2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Malajzia három felvonásban

    Első alkalommal munka miatt érkeztem az országba, másodjára és harmadjára pedig azért, mert megtetszett.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Helyszíni riport 1 éve 17

  • Mit eszik az ember, Ázsiába szakadt gyereke?

    Sokakban él valamiféle elképzelés arról, hogy mi is jelenti az emberek mindennapos fő táplálékát a Távol-Keleten, mely általában akár rosszindulat nélkül is kutyát, macskát, papagájt, rovarokat, bizarr tengeri élőlényeket, különféle szigorúan védett fajokat, illetve Japán esetén sushit és wasabit takar, hiszen Európa emberét sokkal “célravezetőbb” a yulini kutyafesztivál képeivel, Kínába csempészett elefántcsontokról szóló hírekkel sokkolni, mint egy jó csirkepörkölttel.

    Lassan 8 éve tengetem mindennapjaim a világnak ezen szegletében, újabban Tajvanon, úgyhogy csináltam egy kis összeállítást arról, hogy mire számíthat itt a látogató. Hangsúlyozandó, hogy nem kizárólag tajvani ételekről lesz szó, hanem mindarról, amit naponta, vagy legalábbis viszonylag gyakran fogyasztok. (nullpointtól előre is elnézést kérek, amiért a bejegyzésem magyartól eltérő szavakat, karaktereket is tartalmaz és természetesen igény esetén kinyomtatva is eljuttatom hozzá az írást, megelőzendő a nyomtatóbarát változat hiánya miatti sokadik idegösszeomlást.)

    Folytatás...

    adlersson 2 éve 28

  • Tajvan gyöngyszemei - Taitung és Lanyu

    Feleségemmel úgy döntöttünk, hogy egy kellemes hétvége erejéig tiszteletünket tesszük a számunkra meglehetősen ismeretlen tajvani keleti parton, pontosabban Taitung (台東) és Lanyu (蘭嶼), avagy Orchid Island körül. Nagy izgalommal készültünk az útra, hiszen relatíve ritkán van lehetőségünk arra, hogy a nyugati part zsúfolt forgatagából hosszabb időre kimozdulhassunk, melyet csak tetéz a nem kimondottan a szabadba hívogató forróság is.

    Az apró kis sziget nem véletlenül csábítja a Tajvanra látogatókat, hiszen a tao / yami nép különleges kultúrája sehol máshol nem lelhető fel, így ezt, az elképesztő természeti képződményekkel egybevéve egy valóban egyedi, ám mégsem túlságosan „elturistásodott” vidéket fedezhet fel a látogató.

    Yeyin (野銀) falu tradicionálisabb része, ahol megfigyelhetjük a yami emberek által, a földfelszín alá süllyesztett házakat. A korábban fűfélékkel, napjainkban inkább kátránnyal borított, gyakran 1-1,5 méter belmagasságú épületek és az azokat körülölelő kőbástyák kiváló védelmet nyújtnak tájfunok során érkező széllel és esővel szemben. Az esővíz beáramlása ellen valamennyi ilyen ház padlózata a földtől mintegy 20-30 centiméterre található, illetve a mélyedésekben a víz elvezetése is

    Folytatás...

    adlersson 2 éve 2

  • 3 pohár 1 csirke

    A rendkívül frappáns cím után nem is borzolnám tovább az idegeket, igen, a „három poharas csirkéről” (三杯雞, sānbēijī) lesz szó, mely az előző receptekkel ellentétben nem Sichuan, hanem Jiangxi provinciából származik, ennélfogva egy teljesen más ízvilágú, szezámolaj – szójaszósz – bazsalikom dominálta étellel lesz dolgunk.


    Sanbeiji (jobb oldalon) és egyéb növények.

    Az elkészítés ezúttal is rendkívül egyszerű. Ehhez az ételhez szükség lesz kb. 1kg csirkecombra, egy negyed fej lila- vagy vöröshagymára (a lilahagymától jobban néz ki a végeredmény), két kisebb, lehetőleg eltérő színű kaliforniai paprikára (ugyancsak a szín miatt), 4-5 szál zöldhagymára, 20g gyömbérre, 100g fokhagymára, és a „három pohárra”, azaz szójaszószra, szezámolajra és rizsborra (米酒, mǐjiǔ). Szezámolajból a fekete szezámmagból készült változatnak karakteresebb íze van, ízléstől függően mindkét változat használható.

    Nem lehetne azonban kínai étel két, Magyarországon viszonylag különlegesnek számító hozzávaló nélkül, mely a bazsalikom és a sziklacukor.

    Folytatás...

    adlersson 2 éve 8

  • Szecsuáni csípős csirke n. változat

    Egy kis csípőset ettem volna, úgyhogy felkerekedtem, hogy legyártsam életem "első vízben főtt csirkehús csíkjait".

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 2 éve 92

  • Hangyák a fán

    Mivel a legutóbbi kínai kajás bejegyzésemre legalább három (3) pozitív visszajelzés érkezett, ezért kicsit csúszik a félvezetős írás és mutatok egy újabb, még az előzőnél is egyszerűbben elkészíthető szecsuáni kaját.

    Sokan gondolhatják, hogy miféle retardált cím ez, mi köze lesz bárminek is a hangyákhoz meg a fákhoz, pedig a mostani étel neve szó szerinti fordításban „fára mászó hangyák” (螞蟻上樹; mǎyǐ shàngshù). Hogy mitől ez a neve? Azért, mert az enyhén ragadós tésztához hozzáragadnak a felaprított hozzávalók, így a tésztát a tálból kiemelvén olyan hatást kapunk, mintha annak oldalán hangyák másznának. Elképzelem, hogy az első ember, aki ehhez hasonlót főzött, ránézett az ételére, majd arra gondolt, hogy „Igen, ez pont úgy néz ki, mint a fára mászó hangyák...

    A hangyák itt még a földön vannak.
    A hangyák itt még a földön vannak.

    Folytatás...

    adlersson 2 éve 14

  • Beyond Meat burger

    Annak idején még a Burger Kingben kóstoltam először a szintén növényi alapanyagokból készült vega pogácsával felszerelt „Rebel Whoppert”. Az biztosan nem Beyond Meat, hanem valami szójaalapú cucc volt (talán Impossible Burger?), ugyanis a Beyond Meat büszkén hirdeti, hogy az ő termékükben nincs szója.

    Nem is ez a lényeg, hanem hogy végül nem hánytam sikítva a teherautóra a húsutánzattól, ugyanis szerintem nem volt borzalmas. Sőt, 2 éve még a budapesti Vegan Love-ban is vettem egy ehhez hasonló burgert és az sem volt rossz, noha már az első harapás után is lehetett érezni a különbséget a növényi „húspogácsa” és a valódi, marhahúsból készült társa között, főleg az állagát tekintve.

    A Burger Kingből beszerzett első „Rebel Whopperemet” mindjárt három hússal (növénnyel?) kértem, annak idején ez 4400 forinttal terhelte meg költségvetést.
    A Burger Kingből beszerzett első „Rebel Whopperemet” mindjárt három hússal (növénnyel?) kértem, annak idején ez 4400 forinttal terhelte meg költségvetést.

    Folytatás...

    adlersson 2 éve 4

  • Kirándulás a tajvani hegyekbe

    Nemrég volt asszonykám 32. 18. szülinapja, úgyhogy az eseményt megünneplendő, ellátogatunk Tajvan magashegységei, nevezetesen a Hehuanshan és a Shimenshan felé. Buszos kirándulás keretén belül már mindketten jártunk erre, ezúttal viszont – kihasználva az egyik helyi autókölcsönző születésnapi akcióját – autót béreltünk, úgyhogy ezúttal olyan helyeken is meg tudtunk állni nézelődni, ahol legutóbb nem volt erre lehetőségünk.

    A Hehuanshan 3421 méter magas keleti csúcsának látképe.
    A Hehuanshan 3421 méter magas keleti csúcsának látképe.

    Az autó begyűjtésére az indulásunk reggelén, a taichungi nagysebességű vasútállomásnál került sor. Egy mezei Nissan Grand Livinát kell elképzelni, úgyhogy mi ketten, meg asszony később becsatlakozott barátnője is kényelmesen elfértünk csomagokkal együtt.

    A hegyen

    Folytatás...

    adlersson 2 éve 2

  • Buszgyár lett a Foxconnból

    Mindenki kedvenc iPhone gyártója érdekes termékekkel bővíti, bővítette portfólióját, ahogyan arról korábban már angol és magyar médiumok egyaránt beszámoltak. Ebből kifolyólag nem is csépelném a billentyűzetet a Foxtron Model T létrejöttének körülményeiről, inkább csak bemutatnám, hogy mik a tapasztalataim az egyik első példánnyal.


    A legelső Foxtron Model T városi busz Kaohsiungban.

    A minap ismét Kaohsiungban volt a tömegközéppontom, így élesben volt lehetőségem kipróbálni a Foxconn csodabuszát.

