- MasterDeeJay: Gigabyte GA-B350M-D2 - AM4 lap 2016-ból amikor még nem volt Ryzen!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- pusszycat: JEYI - okos, színes, interaktív, ssd külső ház.
- hcl: Philips M120D/10 kamera hackelés és parajelenségek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
#73820095
törölt tag
-
válasz
#73959936 #8349 üzenetére
Szia!
Ha nem megy az angol kb semennyire, akkor google translate azért elég jó lehet a célra. De ha tudsz valamennyire, akkor szeirntem a fordítás is előbb utóbb menni fog, alapanyagok azért jó eséllyel ismétlődnek, technológiában sem lehet olyan nagyon sokféle fagyireceptek kapcsán (de persze csak tipp, nem szoktam fagyit csinálni)
Tűrhetően fordítja pl a frozen yogurt receptet.
Receptet innen szedtem: Unold 48855 Instructions For Use Manual page 35
-
kmarci25
veterán
válasz
#73959936 #5835 üzenetére
Igen, valószínűleg a víz, vagy egyszerűen alacsony a liszt gluténtartalma. Sütés közben összeesik, nincs elég ereje a gluténhálónak megtartania a súlyt. Ha nem gépben csinálnád, akkor azt mondanám, hogy kelesztés közben hajtogass rajta egyet-kettőt, hogy feszesebb legyen a forma, de gondolom a gép miatt erre nincs lehetőség. Milyen liszt egyébként?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#73959936 #4633 üzenetére
Nálunk az nem szokás, de a kolbászhoz egy tükörtojás tényleg jó lett volna. Még van belőle, csinálok hozzá. :-) Ez a "főtt tükörtojás" pontosan mit takar? Én buggyantottat szoktam egy ideje, mert a barna szalonnás rész a tükörtojás alján engem zavar. Ki lehet küszöbölni, ha lassan melegítem az olajat, és nem engedem felhevülni, de itt 30 éves karancs van, aminek nem a hőfok tartása az erőssége, úgyhogy jóval macerásabb, mint mikroban csinálni buggyantottat. Az utóbbinak is van azért hátránya, simán odatapad mindenhez, aztán nem győzzük levakarni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#73959936 #4411 üzenetére
Jó, de ezt miért kérded? Próbáld ki egyszer, aztán kiderül. Kovász függő, az én kovászomnál pl nem lehetett kihagyni, mert nem volt benne S. cerevisiae, ami az élesztőben van. Ha egy kicsit hozzáadsz, akkor az elbontja a savakat és felfújja a kenyeret. Ha nem, akkor savanyú és lapos lesz. Nekem legalábbis így volt, és gyanítom, hogy nálad is ez van, mert különben menne csak kovásszal.
-
arcsin
senior tag
válasz
#73959936 #4327 üzenetére
Hát igazán nincs mit
Én legtöbbször a lusta módszerrel sütök kenyeret, aldi kenyérlisztből, de a zacskón javasolt kelesztési idők mindig elegek szoktak lenni. Ha valami mást csinálok, hambibucit vagy hotdog zsemlét akkor is mindig a receptben javasolt idő elég. Van hogy 40 fokon tolom, de kedv függő ( édes tésztákat inkább). Csak hogy ezzel a módszerrel nem kell ráhagyni, figyelgetni, max sima időzítőt tolok rá, hogy szóljon ha kész.
Én is lassacskán fedezem fel a sütőmet, pedig évek óta megvan. Múltkor pld rájöttem van benne gyors felmelegítés funkció, ami tényleg gyorsabb
Kelesztés után, amíg előkészítem a sütésre(spriccelés, bevagdosás, maggal szórás, bármi) pikk pakk a kellő hőmérsékleten van.
-
válasz
#73959936 #4327 üzenetére
Pedig korábban már írtam erről
:
-
#40553216
törölt tag
válasz
#73959936 #4323 üzenetére
Én eddig mindig abban a pillanatban a csapból eresztett vízzel készítem, mindig megkelt.
A nagy melegben sűrűbben kell ránézni, mert gyorsabb a folyamat és túlkel a tészta. Nekem volt olyan, hogy az egész tészta olyan savanyú lett, mintha telenyomtam volna citromsavval. -
inf3rno
nagyúr
válasz
#73959936 #4321 üzenetére
Jó lett ez, nekem is ilyesmi szokott lenni kinézetre, ha eltalálom a vizet. Ahogy nézem te a harmadik utat választottad, és inkább élesztős kenyér a kovász meg csak ízesítő. Nálam legalább 5 órát dolgozik benne a kovász mindig, de még akár az is lehet, hogy neked van igazad, és felesleges annyit járatni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#73959936 #4316 üzenetére
Grat! Nekem is a kovász + élesztő jött be eddig a legjobban. Lehet választani nála, hogy az elején raksz bele egy kevés élesztőt, vagy először kovászt raksz bele az első 3-5 órára, aztán utána egy nagyobb adag élesztőt, ami felnyomja. Nekem a család valamiért nincs oda a kovásztól, úgyhogy maradt az élesztős, de azért jó volt kísérletezni vele. Lehet majd pár év múlva újra nekiállok.
-
kmarci25
veterán
válasz
#73959936 #4309 üzenetére
Fura, szerintem ebben a receptben a kovászpor (ez egyébként milyen? a DM-ben kapható?) semmit nem ad a végeredményhez, max. ízben egy nagyon kicsit. A 23 g élesztőtől ez simán megkel. Azaz előbb lesz kész a kenyér, minthogy a kovász elkezdene igazán működni, szaporodni. A helyedben én kicsit lejjebb vinném az élesztőt, mondjuk 17-18 g-ra, és hozzáadnék 100 g kovászt.
De egyébként ilyen kovászport is tudsz készíteni házilag. Az aktív érett kovászt kikened egy sűtőpapírra minél vékonyabba, és hagyos teljesen kiszáradni. Ezután felszeded a papírról és ledarálod. (Én ugyan nem daráltam le, nagyobb darabokban hagytam, de van szárított kovászom, ha bármi miatt kinyírnám azt, amit használok, ebből elvileg újra lehet éleszteni.) -
kmarci25
veterán
válasz
#73959936 #4307 üzenetére
Először is: abszurd és nonszensz a kovászos kenyér gépben
Nehezet kérdeztél. Könnyebb lenne, ha leírnád a pontos receptet, de ultima ratio-ként az a mondás, hogy a teljes liszt mennyiségének a 25-30%-át számold kovász mennyiségként. Tehát ha 1000 g lisztet ír a recept, akkor 250-300 g kovászt használj.
De itt jön a bökkenő, hogy így nagyobb lesz a kenyered. Plusz attól függően, hogy milyen hidratáltságú a kovászod, változik a tészta hidratáltsága is. Ehhez készítettem korábban egy táblázatot, amiben minden adatot meg tudsz adni, a táblázat pedig kiszámolja a pontos mennyiségeket: https://drive.google.com/file/d/1otZDw37FKo9BoLhLqqAEl3y1-rfdTx6B/view?usp=sharing -
inf3rno
nagyúr
válasz
#73959936 #4047 üzenetére
Nem tudom, hogy mennyi kell belőle. Függ attól is, hogy mikor etetted, milyen hőfokon tartottad, és mekkora a hidratáltsága. Most, hogy csökkentettem a víztartalmát lehet fele ennyi is elég lenne. Majd holnap kiderül, ma már csak 1-2 szelet kenyér volt, úgyhogy reggel indítok egyet. Nem számítok átütő sikerre, de azért szerintem jobb lesz, mint az előző, mert az teljesen elázott.
-
válasz
#73959936 #4047 üzenetére
Nekem 500g lisztből, 200g (100%-os hidr. kovászból), 3dl vízből egy 830 grammos kenyér lesz. Szoktam emelni a hozzáadott vizet, de ez a minimum mennyiség ami kell, és a kezdőknek ennyivel érdemes próbálkozni.
Nem sok a 200g kovász, ha aznap sütöd ki, viszont ha hűtőzteted, akkor inkább kevesebbet használj.
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#73959936 #3979 üzenetére
Én egyelőre BL55 + TK 50/50 próbálkozom élesztővel. Legtöbbször összeesik, mert túlkel, de már alakul. Azt javaslom, hogy indulj el valami olyan receptből, ami be van ütve a gépbe, és a hibákból talán kitalálod, hogy hogyan változtass rajta, hogy sikerüljön. Én most pl hajlok arra, hogy egy dagasztás és egy kelesztés legyen kettő vagy három helyett illetve, hogy legalább 70% hidratáltsága legyen (igaz többel még nem próbáltam). Azt is számold bele a hosszú kelesztési időknél, hogy a gép felfűti a tésztát kelesztéshez. Nekem pl egy-másfél óra alatt bőven megkel. A kovásznak sincs szerintem sokkal több időre szüksége.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Linux kezdőknek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kijelző került a kamerasávra a Xiaomi 17 Pro és 17 Pro Max hátulján
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Bejelentették a Forza Horizon 6-ot, irány Japán!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Borderlands 4
- Robotporszívók
- További aktív témák...
- Új állapotú, csúcstechnológiás Roborock Saros Z70 robotporszívó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB ZALMAN S2 TG Cooler Master 750W
- ŐSZI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Apple iPhone 11 Pro / 64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / 100% akku
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest