Hirdetés
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Gurulunk, WAZE?!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ba cy lus
addikt
Apám majd 67, ő aztán tényleg egész életében fülhallgatózott (agybadugóssal is), még most is napi 10 órát a fülében van. Ennek ellenére mikor néhány éve teszteltem, és már 60 felett volt, meglepődtem, hogy 15 kHz-et még kényelmesen hall. Ezzel szemben anyám, aki életében nem fej/fülhallgatózott, 10 kHz felett már nem hallott semmit. Abszolút alkati kérdés.
-
Hát persze, hogy van igény, legalábbis részemről.
Meg szoktam nézni a videókat, meg hanganyagokat (kivéve Queen), képeket, amiket ide pakoltok, szoktam elég sokat keresni (nem csak a hup-on), szóval jöhet.
Érdekes, értékes tapasztalatok jöhetnek ebből.(másodlagosan meg a kínai iparfellendülését húzhatja magával.
) -
Goose-T
veterán
Van abból is teli fekete, ráadásul annak nikkel alaplapja van, még jobban hasonlít az Invaderre. De mosmá mindegy.

-
Goose-T
veterán
A Donlis egész tűrhető pickupokat gyárt, itt szét tudsz nézni. A pickupok kinézete és a paraméterei alapján 99%, hogy a Warman beszállítója. Ajánlom ezt az Invader utánzatot vagy ezt a Ibanez jellegű pickupot. A Fleor pickupok sem rosszak, de szerintem a Donlis jobb azért.
A beszerelésük egyszerű. Általában 4 (+1 test) vezetékesek ezek, de nem kell megijedni, a piros és a fehér gyárilag össze van forrasztva, azt csak leragasztod szigszalaggal, hogy ne érjen hozzá semmihez és nem kell vele törődni. Marad a zöld és a fekete. Amelyikhez gyárilag hozzá van forrasztva a csupasz vezeték, azt hozzáforrasztod a poti testéhez, a másik vezetéket pedig a poti csatlakozójára, és ennyi. Már ha jól emlékszem, hogy egy pickup van a gitárodban és nincs semmilyen kapcsoló.
-
Nézd sok gyári pickup éppen, hogy hozza az elégséges szintet. Ez nem azt jelenti, hogy annak kötelező rossznak lennie, de vélhetően Goose is hozzászokott szimplán jobb hangszedőkhöz. TB6/SH6 után az a gyári duncan designed solar visszalépésként is felfogható. Pl. mostanában kiadott (alsóbb kategóriás) jacksonok relative jó minőségű pickupokkal jönnek (próbáltam), de Schecterekről is jókat hallani, pedig egészen a high-end modelljeikig inhouse-t használnak - lásd a reaper elite-ben lévő San Andreas.
Mivel nem volt még solar gitárom (és még csak ki sem tudtam próbálni) igy Reddit véleményekről tudok nyilatkozni + youtube videókról amiket megnéztem. Eléggé chugi chugi az egész és kicsit összemosódottnak hallatszik, de majd Goose kijavit ebben ha nem igy van
. -
Moleman
addikt
A Gibsonokkal nincs bajom, de a fogólapjukkal pont volt. Sok helyen olyan volt, mintha csak durván legyalulták volna, és elfelejtették lecsiszolni.

Pár hét után meguntam és dörzspapírral utánajavítottam, még mindig érdesebb az egész fogólap, mint a többi gitáromon, de így már egyáltalán nem zavaró.A modern fogólap-anyagokkal nincs tapasztalatom, minden gitáromon rendes fából van - már amennyire rendes fának lehet csúfolni a feketére festett agathis-szutykot is.

