Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Madwe

nagyúr

Szerintem az életigények elinflálása is jelentősen közrejátszik ebben a tendenciában.
    Régen elég volt egy sima ház, ma már közel passzívházat kell építeni mert az a hatékony - meg az mozgatja a pénzt, növeli a gdpt...
    Régen elég volt egy sima autó, ma már űrtechnikát kell kötelezően beletenni. mert az a hatékony, meg az mozgatja...
    Régen elég volt egy ingyenes tévéadás meg egy vezetékes telefon, akinek hboja volt az felső középosztály volt kb, ma már a netflix, hbo és spotify, korlátlan mobilnet s gigabites otthoni net kb létszükséglet.
    Régen elég volt a pincéreket megfizetni annyira, hogy a régi igényeiket elérjék, ma már mindezt a létszükségletet el kell érjéj, emiatt ez az éttermi, fodrász stb árakban meg kell jelenjen.

Kollektíven egyre több s egyre igényesebb dolgokat tekintünk alapnak (mindekozben az anyagok, ételek egyre silányabbak) s mégis folyamat csak többre vágyunk.

Ezzel nem feltétlen azt mondom hogy ez baj - ez vitte előre az emberiséget. Ahogy azt se vitatom, hogy mind magyar, mind globális tendencia lenne e az alsó s középréteg egyre inkább lecsúszása. De lehet én első körben a szükséglet vs igény szintjén néznék körbe, valamint - bár tudom ez a jövedelem topik - lehet kicsit jobban eltávolodnék az élet ennyire anyagias vizsgálatától.

Új hozzászólás Aktív témák