Hirdetés
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Szólánc.
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hadeska22
aktív tag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Részben értek csak egyet. Valóban nem a "legfontosabb dolog", de ez tipikusan olyan amit akkor kezdesz értékelni, ha már próbáltál többet / van. Van a gitáros szék mellett egy hiper szuper derék, nyak meg mindent (is) támasztó irodai szék (amin amúgy jó ülni és direkt hosszú (12-15 órás) ülésre lett tervezve) de a gitáros szék mellett labdába sem tud rúgni. Magasságban a gitáros szék alatt van picivel, viszont lábtartója (mint amit belinkeltem Thomannos széknek) nincs. És ez jóval minőségibb mint akármilyen random szék "ami támlás". Én "klasszikus" gitár pózban játszom ülve és az, hogy úgy be tudom állitani a lábtartót ahogy nekem kényelmes, szerintem marha jó. Próbáltam Taylor-os gitáros széket és azt gondolom, hogy az massziv pénzkidobás. Vagy igazából akármelyik amin nem lehet semmit sem állitani. Szerintem amúgy jó ajándék. Ez pont az a kategória ami eléggé semleges és kb. mindenhez jól jön.
-
Hadeska22
aktív tag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Ez gondolom most nekem szólt (csak lemaradt a reply
). Egyszerű, Peavey 6505+ hangot szerettem volna. Értelemszerűen erre a Peavey 6505+ a legjobb, viszont azt még mindig aranyáron mérik (használtan). A csöves kombó verziója is közel új áron megy (már ami nincs lestrapállva). A Bugera 6262 az egy Peavey 6505+ minusz-minusz. Tudom, hogy lehet kapni a 6505 MH-et, viszont szerintem béna hangja van. Próbáltam, kétszer is (V30-al) - nem tetszett. Amit ctrl+alt+del kolléga vett (MT 15 V2) próbáltam és nagyon jól szólt, de akkoriban 400.000 volt az ára. Most ennyiért (230 a Thomannál) jobb választás lenne mint a Bugera. Nincs szükségem 120W-ra de szeretném jobban kihajtani a fejet és a hangjával meg vagyok elégedve maximálisan.
X2N - egyelőre csak hangerő csökkentés, de későbbiekben (pár hónap múlva) felvételre is. -
M@trixfan
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
Röviden “big iron sound”. A nagyobb kimenő trafónak és a nagy csöveknek van egy autoritása hangzásban a hangerőtől szinte teljesen függetlenül. Én pont fordítva látom, mikor ha nem most a legjobbak ezek a nagyvasak a Suhr Reactive Load, Fryette Power Station, UAD OX Box, Tone King Ironman II korában! A hangerő nem a végfok Watt-beli teljesítményéről függ így általánosan. Ez kapcsolási topológiától függ, modern designok sokszor teljesen “preamp gain based” topológiák, a végfok csak hangerőt erősít. Míg mondjuk egy 1959hw ennek szöges ellentéte mint vintage kapcsolás. Megjegyzem sosem volt jobb Marshallozni az említett cuccok mellett.
-
X2N
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Mert kisebb nem volt ebből az erősítőből, és ezen van minden funkció ami a kisebben nincs(pl. csatornánként EQ) mert nem fért fel?
100W-ból könnyebb csinálni 50/25W-ot ha kell mint 15W-ból 100-at. Tiszta hangra kell a headroom élőben is, egy 15W-os fejjel ezt nem fogod megcsinálni.
Metálra meg alap a 100-as fej. Persze racionálisabb lenne az 50-es ej, de akik ilyen erősítőket vesznek nem kompromisszumokat akarnak. -
GalaHU
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
48 kHz lett a sample rate, akinek ez számít, és állítólag a menü is gyorsabb. Valóban több férőhelyes lett, bár eddig sem kellett szűkölködni. A tegnapi infuk szerint szebben is szól, dehát ezt aztán tényleg ki mondja meg YT alapján.
