Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- mefistofeles: Érdekes történések a hardveraprón...(külön szám)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
freelancer68
tag
válasz
solfilo
#13315
üzenetére
Itt van jobb minőségben a logo.

Kézdy György Gasztro
A logó körül a "K KÉDY GYÖRGGY" és az "ÉRRA. HOLÁN. GÉAL. GIEGTÁN" feliratok olvashatók
A felirat valójában nem egy létező, standard szókapcsolat.
A Gasztroangyal című tévéműsor egyik adásából derült ki, hogy ez egy szójáték, amit a Kézdy család talált ki. A szöveg fordítottja és kissé módosított változata a következő mondatnak:
"Nincs megállás, leáll az óra."
Ez a család mottója, ami a megállás nélküli, kitartó munkájukra utal. -
-
tibbike01
őstag
válasz
solfilo
#13172
üzenetére
Persze, mint ahogy a vágódeszkából, műanyag ételhordókból..stb kiváló mikroműanyagok. Gemini szerint a teflon nem szívódik fel a szervezetbe, hanem távozik a nyíláson.
Szóval ezért kellene az első kis sérülés miatt kidobni a seprenyőt?
Szerintem ha elég sokáig kutakodunk találunk majd jó sok olyan cikket, ahol ártalmatlannak ítélik a teflont, és ahol veszélyesnek...50-50.
-
Ramoskaa
senior tag
válasz
solfilo
#12662
üzenetére
Első kiégetés.Beavatás
A fentinél akkor még nem kapott olajat. Nem is értettem mi égett ott. Az alján nem értem a foltot, hogy ott miért nem kapott réteget, meg pár helyen. Még nem használtam, mert nem tetszik az eredmény.
Az olaj egyébként sok tuti, mert a papírtörlővel ,ahogy kenegettem égett le a papírtörlő is aztán, gyorsan kapott még olajat. Sok olajat
-
bugizozi
őstag
válasz
solfilo
#11864
üzenetére
köszi, szal kb bármit belerakhatok aztán meglátom jó-e

"I've used almonds, walnuts, pistachios, cashews, pecans, and hazelnuts, all depending on the character you want the pesto to have."
Tibicsucsu: a beszerzés a másik bajom, de úgy látom a sparban lehet kapni, ha lesz lehet teszek vele egy próbát mégis. [link]Köszi!

-
válasz
solfilo
#11590
üzenetére
Gázon és indukcióson is használom. Főleg indukción, mert az van a teraszon, bent ritkábban főzök.
A Hexclad biztos jobb, érzetre is minőségibb, de úgy vélem inkább a professzionális felhasználáskor tudja visszahozni az árát, otthoni körülmények között nem.
A wokot vettem ebből először, akkor botor módon kidobtam a papírját és nem néztem meg, hogy a fekete rész az valami tapadásmentes bevonat. Nos emiatt kb. 10-15ször fém dörzsivel lett elmosva, de az sem látszik rajta
Azt már használtam vagy 50-szer. Egyelőre itt tart a teszt. Pár közeli kép arról a dörzsis takarítás és az 50 használat után (lényegében semmi változás nem látszik rajta):

A legutolsónak még megvan a papírja, azt is iderakom:
-
jerry311
nagyúr
válasz
solfilo
#11085
üzenetére
Igen, azok az összetevők. Semmi olyan, amit egy falusi disznóvágáson ne tennének bele.
Na jó, a bőrkaparék valószínűleg nem létezik "falun", mert senki sem áll neki a bőr belső feléről zsírt kapargatni, de cserébe belefőzik másba azt a bőrt a rajta maradt vékony zsírréteggel együtt. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
solfilo
#8964
üzenetére
Van csilis topikunk. Magam nem élek túl csípős cuccokkal, így nem akarok tippelni. Gondolom van a csípősségén kívül más aromája is az egyes fajtáknak.

