- skoda12: Webshopos átverések
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- A nagy BOR topic
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Delila_1
veterán
válasz
Zsolt_16 #49397 üzenetére
Minden lapon szűröd a feltöltő oszlopot Pisti-re. A szűrt tartományt kijelölöd, a státuszsorban látod a darabszámot.A kapott 18 értéket összeadod.
Ha ez a feladat ismétlődik, érdemes írni rá egy makrót, vagy kimutatást készíteni a lapokról, de 18 lapnál az egyszeri összeállítás nem nagy munka. -
Zsolt_16
tag
Sziasztok
Adott lenne egy excel tábla 18 lapfüllel ahol a felhasználók feltöltenek dolgokat és oda írja a nevét hogy ki volt és erre van egy időbélyeg hogy mikor tette
Szerencsére minden lapfülön máshol vannak ezek az adatok és különböző lapfülön lehet akár 3-7 feltöltő is. Cél az lenne hogy megkell mondanom hogy összesen Pisti mennyit töltött fel a hónapban. Így péntekre kicsit sok nekem valaki tudna irányba állítani hogy ő ezt hogy kezdené el? -
psg5
veterán
Igen köszönöm ez megvan.
Sajnos valamit nem jol masolok modositok, mert van amikor bár eltunnek a fulek, hiaba irom be a jelszot. Es van hogy hiaba irom be a makrot nem tunnek el a fulek.
Illetve az altalad kuldottben hiaba irom be a makros jelszavadat nem tortenik semmi. -
-
lappy
őstag
Szia
Delila1 szerint itt van egy minta
a munka1 lapon jobb klikk- kód megjelenítése- majd a kapott kódot ahogy a képen látod (másolod, módosítod) a Munka2, Munka3 - saját munkalapod nevei és a jelszavakat is megadod és így tovább
illetve a ThisWorkbokk is beilleszted a makrót
makróbarát munkafüzetbe legyen mentve
Minta -
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Jelszó nélkül megoldható a következő módon:
Fejlesztőeszközök - Visual Basic
(Ha nem találod a Fejlesztőeszközök menüpontot, akkor a Fájl - Beállítások - Menüszalag testreszabása pontban be kell pipálni a Fejlesztőeszközök előtti téglalapot.)
Ezután F4 - billentyűvel előjön a Properties ablak:
A lenyílóban kiválasztod az elrejteni kívánt munkalapot, majd a Visible tulajdonságot átállítod 2 - xlSheetVeryHiddenre.
Ezután becsukod a Visual Basic ablakot.
Szerintem az nem probléma, hogy nem lehet jelszót beállítani, mert a lap füle ezek után már nem látszik sehol. Így csak te tudod visszaállítani ugyanilyen módon - a Visible tulajdonságot -1 - xlSheetVisible -re.
Üdv. -
Delila_1
veterán
A mindig látható munkalaphoz kell rendelned a makrót.
Nálam ezen a lapon a C2 cellába kell beírni a jelszót (itt EzAJelszó, de írd át kedved szerint a makróban) ahhoz, hogy a Munka2 lap látható legyen. A Munka2 nevét is átírhatod a makróban.Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Address = "$C$2" Then
If Target = "EzAJelszó" Then Sheets("Munka2").Visible = -1 Else Sheets("Munka2").Visible = 2
End If
End Sub
Érdemes a ThisWorkbokk laphoz rendelni egy másik makrót, ami a füzet bezárásakor törli a Munka1 lap C2 cellájának a tartalmát.
Private Sub Workbook_BeforeClose(Cancel As Boolean)
Sheets("Munka1").Range("C2") = ""
End Sub
-
psg5
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #49383 üzenetére
De ha azt szeretném hogy a teljes fuzetet mindenki lathassa viszont a lapot csak az akinek jelszava van hozza.
-
-
psg5
veterán
Megoldható hogy ugy vedjek egy munkalapit hog (fulet) hogy ne is legyen látható? Csak egy jelszo beirassal?
-
Delila_1
veterán
válasz
Silious #49380 üzenetére
Rendeld a lapodhoz (lásd Összefoglaló) a lenti makrót:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Dim FN As Picture
Dim KepHelye As String
If Target.Column = 1 Then
KepHelye = "C:\kepek\" & Target & ".jpg"
With Cells(Target.Row, 2)
Set FN = ActiveSheet.Pictures.Insert(KepHelye)
.RowHeight = Rows(Target.Row).Height
FN.Top = .Top + 1
FN.Left = Columns(2).Left + 1
FN.Height = Rows(Target.Row).Height - 5
FN.Height = .Height
FN.Placement = xlMoveAndSize
End With
End If
End Sub
-
Oryctolagus
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #49378 üzenetére
KOSZONOM!
Mukodik.
Elnezest, neha mar nem tudom melyik nyelvet használom.
-
válasz
Oryctolagus #49377 üzenetére
Ha nem Magyar az Office, azt legközelebb írd meg...
=LEFT(A1,16)
detroitrw megoldása is teljesen jó, csak angolosítani kell
=LEFT(A1,SEARCH(".",A1)-4)
-
válasz
Oryctolagus #49374 üzenetére
Szia!
Esetleg ez:
=BAL(A1;SZÖVEG.KERES(".";A1)-4)
A1 hol a "2022-07-21 15:13:01.319797" érték van
-
Oryctolagus
tag
Sziasztok!
Segítsetek kérlek!
2022-07-21 15:13:01.319797
ebből szeretnék ilyet kapni:
2022-07-21 15:13
Hogyan kellene?
-
Silious
tag
Nem, pontosan megadnám, hogy hol keressen, tehát lehetne úgy is értelmezni, hogy az A oszlóbban lévő sor001.jpg, és a B oszlopba pedig ezt a képet beillessze nekem automatikusan.
Mondhatni a B2 cellába akarok egy függvényt vagy makró, aminek megadom, hogy az A2 cellában lévő fájlnevet keresse, és megadom neki, hogy a C:\kepek\ mappába keresse meg és persze illessze is be.
-
Silious
tag
Sziasztok!
Egy kis excel segítségre lenne szükségem.
Hogyan tudom a legkönnyebben megoldani, hogy például van egy tábla, egymás alatt vannak a cellák, kb. így:Azt szeretném elérni, hogy az A2 cellában lévő "sor001" szöveggel rákeresen az adott PC mappájában, és az eredményt a B2 cellába illessze be.
Valamiféle dinamikus képkeresés vagy hasonló lenne.
Kivitelezhető ez az excelel? -
huan
őstag
Sziasztok,
Egy táblában a cellákban értékek vannak. Van olyan cellám, amiben több érték szerepel enterrel elválasztva egymás alatt, de egy cellában.
Hogyan tudnám minden értéket külön cellába tenni?
Köszi -
hódmaci
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD #49365 üzenetére
Köszönöm.
Siker. -
-
hódmaci
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD #49362 üzenetére
Köszönöm de a makrót kihagynám.
Akkor pötyögök.Illetve még egy fügvényben kérnék segítséget.
Dátum.A1 cellába beírom a mai dátumot és B1 cella tartalmaz valamit akkor a c1 cella kiírja a A1 cellához képest beírt előző hónap utolsó napját
Vagyis:A1 2022.07.01
B1 valami szöveg
C1 2022.06.30.Illetve:
A1 2002.07.01.
B1 "üres"
C1 "üres"=HÓNAP.UTOLSÓ.NAP(A1;-1) fügvényt kellene valhogyan beillesztenem a c1 cellába ami csak akkor jelenik meg ha B1 igaz
Talán Függvények egymásba ágyazása? -
válasz
hódmaci #49361 üzenetére
Excel-ben a dátum- és időformátumok számmal vannak megadva és ebből a számból számolja vissza és jeleníti meg dátum- és időformátumban. Pl. ha időre formázol egy cellát és beírsz egy 1-est, akkor a szerkesztőlécen a 1900.01.01 0:00:00 fog látszódni, ha 2-est, akkor meg 1900.01.02 0:00:00, ha 1,1-t akkor meg 1900.01.01 2:24:00 és így tovább, tehát csak így simán egy számot beírva nem fogja óó:pp formátumra tudni átalakítani, ezért kell így bevinni.
Makróval kivitelezhető a dolog, ami figyeli -példádban- az A és B oszlopokban bekövetkezett változást (amikor valamit beírsz) és átalakítja megfelelő formátumra (pl: 8 beírásakor 08:00-ra, esetleg segédoszloppal, de ennyit nem biztos, hogy ér a dolog...) -
hódmaci
senior tag
Idő formátumnál történik ez. Azt állítottam be.
Ezért nem értem laikuskén mit keres ott a dátum.Fire/SOUL/CD
Vagyis ha jól értelek akkor minden cellába be kell pötyögnöm a xx:00 -t
Nem tudom azt megtenni, hogy autómatikusan a 17et átalakitsa 17:00 ra -
válasz
hódmaci #49358 üzenetére
Sima cellaformázásnál a formátummal megegyező módon kell beírni a cellaértéket idő esetén, mert egyébként nem értelmezhető a dolog.
Mindhárom oszlopot formázd óó:pp-re és ennek megfelelően kell bevinni az értéket, azaz 8:00 és 13:00. A két cella értéke meg simán kivonható egymásból és 05:00-t fogsz kapni.
(Ha a megfelelő formátumban írsz be időértéket, akkor az "nem létező" adat esetén is konvertálódik, tehát pl. 1:70 esetén 2:10-re...) -
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Cellaformázással lenne gondom. Tudnátok segíteni?
A következőt szeretném:
"A1" cellába beírok egy számot pl: 8 és azt ő ügy jelenítse meg enter ütése után, hogy: 08:00
"B1" cellába beíok egy másik számot pl: 13 enter után azt írja oda: 13:00Próbáltam cellaformázás idő ó:pp de ha beírok egy számot pl 7 akkor mindíg dátummal jeleníti meg.: 1900.01.07 0:00:00
Illetve még egy fügvény is szeretnék létrehoztni ami B1 értékből kivonja A1 értéket és azt megjeleníti C1 mezőben 00:00 formátumban.
Esetemben a példa szerint 05:00Köszönöm.
-
föccer
nagyúr
válasz
Fferi50 #49356 üzenetére
Köszi!
Menni szokott a megoldás, csak bosszantó, hogy foglalkozni kell vele
Szerencsére már nem sokszor jön el.
Csináltam egy konverziós táblázatot, ahová 4 különböző lekérdezésnek az eredményét beteszem 1-1 munkalapra, majd mókol vele keres, kiválogat, szortíroz, sorba rendez, transzponál, egy kicsit számol, kiértékel majd ha minden jól megy, akkor ad 1 darab munkalapot, amit tovább másolok a cél táblázatba, ahol az elmúlt 2-3 év adatai szoktam tovább dologzni. Na ebben a konverziós fájlban kellett megírnom azt is, hogy rendesen használja ezeket a kifejezéseket.
üdv, föccer
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
föccer #49353 üzenetére
Szia!
Nem tudom, milyen formátumban kapod az adatokat. De ha text, akkor textként beolvasva megadhatod, hogy milyen legyen az adat formátuma, illetve ha egy oszlopba olvasódik be, akkor a szövegből oszlopba varázslóval is megadható az oszlopok típusa.
Ha gondolod, priviben beszélgessünk róla.
Üdv. -
user112
senior tag
Sziasztok!
Excel 2013 jelzi, hogy a biztonsági beállításokban le van tiltva a makró. A Markóbeállításokban az összes makró engedélyezésén van a pötty.
Hol kell még beállítani valamit? -
Mutt
senior tag
Hasznos új funkció kerül az Excel-be, egyelőre csak a tesztelőknek érhető el.
Adatok importálásakor, vágólapról másoláskor vagy gépeléskor választható hogy a számként vagy szövegként tárolja az adatot az alábbi esetekben:
1. ha van vezető nulla az adatban
2. legalább 15 számjegyből álló számsort lát
3. ha számok után van E betű (ezt a tudományos számformátum)MrExcel az alábbi YT videóban mutatja be ezt.
Most már csak azt kellene elérni, hogy ne próbálja meg bizonyos számokat dátummá alakítani.
-
Mutt
senior tag
válasz
föccer #49346 üzenetére
Szia,
Mivel ez egy tömb-képlet (az új, előfizetéses változatban minden képlet tömb-képletként került feldolgozásra) azért a Formula2 tulajdonságot kell használni.
Itt a példa:
Sub ArrayFormula()
Dim rngSzuro As Range
Dim rngAdatok As Range
Dim rngCel As Range
Set rngSzuro = Range("A1:A10000")
Set rngAdatok = Range("B1:B10000")
Set rngCel = Range("G2:G4")
'kézzel van megadva minden tartomány a képleten belül
rngCel.Formula2 = "=TRANSPOSE(FILTER(B1:B10000,A1:A10000=F2))"
'változókból jönnek a tartományok
rngCel.Formula2 = "=TRANSPOSE(FILTER(" & rngAdatok.Address & "," & rngSzuro.Address & "=" & rngCel.Range("A1").Offset(, -1).Address(RowAbsolute:=False) & "))"
'R1C1 változatban
rngCel.Formula2R1C1 = "=TRANSPOSE(FILTER(" & rngAdatok.Address(ReferenceStyle:=xlR1C1) & "," & rngSzuro.Address(ReferenceStyle:=xlR1C1) & "=RC[-1]))"
End SubMicrosoft365 verzió esetén javasolt csak a Formula2-t használni, a korábbiaknák pedig a Formula vagy FormulaArray-t attól függően hogy sima vagy CSE képletről van szó.
üdv
-
Geryson
addikt
Kedves Szakértők!
Minap, az apróbb Excel tapasztalatomat fejlesztettem azzal, hogy megtanultam az adatok beolvasását weblapról, azaz pl. egy MNB-árfolyamot már online kérdezek le.
Egy másik lekérdezést is be szeretnék állítani, de ez nem működik. A meghívott webcím itt is konstants, azaz https://tablemaker.integ.hu/reports/4/_/dateby/2022-01-01/2022-12-31, tehát kiválóan alkalmas a beolvasásra. Ez a honlap viszont jelszóvédett. Gondolom, hogy ezt az Excel is érzékeli, mert a cím beírását követően a következő ablak jön fel:
A jelszó és felhasználónév beírása utána viszont visszadob (pedig biztosan jó mindkettő):
Ha nem írok be semmit sehova, akkor a lekérdezés eredménye egy fejléc 3 cellával, de a web-előnézetben látom, hogy a bejelentkezési ablaknál akad meg:
Mi lehet a gond? Előfordulhat, hogy a honlap nem alkalmas ilyen jellegű lekérdezésre?Köszönöm!
-
oke
senior tag
Sziasztok,
Egy FKERES-hez hasonló megoldást keresnék, csak nekem nem csak egy azonosító+ a hozzá tartozó oszlop elsőre megtalált adata kellene, hanem az összes olyan sor adatára, amiben megtalálható még az azonosító, mondjuk egymás melletti oszlopba kerüljenek:
Példa:
1.tábla, amiből kellene a B oszlop adata:
2. Tábla, amibe az azonosító alapján minden olyan adat kellene, ahol az azonosítók megegyeznek az első táblával és ezt az eredményt hozná, azaz a G oszlopba bekerülne az első találat, a H-ba a második stb.:
-
adDis
csendes tag
válasz
Delila_1 #49334 üzenetére
Bár igazából ezen is szerintem el fogok tudni indulni. Az jött ki, hogy 214 olyan szöveges érték van, ami legalább egyszer fordul elő - ez azért már kezelhető mennyiség! Megnézem, hogy ezek közül mennyi az átfedés, egységesítek, aztán mehetnek a képletekbe. Köszönöm!
-
adDis
csendes tag
válasz
Delila_1 #49334 üzenetére
Kedves Delila_1!
Köszönöm szépen a válaszod!
És az megoldható, hogy magukat az egyedi értékeket is leválogassa /kilistázza "valami"? (Ugyanis egy külön fülön szeretnék rájuk kimutatásokat készíteni: pl. más oszlopok tartalmához képest felderíthetők-e bizonyos összefüggések stb.)
-
-
adDis
csendes tag
Sziasztok!
Van egy jelenleg 2300 sort tartalmazó, de folyamatosan bövülő adatbázisom. Azt szeretném megoldani, hogy az egyik oszlopában legalább egyszer előforduló értékeket kilistázza nekem valami. (Az oszlop csak szöveges értékeket tartalmaz.) Azért lenne szükségem erre, mert ugyanarra a kategóriára az idő múlásával (sajnos) többféle megjelölést használtam, és szeretném őket először egységesíteni, majd a kategóriát pontosan leíró szöveges értékek képletbe illesztésével bizonyos kimutatásokat készíteni. Mivel közel 50 féle érték lehet legalább a szűrő tartalmából ítélve, jó lenne, ha nem manuálisan kellene kiíorgatnom ezeket, ill. ha új érték kerülne be, akkor könnyen tudjam frissíteni is a listát. (A manuális frissítés bőven elegendő lesz - bár ehhez gondolom a hivatkozási tartomány kezdőpontját kell csak majd frissítgetnem). Az általam használt Office verzió: Professional Plus 2010.
Válaszotokat előre is nagyon szépen köszönöm!
-
Delila_1
veterán
válasz
hentes555 #49331 üzenetére
A Letöltött lap A oszlopában vannak a rendszámok, az Adatok lapon a többi adat.
A Letöltött lap B2 cellájába beírod a képletet, jobbra másolod. majd mindkettőt le, ameddig adataid vannak az A oszlopban. Ha nincs meg a rendszám az Adatok lapon, a képlet HIÁNYZIK szöveget ad, pótolnod kell az Adatok lapon.
-
hentes555
senior tag
Sziasztok!
Nem igazán értek az Excelhez, ezért kérnék segítséget tőletek az alábbi dolog megvalósításában:
Van egy alvázszámokat (kb. 6-700 db) tartalmazó lista, amit 2-3 naponta le kell töltenem és mindig változik a tartalma, hol új elemek jönnek, hol régiek eltűnnek. Amit szeretnék, hogy egy ilyen listát lehúzva az excel beírja az alvázszámok mellé a tulajdonos nevét és címét. Ezeket úgy terveztem, hogy egy másik munkalapot hozok létre, amibe beírnám az alvázszámok mellé a tulajok nevét. Milyen függvénnyel tudom a másik munkalapról beíratni a tulajdonosok nevét a megfelelö alvázszámok mellé?
-
-
-conrad-
addikt
válasz
sztanozs #49328 üzenetére
Bocsi, nem értem. Offsettel is próbáltam léptetni segédcellával ahogy írod de akkor pedig a segédcella léptetése rossz, csak áttettem a problémát. Így csináltam.
(az lenne a lényeg, hogy a hivatkozást másolva bárhová (a lehet fix, hogy minden ötödik cellába másolom le, tehát B5-B10-B15.. de az adatban csak egyet lép) mindig csak egyet lépne lejjebb az "adat" résznél.) -
-conrad-
addikt
Sziasztok,
egy elég egyszerűnek tűnő problémával szembesültem már csomószor csak lusta voltam arra, hogy képlettel oldjam meg de már zavaró. Most próbáltam ezt beképletezni, offset függvény stb. de szerintem túlkombinálom.
Az a feladat, hogy vannak sheet1-en egymás alatt A1-A2-A3-A4… cellákban számok. Csinálok rá sheet2-n egy többsoros táblázatot amiben hivatkozok ’sheet1’!A1-re. Ezt szeretném másolgatni lefelé úgy, hogy a következő többsoros táblázat ’sheet1’!A2-re hivatkozzon akkor is, ha nem 1 hanem 13 sorral lejjebb kerül a cella. Remélem érthetően fogalmaztam. Most ’sheet1’!A13-ra hivatkozik ha 13 sorral lejjebb kerül, lévén többsoros.
Remélem van valami faék egyszerűségű módszer rá, és tudtok benne segíteni -
Relax5
csendes tag
Sziasztok,
Egy olyan excelre lenne szükségem amit telefonról is tudok frissíteni (adatot bevinni, egy file kéne ahol megrendeléseket tudok rögzíteni, és ebből a file-ból tudna egy excel dolgozni, bármilyen megoldás érdekel). Próbáltam a Google-nél a táblázatokat de igazságszerint az sem vált be, továbbá nem a legfelhasználóbarátabb környezetet kaptam (ez lehet az én hozzánemértésem miatt is). Valakinek van bármi ötlete hogy lehetne/mivel lehetne ezt megoldani?
-
Syl
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #49322 üzenetére
Webes Office. Akárhány új dokumentumot nyitok, mindig ilyen nyomi a dátumkezelés.
-
-
Syl
nagyúr
Dátumsorozatot szeretnék létrehozni. Például egymás alatt minden péntek. Ez régen (sok-sok éve) úgy működött, hogy beírtam pár dátumot [kép], kijelöltem és a jobb alsó sarokban látható pöttyöt megfogva "lehúztam" és az Excel létrehozta a kívánt számú dátumot. De most (Office365) ez tök értelmetlen eredményt ad [kép], pedig a cellák formája korrekt dátumra van állítva [kép].
Makró nélkül, lehetőleg a webes felületen hogy tudnám ezt legegyszerűbben megoldani? -
Delila_1
veterán
válasz
istvankeresz #49314 üzenetére
A C2 cella képlete legyen
=HA(SZÁM(A2);B1-A2;B1)
-
lappy
őstag
válasz
istvankeresz #49314 üzenetére
ha üres az A akkor ne csináljon semmit különben a képleted
-
istvankeresz
aktív tag
Üdv!
B oszlopban szeretném csökkenteni a számokat úgy, hogy annyival csökkenjen, amennyit A oszlop azonos számú cellájába írok, Múködik is, viszont, ha lejebb húzom a B oszlopon a kijelölőnégyzetet, hogy érvényes legyen az alatta lévő cellákra is, akkor az utolsó kivont összeget jelzi ki az összes olyan B oszlop cellája, amelyik elé nem írtam számot, amivel csökkenteni fogom. Lehet olyat, hogy csak akkor írjon ki a B oszlop értéket, ha elötte az A oszlopban érték a megfelelő cellában?
Tehát amíg A5, A6, A7...A20-ba nem írok értéket, addik B5,B6,B7...B20 üres cellának nézzen ki.
Köszi!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
kartalhu #49312 üzenetére
Szia!
"Minden korábbi dátum ugyan abban a formában átállítódott a mai napra."
Ezen sajnos nincs mit csodálkoznod, ez a függvény, ugyanúgy mint a MA() függvény mindig az éppen AKTUÁLIS NAPOT és a MOST az IDŐT is adja vissza eredményül. Azért látod csak a dátumot, mert úgy van beállítva a cellaformátum.
Ez mindig így működött ez a funkciója, nem tudom, hogyan lehetett másként nálatok eddig.
Ha nem szeretnéd, hogy változzon a dátum, akkor a gyorsbillentyűkkel kell/lehet bevinni vagy átváltani a képletet értékké (másolás - irányított beillesztés értéket).
Üdv. -
kartalhu
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #49309 üzenetére
Minden korábbi dátum ugyan abban a formában átállítódott a mai napra.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
z123456789 #49306 üzenetére
Szia!
Az előző válaszomban írtam, hogy lehet makró is:
Ez a makró az A3 -ban levő értéket az A10 cellától azA:B
oszlopba bontja ki:Sub valaszto2()
a = Range("a3").Text
b = Split(a, vbLf)
For Each c In b
d = Split(c, ":")
For Each e In d
Range("A10").Offset(x, y).Value = e
y = 1
Next
x = x + 1
y = 0
Next
End Sub
A makrót egy modulba kell bemásolni (az összefoglalóban megtalálod hogyan). Ha a makrót meg szeretnéd tartani, akkor makróbarát formában (xlsm kiterjesztés) kell menteni.
Az A3 helyére írd annak a cellának a címét, amelyiket ki szeretnél bontani, az A10 helyére pedig azt, ahol az eredményt szeretnéd látni.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
z123456789 #49306 üzenetére
Szia!
Néhány lépéssel megoldható szerintem. Mutatom a példádon képekkel is.
1. lépés:
B3 cella képlete: =HELYETTE(A3;Karakter(10);"!")
Ez azért kell, hogy jól látható legyen az elválasztás az adatok között.
2. lépés:
B3 cella kijelölése - másolás - irányított beillesztés értéket ugyanoda.
Ekkor a képlet helyett az új szöveg lesz a cellában.
3. lépés:
A B3 cella kijelölve -
Adatok - szövegből oszlopok - tagolt -
következő párbeszédpanelen: határoló jelek egyéb - felkiáltójel
következő párbeszédpanelen: rendeltetési hely C3
Befejezés.
Ekkor a C3 cellától látod az adatokat szétbontva, a megnevezés és az érték kettősponttal elválasztva, az első képen már ott van eredmény.
4. lépés
A C3 cellától végig kijelölöd az adatokat - másolás
A10 cella kijelölés - irányított beillesztés - transzponálás! (vigyázz, ezt csak akkor látod, ha rákattintasz az irányított beillesztésre)
5. lépés
A10-A21 cella kijelölése, majd
Adatok - szövegből oszlopok - tagolt
A második panelen a határolójel: egyéb kettőspont
Következő panelen rendeltetési hely B10
Befejezés
Láthatod az eredményt.
Természetesen akkor is működik a dolog, ha nem csak az A3 cellában van adat, hanem tovább lefelé is. Akkor a B3 cellába írt képletet húzhatod lefelé, majd a B oszlop adatot tartalmazó celláival megcsinálhatod 2 és 3. lépést. Ezután viszont soronként kell a transzponálást megcsinálnod - minden sort az előző adatok alá transzponálva. Az így kapott oszlopra szintén alkalmazod az Adatok - szövegből oszlopok műveletet.
FONTOS: Több adatnál lehetőséged van arra, hogy az "oldalrovatok" kimaradjanak az új helyről, igy egymás mellé kerülhetnek az adatok. Ebben az esetben a harmadik panelen az első oszlopnál be kell jelölnöd, hogy az oszlop kihagyása (átlépés).
Sajnos a szövegből oszlopok csak ugyanarra a munkalapra működik, de gondolom az eredmény átmásolása egy másik munkalapra már nem okoz gondot.
Természetesen mindez akár makróval is megoldható és akkor nincs kézi munka.
Remélem ez alapján sikerül megoldanod.
Üdv. -
-
kartalhu
tag
Sziasztok!
=HA(B11<>"";MOST();"")
=HA(B15<>"";MOST();"")
Hónapokig működtek ezek függvények a Microsoft fiókban lévő exel táblázatban, de ma minden lapon az összes fügvénynél átállítódott a dátum.
A korábbi biztonsági mentéseken is ugyan ez a helyzet. Mi lehet az oka? -
z123456789
addikt
válasz
Fferi50 #49300 üzenetére
Sziasztok!
Na, úgy nézem ez már talán használható lesz valamire.
Illetve jelenleg már merültek fel bennem olyan kérdések, amikre rákerestem magamtól, és lehet, hogy nem a makró az amit én keresek. Lényegében most van egy szerkeszthető fájl, ami tartalmazza a kívánt adatokat, és ezt kell a korábban linkelt táblázatba illeszteni, hogy egy olyan formázott kinézete legyen. Ez csak valami sima hivatkozás szerkesztés, nem? Viszont azzal nem boldogulok, hogy miként tud az alap fájlban levő egy cellából hivatkozni soronként egy másik munkalapon levő külön cellákba. (Remélem érthetően írtam le.)
-
fjns
lelkes újonc
válasz
Dilikutya #49281 üzenetére
Bocsi, csak később vettem észre, hogy korábban kaptál már választ a kérdésedre, ráadásul Feri képlete jóval rövidebb (és valószínűleg gyorsabb is) az enyémnél.
Most leírok még egy megoldást, akár ezt is választhatod. Ha van lehetőség segédoszlop felhasználására, például a szomszédos T oszlopra, akkor akár az egész T oszlop összes cellájának, de legalább a T42:T51 tartományban a képlet legyen =SOR(). Ebben az
esetben az =ÁTLAGHATÖBB(S42:S51;S42:S51;">0";T42:T51;"<>46") képlet is jó lesz számodra. -
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
istvankeresz #49301 üzenetére
Szia!
"Megpróbálom azt, hogy a segédoszlop celláiba a januári dátumokhoz 1-t, februári dátumokhoz 2-t párosítok és így tovább"
A HÓNAP függvény pontosan ezt adja meg neked.
Üdv. -
istvankeresz
aktív tag
válasz
Delila_1 #49299 üzenetére
Jó ötlet, megpróbálom mennyire használható a szűrővel, de még gondolkodom a segédoszlopos megoldáson. Megpróbálom azt, hogy a segédoszlop celláiba a januári dátumokhoz 1-t, februári dátumokhoz 2-t párosítok és így tovább, így FKERES-el vagy XKERES-el talán áttudom rántani a nekem szükséges dátum adatokat szövegként a másik lapfülre.
Köszi az ötleteket!
Új hozzászólás Aktív témák
- Bluetooth hangszórók
- Autós topik
- Hearthstone: Heroes of Warcraft - free online CCG
- Vezetékes FEJhallgatók
- Linux kezdőknek
- Lexus, Toyota topik
- Gumi és felni topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Disney+
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- iKing.Hu - Apple iPhone 12 Pro Max Prémium Graphite stílus, óriási kijelző és profi kamera 100%
- Xiaomi Redmi 14C 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- HP 15S FHD LED Matt i5-1135G7 4.2Ghz 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Graphics Win11 Garancia
- Huawei Nova 9 SE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új állapotú, csúcstechnológiás Roborock Saros Z70 robotporszívó (katt a szóviccért!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest