Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Tonnara di Scopello
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
roseben
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Kiráz a hideg a hangjától. Vallatni lehetne vele. Talán olyan ez nekem mint annak aki ki nem állhatja ha a körmével kaparják az iskolában a zöld táblát. Rosszul leszek tőle fizikailag.
-
roseben
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Többesszámban írtam. Utálom a Humbuckert.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szerintem tökmindegy, csak megszokás kérdése. Mondjuk a gitárerősítőn is 10-es a maximum treble (/middle/bass), tehát arra rímel. Legfeljebb az lehet fura, hogy a gitáron a 10-es a default érték, az erősítőn viszont az 5-ös, de ha jól rémlik, utóbbi sem azért lett így, mert adott tone poti épp ott hatástalan. Valójában egy gitárerősítőnél (ahol nem csak elvenni tud a magasból/középből/mélyből) még kevésbé tűnik logikusnak.
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem. Ha maxot akarok, maxra tekerem.
A tone esetén is így van. Max magas eléréséhez maxra tekerni. Oszt' kész.
Legalábbis az én értelmezésem alapján.
A te megközelítésed más. Ezért írtam, hogy "Ha ebből a szemszögből nézzük." -
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A tone potinak a hangszín változtatása a funkciója, maxra tekerve a legtöbb, 0-ra tekerve a legkevesebb magassal. Pont mint kb minden eszköznél amin van tone poti.
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha a magas vágása a cél, akkor pont jól működik. 10-esen (texát a maximumon) engedi át a maximum mennyiségű magasat, 0-ra tekerve pedig "zérőra vágja". Ha ebből a szemszögből nézzük.
-
Hadeska22
aktív tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Őszintén, amióta 1 hangszert 1 hangolásra használok, azóta nincs különösebb gondom vele. Újrahúrozni és beállitani persze nem annyira jó (macerás), de hát ezt nem minden nap csinálja az ember amúgy sem. A merevfarkú (
...) hidat is ugyanúgy be kell állitani, szóval az max abban segit, hogy jóval egyszerűbb / gyorsabb a folyamat. Nem mellékesen a HT hidat sem fogod Drop D-ről Drop A#-ra lehangolni anélkül (jobb esetben), hogy más húrt és hozzá passzoló beállitást használsz.Arról nem is beszélve, ha van egy modell ami tetszik és csak FR-rel elérhető akkor meg nincs választási lehetőség sem.
amúgy meg #oopsie
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
"Jackson merevfarkú híd"
Ez szegszhirdetés amúgy?
-
dl650
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nagyon metál! Tetszik. Bár nekem egy kicsit sok a grafika.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
*néz
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nekem se kettő van, hanem négy, de ez a kettő a két véglet: érzetre az itthoniak közül a CV stratocasterem nyaka a legvékonyabb (nem az S270), legkönnyedebb, az Epiphone LP Special TV Yellow nyaka meg nem csak itthon bumszli, hanem általában is, szóval ezek csakugyan nagyon távol vannak egymástól érzetre (is), ez a lényeg, hogy ezért meglepő.
-
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Téves riasztás, rosszul emlékeztem, csak 23 van, most megszámoltam őket.

12 elektromos, 8 akusztik, 3 bass. -
LeadZeppelin
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mondjuk ezt te ferdítetted ki belőle
"hogy két gitár mert ha nem hajlamos lennék halmozni a gitárokat s geart ahelyett, hogy gyakoroljak", felhívnám a figyelmmed az egyes szám első személy használatára. És noha NYILVÁN nem mindenkire, de RÁM teljesen biztosan igaz, mert ismerem magam
Nem vagyunk egyformák
-
dl650
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Így van!
Egyszer élünk. Kilencven évesen meg azon siránkozunk majd, hogy miért nem vettük meg akkoriban a x-edik gitárt és miért hagytuk ki anno a Klárikát... Szex drog rákenroll!
-
LeadZeppelin
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A tudatos fogyasztás és a minimalizmus, mint életvitel megvan, ugye?
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Az nemaddiga' he'!

Nőből is úgy jó, ha van választék, még sem csökken a hajlandóság, neme'?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(Majdnem viccet félretéve, az agy stimulációjában korábbi kutatások alapján a zene előrébb van, mint a szex. Ezt még a 90-es évek elején olvastam valahol, szóval nem biztos, hogy az interneten ez fellelhető; mondjuk az AI-t nem kérdeztem meg.
Hja, van fizetős AI-m, céges. Nem sokkal okosabb az ingyenesnél. Szóval segítek neki tanulni...)Racionálisan nézve pedig az én véleményem (ami nem sokat számít persze), hogy ha több gitár van, akkor nem kell hangolgatni minden egyes alkalommal, másképp szólhat, ami vagy egyik, vagy másik rendszerhez/zenéhez jobb. Akár növelheti is a hajlandóságot. Nem beszélve arról a speciális esetről, amikor kényelmi szempont is. Az egyik gyors játékra, a másik zúzásra.... estébé.
-
Redchucky
aktív tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A barátnőd már a gitár előtt is megvolt?
-
Hadeska22
aktív tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Egy gitárvásárlás azért ritkán "neccesity" szigorúan véve. Mint luxustárgy nem feltétlenül szolgálja a család érdekeit sehogysem. Amennyiben közös kasszán vannak úgy éppen emiatt (jobb esetben) nem egymaga hoz döntést, hisz a közösből vesz az el. Ezeket meg kell beszélni igen is. Bár ez szigorúan szvsz.
-
Redchucky
aktív tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Bocs, hogy nem ez volt a követelmény. Van különbség, hogy "engedik", vagy hogy te hozol szabályokat.
-
Bobrooney
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha rendetlenség lenne, remélem tudod ki legyen az esküvői fotósod

-
Bobrooney
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Hát még te sem vetted el

-
m3tr0
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A feleségem ugyanezt mondta tegnap,hogy hát "akkor rendeld is meg amíg van".

Há' mondom jó de biztos kell nekem egy harmadik gitár,amikor a kettőn se megy a játék még mindig úgy ahogy kéne?!
Amúgy egy Relic Strato.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
alapból egyébként tényleg nem de ha már csinálsz egy felvételt főleg több sávra feltolt gitárral, ott rendesen tudja koszolni a ritmizálást az önmagában jelentéktelennek tűnő zaj.
-
MasterMark
titán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem is csörög csak belecseng, mert hosszú a kulcsig a húr.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
ezekre akkor ráférne még egy kis gyakorlás

-
MasterMark
titán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A felso nyereg folott hogy tompitod rendesen?
Arccal rafekszel vagy hogy...? 
-
FockeWulf
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mondjuk ez nálam is alapállás volt, mármint pl kinéztem egy pedált, az oldalukon volt, rájuk csörögtem hogy van-e bolti készleten is, igen van, de a külső raktárban, holnap délutánra akkor bekérik, 17 órára mehetek érte. Oké. Másnap 17re mentem a pedálért és elhoztam. Ilyen egyszerű.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A lényeg megint nem ment át. Tehát írnak egy raktárkészletről, ami nem az övék. Odamész személyesen, nincs. Kifizetik a potya fáradozást? Vagy neked nem probléma, hogy szándékosan félretájékoztattak? Ész megáll, hogy te minden alkalmat megragadsz a kötekedésre, ha a bolt átveri a vásárlóit, az se probléma, ha nem veled történik.
-
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Basszusgitárokkal van közelebbi tapasztalatom, ha jól sikerült darabról van szó, egy Sire sokkal jobb tud lenni egy amerikai Fendernél is, hiába kerül töredékébe. Próbáltam őket egymás mellett.
Lehet, hogy a gitárokat nem ugyanott gyártják, mint a basszusokat? -
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
"s ha lehet olcsóbban" szövegértéssel gondok vannak?
LeadZeppelin-Squier CV vonal.
Squier CV 70s Strat HSS MN BLK
Squier CV 70s Strat HSS LRL WAL
Squier CV 70s Strat HT HSS LRL OWT
Squier CV 70S STRAT HT HSS LRL MOC
Squier FSR CV 60s Strat HSS LR IBM -
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Máshol is jó nap ez a gitárosoknak!
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
má megint egy dobrevkláraszavazó
-
dl650
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Csak semmi politikai sugallat.

-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Azta.
(Meglepett az eredmény.) -
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Melyik?
-
Tibizzz
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Minden attól függ, mire kötöd rá és hogy állítod be. Egy szupi dolgot is ellehet keverni.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Persze, mert kvintekkel semmivel sem könnyebb játszani, mint anélkül, maximum a kvintekre épülő dalok között lehetnek egyszerűbbek is. Egyébként meg kezdőként mindenki megérzi az ujján a kvintek tologatását is.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Aztán ott vannak az olyan témák, mint pl. a Dimmu Borgir - Entrance kezdőriffje, ahol nem a kvintet lefogni nehéz, hanem a jobb kézzel rendesen kipengetni a dalt. A metál teli van ilyen zenékkel, ahol nem a lefogó kézzel szenved az ember, hanem a pengetéssel, és akár 10 -15 évnyi állandó, napi gyakorlásba is beletelhet, míg jól el tudja játszani. -
btraven
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Igen, ez a buta app is figyeli milyen időközönként pengetem a húrokat, na ez a nehéz, hogy pontosan csinálni.
-
MasterMark
titán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Persze, ez sem gitarozas de tobb mintha csak ugy csinalna mintha gitarozna. Meg vegulis mar fun a power akkordozas is.
-
btraven
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Múltkor beláttam hogy muszáj elmenni boltba kipróbálni gitárokat. Csak odáig meg sose jutok el. Mert ugye netről rendelés csak 1-2 kattintás aztán 1-2 nap múlva itt a gitár és akkor nincs idő hezitálni.
A másik meg az okosteló app szimulátorral gyakorlás, 1 hét után abbahagytam/elfelejtettem csinálni az egészet. Hiába nincs bennem kitartás, sejtettem én.
Addig nem veszek gitárt amíg az Iron Man-t nem tudom 100%-ra megcsinálni.
Viszont léggitározáshoz megfelel minden.
-
dl650
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Sajnos még csak nagyon keveset használtam, de az első benyomások tényleg nagyon jók. Későbbiekben gondolkodok még talán egy frfr ládán. Bár azzal sincs semmilyen tapasztalatom. Azok halkan is szépen szólnak, vagy ott kell a hangerő? Milyet érdemes venni? Természetesen a legolcsóbb jó minőség érdekel!
-
M@trixfan
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Jól van, ennek ilyen frankónak kell lennie!
Nagyon kivancsi vagyok milyen a feeling Fractal mellet, érzel-e a torzítás szövetében minőségbeli különbséget? Itt nem feltétlenül a modellezés ugyanolyanságára gondolok, hanem egy szövet-beli 3D-s mélységre. -
FockeWulf
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem fogod megbánni, de érdemes frfr szerű ládán használni.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Lehet most már érdemesebb az újabb generációs GP150-et nézegetni.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Igen, hagyományos ládára. -20 dB egy köztes csillapítási érték, ami otthonra megfelelő lehet, de lakótelepi lakásba esetenként akár túl hangos is, mint nekem az SV20 fejjel. Egy 50-100W-os plexivel még rosszabb lenne a helyzet, inkább halláskárosodástól való védelem, mint szomszédbarát hangerő.
-
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A Behringer DI boxon kettő is van, ezen semmi extra nincs:

Úgy lett volna logikus ha 4cable method-al bekötöd az FM3-at az erősítőbe, és a vonalszintű jelet már az FM3-ból küldöd a Laney-be.
Az erősítőre meg dobsz egy 1000Ft-os ellenállást ami beterhel a végfoknak hangszórót szimulálva, mivel jó esetben a soros loop amúgy se megy a végfok ha a loopot használod... -
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ezt nem tudom, hogy kell érteni, de az biztos, hogy ha line-in szintű jelet csinál a Fractalnak, az 20 dB-nél még jobban is csillapít, különben nem lesz line-in.

-
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Megint a kitekerés

Hányszor kell még leírnom ezt itt?Hi-gain erősítőn nem a végfok fog torzítani. Ezért írtam hogy elég ha a loopot használod. A végfok ellenne úgy is, nem kapna jelet, de load kell rá ami a hangfalat kiváltja, ez lehet ellenállás is. Hi-gain erősítőket mint ez is, nem szokás kitekerni mert úgy nem szól jól.
Így csak ki van hajtva a végfok a semmire, és fűtöd vele feleslegesen a captort.
Tévedések vannak, a captor nem hangfalvédelem, az egy reactive load box. El kell olvasni a kézikönyvét, biztos leírják benne mi is az...nem chatgpt-nek kell hinni.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Meg lennék lepve, ha a Fractal FM3 fogadna csillapítatlan hangszóró kimeneti jelet a fejből károsodás nélkül.
-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Lehet üresen is venni, aztán tehetsz bele tetszőleges 16 ohmos hangszórót.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem értem, miről ír a Laney-nél, azt line-level inputnak írja a manual (és lehet balanced, sőt ajánlja), egyetlen szóval sem említi, hogy oda közvetlen gitárt lehetne dugni.
-
Hadeska22
aktív tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Igen, épp akartam irni. Általánosan ezeknek kétszerese (erősen) ajánlott a fej teljesményéhez képest, szóval mindenképp - eddig vagy az a Harley Benton vagy olyasmi mint az a Palmer.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Akkor az általad ajánlott sem jó.
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Virtuálisan meglepődtem.
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha az a Captor egy erősítő, és csak 16 ohmos kimenete van (meglepődnék), akkor óvatosan a 8ohm-os hangfallal.
-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Vegyél már egy Thiele ládát, le is van árazva most. 412 hang kis méretben. Akkora csak, mint egy nagyobbacska oldschool hifi hangfal. A Captort ugyanúgy fogod tudni használni vele, csak a hangfalkimenetébe kell kötni.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha a Captor TRS kimenetéről megy a Laney-be, akkor is néma?
-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Na ki vele, ki volt az?
Amikor posztoltam, még megvolt. -
LeadZeppelin
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Jó nyilván a minden ikonikus zenészt kis költői túlzással használtam. De pont a napokban tudatosult, hogy az Unforgiven II egy B benderes telével van felvéve és előadva is párszor, tehát még a Metallica is lépett fel vele.
A trendeket illetően én arról hallottam de nem ellenőriztem le, hogy a most tizenévesek körében népszerűbb a fender és utánzatai, mint a PRS és Gibson és utánzataik, aztán lehet ez is fantázia, lehet pont hozzáad a strat s tele látszólagos népszerűségéhez.
Plusz rengeteg gitáros videóban mondják, hogy ha egy gitárja lehet valakinek akkor a Telét ajánlák, ez is faktor lehet.
Minden esetre érdekes téma, és a legjobb, hogy semmi tétje a konklúziónak
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Érdekes, nálam nem tud az LP népszerűség csökkenéséről a chatgpt.

-
Redchucky
aktív tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Pont ma jött meg az lp a tele mellé. Csak hogy zavarjam a statisztikát
Hja és eladó egy strat 
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A youtube-on a teszteket nézők, kommentelők, illetve azokra lájkot adók között igen, gyanúsan népszerű az IRL tapasztalattal összevetve.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szerinted mekkora a valószínűsége, hogy 22 véletlenszerűen kiválasztott ilyen teszt véletlen (tehát az általad feltételezett, "kinti" valóságot tükröző trendbe nem illő módon) ilyen egyoldalú eredményt adjon?
Elárulom, nagyon-nagyon kicsi. -
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
22 véletlenszerűen kiválasztott teszt, ami bárki számára elérhető, kereshető, igen, úgy vélem, az már elég általános.
Nem a tele népszerűsége volt megkérdőjelezve, hanem hogy ilyen szinten egyhangú lenne a helyzet.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Megismétlem, mert csak nem akar átmenni: ez egy általánosan tapasztalható jelenség.
Érdekesség. Számomra pszichológiai érdekesség (akár a kommentet írók, akár a tesztet összeállítók részéről), mert nem rímel a valóságra. Tudod, vannak, akik elgondolkodnak dolgokon, de ez téged miért zavar?![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Hendrix bemegy a kocsmába.
- Kérek egy pohár Whiskey-t.
- Tele?
- Nem. Srato.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ötnél kevesebb ember az aztán statisztikai minta.

De mint írtam, ez egy jóval általánosabb jelenség, minthogy "ott", abban a videóban nyert csak. Aki szerint egyszerűen ilyen egybetartó az emberek ízlése, az ignorálja a valóságban tapasztaltakat, ahol a tele alulmarad népszerűségben a másik kettő delikvenssel szemben, és egy kevésbé ikonikus gitár. A világ jóval sokszínűbb, minthogy "csak a tele", amit az ilyen összehasonlítások alatt harsog (és lájkol) a többség.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
X2N, te vagy az?
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Csak az kerülte el a figyelmed, hogy ez (is) egy bárki számára kereshető összehasonlító videó, nem egy kifejezetten "telés" szakportálra, csoportba posztolt tartalom. Eddig akármilyen ilyen strat vs lp vs tele videót néztem, az erős többségénél közfelkiáltással győzött a tele. Szerintem ez kompenzáció (pszichológiai értelemben). Az USA-ban sem csak country-t hallgatnak/játszanak, sok más műfaj legalább olyan népszerű ott.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A Captor itt nem a hangerő csökkentés miatt kell, hanem, hogy ne süljön meg a láda a fejtől.
Na és hogy a fej se sérüljön, lehet az lenne a drágább mulatság. Még egy DSL1-nél is, ahol van műterhelés: az nem dolgozik, ha a hangfal kimenetbe be van dugva kábel, tehát úgy épp olyan kényes a megfelelő terhelésre, mint akármelyik másik csöves erősítő.

-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Valakinek mintha lett volna itt a fórumban már ilyenje (de lehet, hogy az másik sorozat volt) pár éve, már akkor is meglepődtem, hogy milyen jó hangja van ennek az erősítőnek. De ehhez azért illene egy tisztességes láda is, nem az FRFR-en kellene megszólalnia ...
Mondjuk úgy meg lehet hangos lenne otthonra, szóval lehet, hogy mégis a Captor a jó megoldás. Jó muzsikálást!
Amúgy a Thomannon tavaszi kiárusítás van, jó sok minden akciós!
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Rákerestem: ez egy PRS MT15 V2.
Bár 15W, de fix biaszos, szóval végfok cső cseréjét csak hozzáértő ember csinálja. Illetve ahogy olvastam, Tubescreamer/SD1 ehhez sem árt, ha metált akarsz vele. Na nem azért kell persze, mert nincs elég gain, hanem hogy előkészítsd megfelelőre a gitárból kijövő jelet az erősítőnek. A gain-t ilyen high gain erősítőknél alulról kell kezdeni beállítani, egy magasabb jelű hangszedővel és TS/SD1-t előtte használva meglepően alacsony érték kellhet. Én a DSL1 fejnél már eljutottam odáig, hogy SD1-gyel a 2-es gain elég metálhoz, nem kell több. Illetve a Valeton GP200-on is ugyanez van a modern high gain erősítőknél, boostot beállítva elé még a JCM800-at sem érdemes kimaxolni (bár ez még akár GP200 sajátosság is lehet), a modern erősítők meg ilyen 20-30 körüli gain-en vannak a 100-ból. -
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Igen, bár szerintem mehet akármelyikbe a kettő közül, fő, hogy csak egy legyen használatban.
Illetve további opció, ha bírod hellyel: hagyományos láda. Csak mert azzal biztosan azt a minőségű hangot kapod, amit a fej tud.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mivel line-in szintre csillapítja, az a fontos, hogy a csöves erősítő kimenetének megfelelő legyen, hogy mit kötsz utána, az lényegtelen.
Egyszer én is megcsináltam véletlen, hogy sztereón hagytam a ládát (ilyenkor egy bemenetet használva csak az egyik szól a kettő hangszóró közül), így az 16 ohm, de mivel nagy mértékben csillapítva volt, a fejnek ez lényegében irreleváns volt, a lényeg az volt, hogy a 8 ohmos kimenetből ment a (csak 8 ohmos) csillapítóba.
-
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Lehet mindent ha tudja az ember hogy kell. Ha van terhelés az erősítő kimenetén(teljesítményellenállás, vagy loadbox), és azt a jelet ami ezen van visszaalakítod vonalszintű jellé, akkor működhet LFR-112-al is egy csöves fej.
Egy erősítő kimenetén körülbelül ±28 V csúcsfeszültség (összesen ~56 Vpp) is megjelenhet.
A vonalszintű jel ezzel szemben:
Két szabvány van:
–10 dBV (fogyasztói szint)→ kb. 0,316 V RMS (~0,9 V csúcs–csúcs) -ez az elterjedtebb
–+4 dBu (stúdió szint)→ kb. 1,23 V RMS (~3,5 V csúcs–csúcs) -ezt a stúdiókban használjákGitárerősítők esetén Line out / FX send tipikusan: 0,3 – 1,5 V RMS Erősen kihajtva: akár 2–3 V RMS is lehet
Teljesítményellenállásos módszer 10-15W-os csöves fejhez:
-2db 15R 10W ellenállás párhuzamosan kötve, pasztázva, hűtőbordára felszerelve (8 ohm-hoz)
-1db Behringer Ultra-DI DI100 Di-BoxMegvalósítás:
Erősítő kimenete 8ohm-ra állítva, hangfal kábel vastagságú dróttal bedugod a Behringer DI boxba, a DI box hangfal kimenetére ráakasztod a teljesítményellenállást, szintén hangfal kábellel, a Behringer vonalkimenetéről pedig a vonalszintű jel már mehet is a Laney-be. Lane-n bekapcsolod a hangfal szimulációt.
Ez így kb 20eFt pénz. Hasonlóan csinálták a 80-as években is amikor az erősítők kimenő jelét leszedték di boxal, majd bekötötték effekt processzorba, hogy utána további erősítőbe kössék. A DI-box a galvanikus leválasztás miatt is jó, megszünteti a földhurkot a két eszköz között, nem lesz zaj. Akkoriban még nem volt általános a vonalszintű kimenet gitárerősítőkön.A drágább megoldás a loadbox/attenuator, ezeknek el kell olvasni a leírását hogy használható-e hangszóró nélkül. Nem biztos hogy lesz mindegyiken vonalszintű kimenet, ezeket eredetileg hangerő csökkentésre tervezték, nem csak szimplán speaker loadnak.
Az olcsó kis pedálosok nem jók, azok nem erre valóak. -
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Jó, hát azt tudjuk, hogy az AI sokszor hülye. Kell egy ilyesmi, ha ezzel a ládával szeretnéd használni. Vagy jó amúgy a Harley Benton legolcsóbb csillapítója is, csak többet kivesz a hangból.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Én ezt nem látom a használati utasításában.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A manual szerint line-level, szóval nem. Szerintem ne kísérletezz, mert mindkettő rámehet.
Esetleg, ha DI kimenet van és nem kell neki load (mint pl. a Marshall DSL-sorozat).
-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A line inre semmiképpen ne kösd rá, mert az átmenne még egyszer az FRFR aktív láda előfokán és végfokán. Potenciálisan tönkretéve minimum az előfokot.
Ha lenne a Laney-n speaker bemenet, akkor arra rá lehetne kötni, csak szarul szólna. Ne feszegesd ezt a témát szerintem.
-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Később sem az, amit megszoktunk, de van benne potenciál...
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Akkor még drágább volt a szállítási költség is, lehet tulajdonképpen előre kifizettették a vásárlóval a visszaküldést is, ha kell, ha nem. Az mindenesetre kijelenthető, hogy a visszaküldés láthatóan problémásabb lett.
-
Redchucky
aktív tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Return címkét csak akkor kapok, ha nekem jön vissza a csomag.
"Amennyiben az elkövetkezendő 7 munkanapban nem hallana az UPS felől, akkor kérem értesítsen minket, vagy akár Ön is egyeztethet az UPS céggel. Kérjük, válassza ki az országot, és kattintson a “Help and Support Centre”menüpontra az oldal alján.
• Ha felhívja az UPS-t, kérjük, tájékoztassa őket arról, hogy egy sérült csomagról van szó, amelyet ki kell vizsgálniuk. Tehát, a begyűjtéshez nincs szükség retúrcímkére.
• A csomagot általában az UPS központban ellenőrzik. Megkérjük, hogy kérjen egy nyugtát / begyűjtési bizonylatot a futártól. Az ellenőrzést követően az UPS visszaküldi nekünk a csomagot, azonban megtörténhet, hogy Önnek küldik vissza a sérült csomagot. Ilyen esetekben küldünk egy retúrcímkét." -
Hadeska22
aktív tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
dettó. Sajnos ilyenek megeshetnek és sokkal jobb ha fel van véve / van róla bizonyiték. Persze az más ha amúgy nem sérülten érkezik és megsérül az első héten belül.
Más:
ha van erról bármilyen információ.. mi az oka, hogy az epiphone és gibson nyakak igy törnek / repednek? Mármint most nem teóriákra lennék kiváncsi, hanem kicsit tudományosabb oldal érdekelne. -
GalaHU
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Oh, elsikkadtam a háttérsztoriban... Ez így tényleg elég gáz.

-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Az pont nem, az X szériás Jacksonokon olyan van általában.
Aki kér egy kis segítséget a hibakereséshez, annak itt van az eredeti gitár.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
sima reszelés egy-egy húron tompítás nélkül, ez azért nem scifi
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Vagy csak rájöttél, mekkora hülyeséget írtál.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Alapvető tévedésben vagy: ha egy gyerekkora óta zenei pályára készülő profi, elismert virtuóz gitárost "hívnál ki", az lenne olyan. Én legjobb esetben is csak amatőr vagyok, aki rég kezdte, de ez nem jelent hatékonyságot és állandó komolyságot, elhivatottságot is a "feladatot" illetően.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Különben vicces vagy te ezzel az állandó farokméregetési-mániáddal, még csak meg sem említettem, hogy én ezt tudnám pöpecül 200-zal.
El nem tudod képzelni, hogy egy pengetési gyakorlatként beharangozott tab tényleg pengetési gyakorlat legyen mindennemű hátsó szándék nélkül?
Ha akarsz javítani a pengetésed pontosságán, akkor egy hasznos gyakorlat. Nyilván nem 200-zal kell kezdeni. -
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A nehézség szerintem elsősorban nem a pengetés sebessége, hanem hogy húrváltások is vannak, így némi precizitásra kényszerít. Szóval jó pengetési gyakorlat.
Érzésem szerint amúgy a De Mysteriis dom Sathanas még nehezebb, bár lassabb kicsit, de ott - abban a verzióban, amit én helyesnek hallok - a vastag E-húr után a D-húrra kell ugrani. Persze nem azt hallom, hogy melyik húrra ugrik, ez csak következtetés az alapján, amit szerintem játszani kéne.Videót miről? Eleve lusta vagyok videóhoz beállítani állványt, megfelelő objektívet feltenni (mobilhoz nincs állványom), mindez egy videóért, hát én nem vagyok ennyire exhibicionista.
Majd ha még precízebben tudom, mint pillanatnyilag, akkor teszek fel felvételt. Hangfelvételt. 
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Senki sem írta, hogy nem kell emelni a tempón, de kezdeni onnan kell, ahol még pontosan megy, onnan kell fokozatosan emelni.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mondjuk nekem teljesen más ujjrenddel jön ki jól:
-, 3, 4, 3, 4, 3, 4, 3, 4, 2, 4, 3, -, 3, 4, 3, 4, 3, 2, 3, 1, 4, 3, 2 ...
Így csak a legvégén kell mozdulni a bal kézzel, szerintem egyszerűbb. Ha meg nem elég gyakorlott a gyűrűs és kisujj, legalább edződik, úgyis a fejlődés a cél.
-
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Jó gyakorlat egyébként.
-
FockeWulf
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Lehet egyszer kipróbálom, de mint pár napja már ki lett itt vesézve a sebesség téma...én nem arra gyúrok hogy flexeljem a hangokat...sőt..nem vonz ez a része, nem élvezem, 90%-ban blues alapú rockot játszogatok, nem kenyerem a darálás.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Hát nem, egyáltalán nem irreleváns, sokan például ezért nem bírnak skálázni, mert nem tudja felkelteni az érdeklődésüket. Én ugyan csinálom, lehetőleg koncentráltan, de sokkal több erőfeszítést igényel, mint egy kedvelt zenei téma gyakorlása. Míg utóbbival csak úgy telnek az órák, előbbivel fél óra is iszonyú lassan. Természetesen a tanulás hatékonyságára is hatással van az érdeklődés, ez igaz a hangszeres tanulásnál is.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha beszúrok ide Mayhem tabot, eljátszod a kedvemért, csak mert én szeretem?
-
Redchucky
aktív tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Gyanítom hogy az nem én leszek

Sg-ről csak annyit, hogy hibátlan a nyak illesztés, gyönyörű a lakkozás, bundok nem állnak ki, nem érdesek, szóval hibátlan darab. 2025.11. havi gyártás. -
FockeWulf
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Aki 180-190 körüli bpm-en tolja a 16odokat, annak ezek a triolák gyerekjátéknak, csigalassúságúnak fognak tűnni...gondolom én...
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Vagy mert jól hangzik, hogy több, 24 bund van, de egyáltalán nem biztos, hogy minden oldalról, alaposan meg is vizsgálja, utánanéz, tényleg hasznos-e az számára.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gyúrósok ide!
- Házimozi belépő szinten
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BestBuy topik
- Új CPU-magokka, de régebbi PowerVR GPU-val jöhet a Tensor G6
- Automata kávégépek
- iPad topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S24 - 8G/256GB Onyx Black MAKULÁTLAN
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Akku: 92%, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Keresem a V-TAC SKU 7921 csillár mennyezeti ventilátort, tartalmazza a 4db E27 lámpa foglalatot.
- SAPPHIRE RX 7900 XTX 24GB GDDR6 NITRO+ Vapor-X Eladó!
- DJI FPV Racer drón szett Motion Controllerrel
- Xcover 7 128/6
- 146 - 147 - 167 - 169 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Apple iPhone 17 Pro Max 256GB Bontatlan Független Összes Szín / 27% áfás ár
- 27% - iiyama G-MASTER G2470HSU-B6 IPS Monitor! 1920x1080 / 180Hz / 1ms / FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
...) hidat is ugyanúgy be kell állitani, szóval az max abban segit, hogy jóval egyszerűbb / gyorsabb a folyamat. Nem mellékesen a HT hidat sem fogod Drop D-ről Drop A#-ra lehangolni anélkül (jobb esetben), hogy más húrt és hozzá passzoló beállitást használsz.Arról nem is beszélve, ha van egy modell ami tetszik és csak FR-rel elérhető akkor meg nincs választási lehetőség sem.
Egyszer élünk. Kilencven évesen meg azon siránkozunk majd, hogy miért nem vettük meg akkoriban a x-edik gitárt és miért hagytuk ki anno a Klárikát... Szex drog rákenroll!

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)