-
-
-
perempe
veterán
válasz
solfilo
#8777
üzenetére
Az említett Egertej mintaboltban a hatóságis Mizo UHT 2.8% 289Ft, nagykerben 400Ft felett.
Vettünk Hard-West bab chilis 400g konzervet, ami nem is lenne rossz, csak bonthatatlan, ill. a 2. konzervben egy 2-3 centis kavicsot találtunk; ennek ellenére megettük.
-
#82860288
törölt tag
válasz
solfilo
#8494
üzenetére
Gugliztam sós zabkását, zabpelyhet.
Azt javasolják, hogy a zabot áztasd be és utána vízben jól főzd fel, a lényeg, hogy legyen pépes.
Utána piríthatsz olajon kis hagymát, mehet bele zöldség, amit szeretsz, gomba, paradicsom, répa, akármi, és amikor ezek összesültek, akkor tedd bele a zabpelyhet. Meg persze fűszer, amit szeretnél, só, bors, chilli, akármi.
Érdekesek, lehet kipróbálok néhányat.
Olyan, mintha csinálnék egy jó gazdag rántottát vagy omlettet csak tojás helyett zab megy bele. -
#82860288
törölt tag
válasz
solfilo
#8494
üzenetére
Van ahol felfőzik a zabpelyhet, de én is meleg tejet szoktam használni.
Én szoktam bele tenni fagyasztott gyümölcsöt is és akkor nem nagyon kell cukor vagy más ízesítő.
De van amikor megy bele kicsi fahéj, gyömbér.Beni2360: ehetsz sok zöldséget, gyümölcsöt, azokban is sok a rost és segítik az emésztést is.
-
válasz
solfilo
#8494
üzenetére
Egy időben sokat csináltam zabos fasírtokat. Hús helyett zöldségekkel, pl.: répa, cukkini - még túrósat is csináltam
Mondjuk ezeket sütni is kell szal nem pont reggel készítős kajapl.:
Zabfasírt
ZABFASÍRT FŐTT KRUMPLIVAL ÉS KRÉMES PARADICSOMSZÓSSZAL
Gombás zabfasírt sütőben sütve - filléres és egyszerűTényleg jót tesznek az emésztésnek, legalább egy héten egyszer enni kellene ilyesmit...
-
#82860288
törölt tag
válasz
solfilo
#8008
üzenetére
De értsétek már meg, hogy a kókusznak nincs íze.

Valaki segítsen már, mert megőrülök.
Amit ti kókusz íznek gondoltok / hisztek, az a túlcukrozott kókusz. Sajnos(?) ez nem olyan gyümölcs, mint az ananász, hogy természetesen van benne 3 kiló cukor.
A kókuszvíznek nincs íze, a kókusz fehér belseje is fűrészpor ízű.
Amit ti kerestek, az a cukros verzió, ha ízben az kell, akkor sajnos nem tudtok cukor nélküli megoldást használni, de még a kissé cukros kókusztej sem édes.
Illetve vehettek cukor nélküli kókusztejet és használhattok mézet, de azzal ugyanott vagytok, mint a cukorral.
Talán édesítővel ez megoldható?
Ízben a kókuszhoz a legközelebb a kókuszreszelék áll, ami íztelen, száraz. Ebből induljatok ki. -
#82860288
törölt tag
-
Moleman
addikt
válasz
solfilo
#7693
üzenetére
Kevesebb íze van a szárított koriandernek, mint a frissnek, de a frisset sose tudom életben tartani.
De ér valamit, egyszer túlságosan is zöldkoriander íze lett valaminek, amibe megborult.
Azt hiszem, hogy a sárkánycenterben vettem, Lakshmi.Nekem ez a sambal van, Ausztriában vettem, kicsit jobb ízű/illatú, mint az aldis erőspista, úgyhogy nemrég a húslevesbe is inkább sambalt tettem.
De semmi extra fűszerezése nincs ennek sem, csak a ledarált paprika fajtája lehet más. -
válasz
solfilo
#7674
üzenetére
Köszönöm!

Apróra vágott karajt, cukkini és padlizsán kikapart belsejét hagymán megpirítottam, aztán hozzáadtam a fokhagymát, kevés fűszerpaprikát, sót, borsot, oregánót, kakukkfüvet, majd felöntöttem konzerv paradicsommal, és addig főztem, amíg be nem sűrűsödött. Ezzel a raguval megtöltöttem a kikapart padlizsánt és cukkinit(előtte besóztam őket), és végül sajtot reszeltem a tetejükre.
#7675 body007
Szépek voltak ezek a padlizsánok, és nagyon ízletesek is.
Maradt még néhány, lehet csinálok padlizsánkrémet belőle, vagy csak simán megsütöm, fokhagymás pirítóssal, pici majonézzel nagyon szeretem. -
válasz
solfilo
#7667
üzenetére
Aki hozta annak van saját húsfeldolgozó üzeme, így sajnos nem tudok segíteni. Szerintem olyan nagyobb húsboltokba, ahol van feldolgozás is esetleg lehet, de ne, egyszerű dolog szerezni az biztos.
Esetleg falun, hűvös napon, egy üveg jó minőségű pálinkával reggel sürgölődő embereknél, hátha nem kell nekik az összes.
-
-
válasz
solfilo
#7393
üzenetére
A fűszereket húsokhoz használom, a kínai ízesítésú húsokhoz pirított tésztát szoktam csinálni.
Egyébként valamikor sok-sok évvel ezelőtt lehetett kapni egy bizonyos Uncle Bens mártást, valami aszalt szilvás maláj mártás volt a neve, azt annyira szerettem, hogy még a rizst is hajlandó voltam megenni vele.

De sajna mostanában nem látom a boltokba, van valakinek tippje arra, hogy hol lehet ilyet kapni (vagy otthon hogyan lehetne hasonló ízű mártást készíteni) ?
SZERK:
Ilyen volt:
-
válasz
solfilo
#7385
üzenetére
Donki Hóte
ti hogy főzitek a rizst?
Itt valami félreértés lesz

Legalábbis remélem, hogy nem szóltam hozzá semmilyen rizsfőzős témához, mert én nagyon nem szeretem a rizst, a töltött káposztát is úgy készíttetem el az asszonnyal, hogy ne lássam, hogy van benne rizs

(Tejberizs helyett is inkább a tejbegrízt preferálom
) -
-
batagy
őstag
válasz
solfilo
#7385
üzenetére
Szia!
Köszi a hasznos válaszokat!
Nem mostam meg a rizst, mert tasakos kiszerelésű. Gondoltam, ezt nem kell mosni. Ezt csak próbaképpen vettem amúgy mielőtt nagyobb adag, rendes , nem tasakos rizst vennék.
Viszont a csomagolás (Riceland Basmati Rizs) teljesen félrevezetett, mert 1 tasakhoz (ami kb fél bögre) ír 1.5 liter vizet! Az nagyon sok. Szerintem a liter helyett arányt kellett volna írni.
Szóval tegnap a kis rizsfőzőben 1 fél bögrényi rizshez, kb 1 bögrényi vizet tettem, azaz kb 2x annyit. És előtte nem volt áztatva sem. Ez köpködött.
Ma, próbáltam a gőzölős készülékben. (Alulra is tettem vizet a gőzfejlesztőbe). Itt egy fél bögrényi rizshez (kb 1.5 dl), öntöttem 1 liter vizet. De ez is nagyon sok lett, a végén állt a vízben.
Ennél sem áztattam előtte.Oké, akkor:
"1. rizst átmosni
2. 1,4x hideg vízzel edénybe tenni
3. alágyújtani (maxon mehet) és lefedni (ezért vettem üveg fedeles edényt IKEA.ban, hogy lássam mi történik, persz eltörtem
)
4. ahogy felforrt, legkisebb lángra tenni, ~9-10 percig így, aztán elzár.
5. innentől pihenjen még kb 15 percet lefedve, végén villával érdemes lehet kicsit fellazítani"A rizsfőzőn van főzés és melegen tartás. Szerinted amikor felforr a víz, már vissza kell venni melegen tartásra?
Illetve annyi, hogy pároló készülék esetén 10 perc helyett kb 30 perc kell, mert ott nem éri közvetlenül a hőmennyiség, csak a gőzön keresztül.
-
válasz
solfilo
#7324
üzenetére
Dobogókőn a Zsindelyesben ittam először forró gyömbér italt, akkor nagyon megtetszett, azóta nagyon sokszor készítettem itthon is. Én mindig lereszelem a gyömbért, mert úgy erőteljesebb az íze, és így főzőm néhány percig, citrommal, naranccsal, fahéjrúddal szoktam még ízesítni.
-
válasz
solfilo
#7122
üzenetére
Nagyon jó menü.
Mi se nagyon variálunk.
24-én mindig sült lazac szokott lenni, a köret szokott csak változni. 23-án megcsinálom a bejgliket, karácsonykor azt szoktuk reggelizni tejjel. Aztán pedig Wellington bélszínt készítünk, egészben sült burgonyával és gombamártással.
Apóshoz is szoktam főzni, tavaly töltött káposztát csináltam, sütöttem mellé friss kenyeret(nagyon szereti a kenyereket, amiket sütök, mindig elmesélni, hogy gyerekkorában evett ilyen finom kenyeret, így ha megyünk mindig sütök neki
), idén még nem tudom mi legyen, csak a bejgli biztos, szóval, igazából most ötleteket is gyűjtök.
-
-
Ispy
nagyúr
válasz
solfilo
#6963
üzenetére
Én szeretem citromhéjjal, csak nehéz olyan citromot kapni, amitől nem kapsz májhalált, így sokszor kimarad, de azért citrom és mazsola nélkül is meg tudom ám enni, én nem vagyok válogatós.
Illetve azt szoktam, hogyha nincs héj, akkor egy pár csepp citrom bele, ami persze nem ugyanaz, de el azért nem rontja. -
-
válasz
solfilo
#6627
üzenetére
Én szeretem.
Mindig a főzési idő végén adom az ételekhez, de magában is szoktam fogyasztani, van hogy csöppentek rá egy kis szójaszószt és úgy eszem hús mellé körettel, kínai leveshez nem keverem hozzá, hanem utólag teszem bele, mint a tésztát. Egyébként, üvegtésztát is szoktam venni az ázsiai heteken. -
-
-
-
válasz
solfilo
#6583
üzenetére
Érdekes ez a büfés recept, a szakács széles mosollyal rak az ételbe egy nagy kanál kínai sónak nevezett fűszert. Ha valaki utánanéz, akkor bizony megtalálja, hogy a "kínai só" (MSG) az nem más, mint színtiszta nátrium glutamát.
Ez a szer a kínai konyha egyik alapvető összetevője, szóval ha káros lenne az egészségre, akkor nagy üres pusztaság lenne Kína területén.
-
válasz
solfilo
#6580
üzenetére
Kína akkora területű, mint Európa (az Uraltól Portugáliáig, Norvégiától Ciprusig), ennek megfelelően a gasztronómiájuk is eléggé változatos, szóval biztosan kijelenthető, hogy van olyan hely, ahol szeretik a fehérborsot. De azért az is biztos, hogy van olyan hely, ahol alig használják, mert pl. az ún. szecsuáni borsot használják (a normál) bors helyett.
Általában a kínai konyhára csak az az igaz, hogy a kínaiak mindent megesznek, ami mozog, ami nem mozog, azzal meg fűszerezik

-
FerNandor
őstag
válasz
solfilo
#6578
üzenetére
Valóban nem ír bele borsot, pedig eddig mindegyikbe kellett, amit találtam... Mondjuk fehérbsot írnak, amit én nem bírok, mert szerintem disznóbép szaga van
, múltkor azért megpróbáltam, el is rontottam vele.... Az én szójaszószomban nincs azt hiszem nátrium glutamat, de lehet, hogy rosszul emlékszem. A gőzgombóc sem sikerült, olyan semmilyen íze lett a tölteléknek...
pedig pont úgy csináltam, mint a recept. Bár lehet, hogy a készítőnek is ugyanolyan lett, mint nekem csak baromi jóízűen ette a kamera előtt
Vagy kihagynak valami titkos összetevőt....
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Path of Exile 2
- Gumi és felni topik
- Gaming notebook topik
- Autós kamerák
- Villanyszerelés
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Mikrotik routerek
- További aktív témák...
- HP 14 Elitebook 640 G9 FHD IPS i5-1235U 4.4Ghz 10mag 16GB 256GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Xbox Series kontrollerek 1 hó garancia, számlával!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Apple Mac mini 14.3 M2 8GB RAM 256GB SSD 1év garancia
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

Nem passzolnak az ízek. Mintha egyre rosszabbak lennének ezek a sütemények. Mindig valami nagyot akarnak alkotni, de az ízre mintha nem figyelnének.










Gondom egy tobbszori keszitő mar tudja, hogy fel kell verni.


Mr.Csizmás
krizmo_
