Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz fattyu #46035 üzenetére
Szerintem Davey sztratója az ilyen.
Amúgy sziasztok, tavaly decemberben úgy keltem fel egy szép reggelen, hogy szeretnék egy elektromos gitárt. Soha, semmilyen hangszeren nem játszottam, de ezt az érzést ki akartam próbálni, hogy milyen, amikor megpengetünk egy elektromos gitárt.
Különös tekintettel, hogy 35 éve Maiden-rajongó vagyok, és kedvencem pont Davey a bandából! :-D
Szóval én leszek a topik leghülyébb tagja, egyelőre lelkesen gyakorlok, eddig 41 óra 21 percnél járok.
Az ilyen okosságok, mint az Eddie Ate Dynamite Good Bye Eddie, meg a Big Cats Eat Fast nagyon könnyen megragadtak. :-D
W | W | H | W | W | W | H
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz Moleman #46100 üzenetére
A jobban szól mit jelent? Egy gitár mitől lesz jobb, mint a másik? Gondolom a hangszedők számítanak nagyon sokat. Húr és húr között is van különbség? Milyen fából/anyagból készül a gitártest, a szára, nyaka?
Bocs a hülye kérdésekért, de nekem ez mind újdonság.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Köszi a válaszokat, ilyesmikre gondoltam, csak magam nem tudtam volna ezt megfogalmazni így.Ez a gitár amúgy valami átkozott vírus? Tegnap azon kaptam magam az irodában, hogy gitárokat nézegetek. Hogy milyen legyen a következő gitárom. Úgy, hogy kis túlzással megfogni is alig tudom még rendesen, a két hónapos gitáréletemmel a hátam mögött. Este néztem YT-on a History of Iron Maiden dokut, és azon vettem észre magam, hogy azt nézem, hogy hmm, Adrian kezében egy Gibson LP- van, ez vajon egy Jackson-e, na, ez tipikus Fender stratocaster..Pedig 3 hónapja azt sem tudtam, mi az a stratocaster. :-D
Találtam egy érdekes angol nyelvű írást, amiből az is kiderült számomra, hogy olyan, hogy a legjobb gitár, olyan nincs. Kinek és mire a legjobb. Azt azért megtudtam, hogy általánosságban a Gibsont tartják a legjobbnak, ugyan nehezebb kicsit a mahagóni test miatt, de hang szempontjából.
Szóval nagyon érdekes világ ez a gitározás, és bár egy szép napon rockstar leszek , addig még baromi hosszú út áll előttem.
És akkor egy konkrét kérdés. Most értem oda a Yousician-ben (3. szint), hogy a kisujjammal is fogni kell a húrt. És ez nagyon nehezen megy. Olyan esetlenül áll, nem tudom erősen lefogni a húrt vele, kicsit fura hangot is ad. Olyan ez, mintha a kisujjat nem arra találták volna ki, hogy gitározzon.
Mi a titka? Ez?
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Miért pont a 3., 5., 7., 9., 12.,15.,17.,19., 21. közben vannak a pöttyök? Mi ezek jelentősége? A 12-nél ráadásul kettő. Ez valamitől speciális hely?
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz Goose-T #46121 üzenetére
Tanulom, nyugi. Már bármelyik húron meg tudom mondani (ki tudom számolni), hogy az adott bundnál adott húron milyen hang van. Azaz, ez is részben igaz, mert ahol az egész hangok között kettő ugrás van, fingom nincs, hogy közte mi van.
Mondjuk A és B egész hangok közti lefogás milyen hangot eredményez?
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz FockeWulf #46137 üzenetére
Én egyelőre sehogy. :-D
Azt végre tudom, hogy G-kulcs miért G-kulcs, és hogy alulról a második vonal a G hang helye. Na itt kezdődnek a gondok. Ha fölötte van a bogyó, egyből el kell kezdenem számolni, hogy akkor az milyen hang is lehet, nem látok én ott semmi hangot, csak egy nyomorult fekete bogyót, rosszabb esetben üres a közepe. :-D
Innen szép nyerni.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz Bobrooney #46144 üzenetére
Ezt végignézem, köszi.
Amúgy, lehet megint hülye kérdés, de mennyire kell ismerni a zeneelméletet ahhoz, hogy valaki jó zenész legyen?
Egy példa: Slash biztos tudja, hogy melyik félhang hol van a gitáron, az milyen dúr, mol akármi, vagy egyszerűen csak keni a húrokat, és játszik mint az őrült? Minden híres zenész képzett is zeneileg? Kirk Hammett gondolkodott valaha azon, hogy hmmm, ebben a számban túl sok a C-hang, mi lenne, ha inkább B lenne helyette? Vagy egyszerűen csak zenél?
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz Alexios #46146 üzenetére
Ha ez így van szomorú, mert nekem ez egyelőre nagyon átláthatatlan. Csomó kérdés van a fejemben.
Ha CDEFGABC hangok vannak, akkor miért EADGBE húrok vannak a gitáron? És miért nincs C húr meg F húr?
Még azt is "számolnom kell" fejben, hogy a harmadik húr a D (végigmondom, hogy Eddie Ate Dynamite Good Bye Eddie), nem hogy még azt is megmondjam, hogy bármelyik húr bármelyik közében milyen hang van tutira.
De gondolom ez az évek meg a rutin.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz FockeWulf #46157 üzenetére
OMG.
Mai napindító gondolataim: utálom az akkordokat, az első perctől nem voltak szimpatikusak. Talán az Em amivel meg vagyok békélve, az összes többit (amennyit eddig ismerek) el kéne felejteni.
Voltam már 7 Iron Maiden koncerten, egyiken sem láttam/hallottam, hogy akkordoznának.
Most megint hülyét kérdezek, ezek az akkordok nem az ilyen litty-lötty zenénknek vannak? Amikor egy szám abból áll, hogy a gitáros két akkordot váltogat, és közben föl-le reszeli a húrokat?A másik. Justin oldala szuper. De tényleg. Az első másodperctől szerettem, el is kezdtem végezni a leckéket. Rögtön a második videóból kiderült, hogy
- rosszul tartom a gitárt (a bal kezemmel tartom a gitár nyakát, mert a jobb alkarom beesik a húrok elé, nem támasztom meg a gitártesten)
- rosszul tartom a pengetőt (az első pillanattól kezdve én három ujjal fogom, nekem az a kényelmes. A hüvelyk és mutató között úgy érzem, hogy nem stabil.)Tegnap találtam egy remek videót, ami reményt ad. Ha a multi millió dolláros rocksztár, a világ egyik legjobb gitárosa is hibázik, akkor azt ékes bizonyítéka annak, hogy a gyakorlás az bizony mindennek a kulcsa.
És ő is két ujjal fogja a pengetőt.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Ebben a topikban mindenkinek tök jó avatarja van, csak nekem nincs?!?
Eddig ez a kedvencem. :-D
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz Goose-T #46178 üzenetére
Ez le nem játssza? Mert ezzel az erővel mandarinul is olvashatnék verseket. :-D
Próbálom az introt értelmezni. A húr üresen penget, közben D és G húr a második bundnál lefogva egyszerre? És ezt ismételd meg háromszor?
A songsteren megy a zene is közben miközben nézed, mit is kéne játszani.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz Goose-T #46181 üzenetére
Megkerestem.
Az, hogy ezt le tudtam játszani a 23. akármiig(?), vagy minek hívják a két függőleges csík közötti terjedelmet, az sokkal nagyobb élmény, mint azt gyakorolni, hogy egy perc alatt hányszor tudok az A és D akkor között váltogatni.
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz Bobrooney #46183 üzenetére
Elméletben nem nehéz, az adott húrt a megjelölt bundnál kell lefogni. De amikor így ömlesztve meglátom, hirtelen azt se tudom, fiú vagyok-e vagy nyuszi. A 0 a nem lefogott (open) húr, az X-et nem játsszuk (tompítjuk).
Illetve az se világos, hogy az e húr felett a számok 1 2 3 4 az mit jelent.
Eddig három helyen láttam, háromféleképp jelölve ezt (songster, guitar tab, yousician).
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz arnyekxxx #46184 üzenetére
Én ezt vágom, bár ha az akkordokat tudom majd se fogok tudni gitározni, mert magamtól nem fogok tudni eljátszani számokat. Mivel írni nem tervezek, marad az, hogy más számait játszom el.
Az pedig így kezdődik, minthogy egy számomra nem könnyű, számodra pofonegyszerű témát lejátszok a kedvenc bandámtól.
Vagy rosszul látom?
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz arnyekxxx #46188 üzenetére
A jótanácsokat megfogadom, haladni fogok Justinnal mindenképp, akkordok ide vagy oda. De néha kell olyan élmény is, hogy vaóóó, zenélek, és azt eddig azok nem annyira adják meg.Az első sikerélményem az lenne, ha el tudnék játszani akár egy egyszerű számot, kívülről, magamtól.
Na, itt még nem tartok.
A Somewhere In Time az egyetlen Maiden-lemezem ami bakeliten van meg. Szerintem az egyik legegyedibb hangzása ennek az albumnak van.
Húú, ezt megtanulom, legalább az introt.
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz arnyekxxx #46195 üzenetére
De jó ez a borító. Halloween-t nem annyira ismerem, de ezt meghallgatom. Igazság szerint jól megragadtam a Maiden-Metallica szendvicsben, már vagy 35 éve. :-D
Néha kikandikálok, próbálkozom mással, de valahogy tartósan senkiben nem találtam meg azt, amit ebben a két bandában, és főleg a Maidenben.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Kérdésem van.
Az akkordok elnevezésében mi a logika?
Nézzük pl. az A akkordot. Felső húrja egy E hang, alatta egy A hang, alatta meg egy Cisz ha jól számoltam.
MIért A akkord a neve? Lehetne E is, vagy Cisz is.
Hasonlóképp a D. Áll egy A-ból egy Fiszből meg egy D-ből. Miért D lett?
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz Ctrl+Alt~Del #46207 üzenetére
Rájöttem! Igeeen.
A válasz az, hogy azért, mert az A akkordnál az első üres húr az A amit pengetünk, a D-nél meg a D.
Jól van, csak van ebben logika.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz Moleman #46209 üzenetére
De jó lenne ezeket így tudni! Azt sem tudom a kvint mitől öt, azaz kvint. Egy nyomorult hang, ahogy írod (E), aztán az kvint. :-D Beszarok.
Nagyterc kisterc römiben is van, sokra nem megyek vele itt. :-D
Ebbe bele fogok golyózni.
Hmmm, szóval az A akkordnál az E azért kvint, mert a sorban az ötödik hang. ABCDE.
Ha mondjuk ez egy D akkord, akkor annak a kvintje az A? DEFGA
Kezdem érteni. A D-ben a nagyterc az F (fisz), ugye? D az alaphang, a terc az F, a kvintje meg az A!
Akkor az E akkord meg kell, hogy álljon a logika szerint az alaphangból (E), a nagytercéből (D, disz?) és egy B-ből, mint a kvintje?
Óóóóóó kérem, így már világos.
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz Alexios #46212 üzenetére
"legvastagabb 3 húr esetében ugye egy húrral vékonyabb és két bundal magasabban van,"
Na, itt van pont a baj. Neked ez UGYE, nekem meg értelmeznem kell, hogy mit is írsz, és egyáltalán nem ugye. MItől lenne ugye?
Elolvastam azt a linket, és csak a kedvem megy el a gitározástól azt látva.
Ezt tényleg tudni kell? Nem hiszem, hogy amikor Dave Murray tolja a szólót, akkor ott számolgatja, hogy most kis szeptimet fogok épp.
Vagy ha igen, most baszom ki a gitárt a francba.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz arnyekxxx #46214 üzenetére
Megnéztem, és ez a kvintes dolog amit krokodil írt tényleg úgy van. 10 perc volt, míg felfogtam.
De ha visszakérdeznél, hogy miért csak a három vastag húrnál van ez a szabály, már nem tudnám megmondani.
Kurva nehéz ez a gitározás..
Ezt megjegyeztem egy életre, köszi! Most végigszámolgattam a húrokon, és tényleg kijön mindig.[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz benedekco #46229 üzenetére
Na, úgy látszik újabb dolgot tanulok most. Mi a szöszt kell állítani egy új gitáron? Be kell hangolni, és kész, nem? Azt meg még én, a halál béna is meg tudja csinálni egy hangoló kütyüvel.
Gondolom a beállítás nem azt jelenti, hogy szét kell szedni a gitárt és az elektronikájába belenyúlni.
Kapcsolódó kérdés. Valamelyik nap egy videóban láttam, hogy Steve Harrisnek van gitártechnikusa. Elgondolkodtam, hogy vajon miért éri meg ezért főállásban tartani egy embert. Azért, hogy behangolja a gitárjait? Vagy ha szakad a húr lecserélje? Azt ő is meg tudja csinálni gondolom pillanatok alatt. Vagy csak derogál már ez ilyen szinten? Vagy egy gitártechnikus ennél sokkal többet csinál? De mégis mit?
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Na, ez való nekem.
Így megértem a dolgokat, mostantól így magyarázzatok bármilyen kvinteket és a haverjaikat.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Hmmm, érdekes. Ezek szerint már az A-hang se a régi!Tehát, ha a második húrt üresben pengetem, ha jól van hangolva, az 440 Hzes hanghullámot gerjeszt.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz terepkigyo #46222 üzenetére
A Fender designed hangszedő az kb olyan mint a Spar budget tejföl? Hogy valójában nem Fender, csak olyasmi? Vagy ugyanaz, csak márkanév nélkül?
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Marha érdekes, amiket leírtok. Igazából sejtettem, hogy valami ilyesmiről van szó. Gondolom a világsztár meg akárkit nem enged hozzányúlni a hangszereihez. Ez egy külön világ, de roppant izgalmas, komolyan.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Mintha csak én kérdeztem volna.
A kérdés jogos, én inkább úgy tenném fel, hogy vajon karmester nélkül is ugyanúgy el tudna játszani egy zenekar egy darabot?
Olyan ez, mint a foci, sosem értettem, minek oda menedzser. A 11 ember nagyon is jól tudja, mi a feladat a meccsen: a labdát juttasd az ellenfél gólvonala mögé szabályosan.
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Nekem is van egy jó kis kérdésem. Ha kottából játszik egy gitáros, és mondjuk azt látja, hogy alulról a második vonalon van a kottafej, akkor honnan tudja, hogy azt a G hangot melyik húron szólaltassa meg? Mert van rá pár lehetősége...
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Néztem ezt a videót, és sehogy nem tudok ilyen hangzást előcsalni a gitáromból. Pedig baromira tetszik ez a hangzás. Lehet hülyeséget mondok, de valahogy nekem ez az elektromos gitár hangzás.
A gitárom szar, az erősítőm szar, vagy én vagyok a béna? A gitárom egy noname szettben vásárolt cucc, az erősítőm ilyen.
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Az csak ízlés dolga, hogy a hangolókulcsok egy vagy kétoldalt helyezkednek el, vagy van valami gyakorlati jelentősége?
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz Moleman #46288 üzenetére
Ha három single coil pickupom van, akkor a pickup váltó (gondolom az, amire gondolok, bár először valami gerjesztő kallantyúnak gondoltam) miért öt állású?
És az mit befolyásol? Ráteszi egy a hangszedőre mindet, a többit kikapcsolja, vagy miszösz? Azt már megfigyeltem, hogy azért a hangzás kissé változik, ha azt állítgatom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Redmi Note 10 Pro - majdnem minden stimmel
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Microsoft Excel topic
- Posta, csomagküldés
- Automata kávégépek
- iPhone topik
- Autós topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Gamer PC v6 , R5 5500 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- Gamer PC v5 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD , 240 víz
- Corsair Vengeance RGB PRO SL 16GB POSTA AZ ÁRBAN!
- Eladó Lenovo Legion Slim 5 16IRH8 gamer laptop
- Samsung S22 256GB garanciális újszerű állapotban eladó!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest