Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
cucka
addikt
A húr vége elvékonyodik, hogy be tudd fűzni a kulcsba. Basszus húrnál van olyan, hogy ezt a részt befonják valamilyen szövettel.
Ha nem elég hosszú a húr, ez a vékony rész esik a nyeregbe, az nem jó. Olyan pl. gyakori, hogy a 30"-os basszusgitárra csak a 32" húr jó. Függ attól, hogy milyen távol van a híd a húr végétől, meg hogy milyen távol a hangolókulcs a nyeregtől.
Van egy ibanez 30" menzúrás basszusom, ott a fonott része a húrnak kb. 1 centire van a nyeregtől. Ha testen átmenő lenne a húrozás, akkor már túl rövid lenne.
-
cucka
addikt
Milyennel? Hogy nem elég hosszú a húr, és a nyeregbe a vékony része esik? Basszusgitárnál jellemző probléma, 30" és 35" feletti menzúránál. (Mert a hangolókulcs és a nyereg közötti távolság is számít)
Vagy általában 80-as húrral? Igen, a basszusgitáron az A húr jellemzően ilyen vastag.
-
-
Hát nekem a mostani gitáromon is D'Addario van, így azokban megbízok; egy D'Addario NYXL 09-84-t néztem ki, de kicsit gondolkozom egy Kalium Hybrid 10–90-n is, ez lehet kicsit jobban kihozná a mélyeket. Hol célszerű ilyet magyarországra beszerezni? Vagy akad hangszerboltokban, csak én nem látom online? Jó lenne, ha itthon találnék és akkor rögtön be is tudnám állíttatni szakértővel.
-
-
Meséltem is a (majdnem) tulajdonosának, hogy első dolgom volt leporszívózni, aztán közben láttam, hogy 4 csőfoglalat van, de 2 cső... elképedt, főleg mert elvileg használatban volt.
Ha lehet ne csinálj vele semmit, a csöveket se húzgáld ki, stb.
Előbb szeretném a körüljárni a témát, aztán cselekedni. -
És végülis sikerült beüzemelni... bár az egyik oldallal továbbra is gond van, azt kizártam, a másik oldal működik. Kicsit brummos, de hát 30+ éves, régi kondenzátorok vannak benne.
Ilyesmi:
Volt még a padláson régi Vidi hangfal (2003A talán), 8-Ohm, de csak 30W. Az egyik úgy szól mint egy overdive (torzít), a másik jó.
Elég hangos azért a 30W is.
(teljes hangerőn azért nem próbáltam, lévén az erősítő 100W-os ; oldalanként) -
-
arnyekxxx
veterán
Ha vége lesz a win10 supportnak, és már nagyon itt van a vége
nálam ez 2029, annyira nincs ez közel,
winen próbálgaton idönként a C1, lightroom alternativákat de kinszenvedés mindegyik. Nekem a C1 vált be leginkább, de ez persze megszokás kérdése is, jóideig lightroomoztam. Viszont a rawtherapee más többi alternativ progi brrrr
-
-
Ba cy lus
addikt
Egyik sem jó alternatíva. Darktable-lel egy örökkévalóságot rá lehet szánni egyetlen képre, az eredmény akkor is kérdéses, Rawtherapee majdnem ugyanez. A Lightroom egyszerű, hatékony és villámgyors. Számomra csak a DxO Photolab ér fel hozzá, bizonyos esetekben még jobb is. Szóval nincs használható alternatívája.
-
cucka
addikt
Én tökre értékelem a technikai definíciós szőrszálhasogatást.
Ettől még a lényeg ugyanaz - amikor a hangkártyán, a di boxon, meg bármi máson "balanced" csatlakozó van, az nem azért van ott, hogy örüljünk az egyforma impedanciának a kábelekben, hanem hogy megszűntesse a zajt.
(A hatékony zajkioltás előfeltétele, hogy a két kábel balanced legyen)Biztos tankönyvi definíció szerint rosszul hívja mindenki, van ilyen. A tremolót is tremolónak hívjuk, pedig valójában vibrato.
-
Ba cy lus
addikt
-
M@trixfan
addikt
Párhuzamosan fog futni a Helix-szel az új Stadium, az egyik Line 6 fazon (Digital Igloo) nyilatkozta, hogy folytatódni fog a support. Én ezt a TGP thread-et követem.
-
Goose-T
veterán
-
Moleman
addikt
Ja, most hogy mondod, annak idején lehet azért nézegettem, mert kiválthatta volna a midi pedálomat.
Bár kérdés, hogy ki kell-e váltani, 10 éve vettem, és legalább 8 éve nem vettem elő a dobozából.
De ha kérdezik, van, a gardróbban az emlékbe elrakott gitárok mellett. 
-
Ba cy lus
addikt
Alacsony hangerőről volt szó. (Az Alnico Blue-kat legendásan könnyű torzításba vinni, ennek ellenére nem hiszem, hogy itthon egyszer is odáig emeltem volna a hangerőt.)
Szóval mondjuk este 7-kor történő gyakorlás társasházi lakásban: nem gondolom, hogy 12 inches hangszórókat könnyebb jól megszólaltatni, nem pedig csak valami részlettelen, puhapöcs hang jön ki belőle pusztán csak azért, mert nincs elég kakaó. Neki nincs elég. Egy 3-4" hangszóró meg köszöni szépen.
-
Ba cy lus
addikt
Az 1W is bőven meghaladja a szomszéd ingerküszöbét, ki lett próbálva.
A probléma alapvetően már ott kezdődik, hogy a nagy hangszóró kis hangerővel nem tud jól szólni, akár csöves erősítő, akár tranzisztoros erősítő, akár modellező van előtte. Hát ezért kell a kompromisszumos tejfölös doboz. Vagy fejhallgatóval gitározás. -
lacibattya
csendes tag
Én is örülnék ha csak húszezerért adnák.
Nem ajnározom,csupán a célközönsége vagyok.
Amit linkeltél HB-t panelba is jó lesz?Valamiért sosem próbálod megválaszolni az összes kérdést,mindig csak azt amelyik kényelmes(prolííí
)
Eddig két kombóm volt eladtam őket,nem azért mert rosszak voltak,hanem mert amire nekem kellett arra a Spark jobb volt. -
Egy jó gear tényleg jobb, de szerintem nem ment át számodra, hogy "miért is jó a spark". Nem azért, hogy profi felvételeket csinálj, hanem mert nagyrészt lefedi az emberek igényeit, legyen szó otthoni gyakorlásról, játékról vagy akár kisebb fellépésről. Persze nem Sparkkal kell menni turnézni, de általánosságban a spark kielégitő a legtöbb ember számára.
Én is használok sparkot bizonyos dolgokra, vannak kisebb gondjai, de amikor nincs kedvem tökölni a custom presetjeimmel, akkor igen is jó kis alternativa egy ilyen eszköz. Az az igazság, hogy akármennyire is nehéz elismerni manapság egyre kevesebb és kevesebb ideje van az embereknek. Én is örülök, hogy van időm gitározni és naponta konzisztensen gyakorolni. Nem kelek fel azzal az érzéssel, hogy "milyen szép nap ez, ahelyett, hogy gitároznék inkább megtanulom hogy kell egy új eszközzel bohóckodni".
Az utóbbi nagyon is fontos (!), de megvan a helye és ideje. Itt arról van szó, hogy amig valami lefedi az ember igényeit, addig nem fog változtatni vagy új dolgot megtanulni. Nevezheted ezt lustaságnak (esetleg igénytelenségnek is, ha úgy tetszik) is természetesen, de ha csak nincs korlátlan szabadidőd és semmi kötelezettséged, akkor igen is a kényelem fog vezérelni, Ha meg szükséged lesz a jobbra, akkor úgy is fogsz rá időt és energiát szentelni vagy átmódositani a prioritási sorrendet
-
cucka
addikt
Lemmy az egyetlen, aki úgy játszik, mint egy gitáros, olyan sound-al mint egy gitáros, csutkán hajtott csöves erősítőn, mint egy gitáros, ezért neked gitárosként is feltűnik, hogy mit játszik.
És gitárosként annyit érzékelsz ebből, hogy a torzítás az amikor a csöves erősítőt kihajtod. És hát basszusgitáron kicsit szélesebbek a lehetőségek, ha hangzásról van szó.
Például
Itt egy Tame Impala szám, iszonyat cool bassline-al, szarrá torzítva. [link] Fogalmam sincs, mit használtak, hogy így szóljon (A klipp is megér egy misét
)
Itt egy No Doubt szám, valahol a ska és a rock között. A basszusgitár majdnem tiszta, de mégsem, egy kis szőrösítést ráraktak [link] . (A fickó aki itt játszik amúgy hatalmas ász, érdemes figyelni miket nyom)
Itt egy Ariana Grande szám basszusgitáron. Minden szarrá van torzítva. [link] . Ezt én leesett állal néztem és hallgattam. Ez az a színvonalú basszusgitározás, amit ritkán lát az ember.És ide lehet írni az összes metál zenekart, direkt nem azt hoztam fel, metálban a bassline-ok 98%-a teljesen érdektelen. Hangzásban fossá torzított közép-magas tartomány + tiszta mélytartomány, zeneileg meg az a dolguk, hogy a ritmusgitárost kövessék és ugyanazt játsszák.
-
-
arnyekxxx
veterán
Hogy a felvételen nem hallod ki a torzitást az nem azt jelenti, hogy a basszgitár cleanen szól, szolid gain kb mindenen van, a metálokon meg sokkal több is.
Van Halen Panama
Maiden 2 minutes to
Metallica For whom...
Queensryche Best i can -
cucka
addikt
Egyedüli basszusgitáros akit tudok hogy torzítottan szól az Lemmy
A legtöbb basszusgitáros használ valamilyen torzítást. Popzenében is. Leginkább azért, mert a torzítás új frekvenciákat hoz be, szaturálja a hangot.Az hogy Lemmy mit csinált - ő igazából úgy játszott, mint egy gitáros egy mélyre hangolt gitáron. Minden tiszteletem, remekül működött az ő zenéjükben, de azért basszusgitározás témájában ő meg a játéka sehol sem etalon.
-
Ba cy lus
addikt
Csak a tiszta hang az amit a gitárosok tisztának neveznek nem tiszta hang.
És? Talán pont attól tetszik sokaknak, hogy nem teljesen tiszta, hanem valami más, amit mi még mindig nem érzékelünk torznak.
Amikor pedig zenészek igényeiről beszélsz (és ehhez igazított evolúciót vizionálsz), az soha nem valami egységes dolog. Ha ma nem kéne senkinek JTM45, plexi, nem adnák ki őket újra és újra. Itt nincs egyértelmű evolúció, a plexi hangzásából is már kiveszett valami a jcm800-zal. Merthogy szubjektív az egész.
-
Ba cy lus
addikt
A zenész nem tudja, mit hall, mi a jó neki a zenéjéhez?

Frusciante nem abban a korban zenél(t), mikor nem volt más, mégis használta a JTM45-öt. Ami egyébként tiszta hangra is sokak számára etalon. Szubjektív. Tudod, mit jelent? Vagy továbbra is legfőbb objektivitásként kívánod tálalni a saját szubjektív véleményed?
-
Ba cy lus
addikt
A zenészek döntik el, mi mennyire jó. Frusciante miért használt JTM45-öt? Nem volt más? Miért használt Mosrite Fuzzrite pedált? Nincs más? Hasonló példákat végtelenségig lehetne sorolni. A zenész dönti el, hogy mi a jó a hallása szerint, nem néhány kiragadott technikai paraméter.
-
cucka
addikt
Erősítő szimuláció helyett preamp pedálokat használ mindenki arra, hogy a hangzás karakterét beállítsa.
Persze, lehet erősítő szimulációt is használni, de nem annyira fontos ez, mint elektromos gitárnál. Pszichoakusztikai és zenei okai is vannak ennek.Most néztem, thomann-on jelenleg 6 (hat) darab csöves basszusfejet lehet kapni. Összesen. Van pár legendás erősítő csöves erősítő az 50-es és 60-as évekből, aminek szimulálhatod a hangját, és kb. kalap.
Basszusgitárosok nagyon korán áttértek a csövesről a tranzisztoros erősítőkre, majd később a class D cuccokra. Az újfajta neodíniumos hangszórók szintén népszerűek lettek. Amikor elkezdett mindenki vonalból játszani, egyből átvették.
Egyszerűen azok a szempontok, ami miatt a gitárosok ragaszkodnak az 50-60 éves csöves erősítőkhöz (meg azok modern variánsaihoz), azok basszusgitárnál nincsenek.Például ha a 90-es évek metál soundját keresed gitáron, akkor veszel (vagy szimulálsz) egy dual rectifiert, vagy egy 5150-est. Ezzel szemben mi a 90-es évek basszusgitár soundja? A Sansamp pedál? Azt minek szimulálni, veszel egyet 80 ezer forintért és kész vagy, megvan a sound.
-
Ba cy lus
addikt
Használt piacon arany áron mennek el eredeti JTM45-ök, ennyit erről, milyen szarnak hallják a zenészek. Meg ugye anno is sokan megmaradtak a csöves egyenirányítás mellett. Egyébként ne akard ezt a témát a JTM45-re szűkíteni/terelni, hogy szerinted minden metálhoz önmagában alkalmatlan erősítő rosszul megtervezett, itt a későbbi plexiről, de akár a JCM800-ról is épp úgy lehetne beszélni, mert ezek vannak túlnyomó többségben. Aztán valami "rejtélyes" okból kifolyólag mégsem az van, hogy ami metálhoz jó, az mindenre épp olyan jó. Hát ez a szubjektivitás. A zenéléshez használt erősítő már alapjáraton csak szubjektíve jó mint erősítő az esetek min. 99%-ában.
Az eladási lista egy elég jó jelzője a keresletnek, tehát a HB fejre is lehet kereslet pusztán csak azért, mert olcsón jó.
-
cucka
addikt
A Bassman első számú baja az volt, hogy nem tudta felvenni a versenyt hangerőben.
De a Marshall Super Bass erősítőket is használták gitárosok.Mondjuk az egész történelem, kb. senki se használ már csöves erősítőt basszusgitárra, szinte mindenki vonalból játszik. És ha van is erősítő és láda a színpadon, sokszor be sincs mikrofonozva, mert minek.
A híres márkák is csak mutatóba gyártanak 1-1 csöves fejet, rengeteg pénzért. -
Ba cy lus
addikt
Azok a régi JTM45-ösök mai szemmel nevetségesen szólnak. Aki próbálta az tudja.
Meg lehet nézni, hány modern erősítőt előz meg a Thomann eladási ranglistáján a JTM45: [link]. Vagy ott a Studio Vintage/baby plexi a 4. helyen, ami önmagában szintén tökéletesen alkalmatlan metálra, tehát a te nézőpontodból nézve az sem jó. És ma nem lehet azt mondani, hogy nincs más.
Egyébként meg baromi jól szól a JTM45, és nem csak az én véleményem szerint. Szubjektív, tudod, ez soha nem lesz objektív, mi a jó hangszín.
A végfok torzítás más, mint az előfok torzítás, nem véletlen vannak olyanok is, akik az előbbit szeretik. -
X2N
őstag
-
Ba cy lus
addikt
A HD600 se teljesen lineáris mérés szerint. A párnája is többször változott '97 óta, ezzel együtt a hang is valamelyest. A driver is változgatott, sokan esküsznek a legrégebbi revízióra. De a HD600 ettől még egy jó fejhallgató, magasabb szint a K361-nél, sőt sokak szerint akár jelentősen drágább fejhallgatóktól is.
-
Moleman
addikt
Értem, köszi, én csak a CV vezérlős dolgot találtam meg, ahogy rákerestem.
És ki is használnád ezeket? Pl ha veszel egy félmilliós Genelec monitort, abban DC csatolt a végerősítő?nem tudja normálisan meghajtani a 250-600ohm-os fejhallgatókat
Ja, ez nem az én territóriumom, most rákerestem, az összes fejhallgatóm 32-44 ohmos, az E50 agybadugós is csak 51 ohm.
Azt highend fejhallgatóerősítő híján nem tudom tesztelni, hogy másképp szólnak-e az erősítő miatt, mert nyilván másképp szólnak a saját karakterisztikájuk miatt is.
Én továbbra is azt javaslom, hogy próbálj ki egy egyszerű olcsó hangkártyát, veszteség nélkül tovább tudsz adni rajta, ha mégse válik be, de simán lehet, hogy megfelel a mindennapokban.
Én az autókkal vagyok így, egy csomó különböző autóra vágyom, amikben finom műszaki megoldások vannak, de hiába állna itt mind a garázsban, továbbra is az asszony Swiftjével mennék a boltba, mert a célnak bőven megfelel az is.

-
Moleman
addikt
Én azt tapasztaltam, hogy hiába aktív a gitár, akkor is szarul szól a vonalbemeneten, eltűnik a tisztasága (aktív előerősítős akusztikkal és basszussal próbáltam annak idején az Audigy LS-sel, mikor nem volt külső hangkártyám).
A DC csatolt kimenet mihez kell?
Nálam a füleskimeneten van a füles (teljesen elégedett vagyok vele, nagyobb ellenállású fejeseket is jól ki tud hajtani), a fő kimenet pedig megy a belső PCIe hangkártya (Audigy RX) vonalbemenetébe, mert az interfacen nincs loopback, nem tudnám máshogy valós időben rögzíteni a kimenetet. -
Moleman
addikt
Te magad mondtad, hogy az interface filléres dolog, miért alaplapival szerencsétlenkedsz? Az impedanciaillesztés hiánya miatt tényleg nincs jó hangja, ez akkor lenne igazán feltűnő, ha egymás mellett hallgatnád egy rendes hangkártyával.
Amíg nem tudsz komolyabbat szerezni, miért nem veszel egy random Focusrite/Steinberg kártyát GS-ről 20-25 ezerért? (Már ha egyáltalán szükség van komolyabbra, szerintem otthonra felesleges. Visszahallgathatod az összes linkelt felvételemet az elmúlt 10 évből, mind egy Steinberg UR22-vel készült.)
-
FockeWulf
tag
Nem tudok és nem is akarok jobbat, és engem egyáltalán nem zavar ha telós és nyers egy felvétel. Téged zavar és te jöttél azzal hogy milyen hiperszuper minőségben kell(ene) felvételeket készíteni, meg hogy te szeretsz ilyenekkel szöszölni,erre felteszel egy szintén telós minőségű felvételt.
-
Goose-T
veterán
Persze, nincs azzal semmi gond. Csak a neck thru drágább, ennyi, és vannak, akik kifizetik a különbözetet. Amúgy a fekete GE1996T 60 ezerbe kerül.
-
Goose-T
veterán
Én is úgy terveztem, hogy csípőből rakom bele a GE1996T-t, de volt otthon minden hozzá a fiókban, tettem egy próbát vele, és meglepően jó lett. Ezért most nem költök rá fölöslegesen ~60 ezret.
Amúgy meg nyilván nem csak azért drágább az 1-es széria, mert jobb hardver van rajta. Jobb az anyaghasználat és a konstrukció is, például valódi átmenő nyakat csinálnak neki, a 2-es sorozat igazából csak set-thru. Ergonómián mondjuk ez nem változtat, de akkor is na.

-
Goose-T
veterán
Nekem van hangfelvételre jó megoldásom. Viszem a Behringer XR18-at, minden hangszert rákötök, felveszem Reaperrel, aztán megkeverem utólag és beillesztem a videó alá. Van ilyen felvétel is.
-
FockeWulf
tag
Azért mindegy mert sima telefonnal is lehet már tök jó minőségű videót készíteni, a hangminőség is hallgatható, nyilván nem stúdió felvétel és itt aki felvesz pár másodperces vagy pár perces videót annak nem is az a célja hogy halivudi képminőség meg stúdiószintű hangsáv legyen. Megmutatni másoknak, visszanézni magad hogy mit csinálsz jól/rosszul teljesen megfelelő. És legtöbb ember nem is szeret pepecselni videók szerkesztésével.
-
Moleman
addikt
Cuki a madár.

Régen én is szerettem szöszölni ilyenekkel, főleg mikor pénz nélkül a meglévő cuccokból kellett alkotni valamit. De most már nincs hozzá türelmem, se időm, ezért szoktam általában inkább csak hangot felvenni, mert az csak egy gomb Audacity-ben, nem kell keresgetni-bedugdosni a kamerát, állványt keresni, idehozni, stb.
Az meg végképp nem fér bele, hogy fél órákat várjak, hogy lehűljön a MILC, mikor legtöbbször összesen van fél órám gitározgatni.A dobolás különösen szopás, legutóbb fejkamerával próbáltam felvenni, de élvezhetetlen, ahogy rángatózik a kép velem együtt.

-
Nem az, hogy nem érdekel senkit, hanem ezek a videók (még Goose felvételei sem) Youtube-ra mennek monetizáció szempontjából, hanem szimplán megosztotta a felvételt. Ahogy ctrl + alt + del kolléga is megosztja a progressét. Anno az ESP-s srác amit megosztott azt Ő youtube-ra töltötte fel monetizációval tervezve. A kettő teljesen más. Amúgy meg mai napig látom, hogy Mayones Duvellel játszott covereket töltenek fel max 720p minőségben az alap zenére játszva rossz fényviszonyok között. Szerintem arra, hogy itt megosszanak emberek tartalmakat arra bőven jó.
m3tro kollégával is egyetértek, ezekre a kis snippetekre senki nem fog elcseszni egy rahedli időt. Szerintem tök jó, hogy vannak a fórumban akik megosztják ezeket.
-
Moleman
addikt
De mihez kell a 4K egy zenélős videóban? Kocka vagyok, de nincs itthon egyetlen 4K eszköz sem, nekem 42"-ra is elég a 1080p.
Amúgy orbitális szopás az otthoni videózás, még nagyobb büdzsével is, volt szerencsém belelátni. Az egyik telefonon fokozatosan (korrigálhatatlanul) csúszik a felvett hang, a másik értékelhetetlen videót csinál, kellett egy harmadik telefon, de annak is csak a hátlapi kamerája értékelhető, ezért nem látod magad felvétel közben...
Persze van MILC is, nem 10+ éves, hanem 150-200 ezres újonnan vásárolt, tényleg brutál jó képe van, de túlmelegszik és 10-20 percenként leáll, aztán fél óra kényszerpihenő, úgyhogy marad a telefon.
Ezekből tanulva én inkább egy 1080p webkamerát használok, és már felvételkor alárakom az interface kimenetét - azt gondolnád, hogy úgy jó lesz, dehogy lesz jó, fixen 200ms csúszik a hang, minden egyes fájlnál korrigálni kell utólag. De még ez sem elég, a felvett hangsáv is szar lesz, Audacity-ben felvéve hibátlan lenne, viszont a Logitech rögzítőjében kicsit torzít, de annyit már nem ér, hogy a hangsávot külön vegyem fel és utólag szinkronizáljam.
Úgyhogy csatlakozom Goose-T-hoz, én csak örülök, ha jössz a GH4-gyel ingyen jobb videót csinálni.

-
Goose-T
veterán
Nincs energiánk arra, hogy ilyenekkel foglalkozzunk. Ott volt a digitális keverőm, abba volt belekötve minden, de nekem kellett a teljes hangosítást csinálnom, egyszerűen nem volt már erőm arra, hogy még egy felvételt is beállítsak Reaperen és elindítsam. A felvételt egy barátunk csinálta telefonnal, és hiába magyaráztam el neki, hogy küldje el Google Photosban, nem tudta megjegyezni, és Messengerben küldte. De ha jössz ingyen a koncertjeinkre videózni és hangfelvételt készíteni, szívesen fogadunk. Még egy sörre is meghívunk.
-
Ba cy lus
addikt
Tökéletes hangzás volt neki a tökéletlenségeivel, ő így szerette :D
Meg sokan mások, akiket inspirált, és az nem kevés, tulajdonképpen a metal egyik legnagyobb hatású zenészéről beszélünk, és ehhez a hangzása is hozzátartozott.
Persze különbséget kell tenni aközött, hogy valaki tranzisztoros erősítőt használ, de a felvétel maga kiváló (Pantera), vagy szándékosan úgy szól, mintha egy kazettás magnóval vették volna fel valami agyongyötört szalagra (Darkthrone - Transilvanian Hunger). Utóbbira sokkal többen fogják mondani, hogy az a hangzás objektíve pocsék, még ha épp úgy művészi eszközként is használták. A felvétel minősége sokkal többet számít, minthogy csöves vagy tranzisztoros volt az erősítő. -
Alexios
veterán
Hogy lenne marhaság, te is pont ezt mondod: hogy mi tökéletes attól függ mit akarsz, teljesen szubjektív. Nincs univerzális jó hangzás, hát nézd már meg adott stiluson belül is hogy mennyire durván másképp szólnak gitárok pl zenekarok de akár albumok között is. Ha te olyan hangzást akarsz amiben csak közepek vannak akkor hiába hozod a legjobb V karakterisztikájú erősítőt.
A koncertet meg végképp nem tudom minek kevered ide, a legtöbb nagy és nem nagy zenekarnak is digitális cucc az alapja koncertnek, akkor döntsd már el hogy ez a fullprofisag vagy szar. -
Alexios
veterán
De most itt miről beszélsz tulajdonképpen? Nyilván tervezzenek meg akármit jól, senki nem mondta hogy nem? De a helyzet az hogy nem valami munkaeszközről van szó, vagy szuperszámítógépről aminél fontos hogy pontos szimulációkat futtassanak le, hanem zenéről és hangszerekről. Kit érdekel milyen csöveket használnak hol, milyen dsp-t, bitek, hacsak nem az erősítőépítés a hobbid és nem a gitározás, mert a kettő között biztos van átfedés de azért nem ugyan az.
Nincs tökéletes hangzás, igazából már az hogy mi szól jobban is teljesen szubjektív akárhány bit van benne, pont ez a lényege, zenéről van szó, művészetről, hogy te mit szeretnél megalkotni és hogy szeretnéd az hogy szóljon. Meghallgatod, kipróbálod, tetszik vagy sem, teljesen lényegtelen hogy másképp fog reagálni mint egy "igazi" erősítő(vagy csak egy másik).
Az hogy olcsó alkatrészekből építik meg és tartós lesz-e vagy sem nyilván egy tök más kérdés(feltéve hogy ha olcsó=rossz persze). Az meg hogy milyen hatékony hát ok.
De itt most arról van szó hogy el van döntve hogy valami szarul szól(kinek mi ugye már eleve) azért mert papíron elolvastuk milyen processzort, csövet, akármit is raktak bele..? -
Jó de azért van egy pont amikor a technikai specifikációk mellett, szükség van a Te megitélésedre is, érted. Beszéltem veled is pont a pickupok kapcsán is és igazából a technikai specifikáció tök hasznos ha tudod, hogy kb. mit keresel, de egyetértek a többiekkel - meghallgatod aztán vagy tetszik, vagy nem. Ez nem azt jelenti, hogy vegyél rossz minőséget drágán / feláron, csak elsődlegesen ne a specifikációs táblázat alapján vásárolj. Ellenkező esetben úgy jársz mint én a corttal
. -
Alexios
veterán
Meghallgatod és jól szól vagy nem? Mert ha nem tetszik de jó a waveform akkor az jó, vagy nem is értem itt a pörgést a biteken meg hasonlókon. Vagy egy erősítőt is azért veszel meg mert milyen cső, tranzisztor, akármi van benne és nem azért mert hogy szól? Az más kérdés hogy ha valaki ezt nem tudja elengedni és a specifikációs oldallal hal és nem a fülével.
-
Ba cy lus
addikt
-
arnyekxxx
veterán
Mért lenne jó?
Mert a zenélésnek nem az a lényege, hogy nullteszten 100%-ot teljesítsen valami. A te elképzelésed alapján két marshall plexiből az egyik nem elég jó, mert nullteszten különbség lenne az ugyanoda betekert másik plexihez képest. Mégis elfogadod, hogy mindkettő jó, pedig nem egyformák.
Ki nem szarja le, hogy milyen DSP van valamiben ha a hangja jó? Te tényleg nem tudod a zenét hang irányából megközeliteni, csak a technikai adatok felől.
-
arnyekxxx
veterán
Miért akarna a metallica ilyen hülyeségeket mutogatni a világnak? Pénzt keresnek nem fórumfaszméregetnek.
Ne haragudj, 2013-ról beszélünk. Ma
egykét tonex one-al is meg tudnák csinálni (magát a gitárhangot) de miért foglalkoznának ezzel mikor ott van nekik az kész rendszer felépitve tizenéve. Egyébként komolyan gondoltad, hogy az axeFX csak annyit tud amennyit egy 100-150ezres csöves fej? Mennyibe kerül egy Mesa és mennyibe egy Diesel fej (ebből a kettőből keverték Hetfileld torzítottsoundját pár éve, most nem tudom) alájuk 1-1 láda+az effektek?Modellezős erősítőn mit akarsz NULL tesztelni
én ennyit írtam:
aszondod NULL teszt kizárólag a NAM megjelenése óta létezik?Össze NULL tesztezed a fejből az effekt hurokból kijövő jelet, és?
igen, ennyi, szerinted egy NAM-on (kemperen, QC-n) mit nullteszteznek, az utána rakott IR-t?
Szerintem te nem igazán vagy képben ezzel az egész modellezős témakörrel.Emellett jelezném, hogy onnan indultunk, hogy szerinted ami nem tud tökéletes nulltesztet produkálni az nem lehet elég jó:
A null teszt megmondja hogy elég jó-e. ha nem ugyanaz akkor nem... -
arnyekxxx
veterán
Az hogy a létező legdrágább modellezővel
A világ egyik legnagyobb zenekara ami egy magyarországnyi GDP-vel gazdálkodik miért ne választhatta volna már 2013-ban is az akkor elérhető legkomolyabb cuccot? Komolyan nem értem mit akartál ezzel mondani.
aszondod NULL teszt kizárólag a NAM megjelenése óta létezik?
-
Mondjuk az érdekelne, hogy miért. Mert általánosságban azt irják, hogy a Fishman-ek kb. 200 óráig tudnak működni (szemben pl. az EMG-vel ami 5x annyi ideig birja). Viszont redditen is egy rakás ember jelezte, hogy 3-4 hetente tölteni kell, mert lemerült pedig a gitár nem is volt bedugva. És ilyenből több is van. Nem tudom, hogy user error (rosszul volt beszerelve) vagy a Fishman-eknek van valami ilyen problémája.
Mert ha igaz azért a 200 óra sem nagy szám, nem ám ha felét nézük.
-
arnyekxxx
veterán
aldis ni-mh 9V aksival a rádiós miki röhögve kibir egy hosszú koncertet, aktiv gitár elmegy vele egy évet, od, hangolópedál is nagyonsok órát elmegy vele, nekem ennyi mindig elég volt.
Mindemellett az EB jóeséllyel nem csinált semmit a piaci rés felfedezésén kivül, csak rendelt matricázott aksit valamelyik kínai gyártótól
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
- Boya BY M1/AV Jefe TCM-100 lavalier mikrofonok
- Mantona Luis Retro kamera hátizsák fekete
- 2db Sony 128GB Uhs-II/U3/V90 és 1db Kingston 256GB Uhs-II/C10/V90
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- 159 - Lenovo LOQ (15APH8) - AMD Ryzen 7 7840HS, RTX 4060
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 16GB 512GB 14" FHD 1év garancia
- Kuriózum: Ozark Trail (amerikai) fejlámpa 600 lumen
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3240, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Egyetértek. Én is csak akkor frissítek bármit, ha már nagyon kell.

De ha kérdezik, van, a gardróbban az emlékbe elrakott gitárok mellett.

.
Az Ibanezen még az 52-őt sem szerettem standard E-n. Na mindegy, majd próbálkozok valamivel. Amúgy csak a mélyebb hangzás miatt lenne érdekes. Bár a mostani HB alapból dögösebb hangzású mint az Ibanez volt.