Hirdetés
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Gurulunk, WAZE?!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kenguru99
senior tag
válasz
gyenesmartin
üzenetére
Minden autónak van egy típusbizonyítványa, amiben rögzítve van az hogy milyen gumival, felnivel lehet szerelni. Ettől eltérni csak egyedi engedélyezési eljárással lehet. (sok pénz, sok utánajárás).
Persze ettől még ezt a szabályt (is) sokan megsértik. Kockáztathatsz, lehet hogy sosem lesz belőle problémád, de lehet, hogy egy balesetnél nagy bajba kerülsz miatta.
Te döntesz.
@tboldi
A dísztárcsa karmai jellemzően leszedik idővel a festéket. Ha neked nem az tök jó. Amúgy keresek jó állapotú gyári wagon R+ acélfelnit.
-
No.01
addikt
válasz
gyenesmartin
üzenetére
Nem mondanam, h rosszabb, inkabb felesleges. Igy viszont, h a felni sem eredeti igazabol azzol is lehet gondod a vizsgan. (remeljuk nem lesz)
A felnit nem gondolnam, h ugy ellenorzik, mint a gumit. Azt azert lenyegesen konyebb osszehasonlitani, h mi van a gumi oldalfalan es az auto B oszlopan a kis tablazatban. -
No.01
addikt
válasz
gyenesmartin
üzenetére
Nemreg segitettem valakinek es ha jol tudom akkor az a felni nem is 8.5-es hanem 8-as.
...es a gumi csak akkor mehet fol, ha szerepel a gyari alternativak kozott egyebkent balesetnel es vizsgan is lehet ebbol problema.**Megneztem a 245-os nincs a listan, ettol fuggetlenul azt csinalsz amit akarsz.
-
rbalint88
veterán
válasz
gyenesmartin
üzenetére
Biztositassal lehet problema karesemenynel, akar szerzett, akar okozott.
Slett27: egy jo rozsdatlanitas es szinter kell neki
-
slett27
addikt
Sziasztok !
Szeretnék acélfelnit tartósan festeni, mert gyári festés kb 2-3 év alatt elkezd rozsdásodni és már nagyon idegesítő. Én szeretem ha esztétikailag is rendben vannak még ha sima acélfelni akkor is.
Gumi festék spray ezzel neki lehet állni ?
Vagy tudtok ajánlani jobb módszert ? Egyáltalán a rozsdát sima rozsdaátalakítóval kezeljem vagy rozsdamaróval ? Köszönöm a segítséget !

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
gyenesmartin
üzenetére
Akkor még nem olyan öreg pedig...
-
Snoop27
őstag
válasz
Snoop27
üzenetére
Fel is rakták a gumikat, hihetetlen mekkora különbség van a régihez képest, pedig az se volt gyenge, Dunlop, viszont nagyon el voltak kopva. Jobb a tapadás, kigyorsitás is, jobban egyben van az autó, az utóbbi időben olyan érzés volt vezetni, mintha jegen mentem volna, furcsa volt, de mindenképp megérte a cserét.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
gyenesmartin
üzenetére
Mennyi idős? Mikor gyártású? Azért annak tapadnia kéne ebben a 20+ fokban ha nem nagyon öreg.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
gyenesmartin
üzenetére
A PC picit jobban tapad huvosben de ezek nyari gumik, nyilvan nem a +5 fok az idealis nekik hanem a 25.
-
marquuard
veterán
Sziasztok, Opel Astra H ferdehátúhoz (2010) keresek átlagos négyévszakos gumit. Tesztek alapján találtam kettőt, amik árban nagyon hasonlóak. TESZT
- Hankook Kinergy 4S2
- Kleber Quadraxer 3Átlagos futásteljesítményről nem találtam megbízható infót, de egyébként évente 5-6ezer km-t ha futni fog a kocsi. Pár szezon után úgyis csere. Melyiket javasolnátok a fenti kettő közül?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
gyenesmartin
üzenetére
Remek, akkor ne várj rá. Ezek szerint a közeljövőben biztos nem...
-
Két részletben akartam a cserét az anyagiak miatt - de most meglett a rá való, és kijönne egy komolyabb előre, ezért estem gondolkodóba.
Jah, a vectra-n nincsennek ilyen úri dolgok mint esp, nem kell aggódni, h beleszól a vezetésbe
És igen, ha hajtja az ember a gépet akkor figyeljen és lehetőlegmindenképpen megfelelő körülmények között csinálja
Köszi, VP4 lesz a választott
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
body007
üzenetére
Nem vagyok híve a gumi mixelésnek, elég egy elnézett kanyar, akár rajtad kívül álló okból (útszéli turista, szembejövő motros, stb) és már meg is pördültél. Az a baj, ha nincs tapadás akkor még az ESP sem ment meg tőle...
Ha van pénz Continentalra is akkor inkább célszerűbb lett volna 4 középkategóriás gumit venni (pl Vredestein, Hankook, Kumho). Azért ajánlottam a Taurust mert lowbudget megoldásként a Taurus alsópolcos ugyan de azok között nem a legrosszabb a felhasználói tapasztalatok alapján. 2 kollégámnak is van és én is próbáltam. De ha van lóvé akkor azért lehet fölé lőni bőven.
De ha előre akarsz jobbat akkor a Hankook VP4 (ujabb mint a VP3) jó választás.
-
A kormányzott / hajtott kereken (elől) lenne a komolyabb gumi, hátul meg a gyengébb. Nem akarok rallyzni de ha jó az út / időjárás akkor szeretem az autót meghajtani a hegyekben - kokszosodás megelőzése címszóval
Olyat igazából (normális körülmények között) még nem tudtam összehozni, h a hátsó tengely akart volna megcsúszni - ezért gondtam, h oda jó lesz a taurus. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Snoop27
üzenetére
Nyugi ebben sincs konszenzus.
Általában a jobbat teszik hátra, mert úgy kisebb az esélye a megpördülésnek, túlkormányozottságnak (amit az úrvezetők nehezebben kezelnek). De ha elöl van a jobb annak is van létjogosultsága. Fékezéskor előre terhel a kocsi és vízen sokat számít mennyi a mintamélység elöl (aquaplaning), ha alulkormányozott a kocsi (márpedig gyárilag szinte mindegyik úgy van hangolva, hogy az legyen) később jelentkezik, az első kerék érintkezik először a vízzel, így ott optimális a nagyobb mintamélység (a hátsógumi (egyenesfutáskor) már az első kerék nyomában fut ahonnan ellökte/felvette a vizet az első gumi).Szóval van érv/ellen érv mind a kettő mellett.
Nálad a 4x4 miatt is fontos a cserélgetés, a középső difit jobban kíméli ha egyenletes kopottságúak a gumik elöl/hátul.
-
Az mennyire ördögtől való, h tengelyenként más típusú gumit tegyek fel? Ezt a taurus-t inkább hátra, előre meg inkább conti sc5-öt vennék

Vagyis nem vagyok elzárkózva más márkától sem - ami tudja nagyából amit conti

pl: HANKOOK VENTUS PRIME 3 K125
amit néztem
vagy esetleg:
PIRELLI POWERGY -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Cseri0058
üzenetére
De mi az új feni pontos mérete? 7" széles?
205/55R16 nem egy drága méret és szabályos is akkor azt nyugodtan tedd fel. 2 cm-el szélesebb a gumi oldalfaltól-oldalfalig mérve (ami nem egyenlő a futófelület nagyságával). Olyan nagy érdemi különbség nincs. Inkább a nagyobb felni súlya ami jobban visszafoghatja az autót nem az a max 2 cm gumiban.
-
Cseri0058
őstag
Sziasztok!
Adott egy dacia logan 2 1.2. A gyári mérete 185/65 r15
Vettem rá régebben felnit, amire 195/55 r16-os gumit vettem.
Az új felni szélesebb mint a gyári 6,5colos illetve et számban is nagyobb a gyárinál.
Gondolkozok 4 évszakos gumi vételén, amiből ugye a 195-ös gumi drágább mint a 205-ös. Az ajtóra amúgy 185/65 r15 és 205/55 r16-os méret van írva.
Ahogy nézegettem a jelenlegi gumit, van olyan hely ahol kb. 2 centire van kasztnitól. Ha jól gondolom, akkor 195 és 205-ös gumi között 1 keréknél oldalanként 5mm-el szélesebb csak?
Illetve nem lenne sok egy ilyen kocsira a 205-ös gumi? -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Snoop27
üzenetére
Igen, a 4x4-es autóknál átlóban szokták cserélni a gumikat (kivéve ha kötött forgásirányos, illetve bonyolítja a helyzetet ha aszimetrikus mintájú a gumi). [link]
De nézed meg a manualt, hogy az autógyártó mit ír. Van ahol hiába 4x4-es a hajtás, ott is csak az elsőt és a hátsót cserét írják, oldalt nem váltanak (pl Subaru).
-
Snoop27
őstag
Az mennyire lehet igaz (4x4 esetében), hogy ha 2 gumi kopottabb akkor azokat nem hátra, hanem átlósan teszik fel?
-
Snoop27
őstag
válasz
gyenesmartin
üzenetére
Sok jót olvastam a PC7-ről, ok, hogy kevés km-t megyek vele évente, de a biztonság számomra az első. A napokban kell megérkezzenek.
-
Qru
MODERÁTOR
Egy kis érdekesség:
-
HoaryFox
őstag
Megint van lehetőségem gumit venni itt bent, megkérdem, hogy van-e H750, ha nincs, akkor 225/45R17-ben mi az ajánlott most? Inkább száraz és nedves tapadás a fontos nekem, hóban/jégen nem hiszem, hogy a mostani teleken fogom használni
Nem lételem a kocsi, így azokra a napokra meg max. nem vagy csak óvatosan használom. -
HoaryFox
őstag
No, mindenből előbb-utóbb jön az első, 10+ év alatt első lassú defekt, jobb hátsóban, hétfőn viszem gumishoz, nem sürgős. Azonban azt vettem észre, hogy a futófelület a bordák között már repedezik. Ez így mennyire gázos?
-
gigaherz
tag
Sziasztok!
2010-es Fiat Panda 1.3 multijet 4x4-re keresünk új négyévszakos gumit. 185/65 R14 vagy 165/70 R14 a gyári méretek, melyiket érdemes választani? Mi az előnye és hátránya a két méretnek egymáshoz képest? Felhasználási jellege alapvetően hétvégi kirándulni járós belföldön. Árban a szett 100k körül ha kijön az jó lenne.
-
rbalint88
veterán
válasz
gyenesmartin
üzenetére
Szerintem hasznald el ezt, aztan majd ha elkopott, veszel akarmilyencontact 28-at, nekem a Primacy 4 a cegesen es a Pukot Sport 4 a hobbison is meg-megcsuszik, mert egyreszt nincs meg nagyon meleg, masreszt koszosak az utak.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
gyenesmartin
üzenetére
Esetleg irj a Conti-nak egy emailt mikorra varhato.
-
svedmalac
tag
válasz
szabonagyur
üzenetére
Ezért is írtam a múltkori szösszenetemet erről a Quatrac-kal kapcsolatban.
Ha keveset megy valaki? 4S
Ha viszonylag sokat? 4SA kevés km esetén logikus.
Az évi 21-nél meg? Feltettem 21 őszén, leveszem 24 őszén.
3 tél simán belefér, 3 nyár meg főleg.
3 évente új gumim van.
Aki nem 2 tonna felett közlekedik és nem rally-zik, annak szerintem teljesen vállalható egy 4S.A Taurust nem ismerem. Teszt kérdése, hogy meddig bírja normálisan (mélység, repezettség). Ha lesz infó csere esetén, az hasznos lenne.
Részemről az biztos, hogy 1,5 tonnával 16-os kerekeken az esetek 30%-ában kihasználom a dízel 110LE-t nyomatékban vagy sebességben a nyári 40 fokban is, a többi az város vagy a megengedett sebesség feletti (kb. 20%) országút. Legutóbb a hóban is próbáltam, szépen viselkedett.
-
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
Szerintetek várjak, hogy legyen 235/40 R19-es méretben Continental Premiumcontact 7 vagy vegyem inkább a 6-osat? -
tasiadam
veterán
Elmentem itt a helyi gumishoz (Nyiregyhazan), mert felnit akartam cserelni. Kozben kiderult, hogy nem 5osre valo, hanem e36 felni van, de vegul siman annyit mondtak, legyen centir. Elol -40g jobb oldalt, hatul meg ossze vissza sok suly, leszedtek, es 1x 30g eleg lett. Es ez csak egy oldal.
Este kiderul, hogy sikerult. Kozben talaltam ezt. Kezzel morzsoltam le rola a feluletet, olyan rossz allapotu. Egy Viking gumi
-
-
Megjöttek a taurus-ok:
Van minta rajtuk rendesen
-
t.imi
addikt
Sziasztok!
Van egy nyári szett Barum Bravuris 5HM 91 Y XL FR gumim, 2020.07 haviak.
Állítólag ez már 100% szintetikus gumi, milyen ápoló szerrel érdemes nekiesni?
Nem csilivili a lényeg, a karbantartás.
-
tasiadam
veterán
Na feldobom en is a 5121-es dotszamu Nokianokat. Allig fogja az ido.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
szabonagyur
üzenetére
Ó banyek tényleg, az cserés már. Akkor jöhet a 4S.
-
gubika
csendes tag
Sziasztok!
Tanácsotokat szeretném kérni: használtan vettem egy elektromos Ioniqot, amin egy téli Pirelli van, 205/55/R15. 2017 év végi gyártású a gumi, kb. 20-30e km-t futhatott, a profilmélység szerintem még oké, de azért nem túl fiatal.
Szerintetek tartsam még meg 1-2 évet és vegyek mellé egy jó nyárit (Kumho HS52, Ventus4 vagy Wetproof 1-el szemeztem), vagy inkább vágjak bele egy prémium négyévszakosba? (Conti ASC2). Nem volt még soha négyévszakosom, abszolút meggyőzhető vagyok, tök jó lenne kihagyni a szezonális gumicseréket, de a nyári megnövekvő fékutak kicsit aggasztanak két kölökkel mögöttem.Évi 15ezret megyünk, főleg agglomerációs ingázás, 1-2 nyaralásos út van még, de télen nem járunk a hegyekbe

Nagyon köszönöm a segítséget!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
menyhartlevi
üzenetére
Kinai-t ne, gyorsan oregszik cserebe ujkent sem jok. Mutass neki gumitesztet amiben van fekut. Ha az nem gyozi meg oket akkor koss rajuk es jo eletbizrositast es hagyd oket a sorsukra.
-
F_Zolee
nagyúr
válasz
menyhartlevi
üzenetére
Azért tolhatják a leggagyibb gumikat, mert azon lehet a legnagyobb hasznuk. De szakmai szempontból meg felköpnek és alá állnak így.
-
válasz
vzsryl
üzenetére
A kettő közül a Kumhot választanám, az egyik legnagyobb koreai gumigyártó első vonalas márkája, kb. pariban a Hankookkal.
A Debicát nem tudom, valójában melyik vonalba sorolja a Goodyear - Dunlop, Fulda, Cooper, Sava; ezen oldal szerint a 3.-ba. -
Richard!
addikt
válasz
menyhartlevi
üzenetére
Az idősebbeket a legnehezebb áttéríteni. De azért próbáld meg, hogy nem ördögtől való a 4évszakos
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
menyhartlevi
üzenetére
Nyari: Vredestein Ultrac
4S: Vredestein Quatrac vagy Hankook H750De ha cseres a teli is akkor jobban megeri a 4S.
-
menyhartlevi
aktív tag
Sziasztok!
2016 1.6 Mitsubishi ASX-re keresnék 30-35k/db körül 215/65R16 nyári gumikat szüleimnek, évi kb 15000km-t mennek 30% országút 70% város. Téli gumi is valószínűleg cserés lesz majd, akár 4S is szóba jöhet szerintem, bár inkább ők külön szeretnék. Tudnátok néhányat ajánlani, ami szóba jöhet?
Köszi!

-
vzsryl
nagyúr
Kumho Ecsta HS52 vagy Debica Presto UHP2?
ADAC 3-4. hely.
A Kumho kb. 25-30k-val lenne több szállítással együtt. A Debica gyorsabban kopik, viszont az aquaplaning-ban jobb. Mondjuk ez utóbbiban a Kumho meg a PremiumContact 7 a két utolsó, szóval lehet nem annyira gáz.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
kisskaresz21
üzenetére
Ha 4S vagy teli akkor szabalyos, ha nyari akkor nem.
Kutya nem nezi de muszakin belekothetnek vagy a rendor (foleg nyugaton).
-
kisskaresz21
csendes tag
Sziasztok. Egy gyors kérdésem lenne. Mindjárt megyek abroncsot cserélni. És most vettem észre, hogy a gyári adatokban a sebessegindexe V-ben van meghatarozva az autó gumijanak, én viszont H indexest rendeltem. Feltehetően rá ezt, vagy inkább rendeljem újra?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
ArthurShelby
üzenetére
Teljesen jo, varosallo. Primacy 3 vagy 4?
-
ArthurShelby
addikt
Végül nem 4évszakos lett, hanem vettem egy szettet, tegnap került föl (michelin prymacy, 2021es dot).
Tetszik a felni, de lehet ez a 16 mégis kevés, cserébe hasznos itt Bp-en, hogy ballonosabb.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÚJ HP Omen 16 - 16,1" FHD 144Hz - i5 13420H - 16GB - 512GB - RTX 4050 - Win11 - 3 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
- Akció! ÚJ akku! Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen2 i7-9850H 16GB 512GB GTX1650 500nit UHD 1 év gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Vagy tudtok ajánlani jobb módszert ? Egyáltalán a rozsdát sima rozsdaátalakítóval kezeljem vagy rozsdamaróval ? 
Általában a jobbat teszik hátra, mert úgy kisebb az esélye a megpördülésnek, túlkormányozottságnak (amit az úrvezetők nehezebben kezelnek). De ha elöl van a jobb annak is van létjogosultsága. Fékezéskor előre terhel a kocsi és vízen sokat számít mennyi a mintamélység elöl (aquaplaning), ha alulkormányozott a kocsi (márpedig gyárilag szinte mindegyik úgy van hangolva, hogy az legyen) később jelentkezik, az első kerék érintkezik először a vízzel, így ott optimális a nagyobb mintamélység (a hátsógumi (egyenesfutáskor) már az első kerék nyomában fut ahonnan ellökte/felvette a vizet az első gumi).