Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#46336) cenzor


cenzor
tag

Sziasztok!

Egy kisvállalatnál üzemel belső használatra egy Win7 gép, mint szerver. Kb. 5 kliens használja, egy ügyviteli program szervere fut rajta, illetve emellett file szerverként is használják. 4 db 500 GB-os hdd van raid 10-ben üzemeltetve.

Azért írok, mert még nincs probléma, de szeretném ha nem is lenne. A vinyók adatai:
4x - WDC WD5000AZRX-00A8LB0
Raid típusa: RAID 10
Raid vezérlő: alaplapi (Gigabyte Z68MA-D2H-B3)
Működési idő: 1756 nap
Hőmérséklet: 36-38°C
Minden SMART érték OK

Szintetikus tesztekben a raid jól teljesít. Azonban a mindennapi használat során az ügyviteli szoftver meglehetősen lassan reagál, illetve ha valaki elindít egy másolást a szerverre / szerverről, akkor minden kb. nullára lassul. Elképzelhető, hogy ez valami szoftveres / driver probléma, de még nem sikerült rájönnöm, hogy hogyan tudnám orvosolni. Mindig az motoszkál a fejemben, hogy egyszer ezek a lemezek el fognak hullani és akkor mi lesz. Külső gépre adatmentés történik, de jobban szeretném, ha tervezetten kellene a rendszert újratelepíteni és nem mondjuk a nyaralásom közepén hívnának ezzel :)

Azt szeretném tőletek kérdezni, hogy reális kérés lehet-e a cégvezetés felé, hogy a gond nélkül működő, de szerintem már korosnak számító lemezeket cseréljük újakra? Mennyi ideig szoktátok üzemeltetni a lemezeket? Gondolom nem kéne megvárni, míg valami történik.

Illetve, ha cserére kerül a sor, akkor az ilyen alaplapi raid vezérlés megfelelő, vagy érdemes arra is esetleg költeni?

Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.