- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sellerbuyer: Te tudod, mi mennyit fogyaszt az otthonodban?
- sziku69: Szólánc.
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- GoodSpeed: Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
- moongoose: Jelszóvédett IBM Thinkpad R50e működőképessé tétele.
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Essejó
veterán
válasz
Moleman #13280 üzenetére
Gyakorlatilag ⅔ faszén és ⅓ parázs a faszén közepén elég szokott lenni, de hosszabb sütéseknél 4-5-6 óra, tuti kell utántölteni, briketet nem használok.
Ha stabil hosszantartó hő és a füstös íz a cél kevés macerával, akkor egy fapellet grill jó lehet, de nem olcsó.
Ezt most dobta a Google hordozható, ergo szerintem kicsi link léteznek méretesebbek is jóval drágábban.Vagy még a szintén érammal működő és pellettel füstöt adó NINJA Woodfire ami szintén no macera ez egy kisebb modell link
-
rwin5
őstag
válasz
Moleman #13283 üzenetére
Nagyon szépen köszi!
Igen, írni akartam, hogy angolul is jöhet - de az már kimaradt a mondandómból.
Meg is lesz a délutáni program.
Szó szerint csak ez a topic van bent jelenleg az oldalsó sávomban, amit aktívan figyelek. Szóval minden friss hsz-t nézek, de jó ötlet, hogy nézegessem vissza is. Meg az összefoglalóban lévő recepteket is akarom majd próbálni, csak a kezdeti nehézségeken, meg nemhozzáértésen akarok túljutni.
Max, ha úgy van jövök ide is az amatőr kérdéseimmel -
Ajándékok
aktív tag
válasz
Moleman #13256 üzenetére
Én is szoktam ilyeneket:
csípős kolbász hosszában 4-be vágva+zöld paprika dupla palacsintában.
Májkrém+savanyú uborka vagy vörös hagyma.
Jók, de nem igazi palacsinta.
Most próbáltam tojás salátát, ami jónak tűnik, de jó lenne egy kis változatosság.
Sok főtt tojás sárgája nagyon összetörve fehérje csak nagyjából + só + bors + mustár + savanyú uborka kicsi kockára vágva. -
totron
addikt
válasz
Moleman #12844 üzenetére
Semmi baj nincs a savas iránnyal ha a gyomrok és a fogzománcok bírják, egyes húsoknak meg kifejezetten jól is áll. Személy szerint nagyon tudom kívánni a savanyúságot, bizonyos időszakokban elementáris erővel. A lassú erjesztésű, vegyszermentes verziók a legtermészetesebb mikrobiom-tomágatók ráadásul.
Az előbb majdnem írtam, hogy összességében javult az élelmiszerbiztonság. De javult a fenét, a sok tartósítószer miatt pont nem tett ilyet. Kellenek a korszakos megoldások persze, de nem mindegy mi az ár.
A lényeg, hogy ne féljünk kezelni a húst. Az elmúlt 10 évben 2 alkalom volt, mikor alapból kiemelkedő disznóhús élmény tudott kerekedni, de ilyen toronymagasan kiemelkedő. Sokat törpöltem aztán mit csináltam másképp, de semmit, ennyivel jobb volt a hús pácolás, sem semmilyen kezelés nem volt. Aztán megint vissza a sajnos jól megszokott, átlag szintre. Régen mintha az átlag is fentebb lett volna ízben, élményben. Forgolódhat az ember hentesek között, variálhat, reménykedhet, de ritka a jó széria. Erre csak azért térek ki, hogy inkább javul a hús, mintsem hogy pótolhatatlan élményről maradnánk le a merítgetéssel. -
válasz
Moleman #12824 üzenetére
Mi se vesszük a kacsazsírt, hanem otthon sütjük.
Piacon veszünk kacsahájat, kisütjük, a töpörtyűt megesszük, a zsírt meg eltesszük a hűtőbe.
Így garantáltan mentes tartósítószertől, színezőanyagtól, stb. Persze nem is áll el olyan sokáig, mint a nagyüzemi kacsazsír, de azt a 6-8 decit, ami egyszerre kisül, azt megesszük pár hónap alatt
-
válasz
Moleman #12567 üzenetére
Ez a sütőtisztító hab is nagyon hatékony,
Nekem is ez vált be eddig a legjobban. Nincs olyan bántó szaga, mint a többi zsíroldónak, és valóban nagyon hatékony. Rá van írva, hogy serpenyőknél is lehet használni, talán beválhat.#12561 prime_adam
A kép alapján egyszerű, olcsó serpenyőnek tűnt. Sok szerencsét a megmentéshez, remélem sikerül! -
-
totron
addikt
válasz
Moleman #12422 üzenetére
Teflonról írsz gondolom mindvégig. Pont a nagy hővel való felhasználás a legrizikósabb annál a kopás-karcolás mellett. A wok meg tipikusan erről gyorsan nagy hőről szól. Teljesen valid egy tapadásmentes felületű, vékony, olaj, zsír úgy is van a felületén. Legyünk már haladók. Hogy egy - súly/felhasználás tengelyen való - oximoron is szerepeljék: öntöttvasból is vannak wokok.
-
xavix13
őstag
válasz
Moleman #12218 üzenetére
Egyetértek, ha már optimumról van szó, akkor akármilyen gyorsan elkészülő szelet hús (csirkemell, combfilé, sertéskaraj, szűz, kacsa-libamell-pulykamell, valamilyen marhasteak etc.) serpenyőben biztonságosan fogyaszthatóra hőkezelve, szigorúan nem kiszárítva (maghőmérő power) és ami még sokat dob rajta valamifajta pan sauce.
[link] [link] Kis inspiráció, ezt ha nem lehet variálni legalább 100 féleképpen, akkor sehogy.
Szósz megvan szintén nagyon max 10p alatt, a hús szintén, és ha nem kell sok főre főzni, 1-2 főnyi egyszerűbb köret is elkészül a rendelkezésre álló 20p alatt. (Airfryerben krumpli, zöldség, brokkoli, egyerűbb vinegrettes vagy majonézalapú salik, valami zöldség vagy krumplipüré, rizs, bulgur etc.)
Esetleg még 5p nettó munkaidőt hozzá lehet számolni ha előre, trimmelünk, szeletelünk és lesózzuk a kiválasztott húst, vagy lehet kényelmesben előre ilyet venni sokpénzért. -
Essejó
veterán
válasz
Moleman #11658 üzenetére
A Kreol módszer. Kiméred a rizst, nem kell öblögetni szűrőben. Berakod egy méretes edénybe és a rizs mennyiségének megfelelő 6x-os mennyiségű sós vízben főzöd míg felforr + még 2-3 percig. Elzárod alatta a tüzet, fedő rá és letakarod egy konyharuhával. Piszka és kukucs nélkül hagyod 20 percig. Akkor átöntöd egy szűrőbe és átöblíted melegvízzel. (alaposan) Hagyod lecsöpögni és tálalható. Garantáltan minden rizsszem külön pereg. Nincs az a kínai aki pálcikával tudja enni. Na max evő tálbol bekotorja. 😆
-
Beni2360
félisten
válasz
Moleman #11641 üzenetére
Pedig van a gázra is megoldás. Nálam is a legkisebb égőfej néha sok, ilyenkor elzárás felé csavarom és kisebb lángot tudok csinálni mint a takarék láng. Még sosem aludt el. De az én indukciós rezsóm termosztátja ezek szerint vacak, éreztem szerint 10c fokkal többre szabályoz és a 20c Skála bizony keki. Nem tudom, hogy lehetne e belül állítani rajta.
-
Beni2360
félisten
válasz
Moleman #11639 üzenetére
Nincs az alja középen ki puposodva? Ha nem fekszik fel akkor kikapcsol vagy el sem indul.
Én nem igazán boldogulok evvel ai indukciós lappal. Feltettem 4l vízben két tyúk aprolékát és a farhátat, szépen gyorsan elérte a források pontot de 100c fokon zubogott, 80 C fokon meg semmi még fedővel sem volt hajlandó főni. Átraktam a gázra és gyönyörűen bugyborékolt. -
#82860288
törölt tag
válasz
Moleman #8642 üzenetére
Bátor vagy hülye?
Többségében friss húst veszek, fagyasztva van 1-1 adag csirkemell / csirkecomb / sertéscomb, ha vész esetén gyorsan kellene valami és a friss már elfogyott.
Illetve van még a szokásos Lidl bundázott fagyasztott bécsi + csirkemell, de azok elfogynak 2-3 hónap alatt.
Most úgy tűnik annyira tudatosan vásároltam, hogy el is feledkeztem a fagyasztott húsokról. -
totron
addikt
válasz
Moleman #8239 üzenetére
Gálvölgyinek volt erről egy paródiája, hogy ha büdös valami, miért azt készítjük?
Arról lehet szó, hogy nem vette be a serpenyő az olajat vagy zsírt, amivel kezelted így csak kvázi pang a külső felületén, erőltetésre meg csak szenesedik, büdösködik vagy a legutolsó kaja maradéka tart ellent ilyen módon a vasfelületnek.
