Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- MasterDeeJay: ASRock B250M Pro4 coffeetime mod! (DDR4)
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: A Lidl Silvercrest kenyérsütő jó?.........Jelentem:Jó!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kornel
veterán
válasz
DonThomasino
üzenetére
Conti ha árban mindegy.
Mod: Nekem volt pc5 a splashen, virsli méretben, pályán 150-el bírta felhőszakadásban, engem meggyőzött.
-
DonThomasino
veterán
Még mindig nem sikerült dönteni, évi 10e körül megyek,
főleg városban megyek.A 3 kiszemelt a méret 205/55 R16 91V.
Continental Premiumcontact 5
Goodyear Efficientgrip Performance
Dunlop Sport BluResponse -
choco01
addikt
válasz
ACAB95
üzenetére
Itt találsz felhasználói véleményeket, nem hiszem hogy nagyon más lesz..

-
ACAB95
tag
Üdv
Sebring Formula SPORTY+ abroncsokkal van valakinek tapasztalata? -
rbalint88
veterán
válasz
tabaga
üzenetére
Csajomek vettek 205/55r16-ban A4 b6-ra k425-ot, kanyarban nagyon hamar elkezd visitani. VP3-ban sokkal tobb a tartalek.
Ha vennem kell valami semislicket, akkor oda is adom nekik ezt, mert apos meg sogor is szereti kenni neki, aztan le ne essenek az utrol... sokkal tobb van az audiban, mint amit a k425 ki tud szolgalni. -
válasz
Vesztor87
üzenetére
A hónap elején vettem egy autót, azon Nokian zLine a nyári gumi, kb. 300 km-t mentem vele nagy minuszokban (azóta tettem rá télit), nekem hangosnak tűnt, bár elég széles - 235/40r18 és az egyik szálszakadt.
Márciusban tudok beszámolni részletesebb tapasztalatokról, ha addig ráér. Látatlanban inkább a Hankooknak szavaznék bizalmat. -
tabaga
tag
válasz
xEon1337
üzenetére
A gyári szerelesu k425 sokszor nem az a keverék, amit itthon kapsz: keményebb keverékkel rendelkeznek, hogy a járművek teljesíteni tudják a normákat. Ezek ismervei, hogy nem made ín Hungary. Hankook oldalán el is vannak különítve.
Amúgy én is a K125-t javasolnám helyett, ha ez a kiszemelt márka.
-
rbalint88
veterán
válasz
Vesztor87
üzenetére
Hankook is jó, csak ne a Kinergy Ecot vedd belőle, hanem Ventus Prime szériát. a 3-as az pl S Mercin gyári szerelés, olyan szar nem lehet

Pirelli P1 Verde elég jó és nem drága. Goodyear Effiicentgrip Performance is nagyon jó.
Almerára egyébként kanyarodás szempontjából szinte mindegy milyen gumit raksz, elég egyszerű orrtolós futóműve van. -
Vesztor87
senior tag
válasz
xEon1337
üzenetére
Barum Brilliantis 2 volt az Almerán mikor nyáron megvettük, de valami 6 évesek, elől 3, hátul 4-5 mm-esek voltak. Ahhoz képest a Barum Polaris 3 csendesebb volt jóval, gondoltam mert új. A marso-n nézegettem, 68-69-70 decibel van rájuk írva, ez alapján nem nagy a difi. Olcsóbbak közt mik a jók, elfogadottak? Nokian milyen amúgy? Ha a hankook nyúlós (valaki írta itt visszább) akkor lehet nem annyira jó bót

-
válasz
Vesztor87
üzenetére
Apám kocsiját gyárilag K425-el adták, télen felkerült a Goodyear UG9 és az a vicc, hogy az UG9-el sokkal halkabb és stabilabb lett a kocsi, pedig a téli gumik nem ezen tulajdonságaikról híresek.
Nokianról nincsen tapasztalatom, de az ADAC tesztje szerint kevésbé komfortos, mint a Hankook.Ettől függetlenül barátnőm Poloja is K425-öt fog kapni most tavasszal, mert ár/értékben elég jó.
-
Vesztor87
senior tag
Sziasztok!
Hankook K425-ös gumin vagy a Nokian Line gumin gondolkodok az Almerára (N16), 185/65 R15 méretbe kell (persze ez még 1 vagy 2 hónap mire jó idő lesz). Vélemények, melyiket ajánlanátok? Tapasztalat? Köszi!
-
-
rbalint88
veterán
válasz
Evil Snowman
üzenetére
jó az télire és maradjon a gyári nyárra, újítsd azt fel inkább.
dotz nem rossz, de az is középkategória, tuti nehezebb a gyárinál. arra meg akkor kár pénzt áldozni. -
-
rbalint88
veterán
válasz
Evil Snowman
üzenetére
szélesített lemezt, parasztba'

nem rossz a momo felniben, megbízható középkategória. a gyári enkeinél biztos nehezebb lesz. -
Tiszteletem,
Gyors kérdés. MOMO felnikről kinek mi a véleménye? Jó, nem jó, középkategória? Általánosságban érdekelnének a tapasztalatok ha vannak. Köszi.

-
ftc
nagyúr
Mivel közeledik a tavasz tanácsot kérnék milyen nyári gumit vennétek ilyen méretben?
175/65/r14
-
Laybee
őstag
Ugye a kerékfújásnál alapból 0,1 barral kell túlfújni, mert míg lehúzod a gyors csatlakozót addig kiszalad belőle az a 0,1 bar.
-
Patrick
addikt
Igen.
Kíváncsi vagyok a nyárra majd, mert ugye a CC-t eddig csak télen teszteltem, de a 2,5 elől 2,4 hátul teljesen jó. Igazából se többet, se kevesebbet nem fújok bele és nem is fogok. Ebben száraz hidegben nagyon jól látni a gumi futófelületén, hol fekszik fel a gumiabroncs az úton.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Patrick
üzenetére
A gyári érték 2,3 elöl és 2,2 hátul. Se plusz súlyt se utasokat nem viszek általában csak megszoktam, hogy a gyári értékre rátolok +0,1 bart mindig. Akkor maradok a 2,4/2,3-as értékeknél.
mod:
gg72: A gyártók pincehőfokra értve (kb 16-18 fok) adják meg a nyomásértéket. A külső hőmérséklet változásával arányosan kell(ene) a nyomást is változtatni.
-
Patrick
addikt
válasz
Mewryck
üzenetére
Így van, nagyon jól leírtad, tempósabb kanyarokban nyúlós érzés, én is éreztem már a nyári gumival ezt, sőt, volt olyan is, hogy úgy mond "kibicsaklott" elől a gumi, az téli gumi volt, egyszer körforgalomban, egyszer egy 90 fokos jobbra kanyarnál. JÓ, én voltam a hibás, nem mentem lassan. Na ezt eddig XL-el nem sikerüllőz véghezvinnem.
-
Patrick
addikt
Előre legyen a több, mert ott van a motor, eleve ott van a súly nagyobb %-a. Max 2,5 de a 2,4 is jó. Nekem is annyi van elől 2,5 bar és hátul 2,4 bar, mivel általában egyedül megyek, csomagtartó üres.
Hátul ezért, attól függ milyen gyakran ülnek hátul, mennyi "terhet" viszel magaddal, pl. csomagtartóban ugye, ilyen-olyan cuccok, akkor mehet a 2,5, amúgy a 2,4 elég.
Persze furin hangzik egy két tized bar, de tényleg számít. Teljesen más a kormányozhatósága egy autónak. Mikor még új gyerek voltam, tojtam rá. Egyszer elmentem a benzinkútra, hogy megnézzem mennyi van benne, 1,9 bar volt mindenhol. Feltoltam 2,2-re és sokkal könyebb volt kormányozni.

Többieknek, természetesen ezt csak is akkor szabad, ha erősített oldalfalú V mintázatú gumiabroncsod van, minden más esetben gyári értéket kell belefújni!
-
Patrick
addikt
válasz
molnarpeter
üzenetére
Ez igaz, de nem is a kátyús utakért kell vagy lehet XL-eset venni.

Ha elkapsz egy frankót, akkor ott nem csak a gumi mehet tönkre... de ezt nem kell ecsetelnem szerintem.
-
Mewryck
tag
válasz
xEon1337
üzenetére
Apámnak vettünk Dunlop Sort Blueresponsokat a Michelin Energy Saverek után, mindkettő sima,nem XL változat,195/60 R15 méretben.
A Dunlopnak jóval puhább,vékonyabb az odalfala,ezt átlagos vezetésnél nem venni észre,tempósabb kanyarokban azonban egy kicsit másképp viselkedik, nyúlós érzése van,pedig tapad ahogy kell. -
válasz
molnarpeter
üzenetére
Főleg, hogy az esetek 90%-ában egyedül ülök benne egy max. 10 kilós utazótáskával.

Na majd még alszok rá pár hetet, március vége előtt amúgy sem aktuális a kérdés.
-
Patrick
addikt
Mivel, hogy a CC gumiabroncs V alakú mintázata miatt javasolt a nagyobb nyomásra történő fújás, - ez esetben nálam pl 2,2-ről 2,5 bar, - hogy egyenletesen kopjon a futófelület, megnövelték, vagy meg kellett növelni az oldalfal teherbírását.
Teljesen más valóban, már az első kanyarban észrevettem, + a hepe-hupákon, (esetleg kátyúkon, de azért szándékosan nem megyek bele
), amikor felrakták és többen is jelezték itt a fórumban.Viszont az, hogy növelték e a fizikai szálakat, vagy ugyan annyi, csak vastagabb, ahogy az indexen írták, vagy kapott + X réteg köpenyt még, azt soha senki nem fogja megtudni, mivel ez gyártói titok, vagy lehet, hogy az oldalfal keveréke egy picit más.
XL. Kész, használjuk, élvezzük.

Azt, meg, hogy átírják a terhelési indexet, az XL-es javára, de az egyébként ugyan annyi, azt kizártnak tartom. Nagyon szigorú szabványok és szabályozások vannak, aminek meg kell felelni. A 10% is hasonlat sem feltétlen igaz.
-
Most ezeket az indexes hozzászólásokat elolvasva kicsit elbizonytalanodtam az XL-es gumi iránti igényemet illetően..
Sima verzióban ~17e, XL-esben ~20,5e forint.. most nem az az egy tank benzin vág földhöz, ami a kettő közötti különbség, de ha csak tényleg annyi az eltérés, hogy az egyiket nagyobb nyomásra lehet fújni, de szerkezetileg nincsen az oldalfalban eltérés (merevítés), akkor tényleg nem sok szükségem van rá.
-
tabaga
tag
Itt van még pár értekezés az erősített oldalfalu gumikrol. A másik fórumban is megy a foteltudomany, de itt méginkább, szóval érdemes néha átnézni 😉
Xeon.Szabi esetében sem az XL jelölés lesz a változás eredője, hanem hogy egy eco gumirol (amelyek vékony oldalfallal rendelkeznek) vált sport gumira.
-
kenguru99
senior tag
"Igen az XL-nek merevebb az oldalfala."
-
Safranek
aktív tag
válasz
WolfLenny
üzenetére
goodyear-efficientgrip-performance
Tavaly májusban innen rendeltem ugyanezt.
-
Idén megnézem, hogy van-e érezhető különbség a sima és az XL-es gumi között 195/65 R15 méretben. Tavaly még Michelin Energy Saverek voltak fent, de most Dunlop Sport BluResponse XL fog felkerülni.
Nagyobb és ezáltal nehezebb felnit nem igazán erőltetnék a 101 pacival, de talán a merevebb oldalfal miatt egy fokkal stabilabb lesz kanyarokban. A Michelinnel volt 1-2x olyan, hogy városban egy élesebb kanyart nagyobb sebességgel bevéve, mintha "bicsaklott" volna egyet.. nem tudok rá más szót használni, de talán értitek.

-
WolfLenny
senior tag
Sziasztok!
205/55/R16-os nyári gumit tervezek venni (nyilván használni még nem
)Mi most ár/érték arányban jónak mondható? Korábban Vredestein, Dunlop-ot javasoltátok (kb. 3 éve)
Azóta változott a helyzet?

Előre is köszi a választ!
-
TayRol
nagyúr
Köszi az infókat!
-
tboy93
nagyúr
válasz
molnarpeter
üzenetére
Jo, a flottasok 30k km utan mennek olajcserere, nem biztos hogy ok a kovetendo pelda

-
TayRol
nagyúr
válasz
molnarpeter
üzenetére
Téli/nyári gumi is megvan, mindkettő 205/55R17 (ContiSport5/Michelin A5).
-
tboy93
nagyúr
válasz
TayRol
üzenetére
Szerintem elheto a dolog egy szettel is. Viszont a peresebb gumik nem szeretik az evenkenti cseret, de a tied azert nem az a kategoria. Telen annyi hatranyod lesz, hogy konyebben serul, a hotol/jegtol nem latod a katyukat, padkakat es kaphat a felni rendesen... Ez indukalja majd azt is, hogy surubben kell majd esetlegesen gorgoztetned oket.
-
TayRol
nagyúr
Srácok,
Eddig mindig két szett felnim volt (egy téli, egy nyári), azt cserélgettem szezonváltáskor.
Kérdezném, hogy mennyit ártok a felninek/guminak, ha csak egy szett alufelnim van? Legritkábban 3 évente veszek gumikat, annyit megyek. 205/55R17-re egyébként 100e egy szett használt felni - a serpenyő másik felében ez van.
-
S. Szabi
őstag
Üdv!
A fém szelep jó?
Mivel felnit is veszek nyárra, meg gumit is, találtam boltot ahol van mindkettő, amit kinéztem, és küldik szerelve is. Lehet választani sima gumi, meg opcióként fém szelepet. Mik a tapasztalatai, aki ilyet használ?
-
Skillet
addikt
válasz
zsolt19900
üzenetére
értem amit írsz, de a "beszélgetéshez" semmi köze. ez a biztosító majomkodása.
amúgy meg a te felvetésedre is válaszolva, ha nem miattam lenne a baleset, hanem más miatt és a nyári gumimra fognák, biztos lehetsz benne, hogy addig vinném az ügyet, míg végül nekem ítélnének, de csakis azért, mert nekem van igazam. pont.
volt egy ügy korábban, ahol a biztosító meg akart etetni, de nem volt gond... ügyvéd, aztán fizetési felszólítás. kiröhögtek, akkor ment nekik a közjegyző által hitelesített fizetési meghagyás. fizettek.
de ha nem tették volna, viszem tovább polgári peres úton. nem érdekel, hogy meddig húzódik el.
ez is eltartott egy darabig, de van időm. kivárom.
az ügyvéd is mondta, hogy a biztosító minden sz@rral bepróbálkozik, csak fizetnie ne kelljen. és ha azt mondják, hogy ők nem fizetnek, akkor 10-ből 9 ember visszavonul. aztán azt az egyet meg röhögve kifizetik a másik 9 lehúzásából
az meg alap, hogy ha a nyári gumim miatt nem tudok megállni és telibeverek valakit, akkor az meg az én saram.
de 5 éve van meg ez az autó, 5 éve járok nyári gumikkal (az előző galanton is csak nyári volt, ott sem volt baj), gond nélkül. szerintem ez nem az az ország, ahol szükség lenne télire, de nekem az autó nem is létszükséglet. ha egyik reggelre méteres hó van kint, és olyan kedvem van, akkor nem megyek sehova. de akkor te sem mész sehova a téli gumiddal
lassan január vége, és egyetlen olyan szituáció sem volt, ahol elkélt volna a téli szett. -
zsolt19900
őstag
válasz
raziel01
üzenetére
így van ahogy Mági is mondja, kötelezőnek valóban nem kötelező, de a biztosítások általában úgy szólnak, hogy: "mindent tegyél meg azért, hogy ne következzen be a káresemény" hasonlóan ahhoz hogy az ajtót sem vagy köteles bezárni az ingatlanon, de ha ott "törnek" be akkor akár az is lehet a biztosító részéről olyan eset hogy ezért nem fog fizetni, mivel ugye nem tettél meg mindent a káresemény bekövetkezése ellen
-
SPeti1984
senior tag
Szerintetek 224/45 R17 méretben melyik jobb választás?
Hankook Prime 3
Hankook V12 Evo 2Utóbbi sokkal jobban kophat mint az első?
-
raziel01
veterán
válasz
zsolt19900
üzenetére
Itthon nem kötelező a téli gumi így kétlem hogy jogszabály híján hivatkozhat a biztosító a téli gumi hiányára.
-
zsolt19900
őstag
válasz
Skillet
üzenetére
az, ha jól látom azt írtad, hogy te a nyárit nem cseréled le télire
pusztán ennyi de no offense csak gondoltam szólok ha esetleg ezzel nem lennél tisztába, de lehet hogy én értettem félre valamit, csak a "én nem cserélek" arra engedett következtetni, hogy nem cserélsz nyári gumiról télire télen 
-
válasz
DonThomasino
üzenetére
Ahogy felettem szóló kolléga is ajánlotta, én inkább Goodyeart vagy Dunlopot vennék.
- Goodyear Efficientgrip Performance
- Dunlop Sport BluResponseHa a feltüntetett címkék valamennyire hitelesek, akkor ezek az abroncsok halkabbak, mint bármelyik Continental és jóval olcsóbbak, mint a Primacy 3.
-
choco01
addikt
válasz
DonThomasino
üzenetére
Szvsz. GY EfficientGrip Perfomance ott vam a ketto kozott..

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
DonThomasino
üzenetére
Nem a PC5 is lágy keverék. A második PC5 szettet koptatom a cégesen. Az első 2 évet bírt (kb 50k km) a második szettnél már visszafogottabban vezetve 3. szezont kezdi majd.
-
Skillet
addikt
válasz
zsolt19900
üzenetére
és ennek mi köze van a gumi tapadásához?

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HIBÁTLAN iPhone 15 Plus 128GB Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4531,90% Akksi
- Apple iPhone 16 Pro Max Desert Titanium 256GB használt karcmentes 89% akku (405 ciklus) 6 hónap
- Xiaomi Redmi 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 15 Pro 128 GB Blue Titanium 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

jó