A Thomann-nál most valóban drágább, nekem már egy jó ideje a kedvencek között volt, pár napja korrigálták a HUF árfolyamot (a régóta nézett 345-öm is majd 100k-val lett drágább)

-
Ba cy lus
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
Nem tudom, mit akarsz variálni output beállításoknál, egyedül a No Cab Mode-ot lehet aktiválni, amit meg is szoktam tenni hagyományos ládával, hogy ne kelljen minden presetnél külön kikapcsolni a cab-ot. Plusz hagyományos ládánál vágok alul-felül, különben elég természetellenes. De többnyire az FRFR ládával van használatban, az viszont ládaszimuláció nélkül felejtős. Nincs ezen mit variálni. Illetve lehet, az erősítőmodellt ahelyett, hogy szarból próbálnék várat építeni.
-
X2N
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Nem, a probléma a szöveg értelmezéssel van, ugyanis az a hsz poénnak szántam amit véletlen neked írtam, pedig nem kifejezetten neked akartam(olvass vissza ha nem hiszed), erre neked elmentek otthonról, meg olyan dolgokat is belegondolsz amik nincsenek. Attól hogy tud valaki tappingolni 8 ujjal az marhára nem jelenti azt hogy elé raksz egy szólót amiben van ilyen technika akkor rögtön le is fogja játszani, ehhez még így is hónapok kellenek, ha te "csak egy" Buckethead szólót tanulnál meg. De honnét is tudhatnád ha nem próbáltál még így tappingolni. Nem véletlenül tanultam meg régebben ezt is, nagyjából ~3 napon keresztül kellett gyakorolni, hogy elkezdjen működni, nálam.
Amikor elkezdtem gitározni akkor én is inkább a szólózással foglalkoztam mind minden mással. A ritmusgitározhatnék része csak később jött be amikor már kb besokalltam annyi minden skálát, meg technikát tanultunk. Engem ezek érdekeltek anno, teljesen más műfaj a kettő. Sose voltam kifejezetten ritmusgitáros.
Elhiszem h sokaknak meredek az h én inkább ezekkel a nehéz dolgokkal szenvedek, ez az én problémám. Még fiatal vagyok
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Csomó olyan szám, zene van, ami kicsit sem gyors, és baromira tetszik. Sőt, megkockáztatom, hogy a világ összes zenéjének a nagy része az nem gyors zene. Az őrülten darálós zenék sosem tetszettek. Gyönyörű szép lassú zenék vannak.
Mivel én szeretem a metál zenét, egy bizonyos szintig szeretnék megtanulni gyorsan játszani, és ezt a határt én valamiért a Puppets-cel húzom meg, saját magamnak. Ha annak egy részét el tudnám stabilan, pontosan játszani, gyakorlatilag elérném a gitározásban az egyik célom, és elégedetten dőlnék hátra.
Ez a Batiozás meg Vödörfejezés tök hülyeség, én voltam Batio koncerten néhány hónapja, voltunk vagy 30-an (!) körülbelül. Annyira érdekli az embereket, hogy ő milyen gyors, vagy milyen vagány, hogy kétkezes.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
Szerintem egy szinten túl a két kéz tökéletes szinkronja a legnehezebb. 150-160 bpm mellett tizenhatodokat pengetni viszonylag gyorsan meg lehet tanulni, a lefogó kéznél már lényegesen több idő kell ekkora tempóhoz, de mikor valahogy mégse áll össze, az a szinkron hiánya.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Ha már downpickinget hiányolsz, meg a zsíros riffekt, tessék itt van.
-
Ba cy lus
addikt
-
Horel77
tag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Nem vettem rossz néven, de nem értetted a viccet, úgy hangzott, amit írtál, mintha már nem a gitározásról lenne szó.
Amúgy nekem ez csak hobby, semmi több, nincsenek komoly céljaim vele, csak a magam szórakoztatása, nem gondolom túl a dolgot. Leülök a nappaliban a kanapéra, és pöntyögök, amit épp jól esik, ennyi az egész. -
válasz
FockeWulf
üzenetére
Nem kérdőjelezem meg a tapasztalatodat, csak a következtetéseidet.
"Egy félüreges testű gitár lényegesen másképp szól mint egy tömörtestű, hidd el."