    Folytatás...

    adlersson 2 éve 17

  • Így néz ki a wasabi

    Bevallom, Japánban töltött éveim alatt nem fektettem sok energiát abba, hogy minőségi wasabit fogyasszak, pedig általában heti 2-3, nem feltétlenül sushiból álló étkezés része volt ez a növény. Néhány étteremben, illetve piacon láttam néha az Izu-félszigetről, Japán nagy wasabi termelőhelyéről származó misho és mazuma wasabit, előbbi kilója azonban általában 10 ezer, utóbbi 25 ezer yen (rendre kb. 27500 és 68900 forint) környékén mozgott. Nyilván nem kell kilós kiszerelésben venni, hiszen a kisebb példányok tömege akár 30-40 gramm is lehet, mely éppen elég két fő egyszeri étkezéséhez, de valamiért akkor nem mozgatott meg ez az egész.

    Pár nappal ezelőtt azonban kerültünk egyet asszonnyal a tajvani Alishan felé, s útközben, teljesen véletlenül botlottunk bele wasabit terítő árusokba Fenqihu utcáin. Turistás helyről általában vonakodva veszek bármit is, hiszen infinitezimális utánajárást követően mindig kiderül, hogy a turistacsapdától számított max. 2 kilométer sugarú körben meg lehet venni ugyanazt féláron, kétszer olyan jó minőségben.

    Folytatás...

    adlersson 3 éve 31

  • Ha a TÜV minden ipari létesítményt auditálna Kínában...

    ..., akkor jó eséllyel a cég a bevételeiből felvásárolhatná a teljes Fortune 500-at.

    Tegnap jött szembe a hír, hogy egy ningbo-i vegyi üzemben tűz ütött ki és az ajánlott videók közt akadtam rá az alábbi gyöngyszemre, mely egy idővonalon szemlélteti az üzemi baleseteket (elsősorban különféle tűzeseteket, robbanásokat) Kínában 2000 és 2020 között.

    A szöveg ugyan japánul van, a lényeg a nyelv ismerete nélkül is könnyen értelmezhető. A videó elején megismerkedhetünk a különféle jelölésekkel, így a kis tűzgolyó (szerintem) a kevesebb mint 50 áldozattal, a közepes tűzgolyó az 51 és legfeljebb 99 áldozattal, a nagy tűzgolyó pedig a 100 vagy annál több áldozattal járó eseteket reprezentálja. Azért írtam, hogy "szerintem", mert sehol nem derül ki, hogy ezek a számok mire vonatkoznak, csak néhány esetre rákeresve derült ki, hogy a sebesültek és a halottak együttes számáról van szó.

    Folytatás...

    adlersson 3 éve 7

  • Új Samsung vs. Régi Xiaomi mintaképek

    Páran már kitalálhattátok egy korábbi bejegyzésem révén, hogy ~4 év után újra a Samsunghoz pártoltam, ezúttal egy Galaxy S21 formájában. Nem cserélgetem sűrűn a telefonjaimat, egy Galaxy S4 után 2017 elején vettem egy Xiaomi Mi 5s Plus-t, majd pedig 2021 elején a legújabb Samsung-ok egyikét.

    A mostani tesztecskében így inkább arra vagyok kíváncsi, hogy mennyit fejlődött a kamera a Xiaomi korábbi zászlóshajójához képest, semmint hogy a Samsung (egyébként talán nem mindig egyértelműen) jobb mivoltát hangoztassam, tekintve, hogy a két készülék megjenési ideje közt közel 5 év tátong, hiszen a Mi 5s Plus-t 2016 augusztusában kezdték forgalmazni.

    Felkerekedtem hát, hogy a Taipei-hez közeli Teapot Mountain lankáin vessem össze a Xiaomi és a Samsung tudását.

    Specifikáció (szenzor típusa): felbontás, apertúra, szenzorméret, pixelméret, egyebek

    Xiaomi Mi 5s Plus

    fő kamera (Sony IMX258): 13 MP, f/2.0, 1/3.1", 1.12µm, PDAF

    Samsung Galaxy S21 (SM-G9910)

    Folytatás...

    adlersson 3 éve 4

  • „Easter egg” a tajvani Galaxy S21 szériában

    Minap az italkimérésből hazafelé tartván bukkantam rá a Samsung nevű dél-koreai, mobiltelefonokat (is) gyártó cég márkaboltjára, ahol némi tépelődés után egy Galaxy S21 nevű, SM-G9910 típusú, Snapdragon 888 típusú SoC-vel (nem tudom, milyen toldalék illik ehhez, én csak „esz-ó-szí”-nak ejtem) felszerelt mobiltelefon-készüléket vásároltam rendkívül jutányos áron. Ehhez némi készpénz-visszatérítést és mindenféle földi jót, így egy Wireless Charger Trio-t és egy SmartTag-et is kaptam, noha a dobozból véletlenül kimaradt Type-C töltőfejnek jobban örültem volna, tekintve, hogy se órám, se fülhallgatóm nincs, amit tölthetnék.

    A készülék bemutatásával most nem is vesztegetném az időt, ehelyett inkább bemutatnék egy érdekes „fícsört”.

    Létezik Tajvanon egy ún. EasyCard, melyek lényege elsősorban, hogy az ember rak rá x mennyiségű pénzt, mellyel aztán szabadon metrózhat, vonatozhat, buszozhat, vehet kaját, bérelhet biciklit, fizetheti be a villanyszámlát, a parkolási díjat egész Tajvanon szolgáltatótól függetlenül.

    Folytatás...

    adlersson 3 éve 20

  • Vissza Tajvanra

    8 hónappal azután, hogy a 2020. márciusi utam meghiúsult, e szörnyű év utolsó napjának utolsó órájában végre ismét kaptam egy újabb tajvani beléptetőpecsétet az útlevelembe. Gondolhatnánk persze, hogy miért nem mentem vissza márciusban, hiszen megtehettem volna, ám akkor inkább Új-Zéland húzta keresztül a számításaim, hiszen elmenni elmehettem volna, visszamenni azonban már nem lett volna lehetőségem. A körülmények figyelembevételével asszonyommal végül úgy döntöttünk, hogy jó lenne az új-zélandi megtakarításom a tervezett, közös tajvani lakásunkhoz, így végül mégis lehúztam a közel egy évet.

    Ennek ellenére persze hiányzott a feleségem is, így a szüleimnél tett látogatás végén hatalmas kő esett le a szívemről, mikor Ferihegyen végre a kezemben voltak a beszállókártyák.

    Bár utoljára 2018-ban jártam Ferihegyen, ilyen kihaltnak még sosem láttam a terminált.

    Bár utoljára 2018-ban jártam Ferihegyen, ilyen kihaltnak még sosem láttam a terminált.

    Folytatás...

    adlersson 4 éve 5

  • Hazaút a fél világon át 2020-ban

    Nem a legszerencsésebb évet választottam Magyarországon rekedt családtagjaim meglátogatására, de már nagyon időszerű volt a dolog. Az új-zélandi kiküldetés végén, a légitársaságok és a különféle országok által bevezetett intézkedésekkel megismerkedve vágtam neki a kb. 22 órás repülőútnak.

    Az aucklandi nemzetközi repülőtér kihalt tranzitja.

    Az aucklandi nemzetközi repülőtér kihalt tranzitja.

    Új-Zéland eddig relatíve jól megúszta ezt az egész vírus dolgot, bár a március-áprilisi országos kijárási korlátozások után augusztusban Auckland megint a frászt hozta mindenkire, de végül akkor is sikerült úrrá lenni a helyi fertőződés terjedésén. Szóval a hatalmas nemzetközi elismerés mögött azért nem túlzás kijelenti, hogy ott, ahol nem fél fő per négyzetkilométer a népsűrűség, ott Új-Zéland is pengeélen táncol(t).

    A tranzit az előző képen látottakhoz hasonlóan zsúfolt térrésze.

    A tranzit az előző képen látottakhoz hasonlóan zsúfolt térrésze.

    Folytatás...

    adlersson 4 éve 20

  • Tekapo túra

    Mázlim volt a legutóbbi kiruccanásommal, hiszen alig két nappal a hazaérkezésemet követően zárták le Aucklandet (megint), így kissé derült égből jött villámcsapásként ért a felismerés, hogy néhány napig nemhogy túrázni, de még dolgozni sem mehetek be. (Ha valaki lemaradt volna, Új-Zélandon, pontosabban Aucklandben több mint 100 nap után találtak megint helyi fertőzötteket, így gyakorlatilag a normál hétköznapokból mindenféle átmenet nélkül lett „szobafogság”).

    Az ezt megelőző hétvégén viszont (ismét) kerültem egyet a déli szigeten, így éppen két ikonikus Gyűrűk Ura helyszín, Gondor (Twizel) és Rohan (Mt. Sunday) közé lőttem be kirándulásom színhelyét.

    Kilátás a Tekapót körülvevő hegyekre, előtérben az 1935-ös alapítású „Church of the Good Shepherd”, mely azóta is az egyetlen tempolom a környéken.

    Folytatás...

    adlersson 4 éve 1

  • Kiwivel kezelt steak

    Minap ebéd közben említette egy kollégám, hogy "milyen bámulatosan puha, omlós hússá lehet varázsolni bármit, amit kiwibe bugyolálunk néhány órára". Sokkal új-zélandibb kombinációt nem is tudnék elképezlni mint kiwibe (a gyümölcsbe) gyúrt steaket, úgyhogy fel is kerekedtem, hogy begyűjtsek valami közepes minőségű marhahúst, amiért nem (akkora) kár, ha esetleg egy marék péppé változik a kezelés hatására.

    Kollégám kifejezetten valamilyen "keményebb" steaket javasolt, mondván ő hetente több alkalommal is ilyen módon készíti a vacsoráját. Az eljárás lényege leginkább egy kémiai klopfoláshoz hasonló, hiszen a kiwiben található actinidin c. enzim segít felpuhítani a kötőszöveteket. Tanácsadóm ajánlását követve én is csak rászórtam a kiwikarikákat a húsra, betekertem folpackba, majd éjszakára a hűtőbe tettem. Kiwis oldalak egyébként marinádot is javasolnak, de ezt a módszert nem próbáltam.

    Kiwivel borított marhahús.

    Folytatás...

    adlersson 4 éve 6

  • Az első két hét Új-Zélandon (Japánhoz képest)

    Közel 5 évvel azután, hogy megkaptam életem első állását Japánban, csak a világ végére sodort a sors. Az első céget így kerek 5 év után hagytam hátra, a második cég (Marubeni) pedig egyből az Isten háta mögé küldött. Jó hosszú, közel 3 hónapos felvételi procedúra volt, többkörös tesztekkel, japán és angol nyelvű interjúkkal, „csoportos foglalkozásokkal”, de végül november elején lezárult ez az egész hercehurca, kezemben volt az állásajánlat.

    A „nyertes” pályázókat képességeik és végzettségük szerint a feladatnak legmegfelelőbb régiók közt dobták szét. Volt itt India, ahol a japán kivitelezésű nagysebességű vasút építéséhez tartozó célberendezések megtervezéséhez és koordinálásához kerestek szakembereket, Ausztráliába bányagépek terén szerzett ismeretekkel lehetett bekerülni, Új-Zélandra pedig különféle, betonépítésénél használt gépek fejlesztéséhez kerestek mérnököket.

    Folytatás...

    adlersson 5 éve 4

  • Néhány adat Japán, a G7 és a félvezetőipar háza tájáról

    A japánok imádják a számokat, így megfelelő helyen keresvén gyakorlatilag bármiről találhatunk statisztikákat, melyek közül ezúttal a Belügy- és Távközlési Minisztérium (総務省, sōmu-shō, Ministry of Internal Affairs and Communications) által közreadott egyik efféle jelentés került szemeim elé a nippon.com jóvoltából.

    Ezen jelentés a japán kutatás-fejlesztésre áldozott pénzekről, azok GDP-hez viszonyított arányáról szól, mely 2017-ben (a jelentés által vizsgált utolsó évben) potom 19,5 billió yenre, azaz nagyjából 177,7 milliárd USA dollárra rúgott. Ez (legalább) 10 éves csúcsot, a japán bruttó hazai termék 3,48%-át és egyben 3,4%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Mindezen sikerhez a cégek 13,8 billió (kb. 125,6 milliárd USA dollár), az egyetemek és más kutatóintézetek 3,6 billió (kb. 33 milliárd USA dollár), a non-profit szervezetek pedig 1,6 billió yennel (kb. 14,6 millárd USA dollár) járultak hozzá.

    Folytatás...

    adlersson 5 éve 0

  • Baidu Yun / Baidu Felhő

    UPDATE - 2023.01.29.

    A felhőt - valószínűleg tudatos tervezéssel -, használhatatlanul kényelmetlenné, idegőrlővé tették. A fájlok letöltéséhez sok esetben alapból kell egy felhasználó, de ilyenkor is legfeljebb csak egyesével lehet letölteni a fájlokat. Ha viszont megpróbálnánk így, egyenként letölteni, akkor 3 percenként CAPTCHA kóddal kell szívni, korlátozva van, hogy legfeljebb hány párhuzamos letöltésünk lehet egyszerre és ha túl sokáig maradunk egy mappában, akkor frissíteni kell az oldalt, mert az "lejárt". Ilyen suttyó módon próbálnak rákényszeríteni, hogy használjuk az adathalász asztali kliensüket, melyet kifejezetten nem ajánlok, mert lehetetlen megszabadulni tőle.

    Viszont ha egy egész mappát akarunk egyben letölteni, vagy "túl nagy" (nagyobb mint 50MiB) egy fájl, akkor ahhoz sajnos kliens is kell. Ennek ellenére, kliens és felhasználó birtokában sem túl jó a helyzetünk, mert ráadásul még a letöltési sebesség is rendkívül gyatra, pár MB-ra is perceket kell várni. Nekem kb. egy 1GiB-os pakk letöltése is órákba telt. Iszonyat hektikus az egész, sz*rrágó módon, egy ingyenes fájlmegosztóhoz hasonló módszerekkel próbálnak pénzt kisajtolni a felhasználóból alapvető funkciókért. Sajnálom a kínaiakat, hogy (elvileg) ez számít az egyik legjobb hazai fejlesztésű felhőjüknek.

    UPDATE VÉGE

    Folytatás...

    adlersson 6 éve 12

  • Huawei Mate 20X testközelből

    Shenzhenben járva egy kekszvásárlásra irányuló eseménysorozat közben bukkantam rá a kiállított készülékre az egyik helyi Auchan kínálatában. A Foxconn shenzeni üzemétől nem messze található RT-Mart mobilos részlegében felbukkant készülék így két okból is meglepett, egyrészt, mert gyarló módon nem olvastam az MA vonatkozó cikkét, így meglepetésként ért, hogy egyáltalán van ilyen tagja is a Mate 20 szériának, másrészt nem számítottam rá, hogy az élő varangyok, rizsfőzők, Vouis Luitton táskák és KotKo mellett egy ennyire friss készüléket is lehet már nyomogatni.

    De elég az OFF-ból, lássuk hát, hogyan is néz ki a Mate 20X.

    A Huawei Mate 20X látképe.

    Folytatás...

    adlersson 6 éve 9

  • Xiaomi Mi Mix 3 testközelből

    Az elmúlt hétvégén ismét a Gyöngy-folyó deltájába, nevezetesen Hongkongba és Shenzhenbe sodort a szél, ahol némi vásárolgatáson felül a már jól ismert Xiaomi Mi Store üzletek egyike is terítékre került. Szerencsémre éppen az utazásom előtti napokon mutatták be a Mi Mix sorozat legújabb tagját, így titkon reménykedtem benne, hogy sikerül megnyomogatni azt, noha korábban a Redmi 5 meglehetősen késve került be az üzletben kiállított mobilok közé.

    A szállásunktól kb. egy óra metrózásra található üzlet azonban ezúttal nem okozott csalódást, így a bejáratnál mindjárt 3 kiállított Mi Mix 3 készülék fogadott, igaz az ezeknél összeverődött tömeg okán közel 20 perc várakozásra kényszerültem, mire rám került a sor. A most következő írás így nem teszt, hiszen nem volt lehetőségem különböző körülmények között tesztelni a telefont, hanem inkább csak bemutatja, hogy nagyjából mit is kaphatunk 3599 yüanért, vagyis közel 146000 forintért cserébe. Az utazáshoz természetesen mindent vittem a DSLR-hez, kivéve az objektíveket, úgyhogy az alábbi képek stílszerűen egy Mi 5s Plus-szal készültek.

    Folytatás...

    adlersson 6 éve 16

  • Készpénz nélkül Japánban?

    Ha valaki járt mostanában Japánban akkor az tudhatja, hogy a cím egyelőre utópiának tűnik még akkor is, ha az Amazon Go hálózata már közel egy tucat üzletre bővült, Kínában pedig az Alipay, WeChat Pay és társai mellett lassan már azért elviszi az embert a yard, ha az utcára telepített, köztéri gázkromatográfok a szocialista értékrenddel nem összeegyeztethető, ezáltal a társadalomra és a kormányra veszélyes étkezési szokásokat vélnek felfedezni az utca emberének kipárolgásában. De nem kell ennyire messzire menni, a Magyarországon is elérhető PayPass-os bankkártyák, vagy a kismillióféle, mobilos, NFC-s fizetési megoldások közül ezidáig egyiknek sem sikerült különösen mély benyomást tennie a megszokott dolgokhoz foggal-körömmel ragaszkodó japán társadalomban…

    Folytatás...

    adlersson 6 éve 22

  • Gogoro bemutató

    Éles körülmények között teszteltük a 2011-ben alapított tajvani elektromos robogó gyártó egyik termékét.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 6 éve 18

  • Miért „utáljuk” Ázsiát?

