Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apophis
őstag
Kutatóként kezdőknek az a tanácsom (bár fogalmam sincs, hányan vagyunk itt
), hogy a doktori képzésének helyét nagyon gondosan válassza meg, minden szempontból. Ne maradjon ott bármilyen kis vacak laborban csak azért, mert úgy könnyű. Szépen nézzen utána a témavezető hallgatóinak: hány év alatt végeznek, ezalatt milyen cikkeket szülnek, utána hova kerülnek (ez mind publikus adat). Mennyi kiegészítést adnak? Ezért hány napot várnak el? Ipari, külföldi kapcsolat? Akit az ipar érdekel, az kezdjen el ott dolgozni, aztán egy érdekes témával kezdje el később a képzést, sokkal jobban megéri. Nyilván akadémián ez egy elvárt papír, de az a 4-5 év könnyen lehet kvázi elvesztegetett, ha csak úgy beleugrunk. -
Dare2Live
félisten
válasz
blt-blog
üzenetére
Szerintem ~2011-2023közt egyetem elvégzése után könnyű és egyre könnyebb volt ITsként állást találni. Ez különösen igaz a 2020-2023as időszakra. Ott diploma elött állásbörzén levadászták akinek volt két keze, lába... Nem te jelentkeztél. Hozzád jelentkeztek a HResek. Ezekben az időszakokban érdemi tapasztalat, 8hban végigürizett egyeteme nélkül is felvettek kb mindenkit.
Ami durva az 2008-2010 volt. Nagyon sok cég épített le 20-50%ot, ment csődbe rengeteg 1-10év tapasztalattal rendelkező került utcára, alíg volt pozi kiírva. Amikor igen arra alapből volt 2-10év tapasztalattal rendelkezöből 200+jelentkező.
---
Az egyértelmű, hogy az első pár évben sokkal fontosabb a fejlődés mint a pénz.@mandlee
"Enterprisenál mindenre IS van ember"
Pontosan. Van külön network, storage.... minden team is. Nem lehetőség hanem úgy kell csinálni, hogy nyitsz ticketet. Evvel aztán érdemi tudást nem is lehet összeszedni. -
mandleee
tag
Ha már így nosztalgiázunk, én pl. lehúztam pár évet karrierem elején egy közepesen nagy cégnél, külföldi piacra dolgoztunk. Rengeteg értékes tapasztalatot szereztem ott, kezdőként nagyon jó volt. Én ahogy receptre felírnék minden fejlesztőnek egy normális multis enterprise fejlesztést (bár ez is ritka
) , úgy szintén hatalmas tapasztalat a serpenyő másik végét is megtapasztalni. Enterprisenál mindenre IS van ember, addig egy kisebb cégnél mindenbe bele lehet tapasztalni, amire esélyed sincsen egy nagy cégnél.
Hogy melyik a jobb választás, azt magának kell tudnia, de ha az ember behatóan ismeri az Erő mindkét oldalát, akkor könnyebb a választás.
-
A Zéé
addikt
válasz
tototos
üzenetére
Mondjuk engem talán ez zavart a legjobban hogy nem a tudás számít hanem az hogy jókor voltál e jó helyen.
Ez mindig is így volt, mindig is így lesz... Egy-két elhibázott döntés 20-25 éves kor környékén, és simán meg tudja pecsételni az egész életedet. Így utólag látom már én is azt a 2 momentumot, amit rosszul kezeltem annó, és ez már végig fogja kísérni az egész életem. Szar dolog, de ez van már.Ha már életutak:
2005-ben érettségiztem, aztán BME Építőmérnöki kar Bsc-n. 2010-ben kötelező szakmai gyakorlat után felvettek volna a gyakorlati helyemre, de a "hr" nem hagyta jóvá, mert éppen akkor állt teljesen földbe az építőipar. Ekkor kaptam gyakornoki fizuként nettó 500 Ft-ot. (első momentum: lehetett volna jobban erőszakoskodni kicsit, hogy vegyenek fel, mert kapcsolat is lett volna hozzá, csak büszkeségből nem akartam, hogy a hátszél vigyen be valahova)Majd ugrunk egy kicsit, 2013, semmi munkalehetőség építőiparban, a nettó 600 Ft-os órabér igényemre azt mondták, hogy nem kitermelhető (nem hivatalos munkahelyről többet kerestem...), ekkor passzív féléveket pörgettem az egyetemen is, és voltam sofőr, raktáros, árukihordó is. (második momentum: le kellett volna szarni, hogy viszonylag jól keresek, és van egy viszonylag kényelmes életem, erőltetni kellett volna az egyetemet, hogy legyen legalább papírom...)
Ismét egy ugrás, 2015 első szakmai munka, nem igazán szerettem a munkakört, de 1000 Ft nettó órabért kaptam, mellette megcsináltam a diplomát is.
Ezt a melót hagytam ott 2016-ban havi nettó 150k-ért, ami összességében kisebb fizetés volt, mint az előző helyen, nem is volt jó fizetés, de legalább már rendesen bejelentett munkahely.
Innen léptem a következő helyre 2017-ben 250k nettóért, ami még mindig nem volt veretes fizetés, de végre azt tudtam csinálni, amiért anno az egészet elkezdtem...Aztán költözés BP-ről vidékre 2020-ban a nettó 310k-s fizetésről nettó 450k-ért ugyanazzal a munkakörrel és felelőségi szinttel, mint a pesti helyen.
És így érünk el mához, amikor nettó 700k csenget a bankba minden hónap 10-én, igaz azóta a felelőségi köröm is több, és a konstans létszámhiány miatt a munkateher is nagyobb. Mostanság kezdem egyre jobban azt érezni, hogy ismét nincs arányba a fizetésem a feladatokkal, de most megint gödörben van a szakma, nem nagyon van lehetőség felfelé mozgásra.A 2011-14 közti időszak egy olyan lyukat ütött az életembe, és olyan hátrányokat szedtem össze abban a 3 évben, amit sosem fogok tudni már visszahozni. Részben saját hibákból, részben amiatt, hogy az építőipar abban a pár évben történelmi mélypontokon járt folyamatosan.
-
carapace
tag
válasz
Poultier
üzenetére
Még anno 2002ben felvettek gyakornoknak egy viszonylag nagy IT tanácsadóhoz. Volt valami projektjük a Malév-nél, az interjún elmondták, hogy hát azon kell majd dolgozni, segíteni a tapasztaltabb tanácsadóknak.
Na, amikor megjöttem, az első pár nap semmi feladatot nem adtak, csak ültem ott mint egy rakás szerencsétlenség - utána aztán elkezdtem verni az asztalt, hogy szeretnék valamit csinálni, erre levittek a raktárba, hogy rakjak rendet a szekrényekben. Na ehhez képest két hét alatt sikerült szintet lépni, mert akkor már fénymásolást is rám bíztak. Élmény volt. -
Poultier
tag
válasz
I02S3F
üzenetére
Egyetértek, bár elég nagy szívás volt 2012-ben bekerülni a Telekom gyakornoki programjába. Kb. 200-an írtuk a tesztet a Krisztina körúton, de 31 gyakornoki hely volt.
Aztán hiába vettek fel, mert az 50-es csapattársak annyira féltették a helyüket, hogy semmi releváns taskot nem adtak, csak az excel tologatást.
-
vzozo
senior tag
válasz
I02S3F
üzenetére
Ez egyébként az egyetem alatti gyakornoki pozíciókra is vonatkozik. Igaz, ugyan, hogy veszélyezteti az időben történő végzést, de egy ilyennel garantálva van a nyitott ajtó egy szakmába vágó pozihoz!
^ THIS ^
Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány ismerősöm vagy kolléga / HR-es kérdezett rá a hosszabb egyetemi évekre.
"Dolgoztam közben, tapasztalatot szereztem."
Válasz: "Jah, oké."
És ennyi. Vállrándítás, senkit se érdekel.
-
tototos
addikt
Érdekes olvasni amiket irtok. Én 2007ben érettségiztem majd egyetem. BSc után egyből tudtam volna állást kapni(2011-2012) de mentem MScre. Már az utolsó félévemben kaptam teljes állást( a HR közölte hogy pont nem érdekli hogy BSc vagy MSc elég ha mérnök vagy). Közel 10 évet dolgoztam egy helyen viszonylag jó karrier úttal, igaz volt aki BScvel feljebb jutott. Mondjuk engem talán ez zavart a legjobban hogy nem a tudás számít hanem az hogy jókor voltál e jó helyen.
-
mandleee
tag
Azt a mai napig tartom, hogy óriási butaság az első munkahelyen azt nézni, hogy mennyire fizetnek jól, nem ott kell megkeresni a nagy pénzt (akármit is jelentsen az).
Kedves pályakezdők! A legfontosabb tanács, amit itt lehet olvasni. Sajnos nagyon nehéz megállapítani egy munkahelyről elsőre, hogy mennyire lesz jó hely fejlődés szempontjából, de el kell kezdeni valahol.
Ha már megvan a megfelelő tapasztalat, utána sokkal könnyebb lesz jobb fizut kiharcolni. -
Elég hasonlóan érzek én is. 2007ben sikerült pénzügyi szektorban elkezdeni dolgozni, egy adag diákhitellel a nyakamban, sőt, eleve azt az ajánlatot fogadtam el a sok közül, ahol a legkevesebbet fizettek
A szerencse tényleg nagyon fontos.
Azt a mai napig tartom, hogy óriási butaság az első munkahelyen azt nézni, hogy mennyire fizetnek jól, nem ott kell megkeresni a nagy pénzt (akármit is jelentsen az). Az elején lendületet kell venni olyan irányba, ami tetszik/jól megy. -
blt-blog
junior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Erdekes ezeket az eletutakat olvasni, amiben egy kozos van: egyetem elvegzese utan nehez volt munkat talalni. Azert tartom ezt erdekesnek, mert mar elso eves koromban is IT-s voltam, linuxokat telepitettem, halozatokat terveztem - nyilvan egy tapasztaltabb mernok keze alatt. De mar harmadeves koromban is mernok poziciom volt egy rendszerintegratornal, ugyfelekhez jartam, oktatast tartottam, hibat javitottam, terveket keszitettem. Mire az utolso evhez erkeztem (es ez majdnem 2x annyi ideig tartott, mintha tanterv szerint haladtam volna) mar tobb eve nyolc oras munkam volt IT-ban es csak a laborokra jartam be, mert kotelezo volt. A diplomaosztomra sem mentem el, nem vettem ezert ki szabadsagot.
Nem allitom, hogy okos dolog volt egyetem mellett dolgozni es huzni - halasztani a tanulmanyokat, de legalabb elhelyezkedesi problemam sose volt (eddig - aztan meglatjuk mikor kerulok en is leepitesre).
-
-
vzozo
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
OFF-nak az offja.
De ez megfogott:az állami támogatás dolog szerintem Budapesten totál irreleváns már.
Ugyan mind Magyarországon, mind itt németben elkerültek a támogatások, mindent vérrel-verejtékkel értem el, de talán pont emiatt is csak nevetni tudok azokon, akik kiemelik, hogy "de a német állam is támogatja az ingatlanvásárlást."
Jah, bizonyos feltételek esetén pártízezer euróval. Ami itt München környékén kb. ahogy írod, talán szerencsés esetben a konyhát be tudod rendezni, sokra nem megy vele az ember...
-
-
tototos
addikt
Hát nagyon sok múlik szerintem az időponton. Persze mindig vannak kivételek, ahogy a te példád is mutatja, hogy 2010 körül elég jó áron lehetett lakást venni. Én pl akkor még az egyetem padjait koptattam így nem sok esélyem lett volna venni, plusz nem is éreztem ennek akkor a súlyát.
@Vision: szerintem egyre nagyobb a szerencsefaktor a dolgokban. Nekem ilyen pl az állami támogatások.
-
Tényleg azon múlik az életed, hogy aktuálisan x vagy y évben, válságban vagy sem kerülsz a munkaerőpiacra?
Igen, azon. Számtalan tanulmány született erről (elveszett generációk). Az meg tényleg sokszorosan szerencse kérdése, hogy mire viszed az életben...egy bizonyos szint fölött. -
vzozo
senior tag
Azért érdekes látni a hozzászólásokat, sokatoknál idősebb (nem öregebb
) vagyok, de ilyen-olyan okok miatt csak 2007-ben szereztem infós diplomát. Értsd bulika, diákszervezetek, és persze belekóstoltam a munka világába is párhuzamosan az egyetemmel.És 2005-6 körül azért már nézelődtem meg jártam interjúkra multikhoz is, hogy aztán milyen lesz a 40 órás melós lét, és igazából nagyon, de nagyon nem fogott meg semmi sem. Se kihívás, se fizetés terén.
Aztán pont diplomázás előtt jött egy lehetőség (pontosabban kettő is) szembe, amiből az egyik bejött, de egyébként a másik is álommeló lett volna. Pont a válság előtt, sikerült bedolgoznom magam, próbaidő vége, stb. annyira jól ment minden, hogy kb. egyből vettem egy bp-i lakást is (nyilván hitelre.)
Az említett másik melónál mindenkit layoffoltak 2009-ben, szóval utólag okos az ember, de jó, hogy az nem jött össze. De igazából én a válságból semmit sem éreztem, sőt, talán a legjobb éveim voltak sok tekintetben.
Miért is írom ezt le? Mert kiba' szerencsésnek, szó szerint szerencsésnek érzem magam, hogy ez bejött. És amióta gyerekeim vannak, azon agyalok, hogy ők hogyan fognak elhelyezkedni majd. Tényleg azon múlik az életed, hogy aktuálisan x vagy y évben, válságban vagy sem kerülsz a munkaerőpiacra? Még ha lehet is korrigálni, azért van egy extra nehezítés a dologban.
Bár addig még van pár év, egyelőre éljünk mi túl ebben az AI-os világban, aztán ki tudja mi lesz 10 év múlva...
-
válasz
D1Rect
üzenetére
Pontosan. Senki se akart itt igazán kormányt váltani, amíg mindenkinek jutott a koncból. Most, hogy már nem csak a söpredéknek vannak napi megélhetési gondjai azonnal megy a hőbörgés. De most se a rendszerszintű problémákkal van gondja a legtöbb embernek, csak a napi betevője után kapkod.
Nyilván nem azokról beszélek, akik ide kommentelnek, hanem a választást eldöntő öntudatlan tömegről.
-
válasz
PainKiller13
üzenetére
Jajj, hát ez nagyon jó.
Akkor csak annyi a dolog, hogy jó helyre kell húzni az X-et.
Máris sokkal jobban fogok aludni, senkinek semmi más dolga nincs.
20+ éve húzom az X-et, de sose az nyer akire én gondolok 'szt sose változik semmi, de majd próbálom jobban húzni legközelebb. Lehet azt kéne, hogy arra kéne húzni akit nem akarok, hogy nyerjen.
Dare2Live: Ha annyira egyszerű lenne, hogy kint van az asztalon 100mFt, aztán X azt hazaviszi.Tök jó lenne. De 100 millió 10m autópályára elég, aztán ott bizonyítsa valaki, hogy pontosan azon a világon egyedülálló 10m-en pontosan milyen műszaki tartalommal kell bírni és jogos-e, vagy lehet belőle építeni 10.5m-t.
66zio: Köszi, de nem érint a bejelentés, csak mint egy nagyon tipikus példa, hogy 35 év alatt nem sikerült rendes mederbe terelni a bérleti piacot, pedig minimális adót kellene fizetni. -
tototos
addikt
válasz
Dare2Live
üzenetére
Amúgy én pont hasonlót éltem/élek át. Viszonylag gyorsan eljutottam egy szintre majd ott jött a stop mert ugye itthon nem volt szükség staff esetleg principal szintre. Ott vagy a 30as éveid elején (5-10 évet dolgoztál) előtted még legalább 30(többszöröse annak amit eddig dolgoztál) és nem látsz fejlődési/előrelépési lehetőségét csak pár százaléknyit ha pont téged választanak ki 50 hasonszőrű sorstársadból.
-
Dare2Live
félisten
válasz
D1Rect
üzenetére
A VSZben mindenhol urambátyám cucculiuzmus volt, sok esetben rosszabb állapotok mint nálunk. 10éves távon ki lehet mászni belölle. Kemény jogállammal elrettentő törvényekkel. pl 100millió+os lopások eseténe teljes kiterjedt vagyonelkobzás és "rács rács bilincs bilincs". És igen nagyon mély ami van. 500milliárd "vagyonvesztés" és egy feljelentés sincs minden oké. És sorolni lehet napestig.
Fejétől bűzlik a hal. Meg attól hogy valaki mentegeti sött mindha helyeselné a fentit, hogy de ám a festő se ad számlát.
Meglátjuk jobb lesz e. -
válasz
Dare2Live
üzenetére
Magyarországon több generációra van az, hogy ne lopjon az aki hozzáfér.
Akkor lesz visszaszorítva a korrupció, amikor a szakinak nem azzal kezdi az árajánlatot, hogy "számla kell?"
Vagy amikor az emberek nem tekintenek extra szabadságként a táppénzre.
Amikor nem kérdés, hogy akit felvesznek, az nem 4 órában, nem napi bejelentéssel hanem munkaszerződéssel van.
Majd amikor valaki kivesz egy albérletet, akkor nem kérdés, hogy bejelentkezhet-e a lakásba és van-e szerződés.
Ha ezeken minden túlvagyunk, akkor lesz alap, hogy nem nyúlunk bele a közösbe.
Addig meg csak hőbörögni lehet, hogy "hát nincs pénz erre-arra, lopnak!".
Sajnos az egész ország megoldja okosba, ezen nem fog változtatni az, hogy most a másikra húzom az X-et, pedig tudom, hogy sokan ebben az illúzióban vannak. -
Dare2Live
félisten
válasz
D1Rect
üzenetére
Erre van a jogállam. Ahol van ott nem lehet mindent szétlopni. Ahol nincs ott hosszabb távon csak a lecsúszás van, mindent is szétlopnak.
Amit írtál azt kétlem. Az autoriter-oligarchikus rendszerek jellemzője, hogy csak a hevrok lophatnak szabadon. Más próbálja arra lecsapnak.@tototos
Az "Életkori diszkrimináció az IT-ban"nál se mondanak megoldást. Magát a jelenséget vesézik. Avval ugye sokat foglalkozik a piac, hogy mennyire nem kell a junior de ez érinti a 40/45+os réteget is.@kovsol
Pont amikor multkor "beszéltünk" beugrott, hogy mennyire számít, hogy mire kerültünk és mennyire nem volt beleszólásunk. Nekem tuti semmi. És most mennyire nem mindegy, hogy egy felfutó techre kerültünk vagy egy olyanra ami 10+év múlva leszálló ágba kerül. És még bevillant, hogy amikor léptél én is akartam de nekem adtak fizuemelést, neked nem. Lehet szerencséd volt, hogy te nem kaptál.
c'est la vie -
eddie17
addikt
88-as vagyok, és most találtam meg tavaly azt az irányt amit szeretnék csinálni.
Előtte minden voltam, kivéve sírásó. (Persze nagyrészt tech vonalon, de nem IT).
Jövőre pedig megyek felsőoktatásba ebből, és utána nagyjából kimaxolni "öreg" koromra amit csak lehet.
Sosem késő elkezdeni
-
Évek óta lappangó információként most kiderül, hogy a társaság jelentős része Pollack, vagy más PTE kar...
-
carapace
tag
Én 2003ban végeztem a pécsi közgázon. Utána elmentem egy évre pályázatírónak az egyik pécsi önkormányzati céghez minimálbérért
Ott aztán rámvertek mindenféle infós témákat, aztán egy évre rá az egyik ex-évfolymtársam szólt, hogy keresnek rendszerszervezőt a Daten-Kontorhoz, át is mentem oda kb háromszoros pénzért, és ott ragadtam 9 évre.Volt baja annak a cégnek is, de becsületükre legyen mondva, a válság alatt nem raktak ki senkit. A csapatom főleg az Elcoteqnek dolgozott mindenféle logisztikás témákon, aztán amikor az bedölt, akkor elkezdtek mindenféle kisebb témák jönni innen-onnan, de a koherencia valahogy kezdett szétesni. Végül, amikor a T-Systems átvette az egészet, nagyon durván beesett a színvonal, meg jöttek ilyen hülyeségekkel, hogy nyomkövetőt raknának a telefonunkra, ott is hagytam őket, és kimentem külföldre.
-
Dareiosss
senior tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Baromi nehéz évek voltak. A válság elött se állt a családom túl jól. A válság után meg teljes csőd, ha tehetném biztos nem vállalnám fel újra a szülők problémáját, hanem minél messzebb mennék. Naiv idióta voltam és nem láttam, hogy az én életem fog gallyra menni, mert persze az ember semmit nem kap vissza belőle, az csak a mesében. Így ez az életközepi válság még nehezebb, ilyenkor rádöbbenni, hogy nem sok mindent értem el abból amit szerettem volna, pedig tele voltam tervekkel. Én már mindenkinek azt tanácsolom, hogy fiatalon az ember magával törödjön, valósítsa meg a céljait, mert ha akkor nem figyelünk oda, olyan hátrány lehet belőle, ami már nem ledolgozható.
-
Dare2Live
félisten
Kis podcast ajánló_
[link] Platón ragadt informatikusok klubja
"ambiciózusabb pályakezdő informatikus akár 5-7 év alatt el tud jutni a senior szintre, elérve akár az itthon jellemző bérplafont is. Ezen a ponton túl azonban sokan úgy érzik, hogy megrekedtek. Elsőre meglepőnek tűnhet, de mégsem az, hiszen innen mind fizetésben, mint pozícióban nehéz továbblépni, lévén a magasabb engineering besorolások, a staff vagy a principal itthon ritkaságnak számítanak. Ez lenne a mid-career krízis, ami sokakat érinthet itthon is."[link] Életkori diszkrimináció az IT-ban
"Az ageism, vagyis az életkorral kapcsolatos előítélet és diszkrimináció az IT-ban hatványozottan jelen van, akár már 35-40 évesen is bele lehet futni. Itt a 67. kraftie podcast! A nagy techvállalatoknál a medián életkor 30 év körül van, ami önmagában bizonyíték az ageism jelenségre, ami szinte kódolva az iparág DNS-ébe. A versengő közeg, a gyors technológiai változások ideális táptalaja az életkorral kapcsolatos előítéleteknek, amit a startup kultusz, az óriási produktivitási kényszer csak tovább táplál. A jelenlegi munkaerőpiaci trendekkel megjelenő erősebb munkáltatói filterezés pedig már senkit nem kell meglepjen. A friss adásban magáról a jelenségről, megjelenési formáiról, illetve az általa okozott károkról is beszélgettünk." -
I02S3F
addikt
Kicsit én is leírnám a sztorim. 2015-ben végeztem mérnökként. Számomra fontos volt az iskola a kezdetektől fogva. Ugyan nem ebben helyezkedtem el, utána - ismerőstől - jött egy ajánlat. Adminisztratív munkát végeztem. Kevés pénz, és kevés munka volt. Azt a tapasztalatot nem vihettem tovább, merthogy más ilyen munka az országon belül nem volt. Hasonló sem. így - a kevés munka, sok szabadidő párossal - elkezdtem egy mérnökinfó foszk-ot. Ez rendes mérnökinfó képzés volt a DUE-n, csak 2 éves volt a 3,5 helyett és nem mérnök informatikus lettem, hanem "csak" rendszergazda.
Az akkori munkahelyem - ennélfogva - elővettek helpdesk-esnek, de a fizu maradt. Majd dobbantottam. 1,5 szerese lett a fizum és most is heldesk-esn vagyok. És egyébként élvezem, mert a felhasználók is és én is örülök, ha egy problémát megoldok. Van benne kihívás (fontos, hogy számomra kihívás, lehet egy tehetségesebb embernek nem az volna.)
-
Dare2Live
félisten
válasz
Qtya123
üzenetére
Élmény volt 2008 a pénzügyi válság alatt Pécsen végezni. Végtelen jelentkezés után felvettek sw teszternek aztán Lehman csőd elvitte a céget én még a próbaidőmet se töltöttem ki.
Minimálbérrért elmentem volna akárhova bármire tesztelni, "kodolni", network bármi de 0 pozi volt meghírdetve ha igen kb még interjúig se jutottam. Ahogy kb senki.
Aztán voltam EON supportnál (nem élveztük egymást próbaidő végén elküldtek), igény szerint angol tolmács BATnál, villanyszerelő, pc boltban szervizes. Az angol tolmács kivételével mind minimálbér volt sött be se jelentettek... "Irigyeltük" azt akit protekcióval felvettek minimálbérért kórházi rendszergazdának!
Az egész über szar volt. Aztán 2011ben érezhetően elindult minden felfele, német tudásom miatt felvettek multihoz supportra és azóta is ott vagyok. Ami necc mert amit supportálok az erősen visszaszorulóban máshoz meg nem értek.@Dareiosss
Na igen pénzügyön végezni 2008ban az még ITnél is szarabb lehetett....szerk:
Lassan feltenném a kérdést: Ki Pécsi/végzett Pécsen? -
válasz
Dareiosss
üzenetére
87-es vagyok szintén. 2006-ban letoltam egy évet. Rossz volt. 2007-ben intézmény váltás miatt miatt elkezdtem dolgozni. Igazából elég gyorsan találtam melót. <1hónap. Helyileg Pécs volt. Majd 2008-2012 mérnök infó Bsc. 2012-ben gyakorlatilag azonnal lett munkám. Igaz a pénz nemn volt acélos, meg borítékos...stb. De úgy gondoltam valahol el kell kezdeni... Azóta 3 helyen dolgoztam tavaly novemberig, amikor is az első olyan hely volt ahová CV-t kellett leadnom. Nem keresek extrém kiugróan és nem is vagyok nagy tehetség. Ismerték a munkám és ez alapján szavaztak bizalmat. A szerencse ahhoz kellett, hogy ezek a lehetőségek előálljanak.
Anno a válság időszakában eléggé tele is volt a gatya, hogy mi lesz... -
-
-
avl
senior tag
válasz
PainKiller13
üzenetére
full egyetértek. (…1985-ben….érettségiztem
) -
Qtya123
őstag
válasz
PainKiller13
üzenetére
Igen. És úgymond ez a félelmem. Hogy a gyors változás csak tovább fog gyorsulni és eljön az az életkorom, mondjuk 55-60 évesen, amikor már sehogy nem tudom értelmesen lekövetni.
-
Dareiosss
senior tag
válasz
Qtya123
üzenetére
Talán az informatikai vonalból még később is lehetett profitálni. De a többi az katasztrófa volt, én pénzügyesként 2009-ben végzettként totál megszívtam, persze szülők munkanélkülik lettek, 2 kisebb testvérrel, fel kellett vállalnom a család jövőjét is az enyémért cserébe. Nekem a végén már csak külföld jöhetett szóba, ahol úgymond gyorsan nagyobb fizut lehet keresni, de a lemaradás és a kiesett 8 év már soha nem jön vissza, karrierem meg a tanult vonalon már soha nem lesz, amit nehéz elfogadnom, mert szerettem volna azon belül maradni.
-
Qtya123
őstag
válasz
Dareiosss
üzenetére
Jelen!
86os. Válság kellős közepe, friss mérnök infós diploma, Pécs. Hokit fizető állami cég rendszergazdai állására jelentkeztem, vagy 30-40 ember volt berántva egyszerre interjúra…. Akkoriban összesen kettő haverom tudott Pécsen elhelyezkedni friss diplomásként IT-ban. Mindkettő programozó zseni volt. Kis KKV-nál, kicsi pénz, az is félig zsebbe és sokszor több hetes csúszással.
Utána mikor kivirágzott a piac, nyilván jól jártak, de szigorúan Budapesten.
Én sofőr akartam lenni, de ugye szülők és a tanulj fiam. Szóval később egyáltalán nem is akartam az IT irányt venni, de szerintem jól alakultak a dolgaim, csak unom, hogy mindig változik valami. -
vadger
tag
Valóban sosincs késő, ahogy PainKiller13 írja.
87es vagyok, 2005 érettségi, majd műszaki informatika (5 éves egyetemi), egy év után láttam nincs esélyem (matek és programozás se ment akkoriban). Átmentem az akkor induló mérnök infó BSc-re, hátha az jobb lesz (LOL), 3 év után otthagytam azt is. Utána voltam benzinkutas is, és rájöttem valamit muszáj lépnem. Önfejlesztés, hálózatokról tanulás, majd 2011-ben felvettek Telekomhoz, hálózati technikusnak, kábelek huzogatása, hibaelhárítás az ügyfelek padlásán kúszva, stb.
Onnan irodai melóra váltás, munka mellett levelezőn egy gazdinfó bsc, közben folyamatos tanulás. Lépkedtem cégek között, mindig arra a területre ami érdekelt. Ma már cloud vonalon mozgok, ott is főleg a hálózatokkal, főállásban, mellette külföldi ügyfeleknek contractorkodok. Néha bennem is felmerül, hogy kb 5 év lemaradásban vagyok, de még mindig jobb itt lenni mint a benzinkúton, és hálát adok a sorsnak. Ha benzinkúton járok, mindig adok jattot a kutasoknak...
Sosincs késő! -
PainKiller13
őstag
87-es vagyok, 2006ban érettségiztem, mentem az ELTE-re proginfre, ahogy szülők akarták, 5 évig kínlódtam aztán otthagytam, dolgoztam PC szervizben utána, steel service centernél szellemiként, persze bagóért, voltam angliában szerencsét próbálni (2013ban), tényleg nehéz korszak volt, de 2014ben elkezdtem a gépészmérnökit és 2018ban befejeztem, 2022ben a mérnökinfót, amit most januárban befejezek. Sosincs késő, a karrierutam meg nem sokkal előrébb olvashatod. Amúgy minek teszitek offba itt?
-
mcs
veterán
válasz
Dareiosss
üzenetére
88-ban
A legtöbb évfolyamtársamnak sikerült szakmán belül normálisan elhelyezkednie, akik mintaterv alapján időben, legfeljebb egy éves csúszással végezték el, én pedig a duplájáig húztam, és úgy döntöttem, hogy ennyi bukás után inkább nem erőltetem tovább a programozást.
-
Dareiosss
senior tag
Megkérdezhetem melyik évben születtél? Anno 85-88 as generáció szívta meg teljesen. Mikor végeztek az egyetemen, semmi munkahely nem volt (2008-2012 válság). Sokan mentek nyugatra dolgozni, de 80-90% nem tudott a tanult szakmában elhelyezkedni, utána meg a szar önéletrajz miatt a frissen végzettekkel szemben is alul maradtak.
-
mcs
veterán
Műszaki cikk értékesítő és árufeltöltő is voltam. Az első 4 évet szerettem, de managerváltást követően egyre jobban kezdtem megutálni az egész helyet, majd az igazgatóváltás koronázta meg, és az utolsó évemet árufeltöltőként fejeztem be. Így utólag bántam meg nagyon, hogy nem vettem komolyabban a mérnök infó szakot fősulin. Hátha lesz egy szebb reinkarnációm.
Az ismerősödnek szuper, hogy boldog és feltételezem, hogy megfelelési kényszere sincs igazán.
-
mrots
tag
"mert mérnöki végzettséggel egy madarasban kötöttem ki"
Ha ez a madaras teszkot jelenti es tenyleg valami penztaros vagy arufeltolto akkor engem nagyon erdekelne, ha nem titok, hogy miert. Volt egy evfolyamtarsam a BME-n, okos gyerek volt, sose volt gondja a tanulassal, mernok lett o is, azota a harmadik orszagban lakik a csaladjaval, egy percet nem dolgozott mernokkent. Dolgozott konyhan, epitkezeseken, varrt, gyakorlatilag barmit megcsinal. Sose kerdeztem miert, nem akartam megbantani, lathatoan boldog volt. Ami tok jo dolog es nincs vele semmi gond. Csak azt nem ertem, hogy ehhez minek kellett az egyetem? Ha nem mernokkent fozott volna etterem konyhajan akkor rosszabb lett volna a kaja? -
gergo5991
őstag
Nemrég itt vázoltam a tervemet béremelést illetően.
A héten megtudtam újabb leépítés lesz, tőlünk is engednek el embert, mert hogy az AI elvégzi helyettünk a munkát, ami nem igaz, de ez már lényegtelen.
Örülök ha maradhatok, szerintem ezek után meg se próbálok béremelést kérni. Meglássuk.Pár hónapja kb 30 embert engedtek el.
-
mcs
veterán
Rossz karrier úttal hiába akarnak sokan váltani, esélyt sem adnak nekik. Már én is fel vagyok készülve arra, hogy sose lesz több munkahelyem itthon, mert mérnöki végzettséggel egy madarasban kötöttem ki. Ezt meglátja a többség az önéletrajzomban, rögtön a halálomat kívánják.
-
horush
addikt
válasz
kadet93
üzenetére
Mondjuk az éttermezés is már csak alig drágább, mint Pesten. Októberben voltunk Amszterdamban pár napot az ADE-n, és akárhova mentünk étterembe, nem éreztem azt, hogy lényegesen több lenne, mint itthon. 2020-ban voltam utoljára Hollandiában, akkor még minden legalább dupla áron volt, most meg kb. hasonló, vagy csak ilyen 10-20%-kal több.
-
sakal83
addikt
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Ertem, hogy atalgot latok munkakoron belul, de ha a csak azonos nemu van, akkor ki lehet kerni azvatlagot? Illetve ha egy no es egy ferfi van ugyanolyan poziban, akkor az atlag konnyen kitalalhato. Jol gondolom?
-
sakal83
addikt
Sziasztok
Most ismerkedemna bertranszparencia iranyelvvel
Nekem jogom lesz, hogy a noi munkatarsaim berszintjet kikerjem aki azonos feladatot vegez vagy a ferfiet is kikerhetem?
, es ha 5%nal nagyobb a kulonbseg akkor kikenyszerithetem h emeljek hozza az enyemet?
Kicsit kodos nekem, hogy ez nemi alapu lesz kizarolag, vagy munkakorhoz kotott.
-
Egon
nagyúr
-
Egon
nagyúr
Ez nem tűnik rossznak, ha valaki ilyet keres:
Mid / Senior IAM Engineer Keycloak, Vault állás | Security | 1dea | Távmunka | No Fluff Jobs Hungary -
-
Alcsi69
senior tag
Igen, az a baj hogy nem reg jottem ide, meg a probaidom se jart le, de mar latom hogy ez nem lesz jo. Az elso ket hetre azt mondtam, hogy jo volt, mert ott meg ismerkedtem a Revittel, ujdonsag volt. Most meg hogy latom hogy ezen a projekten kivul minden IS ilyen, es ugyanugy szethajtos mindegyik, tegnapra kell minden, elegge elment a kedvem.
Szerencsere most ossze tudtam hozni nehany energetika temaju pozira interjut.
Igen, Revitet kell hasznalni, meg meg egy szamomra ismeretlen progit, de arra a tobbiek azt mondjak hogy borzalmas.

-
válasz
Poultier
üzenetére
Szerintem egy kifejezetten fasza város. Sajnos ez a típus Magyarországról teljesen hiányzik (~600 ezres). Megvan benne a nagyvárosokra jellemző infra, de mégis élhető méretű. A belvárostól zöld lakóövezet 10 perc sétára elérhető, ami Budapesten esélytelen.
Söpredék persze van, de ebből a szempontból nem emelkedik ki a többi Ny-Eu nagyvárosból.
-
PainKiller13
őstag
válasz
kadet93
üzenetére
Igen ez így nagyon korrekt, szerintem az emberek jó része erre vágyik, itthon lényegében elérhetetlen ezek nagy része. (totál döglött minden) A 2-2,5k eur meg ha család mellett döntesz akkor is fedezni fogja. Hosszútávon meg olyan nyugdíjad lesz amiből ugyanezt az életszínvonalat egy olcsóbb de szép országban megengedhetitek.
-
kadet93
tag
válasz
PainKiller13
üzenetére
Nem Rotterdamban elek, hanem Amsterdam mellett egy kisvarosban. Ami jelentosen dragabb, mint Budapesten itt is, az a lakhatas, tomegkozlekedes es az ettermezes/egyeb szolgaltatasok. Gyerek egyelore nincs, autot se tartok fent, de heti 1-2 date night/brunch, evente 3-4 utazas befigyel, kulturalis esemenyekre jarunk heti szinten a bartnommel, kb havonta egyszer kocsmazas a haverokkal... En torlesztot fizetek, ami ~1200 havonta, ceges business cardom van illetve tudatosan kezelem a kolteseim, figyelek az akciokra, igy 2000-2500eur kozott meg tudok takaritani havonta es osszehasonlithatatlanul jobb eletszinvonalon, kiegyensulyozottabb munka-maganelet mellett elek, mint Pesten.
-
-
PainKiller13
őstag
-
426os
őstag
válasz
kovsol
üzenetére
Aki mindig korrekt helyen dolgozott és minden el volt számolva, az nem érti, hogy hogyan létezhet ez a jelenség. Aki viszont világ életében sz@r helyen dolgozott, ebben szocializálódott, az ezt szokta meg, eszébe sem jut, hogy máshogy is lehetne. Plusz ugye ott van a céges agymosás, ami kisebb-nagyobb mértékben mindenhol jelen van (egy család vagyunk, máshol se jobb, most épp nincs pénz több emberre stb stb). Szomorú, de ez van.
Új hozzászólás Aktív témák
- Amit látnod kell 80’ – 90’ évek, egész estét betöltő mozi filmjei.
- Hardcore café
- Warhammer 40.000
- Elektromos autók - motorok
- PlayStation 5
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Gigabyte alaplap topik
- További aktív témák...
- Asus Rog Strix G513 Laptop Eladó!
- Mobil LTE hotspot router TP-Link M7200 V4 4G/LTE 150Mb/s,WiFi 2,4GHz 300M
- Four Connect Stage2 2x10mm2 prémium hangfalkábel Nakamichi banándugókkal
- ÚJ BONTATLAN MacBook Pro Air 13 - 16" Apple M1 M2 M3 M4 MAGYAR Billenyt AZONNAL DEÁK TÉRNÉL Átvehető
- APPLE Airpods PRO 3 , Airpods 4 Airpods Iphone 14 15 16 17 Bontatlan Új DEÁK TÉRNÉL AZONNAL Átvehető
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Lenovo 90W szögleges laptop táp + kerek átalakító egyben eladó
- Új, Aktiválatlan iPhone 14 (128 GB) (rendelhető)
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 7 3700X / RTX 2070 Super / 32GB DDR4
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
), hogy a doktori képzésének helyét nagyon gondosan válassza meg, minden szempontból. Ne maradjon ott bármilyen kis vacak laborban csak azért, mert úgy könnyű. Szépen nézzen utána a témavezető hallgatóinak: hány év alatt végeznek, ezalatt milyen cikkeket szülnek, utána hova kerülnek (ez mind publikus adat). Mennyi kiegészítést adnak? Ezért hány napot várnak el? Ipari, külföldi kapcsolat? Akit az ipar érdekel, az kezdjen el ott dolgozni, aztán egy érdekes témával kezdje el később a képzést, sokkal jobban megéri. Nyilván akadémián ez egy elvárt papír, de az a 4-5 év könnyen lehet kvázi elvesztegetett, ha csak úgy beleugrunk.

)