Bármely két gitár máshogy szól, akár tömör testű mindkettő, akár nem. A kérdés az, hogy a te AS93-ad máshogy szól-e, ha betömöd az üregeit, és ha igen, akkor milyen mértékű a különbség (feedback nélkül, persze - bármely gitár máshogy szól gerjedve, mint anélkül).
-
válasz
FockeWulf
üzenetére
Dave Grohl az élő ellenpélda (és még sokan mások). Ha lenne bármi érdemi visszacsatolás a pickupok által felvett hangra az "oldaldobozok" akusztikus rezgéseiből, akkor azon a színpadi hangerőn, amiben mára gyakorlatilag megsüketült a fickó, képtelenség lenne 335-tel tolni a stadionrockot, olyan feedback lenne.
Akinek van ilyesmi gitárja, könnyen kipróbálhatja pl. pár méter vékony gyapjúsál betömködésével, hogy mennyit változik a felvett hang (nekem már nincs, nem tudom demózni).Amúgy ez a félüreges történet igazából marketing eredetű. Les Paul eleve teljesen tömör testű prototípust készített, és meglepve tapasztalta, hogy a közönség ezt képtelen befogadni, ezért felcsatolható kamu oldaldobozokat applikált rá. Színpadra így már jó volt, de a Gibson persze elhajtotta. Végül csak a Fender gitárok piaci sikere* után kapott zöld utat a valódi, szemre is tömör testű LP. A félüreges Gibsonok pedig csak jóval ezután születtek meg.
*a piaci siker oka természetesen az volt, hogy a tömör testű gitár nem gerjedt a színpadon, jóval nagyobb hangerőn lehetett vele játszani, mint az addigi (fémhúros) akusztikus + pickup hangszerekkel.
-
cucka
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
Azért nekem ez a téma annyira nem mindennapos, régen láttam 1-2 videót, ahol összehasonlították a les pault meg az es335-öt (vagy valami hasonlót), hát a drámai különbség elmaradt. Picit máshogy szólt.
Egyszerűen ha a pickup és a híd is tömör fába van szerelve, akkor a körítés, hogy milyen forma, milyen faanyag nem számít olyan túl sokat.Az üreges elektromos gitár alatt az ilyen jazz gitárokra gondoltam, azokban mágneses pickup van.
#69832X2N
Szerintem ebből pontosan nulla ember tanult meg eddig gitározni.
Kb. mint ha meg akarnál tanulni focizni, és akkor elküldenek futni meg az edzőterembe lábra gyúrni, de közben a labdát meg se mutatják soha
. -
Moleman
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
De pont ezért kell sok gitárt megfogdosni kezdőként is, mert ha kezedbe veszel egymás után egy azonos árkategóriájú FGN-t és Sire-t, azonnal észreveszed, hogy mekkora különbség van egy totál szögletes és egy szépen lekerekített fogólap között.
Biztos meg lehet szokni egy szögletes fogólapot is, de akkor is a gyártó igénytelensége, én nem adnék érte pénzt. -
cucka
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
A probléma ott a mély frekvenciás hangokkal van, illetve az ezek által okozott problémákkal, ha ki akarod hangosítani.
Gyakorlatilag ha halkan játszol, akkor nem hallja a közönség.
Ha hangosan, akkor begerjed.
Ha meg merevebb lenne a fedlapja, hogy ne gerjedjen nagy hangerőn, akkor nem szólna sehogy
.Emellett egy nagy láda méretű hangszeren játszol. Ami még így sem elég hangos akusztikusan, de ha hangosabbra akarnád csinálni, akkor olyan nagy lenne a teste, hogy nem érnéd át a karoddal.
Szóval kb. arra jók ezek az akusztikus hangszerek, hogy otthon tévénézés közben legyen mit pengess.
#69654Ctrl+Alt~Del
Ez tényleg szép, amin megakadt a szemem az a nyakapálca álító az utolsó két bund között. Azért az nem mindennapos, ez az a megoldás, amit nem bíznék rá az indonéz gyártósoron a betanított munkásokra. -
cucka
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
Azért sikertelen, mert senki se játszik rajta McCartney óta. Egy P Bass-hez képest minden szempontból gyengébb konstrukció.
Talking Heads-ben Weymouth játszott mindenen is.
Beach Boys nagy slágereit Carol Kaye legendás basszusgitáros játszotta fel, egy "fender bass" hangszeren. (Így hívták akkoriban a preckót)Szóval nem úgy sikertelen, hogy pontosan nulla ember játszott ilyenen. Hanem hogy nem lett népszerű/elterjedt. Pl. a magyar Qualitons zenekart ajánlom, ott a csávó ilyenen tolja, nagyon jó zene.
Hogy miért szar konstrukció szerintem:
- Rövid menzúra + fa húrláb = nincsenek magas frekvenciák, szenvedés az intonáció, csomó zenéhez nem igazán passzol a sound
- Üreges test = feedback problémák lépten nyomon
- Kicsi, könnyű, nagyon rövid test = brutál neck dive -
cucka
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
Az egyetlen ok, amiért bárki is emlékszik a violin bass-ra, az az, hogy McCartney játszott rajta. Amúgy az a hangszer legfeljebb a történelemkönyvekben szerepelne, mint érdekesség, a "sikertelen próbálkozások" fejezetben.
Az akusztikus meg teljesen üreges testű elektromos basszusgitárokra úgy nagy vonalakban elmondható, hogy mindegyik szar
.Van olyan vélemény, hogy Leo Fender igazán korszakalkotó, nagy hatású hangszer-dizájnja nem is a Telecaster volt, hanem az eredeti Precision Bass.
-
cucka
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
Nincs itt semm paradox szerintem.
Műszaki, mérnöki szemmel nézve a basszusgitár az egy nagy elektromos gitár. Amikor Leo Fender kitalálta a hangszert, akkor pont így állt hozzá. Innen nézve az eredeti precision bass az sokkal inkább egy nagyra nőtt telecaster, mintsem egy kicsinyített elektromos nagybőgő.
A hangszer zenei funkciója viszont teljesen más. Emiatt basszusgitáron nem ugyanazt játszod, és nem ugyanúgy játszol. Ezért lehet azonnal felismerni, ha gitáros játszik basszusgitáron
. -
cucka
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
A basszusgitár is gitár, benne van a nevében
.Néha basszusgitározgatok, most újra elővettem x év után. Az nagyon erős túlzás, hogy bőgős lennék. Gitározni megpróbáltam régebben, túl nehéz, összezavar a sok húr. (Amúgy érdekel a gitár, tudom, hogy működik, csak nem vagyok elég kitartó hozzá, hogy meg is tanuljak játszani rajta)
-
Ba cy lus
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
és sokszor szembesültem vele hogy nehezebb ugyanazt pontosan játszani lassabban
De akkor jó eséllyel gyorsan sem megy teljesen pontosan. Azzal szoktam kínozni magam, hogy a nehéz részeket jó sokszor megismétlem, még ha a zenében nincs is annyiszor. Például Anthrax - One World 44. másodpercénél hallható riffnél. A vastag E-húron 3-0-0-3-0-0 (tizenhatod-tizenhatod-nyolcad-tizenhatod-tizenhatod-nyolcad). Ezt 205 bpm-mel kell. Hű, hogy ezzel mennyit szenvedtem, hogy úgy tudjam játszani, hogy jól is szóljon. Piszok fontos a pontosság (meg a feszes gitársound), különben nem jön át ütősen a riff. Ezt a 3-0-0-3-0-0-t sokkal egyszerűbb volt úgy játszani, ahogy a zenében van, hogy jön utána a két kvint, és bár el tudtam játszani, valahogy mégsem jött át. Aztán kezdtem gyakorolni: 3-0-0-3-0-0-3-0-0-3-0-0-3-0-0... végtelenítve, és sokkal szenvedősebb volt már harmadjára is a 3-0-0, mint kétszer. Számomra ez jelezte, hogy csak berögzült valami már-már reflexesen, "lendületből", de az igazán nagy pontosság hiányzott.
-
X2N
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Kérdésedre a válasz.
Ha ma tanultam volna tappingolni 8 ujjal akkor ennyire se menne. (felvétel a gyakorlás már fáradtan, ujjaimat se érezve
)
Most viszont megyek jegelni a kezemet, 3 és fél óra volt, alsó hangon és nem mostanában tappingoltam, jó kis session volt, csak ezt toltam, szomszédok is biztos örültek neki. -
X2N
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Ha gondolod vedd fel felvételre ennek a számnak az intro riffjét double trackelve, én aznap vettem fel, persze 10+ éve ismerem már a számot csak nem játszottam, nehezebb mint gondoltam. Érdekel neked hogy megy. Én pluszba szívattam azzal magamat hogy az E2 húron palm-mutoltam végig. Ha kell küldök dobsávot amire lehet gitározni.
-
-
X2N
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Elég más az amikor felveszed felvételre ugye? Úgy mindjárt nem szól olyan jól ha nem tökéletes. Aminek lennie kellene.

Kell bizony gyakorolni, főleg double trackingelve, felvéve. Csak az igazán penge aki a szólót is feltudja játszani így.
Nem vagyok még benne biztos hogy teljesen jól van beállítva a DAW-felvételre, meg a hangkártya, fogok majd ezzel is még egy kört futni és megkérdezem Gergőt is.
Egy ideje 32-samples-el veszek fel(így van elméletileg alsó hangon ~6ms latency+pluginek), szerencsére még így sem recseg, majd megyek lejjebb is ha lehet meg. ASIO-not active-t ne nézd, nem ment a DAW.
Kellene teljes round trip latency-t mérni a felvételre használt pluginekkel együtt, és kompenzálni a hang lejátszás/felvétel késést. -
X2N
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Buckethead féle sebességgel, 8 ujjas tappingal simán, ezek mind olyanok hogy tizenévesen napi 4-8+ óra gyakorlással lehetett csinálni addig, amíg nem fájnak az ujjaid, vagy ahogy manapság a csuklóm. Viszont ezeket gyakorolni kell folyamatosan különben nem ér semmit az hogy 1x begyakoroltad 1-2 szóló erejéig, ez se olyan amit előveszel a fiókból néhanapján. Amikor volt floydos gitárom azt is használgattam de nem lett soha igazán a játékom része. Egyszerűen nem játszok elég tremolós szólót hogy kelljen állandóan, kevés gitáros van aki annyit használja mint pl. Dimebag.
A hangzás az örökös mánia, ez már 3-4 év gitározás után megvolt amikor zenekaroztam.
A vibrató/nyújtások mennek, sok Gary Moore számot gyakoroltam kezdőként is, szeretem mai napig, mindig is szerettem, a régi bluesos dolgokat is, Hendrixet is.De biztos van nektek is olyan gitáros akinek valamelyik húzása inspirál annyira hogy gitárt vegyetek a kezetekbe.
-
X2N
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Modern rock/metál gitárosként ha flexelni akarsz ezek az elérendő célok minden gitárosnak 2026-ban:
-220bpm-el dowpickingelni 16-odokat, ahogy Hethfield fénykorában
-legalább 20notes/sec-el darálni a hangokat, de lehet gyorsabban is, ha megy.
-8 ujjal tappingolni
-minden tremolós trükköt meg killswitch-et is használni.
-Ellesni a vibrato technikát a nagyoktól, Gary Moore, Clapton, Gilmour, hogy legyen valami stílusunk is, hogy véletlenül se tudnak bekategorizálni a napi 10+ órát gyakorló Ibanez/Headless gitárosok közé akik csak hangokat játszanak egymás után gyorsan, töféle pengetési technikával.
-Valami hasonlóan komoly hangzást összehozni mint ami Petruccinak van.
-nem bántalmazni a WAH pedálokat
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Szerintem az teljesen rossz értelmezés, hogy a BPM-ben a beat az a zene lüktetése, és nem a negyedenkénti kattanások száma. A beat ugye bár ütést jelent (heartbeat, szívverés, a szívverések száma), teljesen egyértelmű, hogy a BPM az a percenkénti ütések számát jelenti, és nem a zene lüktetését.