    Ebéd közben (szerencsétlenségemre) kezem ügyébe akadt, egy, a japán nevelési szokásokat röviden bemutató blogbejegyzés, melynek inkább a hozzászólásai motiváltak arra, hogy egy kis véleményezésbe kezdjek. A bejegyzés alatt lévő hozzászólások immár sokadjára bizonyítják számomra, hogy az átlag magyar fejében mekkora sötétség, helyenként kifejezett intolerancia uralkodik nemcsak Japán, hanem az egész Távol-Kelet felé. (Most tekintsünk el attól, hogy az oldal nyilvánvalóan bulvár, clickbait, így annak igazságtartalma nem is lényeges, sokkal inkább a linkelt bejegyzésre adott reakciók.) Európaiként nyilván mi is hangot adhatnánk pl. a Japánban valamiért nagyon divatos náci egyenruhák feletti megrökönyödésünknek, de előbb söprögessünk a magunk portáján...

    Folytatás...

    adlersson 6 éve 39

  • Húszezer perc Hangzhouban

    Közel két hetes móka Kína egyik kevésbé visszataszító városában és annak környékén, öregurasan.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Helyszíni riport 6 éve 32

  • Tajvanról kezdőknek

    Néhány hasznos infó egy különleges, ámde turisztikailag némileg elhanyagolt szigetvilágról.

    Hogyan juthatok el Tajvanra?

    Erre számos lehetőségünk akad, így Budapestről Dubaion át pl. az Emirates naponta repül Taipeibe. Ha a legolcsóbb megoldást keressük, úgy érdemes először Kínába vagy Hongkongba, esetleg Japánba, Malajziába repülni, ahonnan fapados járattal fillérekért utazhatunk Tajvan több nagyvárosába, így Taichungba, Kaohsiungba és Hualienbe is.

    Az Emirates naponta repül Taipei és Dubai között a képen is látható Airbus A380-as hasonló jószággal. (A kép egyébként a hongkongi repülőtéren készült.)

    Az Emirates naponta repül Taipei és Dubai között a képen is látható Airbus A380-as hasonló jószággal. (A kép egyébként a hongkongi repülőtéren készült.)

    Egyéb, hajós lehetőség Kínából:

    Folytatás...

    adlersson 6 éve 1

  • Dél-Koreáról kezdőknek

    Hogyan juthatok el Dél-Koreába?

    Mint a legtöbb távol-keleti ország, így Korea (a továbbiakban a „Korea”, hacsak nincs külön jelezve, csak Dél-Koreára utal) is leginkább repülővel közelíthető meg legkönnyebben Európából. A Skyteames társaságok (pl. Air France + Korean Airlines) általában a sokéves átlag többszöröséért kínálja szolgáltatásait, így érdemes pl. az Aeroflot, Emirates, Turkish Airlines, Qatar stb. kínálataival is megismerkednünk. Esetenként olcsóbban jöhetünk ki, ha előbb Japánba utazunk, majd onnan valamelyik fapados járattal, esetleg az alább ismertetett tengeri elérhetőségek valamelyikén közelítjük meg a Koreai-félszigetet.

    Korean Air Boeing 777-3B5 az Incheon nemzetközi repülőtéren.

    Korean Air Boeing 777-3B5 az Incheon nemzetközi repülőtéren.

    Vlagyivosztok (Oroszország) – Donghae → Transzszibériai utunk kibőítésére egy remek lehetőség, hiszen a dél-koreai DBS Ferry társaság rendszeresen közlekedtet hajójáratokat e két város között, köszönhetően annak, hogy koreai állampolgároknak nincs szükségük vízumra Oroszországban.

    Folytatás...

    adlersson 6 éve 9

  • Tőzsdén a Xiaomi

    "Csalódást okozott az év egyik leginkább várt tőzsdére lépése. A kínai mobilgyártó, a Xiaomi részvényei a megcélzott sáv alján keltek el és az első kereskedési napon nagy eséssel debütált a hongkongi tőzsdén a részvény. A befektetői hangulat nem a legjobb most az amerikai-kínai kereskedelmi háború közepette és az sem segített, hogy a kínai bevezetést elhalasztotta a társaság. A részvények árazása magas, a profittermelés pedig gyenge a cégnél." - Forrás: Portfolio.hu

    A Xiaomi részvényeinek árfolyama a cég tőzsdére lépésének napján, 2018. július 9-én.

    A Xiaomi részvényeinek árfolyama a cég tőzsdére lépésének napján, 2018. július 9-én. (16,8 HK dollár = kb. 587 forint)

    Meg végre napvilágot látott néhány pénzügyi mutató a Xiaomi háza tájáról:

    A Xiaomi főbb pénzügyi mutatói.

    Folytatás...

    adlersson 6 éve 4

  • Tajvan vs. Kína napjainkban

    Néhány gondolat arról, hogy hogyan is alakulnak a tajvani - kínai kapcsolatok napjainkban, és hogyan is érvényesül az „Egy Kína elv”.

    Tajvan zászlaja, háttérben a Taipei 101 épületével.

    Tajvan zászlaja, háttérben a Taipei 101 épületével.

    Ahhoz, hogy megértsük, hogy Tajvan és Kína miért tekinthető többé-kevésbé (inkább többé) két külön országnak, az 1911. október 10. és 1912. február 12. között zajló Xinhai forradalomig kell visszanyúlnunk. Ennek körülményeinek, előzményeinek a taglalása meghaladná azt a szövegmennyiséget, melyet (akár én is) szívesen elolvasnék egy képernyőn, illetve nem is ennek bemutatása az elsődleges célja e fejezetnek, így csupán a főbb mozzanatokat említeném meg.

    Folytatás...

    adlersson 6 éve 1

  • Sharp Aquos S3 testközelből

    Néhány nappal ezelőtt Taipei-ben járva eszembe jutott, hogy lassan az ottani mobilszámlát is rendezni kéne, így rövidesen meg is indultam a Taiwan Mobile egyik üzlete felé. Hozzáértők persze kérdezhetik, hogy miért nem mentem be ez ügyben egyszerűen valamelyik 7-Eleven vagy FamilyMart üzletbe, esetleg miért nem intézem mindezt XXI. századnak megfelelő módon, a Taiwan Mobile appján keresztül. Ezek is járható utak lettek volna, ám, mivel hosszú várakozásra kényszerültem, lehetőségem nyílt megvizsgálni több belpiacos, vagy éppen limitált terjesztésű csodát, így a francia-kínai Sugar S11-et, melyet konkrétan Swarovski kristályok (!) tarkítanak, a már korábban némileg megkapargatott HTC U11 EYEs-t és a Sharp nemrégiben bemutatott Aquos S3-as jószágát (ami nem a mini!).

    Az Aquos S3-at még április 1-jén leplezték le (illetve kezdték teríteni) Tajvanon, mely helyszín annak tükrében, hogy a Foxconn két éve alaposan bevásárolt a Sharpból, talán nem túl meglepő.

    Folytatás...

    adlersson 6 éve 3

  • Xiaomi Mi MIX 2s testközelből

    Egy kellemesen esős hétvégén ismét anyósék és a helyi Xiaomi márkabolt felé vettem utam, ahol a meglepően gyorsan kínálatba került Mi MIX 2s-t is taperoltam egy darabig.

    Remélhetőleg az offline értékesítés valamiféle fejlődését figyelhetjük meg a Xiaomi háza táján, hiszen a döbbenetesen lassan, a bemutatástól számított kb. 3 hónappal értékesítésre került Redmi 5 szériával ellentétben a 2018. márciusában beharangozott Mi MIX 2s már április végére elérhetővé vált a gyártó weboldalán és a márkaboltjaiban egyaránt. Élve a lehetőséggel ismét felkerestem a tajcshungi Mi Store-t, hogy közelebbről is szemügyre vegyem az új jövevényt. Nem akarom/tudnám learatni a Mobilaréna vagy más, hozzáértő(bb) létformák elől a tesztelés babérjait, így ennek tükrében tessék olvasni a továbbiakat.

    A Mi MIX 2s egy mintapéldánya.

    A Mi MIX 2s egy mintapéldánya.

    Folytatás...

    adlersson 6 éve 1

  • Xiaomi Mi Home – Tajcshung, Tajpej & Sencsen

    Sorra nyílnak a Xiaomi saját üzletei, az Mi Home-ok, melyekből hármat néztem meg közelebbről.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 6 éve 10

  • Kansai kalandok

    Rövid bemutató a „tágabb” Kansai régió, Oszaka, Kiotó, Vakajama és egyéb vidékek közreműködésével.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Helyszíni riport 7 éve 30

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.