-
cucka
addikt
A fogolap ugye ez a 'fahulladek' alapu techwood
Ha egy milliós Gibson gitár lenne Richlite™️fogólappal, akkor kevésbé zavarna, hogy hulladékból van
.#67812X2N
A fogólapnak való minőségű, nagyon sötét ébenfa elég drága, ezért találták ki ezeket a mesterséges alternatívákat.
Én értem, hogy 50 euróval olcsóbban kapsz juhar fogólapos harley bentont, a juhar olcsó mint a szar. -
Goose-T
veterán
Egy másik fórumra írtam róla részletesebben, most ide is bemásolom a szöveget:
Lőttem nemrég Reverbről egy A2.6 FR LN-t főleg a színe miatt. Hát mit ne mondjak, kellett vele dolgozni, hogy igazán jó legyen, de most hétvégén elvittem koncertre, és nagyon bevált. A gitár konstrukciója nagyon jó, az átmenő nyak kényelme verhetetlen, a nyakprofil szuperkényelmes, a test könnyű. Na de nézzük, mi kellett hozzá, hogy ilyen jó legyen:
1. Először is, a 12. bund fölött voltak csúnyán kiálló bundok, nem kopás miatt. Ezt orvosoltam egy kis lokális síkolással, azóta síkban van az egész, nagyon jó lett.
2. A Floyd Rose Special nem lenne rossz, ha nem lennének ennyire igénytelenek a gyártók. Az a baj vele, hogy fix 12˝-es rádiusszal gyártják, és így hányják rá mindenféle gitárra függetlenül a fogólap rádiuszától. Emiatt nem lehet eléggé leengedni a húrokat, mert a középső két húr mindig túl magasan lesz. Na ezt orvosoltam 0, 2mm-es alátétekkel úgy, hogy a középső két baba alá nem tettem, a többi alá igen. Így már végre egyenletes a húrmagasság. Aztán volt otthon AliExpressről CNC-zett rozsdamentes acél Floyd babakészlet, azt is rátettem, nyilván jobb, mint a gyári spiáter. Kapott még egy 34mm-es sárgaréz blokkot is és egy tömör, sárgarézből CNC-zett rugótartó karmot is a rend kedvéért. Így most már ultrakirály a floyd, berreg, tartja a hangolást, minden.
3. A gyári pickupok túl harsányak voltak, egyszerűen fülsértő volt a hangjuk a többi gitáromhoz képest. Használok sokféle pickupot, inkább sötétebb karakterűeket: Seymour Duncan Blackouts, Seymour Duncan TB-6, DiMarzio Crunch Lab, DiMarzio D Activator X, EMG 81-60, Seymour Duncan SH-4. Szóval nem az van, hogy nem tudom, hogy kéne szólnia egy jó pickupnak. A lényeg az, hogy nem tudtam megbarátkozni a gyári pickupok hangjával, így tettem bele egy DiMarzio D Activator szettet. Ennek is sok magasa van a gitárban, szerintem maga a gitár ilyen élesebb karakterű a kialakítása és az anyaga miatt, de sokkal elviselhetőbb, zeneibb lett a hangja. Ráadásul eszméletlenül jól reagál a wah pedálra.
4. Bár az elektronikájával nincs sok gond, a Solar super switchet használ, de elég bénán, 2-es és 4-es állásban felezi a pickupokat, ami zajos. Kihajintottam belőle, kapott helyette egy Alpha 2502N-t, amivel megvalósítható a tipikus Ibanez kapcsolás, ahol 2-es és 4-es állásban párhuzamosan köt bizonyos tekercseket, így megmarad a szép csilingelő hang, de zajmentes lesz. Ha már úgyis szereltem az elektronikát, kidobtam a tone potit is, és tettem a helyére egy killswitchet, ami számomra hasznosabb.Ennyi módosítás annyit tudok mondani, hogy most ez a kedvenc gitárom. A többi gitárom sem rossz, de úgy érzem jelenleg, hogy ez most mindet veri.
-
Igen, úgy tűnik parkettán fogok játszani. Nekem a parketta jutott eszembe róla.
Igen, saját gitártartón.
Sógort lehívtam, miután küldtem neki képet, persze 5 perc múlva nálunk volt, majd közölte, hogy a héten kétnaponta nézte ezt a fajtát... Meglepődött, hogy ilyet vettem.Aztán betorzultunk...
-
Goose-T
veterán
Szokásos hatásvadász cím. Nem műanyag, hanem üvegszál + műgyanta (?), amiből a csónakok készülnek. Így néz ki belülről.
-
arnyekxxx
veterán
pár hete a próbatermünkben levő házistudióban mutatta a srác hogy milyen fasza az uj kis mac amire váltottak a winről, Cubase-ben gyorsan összetologatja a hétvégi koncert hangsávjait aztán az egész szó nélkül eltűnik. Újrainditás, korábbi backupból folytatás, közben - idézem - "a kurvaistenit, azért vettünk ezt a szart, hogy ne legyenek ilyenek"

nekem mindig ez jut macből

-
Smiley
addikt
Szerintem is az, sőt én amikor a nyújtásokat gyakoroltam az elején, nekem rengeteget segített, hogy kb milyen erővel és meddig kell nyújtani, hogy a lehető legközelebb legyen a tiszta hanghoz. Nekem amúgy nem lehet normálisan beállítani a gitárt. Nálam ez már a rutin része, hogy ez az első dolog ha kézbeveszem, egyből leellenörzöm.
-
-
consono
nagyúr
Lehet, hogy a Cortot tényleg ki kell fogni, de én a KX5FR-t nyúztam 6-8 évig és azóta az unokaöcsém is használja vagy 4-5 éve. Mechanikailag most is okés, akkora a sustainje, mint a ház de lassan az elektronika csereérett lesz. Meglepő módon az olcsó Floyd is jó benne, nagyon jól tartja a hangolást. Persze ez még az első szériákból volt...
-
Nem csak neked.
Látom felrobbant a topik. Mondom vagy valami új tag akar gityót venni, vagy Soft Reset mondott valamit
Utóbbi.Szerintem kontextusba kell helyezni a dolgot. Igaz nem mondta ki de én úgy értelmeztem, hogy nyilván arról volt szó aki ebből él, ez az élete. De meg kell nézni és levonni a tanulságot saját magunknak.
re: #57026 cucka
Ilyet is monda vége felé, hogy olcsó gitár jó erősítő.
re: FockeWulf
Nem akarnak annyit költeni. Nem gondolják komolyan eléggé. De ez nem jelenti azt, hogy nem gondolják komolyan. Csak megelégednek valamivel. Mint én is megelégedtem egy újonnan £1000-£1200 körüli hangszerrel amit használtan vettem. Szeretnék én is egy Custom Shop Strat-ot, de nem gondolom komolyan, nem vagyok elköteleződve. És ebben PRS-nek igaza is van. De nem is várja el, hogy el legyél köteleződve.
re: #57042 Ctrl+Alt~Del
Ja, többet méltatta a '63-as Fender Stratot mint a saját gitárjait
re: X2N
"Aki meg azt hiszi hogy egy pickupot legyártani manapság rakétatudomány az meg is érdemli hogy le is húzzák. Csak pár mágnes és 15-25e menet rézhuzal, semmi extra"
Meg a research amit beletettek. És nézd meg a videót mielőtt azt mondanád, hogy nem tett bele semmi energiát, hogy elérje a '63as sztrat hangzást.
"dobot nem kell cipelni" Ezért találták ki az elektronyos dobot pl. Amúgy egy darab erősítőt több strapa a derekadnak elcipelned mint a dobot, amihez cserébe 6x kell fordulnod.
re: #57061 FockeWulf
Szerintem nézd meg mert nem azt mondja. Mikor kérdezik melyik PRS-t ajánlja, akkor annyit mond hogy játsz azon a gitáron amin a barátod játszik. Nem mondja, hogy PRS. Mikor kényszerítik a válaszra, akkor mondja, menj be a boltba és játsz rajtuk ha nem tetszik ne vedd meg ha tetszik vedd meg, olcsó drága, mindegy. Ez volt a csávó marketing-e. -
arnyekxxx
veterán
huszonéves ifju punkként 100as Laney Sound fej meg 4x12 Laney láda volt a szomszédkínzóm, ez használtba volt ugyanabban a kora90es időszakban 50ezer. Ez akkoriban bő kéthavi bruttó átlagfizu volt. Ma 2 havi minimálbérből elég komoly új cuccot is lehet venni. De nem kell mert modellezős multival sokkal jobb az élet
-
X2N
őstag
Meg ott a használt piac is, rengeteg ikonikus erősítőt ma már nem gyártanak, Peavey 5150,6505 stb. ezek egyre keresettebbek, külföldön már elszálltak az árak, itthon kisebb a piac de már itt is látszik hogy elindultak az árak felfele, mert az újak már nem megbízhatóak, túl vannak bonyolítva, SMD alkatrészesek és nem javíthatóak legtöbbször gazdaságosan...
Régen nem is lehetett kapni itthon semmit, úgy kellett mindent becsempészni, el se tudom képzelni milyen lehetett anno

Persze mindig jönnek az ellenérvek hogy de hát cipelni kell, meg nehéz stb. De könyörgöm a dobot nem kell cipelni? Akkor már nem mindegy h 1-2 erősítőt is kell vinni? Jobb az hogy rá vagy utalva a hangosításra a modellezős cuccal?Most felnéztem apróra, van eladó Randall V2 fej olcsóé....bitang cucc és ritka...
-
Goose-T
veterán
Igen, azt a hidat nevezik modern tele bridge-nek, ami a Donneren van. Nem préselt acéllemezből van, hanem vastagabb cuccból, hogy bele lehessen süllyeszeni a csavarfejet, valamint eleve meg van hátrafelé hosszabbítva, hogy a rögzítőcsavarok ne legyenek útban a hernyócsavaroknak. Ráadásul a Donner-féle híd mind a négy sarkában le van csavarozva, hogy ne is tudjon rezonálni (nem mindegyik modern bridge ilyen).
A modern hídnak is vannak viszont hátrányai, amitől hiányozni fog az igazi twang a hangjából:
1. Nagyobb a babák és a pickup közötti távolság, eleve más frekvenciákat vesz fel így a pickup.
2. Nem mindig acélból van a lemez, hanem sokszor nikkelötvözetből, ami nem mágnesezhető, így nem terjeszti ki jól a bridge pickup mágneses terét, amitől olyan speckó hangja van az igazi teléknek. -
Moleman
addikt
Igen, a Gibsonnál különösen nagy a szórás, legalábbis az én merítésemben.
Amiket próbáltam, azok között több volt a rossz, mint a jó.A saját Studiommal pont szerencsém volt, megrendeltem újonnan látatlanban, és nagyjából rendben volt mindene, utólag is jó híre van annak az évjáratnak.
Sose bántam meg, de arra rájöttem, hogy nem kell belőle drágább, bőven elég nekem egy LP, a hangját szeretem, de a kényelem hiánya nem nekem való.
De nekem a belly cut nélküli CV telecaster is kényelmetlen, pedig nem is vagyok pocakos.
-
Moleman
addikt
Az akril Gravity is reszelősre van csiszolva gyárilag, én nagyon szerettem a hangindítását, sajnos idővel simára kopott az éle.
Bár lehet, hogy csak valahogy újra kéne formázni, és érdesre csiszolni, aztán olyan lenne mint újkorában.#56757 kutyek
A thumbpickkel hogy csinál pinch harmonicot? Jól látom, hogy a mutatóujját rakja oda? -
topikk
senior tag
doc, ezt probaltad?
Nekem is szinte minden pengeto elfordul, kicsuszik, de ez a szintemhez kepest stabilan all. Es a hangja is szuper. Az e'le be van csiszolva, talan ezert nem forgat annyira es nagy a feliuete, jo a tapadasa. Kicsit draga, de egy probat meger. A stageshopban talan darabra is van.
DUNLOP Primetone Triangle 1.3 with Grip
-
FockeWulf
tag
Nincs annyira kőbevésve szerintem semmi a gitározást illetően, hogy ezt így kell vagy úgy kell. Több út is van, egyik sem jobb a másiknál, kinek ez fekszik, kinek az. Az esetleg hogy elmenj tanárhoz, ha nem is rendszeresen, de pár órát venni, hogy kb megmutatná az alap-pengető tartásokat, hogy érdemes elkezdened próbálkozni a különböző pengetőratásokkal, stb...nem merült fel? Egy dolog hogy yutubon megnézed, de lehet néhány hagyományos, élő gitáróra (egy rendes tanárral) sokat dobna az ügyön.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Mondom, lovagolhatunk a szavak jelentésén.
Ha nem lenne, akkor nem halmoztál volna fel 10+ hozzászólást, hogy hogyan fúrd meg reszeld meg, olvaszd meg, lyukaszd ki, alakítsd át, módosítsd, találd meg a pengetőt, ami nem csúszik ki a kezedből játék közben, vagy nem ejted el.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Lovagolhatunk most szavakon, meg hasogathatjuk a szőrszálat, hogy most a How to hold the pick az azt jelenti, hogy hogy kell fogni a gitár pengetőt, vagy hogyan érdemes fogni, de szerintem semmi értelme.
A lényeg, hogy problémád van vele, annak ellenére, hogy elég jól elmondják, mit hogyan csinálj, hogy jó legyen.
Egész biztos vagyok benne, hogy Hetfield is eleinte a klasszikus módon próbálkozott, és ahogy kialakult a stílusa, úgy váltott fogást, mert neki így kényelmesebb. De vélhetően nem dobálta a pengetőt előtte a hagyományos módon sem.
-
rustysaw
csendes tag
Nem igazán tudom kipróbálni, főleg egymás mellett. Azonban a Boss nyert, mert az igényeimnek jobban megfelel. Nagyobb a felhasználói és gyártói támogatása (frissítések, patchek stb), egyes technikai paraméterei is számomra megfelelőbbek, kiforrottabb modell, a szoftvere jobban tetszik. Világosabb, nyíltabb, csengősebb, modernebb a hangzása, ami nekem ideálisabb. Nem véletlenül van vezető helyen a toplistákon. Gondolom a Catalyst-et a gyártó "riválisnak" fejlesztette. Mindkettő jó, nyilván van, akinek az egyik, és van, akinek a másik a megfelelőbb.
-
Én olyasmit gondoltam, mint egy picike pecsétgyűrű, aminek a lapos "pecsét" részét egyszerűen a pengető közepére rögzíteném pl. erős kétoldalú ragasztóval, vagy akár pillanatragasztóval (bár akkor csak egyszer használatos lenne). A mutatóujj első és második ujjpercének találkozásánál nekem pont jól feküdne egy ilyen.
Telefontartó gyűrűket néztem, de azok túl nagyok. Lehet, hogy én is megpróbálok szerezni / összerakni egy modellt 3D nyomtatáshoz. Persze fémből lenne zsivány, lehet, hogy egy ötvöst kerítek inkább... -
Ctrl+Alt~Del
őstag
Itt a megoldás a pengető problémádra.
-
topikk
senior tag
Ha nagyon finoman emelem le akkor is szol, egy hurral probalgattam most, nagyon nagyon finoman elemelve az ujjam es igy is. Lehet nem eleg kemeny a bor az ujjbegyemen, tobbet kell gyakorloni

szerk: most kiprobaltam Telecasteren es ott nem fordul elo, ugy latszik a rovidebb nyak / alacsonyabb hurfeszultseg miatt erzekenyebb erre, kombinalva az ujjbegyemmel. De az is benne lehet amit irsz, hogy a nyomasom Fenderre allt be.
-
Jaja, mondta hogy egy hülye ujj gyakorlatot dobott be nekik, de bekajálták és bejött a cucc. Kemény nagyon.
re: soft reset
Én is vettem anno dekor fretless bass-t a nyugdíjba vonuló kollgámnak. Azóta is használja és fel is lép vele rendszeresen.
Amúgy miért pont LP ha Straton nyomja, beszélt róla, hogy szeretne egy LP-t egyszer? -
Igen, de egy nem hozzáértőnek nem feltétlen esik le, hogy ez a csiptetős nem az a csiptetős.
Mindegy, én próbáltam egy nem hozzáértő szemével olvasni a hsz-eket és nekem úgy jött át, hogy bizony jó a csiptetős. Mint pl az említett cucc is. De mindegy, mostanra tisztázódott, hogy az így ebben a formában egy használhatatlan szar. Amúgy a kápóra is tessék költeni, mert egy olcsó szar ki fogja csinálni a bundokat, mert olyan erővel szorít ami már nem egészséges.
-
FockeWulf
tag
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Én úgy kezdtem el tanulni, hogy három ujjam között fogtam, aztán itt egy nagytudású tag leciterázta a fogást...Aztán átszoktam, nem miatta, hanem mert két ujjal könnyebbnek tűnt.
Nyugi, izzad azoknak is a kezük, nézz meg pár Talicska videót, ahol a teljes testén izzad Het, meg Kirky Boy, alkar, felkar, arc, vállak, minden, szerintem pont a tenyere nem izzad?!
-
Moleman
addikt
Nekem ez volt nagy meglepetés, igaz nejlon, kicsit puhább, más hangja van, de ez a max grip brutálisan tapad, mintha 80as dörzspapírt fognál.

Vagy lehet teljesen logikátlan módon próbálj ki valami nagyonfényes celluloid Fender pengetőt, hátha pont attól tapad be.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kutya topik
- Elektromos autók - motorok
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- PlayStation 5
- Milyen routert?
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Dell PowerEdge T110 II PC, Xeon E3-1220 v2 CPU, 32 GB DDR3 RAM, 2 x 1 TB SAS HDD
- Lenovo Tab M10 HD 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HyperX Fury DDR4 - 3200 - CL16 - 16GB RAM (8GB x 2) RGB
- Lenovo Tab M10 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ Parkside 10000 mAh powerbank 3 év garanciával.
- Ikea Eilif Paraván, asztali elválasztó
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4001, 100% Akkumulátor
- KARÁCSONYI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alpine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2978
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
)

.
értelmes hangot azon sem tudtam kitekerni akár csak az ötvenesen,az is ment a háztól.Ha van egy kis időm inkább pengetnék mintsem tekergetnék.

Hiánypótló fürdőszobai termékek.