Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Lehet visszavonom valamikor azt, amit most mondani fogok, de ezzel a nyak vastagsággal kapcsolatban kicsit változott a véleményem az utóbbi két hétben, amióta hazahozta az LP-t a hangszerésztől.
Azóta csak ezen játszom, mert ott hagytam másik két gitárt nála, így már csak másik kettő volt itthon ezen kívül
, de meg is feledkeztem arról, hogy vastagabb a nyaka, mint mondjuk a stratnak. Mindjárt ki is nyögöm, mit akarok mondani, szóval a lényeg az, hogy az, hogy valaki élvezettel játszik, vagy jól játszik valamit, az alapvetően nem nyak vastagság kérdés. Persze értem, hogy vélhetően Steve Vai-nak nem egy LP az ideális gitár, de néha mi magunk toljuk túl ezt a nyak kérdést.
-
X2N
őstag
válasz
Bobrooney
üzenetére
Volt ilyen Les Paul is, kár hogy nem gyártják már:

consono-SG-t is továbbfejlesztették már, LTD Viper, vastagabb a test 5mm-el, nem 3cm vastag mint az eredeti SG, ahol szintén a test tetejére sikerült a jack csatlakozót tenni... nyakpánt rögzítő a felső szarvnál van, nincs neck dive-ja. Az eredeti SG szerintem az egyik legjobb gitár, könnyű, kényelmesebb játszani rajta mint bármelyik másik gitáron mert a húrláb el van tolva síkjában balra, így tök természetes rajta játszani.
-
X2N
őstag
válasz
benedekco
üzenetére
Én se kérek ezekből a megoldásokból, de mégse változik semmi a "nagy" gyártóknál. Marshall ugyanúgy elhagy olyan dolgokat mint pl a hangerő állítás olyan fejeknél ahol kellene hogy legyen, mert kurva hangos alapból otthonra. Gitárgyártók nem képesek jobb csatlakozókat, potmétereket tenni a gitárokba, jobb helyre tenni a Jack csatlakozókat, miközben filléres tétel lenne. Gibsonoknál elkúrják gyárilag az összes bundot a PLEK géppel. Teljesen mindegy mennyi pénzért vásárol az ember hangszereket, erősítőket. Aztán megy a panaszkodás itt, nem a boltba, vagy a szervízbe, gyártó ügyfélszolgálatánál...ahova ez való, mert mindenki interneten vásárolgat, jellemző hogy nem megy le a boltba megnézni/kipróbálni semmit...
Amire én emlékszem ezzel a csatlakozóval való vergődésed kapcsán hogy már a 3eFt-os szállítási költséget is sajnáltad egy 400Ft-os alkatrésznél, ami érthető is, elvihetted volna egy boltba ott megcsináltatni ha ennyire nyűgös neked most foglalkozni ezzel...A Fendernél is van 3 féle jack rögzítési mód(ami sose volt ipari szabvány
), a basszusgitároknál simán koptatóban van a jack, egy stratonál akkor miért is nem lehet ezt használni, minek a külön süllyesztés a testbe meg a fém lemez? Nincs benne logika, ne is keress... -
Nem tudod mennyi időt fektettem bele. Igenis lemezen, megnézem a műszaki rajzokat is de a külső átmérője vonatkozólag nem volt adat.
Goose-T linkelte az egyszerű csatit. 20 éve gitározol és nem ismered mi a strat "ipari szabványa"? Várjál asszem ez a kifejezés amivel te élnél hasonló helyzetben "nevetséges".Kinek mire mennyi ideje van és mikor. Na ebbe ne menjünk bele. Olyan szélsőséges élet körülmények vannak emberek között hogy na. 2 éve alig van időm gityózni mert családos ember lettem. Nemhogy lemezt hajlítani meg fúrni. De recseg ezért valami munka csak elkerülhetetlen.
Nem kell neked a csarton lenni. Ezt ugatjuk. Nem az a lényeg hogy miként gitározol hanem hogy folyamatosan ez nálad a hivatkozási alap, hogy x éve gitározol.
A gitáros világ tele van agyfasz megoldásokkal. Ez szép és jó, de én nem kérek belőlük . Legalábbis meghúztam itt a határt.

Amúgy meg én vagyok a fasz mert igazából akár építhetnék is egy gitárt. Csak kifogás ez a hülyeség a csatival. ha igazi gitáros lennék építenék egyet es kibasznám a kukába a Fendert.
-
X2N
őstag
válasz
Goose-T
üzenetére
Ilyen jackplates gitárom csak 1x volt életemben, rögtön el is adtam, azért nincs meg ez a fajta lemez előttem.
A Telecasteren is oldalt van a jack aljzat, hogy nem sikerült ezt Leóéknak megoldani a stratocasternél? Tipikus dolog az hogy a jack csatlakozó meg az elektronika nem jó gyárilag gitároknál...elég irritáló. -
X2N
őstag
válasz
benedekco
üzenetére
Egy ilyen egyszerű átalakítást nem tudsz megcsinálni és én vagyok utána a hibás? Nevetséges.
Ajánlottam egy stabilabb jack csatlakozót ami nem lesz kontaktos hosszú távon sem, amit lehet aranyozott érintkezővel is vásárolni. Nem véletlenül vannak ezek a típusú csatlakozók erősítőkben, én is ezeket használom. Persze hogy át kell alakítani, a gitároknál az ezeréves jack aljzat van használva(nem az új fajta neutrik),nem fejlesztenek a gyártók semmit se. Venni kellett volna fáradtságot és leméred az alkatrészeket, megnézed a dokumentációt. Fél órás munkával tudtál volna csinálni egy másik jack alaplemezt a gitárhoz, nem kellett volna átalakítani se a gyárit ha később elakarod adni. Ez is jól mutatja mennyi időt vagy hajlandó rászánni 1-1 dologra, hogy normálisan megcsináld. Én 4-5 hónapig építettem egy erősítőt(kényelmes tempóban) kézzel csináltam rajta mindent, fúrtam meg reszeltem a sasszit a kábelátvezetéseknek a trafók alatt, hangfoglaláson senki nem hitte el hogy azt én építettem mert úgy megvolt építve mintha gyári lenne. Ennyit arról hogy házi barkácsolok. Tegnap láttam Lukács Peta fellépős cuccát, 2db apukája által épített Mesa Thiele láda másolatot használ fellépésre EV hangszórókkal Diezel VH4-erősítővel, az AXE FX3 csak az effekteknek van...arról se lehetett megmondani hogy épített, szépen megvolt csinálva, először azt hittem hogy a HB Thiele ládák, de gyanús volt mert fehér volt a bőrözés, direkt rákérdeztem és ő írta nekem hogy épített. Mi Magyarok megoldunk ilyen dolgokat, külföldön nem ez a szokás.Különösebben nem érdekel gondolsz az én soundomról gitározásomról, egy egyszerű youtube videó alapján amit nem is abból a célból vettem fel hogy itt bizonyítsak bármit is, hanem csak szórakozásból. Teljesen lényegtelen hogy ki mennyi éve gitározik ha szeret gitározni. Attól még hogy nem vagyok UK top chart tetején még szerethetek gitározni ahogy Peta is.
Én sem gitározok 20 éve folyamatosan, azért írtam így, mert így kontextusba helyeztem hogy kb mikor kezdtem el gitározni, milyen erősítőket használtam az évek alatt, és mennyi erősítőt kipróbáltam amióta elkezdtem gitározni, nem ma kezdtem. -
Bobrooney
senior tag
válasz
benedekco
üzenetére
kb 20 éve van gitárom, de Ctrl+Alt~Del biztosan többet játszott gitáron mint én a 20 évem alatt
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem érti szerintem.
Én pl beszívtam vele. Ajánlott egy jack csatit a sztratba, kimértem minden oké vele bele fog férni. Aztán akkor koppantam mikor be akartam tenni a jack tartó lemezbe akkor esett le, hogy az erősítők jack aljzatának a külső kerülete nagyobb mint a gitároké.
Utánanézhettem volna alaposabban is, de nem tettem. Válasz, ki kell fúrni a csat tartó lemezt. Oké, és mi van ha nincs olyan fúróm amivel meg tudom csinálni? Mi van ha nem akarom kifúrni mert esetleg egy napon eladnám és nem akarok egy kókány melót továbbadni, lehet rendelni másikat is. Igen, egy gyors cserét szerettem volna nem mókoni ezerrel. Vettem is gyorsan egy strat-ba való aljzatot a másikat meg tovább adtam bukóval.re: #59207 X2N
Erre a száundra lehetsz büszke, erre a 20 évnyi gitározásra kevésbé. Én is mondhatnám, hogy 30 éve gitározom, de semmit sem mondana el arról hogy játszom vagy mennyire jó a szánd. A 10+ évtől ami bennem van attól függetlenül én sem játszom sokkal jobban mint te (legalábbis ebből az anyagból kiindulva). Innentől kezdve az, hogy ki mennyi ideje gitározik az semmit sem jelent az égadta világon, shemmit. Így ez hivatkozási alap sem lehet semmire, max az ízületi fájdalmakra.
Jimi Hendrix, 8 év gitározás után, érted 8 év, került a UK top 10 chart-ra. Miről beszélünk? És nem csak jót játszott, de szand is volt. 9 évvel azután, hogy először fogott a kezében gitárt, kiadta az Are You Experienced albumot. -
Ba cy lus
addikt
Effekt loop éppen van a DSL1-ben. A fő baj inkább a gyárilag 16 ohmos kimenet.
Az Origin nekem nem furcsa, egy vintage hangot megcélzó erősítő. Mondjuk nem értem, honnan jön akkor a torzítás, mert a gyakorlatban azért annyira nem kicsi.
Szerencsére van már master volume az erősítőkön így nem kell 1-es hangerőn 110dB-el játszani. ;]
Sem a Studio Vintage, sem a Studio JTM nem rendelkezik ilyennel.
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Az Origin 20-ast már kibeszéltük hogy furcsa erősítő mert nem torzít az előfoka eléggé még a JCM800-hoz képest sem, végfok meg túl "erős" ahhoz hogy otthon kitudd hajtani annyira hogy elkezdjen torzítani ezért elég kapufa a dolog. Ha otthoni használatra terveznék csöves erősítőt én biztos nem így oldanám meg, jobb megoldás lenne egy darab 12AU7- kettős triódával(1W)megoldani a végfokot ahogy a kisebb DSL1 Marshallban is van, mellé mehetne egy dedikált vonalkimenet ha kell. A baj ezekkel a kisebb teljesítményű erősítőkkel hogy nincs benne annyi állítási lehetőség mint a 25-50W-os fejeknél, nincs több csatorna, effekt loop, kompromisszum.
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Szerencsére van már master volume az erősítőkön így nem kell 1-es hangerőn 110dB-el játszani.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
For a 100 dB sensitivity speaker, the loudness levels at 1 foot would be to:
dB - Watts required
100 - 1
103 - 2
106 - 4
109 - 8
112 - 16
115 - 32
118 - 64
121 - 128
124 - 256
127 - 512
130 - 1024Meg azért az se mindegy hogy ha 100m-re vagy a gitárládától akkor 60dB vagy 80dB a hangerő.
Hangszórók is sokat számítanak...
De kis teljesítményt könnyű elérni egy 15W-os EL84/6V6-os végfokkal úgy hogy hidegre van biasolva, és át van kapcsolva trióda üzemmódba pentóda helyett(5-7w). -
Ba cy lus
addikt
Az igazság az, hogy 110 dB már kib@szott hangos, társasházban csillapító nélkül a használhatatlan kategória.
egy hidegre(50%) biasolt végfok kevesebb teljesítményt ad le cserébe sokkal tovább tartanak a csövek is, viszont korábban kezd el torzítani!!, ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni.
Tapasztalom, az Origin 20 is ilyen. 80-90 dB között már használható lájtos overdrive-val. Az sem csendes mondjuk a szomszédoknak, de jelentősen halkabb.
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Mi az igazság? Az pont lemaradt... 110 és 120dB között hatalmas különbség van. Jobb hangszóróval elérhető még a 120-126dB is.
Dobos mellé ha a nincs PA elég 100W-os fej az arénába?
Klubba elég 50W ha nincs PA?
Klubnál kisebb fellépésre PA nélkül bőven sok a 15-20W?
PA-val mindegy a teljesítmény?
Otthonra 5W felett minden sok?
Azok a régi Plexik 100W fölött adtak le bőven szinuszosan ha megméred oszcilloszkóppal, 150W lesz az inkább...
A kimenő teljesítmény meg a bias-tól, csövek állapotától is függ erősen, egy hidegre(50%) biasolt végfok kevesebb teljesítményt ad le cserébe sokkal tovább tartanak a csövek is, viszont korábban kezd el torzítani!!, ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni.Szerintem ma már nincs szükség 15-20W-nál nagyobb végfokra csöves erősítőben, ez egy jó kompromisszum, sokáig működnek a csövek a kisebb teljesítmény miatt, megbízhatóbb mint a nagyobb 100W 4 csöves végfokok, kevesebb cső ami tönkremehet, még ha a 100W-os fejeket lehet 2 csővel is használni kisebb teljesítményen, nem praktikus a mérete/súlya miatt. De ettől még más lesz a hangzása egy 100W-os fejnek, nem csak hangosabb hanem sokkal gyorsabban indul a hang, tiszta marad nagy hangerőn, stb. és ez se mindegy, aki sokat játszik nagy hangerőn élőben tudja.
-
Ba cy lus
addikt
Az igazság a Plexiről:
[link].
A kis plexi, vagyis az Studio Vintage sem sokkal jobb, akár 5W-os módban az 50W-oshoz képest csak 10 dB-nyi a különbség, vagyis - csillapító nélkül - még mindig nem társasházba való.
A Studio JTM-et is érdemes megnézni, háttérben a dB:
[link]. Ez sem sokkal jobb hangerő tekintetében. -
dl650
tag
válasz
consono
üzenetére
Igazából egyiket sem ismerem, csak láttam egy Spark 40-et 60 ezerért a lakóhelyemhez közel és megmozgatta a fantáziám. Nyilván a TankG sokkal olcsóbb, de ha esetleg később ki szeretném hangositani akkor megint vennem kell valamit. Nagyon kezdő vagyok és nem akarom még a környezetem hangkárosítani, ezért használok fülhallgatót, de remélem eljön majd az idő és fel merem vállalni a "tudásom".
-
dl650
tag
Hali! Számítógépen Amplitube 5 - öt használok fülhallgatón és gondolkodok egy Spark 40-en a mobilitás miatt. A kérdésem az, hogy hangzásban kezelhetőségben mennyire más a két rendszer? Előre lépés vagy vissza? Elsősorban fülhallgatón használnám. Persze olvastam itt pár hozzászólást, hogy az ilyen kütyük nem jók semmire, de nem erre vagyok kíváncsi hanem a különbségre .
Érdemes váltani vagy sem? Köszi! -
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Hogy színpadon milyen lehet, amikor előtted áll mondjuk ötezer ember
Addigra már nem azzal foglalkozol, hogy mit játszol hanem azzal, hogy miért fogyott ki a sör a backstage hűtőből.
#59263 nem viccből írtam. Komolyan veszed, tanulsz, gyakorolsz, egyre jobb.
-
Blindmouse_
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A lámpaláz csak az első 3-4 percben van.

-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mikor már 5000 ember áll előtted és te vagy a színpadon, nem lesz már ilyen gondod

-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Goose-T
üzenetére
Egyelőre még azt nehéz elképzelni, hogy lesz ilyen, de remélem eljutok oda.
Pont arra gondoltam közben, hogy milyen koncentráció kell ahhoz, hogy ezt a három perces egyébként zeneileg egyszerű dolgot el tudjam játszani nagyjából jól. Hogy színpadon milyen lehet, amikor előtted áll mondjuk ötezer ember. Rajtad a nyomás, a lámpaláz...Mert ha itt elrontok egy hangot, nem történik semmi, ha viszont ott, az ciki.
Még valamelyik Justin-es videóban volt anno, hogy mondta, hogy kezdőknek mennyire nehéz akár csak egy 30 másodperces valamit is eljátszani. Hogy végtelen időnek tűnik.
-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Fasza lesz! Kicsit szögletes még a játékod, de az úgyis fog alakulni magától, amikor már lesz annyi gyakorlatod, hogy nem kell folyamatosan koncentrálnod arra, amit játszol.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
ez egész jó
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Tovább haladtam Ozzy-val, már a szám felén túl vagyok.
A végét elcsesztem, meg még billeg itt-ott, de egyébként roppant élvezetes játszani.
@Master Chief: Neked ezt ajánlom!
-
-
trexgumi
csendes tag
Még egy kérdés. De nehogy ismét egymásnak essetek
Van olyan, h. jobb,vagy balkezes pick up? És hangolókulcs? -
Ctrl+Alt~Del
őstag
Visszatértem a gyökerekhez.
Ezt most Sparkon vettem fel, de az ENGL-n jobban szólt. Csak arról nem tudok felvenni.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Moleman
addikt
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Az vicces, ennyit még a 20 éves egymagos P4 is tudott AmpliTube 4-gyel.
Igaz, kicsit mocsarasan szólt a gitár az Audigy LS vonalbemenetén. 
Külső DSP-s kártyám sose volt, de amennyire erős már egy 6 éves i5-8400 is, kétlem, hogy könnyű lenne megfektetni bármilyen mai CPU-t, még akkor is, ha minden sávon van valami VST. Otthonra bőven elég, ha van natív ASIO driver, azon kívül minden más megoldható. Néha elgondolkodom, hogy vehetnék menőbb hangkártyát, de Hi-Z bemenetnek/mikrofon előfoknak teljesen jó a 9+ éves UR22, minden máshoz meg még az se kell, ott a belső Audigy RX.
Én nem hiszek az ASIO4ALL-ban, 12 éve próbáltam laptopon, inkább elengedtem.
De simán lehet, hogy ma már a latency-t is könnyebb áthidalni egy erősebb CPU-val. -
arnyekxxx
veterán
Az auidiointerfészed külső DSP-je megcsinál pár feladatot a proci helyett, de a DSP nem varázsvessző ami végtelenmindent is megcsinál a pocesszor helyett. Az UAD interfész DSP-jére ráengedsz egy Diezel VH4 szimulációt meg egy AMS DMX 15-80 S Digital Delayt és már 83%-on terheled.
-
Smiley
addikt
Jah, de ma $300-ert kapsz egy 16+ magos CPU-t... ami a zenelesen kivul minden masra is jo lesz. A firewire az usb2.0-t meg verte de csak azert mert volt hozza dedikalt vezerlo. A thunderbird azota minden igenyt ki tud szolgalni. Regen a 3dfx is kurvajo volt, ma meg leemulalod egy kavefozovel is.
-
X2N
őstag
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Semmi köze az USB-hez csak mint esetleges limitáció latency szempontjából meg lett említve, alternatívaként össze lett hasonlítva a firewire-el mint alteratív csatlakozó felület. Teljesen mindegy hogy ma egy 16 magos ryzen processzorod van vagy egy 25 évvel ezelőtti Pentium 2-esed, ha van egy jó hangkártyád/audio interface-ed szoftveres támogatással ami dedikáltan megcsinálja az audio feldolgozást, régen is megoldották ezt anélkül hogy sávokat kelljen freezelni. Ebből a szempontból is jobb egy célhardver, mint a processzorra támaszkodni.
-
arnyekxxx
veterán
róbáltam használni több sávon zongora, hegedű, basszusgitár hangszer VST-t egyszerre DAW-ban és sajnos azt kell mondjam elvérzett 2 pillanat alatt..
és ennek mi köze az usb-hez? Sok VST megfekteti a processzort, ez van. Kiirod őket audióba és kész.Ha nem bírja a géped a 80 audiósávot felvétel közben akadás nélkül lejátszani akkor kikapcsolsz belőle 60at a felvétel idejére. De ennek sincs köze az usb-hez, ez szimplán proci meg háttértár kérdés.
-
arnyekxxx
veterán
megint a kőkorszakkal jössz, ma az átlagembernek otthon sem 32bites oprendszer van a 2magos procival meg 4GBra limitált rammal szerelt gépre rakva. Ettől még jók a külső dsp-k de otthon ilyet szerintem kevesen használnak, max ha olyan interfészt vesz valaki amiben ott van a dsp, mondjuk egy apollo twint ami szintén megy USB-n.
-
arnyekxxx
veterán
Miért jobb egy Quad Cortex mint a Fractal?
A Quad Cortex egy termék a Fractal meg egy gyártó így a kérdésed alapból értelmetlen.
Ha az AxeFX3-ra gondolsz mint Quad Cortex versenytárs akkor meg az alapokkal nem vagy képben. Az FX az egy hagyományos szimulátor amivel modellezni tudod a cuccot amit használni akarsz (mint egy hardver amplitube), a Cortex meg egy neurálisbetanítós cucc amivel nem lemodellezed a hangást hanem egy meglevő fizikai eszköz hangját másolod le vagy töltöd rá amit mások lemásoltak (hardver NAM)Nem jobbak/rosszabbak hanem mások
AXE FX3 azért el van látva rendesen csatlakozási lehetőségekkel:
jé ott virít az usb -
Blindmouse_
senior tag
válasz
Goose-T
üzenetére
Illetve nem is a hosszuk más, hanem a hajtás szöge benne... nem tudom de kicsit más volt a régi 90-es évekbelieken a takeuchi, mint az újabbakon.. de ugyanaz a híd máshogy viselkedik a kétféle karral..
Hát akkor testet kell cserélned valami rendes fára, és meg fog jönni a rezgés. -
arnyekxxx
veterán
.ezért találta ki ezt a szabványt régen az Apple
1. nem az apple találta ki hanem egy iparági szövettség fejlesztetette, benne az apple mellett pl a sony meg a panasonic
2. túl sok gyakorlati tapasztalata nem lehetett az IEEE 1394 fejlesztőinek az USB problémáiról ugyanis 1986-ban kezdték fejleszteni és '94 óta használták, az USB 1996-ban debütált.
3. Az USB1-nél egyértelmű volt a firewire előnye minden szempontból, az USB2HS (2000) elterjedésével ez az előny átment elméletibe az USB3 (2008) meg az elméleti előnyt is 0-ra csökkentette.
Firewire-t ma csak az használ aki régen megvette és nem akarja lecserélni ujabbra. Akit ma limitál az USB az Thunderboltot használ ami intel fejlesztés. -
X2N
őstag
válasz
consono
üzenetére
Próbáltam használni több sávon zongora, hegedű, basszusgitár hangszer VST-t egyszerre DAW-ban és sajnos azt kell mondjam elvérzett 2 pillanat alatt...egyszerűen egy idő után akadozott a hang lejátszás közben, nem egyszer csontra kifagyott... Lehet hogy a buffer méretet feljebb kellett volna venni, most 128-on van. (Scarlet 6i6) Azt vettem észre ha Freezelem a trackeket akkor bírja, mert csak audio sáv, nem VST. Meg lehet csinálni sok mindent 16 sávon de nem hátrány ha lehet többet is használni. Egy idő után elég nehéz konrollálni a dolgokat hogy ne vezérelje túl a master csatornát minden. Párhuzamosan nekem 3-4-nél több sáv biztos nem lesz egyszerrre felvéve, ez is csak a különböző mikrofonok hangja hogy lehessen utólag kísérletezni hangzásokkal meg mikrofon elhelyezésekkel.
"Audio sávból szerintem egy bármi elvisz ennyit, ha elég erős CPU van a gépben..."
Igen csak tudj közben felvenni is alacsony latency-vel. -
consono
nagyúr
De ezt a szoftver, meg a driver lekezeli, semmi köze az usb-hez. A végén van egy sztereó streamed, ami kimegy a hangkártyára. Ha párhuzamosan akarnál felvenni ennyit, akkor lenne értelme mericskélni mit bír. Audio sávból szerintem egy bármi elvisz ennyit, ha elég erős CPU van a gépben...
VST-kkel meg ugyan ez, csak ott hatványozottan jön elő a CPU kérdés, nem véletlenül az az első, hogy freezeli a sávot az ember, ha kifut belőle, mert a sima audio nem terhel nagyon.Mindezt persze úgy mondom, hogy 20-30 sáv fölé sosem megyek, legtöbbször a 6-8 elég, de azt is mostanában leginkább iPaden csinálom, de sima audio sávból az is elvinne végtelent

-
X2N
őstag
Sophia Jane - Living For Now
Van egy másik demó is a DAW-ban, itt nincs 16 sávos dob, amit utólag kedvedre állítgathatsz panningolhatsz, nincs wall of sound... ha valamit utólag kell állítani akkor szívás van.
-
X2N
őstag
válasz
benedekco
üzenetére
LORD-Time to Fly c szám DAW-ban így néz ki:
75 sáv, plusz még ~45 sáv automatika...
Ebben is csak ritmus gitár ,bass, dob, billentyű, szóló gitár ének van. -
Nekem is volt emu kártyám többek között. Kelett? Nem, szükséges volt? Nem. Beatles vs fórumon pötyögő random arcokat hasonlítunk össze.
Na. Kinek kell itt, ezen a fórumon 48 sávos 96khz/24bit???
Amúgy komolyabb demót összerakni . Ha én össze raknék egy demót akkor mivel blueas arc vagyok, lenne egy ritmus gitár ,bass, dob, billentyű, szóló gitár. Ennyire futna.
A jó zenéhez nem alapfeltétel a 48 sávos felvétel. Hallgass meg egy Rackák albumot. -
Goose-T
veterán
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Igen, én is úgy érzem, hogy egyszerűen nem elég rezonáns a test, túl puha és szivacsos a faanyaga. A tremolókar egyébként pont ugyanolyan hosszú, mint a gyári, ami benne volt előtte, szóval tökéletes cseredarab.
-
X2N
őstag
Múltkor kaptam kritikát mert nem elég aktuális Slash setupot tettem közzé. Most hozok egy frissebbet...

Gibson LP->gitárkábel>Peterson Strobe Tuner-> Dunlop Wah->Costum Audio Line level Booster->Ibanez Tubescreamer->MXR Phase 90->BBE Soul Vibe Rotary Simulator->Boss DD3 Digital Delay->MXR M68 Uni-Vibe Chorus/Vibrato -
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ezt írtam le az előbb is
pont egy kommentel előbb...
Neked is ott van a csöves ENGL Fireball fej, meg a kis pár wattos Marshall, a Peavey Greenback hangszórós ládával, akárhányszor bekapcsolod meglepődsz hogy mennyivel szebben szól mint a Spark, ezt írtad itt fórumon is amikor megvetted mindkét esetben ezeket az erősítőket. Aztán mégis a Sparkot használod megszokásból, mert kényelmes a használata, mobil applikáció van hozzá, a hangzás sokadlagos szempont itt is, pedig van egy Hotone Amperod is ami sokkal jobban beállítható mint a Spark, csak magadtól meg nem kísérletezel annyit ezzel jelenleg mert még nem tartasz ott. Arról a 6-7 gitárról nem beszélve ami csak áll ott nálad
Bolondok vagyunk mi gitárosok. Ezt most magamra is értem...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
-
X2N
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Csak annyit írtam hogy én akár 10X annyi időt is eltölthettem már ilyen eszközök próbálgatásával. Nem a lenézés miatt írtam.
Aki 1-2 éve gitározik kezdőként ma és örül hogy pár számot eltud játszani és nem olyan hangzás mániás mint én annak nincs szüksége még ilyen eszközökre. Az az én bajom hogy mellé még minden féle zenét szeretek 50-60-as évektől kezdve 90-es évekig...kezdőnek elég lehet neki egy Spark is, nekem nem. Kezdőnek egy komolyabb multieffekt még nyűg is lehet, ha nem ilyen beállítottságú az ember, vagy nem tudja hogy kellene beállítani, mert nem gitározott soha analóg rendszeren pedálokkal, ami nekem megvolt, abból kifolyólag hogy 2000-es évek elején kezdtem el gitározni, nem tudja melyik fantázianevű erősítő, pedál,minek a modellezése stb...Én nem azt látom hogy a lelkes kezdő gitárosok rohannak a gitárerősítőt próbálni mert mondjuk felbukkan egy Bogner Uberschall használt piacon(amire nagy valószínűséggel nem lesz lehetőséged élőben hallani, nem hogy kipróbálni már soha, mert nagyon ritka, még külföldön is, nem egy sorozatgyártott erősítő, nem gyártanak már belőle többet, modellezős erősítők nem szimulálják jól ahogy a presence potméter működik azon az erősítőn...arról nem beszélve hogy 700eFt alsó hangon is egy ilyen erősítő használtan is, se sorolhatnék még ilyen erősítőket, Wizard, Trainwreck, Dumble)
ahogy nálam volt...az emberek nagy többsége nem ilyen, nem kezd el erősítőt építeni, vagy meglévő erősítőket szétbontani, meg utánajárni mindennek mi van benne, hogy van felépítve...belenéztem a Spark-40-be is, az is profitálhatna egy nagyobb FRFR ládából vagy ha lenne rajta dedikált hangfalkimenet(mert az egyetlen fejhallgató kimenet az továbbra sem vonalszintű kimenet...), nem lenne rossz egy nem hangfalszimulált kimenet is standard gitárhangszórós ládákhoz és akkor fellépésre is elég lenne egy ilyen Spark 40-es, az ő felfogásuk meg az hogy vedd meg mellé a nagyobb Spark Cab-ot a 1x10, 2x1 hangszóróval $549usd-áron és majd bluetooth-on keresztül vagy fejhallgató kimeneten keresztül használod
. -
FockeWulf
tag
Nem dehogy, félreértesz. Nem kell itt senkinek semmit bizonyítani, mindenki olyan szinten van ahol épp tart. Csak a maradék hajam égnek áll mikor valaki olyanokat hoz fel érvnek hogy "én x éve gitározom, te meg csak y éve". Mert ebből az jön le hogy ő profi , a másik meg kutyaütő. Attól hogy valaki 1-2-3 éve gitározik, attól még lehet az is kipróbált csomó cuccot (akár gitártanároknál, akár hangszerboltokba stb) ha nem is volt a tulajdonába.
-
Blindmouse_
senior tag
válasz
Goose-T
üzenetére
JS széria.. ott a faanyag az ami erősen gyenge pont lesz..
Én a DK2-n filózok egy tönkcserén, mert az istennek nem akar berregni, érzem hogy súlytalan az egész.. akkor hajlandó rá ha hátrafordítom a kart hogy legyen egy kis erőkar.. a másik kettő az purrog szépen
A kar link az nem árt, mert lassan elkezd kikopni a Kellyben megint a kar, már szép lassan lecsúszik vízszintes állásból.

Milyen hosszú a kar? mert az aftermarketek általában kicsit rövidebbek mint az eredeti takeuchi féle.. -
X2N
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Hosszú lesz

Mégis milyen gitáros tudásra számítottál? Mit kellene itt bizonyítanom? Egyáltalán kinek, minek?
Eleve hallássérülten születtem, mégis nekiálltam gitározni tanulni tizenévesen...el tudod te képzelni hogy én mennyit gyakoroltam? Vagy hogy nekem mennyivel nehezebb volt ez a hallásom miatt? Hallás után gitárt hangolni, stb? Én is ugyanúgy éveket gyakoroltam mint itt sokan. Volt persze egy 7-8 év kihagyás is
, de így sem felejtettem el, nem kellett a 0-ról újrakezdeni, ez is olyan mint a biciklizés(downhilleztem is 3-4 évig amíg nem gitároztam, az nem ment annyira jól, 1x még a kulcscsontomat is eltörtem
), azt se lehet elfelejteni. Gyakorolni manapság már nem szoktam, eleget gyakoroltam(napi 8+ órát is)/zenekaroztam én már tizenéves koromban, manapság ha van kedvem számokat játszok tabbból, azokat a számokat amiket szeretek nagy részét megtudom tanulni, amit meg nem annak a felét azért nem, mert lusta vagyok megtanulni(ha nincs zenekar nincs motiváció se a szám tanulásra), technikát kigyakorolni(és itt most ilyen 6-8ujjas tappingra gondolok elsősorban meg fénysebességű skálázásokra, 6+ perces számoknál). Látom mi munka lenne, ennyi időre meg ma már nem köt le a gitározás, napi szinten meg nem gitározok több órát. Szomszédok se díjaznák az órákon keresztül gyakorlást azon a hangerőn(70-80dB) amin én szeretek játszani, idő sincs rá. A 20 évet azért írtam hogy azalatt én azért kipróbáltam már elég sok multieffektet, erősítőt, építettem is párat, én még a kis 10W-os gyakorló kombóval kezdtem, és úgy lépkedtem felfele, modellezős erősítőre, majd csöves fejre+ládára, mindig volt előrelépés hangzásban. Engem ez a kis Spark már nem fog különösebben lenyűgözni azt gondolom...meghallgatom persze ha valaki elhozza mert szerinte jól szól, de nem az én hibám lesz ha mellette az én erősítőm a 4x12-es ENGL ládával lekörözi hangzásba, és utána nem fog tetszeni a Spark...annyira nem érdekelnek már az új dolgok se, jó az ami van, nem kell semmi új, úgysem váltja meg a világot, meg minek is még egy erősítő, amikor a jelenlegi is mindenre elég. Ha rám hallgatsz azt veszel amit akarsz, én úgy voltam vele h még így süketen hallókészülékkel is hallom a különbséget egy csöves erősítő meg a modellezős között, élőben is, meg youtubos összehasonlításoknál is akkor minek hallgassam ezt a kis dobozt... Akkor(2000-es évek) történt meg jóformán a modellezős erősítők elterjedése, amikor én gitározni tanultam, nekem is volt, használtuk zenekarban, elég ideig használtam hogy megutáljam a hangját, crunch-os hangzásra azok a régi Spiderek teljesen használhatatlanok voltak, biztosan jobbak a mostaniak, de ha a hangfal része nincs jól megcsinálva azt lehet hallani, a fizikát nem lehet megb@szni ahogy előttem is írták 2db 4" hangszóróval, nincs felület ami levegőt mozgasson...nem lemezfelvétel hangot szeretnék hallgatni, hanem azt a hangot/levegőt amit megszólaltat egy ekkora láda...Itt van a Vetta II-es az is egy közel 20+ éves modellezős erősítő, ez volt akkori a kor "Fractal"-ja, mostanra ismertem ki annyira hogy hogy már félelmetesen jól szól, kellett ~fél év, mert annyi lehetőség van benne. -
Goose-T
veterán
válasz
Blindmouse_
üzenetére
A gitár az egy Jackson JS32... vót valamikó'. Mondjuk van még rajta pár eredeti alkatrész. A hangjával nincs gond, amióta Seymour Duncan Blackouts szett van benne.
Inkább az attack meg a sustain volt kicsit problémás, de érzésre most az is javult.Végül a sárgaréz rugótartót, a PSP rugókat és az új tremolókart raktam bele. A Musiclily távtartós tőkecsavar kimaradt, mert amikor kiszedtem a gyárit és összehasonlítottam a cseredarabbal, a gyári nehezebb volt és nem lötyögött benne a csavar.
A tremolókar nagyon jó vétel volt, iszonyat minőségi cucc. A persely CNC-zett rozsdamentes acél, a kar nagyon passzentos és van benne két ilyen kis rugós pöcök, ami miatt nem forog el állandóan. Egyszer volt nálam egy Charvel Warren DeMartini gityó, annak volt ilyen fasza tremolókarja. Meg is osztom a linket, innen lehet megrendelni.
-
FockeWulf
tag
-
X2N
őstag
válasz
benedekco
üzenetére
Nekem régen egyik gitártanárom mutogatta az előnyeit egy E-MU hangkártyának, amikor már a ~48-adik felvett sávnál tartott és simán le is játszotta/közben fel is vett az akkori gépe(még XP-n) az elég impresszív volt...
Ha elkezdesz otthon komolyabb demót összerakni, vagy megnyitsz bármelyik DAW-ban egy komolyabb projektet láthatod hogy ma már a 16 sáv az kevés...amit a 60-as években 16 sávos csöves keverőn felvett a Beatles azt nehezen csinálod meg hogy úgy hogy meglegyen a hangosság érzés amihez ma már mindenki hozzá van szokva, eleve csak a dobra ha szétpakolok mindent külön sávra az 8+ sávot minimum elfoglal, gitársávokat double trackelni/quad trackelni szokták. Nem nagyzenekarról beszélünk most hanem csak egy 3-4 fős zenekarról...pár vst hangszerrel, semmi extra. A technikát meglehet venni a tudás/tehetséget/gyakorlást viszont továbbra se lehet pótolni.
Érdekességképpen:
Ugyanilyen dedikált Analog Devices Shark DSP-k vannak a gitáreffekt processzorokban is, a Fractal-AX3-ban, az Amperoban(1db), A Mooer GE200-ban(2db) található, csak az UAD-on a 8db 400eFt-ba kerül.
-
Tegye itt fel a kezét aki 48+ sávos felvétellel dolgozik. Vagy egy profi gitáros is jöhet. Még mindig az az érzésem hogy hangyára lösz ágyúval.
Azon a szinten aholi vagyunk hót mindegy min megy át a digitális jel.
Azon a szinten egy spark frfr jellegű láda is tökéletes amennyiben nem a légnyomás érzékelése a fo célpont. -
X2N
őstag
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Miért jobb egy Quad Cortex mint a Fractal? Nekem netes videók alapján az jött le hogy anno kiadáskor megígértek mindent is, aztán nem igazán sikerült a beígért dolgokat megvalósítani...na nem mintha a Fractal más lenne mert ott meg az volt a marketing hogy kiadják készen és úgy tökéletes, aztán mindig jöttek az újabb verziók, egyre erősebb hardverekkel, aki meg beinvesztált a rendszerbe az most nehezen tudja eladni a régebbi verziós AXE FX-ét mert már nem keresik.
AXE FX3 azért el van látva rendesen csatlakozási lehetőségekkel:
-
X2N
őstag
válasz
benedekco
üzenetére
100G Gigabit Ethernet is hasonlóan működik, full duplex, oda-vissza dedikált útja van a csomagoknak a sebesség miatt, napi szintű megoldás, még nem is a létező leggyorsabb, hatékony.
Talán azért nem mindegy maga a megoldás mert eleve 0ms késleltetést szeretnénk elérni(audio/video), ebbe meg nem fér bele már az sem hogy nem hatékony csomagkezelési módot használunk...sávszélességgel lehet kompenzálni de nem a legjobb megoldás. Ez is egy olyan dolog hogy labor körülmények meg extrém szituációkban biztos kijönne az előnye, mondjuk egy 48+ sávos felvételnél ahol mennének valós időben az effektek a DSP-n és vissza is kellene hallani valós időben a dolgot egy énekesnek mondjuk...erre persze lett alternatív megoldásként a teljesen analóg jelút a mostani audio interface-eknél monitorozásra. -
Goose-T
veterán
Igazából már az USB 2.0 480 megabites átviteli sebességénél is tökmindegy, hogy streamben vagy csomagokban megy az adat. Az USB-t csak azért szokták fikázni, mert ha több eszköz van egy kontrolleren, akkor lehetnek problémák. Ha figyel a user erre, akkor semmi észrevehető előnye nincs a FireWire-nek.
-
-
X2N
őstag
válasz
arnyekxxx
üzenetére
FireWire streams data rather than packets data. This results in more stable synchronization and performance. A FireWire device can stream data in both directions at the same time, while USB requires the sent packets of data to finish transmission before the device can receive more data.
Pedig a csomagok szinkronizációja az egyik problémája az USB-nek. Nem mindegy hogy folyamatosan streameled, vagy csomagokat küldesz. Az se mindegy hogy egyszerre 2 irányban működik a kapcsolat vagy várnod kell amíg felváltva oda vissza küldheted a csomagokat...ezért találta ki ezt a szabványt régen az Apple.
Ma is tanultunk valamit.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
X2N
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Megnézheted youtubon bástya. Pár héttel ezelőtt vettem fel. Van madaras videó is.
Most az új kamerával foglalkoztam főleg az utóbbi hetekben, gitár nem is volt a kezemben. Ilyen dög melegben nem szeretek annyira gitározni, főleg amikor kint is lehet tevékenykedni.
GH4-et hekkelgetem, jó ez a kamera V-Log-L profilt sikerült beaktiválni ingyen, tudok majd jó minőségű videókat csinálni amit utólag lehet Davinci Resolve-al color gradelni is, a hangja meg nekem tetszik a kamerának így ahogy az asztalról vesz fel, nem akarom bonyolítani még hogy digitálisan S/PDIF-en keresztül audio interface-el veszek fel pl a Vetta II-ből, pedig a lehetőség megvan csak be kellene szerezni hozzá a egy 75ohm-os coax rca kábelt...aztán lehetne a beépített mikrofon szimulációkat próbálni vagy DAW-ban a láda szimulációval kísérletezni...arnyekxxx-látom egyesek nem értik az iróniát, még ha igazság is van benne, a Thunderboltos Audio interface-k se véletlenül léteznek, az USB mint interface nem a legjobb megoldás arra hogy alacsony latency-vel vegyünk fel...
Új hozzászólás Aktív témák
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Arc Raiders
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- PlayStation 5
- Apple iPhone 12 és 12 Pro duplateszt
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- G.SKILL Ripjaws V 2x4GB 3000MHz DDR4 kit
- APC Smart-UPS 1500VA LCD RM 2U (SMT1500RMI2UC) - űj ára 450.000Ft
- Digitus Network Cabinet 19'' 42U DN-43000 white - Rack Szekrény
- BROCADE Ruckus ICX7150-24port - Switch - több db - 130Gbps
- 3D nyomtató - SAURER MarkingSolutions Signum Eco Lasersysteme - laser marking system
- Macbook Air M3 15" 16GB 256GB 100%
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 Fe
- Eredeti Lenovo 90W szögleges laptop táp + kerek átalakító egyben eladó
- 176 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080 (ELKELT)
- iKing - Xiaomi 14T Pro Titan Gray Vékony, prémium kivitel, nagy kijelző 12/512
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
, de meg is feledkeztem arról, hogy vastagabb a nyaka, mint mondjuk a stratnak.

), a basszusgitároknál simán koptatóban van a jack, egy stratonál akkor miért is nem lehet ezt használni, minek a külön süllyesztés a testbe meg a fém lemez? Nincs benne logika, ne is keress...

Megváltoztathatnák, de nem fogják, és pont a gitárosok miatt. 
"

Aki 1-2 éve gitározik kezdőként ma és örül hogy pár számot eltud játszani és nem olyan hangzás mániás mint én annak nincs szüksége még ilyen eszközökre. Az az én bajom hogy mellé még minden féle zenét szeretek 50-60-as évektől kezdve 90-es évekig...kezdőnek elég lehet neki egy Spark is, nekem nem. Kezdőnek egy komolyabb multieffekt még nyűg is lehet, ha nem ilyen beállítottságú az ember, vagy nem tudja hogy kellene beállítani, mert nem gitározott soha analóg rendszeren pedálokkal, ami nekem megvolt, abból kifolyólag hogy 2000-es évek elején kezdtem el gitározni, nem tudja melyik fantázianevű erősítő, pedál,minek a modellezése stb...Én nem azt látom hogy a lelkes kezdő gitárosok rohannak a gitárerősítőt próbálni mert mondjuk felbukkan egy Bogner Uberschall használt piacon
.