Hirdetés
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sapphi: StremHU | Source – Self-hostolható Stremio addon magyar trackerekhez
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pentium4
senior tag
Sziasztok,
Tudom hogy nem excel, de a google táblázatok is rengeted hasonló funkcióval bír, igy ide is lenne kérdésem:
Beszurok egy kimutatás táblázatot egy adatmezőből, a sorok tartalmaznak mennyiséget, boltot, nevet stb. A mennyiség mindig 1db, a boltnál sok az azonos, ahogy a névnél is.
A problémam az ha eredménynek a mennyiség szummázását akarom boltonként, akkor a boltot összevonja ami nembaj, viszont ha egy boltnál szerepel ugyan az a név 3szor 1db os mennyiséggel, akkor azt 3nak veszi, viszont nekem csak 1db kellene, vagyis az ismétlődéseket el kellene távolitani/szűrni, hogy 1 legyen a végeredmény
Próbálkoztam a szűrőnél az =EGYEDI függvénnyel nem hozta meg az eredményt.
Esetleg tudja valaki a megoldást?
KösziP4
-
Mutt
senior tag
Szia,
PQ-vel nem tudod több lapra kiírni az eredményt.
Megoldások:
1. PQ-ben annyi query-t csinálni, mint ahány bolt van a listában és mindegyiket saját lapjára tölteni.
Elég 1x megcsinálni a query-t, majd másolgatni (duplikálni és a szűrést megfelelően beállítani).
2. Ha sima Pivot-tal elő tudod állítani a kívánt eredményt, akkor viszont azzal lehet munkalapokat létrehozni automatice. Nézd meg ezt az útmutatót.
3. Makró.üdv
-
vilmaboy
őstag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni egy függvényel. Adott a példa kedvéért A1-E1ig cellák, benne csak számok. Szeretném megszámoltatni hogy hány darab szám van a cellában ami 2 érték közt van, pl egy és tíz között. Vagy mondjuk két érték között például 10 nél nagyobb de 20 nál kisebb.
A darabha függvény is jó lenne, de ha jól tudom ehhez csak egy változó van, tehát azt tudja meg számolni hogy hány darab egyes van benne például. Nyilván a függvényeket össze tudnánk fűzni, de függőlegesen közel 200 céllaáról van szó. Ezért kellene helyette egy fent írt függvény.
Válaszukat előre is köszönöm!
-
TheSaint
aktív tag
Remélem ez segít:
Válaszd ki az oszlopot, amely alapján szeretnéd szétbontani a táblázatot, és kattints rá jobb egérgombbal.
Válaszd ki a "Csoportosítás" opciót.
A "Csoportosítás" ablakban add meg a következőket:
Az "Új csoportosítás hozzáadása" gombra kattintva add hozzá az oszlopot, amely alapján szét szeretnéd bontani a táblázatot.
Az "Új oszlop neve" mezőben add meg az új oszlop nevét
Az "Összes sor" opciót válaszd ki a "Művelet" mezőben. Kattints a "OK" gombra.
Az eredményül kapott táblázatban kattints az "Elemek kibontása" gombra az oszlop mellett.
Az "Elemek kibontása" ablakban válaszd ki a "Új oszlopnevek" opciót, és add meg az új oszlop nevét. Kattints a "OK" gombra.
A táblázatban kattints a "Bezárás és betöltés" gombra a felső menüsorban.
Válaszd ki a "Táblázat" opciót, majd kattints a "Betöltés" gombra.
Az eredményül kapott táblázatban kattints a "Táblázatba" gombra az oszlop mellett.
Az "Táblázatba" ablakban válaszd ki az "Új munkalap" opciót, és add meg az új lap nevét, pl. "Bolt".
Kattints a "OK" gombra.
Ismételd meg a folyamatot minden egyes értékkel, hogy létrehozd az összes lapot.
A "Bezárás és betöltés" gombra kattintva mentheted az eredményt, amely az összes új lapot tartalmazza. -
Torry
addikt
Sziasztok!
Power Query-ben szenvedek egy ideje, az Egyéni oszlop alapján szeretném szétbontani a táblázatomat külön-külön sheet-ekre.
Tehát hozzunk létre egy külön sheet-t a Bolt-nak, Foxpost-nak stb, úgy, hogy az értékek megmaradjanak soronkként.
[kép]Nagyonköszi,
P -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Lasersailing
üzenetére
Szia!
Szerintem ez nem megy.
Javaslom: Tegyél fel a listbox fölé labeleket, amibe beleírhatod a fejlécet. A Label WordWrap tulajdonsága lehetővé teszi a többsoros szövegeket.
A listboxnál pedig kapcsold ki a fejléc megjelenítést.
Üdv. -
Lasersailing
senior tag
Sziasztok,
Még egy kérdésem merült fel:
excel, VBA, userform / listview-t használok táblázatban lévő adatok megjelenítésére.
Azt valahogyan el lehet érni, hogy a listview header-ben az adatokat tördelje, ha nem elég széles a mező amit megadok neki?riport.Ordertabla.ColumnHeaders.Clear
riport.Ordertabla.ListItems.Clear
Ordertabla.View = lvwReport
Ordertabla.Gridlines = True
Ordertabla.LabelWrap = True
Ordertabla.ColumnHeaders.Add , , Sheets("orderriport").Cells(3, 1).Value, 105
Ordertabla.ColumnHeaders.Add , , Sheets("orderriport").Cells(3, 2).Value, 130
Ordertabla.ColumnHeaders.Add , , Sheets("orderriport").Cells(3, 3).Value, 180A fenti sorokkal töltöm fel adatokkal. Az adatoknak elég a fent megadott szélesség, de a fejlécben olyan tömören kell fogalmaznom, hogy az már az érthetőség rovására megy. Lehet ott tördelni automatikusan?
-
TheSaint
aktív tag
válasz
Lasersailing
üzenetére
Két lépésben szerintem így jó lehet:
keresdatum_raw = Sheets("Serials").Cells(se_sm, 4).Value
keresdatum = Format(DateValue(Left(keresdatum_raw, InStr(1, keresdatum_raw, "_") - 1)), "dd/mm/yyyy") -
Lasersailing
senior tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Szia,
Ismét köszönöm válaszodat!

Én írtam ki így az adatot (mármint a makróm), így tuti. rá. Sajnos angol cég vagyunk így örökös dátumformátum problémákkal küzdünk.
Ami igazán "szép", hogy ez a dátumformátum az exceltől jött automatikusan...
Ezzel írom ki a dátumot oda, ahonnan később beolvasom:Sheets("serials").Cells(sm, 3).Value = Date & "_" & TimeMegcsináltam a mókolást, elég csúnya lett, de működik. Azért megosztom, hátha van szebb ötleted Neked, vagy bárki másnak:
keresdatum = Mid(Sheets("Serials").Cells(se_sm, 3).Value, InStr(1, Sheets("Serials").Cells(se_sm, 3).Value, "/20") + 1, 4) & "/" & Right("0" & Left(Sheets("Serials").Cells(se_sm, 3).Value, InStr(1, Sheets("Serials").Cells(se_sm, 3).Value, "/") - 1), 2) & "/" & Right("0" & Mid(Sheets("Serials").Cells(se_sm, 3).Value, InStr(1, Sheets("Serials").Cells(se_sm, 3).Value, "/") + 1, InStr(1, Sheets("Serials").Cells(se_sm, 3).Value, "/20") - InStr(1, Sheets("Serials").Cells(se_sm, 3).Value, "/") - 1), 2)Ez úgy tűnik, hogy jól működik, csak nem szeretem, ha kilóg a képernyőről a képlet...
Ill. ekkora képletnél már előfordulhatnak hibák, amit nehéz kiszúrni, ha nem nagyon látványos... -
válasz
Pityke78
üzenetére
Ha csak azz adott sorokban kell viszgalni, akkor en inkabb feltetels formazassal oldanam meg. Ha angol Exceled van, akkor jelold ki az osszes cellajat, ahol kivalaszthato az ember, ugy hogy az elso sor elso oszlopa (C2 a kepen) kivalasztott mezo az aktiv:

Conditional Formatting -> New:
Es az eredmeny ilyen lesz:
Fuggveny:=COUNTIF($C2:$L2,C2)>1Persze ha nem C-oszloppal kezdodik, vagy L-lel vegzodik, akkor a formulaban azt javitani kell.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Lasersailing
üzenetére
Szia!
Ha dec. 28 így néz ki: 28/12/2023, akkor bizony a 2/9/2023 az szept. 2 és nem február 9.
Miből gondolod, hogy február 9-nek kellene lennie?
Ha szövegből szeded ki a dátumot és valóban február 9-et szeretnél, akkor kicsit még "mókolni" kell vele, a hónapot és a napot meg kell cserélni.
Üdv. -
Pityke78
őstag
válasz
sztanozs
üzenetére
A lényeg, hogy a sorokban az Embereknél megadott A, B jelölést azt mutatja, hogy ők abba a csoportba, projektbe tartoznak és ezeket a csoportokat kell úgy beütemezni (nap, időpont szerint), hogy az ütemezés alapján egy ember ne kelljen egy időpontban két helyen részt venni.
A nevekhez meghatározott A-B jelölések fixek, az időpontokat kellene úgy meghatároznom, hogy ne legyen ütközés és ezt kellene valahogy jeleznie a képletnek, vagy valamilyen megoldásnak.
Amúgy a tábla jóval nagyobb, kb 40 ember és 50 projekt, ezért is nehéz manuálisan összerakni.
Köszönöm
-
Lasersailing
senior tag
Sziasztok,
(excel vba kérdés office 365 fut, angol nyelvi beállításokkal)
Két dátumformátumot szeretnék összehasonlítani:
1) "vegdatum":ezt az alábbi módon hozom létre:vegdatum = riport.evig.Value & "/" & riport.hoig.Value & "/" & riport.napig.Value
Pl. 2023 dec. 28-a így néz ki:
28/12/20232) keresdatum. Ezt az alábbi képlettel állítom elő:
keresdatum = Left(Sheets("Serials").Cells(se_sm, 4).Value, InStr(1, Sheets("Serials").Cells(se_sm, 4).Value, "_") - 1)
Pl. ebből a sorból:
2/9/2023_9:54:02 AM
(ez február 9-ét jelől, amit így látok a locals ablakban:
02/09/2023
(azaz szeptember 2-ának gondolja február 9-e helyett)A "Serials" sheet adatformátumán nem szeretnék változtatni, mert az nagyon sok mindent érintetne... hogyan lehetne ezt normálisan beolvastatni vele?
-
-szabi-
addikt
Hi
Egyik cella értéke "Március".
Másik cellában szeretnék "március+3" műveletet ami ugye június.
Vagy "március-5" műveletet szeretnék ami október.
Ezt hogyan tudnám egyszerűen megoldani?üdv
szabi -
spe88
senior tag
Sziasztok!
Tudtok segíteni abban, hogy ajánlatok nekem egy OpenSolverhez hasonló addont a Google Sheethez? Az említett illetve a sima Solver is botrányos kezelőfelülettel rendelkezik, elképesztően lassan lehet vele dolgozni.
Az is jó, ha az OpenSolverben meg tudnátok mondani, hogy hogyan tudom előcsalogatni az addon kódját. Ha oda be tudok illeszteni kódokat, akkor nem kell a nagyon lassú kezelőfelülettel bajlódnom.
Köszi
-
válasz
Pityke78
üzenetére
Szoval lehet idopont utkozes/atfedes es a kepletnek ezt is le kell tudni kezelni?
Eselteg tobb mint ket egymast koveto sor is lehet atfedo, vagy bennfoglalo? A sorok idorendi sorrendben vannak?
Ilyen lehet pl?
Hetfo 08:00 - 12:00
Hetfo 09:00 - 10:00
Hetfo 09:30 - 16:00
Hetfo 13:00 - 15:00 -
Pityke78
őstag
válasz
sztanozs
üzenetére
Elnézést, valószínűleg én fogalmaztam rosszul.
Úgy kellene értelmezni, hogy a Ember 1-2-3-stb egy csoportot jelent és akiknél A, vagy B megjelölés van, ők a csoport tagjai.
És az időpont beosztásokat (Nap + Időpont) úgy kellene megadni, hogy ne legyen ütközés abból a szempontból, hogy egy embernek egy időpontban több helyen kellene lennie.
Erre gondoltam valami olyan képletezést, hogy ha olyan időpontot írok be, ami ütközést jelent, akkor azt valahogy jelezze, hogy az az időpont nem lesz jó.
Tehát a mellékelt példában a második sor már nem lesz jó, mert Ember 2-nek egyszerre két helyen kellene lennie Hétfő 09:00 - 10:00 között.
Remélem így érthetőbb a problémám.
Köszönöm
-
Pityke78
őstag
Sziasztok!
Egy ütemező táblázatot szeretnénk összetenni, amiben meg van határozva a nap, időpont, illetve a résztvevő emberkék (A-B jelöléssel, ez nem lehet átírni számra), hogy ki, melyik időpontra van beütemezve. Hogyan lehetne úgy beképletezni a sorok, vagy oszlopok végét, ami megmutatja, hogy nincs ütközése az embereknek az egyes időpontokra. Tehát egy ember, csak egy helyen szerepeljen az adott időpontban és jelezze, ha valahol átfedés van és egy embernek, két helyen kellene lenni egy időpontban.
Remélem érthetően írtam le...
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Lujza1979
újonc
Sziasztok!
Találkoztatok már olyannal, hogy az Excel (Magyar nyelvű Microsoft Excel 365) lefagy, ha pl. Outlookból illesztetek be egy adatot? Illetve nem teljesen fagy le, csak éppen a kurzor tűnik el. Ha szerencsém van, a szerkesztőlécben látom még, hogy mit írok és néha még jobb egér gombbal is tudok tovább dolgozni, de alapvetően az a "megoldás", hogy be kell zárnom minden Excelt és újra megnyitni. Ilyenkor menti, amit beírtam, de nagyon idegesítő minden másolás után ezt megcsinálni.Azt mondták, hogy túl sok képlet van a táblázatomban, illetve, hogy magában a táblázatban van hiba és ez okozhatja a problémát, de nem csak egy táblázatnál fordul elő. Ráadásul ez a hiba azóta van, hogy a HP laptopom frissítette magát. Próbáltuk Office javító programmal javítani, de csak annyit értünk el, hogy azóta az Acrobat Reader is megbolondult. (Nem tudok belőle kijelölni és másolni szöveget.) Ilyenkor ezt is úgy lehet "gyógyítani", hogy bezárom és újra megnyitom.
Van valakinek ötlete? A neten nem találtunk semmi használhatót.
-
Delila_1
veterán
válasz
eszgé100
üzenetére
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Dim b As Integer
If Target.Column >= 5 And Target.Column <= 8 And Target.Row = 25 Then
Application.EnableEvents = False
Cells(Target.Row, Target.Column).Font.ColorIndex = 1
For b = 1 To Len(Cells(Target.Row, Target.Column))
If Mid(Cells(Target.Row, Target.Column), b, 4) = "True" Then Cells(Target.Row, Target.Column).Characters(Start:=b, Length:=4).Font.ColorIndex = 4
If Mid(Cells(Target.Row, Target.Column), b, 5) = "False" Then Cells(Target.Row, Target.Column).Characters(Start:=b, Length:=5).Font.ColorIndex = 3
Next
Application.EnableEvents = True
End If
End Sub -
Adam_Ke
friss újonc
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
A nyelv magyar volt és a magyarra általam átírt képlet működött. A hiba az volt, amit Delila_1 is gondolt, szöveg formátumú volt a cella... Mint mondtam, nem vagyok nagyon gyakorlott az excelben.
A chatgpt által generált képlet majdnem jó volt, de a hónapoknál pontosítani kellett kissé, nem "YM", hanem az "M" értékből kell kivonni az éveket és így végre a helyes számot adta ki.
Nagy kár, hogy már két órája elküldtem a feladatot manuálisan végigszámolva, de legalább tanultam valamit
-
benjoe1
aktív tag
Lszi segítsetek. Van egy táblázat több oszloppal, amiben dátumok vagy szövegek szerepelnek. Milyen függvényt tudok használni, ami megmutatja, hogy mely sorok valamelyik cellájában van az elmúlt 7 nap valamelyik dátuma beírva.

-
Adam_Ke
friss újonc
Magyar excelem van (Microsoft® Excel® a Microsoft 365-höz MSO (2302 buildverzió16.0.16130.20186) 32 bites) és ezen szerettem volna használni a képletet.
A chatgpt által generált angol nem működött, ezért saját magam átírtam magyarra, ami szintén nem működött. Amint látom az átírásnál nem vétettem hibát, mert nálad meg működött. -
Adam_Ke
friss újonc
Sziasztok!
A ChatGpt segítségét kértem egy excel függvényhez. Elég jól megoldotta a problémát ránézésre, de mégsem működik. Mivel eléggé kezdő vagyok excelben, szerintem valami triviális lehet a probléma. Tudnátok segíteni megtalálni?
A feladat a következő volt:
írj kérlek egy excel függvényt, ami kiszámolja az R6 cellában megadott dátum és a mai dátum közötti különbségeket és években és hónapokban adja visszaA válasz pedig:
=DATEDIF(R6,TODAY(),"y") & " év, " & DATEDIF(R6,TODAY(),"ym")-(DATEDIF(R6,TODAY(),"y")*12) & " hónap"
Mivel magyar excel, először próbáltam átírni magyarra, bár lehet, hogy teljesen feleslegesen.
=DÁTUMTÓLIG(R6;MA();"Y") & " év, " & DÁTUMTÓLIG(R6;MA();"YM")-(DÁTUMTÓLIG(R6;MA();"Y")*12) & " hónap"Hát ez sem működött.
-
Delila_1
veterán
Nem emlékszem a módosításra, évekkel ezelőtt volt. Most megnéztem a 33530-as hozzászólásodban belinkelt táblázatot.
A táblázat bővítésének a folyamatát már leírtam.
Az egyes tételek összegzésének két módja is van.
1. A táblázaton állva Táblázattervezés, Táblázatstílusok beállításai, Összegsor bejelölése. Ekkor a táblázat alján megjelenik egy összegző sor. Ha a Tétel oszlopot szűröd, az összegzés csak a látható, szűrt cellákra vonatkozik.
2. Felveszel egy képletet, pl. az E3 cellába:=RÉSZÖSSZEG(9;Kiadás[Összeg]), ezután itt jelenik meg a szűrt, vagy szűretlen sorok összege. -
-
válasz
Delila_1
üzenetére
Szia!
Kaptam tőled annó ennek az egyszerű havi költségvetésnek a módosított változatát, ami jelenleg így néz ki (a linked már nem él
): [kép] Jobbra és lefelé még van egy csomó oszlop és sor, csak azokat levágtam, gondoltam nincs jelentősége.Tökéletesen működik a táblázat a mai napig.
A bevételi oldal jó így, a kiadási oldalt szeretném bővíteni olyan oszlopokkal, hogy például aldi, xy étterem, tankolás stb. Az lenne a célom, hogy ha szeretném látni, hogy adott helyen mennyit költöttem abban a hónapban, akkor ne kelljen külön kiszámolgatni/összeadogatni a sorokból (a kiadásnál írom, hogy hol és mennyit költötem), hanem azonnal látnám, hogy ott mekkora összeget költöttem el. Nem tudom ez mennyire megvalósítható.
Találtam másféle költségvetési táblázatokat (például) . Ez sem lenne rossz, maximum átírom a kiadásnál az adott hely nevét, azonban van benne a tervezett rész, amire nekem nincs szükségem. Ezt nem tudom hogy lehet belőle eltávolítani. Köszönöm szépen!
-
Delila_1
veterán
válasz
eszgé100
üzenetére
Az újra színezés előtt vissza kell állítani egységes színűre a cella karaktereit.
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Dim b As Integer
If Target.Column = 5 Then
Application.EnableEvents = False
Cells(Target.Row, 5).Font.ColorIndex = 1
For b = 1 To Len(Cells(Target.Row, 5))
If Mid(Cells(Target.Row, 5), b, 4) = "True" Then Cells(Target.Row, 5).Characters(Start:=b, Length:=4).Font.ColorIndex = 4
If Mid(Cells(Target.Row, 5), b, 5) = "False" Then Cells(Target.Row, 5).Characters(Start:=b, Length:=5).Font.ColorIndex = 3
Next
Application.EnableEvents = True
End If
End Sub -
eszgé100
őstag
válasz
Delila_1
üzenetére
Köszönöm neked is és lappynak is, de nem erre gondoltam, kicsit talán félreérthető volt a screenshotom.
Amit az első képen láttok az 1 db cella tartalma, ami egy vba által készített több soros (vbnewline) string.
lappy által is linkelt kód volt az kiinduló pont, magát a színezést meg tudtam oldani én is, kérdésem az volt, hogy amikor belekattintok a vba által kitöltött és kiszínezett cellába, hogy további kommenteket írjak, akkor az egész színezés eltolodik, az eredmény a második képen található, ezt szeretném kiküszöbölni -
válasz
andreas49
üzenetére
Illetve:
Sub AR_BAL_1_mod()
Dim ws As Worksheet
For Each ws In Workbooks("c:\temp\Munkafüzet15.xls").Worksheets
If ws.Type = xlWorksheet Then
ws.Range("AM4:AQ155").FormulaLocal = "=Bal(E4;1)"
ws.Range("AS4:AW155").FormulaLocal = "=Bal(N4;1)"
ws.Range("AY4:BC155").FormulaLocal = "=Bal(W4;1)"
ws.Range("BE4:BI155").FormulaLocal = "=Bal(AF4;1)"
End If
Next
End Sub -
-
Delila_1
veterán
válasz
andreas49
üzenetére
Megírtam, hogy a sok BAL képlet helyére illessze be minden lapon az értékeket. Kisebb lesz a fájl mérete, és gyorsabbak a műveletek.
Sub AR_BAL_1_mod()
Dim ws As Integer
For ws = 1 To Worksheets.Count
Sheets(ws).Range("AM4:AQ155").FormulaLocal = "=Bal(E4;1)"
Sheets(ws).Range("AM4:AQ155").Copy
Sheets(ws).Range("AM4").PasteSpecial xlPasteValues
Sheets(ws).Range("AS4:AW155").FormulaLocal = "=Bal(N4;1)"
Sheets(ws).Range("AS4:AW155").Copy
Sheets(ws).Range("AS4").PasteSpecial xlPasteValues
Sheets(ws).Range("AY4:BC155").FormulaLocal = "=Bal(W4;1)"
Sheets(ws).Range("AY4:BC155").Copy
Sheets(ws).Range("AY4").PasteSpecial xlPasteValues
Sheets(ws).Range("BE4:BI155").FormulaLocal = "=Bal(AF4;1)"
Sheets(ws).Range("BE4:BI155").Copy
Sheets(ws).Range("BE4").PasteSpecial xlPasteValues
Next
Application.CutCopyMode = False
End Sub -
Delila_1
veterán
válasz
andreas49
üzenetére
Próbáld meg így:
Sub AR_BAL_1_mod()
Dim ws As Integer
For ws = 1 To Worksheets.Count
Sheets(ws).Range("AM4:AQ155").FormulaLocal = "=Bal(E4;1)"
Sheets(ws).Range("AS4:AW155").FormulaLocal = "=Bal(N4;1)"
Sheets(ws).Range("AY4:BC155").FormulaLocal = "=Bal(W4;1)"
Sheets(ws).Range("BE4:BI155").FormulaLocal = "=Bal(AF4;1)"
Next
End Sub -
válasz
andreas49
üzenetére
Sub minden_munkalapra()
Dim ws As Worksheet
' Ide johet kozvetlen hivatkozas is ActiveWorkbook helyett
' pl Workbooks("akarmi.xls")
For Each ws In ActiveWorkbook.Worksheets
If ws.Type = xlWorksheet Then
' ide jon a kodod, csak az ActiveSheet vagy mas sheet hivatkozast ws-re kell cserelni
' ...
End If
Next
End Sub -
andreas49
senior tag
Sziasztok,
Abban kérem a segítségeteket, hogy miként kell bővítenem egy meglévő macrómat, hogy a munkafüzet összes munkalapján futtassa a macrót. (minden munkalapon azonos az elrendezés). Segítséget előre is köszönöm. -
Delila_1
veterán
válasz
Silious
üzenetére
Indítás előtt érdemes kitörölni az eddig bevitt képeket: Ctrl + g-re előjön az Ugrás menü, Irányított, Objektumok. Ez kijelöli az összes képet, Delete.
Modulba tedd az alábbi makrót, ami az összes, A oszlopban szereplő képnév mellé beteszi a képet a C oszlopba..Sub Kepbeszuras()
Dim utvonal As String, kep As String, sor As Long, usor As Long
usor = Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row
utvonal = "D:\Jpg\" ' itt add meg a saját útvonaladat
For sor = 1 To usor
kep = utvonal & Cells(sor, 1) & ".jpg"
Cells(sor, 3).Select
On Error Resume Next
ActiveSheet.Pictures.Insert(kep).Select
Selection.Left = Cells(sor, 3).Left + 5
Selection.Top = Cells(sor, 3).Top + 5
Selection.Width = 40 'a kép szélessége
Selection.Height = 30 'a kép magassága
On Error GoTo 0
Next
End Sub -
Mutt
senior tag
válasz
LilProphet90
üzenetére
Szia,
Próbáljátok ki a megoldásomat.
Ha megfelel, akkor lehet saját makrófüzetbe tenni vagy addin-t csinálni belőle és mindig elérhető lesz.Ahogy már írták a területi beállításoknál a listaelválasztó befolyásolja ezt.
További megoldások:
1. Tab delimeted-ben mentsetek és Notepad++ -ban Tab-ot cserélni pontosvesszőre. Lehet billentyűparancsot ehhez rendelni akár.
2. Excelben másik munkalapon a SZÖVEGÖSSZEFŰZÉS (TEXTJOIN)-al lehet a kivánt formátumot elérni. A kapott lapot lehet menteni szövegként (itt is talán Tab-os lesz a jobb) vagy az oszlopot kijelölve Notepad++ -ba másolni és ott menteni.üdv
-
moklys1
aktív tag
válasz
LilProphet90
üzenetére
Szia.
A területi beállításokban:
- tizedesjelnél legyen: ,
- listaelválasztónál: ; -
spe88
senior tag
Nem Excel, de hátha. Google Sheetben is lehet olyat csinálni, hogy egy tábla egy másik táblából vesz adatokat? External link végül is. Excelben megy, de egy felhőben lévő másik táblából a Google Sheet ezt tudja valahogy? Köszi
-
Silious
tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Esetleges abban még tudnál segíteni, hogy amit adtál kód, van lehetőség úgymond újra lefuttatni?
Egy olyan probléma merült fel, hogy maga az A2 cella, amiben a kép címe van, egy hivatkozás egy másik munkafüzetből, és ha a másik munka fűzetett frissítem, megnyitom ezt az excel amiben a kód is van, akkor sajnos nem frissíti a képeket amiben a hivatkozások szerepelnek, csak akkor ha minden egyes cellán újra entert ütök... -
LilProphet90
senior tag
Sziasztok! Egyik kolléganőnél probléma, hogy CSV-formátumban exportálna az Excelből, és mindig vesszővel választja el a sorokat.
A területi beállításokban az elválasztó a pontosvessző, az Excel-beállításokban kipróbáltam, hogy az elválasztóknál a pontot és a vesszőt állítottam be ezreselválasztó és tizedesjel-elválasztónál, de semmi. Sajnos átírni sem megoldás manuálisan, mert az SAP úgy nem eszi meg.
Van bárkinek ötlete? Köszönöm!
-
TillaT
tag
válasz
zoombiee
üzenetére
Szia!
- Köszönöm a javaslatot. Ezzel már próbálkoztam. Reméltem, hogy az OptionButton és CheckBox elemekhez is lehet saját zoom tulajdonságot rendelni, amivel az űrlap zoom tulajdonságától függetlenül egyénileg is állít(gat)hatók, de sajnos makróban is csak olyan lehetőségeket ismerek, amik nekem nem hozzák, amit szeretnék.
- Igen, a láthatóság lenne a lényeg.
Ezeknek a vezérlőknek a Caption tulajdonságát korrekten lehet változtatni és testre szabni, de a grafikájukat nem. Legalábbis az én ismereteim korlátozottak ezen a téren (is). Trükköznöm kell így egy kicsit velük. -
Delila_1
veterán
válasz
eszgé100
üzenetére
Az E oszlopodra:
Sub Zold_Piros()
Dim sor As Long, usor As Long, kezd As Integer, hossz As Integer
usor = Range("E" & Rows.Count).End(xlUp).Row
For sor = 1 To usor
If Right(Cells(sor, "E"), 4) = "true" Then
hossz = 4
kezd = InStr(Cells(sor, "E"), "true")
Cells(sor, "E").Characters(Start:=kezd, Length:=hossz).Font.ColorIndex = 4
Else
hossz = 5
kezd = InStr(Cells(sor, "E"), "false")
Cells(sor, "E").Characters(Start:=kezd, Length:=hossz).Font.ColorIndex = 3
End If
Next
End SubLusta voltam a nagybetűre váltást bele venni, majd kiigazítod.

-
eszgé100
őstag
Sziasztok!
az alabbi koddal szinezem ki a TRUE es FALSE szavakatFor i = 1 To Len(summary.Range("E25"))
If LCase(Mid(summary.Range("E25"), i, Len("False"))) = LCase("False") Then
summary.Range("E25").Characters(i, Len("False")).Font.ColorIndex = 3
End If
Next i
For i = 1 To Len(summary.Range("E25"))
If LCase(Mid(summary.Range("E25"), i, Len("True"))) = LCase("True") Then
summary.Range("E25").Characters(i, Len("True")).Font.ColorIndex = 4
End If
Next iMukodik is szepen, egeszen addig mig meg nem probalok valami mast is beleirni a cellaba, ugyanis ekkor a szinezett betuk "eltolodnak" lasd az alabbi kepeken:
ezt hogyan tundam orvosolni?
-
Delila_1
veterán
válasz
Silious
üzenetére
A makrót a lapodhoz rendeld a Téma összefoglaló szerint.
Mikor beírsz az A oszlopba egy nevet, a megadott utvonal mappából betölti a kep nevű képet a C oszlop azonos sorába.
A makró megjegyzései sorában módosíthatsz az útvonalon, kiterjesztésen, és a képek méretein.Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Dim utvonal As String, kep As String
If Target.Column = 1 Then
utvonal = "D:\Jpg\" ' itt add meg a saját útvonaladat
kep = utvonal & Target.Value & ".jpg" 'ha nem jpg a kiterjesztés, írd át
Range(Target.Address).Offset(0, 2).Select
On Error Resume Next
ActiveSheet.Pictures.Insert(kep).Select
Selection.Left = Target.Value.Offset(0, 2).Left + 5
Selection.Top = Target.Value.Offset(0, 2).Top + 5
Selection.Width = 40 'a kép szélessége
Selection.Height = 30 'a kép magassága
Range(Target.Address).Select
On Error GoTo 0
End If
End Sub -
Mutt
senior tag
válasz
RockHaRD
üzenetére
Szia,
Power Query fog akkor neked segíteni.
Youtube-on magyarul ezt a videosorozatot találtam, ami tud neked az első lépésekben segíteni. (Az első videóban pont a legbonyolultabb dolgot mutatják be, de érdemes kezdőként végignézni hogy lásd mi is ez.)PQ egy olyan "makrózási" lehetőség, ahol
- nem kell kódot írnod, többnyire csak kattintanod kell a megfelelő művelethez és közben
- adatokat tudsz átalakítani megtartva az eredeti adatsort/formátumot is.Előnye, hogy ha frissül az adatsorod akkor elég a lépéseket lefuttatni és megkapod az eredményt.
Nézd meg a videokat, ha gond van kérdezz nyugodtan. Ha van publikus mintád, akkor oszd meg és berakjuk a fájlba a lépéseket. Ha nem publikus és nem megy akkor keress privátban.
üdv
-
Silious
tag
Sziasztok!
Korábban már volt próbálkozásom, de sajnos nem jártam sikerrel.
Olyan megoldást szeretnék megvalósítani excel-ben, mintha egy katalógust készítenék el, de ami fontos lenne, hogy az excel a képeket automatikusan kellene, hogy beillessze egy adott cellába.
(több száz különböző kép lenne)
A mellékelek egy példa táblázatot, kép alapján annyi lenne a lényeg, hogy a Cikkszám mezőbe szereplő A2 cellában a "Termek001" a gépemen szereplő kép címe is azonos, azaz termek001.jpg.
Azt szeretném valahogy megoldani, hogy ha a termek001 mező kerül az A2-es cellába, akkor a C2-be automatikusan töltse be a saját gépemen lévő mappából, a példa szerinti termek001.jpg fájt, mondjuk fix méretben isTudom, kicsit összetett a dolog, néztem külföldi fórumokat is, de sehogy se tudok rájönni, hogyan lehetne megoldani, vagy esetlegesen más program kellene ehhez?
-
-
-
Sziasztok!
Magyar 2021 Excel, egy oldalt kellene kinyomtatnom, több példányban, de minden oldalt egyedi, de egymást követően növekvő oldalszámmal kell ellátnom. Hogyan tudom beállítani a nyomtatásnál, hogy minden nyomtatott példánynak adjon oldalszámot?
Köszönöm!
-
Dufresne
addikt
Sziasztok (Excel 2013 magyar)
Anyagmozgás követéséhez csinálok egy FIFO-s táblázatot [link] a leírás szerint.Egy kivételével minden működik, viszont annál az egynél anomáliába ütköztem.
A problémám, hogy a cellában más érték jelenik meg, mint amit akkor látok, amikor az Fx függvényargumentumok gombra kattintok. Utóbbiban a jó érték szerepel, de a cellában mindig 0-át kapok vissza eredményül.
Itt van 2 két a számomra furcsaságról: [link] [link]Köszi előre is, aki foglalkozik a problémámmal.
-
Mutt
senior tag
válasz
RockHaRD
üzenetére
Szia,
A másik problémám, hogy elég sok a /A /B házszám, és hiába állítottam a cellákat számokra, amikor növekvő sorrendbe szeretném tenni, akkor a / jeles nélküleket sorrendbe teszi, majd lá külön az összes olyat, amiben van / jel.
Erre is a Power Query-t tudom ajánlani.

Lépések
1. Eredeti lista betöltése PQ-be
2. Az oszlop duplikálása.
3. A duplikált oszlop számokra és betükre szedése
4. Számokat tartalmazó oszlop típusát egész számra állítani.
5. A / jelek tőrlése a másik oszlopban hogy egységes legyen.
6. Sorba rendezés előbb a számokat taralmazó, majd pedig az esetleges betüket tartalmazó oszlopok alapján.
7. Segédoszlopok tőrlése.
8. Eredmény visszatöltése Excelbe.üdv
Új hozzászólás Aktív témák
- Építő/felújító topik
- Bittorrent topik
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Sorozatok
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4088
- Apple iPhone 14 Pro 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4062
- Apple iPhone 17 Pro Max 512GB / 36 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Köszönöm a hozzászólásod.