Nagygenerálért kiált, avagy suvickold át nagy szemű, durva sóval, ami nem tartalmaz csomósodást gátló anyagot (E-számmal jelölt), nem tudom hol lehet kapni, aki tudja, közölje nagylelkűen kérem. De jó minőségű mosogató fémdörzsivel is nekieshetsz a filléres esik szét, mint egy ezüst színű karácsonyfagirland a serpenyő meg a mikroegyenetlenségeivel/közé magába gyűjti. Ezután áztasd pár napig, majd megint egy kis suvick, új víz, abban is ázzon, a végén annak a kioldódását is sikáld le, ezután jöhet az új réteg, kenegesd be valamivel, különféle videók a netten különféle olajokra esküsznek, ebben már magad kell felfedezned magad és a serpenyőd, melyikőtöknek mi válik be valamelyest az elkészült étel karakterébe is bekúszik a felvitt, ráégetett olaj.
Majd a kiégetés sütőben. Ami tulajdonképpen el is hagyható, de hosszú távon jobb, ha kívül-belül kap már az elején egy ütősebb páncélt, pld. fröccsenő víz kevésbé okoz rozsdásodást.Vannak időmilliomosok, akik minden egyes használat után sósuvickkal megkínálják, bár létjogosultsága nyilván van, én ebben annyira nem hiszek, nagyon melós. A benn maradt, ízes zsírréteg is feldobhatja pluszban még a következő étket, persze akadhatnak szerencsétlen áthallások, pld. egy rántott húst nem feltétlenül, hogy halas felharmonikussal képzelünk el, de a pár ilyen szembenállást leszámítva szépen, egészségesen és zamatosan lapolódik egymásra előző és rákövetkező sütés. A másik véglet meg soha nem mossa el. Huszárvágás is létezik, instant módi: teljes formattálást - winyó után szabadon - is lehet neki küldeni, ami történhet egy polírkoronggal, egészen le a szürke fémfelületig. Látványos videók erről is vannak, ajánlom, akár napvégi levezetésnek is, ahogy a sütős videókat is. Azután már csak kenni kell és kisütni. A kisütések ismételhetők közvetlen egymás után is, van értelme, de itt már érdemes összevetni, hogy mennyi gázt/elektronyosságot eszik meg ezalatt a sütő. Az 1 is elég, a többit bízhatjuk a használat közbeni patinásodásra. Ha gondosan ráégetjük, sós kezeléssel sem jön le érdemben, ami főleg azoknak jó, akik minden használat után sikálnak.
Az olívaolajat nálam nem vette be az oven, a disznózsír/szalonnazsír bevált viszont. Körülményesnek és csuklómegerőltetőnek tűnik (kisgenerál az ovenre alsó hangon fél óra, fedővel együtt), szeretni kell, ennyit tudok erre a részére mondani. Patinát nem folyamatosan feloldva a fenti regula ritkán/kedv szerint hajtandó végre, s nem számít munkának, ha van kattanás ebbe a rusztikusan hangulatos irányba.
Tippz:
- süt, mindenhol, kivéve dutch oven esetén a fogantyú, az kevésbé - tanulható, memorizálható az egész, s onnantól nem ellenség (kezdők gyakori érve a sutba dobásra)
- ne ejtsük lábra, ha érezzük, hogy ebből dobás lesz, mindig csak elfele (dutch ovent járólapra küldve pusztul a lap is, tehát inkább előre gondolkodjunk)
- főleg elégtelen patina esetén jön elő a porózussága, kényessége vagyis tojásrántotta, mint szétkent nyers tojás vagy ugyan iható, de egyébként bacikban dús vízzel való főzés után marhára be tud büdösödni az olyan fajta vizet egyébként se erőltessük, nagyban rontja az általános szájhigiéniát, hosszú távon a fogak esélyét egy szép életre még 2 fogmosás között, napon belül szájban hagyva is a bacikultúrát, homokkal való suvick esetén is tartalmazhat a kvarchalom előnytelen élőlényeket, ez területfüggő => jó patinával ezek megkerülhetők, s ez a 3 csak, amiből említésre méltó kellemetlenség lehet, egyébként ööm é' bódottá' van.Főzésre zománcozottat vegyünk, amiből van elszállt árú, de a Tesco gazdaságos HomePerfecten felül is találhatunk fajlagosan olcsót, színátmenetes, nagyon szép kacsasütőt például, ez a szemnek is jó fajta táplálék.
