- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Tonnara di Scopello
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
czanga
őstag
válasz
tasiadam
üzenetére
Kicsit olvasgattam értékelések terén a csepel car-ról. Nos, szerintem ezt helyből kihagyom:
A megrendelt gumi sokszor nincs is, az időpont csak képletes mert valójában érkezési sorrend van, flegmák, a felnire nem figyelnek stb stb. Abban se lennék biztos, hogy a gumi nem egy megmaradt 2024 vége gyártású példány, már ha valóban létezik, miközben az egyik legnagyobb hazai gumis cégnél nincs készleten. Rengeteg red flag a szépen kifejtett vélemények között. Nekünk ez nem ér meg kb 9k difit, maradok az AKH-nál.
-
czanga
őstag
válasz
tasiadam
üzenetére
Köszi!
AKH-nál március elején érkeznek (megkérdeztem), így nálam felmerül, hogy ezek vajon a Csepel Car-nál mikori gumik, mert értem, hogy ne legyen mindenki DOT huszár, de láttam már, hogy tárolják sok helyen az új gumikat. A jelenlegi, kevés kaucsukkal készülő keverékek miatt kiváltképp számit szvsz. -
Rick4
félisten
válasz
tasiadam
üzenetére
Most akkor kihez viszonyítunk? Két csapatról volt szó, ezért kérdeztem, mi a kettő között akülönbség? Imserek olyat, aki egy öreg félszemű gumishoz ment el, az meg pajszerrel akarta leszedni a gumit az alufelniről, de ezek a történetek hogy jönnek ide?
Ja, a dupla nyomatékkulcsos lehúzást ki is felejtettem, plusz szólnak, ha afékbetét már kopottabb, múltkor szóltak, hogy a jobb elsőp kormányösszekötőt lassan ideje lesz cserélni, szóval azért mert valaki egyszer rossz volt, nem jeléenti azt, hogy csak egyvalaki van, aki jó.
-
Rick4
félisten
válasz
tasiadam
üzenetére
Ők mivel teszik fel jobban a gumikat?
Itt felénk egy szett 17-es gumi cseréje így nézett ki:
19-es nyári felni gumival együtt6 auróról le, téli felniről régi gumi le, új gumi fel, centrír, majd felrakták a kocsira, nyáriakat eltették a teherautóba.A teherautón a 16-ost így cserélték:
16-os felni a nyári gumikkal le, gumi leszed, 4 évszakos felrak, centrír, és vissza a kocsira.A kettőért fizettem 27%-os áfá számlásan 33 ezret.
-
Rick4
félisten
válasz
tasiadam
üzenetére
Nem a 2-1-et kapják, hanem a 3-4-et.
Az nem azt jelenti, hogy nem felelt meg, hanem hogy a saját szempontjaik szerint alacosyabb minsőgl, ami lehet öntési felületi egyenetlenség, kisebb zárvány, bármi, ezt már nem tudom, de nem is az a lényeg, hanem hogy a ráöntött cikkszám mindegyik esetében azonos, és amikor emgveszel egy utángyártott tertéket a gyári át feléért, elhet ugyanarról a szalagról egy másik darabot kapsz, és csak a doboz más. -
Motion_Blur
félisten
válasz
tasiadam
üzenetére
"Aposom 1 ev alatt lejarta a 4S-t, pedig kb 20e km ment bele"

Nekem a korábban említett 7+ éves Kléber Krisaplokban már 55e km van, a minta még oké, de tapadás már nem sok van... nem veszélyes, de egyszerűen kikeményedtek. Ami érthető is.
Az 5 éves nyári szettben (Michelin Pilot Sport 4) 3 szezon van, de mivel az utóbbi években sokkal többet megyek, így ebbe is beleszaladt 55e km. Ezt még lejárom a nyáron, aztán kuka mindkét szett és ősztől jöhet majd egy 4S gumi. Valszeg CC2, ha addigra nem lesz jobb választás.
-
-
BlackV
őstag
válasz
tasiadam
üzenetére
Mondnuk vizes teszteknel nemtom mi szamit. 1 centis vizalllas?
Majdhogynem. Aquaplaninget 5-7 mm-es víznél néznek. Egyenes mozgásnál 80-nál még a Michelin Pilot Sport 5 is felúszik, ez elég magas vízállás, de országúton, nyomvályús úton nem életszerűtlen ilyen szitu, tehát aki ilyenkor előzgetni szeretne, az meglepődhet. Jobb úton (pl autópálya) pedig mire ilyen vízállás lenne, már rég visszavetted a tempót, mert nem látsz kettőig se, annyira esik. (Persze van aki nem lassít mert drága autója van és az átmegy mindenen, lassítsanak a szegények.)
es egyszer sem ereztem, hogy feluszna, vagy instabil.
A felúszás nem ilyen átmenetes dolog. Egyszer csak megtörténik és onnantól nincs kontakt, amíg van kontakt, mindent okénak érzünk. (A jeges, havas közlekedésnél már sokkal jobban lehet érezni az átmenetet kontaktban.)
-
válasz
tasiadam
üzenetére
Telente a lehető legratyibb, fix tesztutolsó, kínai négyévszakoson (Goodride) parkoltatom az MX-5-öt, időnként megjáratom. Így tettem csütörtök-pénteken még a lehetséges sózás előtt.
Normálisan közlekedve teljesen jól viselkedett vizes útburkolaton (is), pedig ott nagyon lehúzták minden tesztben, tök utolsó helyezett szokott lenni. És még a seggét se rakta, amit nyárival könnyű összehozni bármikor.
Veszély helyzetben nem tudom milyen, csak városban használom ilyenkor. -
válasz
tasiadam
üzenetére
Érdemes elmosva eltenni szezon végén*. Szintén érdemes beruházni egy felnitartó állványra (~4000 Ft). Nedvesen nem jó bezacskózni.
*Ma délelőtt mostam el a nyári kerekeket (+4°C), a feleségem azt mondta, nem ismer még egy
hülyétembert, aki kézzel elmossa a szezon végén a kerekeket. 🤷♂️
Kérem erősítsétek meg, hogy Ti is elmossátok.
(Mindkét autó kerekeit elmosom, apám autójáét csak kb. minden 2. alkalommal.) -
vzsryl
nagyúr
válasz
tasiadam
üzenetére
6 éves, és biztosan “nyugaton” laksz. “Itt kell lenned, hogy elhidd.”
Tele van a market 8-10 éves gumikkal, horror áron.
Már az is nagy dolog, hogy a 15 éves yoshima’ gumikat lecserélik.
Én attól is rosszul vagyok, ha 5 éves gumit látok egy autón, de ezzel a gondolkodással abban a 0,1%-ban vagyok az országban, ami teljesen jelentéktelen. -
válasz
tasiadam
üzenetére
Ma már mentem vele országúton, vízen, szárazon, erőteljesen gyorsítva is, de semmi hang. Egyelőre meggyőző.
Ja és nagyon jó a visszajelzése is az útfelületről, stabilitásról, azzal együtt, hogy vízen nagyon szépen fog. Természetesen szárazon sincs semmi meglepetés a már eleve jelentős elvárásaim ellenére sem. -
válasz
tasiadam
üzenetére
A kopas nalam relevans, hasznaltan nem mindegy hogy elviszik még negyed harmad áron vagy kuka az összes.
Ami nekem lejon hogy igazabol alig van elorelepes, %-ban nehany szazalek elteresekrol beszelunk markak kozt ezen teszt szerint is.
a Gyartok sajat tesztjei meg mindig hatalmas elorelepest mutatnak be meg az ujsagiroknak is holott boven vannak kerdojelek altalaban [link] -
herrká
senior tag
válasz
tasiadam
üzenetére
Köszönöm. Ez feltűnt nekem is. De gondoltam nem kinlodtak a megfelelő gumifoto feltöltésével.
Egyébként tegnap 11 órakor rendeltem meg a Kleber Krisalpot. 12-kor visszaigazoltak. Fél óra múlva előkészítették. Másfél óra múlva irt a GLS, hogy megbízást megkapták. Ma 8 órakor érkeztek a gumik... Ilyen még nem volt. DOT 2625. Ölöm és bódottá! -
tboldi
nagyúr
-
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
tasiadam
üzenetére
Igen a carcas erősebb némileg (ez felel a nyomás megtartásáért is) de az csak húzóterhelésre van tervezve. Egy kátyú/gödör meg nem csak olyan irányú terhelést ad a guminak, pláne ha kanyarban kapod el vagy pl nincs jól beállítva a kerékdőlés, stb.
De itt egy jó írás róla: [link] -
Qru
MODERÁTOR
válasz
tasiadam
üzenetére
Akkor esetleg lőhetsz hátra 2 XL-es gumit (akár használtan is). De igazából a mivel a levegő a teherviselő elem az XL és a nemXL között a nyomás megtartásáért feleső réteg az erősebb/sűrűbben szőtt. A sima gumi terhelési indexe 2.5 bar nyomásra vonatkozik az XL-é meg 2.8-ra. Ha a túlfújod a simát akkor azzal is nyerhetsz extra terhelhetőséget. Minden gumira rá van írva mekkor a maximális nyomás amivel használható, azt semmiféle képpen se lépd túl, mert durrdfefekt lehet a vége.
-
válasz
tasiadam
üzenetére
Az első gondolatom nekem is ez volt.
Az utolsó szezonját futó Dunlop WS 4D-m nézett így ki a teljes keresztmetszetén, elkezdtek kiszakadozni a lamellák. Illetve "örököltem" egy villanyos Golfon használt téli szettet - talán az is Dunlop volt - az még ilyenebbül nézett ki, szanaszét szakadva mindenütt a mintázat, a villanymotor egyből tolja a teljes nyomatékot. -
deny330
senior tag
válasz
tasiadam
üzenetére
A toyota-lexus páros hasonló. Toyota a fő-fő nagy név, mégis Lexus néven adnak ki (EUban legalábbis) prémium kategóriába rangsorolt kocsikat. Pl a Lexus IS200 amit EU-ban így hívnak, de a Japánoknál Toyota Altezza valójában. Szerintem itt is hasonló lehet a helyzet. A toyota is gyárthatna prémium autót, mert tud ezek szerint. Talán a piacbetörés így könnyebb, passz.. csak saját véleményem.
-
tboldi
nagyúr
válasz
tasiadam
üzenetére
Nem teljesen független a csatolt lengőkar sem, de azért valamelyest tud csavarodni terhelés alatt ellentétben a merev híddal. Ha amúgy minden oké a futóművel, nem lóg vagy kóvályog*, akkor nem szabadna rendellenesen kopnia a guminak.
*Többnyire ezeket nem lehet állítani sem, ha valami elmászik, alkatrészcsere a megoldás.
Az, hogy a mindkét éle kopottabb, egyértelműen a tartósan alacsony nyomás felé tereli a gyanút.
-
Zsolt802
csendes tag
válasz
tasiadam
üzenetére
elvileg upgradelt verzió 2023.10 hóban jött ki, csak teszt róla sehol.
Honlapon ennyi van:
A Nokian Tyres Wetproof 1 egyrészt kiválóan egyensúlyoz a maximális
kényelem és a rendkívüli biztonság között, másrészt alacsony
gördülési ellenállással és javított futásteljesítménnyel is
rendelkezik.Az Aqua Sense keverék emellett további biztonságot nyújt esős időjárás esetén. Ez az új keverék kiváló nedves tapadást, alacsony gördülési ellenállást és kiemelkedő
futásteljesítményt biztosít.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hobby elektronika
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- sziku69: Szólánc.
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Diablo IV
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- HP Victus Gaming Laptop INTEL I7-14700HX / RTX 4070 32GB RAM 1TB SSD 144Hz Gari
- Xiaomi Redmi Note 13 / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Micron 3400 512GB M.2 PCIe Gen4 SSD! 6600-3600MB/s
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TB (210-ARJD), WD19TBS (210-AZBV)
- 27% GIGABYTE Z790 AORUS ELITE AX Alaplap bontatlan új !
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ja és nagyon jó a visszajelzése is az útfelületről, stabilitásról, azzal együtt, hogy vízen nagyon szépen fog. Természetesen szárazon sincs semmi meglepetés a már eleve jelentős elvárásaim ellenére sem.
Ebből lehetett volna nagyobb baj is. 
Hobbi autó és keveset fut maradnék a 215-nél.