Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#47751) King Unique válasza kellcucc (#47750) üzenetére


King Unique
titán

"Az evo plus-on win10 van"
vs.
"A laptopba téve nem lett telepítve belső meghajtóként, csak a boot-ban állítottam be, hogy usb-ról bootoljon."

Most akkor lett telepítve Windows 10 arra az NVMe SSD-re, vagy sem? Ha van rajta OS, nyilván akkor lehet arról bootolni, ellenkező esetben viszont nyilván nem, mivel nincs mit.

"akkor a laptop is be fog tudni bootolni vele"

Mármint ha az USB-s külső házba tett M.2 PCIe NVMe SSD-nél kérdés, akkor arra már le lett írva a válasz, lásd Windows To Go szerinti telepítés - amit a linkelt videó is szemléltet 6:12-től - , vagy utólagos local install to Windows To Go átkonvertálás.

[ Szerkesztve ]

(#47752) kellcucc válasza King Unique (#47751) üzenetére


kellcucc
aktív tag

A laptopon keresztül/belül semmit nem telepítettem az nvme-re. Az a számítógépem elsődleges meghajtója, így igen, van rajta rendszer, Win 10, frissítve. A laptop sata 3 ssd-jén win7 van, kernel32.dll verziószáma szerint outdated, de mikor rányomtam, hogy frissítsen, nem talált frissítést, de ez irreleváns most (sajnos a programot, amit az nvme-n nem érek el, a sata3 win7 ssd-re nem tudom felrakni, mert igényli a frissítést...amit ugye nem talál)

Pár mondatot beleolvastam a cikkekbe, úgy néz ki ez segíthet! Kérdés, le tudnád írni pár szóban a lényegét? (tudok angolul, csak már 3-mat látok a fáradtságtól). Miért kell átkonvertálnom a már meglévő, boot és működőképes win10 nvme-t azért, hogy usb-n keresztül bootoljon?

[ Szerkesztve ]

(#47753) King Unique válasza kellcucc (#47752) üzenetére


King Unique
titán

Előzőleg már le lett írva és linkelve, a Windowsok normál módon eleve nem támogatják USB-s meghajtóra a telepítést és utána az onnan történő bootolást, az utóbbihoz vagy alapból Windows To Go szerinti telepítés szükséges közvetlenül az USB-s meghajtóra, vagy utólagos átkonvertálás, ha az eredetileg belső meghajtóra telepített Windows 10 külső meghajtóként csatlakoztata magától nem vált át - esetedben vsz nem, ha elhasalt a bootolásnál - az adott hardverkonfigurációnál Windows To Go módra.
+ Ha a másik PC-ben bekapcsolt Fast Startup mellett lett leállítva a Windows 10 az NVMe SSD-n, majd utána átrakva a külső házba, akkor az ("félhibernált", inkonzisztens lemezállapot) megint okozhatott problémát és célszerű lett volna előtte kikapcsolni, vagy a Shift + leállítás módszert használni a normál leállításhoz.

Az ilyen kérdés egyébként legközelebb mehet a Windows 10 topikba, inkább annak a témája.

[ Szerkesztve ]

(#47754) kellcucc válasza King Unique (#47753) üzenetére


kellcucc
aktív tag

Nagyon köszi, ez a hsz roppant informatív. Emlékszem csináltam már usb boot drive-t (frissen telepített win7-tel), de mivel az nvme-n már minden kész volt és működött, nem gondoltam volna, hogy ebből gond lehet, ha már egyszer vettem hozzá rack-et...
Bocsánat, ez nekem külső drive problémára volt visszavezethető - az imént leírt okból kifolyólag, remélem így megoldódik majd.