Szóval azt gondolom, neked van igazad.
-
-
-
Ba cy lus
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
Azt - nem lefárasztott, kipihent kézzel - tudom 190 bpm-mel, de pl. az Exodus - Piranha fő riffjét nem tudom stabilan még 170-nel sem (vegyes pengetéssel, amivel jól szól), pedig 190-nel játsszák. Ez már csak ilyen. A beillesztett gyakorlat régóta a gyakorlásaim része, igaz, régebben kisebb tempóval és egy oktávval feljebb a G-húron játszottam, nameg több éve rendszeresen nyomom a kromatikus skálát is. Aztán mikor nem ment a Toxik riffjének a palm mute-os része, akkor kezdtem el a vastag E-húron is gyakorolni. Szóval ez messze nem egy "globális" dolog, hogy bármit elnyomok ekkora tempóval. Sajnos nem.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Igen, gyors, de nem kell világszintű teljesítmény hozzá. Én most ezt gyakorlom.
80%-kon (172 bpm), bemelegítés nélkül eljátszom, bemelegítve 90%-on is ment jobb napokon, ami 193,5 bpm.
Majd felveszem hétvégén 80-85%-on.Ha nekem, tök bénának ez megy négy év után, akkor egy ügyesebb valaki ezt kipengeti 215-ön, AK ropogás ide vagy oda.
-
cucka
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
Érdemes tisztázni, hogy mi a bpm, és akkor nem beszéltek el egymás mellett.
♩=190
Ezazt jelenti, hogy egy percben 190 negyedhang van. Ez komolyzenében/kottában a standard tempó jelölés.190 BPM
Ez a beat-ek számát jelenti percenként, ami magyarul a "leütés".
Ha sima 4/4 ütemű rockzenére gondolsz (pl. AC/DC) akkor a "beat" az a lábdob, ami az 1-es és 3-as ütemen szól.
BPM-nek legtöbb értelme elektronikus zenében van, ahol ez a lábdob/basszus üteme, amire táncol a közönség, és amit össze kell match-elni, amikor két szám közötti átmenet van.Az, hogy a metronóm 190-szer pittyeg, az zeneileg nem jelent semmit. Akkor lesz jelentése, ha társítasz hozzá egy zenei fogalmat, pl. negyedhang, félhang, leütés, stb.
-
X2N
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Én csak azt szeretném tudni hogy az ilyen Buckethead kaliberű gitárosok hogy képesek ennyi lemezt készíteni és memorizálni.
Zenekarok teljes életművel nála egy hétvégi projekt. -
Ba cy lus
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
A palm mute-os rész 1 nyolcad után 6 tizenhatod, majd megint, illetve előtte is vannak tizenhatodok nyolcadokkal vegyesen. Ezt azért nehéz kihallani, mert egyrészt még nem teljesen tiszta, másrészt mivel meg miről vettem fel (ráadásul este, nem hangoskodva). De egyébként is inkább az ütemet tartom, minthogy minden egyes hang tisztán kihallható legyen.
Fél évvel ezelőtt arra nem volt esélyem, hogy az ütemet tartsam ekkora tempónál, még 160 bpm-mel sem.Mondjuk őszintén szólva én az eredeti felvételen sem hallom ki tisztán, talán nem véletlen született a songterres hibás tab sem, amiről onnan tudom, hogy hibás, hogy ismert ez a téma. Bár nem teljesen egy az egybe vették át, picit egyszerűsítettek rajta.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
Dehogyis.
Pl. a már említett Toxik - World Circus "cirkuszi" riffjében 205 bpm mellett vannak 16-odok, és az alapból nehezebb téma. Ezt már majd egy hónapja vettem fel Katana Miniről telefonnal, csak egyszer az ominózus riffet:
[link] .
Ilyen tempó mellett még nem teljesen tudom stabilan és pontosan, de egyébként a palm mute-os rész okoz általában több fejtörést. Egyébként lassan 20 éve kezdtem, még ha nem is folyamatosan csináltam, és nem mindig célirányosan. Ennyi idő alatt nem nagy "sportteljesítmény". -
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Én magamon is ezt érzem, bár hozzáteszem, én nem akadok ki olyanokon, hogy ezzel a pengetővel a közepek megváltoznak ,vagy a kábelhosszon, vagy hogy volume potit letekerve már nem ugyanaz a hangzás, meg különben is, ha 20 ohmos kondi lenne a multieffektben, és nem az olcsó kínai, akkor bezzeg mit tudna, de így szar...
Azt közben meg egy normális C-dúr sincs a fasorban sem.
-
válasz
FockeWulf
üzenetére
Bár eleinte nem gondoltam nyomkodni , de azért azt is meg kell tanulni. Főleg, ha egyre inkább hasonlító módon játszaná az ember. És minél jobban hasonlít, annál élvezetesebb.
Először csak torzító ki/be módon próbálkoztam, aztán beraktam a delay-t is, próbálkoztam mivel mit állítok (full új terület ez nekem), aztán az ismétlődés periódusát piszkáltam (végül 520ms lett a nyerő 😄). Persze, hogy ez valójában ilyen-e, tudja a franc, de legalább adott egy ki plusz löketet az, hogy egy kicsit már jobban hasonlít. -
válasz
FockeWulf
üzenetére
Jó messziről indultunk, de azért nem rossz téma ez.
Eredetileg nem 8 effektről volt szó (tudom, költői túlzás is kell néha), csak 4-ről (asszem').
Egy viszonylag egyszerű, de hosszabb dal esetén, amit meg akar tanulni egy kezdő, ott simán lehet ilyen igény (itt hoztam példának a Pneuma c. dalt, ahol egy dolog miatt kellett létrehozni egy újabb patch-et. Persze nem okoz semmiféle fennakadást, csak szimplán egyszerűbb lehet ha több a labkapcs.) Jó lenne kipróbálni egy sok lábkapcsolós multit is.Viszont így volt szó egyes multik képességeiről, esetleges megoldásokról, lehetőségekről. Így hasznosnak gondolom a diskurzust.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
Adott számhoz jó csak a "scenes" is, nem arra, hogy valós időben random kapcsolgathass lábbal egyetlen nyomással bármit, ami mondjuk impronál jönne jól. Persze egy fixen felépített számhoz több is tud lenni, mint valós pedálok, ha az effekt beállításait variálod. A King Crimsonnál amúgy simán elképzelhető lenne ilyen szituáció, mikor szükséges ennyi effektvariáció egy számon belül.
-
-
válasz
FockeWulf
üzenetére
Itt is hozzárendelhetsz több effektet egy lábkapcsolóhoz.
De nem tudod egyesével kapcsolgatni külön-külön, csak azt, amit a lábkapcsolóhoz hozzárendeltél. Lábkapcsolóhoz rendelt effekt-csoportot tudsz alternatív módon kapcsolni (ami alapértelmezetten off, az on lesz, ami alapértelmezetten on, az off).Tehát fizikailag két gombbal nem tudsz 4 effektet külön-külön (egymástól függetlenül) ki/be kapcsolgatni, játék közben.
Úgy gondolom, hogy ez fizikai korlát. -
válasz
FockeWulf
üzenetére
Szerintem az nem az, amire a több lábkapcsolós multieffekteknél lehetőség van (játék közben ki/be kapcsolgatni lábbal, ha esetleg kell).
Két kapcsolóval két csoportot lehet ki- és bekapcsolni stomp módban (előre beállíthatod, hogy melyik legyen az 1-es/2-es-hez hozzárendelt).
Persze kézzel ki/be lehet őket egyesével is, de azt csak épp nem játszva, és kézbevéve.
Egyébiránt tévedhetek is. -
X2N
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Annyiba jó hogy tud több "scene"-t a multieffekted hogy a Patcheket sem kell váltogatni számon belül, hanem a kapcsolókkal ki-be tudod váltani a beállított pedáljaidat, így 1 szám=1patch-et meg lehet csinálni okosan. Ilyenkor nincs semmi hang kimaradás se, mint patch váltásnál. Hotone Ampero 2/Nux MG30-ben már lehet ilyeneket csinálni, azokon van erre dedikált kapcsoló is elég, plusz loop is amibe esetlegesen pedál még be lehet kötni, és akkor ezt is lehet kapcsolni. GP5-höz lehet venni midi/expression pedált, azzal lehet kiterjeszteni ezen képességeit.
-
válasz
FockeWulf
üzenetére
Arra gondoltam, hogy a valetonnak 1 (gp5), 2 (gp100) lábkapcsolója van. Így egy pár változtatást lehet (összesen 4 állapot) lehet eszközölni egy peccsen belül.
Egy gt-8 gt-10 esetén mindegyik effektet ki-be lehet kapcsolni külön-külön.
Remélem meg tudtam fogalmazni megfelelően.A Katanánál (50) is 4 állapot van.
-
-
X2N
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Az összes oprendszer közül egyedül a linux az, ami azt tudja amit ő hangoztat hogy "bedugom és megy", ha bedugok egy linuxos pendrive-ot bármilyen számítógépbe, akár MAC-be ia, bebootolok róla, van egy működő oprendszerem, telepíteni se kell semmit. Disztrója válogatja mennyire van programokkal felszerelve, van egészen minimálisan felszerelt, ahol még felhasználói felület sincs, meg vannak olyan mindennel is felszerelt disztrók mint az Ubuntu Studio, amival rögtön lehet 3D grafikát, zeneszerkesztést videovágást is csinálni. Ez az open source előnye. Te választasz, van rá lehetőséged.
-
válasz
FockeWulf
üzenetére
De jó, hogy van másik GP100 tulaj is. 👍
Számítógépre.
Na most az is megnéztem, mi a csuda az a bekktrekking.
Már vettem fel a GP100-assal úgy, hogy alatta szólt Spotif-ról.
De túl sokat nem foglalkoztam vele, csak próba képp, hogy sikerül-e.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Remek áron dobozos új Asus Tuf Gaming FX507VV/i7-13620H 16GB 512 SSD Nvidia RTX 4060 144Hz garancia
- 24"-os Philips 246V Full HD monitor akciÓÓ!
- 14"-os 5.gen core i5 Dell notebook kiárusítás! AkciÓÓ
- Dobozos ÚJ Lenovo Legion 5 2.5K OLED i7-13650HX 32gb ddr5 1 TB RTX 5070 Garancia
- SAMSUNG (LS34C500GAUXEN) 34 " GAMER WIDE MONITOR ! AKCIÓ
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4494, 100% Akkumulátor
- Csak 1 db! 27% Áfás, Új Mac Studio M2 Ultra 24/60 mag, 64GB RAM, 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Deep Purple - 1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3702
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Be is raktam gyorsan songsterren kedvencek közé.
). Egyszerű, Peavey 6505+ hangot szerettem volna. Értelemszerűen erre a Peavey 6505+ a legjobb, viszont azt még mindig aranyáron mérik (használtan). A csöves kombó verziója is közel új áron megy (már ami nincs lestrapállva). A Bugera 6262 az egy Peavey 6505+ minusz-minusz. Tudom, hogy lehet kapni a 6505 MH-et, viszont szerintem béna hangja van. Próbáltam, kétszer is (V30-al) - nem tetszett. Amit ctrl+alt+del kolléga vett (MT 15 V2) próbáltam és nagyon jól szólt, de akkoriban 400.000 volt az ára. Most ennyiért (230 a Thomannál) jobb választás lenne mint a Bugera. Nincs szükségem 120W-ra de szeretném jobban kihajtani a fejet és a hangjával meg vagyok elégedve maximálisan.

Pl. a már említett Toxik - World Circus "cirkuszi" riffjében 205 bpm mellett vannak 16-odok, és az alapból nehezebb téma. Ezt már majd egy hónapja vettem fel Katana Miniről telefonnal, csak egyszer az ominózus riffet: