Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• ekkold

Topikgazda

válasz razorbenke92 #97546 üzenetére

Nagyon sokáig vas-kloriddal marattam én is, később aztán kevertem hozzá egy kis sósavat is: picit gyorsabb lesz, hosszabb élettartamú, és talán kevesebb trutyis rozsda gyűlik össze az alján. Aztán kipróbáltam a sósav hidrogénperoxid koktélt, és soha töbá mással. Gyors (1...5 perc), átlátszó (jól látszik benne a panel ahogy fogy a réz). Negatívum: kell szellőzés, mert klór szabadul fel, de ha kicsit hígabb oldatot csinálsz ami nem 1 perc alatt végez (hanem 5...8 perc alatt), akkor a klór nagy része oldott állapotban marad a folyadékban, azaz közel sem lesz olyan büdös. Anno vagy kivittem erkélyre a tálat, vagy a tűzhelyre tettem és beindítottam az elszívót (nem szagelnyelős, hanem ki van vezetve a cső a szabadba). Igazából egyik sem nagy macera, mert kárpótol az, hogy percek alatt kész. Az elhasznált (oldott rezet tartalmazó) vas-kloriddal nem tudom mit szoktatok kezdeni, de pl. a használt sósav-peroxid keverékkel (szép átlátszó, kékes-zöldes színű) még szépen le lehet maratni a wc-ben a vízkövet is. :)

Manapság már én is úgy látom, hogy nem éri meg a sok időt + vegyszerekkel vacakolni, mert nagyon olcsón és kiváló minőségben gyártják a távolkeleten. Nekünk meg szinte a nyersanyag ára nem jön ki annyiból, nem beszélve a rászánt időről. Ezt az időt inkább tervezésre, vagy más hasznos dologra fordítom.

Új hozzászólás Aktív témák