(#47755) leroyclub


leroyclub
senior tag

Sziasztok! Édesanyám gépét (Fujitsu Esprimo) szeretném kicsit tuningolni mert elég lassúcska már. A RAM bővítés megvolt, viszont az SSD upgrade nem sikerül.
Egy Samsung 860 Pro 256GB SSD kerülne be(tesztelt, hibátlan), viszont már ott elakadtam hogy a Samsung Data Migration nem engedi a műveletet, szürkének mutatja a lenyíló menüket és új Samsung MVE driver sem települ fel, egyszerűen nem történik semmi mikor elindítom.
Végül Macriummal sikerült leklónoznom a HDD-t viszon nem bootol róla a gép, csak a hiba üzenetet írja (valami bootable media, nincs most előttem). Próbálgattam utána olvasni és arra jutottam hogy a Legacy - UEFI vonalon nincs valami rendben és az MBR-GPT táblát kéne valahogy megcserélni. Jelenleg Legacy van beállítva a biosban (tujda az UEFI-t is), ami ha jól gondolom az SSD-nek nem jó :F
Van valami módrá hogy a már leklónozott SSD-n megoldjam ezt a problémát? Ha nem muszáj nem telepíteném úja a gépét mert könyvelő és elég sok régebbi szoftver, bérprogram, stb van rajta aminél nagyon macerás lenne az újratelepítés, beszerzés.

[ Szerkesztve ]

(#47756) Graphics válasza leroyclub (#47755) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Biosban allitsd át , UEFIre, es nezd meg.

Vagy a klonozas nem sikerult. Macrium Reflect.

[ Szerkesztve ]

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#47757) leroyclub válasza Graphics (#47756) üzenetére


leroyclub
senior tag

UEFI-ként nem indul, gondolom a klónozás miatt most mind2 vinyón MBR van, ami UEFI-ben nem bootol. Vagy nem jól gondolom? Ha UEFI-re állítom akkor az eddigi HDD sem bootol be. Klónozás elvileg sikerült, hiba nélkül lefutott.

(#47758) Doky586 válasza leroyclub (#47757) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Nyilván nem a program rontott el valamit hanem te.. :(((
Klónozás után (természetesen) semmit se szabad elállítgatni a biosban.

(#47759) Tim82


Tim82
nagyúr

Sziasztok!

A következő jelenséggel kapcsolatban kérnék segítséget: adott egy gyakorlatilag új Kingston A400 (240 GB-os változat, a "gyakorlatilag új" azt jelenti, hogy kb. két éve megvan, de a csomagolásból kibontáson kívül egy rövid teszt történt csak vele, egyébiránt még nem volt használatban), amit egy régi notiban (HP-Compaq 6530b) szeretnénk rendszermeghajtónak használni.

A noti (régi Core 2 Duo-s, SATA II-t tud, a BIOS-ban AHCI van beállítva) látja is BIOS szinten az SSD-t (megfelelő kapacitással stb. azonosítva, tehát az SSD maga nem hibás). USB-ről boot-olva Linux Mint 21-et telepítettem is az SSD-re. A probléma azzal van, hogy a telepítés után, amikor először indulna a frissen telepített rendszer, a notebook nem ismeri fel, hogy bele van téve egy boot-olható SATA HDD/SSD, vagyis közli, hogy nincs boot-olható rendszermeghajtó.

Van-e ismert inkompatibilitás az A400 és régi hardverek (jelen esetben az Intel GM45 Express chipset) között, ami okozhatja ezt a problémát? (Én ugyan nem találtam ilyenre információt némi guglizással.)

Azzal tisztában vagyok, hogy az A400 nem épp a legajánlottabb SSD, de most adott gépbe "ezzel tudok főzni".

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#47760) Graphics válasza Tim82 (#47759) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Nem kellene, hogy ilyen gondja legyen.

Bios beallitasok rendben?

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#47761) Graphics válasza leroyclub (#47757) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Akkor ennek legacy modban mennie kell .

Klonozs ujra Macriummal

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#47762) Tim82 válasza Graphics (#47760) üzenetére


Tim82
nagyúr

AHCI bekapcsolva.

Kísérleti jelleggel be lehetne kapcsolni az UEFI-t (van rá opció), de nem nyúltam hozzá, nem tudom, ennyire régi notinál mennyire működne jól.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#47763) leroyclub válasza Graphics (#47761) üzenetére


leroyclub
senior tag

Értem, akkor megpróbálom újra. Macriummal csináltam. Az esetleg számít hogy mind2 vinyó külső meghajtóként lett csatlakoztatva egy másik géphez és úgy történt a klónozás?
Illetve az SSD-vel kell csinálnom bármit klónozás előtt? Mert most csak ahogy volt (üres, 1 partíció) rádugtam és elindítottam.

[ Szerkesztve ]

(#47764) Pyttawrx válasza Tim82 (#47762) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Szia.
Nincs, vagyis én sem tudok ilyen gondról. Viszont pont most jártam így egy HDD-vel. Nézd meg pl hard disk sentinellel, mit mond rá, ha minden rendben talál, akkor teszt jelleggel tegyél rá UEFI-s win10-et, ramtól függően, 32 vgy 64 bit

(#47765) zizidor válasza Tim82 (#47762) üzenetére


zizidor
senior tag

A Mint telepítésnél hogy csináltad a particionálást? A telepítőre bíztad, vagy te csináltad?
Volt már rajta partíció? Most melyik séma, MBR vagy GPT?

Az intelligens ember csodákra képes. Az idióta ember bármire.

(#47766) Tim82 válasza zizidor (#47765) üzenetére


Tim82
nagyúr

Telepítőre bíztam (ami elvileg le is törölt mindent, talán gyárilag NTFS-re volt formázva ezt megelőzően az A400) és MBR.

Ja igen, és Linux Mint XFCE, Ventoy-os "pendrive"-ról (igazából egy USB-s házba dugott 64 GB-os M.2 SATA 2242 SSD, de azt hiszem, ez nem számít a probléma szempontjából). Ugyanerről a pendrive-ról ugyanezzel a Mint XFCE-iso-val már telepítettem hasonló korú gépre (szintén Core 2 Duo-s noti: Lenovo Thinkpad T500) sikeresen, csak ott Crucial BX500 volt az SSD.

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#47767) Tim82 válasza Pyttawrx (#47764) üzenetére


Tim82
nagyúr

Ezt megnézem a hét folyamán (a HDS-ellenőrzést valószínűleg még ma este), köszönöm a tippet.

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#47768) ubyegon2 válasza Tim82 (#47767) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Megnézhetnéd a telepítő médián a

/media/user/Linux Mint 21 XFCE 64-bit/casper/filesystem.manifest-remove

fájlt, hogy létrehozta-e a telepítő és benne vannak-e az eltávolított fájlok:

boot-repair
boot-sav
boot-sav-extra
glade2script
glade2script-python3
gparted
gparted-common
grub-efi-amd64-bin
grub-efi-amd64-signed
language-selector-common
libdebian-installer4:amd64
mint-live-session
pastebinit
python3-debconf
shim-signed
ubiquity
ubiquity-casper
ubiquity-frontend-gtk
ubiquity-slideshow-mint
ubiquity-ubuntu-artwork

Illetve a live-val is bootolhatsz és megnézheted a telepített rendszert, ha nem a megszokott képet mutatják a mappák, etc..., akkor nem települt megfelelően. Gondolom a BIOS-ban nem kellett booteszközt átállítani és azt nem felejtetted úgy.... Egyébként a BIOS-ban lehet valami talán, mert különben elég X akta a jelenség.

(#47769) Tim82 válasza ubyegon2 (#47768) üzenetére


Tim82
nagyúr

Ugyanezzel a telepítő médiával, illetve (ezen telepítő médiáról) ugyanezzel a Mint .iso-val már telepítettem sikeresen másik gépet, ezt írtam kicsit lejjebb zizidor kérdésére.

A BIOS-ban a "Notebook HDD" az alapértelmezett, elsődleges boot eszköz.

Amit még nem tettem meg, az az alapértelmezett beállítások visszaállítása a BIOS-ban.

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#47770) ubyegon2 válasza Tim82 (#47769) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Igen, olvastam, hogy telepítettél már a pendrive-val, de szerintem ez a fájl minden telepítéskor felülíródik, bár nem tudom ugyanez működik-e egyáltalán Ventoy-jal kiírt médián, én dd frontend-del írom ki az iso-kat, MintStick pontosabban...

A BIOS-ban a "Notebook HDD" az alapértelmezett, elsődleges boot eszköz.

Ez mondjuk így OK, de anno Elitebook-nál állítgattam BIOS-ban valamit és kb egy órán keresztül semmi nem bootolt a gépről, sajna nem emlékszem már mi volt, de a hibrid EFI és tsa beállítások körül volt, az tuti....

Ami viszont aggasztó, hogy van egy analóg eset éppen most a Kezdő topikban. [link]

(#47771) King Unique válasza leroyclub (#47755) üzenetére


King Unique
titán

Mi is a kérdés, hogyan kell a BIOS-ban szükség esetén a megfelelő boot sorrendet beállítani (példa), klónozás után az új SSD-t beállítani 1. boot opciónak, ami miért is SSD specifikus? :F
Ha BIOS/MBR, vagy más néven legacy (CSM) módban lett telepítve a régi SSD-re a Windows, akkor az UEFI-re állítva a bootolási módot utána persze hogy nem indul, max. átkonvertálás után működne úgy.
A klónozásnál többek között az is lényeges, hogy minden / minden szükséges partíció át legyen klónozva a célmeghajtóra, ne szimplán csak a C.
A Macrium Reflect pendrive-ról bootolható WinPE / WinRE változatánál van "Fix Windows boot problems" opció az ilyen esetekre.

[ Szerkesztve ]

(#47772) Tim82


Tim82
nagyúr

No, hát akkor további tapasztalatok:

- Linux Mint 21 XFCE-t próbáltam korábban (sikertelenül), a Linix Mint 21 MATE telepítés utáni SSD-ről indulása ugyanúgy sikertelen
- az A400 HDS szerinti állapota 100%-os (eddig 48 GB írt adatmennyiséggel)
- úgy néz ki, hogy ugyanarról a Ventoy-os "pendrive"-ról, amiről a Linux Mint iso-kat is telepíteném, a Windows 10 (MBR és nem UEFI) csont nélkül hajlandó felmenni és beboot-olni.

Következtetés:
- vagy a Mint 21, vagy a Ventoy/Linux problémája lesz, nem az SSD-é.

Win 10-et nem szeretnék a notin hagyni, nincs hozzá ehhez a géphez licenszem és elég régi a noti ahhoz, hogy egy könnyedebb ablakkezelős Linux jobban fusson rajta. Megpróbálkozom majd más pendrive-ra kiírni telepítéshez a Linuxot.

Ez a 6530b egy ingyen kapott noti és tovább is lesz adományozva, csak SSD-vel szeretném inkább HDD helyett ezt megtenni és épp ez az A400 van a célra.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#47773) Pyttawrx válasza Tim82 (#47772) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Ha rufussal írod ki a linuxot?

(#47774) Tim82 válasza Pyttawrx (#47773) üzenetére


Tim82
nagyúr

BalenaEtchert szoktam használni Linux és Windows alól is, ha külön pendrive-ot szeretnék valamiért használni és nem a megszokott telepítőmédiát, de a Ventoy esetében csak rá kell másolni a Ventoy-jal előkészített telepítőmédiára az iso-kat, szóval ott nincsen a szó szoros értelmében kiírás.

Amúgy jó dolog a Ventoy, csak épp most, ennél a gépnél nem vált be, legalábbis Linuxszal. Az sem kizárt, hogy a Mint 21-nek van valami nyűgje, de nem ma fogok ezzel tovább kísérletezni. A 6530b-n lévő BIOS is elég régi, lehet, hogy annak frissitése is megoldaná a gondot.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#47775) King Unique válasza Tim82 (#47772) üzenetére


King Unique
titán

"vagy a Mint 21, vagy a Ventoy/Linux problémája lesz, nem az SSD-é."
"a Windows 10 (MBR és nem UEFI) csont nélkül hajlandó felmenni és beboot-olni."

Na, akkor értelemszerűen az adott Linux, vagy a laptop topikjában kellene tovább fejtegetni a témát, mert ilyen formában ez sem SSD specifikus.

A Ventoy akkor lenne hibaforrás, ha be sem bootolna az azzal készített telepítési adathordozó, vagy elakadna a telepítés, ellenben ha sikeresen megtörtént és utána nem található boot eszköz hibaüzenet van, akkor ott más lesz a gond.
Ha az SSD-t nem kezelné rendesen a laptop illetve annál a BIOS, akkor a Windows 10 telepítése és utána annak bootolása is problémába ütközne.
A BIOS frissítését érdemes lehet megpróbálni ha van újabb verzió, az is megoldhat rejtélyes anomáliákat.

[ Szerkesztve ]

(#47776) Doky586 válasza Tim82 (#47772) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"nem UEFI"

Felejtsük már el végre a 2013 után gyártott gépeken a Legacy módot..!!!
Kapcsoljátok ki a CSM-et és kapcsoljátok be a Secure boot-ot. Mind windows mind linux telepítése jó így.
Ventoy esetén tessék importálni a kulcsot biosba amit felkínál. Total Commanderrel készített telepítő esetén még ez sem kell.

[ Szerkesztve ]

(#47777) Pyttawrx válasza Tim82 (#47774) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Nézd én szerintem a bios update nem oldja meg. Nem használtam még a ventory-t sem. Nekem a rufus bevált, azzal csináltam minden boot pendrive-om.
De picit elkanyarodtunk már az ssd témától. :)

[ Szerkesztve ]

(#47778) sucre


sucre
csendes tag

Sziasztok,
segítségre lenne szükségem. Eladtam régi gépemet amiben volt 2 db M.2-es NVMe SSD-m. Az egyiken a rendszer volt a másikon többnyire, adat és egy két alkalmazás. Amelyiken adat van azt megtartottam( samsung 860 evo), és próbáltam most használni egy Asus Arion külső SSD meghajtóban (mivel nagyon nagy szükségem lenne onnan egy fájlra) régi laptopomra kötve. Ez egy Thinkpad X1 Yoga, benne is egy M.2-es porttal. Szóval a Windows nem ismeri fel, disk managerben sem látja. Beraktam a laptopba, gondoltam telepítek rá úgy egy windowst hogy nem formatálom előtte a particiót (hozzáteszem így a gépbe helyezve legalább látja). De mivel MBR-es partíció így nem engedte. Lehetséges biztonságosan MBR-GPT konvertálást végezni? vagy mi lenne a leggyorsabb módja, hogy elérjem a fájlokat rajta? Vagy marad az hogy beviszem egy PC szervizbe és ott tudnak csak megoldást adni gyorsan? (egyelőre nincs más hardverem itthon, csak egy Macbook és az öreg X1 yoga)

(#47779) Graphics válasza sucre (#47778) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

A külső ház valószínűleg ezt nem kezeli, vsn m.2 sata ami neked van, es van m.2 nvme.

Ne nagyon formázgass, szerezz be megfelelo eszközt

[ Szerkesztve ]

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#47780) King Unique válasza sucre (#47778) üzenetére


King Unique
titán

"volt 2 db M.2-es NVMe SSD-m"
vs.
"Amelyiken adat van azt megtartottam( samsung 860 evo)"

A két állítás eleve üti egymást, mivel 2,5" SATA és M.2 SATA Samsung 860 EVO sorozatok vannak, ellenben M.2 PCIe NVMe nincsen. Az pedig ennek okán nem meglepő, ha az M.2 SATA csatolófelületű Samsung SSD nem működik az M.2 PCIe NVMe SSD-ket kezelő ASUS ROG Strix Arion külső házban... Az előbbihez értelemszerűen M.2 SATA SSD-ket támogató külső házat (példa) kellett volna venni, vagy olyan univerzálisat, ami mindkét M.2 formátumot támogatja (példa).

[ Szerkesztve ]

(#47781) Tim82 válasza King Unique (#47775) üzenetére


Tim82
nagyúr

King Unique + Pyttawrx: Nyilván igen, a továbbiak már nem ennek a topiknak a témája, ez itt most csak visszajelzés volt (ha már itt vetettem fel a témát).

