- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- potyautas: Norvég nyár
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 05:19 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Digitalpimp
senior tag
-
Ance
őstag
Hát igen. Tudom a választ csak én sem értem, így követem. A lényege, hogy gyorsan kihűtsd arra a hőfokra, amin már nem szaporodnak a baktériumok. A HACCP leírás szerint a legtöbb baktérium ún. mezofil, közepes hőmérsékleti értéken 30-37 0C-on szaporodik. Vannak azonban alacsonyabb hőmérsékleti igényű baktériumok, amelyek alacsonyabb hőmérsékleten szaporodnak és a termék romlását okozzák. Egyéb viszonyok keletkeznek egy hőkezelt termék esetén amikor a hőkezelést túlélt mikrobák szaporodnak el.
Tehát a lényeg, hogy minél gyorsabban azon hőmérséklet alá vidd a terméket, amikor már nem szaporodik benne a baktérium. Feltehetően azért írják a jeges vizet, mert így egyértelműen jelzik, hogy gyorsan kell, ne mindenki maga találja ki, mi a gyors neki. Esélyesen nem jeges, de hideg vízben is ugyanazt éred el.
Én egyébként ebben én speciel csak azt nem értem, hogy egy vákuumozott, majd hőkezeléssel csírátlanított termékben hogyan kezdődik el a bacik szaporodása, de biztos így van, ezért írják elő. Esetleg erre jár egy biológus és elmondja.
Ennyit tudok. -
Ance
őstag
Szia!
1. Nem kell pihentetni. Kiveszed a zacsiból, szárazra törlöd és lehet pirítani. Így megmarad a belső hőmérséklet megfelelő szinten. A zacskóban lévő folyadékból az esetek többségében jó kis szószt lehet készíteni besűrítéssel.
2. Fel kell melegíteni. Ha a szabályok szerint gyorsan kihűtöd és rögtön hűtőbe rakod úgy másnap elég kb. fél órára azonos hőmérsékletű vízben vissza melegíteni, majd 1. pont.
A hűtésnél ajánlom a jég helyett a jégakkut a hűtővízbe. Takarékosabb.
-
perempe
veterán
-
Keef_Lee
őstag
-
arcsin
senior tag
-
Syd69
aktív tag
-
SyMbioTe
Ármester
-
DrDobos
őstag
Johhny's Bistro? Nézz utána, a budai nagyon rendben van
Erről jut eszembe..nem sok helyen burgereztem, de az Attaboy volt az abszolút kedvenc..sajnáltam hogy bezárt. Máshol, új helyeken nem nagyon merek burgert rendelni, mert többször jártam már úgy, hogy megbántam az egészet, otthon én jobbat csinálok gondolatok miatt
Úgyhogy várom a jó burgezerő tippeket Bp és környékén
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
Ispy
nagyúr
-
krizmo_
Topikgazda
Üdv,
Szűrőben átmosom a basmati rizst, majd megpirítom egy kevés olajon, és felöntöm dupla annyi vízzel, mint a rizs mennyisége (1 bögre rizs, 2 bögre víz) és megsózom.
Közepes hőmérsékleten szoktam pirítani és főzni, miután felöntöm vízzel fedőt teszek rá, és magára hagyom, amíg meg nem fő, ha megfőtt fellazítom kicsit és tálalom. -
krizmo_
Topikgazda
-
krizmo_
Topikgazda
-
kaktusz2
tag
Szia ,nem tudom te hogy töltöd,én következőképpen ,keskeny pengével beszúrok óvatosan,aztán jobbra balra megvágom a húst úgy hogy a
behatolásnál ne vágja tovább a kés.ezután a ujjammal szépen igazítok még az üregen,habzsákba rakom a tölteléket és szépen betöltöm a kis résen át.és jöhet a panír.csirkemellnél
sertésnél pl:karaj az első vágás 1cm és nem vágom át a húst csak a következő vágást széthajtom a húst ,meg klopfolom belerakom a tölteléket úgy hogy fél 1cm maradjon a szélen ,a hús másik felét szépen vissza hajtom a széleken össze nyomkodom a friss húst és jöhet a panír -
krizmo_
Topikgazda
-
arcsin
senior tag
Ha már salátaöntet: vinaigrettet érdemes kipróbálni minél több ízben. Mi az elmúlt kb 1évben kaptunk rá salihoz.
Nagyon jó éttermi feelinget ad.
Alapból ehhez hasonló arányokkal szoktam dolgozni, de egy idő után ráérez az ember, kóstolgatja.
Balzsamecetesen is nagyon jó, vagy az alap egy kis fokhagymával/fokhagymaporral. Mi barnacukorral szoktuk, de mézzel, sima cukorral is lehet. Xilittel nem próbáltuk, mert allergiás vagyok rá, de működik gondolom azzal is. -
Digitalpimp
senior tag
-
krizmo_
Topikgazda
-
solfilo
veterán
-
ladybug
őstag
Nagyon szívesen adom a receptet. Roppant egyszerű elkészíteni.
- 1 szál kakukkfű (kb 10 cm-es)
- 1 szál rozmaring (kb 15 cm-es)
- 2-3 levél zsálya (helyette majoranna is használható)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- olíva olaj
- 1 ek liszt
- 1 d. kókusztej (kb 200 ml) Én Alprot használtam.
- 1 d. sütőtökpüré (vagy saját készítésű - 1 kisebb Hokkaidóból)
- bors
- szerecsendió
- kb 100 ml zöldséges alaplé (a mennyiség lehet több is, függ a tökpüré sűrűségétől)
- 1 ek szójaszósz
- petrezselyemzöld
- reszelt sajt
- 1 cs. tagliette vagy szélesmetéltA hagymákat apróra vágjuk és az olívaolajon megpirítjuk. Rátesszük az apróra vágott fűszereket majd rászórjuk a lisztet. Hozzáadjuk a kókusztejet, a tökpürét és a zöldséges alaplevet. Fűszerezzük a borssal, szerecsendióval és a szójaszósszal. Rottyantunk egyet rajta, majd belekeverjük a kifőtt tésztát.
A vegán változatnál vegán sajtot használjatok.
Petrezselyemzölddel és sajttal megszórva tálaljuk. -
krizmo_
Topikgazda
-
solfilo
veterán
Nincs mit!

Még annyi, hogy elsőre kicsit óvatosabban használjátok, nem mindenki szereti, ahogy csiklandozza a nyelvét.
#6678 Mr.Csizmás:
Köszi, ezt jó tudni! -
krizmo_
Topikgazda
-
solfilo
veterán
-
Donki Hóte
veterán
-
törölt tag
-
Digitalpimp
senior tag
-
Digitalpimp
senior tag
-
krizmo_
Topikgazda
-
krizmo_
Topikgazda
-
grizlisandor
veterán
&(#6578) solfilo:
Lányok vannak oda érte a családban, gondolkoztak párszor, hogy megpróbálják, de még gyűjtik hozzá az erőt.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
"Kínai büfékben is kb ahány büfé, annyi féle csípős-savanyú levest kapni" ez igaz, helyben van 3 db, 2 levesét kóstolták és teljesen más a leves alapíze meg állaga is, a többiről ne is beszéljünk. Mengyi is elmondja a videóban, hogy sok helyen nem is az eredetit főzik, hanem egy a magyar szájízhez igazítottat.
-
solfilo
veterán
-
Donki Hóte
veterán
-
MrSealRD
veterán
Én ma ezt dobtam össze ebédre:

Sertésszűz baconbe tekerve, gombamártás, rizs.
Sertésszűznek készítetem egy tejes, olajos fűszerpácot. Ebben úszkált 1 éjszakát.
Ezután érmékre vágtam és bekertem őket baconbe. Majd kisütöttem.A gombamártáshoz leturmixoltam barna csiperkét és shitake-t. Ezt fűszereztem, só, bors, metélőhagyma, fokhagyma granulátum, bors hozzáadásával és tejföllel simára keverve néhány percig forraltam. Ha úgy kívánja a textúrája akkor még rá lehet menni botmixerrel...
-
krizmo_
Topikgazda
Üdv,
Egy kis vajból barnított vajat készítesz, majd dobsz rá felkockázott hagymát, ha megpirult akkor fokhagymát is, erre jön a gomba (minél többféle, annál finomabb), és végül a főző tejszín, addig főzöd amíg krémes állagot nem kap, a végén pedig aprított petrezselymet is adsz hozzá.
Ez tejszín nélkül is elkészíthető, csak meg kell szórni egy evőkanál liszttel a pirított hagymát, és egy kis alaplével vagy sima vízzel kell felönteni a tejszín helyett.
-
batagy
őstag
-
batagy
őstag
Hmm, ez meglepett. Nem ismertem a bambusz párolót!
Az a lényege, hogy a bambusz kosarat bármilyen serpenyő fölé helyezem, csak forrjon alatta a víz?
How to Use a Bamboo Steamer -
FerNandor
őstag
-
Ance
őstag
Saját kialakult recept, egyéni ízlés szerint, így elhagyható belőle ami nem tetszik. Nagy lábos kell hozzá.
Kb. 5-600 gramm lapockával szoktam, amit viszonylag kicsire kockázok fel, hogy gyorsabban elkészüljön.2 nagyobb fej hagymát olajon, de inkább fehérszalonna zsírján megpirítok, hozzádobom a sárgarépa és zeller kockákat (kb. Fél kiló sárgarépa, kevés zeller) és közepes lángon, gyakran kevergetve pirítom még kb. 5 percig. Közben dobom rá a 4-5 fej fokhagymát apróra vágva. Utána nagy láng és megy rá a kockázott lapocka, amit szintén pirítok (elvileg jobb lenne külön, de az még egy lábos, így marad ez). Én a szalonna kockákat is benne hagyom, mert szeretjük. Ez úszni fog a tetején, de kit érdekel, könnyebben megtalálom.

Ha eddig megvagyok, akkor rámerek 1-2 teáskanál füstölt pirospaprikát és egy kis helyet csinálva a lábos alján, kanalazok oda 1-2 evőkanál sűrített paradicsomot, mert ha kicsit pirul, akkor jobb íze lesz. Az egészet összekeverem és felöntöm vízzel.
Ha nem lettem volna lusta, akkor a külön lábosban lepirított húsból nem jön fel sok hab, így nem kell leszedni, de így kicsit lehalászom azután, hogy forrni kezdett. Addig nem szabad bele fűszert rakni, mert akkor azt is lehalászod.
Ha megtörtént akkor teszek bele sót, 3 babérlevelet, borsot, majorannát, kakukkfüvet és ha az asszony nem figyel, akkor tárkonyt, ha figyel, akkor zsályát, mert nem szereti, egyébként megeszi, szóval nem értem.
Most jön, amire páran felhördülnek, de nem érdekel, dobok bele két zöldségleves zselékockát, mert finom, viszont tényleg csak ezt.
Innentől szintén változik évszak és kedv szerint, hogy még milyen zöldség kerül bele. Mi a krumplit nem szeretjük levesben, de mehet az is bele, inkább zöldbabot szoktunk, vagy karfiolt, zöldborsót, kelbimbót. Akár többfélét is. Mindegyiket úgy, hogy figyelem az időt, hogy ne főjön szét. Amikor a hús elkezd puhulni, akkor nagyrészt mindegyik mehet bele. Utána ellenőrizni kell a fűszerezést, mert ezek közül több szereti elszippantani. A zöldségekkel együtt teszek bele friss petrezselymet, mert az mindig van mélyhűtve. Ha szárított, akkor a többi fűszerrel együtt kell beletenni.
Nagyjából 1 óra alatt megvan az egész. Ízlés szerint lehet tejfölözni, de én nem szoktam beletenni, mert anélkül a hűtőben majdnem 1 hétig is eláll, ha még langyosan teszed be és csak mersz ki belőle. Inkább a tányérba szoktunk tejfölt tenni, aki szereti.
Ilyen a mi ragulevesünk.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
kmarci25
veterán
-
Ispy
nagyúr
Túl nagyok az elvárásaid.

Sajnos a tapasztalat nem jön magától, mindenkinek
meg kell szópnia párszorvégig kell járnia az utat. Én is főztem már szarokat, igaz ehetetlen még nem volt, de ja, a netről csak óvatosan.
Főleg olyan kajánál, amihez hasonlót még nem csinált az ember, ott lehet igazán lukra futni.Én ilyenkor meg szoktam nézni az adott kajából legalább 3-4 receptet, biztos, ami biztos, utána már össze lehet sakkozni, hogy mi oké és mi nem.
-
solfilo
veterán
Hibázni tudnak.

Szerencsére lehet szólni nekik:

Amúgy én se kedvelem a Zét, meg még jó néhány arcot a csatornánál.
A honlapon fent lévő csikós tokány receptet megcsináltam, fele mennyiségű tejföllel, s nekem így is nagyon tejfölös lett. (nem használtam a bejelentőgombot)
700 g sertéslapocka
100 g füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
1 tk pirospaprikasó
bors
300 ml tejföl
30 g liszt -
iceQ!
addikt
-
Cha-b
senior tag
-
Cha-b
senior tag
Esetemben nem kovászról beszélünk. Pizzaliszt + víz az autolízis, ez az idő segíti a sikérháló kialakulását. Otthoni körülmények között annyi különbség nem lesz, mert nem tudjuk 450 fokon sütni, szóval megfelelő arány, kellő hidratáció (liszttől függően), megfelelő fermentáció jó 'otthoni' pizzát eredményezhet. Jobb mint a nagyja rendelős, mert az nem is pizza, de azért mégsem az igazi a körülmények miattt. Én is most horgászok, és be vok bas.va megennék egy fortet, de az melegszendvics., párom ezeket a 'pizzákat' mert csúfolás annak hívni, meg sem eszi.
-
bugizozi
őstag
-
jansky1
senior tag
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
-
törölt tag
Nem tettem bele leveskockát.
Ebben csak só van meg bors és egy kis szárított metélőhagyma.(#4754) Šolaire
Igen, de nekem olyanom nincs és nem is szoktam gyártani.
1 liter folyadékban 1 leveskockát meg sem érezni, mégis valami minimális ízt ad. Semmi nem nyom el semmit. Ha te éttermi konyhában dolgozol akkor irigykedem, de itthon egy egy személyes konyha teljesen más. -
törölt tag
-
törölt tag
-
freaghill
őstag
-
Essejó
veterán
Bocsi, de ez a saláta lé elég gyenge, az én ízlésemnek.
Szóval amit én használok (használtam):
3 ek cukor
3 ek 10 %-os ecet
1 csipet só
Ezt felhígítom fél literre hideg vízzel.
Az utóbbi években a Diab2 miatt a cukor helyett 1,5 ek folyékony édesítőt teszek bele (Aldi, Lidl) egy picit bővebben adagolt ecettel. Meg kell kóstolni, amikor legszívesebben a felét meginnám, akkor jó.
A 2 kígyó uborkát megmosom egyik végét levágom legyalulom, teszek rá pár tekerés tarka borsot, rá nyomok 2 gerezd fokhagymát és leöntöm a fenti lével.
Vagy felkarikázok egy adag paradicsomot, megborsozom, mehet rá némi snidling, pár vékony karika csípős paprika, esetleg 1 gerezd fokhagyma.
Sőt az utóbbi időben rákaptam, hogy megszórom a salátát Kövér Porcsinnal (zsíros paréj) a levelével, természetesen alaposan megmosva! [link] És leöntöm a fenti lével. -
inf3rno
nagyúr
Szerintem a legtöbbje víz, ecet, cukor, só ízlés szerint. Nekem a bolti saláták nem jönnek be, mert a legtöbbje annyira cukros, hogy már inkább édesség, mint savanyúság. Érdemes kipróbálni a szárazabb salátát is öntettel. Én ahhoz olivaolajat és balzsamecetet vagy citromlét keverek össze. Nem tudom fejből, de azt hiszem 2 olaj 1 ecet arányban. Lehet beletenni sót és fűszereket is, vagy akár más fajta olajat, pl tökmagolajat. Cukrot nem szoktam, de igazából az sincs kizárva. Nem kell sokat csinálni belőle, elfér az egész egy pohárban, talán egy deci sincsen összesen. Villával szoktam eloszlatni amíg egy ilyen zavaros emulzió állagot elér, aztán amikor a salátát esszük, akkor kerül csak rá néhány kanállal. A saláta itt nem feltétlen a leveles zöldség, szoktam ugyanezt görög salátához is önteni, de szerintem bármilyen zöldség köretet feldob, és nem egy komplikált dolog.
-
bugizozi
őstag
-
inf3rno
nagyúr
-
arcsin
senior tag
Én a duna pandás baokhoz vettem egy ikea-s párolóbetétet, mert pont olyan a leveses fazekam amihez jó. Mondjuk tisztítani nem tudom hogy érdemes, mennyire bírják a bambuszok.
-
solena
tag
-
kmarci25
veterán
Szerintem normális. A szárított erősen koncentrált cucc a frisshez képest.
solena: azért én fel szoktam futtatni azt is, baja nem lesz tőle.
Múltkor kicsit lassan dolgozott, mikor nem oldottam fel előtte, csak simán szárazon bedagasztottam. Mondjuk ott az is gond volt, hogy elég száraz volt a tészta (nem kenyér) és valószínűleg nem kapott elég folyadékot annyi idő alatt. Sietnem is kellett ráadásul.
De egyébként igazad van, kenyérnél korábban én sem futtattam sose, de a vízhez adtam, nem a liszthez, hogy kicsit oldódjon és jobban eloszoljon. -
supercow
őstag
-
kmarci25
veterán
Nem igazi szárított, ezért is volt az idézőjel, de szerintem nagyon finom. A paradicsomokat felezem, ha koktélparadicsom (azt szoktam), negyedelem, ha nagyobb. Ráteszem tepsire a bőrös részével lefelé. Só, bors, egy kevés porcukor, illetve mehet más fűszer is (oregánó, bazsalikom pl., vagy akár kakukkfű, rozmaring). 100 fokra előmelegített sütőbe teszem 2 órára. Ha nem kell mind, akkor befőttesüvegben, olívaolajjal hosszabb ideig is eláll.
A paradicsomokat, fokhagymákat pl. kenyértésztába is lehet tölteni és úgy kisütni (akár egy kis sonkával, sajttal), vagy turmixolni és szószként használni.
A rántottát feleségem csinálta, sonkát kockázott bele, meg újhagymát. Semmi tej, meg vaj, kis olívaolajon pirította először a sokát, hozzátette a hagymát, aztánm a tojást. Ő inkább szárazon szereti, úgyhogy olyan lett.
(Nekem meg mindegy, bár ha lehet választani, nekem lehet rezgősebb.) Hozzá a tegnap kisült kenyeremből vajaskenyér, és jó sok zöldség. 
-
kmarci25
veterán
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
ikeás senior serpenyő, 3,5 kiló tiszta boldogság acélból
amúgy sokkal jobb abban sütni, 4-5 (0-9, üvegkerámia) fokozaton szoktam előmelegíteni, szalonna zsírját kisütöm, és arra megy rá, pont puha marad. ha "lepedős" íze van, akkor túl nagy a hőmérséklet alapból, mire átsül addigra a teteje puff. esetleg tegyél rá fedőt 1-2 percre. -
inf3rno
nagyúr
Nagyon függ a tojás minőségétől. Amit nagyanyámtól tanultam az olyan, hogy miután beleöntötted a tojást, de még nem dermedt meg, addig gyorsan karikázol bele vékonyan főtt krumplit. Nem szabad agyon sütni, úgy jó, ha épphogy csak megdermed. Legtöbbször olivaolajat szoktam használni. A vaj nekem annyira nem jön be, túl vajas lesz tőle az íze, de talán 2/3 olaj, 1/3 vaj még vállalható. Van, hogy az olaj egy részével verem fel, úgy egy kicsit habosabb lesz az egész. Még szoktam rá vagy paprikát szórni vagy egy kis fahéjat miután elkészült. Az elején van, hogy hagymát vágok fel hozzá, és teszek bele kurkumát is. De ez házi tojásból van, boltibóll talán jobb egy kis lisztet belerakni és elmenni az omlett és a palacsinta felé. A gomba is még jót szokott tenni neki. A lecsós tojástól falra mászok. A szalonnás elmegy, de az nekem már túl zsíros a legtöbbször. Ez a krumplis, ami a legjobb szerintem. Arra viszont figyelni kell, hogy a krumplit kell a tojásba karikázni, nem a tojást a krumplira önteni, mert egész más lesz a végeredmény.
-
bugizozi
őstag
Tibicsucsu: Van aki tejet ont bele
+1 a tejre
ha lightos esti vacsorára szánom, akkor vajon csinálom és bátran öntök bele tejet, így könnyedebb kaja lesz.
Viszont hamásnapos vagyokvalami tartalmasabbra vágyom, akkor szalonnát kockázok, annak a zsírjába megy a hagyma, kolbász stb. Na az elég cuccos szokott lenni, bár gondolom téged az első verzió érdekel. -
törölt tag
Akkor íztelen és nem jó, amikor kicsit kiszárad, ahogy írták visszább, a szállodákban kicsit folyós.
Nálam többféle verzió van és vhol a folyós után van kicsivel az állaga, de a sima az csak tojás, egy "löttyintés" tej, só, bors és alacsony hőfokon sütöm kis vajon, amíg el nem kezd szilárdulni. Szilikonos keverőlapáttal szoktam lassan betologatni a széléről a közepére a cuccost.
Ha nagyon puccos akarok lenni, akkor pirítok előtte hagymát / sonkát / virslit / fagyasztott zöldséget és arra borítom rá, vagy ha még puccosabb akarok lenni, akkor a francia rántottát csinálom meg, ami egy fél omlett, de még folyik belül.
Ha kicsit testesebb ízt akarsz, akkor piríthatsz előtte bacont és abban a zsírban sütöd meg a tojást.
Mellé mindenképp vmi pékáru és zöldségek és sok majonéz.
Mindenképpen lassú tűzön süsd, az, hogy 2 vagy 3 perc alatt kész sztem nem számít és inkább vajon, mint olajon. -
Tibicsucsu
aktív tag
En nem szoktam tultolni a sima rantottat. Villaval felverem, annyi csipet soval ahany tojast belerakok. Par csepp olaj vagy kacsazsir megy a teflonos serpenyőbe, amit nagy langon felmelegitek majd leveszem kozepesre miutan beleontottem a tojast es lassan lapos fakanallal elhuzogatom az aljat meg forgatom egy kicsit ha mar lehet. En nem szoktam teljesen atsutni, mert egy kicsit dzsuzosan szeretem, de van aki undorodik ettol. Ebbol siman megeszek egy harom tojasosat sok kenyerrel es en eleg kistermetu vagyok. Tapasztalatom szerint szallodakban is folyosabbra csinaljak.
Azt hozzatennem, hogy nagyon ritka, hogy nem teszek bele mast. Reszelt sajt vagy valami jobb aprora vagott gepsonka (vagy mindketto) szalonna szokott meg belekerulni. Van aki tejet ont bele, amitol elvileg konnyebb lesz egy kicsit. -
kmarci25
veterán
Sült fokhagymára. Tűzálló (amit sütőbe is tehetsz) serpenyőbe 5 evőkanál olívaolaj, 25g vaj, kávéskanál porcukor. Ha a vaj elolvadt, 20 gerezd fokhagymát bele, átforgatni, és mehet a 180 fokos sütőbe 20-25 percre, amíg teljesen meg nem puhulnak a gerezdek. Hagyod kihűlni, felhasználás előtt ki lehet venni a léből, és hagyni papíron pl. lecsöpögni.
Nekünk ez bevált.
-
perempe
veterán
-
Digitalpimp
senior tag
-
kmarci25
veterán
-
Digitalpimp
senior tag
-
Digitalpimp
senior tag
-
inf3rno
nagyúr
-
kmarci25
veterán
Arról nem tudok, hogy milyen előírásoknak kell teljesülniük az egyes lisztek esetében a beltartalomra vonatkozóan. A pizzaliszt attól pizzaliszt (00-ás), hogy a legfinomabbra őrölt a lisztek között. A 00 az őrlés finomságára utal. A nálunk hsználatos betű-szám jelölés pedig (pl. BL-80) pedig a gabona típusára és a hamutartalomra utal.
-
kmarci25
veterán
Alacsony fehérjetartalmúak az itthoni kapható áruházi lisztek nagyrésze, ez van.
A kisüzemiek jobbak. Most kettőt tudtam példának megnézni, ez van a közelemben: Garat Malom Kamut lisztje 16g fehérje, Király Roland kövön őrölt teljes kiőrlésű királybúzalisztje 15,5 g fehérje. Pizzalisztje a királybúzának van, érdemes lehet kipróbálni (tudom, borzasztó minőség a kép, de a termék nem az). -
kmarci25
veterán
-
kmarci25
veterán
-
FerNandor
őstag
-
kmarci25
veterán
Uhhh... Alulkelt, túlkelt, túl sok víz, tuldagasztott tészta, túl magas hőfokon tartott tészta, gyenge liszt (kevés sikér), gyenge kovász stb.
Annyira nem vagyok profi (sőt...!) hogy fotó alapján mondjak véleményt. Én is csak most jövök rá, hogy milyen a jó tészta, mert eddig sokat olvastam róla, de sosem volt elég időm, hogy így tesztelhessek, ahogy most a home office miatt.
Annyit javasolhatok, hogy bulk-olj egy négyzetes alakú edényben, vagy a bulk elején vegyél ki egy pár gramm tésztát, tedd egy pohárba és jelöld be a szintjét. Tartsd együtt a két edényt és így a pohárban jobban fogod látni, hogy megnőtt nőtt. (Ezt korábban én is csináltam.) A kis tésztát aztán formázáskor visszateheted, vagy a következő kenyérnél bedagasztod. -
kmarci25
veterán
Sok mindnetől lehet lapos és gumis állagú a végtermék.
Én azt tapasztaltam, hogy ha a bulk végére jó "paplanos", a táltól elváló, nem ragadós tésztát kapok, ami 50-70%-ot nőtt térfogatban (azaz jól sikerült a fermentáció), akkor ott nagy baj már nem lesz, akkor sem ha a proof nagyon rövid, vagy túl hosszú (ez a ritkább). -
kmarci25
veterán
-
kmarci25
veterán
Vagy gyengécske a kovász, vagy túl sokáig engedted. Én mostanában úgy szoktam, hogy kiveszem a hűtőből egy nappal a dagsztás előtt, 1-2-szer etetem, és a dagasztás előtt közvetlenül még egyszer általában 1:1,5:0,8 (kovász:liszt:víz), ez kb. 3,5-4 óra alatt tetőzik, de én 2,5-3 órásan már dagsztok vele. (Amíg várok a kovászra, addig megy az autolízis.) Ilyenkor még szép domború a teteje, és inkább édeskés, kellemes illatú. Épp tegnap olvastam egy pék instáján, hogy ugyanez a módszer, így még van kraft bőven a kovászban.
-
krizmo_
Topikgazda
-
krizmo_
Topikgazda
Nem Szabi előtésztás módszerével dolgoztunk.
A merev kemény tésztához kellett hozzádolgozni a vajat, úgy hogy egy homogén fényes tésztát kapj. 
És egyszerre készült a kenyér, a babka, és a kalács kézzel, szóval azért nem volt olyan egyszerű.#3835 solena
Majd ha már sütöttél kovásszal, akkor tudunk erről érdemben beszélni, addig csak feltételezed, hogy milyen lehet.
-
kmarci25
veterán
Hát, szavatossági idő + pár nap, mondjuk., illetve amit krizmo javasolt, az tuti. Édesanyámnak vettem 0,5 kilós élesztőt, kisebb nem volt. Május közepéig jó. Javasolatm neki, hogy darabolja fel 10-20-30 g-os részekre, ahogy neki jobb, és ilyen mennyiségekben fagyassza le. Mikor még nem volt kovászom, akkor fagyasztottam élesztőt, kiolvasztás után működik is, csak folyós lesz az állaga, úgyhogy nehéz tárolni, ezért inkább kisebb darabokat érdemes így tárolni.
-
krizmo_
Topikgazda
-
freaghill
őstag
-
Essejó
veterán
-
freaghill
őstag
-
freaghill
őstag
-
Essejó
veterán
-
Digitalpimp
senior tag
-
Essejó
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Xiaomi 15 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- White GAMER PC! Ultra 265 / RTX 5070 Ti / 32GB 6000MHz / 1TB NVMe / B660 / 850w Gold! BeszámítOK
- 27% - Lenovo LOQ i5-14400F / 32GB DDR5 / 1TB SSD / RTX 5060! BeszámítOK!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 9600KF / RTX 3060Ti / 16GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Úgyhogy várom a jó burgezerő tippeket Bp és környékén

A kisüzemiek jobbak. Most kettőt tudtam példának megnézni, ez van a közelemben: Garat Malom Kamut lisztje 16g fehérje, Király Roland kövön őrölt teljes kiőrlésű királybúzalisztje 15,5 g fehérje. Pizzalisztje a
Mr.Csizmás
krizmo_