, viszont ott még annyit sem tudsz állítani mint a gene-vel.[természetesen tudom, hogy ez játék, próbálkozás, érdekesség, nem impresso/cm/etc pörkölés előállítása a cél, inkább a fun]
-
Papacoffee
csendes tag
válasz
PeterAgos
üzenetére
Én is használom a házi desztillálót.
Igaz tavaly ősszel nekifogtam a RO víztisztító összerakásának. Kávé, tea, pálinka készítéséhez elég is volt. Rutinból egymás után legalább két kört ment, ezzel csökkentve a felfűtés idejét és az áram felhasználás. Az akvárium miatt miatt viszont most be kell üzemelni a dupla RO membránost.
Ha valakinek kell az elektromos desztilláló pesti átvétellel dobozában át tudom engedni az enyémet. Írj és megbeszéljük. -
PeterAgos
csendes tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Három éve használom. Ha már meg van, nem csak kávéhoz lesz jó. Nálunk pálinka-főzéshez, teázáshoz, stb. használjuk. A készülékek (vízforraló, kávégép, stb.) patika-tiszták, hetente elfogy kb. 10 liter. Így már mások a számok. Nálunk a kazánházban dolgozik, de egy tömblakásban élő barátom az erkélyen járatja.
Utálnám, ha nem lenne... -
WiZARD
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Áfa benne van az árban, vám nincs.
Télen az se baj ha fűt, nyáron még fűthet a teraszon

Dmbe lehet járni emiatt rendszeresen, vagy csak otthon kerülgetni a raktárkészlet, utána újabb logisztika az üres palackok kezelése...
Lassan kezdem meggyőzni magam, pedig nem is deszvizeztem eddig

(De valahogy azt érzem hogy itthon a központi vízlágyító nem feltétlen kávéra van optimalizálva, hanem inkább arra hogy a zuhanykabin ne legyen vízköves) -
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Hát én se. Max 5-10k, amit költenék rá, és akkor sokat mondtam, a neten meg 30 alatt nem nagyon láttam, igaz azokhoz valszeg tartály is jár.
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Milyen desztillálód van? Én próbáltam gyorsan keresni olcsó desztilláló kolonnákat, aztán simán feltennék egy lábas vizet a gázra egy ilyennel, de nem találtam. Mi anno laboros üvegekkel csináltunk ilyesmit, de fémből strapabíróbb lenne. Szerintem a léghűtés elég lehet, hogy lecsapja a gőzt, talán még hideg vízzel sem kell hűteni.
-
válasz
WiZARD
üzenetére
A desztilláló eszelősen fűt (hova rakjam egy lakásban), aliról vámostul már nem tudom mennyivel lesz olcsóbb, mint itthon.
4L hasraütve ~3kW áram(?), az 210Ft. Oké, jelentősen olcsóbb a DM-nél és tuti desztillált. Én mondjuk hetente 5L-t pacsálok el. Az évente ~32k Ft/DM..? Itthonról két év alatt kezdi behozni az árát. Plusz egy dög műanyag gép, amit kerülgetni kell. Háát, egyelőre nem érzem a bugit
-
Bazsee71
őstag
válasz
WiZARD
üzenetére
Attól függ, kivel beszéltél a BWT-től. Sajnis személyfüggő, hogy mi az ajánlás.
Bestmax Premiummal édesebb, de karcosabb is volt a presszó, Bestprotecttel meg szép balanszos. Nekem kávégéphez pl. kizárólag az utóbbit ajánlották. Aztán van aki meg Bestmax-szal (nem Premium) telepít gépeket. Ezutóbbit azért fogom kipróbálni, mert én is keresek otthonra egy olyan patront, ami ivásra és kávéhoz is jó. -
WiZARD
veterán
válasz
Bazsee71
üzenetére
Pedig a BWT kifejezetten kávégépekhez ajánlja, ezt évek óta nem értem...

Kéne itthonra valami jó+kényelmes víz megoldás, de jó kérdés, hogy mi lenne az.
(azt leírni se merem, hogy mit használok itthon kávéra)
Vagy ott van aliexpressről 30ezerért az a home desztilláló amit itthon 50 körül árulnak. Hamar behozza az árát a bolti vizekhez képest és még rakás műanyag szemetet se termelünk.
-
válasz
PeterAgos
üzenetére
Nem konkrétan erre a válasz, de neked

Különösebb köldöknézés nélkül az ár\érték nagyjából pont lefedi amit írsz. A comandante a legjobb a csészében, ennek viszont ára van és felhasználói oldalról több sebből vérzik. Az óccó kínaiak azok óccó kínaiak, minél olcsóbb, annál. De van egy sweet spot, ez pl a K6, vagy tegnap láttam markecplészen egy bontatlan 1zpresso j max iront 80-ért, az is az.
Válság előtt a jx pro volt ugyanez. -
joeypapa
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszönöm! K4 lett, illetve mérleggel nem döntöttem még, de az is is sos.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
zolnagy
üzenetére
Nálunk analitikai laborban volt ez a probléma, aztán a végén a laborosok inkább csináltak egy saját desztvíz előállítót, mert nem lehetett sehonnan megbízhatóan desztvizet szerezni, mindegyik cég ioncserélttel trükközött, mert ezerszer olcsóbb előállítani. Talán orvosi vizeknél előfordulhat rendes desztvíz, de normál kereskedelmi forgalomban lévő vizeknél eléggé kétséges, hogy létezik e.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
Ludovicus
üzenetére
Közepesre pörkölöm az El Salvadort. Tény, hogy 18 g a K6-al 65-70, a C40-el 115-120 tekerés, a K6-ot, tán a késprofil miatt - nem igazán nehezebb tekerni (a K4-et észrevehetően nehezebb). Úgyhogy jelenleg nálam használati értékben a a C40 vetekszik a K6-al.
C40: magasabb ár, finomabb íz, macerásabb átállítás, sok tekerés, üveg tartály (törtem már el véletlenül)
K6: fele ár, kicsit szétszálazottabb ízek, nem törékeny, gyors.
Mostani eszemmel sem tudom, melyiket választanám.
A K4 is megéri az árát, bár nekem zavaró volt a tekerési erő-igény. De hát ugye közel a hetvenhez😃 -
hoffman_
nagyúr
válasz
OPiiPO
üzenetére
nem vagyok egy nagy vízszakértő, de napi két presszó esetén max az koffi ízében lesz változás a fiziólógiájában egy felnőttnek nem sok. mire átmegy a pogin amúgy sem desztvíz lesz. gargalizálni persze nem ezzel kell haha.
korábbi munkahelyemen ipari mennyiségben volt szükség desztvízre, 3 körös ipari szűrőn jött a cucc 5-8μS körül ha jól emlékszem, napi 1000+ liter. vasalóba hoztam akkor is dögivel, de mire rákaptam a koffira, már sajnos nem voltam ott

DM vízzel etetem a GC-t már lassan másfél éve, mióta nincs norda, Rao recept alapján keverem. fragolánál van a gép, én sajnos nem merek pepecselni vele itthon, kértem, hogy nézzen rá a blokk belsejére is, kiderül mit csinált vele egy év alatt ez a víz. kb havi 5L megy át rajta, év 60-70 max.
-
iatti
aktív tag
válasz
zolnagy
üzenetére
én dm-es kutyultról váltottam garai zero-ra. ebbe nem teszek semmit. egyenlőre bejön, majd esetleg pár év múlva derül ki bojler leszedésnél, hogy milyen. akit érdekel az új fórumozók közül, az keressen vissza hogy nézett ki a gaggia bojlerom kb két év sózott víz után
kb egy hónapja voltak képek. -
zolnagy
őstag
-
joeypapa
tag
Ma/holnap tervezek AVX-ről rendelni K4-et, valakinek esetleg vannak hasonló tervei? 3 db-tól 48e Ft, szívesen berendelem én
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Cathfaern
üzenetére
Szoktunk járni Müllerbe elég sűrűn, majd körülnézek, aztán veszek 2 litereset. Akkor olcsón meg van oldva, meg ennek is adok egy esélyt. Én nem számítok nagy különbségre, de most már tényleg érdekel. Kisavazom előtte a gépet meg a tartályt, aztán átmosom desztvízzel, csak hogy tényleg ne legyen semmi torzítás.
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
inf3rno
üzenetére
DM és Müllerben is van desztillált víz 5L és 2L kiszerelésben is. Azt persze nem tudom, hogy csak rákamuzzák-e, hogy desztvíz

De én több mint egy éve azt iszom kávéra (napi 2x1.5-2 dl filterre), még nem haltam meg
Meg a topikban szerintem többen is vannak akik ennél régebb óta desztvízeznek DM-es vízzel. -
inf3rno
nagyúr
-
Bazsee71
őstag
válasz
inf3rno
üzenetére
Tudtommal nincs most - legalábbis könnyen elérhető - bolti víz, ami jó lenne kávéhoz. Legegyszerűbb megoldás a DM desztvíz visszasózva. Abba most ne menjünk bele ismét, hogy emberi fogyasztásra alkalmas/nem alkalmas, itt a fórumban visszakereshető, párszor ki lett tárgyalva.
BWT Bestprotect valóban nem túl jó ivásra, van egy mellékíze, viszont presszóhoz perfekt. Jelenleg nem tudok olyan BWT patront, ami ivásra és kávéra is alkalmas lenne. Ilyen célból a közeljövőben a sima Bestmaxot ki fogom próbálni. A Prémium változata a fehér cucc (hozzáadott magnézium talán?) lerakódás miatt nálam kávégépre no go. -
inf3rno
nagyúr
Találtam ténylegesen desztvizet: [link] Mondjuk a leírása külön vicces: "Felhasználásra kész demineralizált víz, 5 l / kanna. Spermahígító készítéséhez, valamint vízfürdőben és sterilizáló berendezésben való használatra a vízkőképződés megelőzésére." A lényeg, hogy orvosi boltokban beszerezhető 500ft/L áron, és akkor talán tényleg desztvíz, nem ioncserélt. Bár otthon is le lehet desztillálni a megfelelő géppel. Teszek vele egy próbát, majd visszajelzek hogy tetszett másik vízzel.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ez az ár/érték arány egy elég csalóka dolog (nálam éppen az "elfogadható áron vegyünk elég jót" megfelelője), nincs sok köze a minőséghez. Ha őrlemény-minőség (lásd: örömfaktor) oldalról kell szubjektív sorrendemet felállítani, akkor az így néz ki: C40+RedClix: 10/8, K6: 10/6, K4: 10/5. Presszóra, mindhárom van itthon, hasonlítgatom óket. Itt ár/érték versenyben a K6 nyer. Csak hát alatta van a C40-nek.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Zen42
üzenetére
Én már ittam sokszor ilyen vizet kávé nélkül is, nem lett bajom tőle. Érezni az ízén, ha megromlott. A legtöbb palackban ennél jóval többet áll, igaz ott megvan a mikrobiológiai tisztaság is. Az a baj, hogy ioncseréltet csak kocsikhoz kapni, az meg gondolom emberi fogyasztásra alkalmatlan, egy reverz ozmózisos gépre csak ezért meg nincs kedvem beruházni, amíg ténylegesen nem próbáltam ki, hogy mekkora a különbség, és hogy megéri e nekem. Talán körülnézek, hogy lehet e kapni pi vizet palackozottat, talán egyszer megéri. Talán annál is van ásványi anyag kivonás a deutérium kivonás mellett.
-
-
válasz
mézespálinka
üzenetére
igazából nincs a gene-nel valódi mozgástér szerintem, de a saját lelkem megnyugtatására: 125 fokra előmelegítem, utána 125 fokon 3 percig, aztán 185 fokon 3 percig, aztán 230-235 fok között, és amikor elkezd recsegni, akkor jobb híján, kitrükközendő a hülye 5 fokos hiszterézisű pid-jét, folyamatosan fűtök vele egy olyan 0,7-0,8 percig, aztán ki és nem lustán tüdőből fújom a babokat.
a lényeg, hogy az első reccs közepe táján már ki kell kapni őket. relatíve világos presszó az innen még olyan 0,5-0,6 perc.
-
válasz
lszlfrng
üzenetére
na, erre nem is reagáltam. gratula, elég hardcore otthoni cuccnak néz ki! jóval az én büdzsém fölött, sajnos, de ha lehet vele tényleg profilozni normálisan, akkor végülis "nem drága". lehet vele? vagy alapvetően nyomatni kell recsegésig tiszta erőből, aztán ki, mint a gene-nel?
-
Zen42
tag
válasz
inf3rno
üzenetére
Arra utaltam, hogy írtad, hogy visszatérsz az aktívszeneshez, de attól az még ugyanaz csapvíz marad, még ha ki is szűröd belőle a klórt, vagy csak állott vizet használsz. (Semmi értelme, meg hogy 3-4 napos állott vizet nem innék az is ziher.)
A kávé szempontjából nem a klór a probléma. Az is, de nem az okozza, hogy elmegy a kávé íze. Az "oxidáltat" úgy értettem, hogy ahhoz hasonlít, nem azt, hogy a víz oxidálja.
Egyszerűen csak arról van szó, hogy a kemény (csap)víz nem alkalmas kávé készítéséhez. Bp-n és az ország területének nagyobb részén ez a probléma. Nálad is, hiszen írtad, hogy 20-as a vízkeménység. Azzal kávézni borzalom lehet és a Szentkirályival is pont ugyanolyan lesz vagy rosszabb. -
jelentem, most tartok ott, hogy tudok olyan filtert pörkölni a szutyok gene-nel, amit aztán örömmel iszunk meg. ahogy a presszók, úgy ezek sem hozzák a specialty pörkölők kávéinak összetett ízvilágát, viszont finoman savasak-gyümölcsösek, nem mokkásak, jellemzően valamiféle meggyes ízre lehet asszociálni.
(üveg hario v60 edény + harisnya filter)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
inf3rno
üzenetére
"Mondjuk ha már így szóba került, megpróbálom majd 5 literes szentkirályival kíváncsiságból, hogy van e különbség az ízében."
Ne próbáld meg, csak rosszabb lesz. A csapvízzel nem a klór a probléma, hanem a benne oldott ásványi anyagok mennyisége: túl sok a kávéhoz. Ásványvízben meg még több van. -
Tomace91
senior tag
Akkor ipari meg gyári fasza és az IMS GA 200 IM ami agyon van magasztalva odakint, meg nem éppen a legjobb.
Kartömítés: használt volt ez tény. Kb. 2 éves volt és ez alatt a 2 év alatt kb hetente 1-2 alkalommal volt használva, mikor kivettem teljesen puha, látszólag és érzésre teljesen hibamentes volt, sőt az újjal összehasonlítva sem éreztem azt, hogy keményebb lenne, de ez már teljesen lényegtelen mivel megszűnt és másnak is segített a Dallas story és hamar megoldódott a problémája szerencsére. Már csak emiatt is azt mondom, hogy megérte a sok szenvedés, hozzászólás és tanács, mert más is hasznát tudta venni.
-
icm
tag
válasz
Tomace91
üzenetére
Pont az ipari vagy a gyári a jó, ahogy Retep is írta. Külföldön nem igazán használják az ipari felsőszűrőt. Nem is nagyon rézcsöveznek, nem is szűkítőznek. Nem mennek annyira bele, megveszik Shades papa pid kitjét vagy mostanság belerakják a gaggiuino-t és akkor megérkeztek (az út feléig). Kiti fizetések is mások, nincsenek rászorulva, hogy egy 150ezres gépet a végletekig tuningoljanak.
Ami a Dallas szintű kartömítés történetre vonatkozik egy lényeges maradt csak ki: használt volt. Azért szűnt meg mert nem egy használt több éves tömítést kezdtél el használni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én bízok az itthoni csapvíz minőségében, mondjuk erősen település függő. Fehérvár, Veszprém rendben van. Az eddigi tapasztalat, hogyha rendszeresen van használva, akkor 3-4 nap nem gond. Talán még 1 hét sem, 2 hétnél viszont már elszaporodik benne valami, ami miatt új-műanyag íze és szaga lesz a cuccnak, gondolom a műanyagot kezdi el bontani vagy a benne lévő adalékanyagokat. Kulacsokkal is jártam már így, azok könnyen befertőződnek. A szódabikarbóna, ami segíteni szokott rajta, a savazás valamiért nem használ. De ilyen a géppel eddig csak egyszer volt, amikor elutaztam, és elfelejtettem előtte kiönteni a tartályt, azóta figyelek rá. Akkor szoktam savazni, amikor a gépet is, talán havi egyszer, amikor jelzi. Ha úgy vesszük kvázi lassan folyó víz van benne, a pangáshoz meg az kell, hogy sokat álljon és sose cserélődjön.
Mondjuk ha már így szóba került, megpróbálom majd 5 literes szentkirályival kíváncsiságból, hogy van e különbség az ízében.
-
-
Tomace91
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Hát megpróbáltad.
Amúgy észrevettem én is, hogy az amerikaiaknál és angoloknál ez a fajta IMS felsőszűrő kifejezetten ajánlott cucc [IMS GA 200 IM], nem tudom miért. Már csak kíváncsiságból is, itt ki mit gondol róla?
Az ["ipari"] tudom, hogy nem ajánlott, de ezzel azaz érzésem, hogy ugyanaz a helyzet. -
válasz
Tomace91
üzenetére
Most problémázik valaki fész gc csoportban ugyanezzel, írtam neki - emlékezvén pont rád - de aszongya vadonatúj cafelat tömítése van. Mondom másnak is volt és mégis, de nem hiszi. Jönnek a marha bonyolult megoldásokkal sorban (nálad is volt jó pár), semmi sem segít, meglepő módon. Kezdve persze az ángliusoknál valamiért teljesen endgémnek számító ims vízterítővel

inf3rno @ az elég undinak hangzik így elsőre
Szerintem a csapvízben levő dolgokat kb. a klór tartja féken. 3-4 nap után nem biztos, hogy szeretném mikroszkóppal megnézni mi a helyzet (akkor sem, ha utána leforrázod őket). S akkor még a csapvíz általános öszetételéről nem is beszéltünk. De nem támadásnak szánom, csak kifejezetten furcsának találom.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- ÉV ELEJI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
- Lenovo ThinkPad // T - Széria // X1 carbon // X1 Yoga 2-in-1 // és a többiek... 3-12. gen.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Szerintem a csapvízben levő dolgokat kb. a klór tartja féken. 3-4 nap után nem biztos, hogy szeretném mikroszkóppal megnézni mi a helyzet (akkor sem, ha utána leforrázod őket). S akkor még a csapvíz általános öszetételéről nem is beszéltünk. De nem támadásnak szánom, csak kifejezetten furcsának találom.