Doky586: milyen szerencse, hogy (amennyiben figyelmesen olvastál) egy 2008-as gyártású, Core 2 Duo-s HP laptop (6530b) az alany, így fel sem merül az, hogy "elfelejtsük" rajta a Legacy módot. Az UEFI mindössze azért merült fel, mert (amennyiben figyelmesen olvastál) írtam, hogy a HP érdekes módon beletett egy kísérleti UEFi mód bekapcsolásra vonatkozó menüpontot a BIOS-ba (amiről amúgy írják is, hogy kísérleti), amit mellesleg nem kapcsoltam be, csak megjegyeztem, hogy van ilyen.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#47782) Raymond válasza Tim82 (#47781) üzenetére


Raymond
félisten

Nem veletlen ugyanez a problemad van a Mint-el? [link]

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#47783) Tim82 válasza Raymond (#47782) üzenetére


Tim82
nagyúr

Lehetséges, csak azért nem gyanakodtam eddig erre, mert ugyanezen iso-val, ugyanerről a (Ventoy-os) telepítőmédiával már tudtam ugyanezt a Mint 21 XFCE-t másik notira telepíteni 2-3 hete.

A másik noti ugyanolyan generációs és chipset-es Core 2 Duo-s gép (Lenovo Thinkpad T500), az egyetlen markáns különbség az, hogy ott kísérleti opcióként sem érhető el UEFI bekapcsolási lehetőség a BIOS-ban.

Köszönöm mindenkinek az építő segítséget, ahogy már írták is, innentől nem ennek a topiknak a témája. :R

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#47784) ubyegon2 válasza Tim82 (#47783) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A minap linkelt hasonló eset megoldódott, a BIOS volt a bűnös, a megoldás meg a Rufus.

(#47785) Tim82 válasza ubyegon2 (#47784) üzenetére


Tim82
nagyúr

Utolsó off: nekem a Rufus sem bizonyult megoldásnak, valami a Linux Mint 21 iso-kkal nem kóser kifejezetten ezen gép vonatkozásában (újra letöltve, Rufusszal kiírva, a linkelt hozzászóláson is írt Rufus opciót alkalmazva sem).

Viszont a Mint 20.3 XFCE hajlandó volt települni, így akkor arról lesz frissítve. :R

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#47786) ubyegon2 válasza Tim82 (#47785) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Viszont a Mint 20.3 XFCE hajlandó volt települni, így akkor arról lesz frissítve.

Super, pont egy ilyen megkerülő módszeren gondolkodtam legutolsó próbaként! :)

(bocsi én is az offért!)

(#47787) Pyttawrx válasza ubyegon2 (#47786) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Semmi baj, de még egyszer elő ne forduljon! :((( :D :DD

(#47788) ablack


ablack
senior tag

Sziasztok!

Szerintetek van olyan opció Samsung SSD esetén, mint a Seagate vagy Western Digital típusoknál, hogy sorozatszám alapján, számla és garanciajegy nélkül küldjek egy SSD-t garanciáztatni?

[ Szerkesztve ]

(#47789) leroyclub válasza King Unique (#47771) üzenetére


leroyclub
senior tag

Most látom csak hogy választoltál! Köszönöm, megnézem ezeket a lehetőségeket. Boot opciót és semmi mást nem babráltam, régi HDD ki, klónózás, új SSD bement, de nem indult. Valószínű hogy nem minden szükséges partíció lett leklónozva?! Azt gondoltam hogy automatikusan úgy történik. Nekem macrium server van, de ha jól értem ez egy indító pendrive lenne ami a benne lévő SSD-t rakná rendbe, hogy bootoljon. Egyenlőre visszament a HDD úgyhogy nincs gáz, csak jobb lenne ha nem lenne ilyen lomha :D

(#47790) Graphics válasza leroyclub (#47789) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Egyelőre, nem egyenlő.

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#47791) 75kokoko75


75kokoko75
tag

Sziasztok!
Win10 oprendszerrel ment a gépem stabilan, mire az ssd- egyszer csak RAW formátumú lett,ahogy leszedtem a dokkolóról. Azóta nem indul a gép. Erre is csak úgy jöttem rá,hogy rawban van, hogy megnéztem külsőn csatlakoztatva egy másik gépre. Lehet még életét lehelni bele?

Aki hirtelen akar meggazdagodni,nem marad ártatlan (PL 28:20)

(#47792) King Unique válasza 75kokoko75 (#47791) üzenetére


King Unique
titán

Az itt sem derült ki a leírtakból, hogy pontosan milyen SSD-ről van szó.
+ Ha már adott a másik PC, akkor arról sem ártana információ, hogy milyen az SSD állapota a legújabb HDS vagy az SSD gyártójának saját diagnosztikai programja szerint.

"az ssd- egyszer csak RAW formátumú lett,ahogy leszedtem a dokkolóról"

Ezt hogyan kell érteni, egy laptop egy dokkolóban, vagy az SSD kiszerelve és ilyen dokkolóba téve, majd vissza az eredeti helyére?

[ Szerkesztve ]

(#47793) Graphics válasza 75kokoko75 (#47791) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Mibe? :) Tessék már leírni, milyen SSD...

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#47794) 75kokoko75 válasza King Unique (#47792) üzenetére


75kokoko75
tag

Szóval. Adott egy patriot 2,5-s ssd, ami a laptopomban ment egyetlen meghajtóként windows 10-el használtam a LAPTOPOT, és amikor leszedtem a dokkolóról a laptopot,akkor kifagyott a gép. Kinyomtam, de újra indítani már nem lehetett.
Kiszedtem az ssd-t, és egy külső usb-s merevlemez házba betéve rácsatlakoztattam egy másik laptopra. Ott derült ki amikor megnyitottam a saját gépet, hogy RAW formátumú lett az ssd. Sentinel nem tudja beolvasni a kondícióját.

Képeken látjátok a képet a sajátgépben és a vezérlőpultban is (G és H )

okkolón

[ Szerkesztve ]

Aki hirtelen akar meggazdagodni,nem marad ártatlan (PL 28:20)

(#47795) Graphics válasza 75kokoko75 (#47794) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Még mindig nem derült ki a típusa.

De segítek, S11 SATAFIRM problema, összeomlott a vezérlő.

Adatvesztés nélkül nehéz javítani.

Garancia , ha van.

Adatlapomon Kingston A400 hasonló problémája van.

[ Szerkesztve ]

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#47796) King Unique válasza 75kokoko75 (#47794) üzenetére


King Unique
titán

A "patriot 2,5-s ssd" nem pontos típus, ebből csak a gyártó derül ki, ellenben a sorozat, modellszám, stb. nem, de mindegy.
Tehát laptop dokkoló, ami használatának normál esetben nem kellene ilyen problémát okoznia, vagyis érdekes a jelenség.
A RAW mint probléma már említve lett és a mellékelt screeenshotokból is látszik, amire ugye egy másik topikban már linkelve lett hogyan lehet azt "javítani", adatot menteni, stb.
A mellékelt HDS screenshot alapján, ha a program nem ismeri fel az SSD-t és nem az USB-s csatlakozás miatt amit szokott kezelni, akkor esélyes hogy az SSD ment tönkre pl. a vezérlő hibája illetve firmware hiba miatt.
Ha még garanciális az SSD, akkor ilyenkor adja magát a garanciális csere. Ha esetleg az adatmentés a cél, akkor viszont azon téma topikjában kellene érdeklődni a lehetőségek felől.

[ Szerkesztve ]

(#47797) 75kokoko75 válasza Graphics (#47795) üzenetére


75kokoko75
tag

minek a tipusa?
sentinel képen ami van az nem az?

Mindegy. Akkor ezek szerint kuka az ssd.

Köszönöm a segítséget

[ Szerkesztve ]

Aki hirtelen akar meggazdagodni,nem marad ártatlan (PL 28:20)

(#47798) Pyttawrx válasza 75kokoko75 (#47797) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Nálam 4 patriot burst hullott el így. 3-at cseréltek garban, a 4.meg fw-es javíts volt

(#47799) Graphics válasza 75kokoko75 (#47797) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Ha ki akarod dobni, dobd felém hátha tudom javítani.

Ha garis, küldd garanciába.

[ Szerkesztve ]

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#47800) 75kokoko75 válasza Pyttawrx (#47798) üzenetére


75kokoko75
tag

:Y ...na akkor ilyet utoljára vettem

Aki hirtelen akar meggazdagodni,nem marad ártatlan (PL 28:20)

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.