Remélem sikerült kedvet csinálni.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Moleman #8211 üzenetére
Fontos, hogy acélban leragad pl. a rántotta. Olcsó, de jó edények például a GoCook edények. Nálam már szinte minden új edény bevonatos. Nekem az öntöttvas nem annyira jön be. Acél elég sok van. Fazékban általában acélok, főzéshez megfelelnek. Bár levest is inkább bevonatosokban főzök pár éve. Tészta/krumpli/tojás főzéséhez drága a bevonatos. Héjában főzéshez (tojás,krumpli) külön edényt érdemes használni. Serpenyőkből már több mint tíz éve nem használok acélt, lábasból is elég régen csak bevonatosokat. Zománcos edényeket meg már vagy húsz éve lassan nemigen veszek, a zománc kopik és olyankor sok a hátránya. Sima mosogatószerekkel nehéz mosni, a vegyszereket meg nem bírja.
Méretben fontos, hogy hány személyre főzök, nekem vannak nagy edényeim, mert tizenöt-húsz főre is szoktam időnként. Ilyenből nem létezik bevonatos, itt van egy-két zománcos és acél fazék, lábos.
Méretben fontos még, hogy egy fedőt többhöz is tudj használni, fedőben az üveget szeretem, lehetőleg olyat, aminél van lehetőség a gőzt szabályozni, sajnos ebből csak Tefallal találkoztam. Neten is érdemes nézelődni, vettem már olcsó, de használható készletet, ráadásul kisebb méretben.
Készlettel amúgy annyi a baj csak, hogy nem mindig sikerül eltalálni a gyártónak, hogy milyen formájú és méretű edényeket használnál. Kezdésnek érdemes inkább egyedileg vásárolni. Nyeles fazekakat/lábasokat például szinte sosem használok, csak füleseket.
Fontos az is miket főzöl, a wok és a serpenyő például nem teljesen ekvivalens, mint ahogy a lábas és a fazék sem. Wokban például lecsót lehet csinálni, pörköltnek nem az igazi. Maga a főzés amúgy jó dolog, kreativitást fejleszt, mindig lehet kicsit másképp csinálni mindent. Negyven éve művelem amatőrként.
Majd elfelejtettem, sütéshez, sütőben pároláshoz igen jó a hőálló üveg, mosogatás könnyítéséhez sütőben a sütőpapír, sütőfólia(zacskó) utóbbiban úgy sül sok hús, hogy nem szárad ki. Legújabban a szuvidálásra kaptam rá, nem csodaszer, de érdekes elkészítési mód, ez ellenben drága, bár nagyon könnyű csinálni, a szuvidált húsokat már csak átpirítom serpenyőben, grillen, nem száradnak ki, nagyobb "embertömeg" esetén rettentően megkönnyíti és felgyorsítja a vendéglátást. -
válasz
Moleman #7947 üzenetére
Purpur kenyér (a világ legjobb kenyere, spárban veszem) 450 körül volt pár hónapja - lehet fél éve, nem tudom - most 650. Jah és 45 dekás...
Mindegy, adjuk meg a módját - 1 héten 1 fogy csak el... -
válasz
Moleman #7695 üzenetére
Köszi, ezt a Lakshmit ki fogjuk próbálni.
Frisset vágottan szoktam venni, szerencsére lehet kapni nagyobbacska ázsiai vagy közel keleti boltokban, bezacskózva így vágottan is kibír kb egy hetet a hűtőben. Cserepeset is próbáltam a Lidlből, de azok mintha túl zsengék lennének, hamar kipurcannak nálam.
-
válasz
Moleman #7687 üzenetére
Köszi a receptet, az ilyesmiket nagyon kedvelem, teszünk is majd vele próbát.
A szárított koriander ér valamit? Ha igen, hol veszed?
Amit próbáltam aldis fagyasztva szárított koriandert (ázsiai tematikánál kapni), nem jött be, alig van íze a frisshez képest.Sambal Oelek meglepő volt nekem is, nem hittem volna, hogy ennyire Erős Pista íze van (vagy lehet a Penny-s nem olyan ízű, mint kéne), úgyhogy sztem nem is veszek többet.
-
ladybug
őstag
válasz
Moleman #7637 üzenetére
Én is kevés sót használok. Másokhoz képest kimondottan sótlanul főzök.
Igyekszem minél kevesebb mesterséges aromát használni főzéskor. Szeretem, ha érzem az étel ízét, nem csak a fűszereket.Többnyire bio zöldségleves port használok - pl. [link] ilyet - kis mennyiségben , mellé jó minőségű fűszereket.
Szerintem a minőségi alapanyagokon van a hangsúly, azok teszik ízletessé az ételt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Bomba ár! HP ProBook 450 G3 - i5-6G I 16GB I 128SSD I HDMI I 15,6" HD I Cam I W10 I Gar!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3176, 96% Akkumulátor
- Apple iPhone 14 Pro 256 GB Space Black 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2107, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest