Hirdetés
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Dell Venue 8 Pro
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
M@trixfan
üzenetére
Szerintem teljesen jó analógia, de akkor mondok úszósat: ott volt Michael Phelps, egyáltalán nem klasszikus stílusban/technikával úszott, vagy ahogy mondod, best practice, és mégis körbeverte a világot, a mai napig a valaha élt legeredményesebb úszó.
És senki nem mondta neki, hogy igaz, hogy 150-szeres olimpiai bajnok vagy meg 70-szeres világbajnok, 17 világcsúccsal, na de hát a technikád..
Ki így, ki úgy játszik, de az eredmény a lényeg.
-
M@trixfan
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem jó az analógia a sprinterrel, nagyon nem mindegy, hogy csampázik-e vagy aszimmetrikus, stb… Az igaz, hogy az elektromos gitáron nincs olyan szigorú ujjrend mint pl. zongorán, viszont mégis ered a klasszikusból és van egy “best practice” az évtizedek során a technikában. Ez nem valami gőgös sznob dolog, hanem úgy lesz íze a hangnak, nem görcsöl a kezed, úgy stabil a játék, stb…
-
btraven
őstag
Lehet balalajkán is Metallica-t játszani. [link]
-
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Elég lesz egy köszönöm is.
-
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Már tudnod kellene hogy kell helyesen tartani az ujjakat. Utólag kijavítani a rossz beidegződéseket sokkal rosszabb lesz. A váltott pengetésre is ugyanez vonatkozik.
Jeff Waters -
Ctrl+Alt~Del
őstag
-
X2N
őstag
válasz
consono
üzenetére
Használd azt ami kényelmes neked. Én nem tudok tökig leengedett gitárral játszani olyan témákat amit pl az előbb linkeltem. Ehhez kell egy kb Petrucci féle gitártartás, meg az hogy nem fogok rá a nyakra hüvelykujjal mert különben teljesen kinyújtom az ujjaimat, nincs akkora kezem mint Claptonnak vagy Gilbertnek.
A lényeget már leírtam. Ahogy itt is írják.When to
When you need to mute the 6th string with your thumb – Many open chords (most variations of A, C, and D’s, for example) sound best if you don’t play the 6th string. Often, guitar instruction books recommend that you avoid the 6th string when you strum these chords, which is almost impossible and usually ends up sounding wimpy anyway. How are you going to do a Pete Townsend windmill if you’re trying to miss one of the strings? When you’re bending strings – You get better leverage. -
X2N
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Elég nyilvánvaló
Azért fogja az összes ilyen gitáros így a gitár nyakát mintha baseball ütő lenne... Normális gitártartást nem sikerült még elsajátítani
Akinek meg eleve nagyobb keze van mint sok gitárosnak ha az alsó 3 húron játszik nem biztos hogy pont középen fog a hüvelykujja a nyakon támasztani...ki fog látszani az ujja ha az alsó 3 húron játszik... -
M@trixfan
addikt
A klasszikus tartás elsajátítása nagyon fontos, ebben egyetértek, de ez nem fekete-fehér dolog. Nincs olyan, hogy csak úgy jó. A “thumb over neck” egyik nagy evangelistája maga Paul Gilbert az ízes játék, jó öblös nyújtások végett. Pedig aztán pont neki vannak technikás dolgai. Meg kell tudatosan tanulni mindkettőt stabilan és az ember keze automatikusan jön-megy gondolkodás nélkül egy idő után. Nyilván nem jó tanács klasszikusban forszírozni pl. egy Johnny B. Goode-ot
Ami viszont nagyon igaz és a klasszikus tartás megtanítja azt, hogy ne ferdüljön el a tartás és a “thumb over” módban ne egy fekvő like-oló kéztartás felé menjen el. Az mindig ott jön ki ha szemből nagyon laposan fog le a gitáros, mert elment a hüvejkujj hátul.
Ami tipikus klasszikus tartás Petruccinál pl. A Glasgow Kiss mixolíd átkötése a fő motívumok között.
-
FockeWulf
tag
Szerintem is egyezünk meg abban hogy mindkettő fogás jó. Tompításnál alap, de én sokszor hüvelykujjal is fogok basszust a mély E-húron...s ahogy te is írtad, nyújtásnál a legkézenfekvőbb h a hüvelykujjal támasztasz. Van hogy a hüvelykijj a nyak mögé kerül, pl barrés akkordok esetén meg úgy a legkényelmesebb. Szóval ne zárjuk ki egyik módszert se.
-
X2N
őstag
válasz
topikk
üzenetére
Ezt írtam előbb is, 2 esetben oké a dolog:
- ha valami akkordot játszol vagy riffet és zajt tompítasz
-nyújtasz és kell a plusz támasz
Tessék megpróbálni lejátszani ezt a szimpla gyakorlatot és megérted miről beszélek. -
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére

-
VIGYÁZAT! HARDCORE!
De hibátlan, tegnap akadtam rá, rengeteget lehet tanulni belőle:
Flippening 1
Flippening 2
Az ürge (Noel Johnston) zseniális, jól magyaráz, és végig improvizál. A téma kb. Chromatic Mediant / Negative Harmony (avagy pl. C#-Maj <-> A-Maj miért működik?). Klasszik Jazz-től Satrianin át RHCP / Radiohead-igFun fact: igazából Kate Bush miatt jöttem, de David Bennett küldött...
-
impalaman
aktív tag
válasz
benedekco
üzenetére
Jók azok a TUSQ babák, de ügyelni kell az E-E távolságra, mert van 55,35 mm-es és 52,73 mm-es változatban is. Ami a képen van az szvsz. nem a helyes spacing, oda a keskenyebb kellene.
Mondjuk ameddig nem okoz problémát, hogy eléggé közel van a mély és magas E a fogólap széléhez, addig nincs belőle probléma.
-
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ugyanazt tudom mondani amit a múltkor.
-váltott pengetést használni
-hüvelykujjal ne kapaszkodj a nyakba
-kisujjat lehetne többet használni -
Ctrl+Alt~Del
őstag
Tesztelgetem az új ládát egy újabb szólóval.
-
Moleman
addikt
válasz
benedekco
üzenetére
Nekem ilyen LSR nyereg van az épített stratomon, eddig egyszer eltépte a vékony E húrt egy nagyobb nyújtáskor, de ezt leszámítva nem volt vele probléma, működik.
Húrleszorító vagy staggered kulcsok mindenképp kellenek hozzá, legalábbis nálam túl lazán feküdtek fel rá a húrok.Összességében nekem csalódás volt, 14 éven át vágytam egy ilyen nyeregre (köszi Fender katalógus
), aztán a katarzis elmaradt.#57453 fattyu
Nagyon erősítőfüggő is, hogy mi mivel szól jól, pl a fenderes hangú Koxomban Seventy80 volt eredetileg, de sokkal jobban szólt V30-cal. A Laney CUB12 viszont nekem nem tetszik a V30-cal, annak pont a Seventy80 áll jól, ki is cseréltem rá a gyári HH1265-öt. -
The DJ
addikt
válasz
Goose-T
üzenetére
Köszönöm, én is így tippeltem az árat egy gyors netes kutatás után. Nekem már ez is öröm
Egy gyűjtő hangszereinek és eszközeinek egy részét sikerült elhozni gombokért, szóval én boldog vagyok nagyon, sosem fogtam a kezemben még hasonlót sem.Az ajánlásért pedig külön köszönet, nincs is messze tőlem, írni fogok neki, hogy vállalná-e ezeknek az átnézését.
-
Goose-T
veterán
válasz
The DJ
üzenetére
Szeged közelében őt ajánlanám. A régi Roadstar szériás gitárok és basszusgitárok olyan hatalmas értéket nem képviselnek, talán a legolcsóbb japán Ibanezek, amiket megkaphatsz mostanában. Kivételt képeznek a Steve Lukather modellek, azok 1000 euró fölött mennek. Állapottól függően 150-300 ezret érhet az RB620, bár basszusgitárnál mindig alacsonyabb az eladási ár, mert sokkal kisebb a kereslet.
-
The DJ
addikt
Sziasztok!
Igazi csemegék kerültek hozzám és terveim szerint maradnának is még jó sokáig.
Egy 1983-as Ibanez Roadstar II RB620 basszus gitár lenne az egyik, a másik pedig egy Framus Bavaria 12 húros akusztikus a ~60-as évekből. Utóbbi szinte újszerű állapotban van, az Ibaneznek kell egy kis törődés, de bőven rendberakható véleményem szerint.
Két kérdésem lenne: Ezeknek jelenleg mennyi lehet a valós értéke? Nem fogom eladni őket, csak kíváncsi vagyok. Van még hozzájuk egy Roland DAC-50XD gitár erősítő is cirka a 80-as évekből, szintén szép állapotban és ezeken kívül egyéb csemegékre is le tudtam csapni, amik még régebbiek

Sajnos nem vagyok közel a fővároshoz és nem is kellett eddig ilyen célra szakembert keresnem, de kit ajánlanátok felújításra, takarításra, átnézésre, reneberakásra? Szeged van hozzám a legközelebb. Szeretném úgy eltenni őket, hogy szépen rendbe lettek rakva.
-
Bobrooney
senior tag
-
Valakinek van ilyen nyereggel kapcsolatban tapasztalata?
Jeff Beck Fender StratSemmi konkrét csak a kíváncsiság hajt.
-
Tibizzz
tag
Te szereted az ilyeneket. UJ Borknagar
-
Tibizzz
tag
Milyen gitár ez ?
-
sza.sa
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Neeem, kizárt dolog

-
topikk
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nagyon nagy kulonbseg van a hangszorok kozott, sokkal tobbet valtoztat mint egy hangszedo. Neha annyira lefoglal a hangzas, hogy tobbet foglalkozom vele mint a gitarozassal

Volt mar Jensen P12R, WGS Amperian , Weber 12A125 es egy regi Fender. Mindegyik teljesen mas + a hasznalattal (break-in) szinten valtozik a hangjuk. A Jensen nagy csalodas volt, Fender kozepes, a WGS es a Weber maradtak. Meg ezt szeretnem egyszer, de leallitottam magam, tul sok ment hangszorokra
-
sza.sa
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Egyébként A Custom 24-et válásomkor vettem, úgy voltam vele, hogy megérdemlem

A mostani marad, a könyv is
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Beszálltam a gitárhangfalakba, mint Vágási Feri az internetbe.
Rácsapattam az Amperot, hát érezhetően máshogy szól a greenback speaker, mint a Katanára kötve. Érdekes, ahogy növelem a hangerőt, úgy jönnek ki belőle egyre szebb hangok.
Így az úgy néz ki eladósorba kerül, bár szinte alig használtam, mintha tök új lenne.Még a sparkot is rácsapattam, annak is egyből jobb hangja lett.
-
sza.sa
tag
Névnapomra egy stílusos könyvet kaptam ajándékba a feleségemtől

Közben megjött a forgatógomb is amit rendeltem, de nem biztos hogy jobban néz ki mint a gyári... (az alsó a rendelt borostyán Lampshade )
-
válasz
AndyN84
üzenetére
Oxidáció lesz az, ahogy @X2N is írja. Fém felületről pl. picike fogkrémmel jól le lehet szedni. Puha rongyot mutatóujj köré "húzni", az ujjbegyre egy borsónyi fogkrém, és mehet a polírozás. A végén a rongy száraz részével áttörlöd, és kész. VIGYÁZAT! Ha nagyon gagyi (értsd, vékony bevonat alatt nyers acél színű), akkor a bevonatot is könnyen le lehet polírozni róla!
-
AndyN84
csendes újonc
Sziasztok, azt hiszem a saját tudatlanságom áldozata lettem. Vettem egy új gitárt arany hangszedőkkel, nem kapott teljes kicsomagolást, így a szedőkön és egyes elemekéen lévő fólia maradt, amíg a család taperolja.
Csak hát beizzítottam kicsit, ez szedőknek annyira nem tetszett, hogy fólia alatt az egész másnapra bebarnult, mintha egy rozsda lenne.
Finom mikroszálas anyaggal elég szépen sikerült a javát eltűntetni. Annyira frászt hozta rám, le se fotóztam, így csak a mostani állapotot tudom megmutatni. [kép] [kép] Lehet szerintetek ezen még javítani? Most már kicsit félek bármivel is kezelni, nehogy még rosszabb legyen.Köszönöm -
X2N
őstag
-
Tudom, hogy a special szériáról beszél, nekem pedig 1000-es volt, de kb. minden probléma, amit a videóban említ, nálam is megvolt. Az 1000-es óccó, a special nagyon óccó, de egyik sem origi minőség. A nyergeik pl. konkrétan azonosak (ugyanazok az SKU-k), hát az sem volt nálam valami fényes.
A Gotoh, az alapján, amit összeolvastam róla, a legjobb Floyd, "jobb, mint az eredeti"
Amúgy ők gyártják az Ibanez Edge / II / Pro / Low pro... modelleket is (a TRS-t talán nem). Ruokangas egy finn prémium custom builder, nála olvastam pl. pár meggyőző dolgot a Gotoh 1996-tal kapcsolatban ("Divebombing in tune"). Suhr is tipikusan ezt használja locking trem modelleken. Már eladtam a régi tremolót, de még megvolt, amikor megjött a Gotoh. Egymás mellé téve már ránézésre zongorázni lehet a különbséget (anyaghasználat, részletek, megmunkálás). -
X2N
őstag
válasz
kutyek
üzenetére
A videóban special-t mutat a srác, neked 1000-es volt benne gyárilag? Azon nincs special felirat. Ha floyd rose special volt rajta gyárilag azt nem csodálom, az valami cink ötvözetből van, neten azt írták, nem acél, az 1000-es állítólag jobb. Gotoh biztos jó lesz, nekem a Medgyesiben tegnap azt mondta az eladó srác hogy az olcsó Ibanezekbe szokták tenni ezt a típust, mútkor láttam egy Jacksont abban is Gotoh volt.
Smiley-Az is baromi jól néz ki.
-
Pont 2 éve vettem, szóval sanszos, hogy 2021-es gyártás. Made in Indonesia, nem tökéletes, a nyereg túl magas volt, és a Floyd 1000 is gyatra, nem voltam vele megelégedve. Állítólag 2020 körül kezdett romlani a minőségük - nem tudom, mindenesetre a Gotoh remélem, hogy jobb lesz.
A pickup SH-6, a vol poti push-pull (coil split), így van egy picit twang-osabb hangzás is. A kapcsoló egy EMG PA-2 active boost (opamp), így aktív-passzív a hangszer. Best of both worlds
~3 dB-re állítottam a boost-ot, így a single-coil (coil split) hangerejét is egy mozdulattal a humbucker szintjére tudom hozni. De amúgy ~12 dB a max boost, és ehhez is van 18V mod, azzal pedig 24 dB, az már durva...Amúgy nem annyira csípem a metált, inkább hard/prog rock, jazz stb, de nekem ez tetszik, ilyet akartam...
-
X2N
őstag
válasz
kutyek
üzenetére
A tiéd mikor készült? A kapcsolóval mit kapcsolsz?
Hangszedőt nincs mit... egy killswitch-et lehetne tenni a kapcsoló helyett ha szereted az ilyesmit. Egyébként nem is szürke hanem ilyen zöldes árnyalata van a festésnek, képen persze nem jön át. Mindenképpen írd meg milyen lett az új tremolóval 
btraven-Nagyon menő
meg a rengeteg magnatone erősítő is 
-
btraven
őstag
Amikor a 6 húr kevés [link]
-
X2N
őstag
válasz
kutyek
üzenetére
Köszönöm, 2007-es évjárat, 1000-es floyd, nyereg is tök jó, húrok is alacsonyan vannak. A potmétert majd úgyis megszokom, így kisujjal lehet állítani. Az EMG-ket meg majd jól letesztelem, ilyenem sose volt, 24V-os moddal biztos jól szól, majd kipróbálom. Eddigi legkomolyabb gitárom, olyan is. A mostaniak sokkal puritánabbul néznek ki, és már 600eFt fölött van az ára.
-
doc
nagyúr
válasz
btraven
üzenetére
Lemertem, nekem kb 1-1 mm-rel hosszabb minden ujjam mint az ove, szoval gyakorlatilag ugyanakkora

Amugy szerintem egyaltalan nem jelent problemat EKKORA kez/ujjak, inkabb csak az elso lepeseknel nehezit, ott tenyleg nagyon nehez volt megfelelo tavolsagokat atfogni, meg elerni a hurokat, most mar SOKKAL nagyobbat tudok 'terpeszteni' mint anno, meg nyilvan sokkal kevesbe gorcsosen fogom, igy mukodik aminek mukodnie kell, bar teny hogy sosem leszek valami hatalmas virtuoz, de ez soha nem is volt cel
X2N: csini, grat! Mondjuk LTD-m meg nem volt, szoval azokhoz nem tudok hozzaszolni

-
Goose-T
veterán
válasz
bigrob
üzenetére
Köszi, sokat dolgoztam a technikán, és mostanra már szinte bármilyen basszusgitár jeléből elfogadható sávot tudok keverni.
A szolnoki Denevér Stúdió guruja, Töfi mondogatta mindig, hogy rendes felvételhez minimum 800 ezer forintos basszusgitár kell. Na ez most egy ~20 ezer forintos deko Harley Bentonnal készült, amibe bele lett vésve egy AliExpresses Wilkinson MM pickup és egy 7000 forintos Artec elektronika. Nesze neked, Töfi!
Persze ez nem azt jelenti, hogy akár csak meg is közelítené a japán Ibanez banyómat bármilyen paraméterben, inkább csak azt, hogy mindig van mit tanulni mixing témakörben. Régebben csatlakoztam egy mixing/mastering nemzetközi facebookos csoporthoz, és, ott nagyon jó tippeket szoktam olvasni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Napelem
- Yettel topik
- EAFC 26
- AMD off topik: VGA, CPU, APU és minden, ami AMD
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Tőzsde és gazdaság
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen TV-t vegyek?
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 512GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 16 M1 Pro (2021) 16GB/512GB karcmentes 87% akku 191 ciklus
- REFURBISHED és ÚJ - DELL Thunderbolt Dock WD22TB4 (210-BDTD)
- Akciós kisWorkstation! Dell Precision 3570 i7-1255U 4.7GHz / 32GB / 1000GB / Quadro T550 4GB FHD 15"
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Azért fogja az összes ilyen gitáros így a gitár nyakát mintha baseball ütő lenne... Normális gitártartást nem sikerült még elsajátítani