- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Gurulunk, WAZE?!
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- Eztis_Aztis: Hogyan tovább....
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- HThomas: Az ideális home office monitor nyomában
Új hozzászólás Aktív témák
-
bbazsy
őstag
válasz
murphy2024 #2597 üzenetére
mire akarod magad felkészíttetni pontosan ?
[ a 'vizsgaidőszak' előtt miatt kérdezem csak ] -
Mawyx
őstag
Befagyott a se..mire kiástam a kocsit a hó alól
Lehetett kicsit keresztbe autózni, csak kilinccsel előre
-
murphy2024
újonc
Sziasztok, nekem szükségem lenne valakire aki tudna segíteni felkészülni bevmatból. Ha mást nem csak pár órában még a vizsgaidőszak előtt gyorsan. Igazából jó matekos volnék, de nehezen lendülök bele ebbe a témába, szal ha valaki tudna segíteni vagy tudna valakit aki tudna segíteni akkor legyen szíves küldjön nekem egy privit vagy egy mail-t. Kösz.
-
nickwearby
tag
-
proof88
addikt
válasz
peterszky #2586 üzenetére
Én nem ismerem, mit tanít amúgy? Meg mondhatnál némi infót a "módszereiről", ha már tudsz.
Crystalheart: ez egy tévhit, hogy a kerékpárosok jobban károsítják a tüdejüket. Olvastam, hogy a kerékpárosoknál is veszélyeztetettebbek az autóban ülők és a babakocsiban ülök. Általában minél magasabban vagy, annál kevésbé szennyezett a levegő. A babakocsiban ülők alacsonyan vannak, ott a legnagyobb a szennyeződés. Az autóban ülők meg azért, mert mérést végeztek, és az a durva, hogy az autóban egyre inkább gyűlik a szennyező por, tehát elindulsz és ahogy telik az idő, egyre szarabb levegőt szívsz be, nem feltétlenül kell büdösnek lennie. A nagyon kis szennyező porokat sem fogják meg az autó légszűrői. Szóval érdemes néha átszellőztetni az autót, mert felgyülemlik benne a sz@r.
Abban igazad van, hogy a kerékpárosok nagyobb intenzitással vesznek levegőt, de az legalább valamennyivel tisztább, mint amit a gyalogosok, autósok szívnak. Tegnap vettem egyébként egy Respro City maszkot, ez kivéd néhány szennyeződéstől, de sajnos a PM10-et ez sem szűri tudomásom szerint. A PM10 (szálló por) koncentrációja alapján rendelik el a szmogriadókat egyébként, amit nem fognak, mert nem merik megtenni, de másik téma.
Munkavédelmi boltban lehet kapni maszkot és olyan szűrőt, ami olcsóbb, mint a Respro, és véd a PM10 ellen is. Azért nem ilyet vettem, mert ezeket nem igazán lehet nedves időben használni, valamint a Respro most pont jól jön, mert hideg ellen is jól védi az ember pofáját.Jövőre majd kipróbálok egy 3M maszkot filterrel egy munkavédelmiből is. Persze azoknak elég elrettentő kinézetük van, de sajnálom.
Hétfő délután/este elég nagy szelek voltak és láss csodát: másnap Bp légszennyezettségi térképe sárgás-pirosról kék-zöldre változott! Nagyon szép látvány volt.
Az már más kérdés, hogy a hétfői nagy szél hullámvasutat csinált nekem a Petőfi-hídon, alig tudtam egyenesben tartani a gépet.Amúgy azt mondják, a városban biciklizés reggeli kávé helyett is jó, mert adrenalint növel. Van benne valami, csak az a probléma, hogy miután > 30-cal legurulok Budán a hídról, beérek az egyetemre, elkezdődik az előadás, és már alszom is. :S Pedig előtte pár perce még száguldoztam.
Érdekes érzés, hogy tényleg csak pár perc választ el ez előadás altató melegétől, sokkal másabb, mint az a pár perc, mint mikor leszállok a villamosról és még 5 órát kell gyalogolnom a Délibe.
Tudom, bolond vagyok.
Amúgy úgy látszik, hogy folyton ellenérveket akarok állítani az említettekkel szemben, de való igaz, hogy van némi tévhit az emberekben a biciklizéssel kapcsolatban. Csak a tapasztalataimat írom le, meg amiknek utánajártam. Amúgy itt Bp-n tényleg életveszélyes biciklizni, de a közlekedés az önmagában is egy veszélyes üzem, ahogy azt szokták mondani.
-
peterszky
őstag
Tőke mestert felnyomta valaki a HÖK-nél
Kíváncsi vagyok ki lehetett az.
-
Crystalheart
őstag
válasz
proof88 #2579 üzenetére
Na és az a rengeteg por, meg tüdőkárosító anyag, amit bicajozás közben az ember hatványozottan szűr a tüdejébe?
Én itt falun erdő mellett lakom, sétálni is durva Pesten.
Ráadásul a villamoson optimális esetben lehet olvasni.
Egyszóval, bár már összetörtem minden bicajomat, ha mégis lenne, akkor max. vidéken nyomnám. Igazából az a kár, hogy a belvárost nem alakítják át turistaövezetté, lovaskocsikkal, mert akkor lehetne pacival menni
(Vicc
- bár a turizmus felől meggondolandó volna
)
-
bbazsy
őstag
leadva !'!"'!"'!"'!"'!"'
kilkenny és kasteel 11% a jutalom mára
-
proof88
addikt
Nekem ellenkező véleményem van a Nagykörútról.
Aki nem szokott hozzá, annak kívülről őrültség lehet, de valójában nagyon jól lehet rajta tekerni. Elmondom, miért:
1.- ha nincs dugó, tehát az autók tudnak tempósan menni (ez főleg Buda felé igaz, bár sokszor egyik irányba se), akkor tekersz a külső sávban nyugisan, ajtónyitásnyi távolságra, mivel rengeteg biciklis baleset úgy lesz, hogy kinyitják előtted az ajtót, mert előtte nem néznek ki. Gondolom ismeritek a Bajcsy-n lévő kerékpársávokat, ami úgy van csinálva, hogy mindkét oldalon 1-1 kerékpársáv a megfelelő irányba, aztán parkoló sáv az autóknak, aztán a rendes forgalmi sávok legbelül. No, ebben az a poén, hogy itt nagyobb eséllyel ér probléma, mert pont az anyósülésen ülő nyithatja rád az ajtót, akinek még jogsija sincs feltétlenül, méginkább nem néz ki. Ráadásul sokszor beparkolnak rá, meg dobozokat pakolnak, elég idegesítő kerülgetni az ilyet.
Na visszatérve, ha nincs dugó, akkor az autókat nem tartod fel, mert kényelmesen meg tudnak előzni, ha beljebb mennek 1 sávot és kész. Nem csak a váratlan ajtónyitások miatt kell egyébként ajtónyitásnyi távot tartani, de azért is, mert ha túlságosan a sáv jobb szélén mész, akkor az autósok hajlamosak kicentizve elhaladni melletted, ami magában hordozza a veszélyt. A KRESZ előírja a szigorú jobbra tartást, de a városi biciklis, már aki nem a járdán közlekedik (ott ne!), az jól tudja ezeket az íratlan szabályokat, vagy azért, mert tapasztalt, vagy azért, mert okult más hibájából.2.- ha dugó van, akkor meg végképp nem tartasz fel senkit, mert nem vagy az útjukban. Ilyenkor vérmérséklettől függően lehet a sorok között haladni, mint a motorosok, ez sem szép dolog, de ha lassan csinálod, vigyázva a körülötted lévő autókra, ésszel, akkor a sofőrök nem húzzák az orrukat, ja és sokszor a dugóban vannak olyan rendes sofőrök, akik látván a visszapillantóban a biciklist, arrébb húzodnak, hogy tovább tudjon haladni.
A Nagykörút szerintem egyáltalán nem veszélyes ebből a szempontból, nekem ott még nem volt bajom. Ennek egyik fő oka a fenti dolgok betartása, másik pedig az, hogy a sofőrök látnak, azaz számítanak rám. Sok biciklis-autós baleset azért van, mert az autós nem számít a biciklisre, ilyenek pl. a gyalog-és kerékpárutak, amik aztán kereszteződésben az úttesten folytatódnak, és ha mondjuk nincs lámpa, max macisajt, akkor ott csúfos dolgok történhetnek, de hozzáteszem, hogy rengeteg idióta biciklis járdáról ugrál lefelé az úttestre, aztán csodálkoznak, hogy elcsapják őket.
Nem tartasz fel senkit. Teljesen más, mint mondjuk a Váci út, ahol nagy tempóban halad mindenki, de azt nem is kell használni, párhuzamosan van vele bringaút, jobb-rosszabb minőségben.Úttesten egyébként azért is célszerű menni, mert sok autó jár rajta
, sokkal kisebb az esélye, hogy defektet kapsz mindenféle szemét miatt.
Ja és azért is érdemes ajtónyitásnyi távot hagyni, mert általában a külső sávok külső széle tele van kátyúval meg minden.
Egyébként én nem igazán szeretek a nagykörútról biciklivel az eltére járni, de nem a nagykörút miatt, hanem a Petőfi-híd miatt. Pestről Budára iszonyatosan nehéz az az emelkedő, a szél is nagy, szóval necces. Általában ha Újpestről jövök, akkor Budára átmegyek és ott megyek eltére, aztán Pest felé a híd sokkal könnyebb.
Nekem BKV-val optimális esetben 20 perc itthonról a Déli épület, de ha várni kell villamost, mert előttem megy el és a sok lassú embert kerülgetnem is kell, akkor lehet ez 25 perc is. Biciklivel, rákanyarodva az Üllői útra, majd onnan a Nagykörútra, a Déli épület optimális esetben 10, rosszabb esetben 13-14 perc. Szóval ha késésben lennék mondjuk ZH-ról, érdemesebb biciklivel mennem.
Még akkor is előbb jutok be ZH-ra, ha lakatolni kell a biciklit.
A másik hely, ahová rendszeresen biciklivel járok, Újpesten a Dunakeszi Auchan mellett van, barátnőm. No, ez BKV-val úgy néz ki, hogy elsétálok a metróig (Klinikákig, ~ 8perc), Klinikáktól 3-as metróval Újpest-Városkapuig vagy központig (~25perc), aztán felszállok a 104-es buszra (~20perc), és sétálok ~10 percet. Ez összeadva 63 perc. Nem számoltam bele, hogy a 104-es buszt, ha lekésed, várhatsz rá fél órát...
Biciklivel ide a legjobb időm 65 perc, általában 5-10 perccel vagyok lassabb, tehát negyed órával járok rosszabbul, mint BKV-val, ha elkapom a 104-est, egyébként legalább negyed órával verem a BKV-t, ha pont elment a 104-es.Az átlag sebességem az óra szerint 22 körül van.
A legnagyobb sebességem sík úttesten történt, 45 km/h, szélcsend volt. A poén az, hogy egy lejtős helyen sem sikerült ezt még megdöntenem, mert vagy rövidek a lejtők, vagy ellenszél van. Igaz, a rekord óta már kapott pár plusz kilót a canga, ehh. -
-
bbazsy
őstag
válasz
Crystalheart #2574 üzenetére
aki a nagykörúton megy, az meg is érdemli (igazából ott is lehet, csak nem a csúcsban).
én pl délbudáról kényelmesen életveszély nélkül fel tudok menni akár biciklivel is, még talán BKVnál gyorsabban..
villamossal tartani a tempót pedig elég 30km/h -s átlag, mivel Te nem állsz meg megállókban, Ő igen (piros lámpa bezavarhat azért)
-
Crystalheart
őstag
válasz
proof88 #2558 üzenetére
Én bicajjal azért nem járnék, mert még gyalog is néha majdnem elütnek az autósok, mi lenne, ha még bringán is ülnék?
Vagy a mási, mikor én ülök a 4-6-oson, megy a bringás, és kb hatszor érjük utol, pedig eszméletlenül teker - de hát a lámpáknál neki is meg kell állnia.
Bp.-en nincs igazán kifejlesztve még a biciklis közlekedés.
-
Mawyx
őstag
De ha nagyot köszönök és nem te vagy, akkor meg néz az a valaki, hogy mi bajom, mit köszöngetek
De igazad van, mert a köszönés nálam egy enyhe fejbiccentés (erős figyeléssel akár észrevehető) és/vagy egy néma tátogás
A káposztasali páratlan ott, rohadt drága, de finom+a husinak is érdekes, finom íze van.
-
bbazsy
őstag
Te.
Köszönj nagyot. Úgy köszönj, h lássam..
Én mindig nézek bambán egy lányt, h Te vagy, de sose tudom...
Vaaaaaagy tényleg növessz szakállatTortillat ettem, ma meg meki
kikészít a TDK írás, időm sincs enni... ma is délután 4kor kezdtük fent Csillebércen KFKIban, este 11.10kor fejeztük be az ELTEn. izgi volt
-
skoda12
aktív tag
Köszönöm a válaszokat. Azt hiszem akkor megpróbálkozok a szóbelivel, mert ezek szerint jó sok időt ad gondolkodni.
-
amargo
addikt
válasz
Crystalheart #2562 üzenetére
Ha jól dolgoztad ki, akkor alig kell pár dolgot elmondani. Legalább is nálam így volt.
-
amargo
addikt
válasz
skoda12 #2559 üzenetére
Névsor szerint kell bemenni. 6db ember fér be az irodájába. 1-4 órát is bent lehetsz.
Kapsz 2 tételt, a lényeg, hogy senki másnak a 6ember közül nincs ugyan az a tétel kiosztva. Ezt kell kidolgoznod, majd kimész és mond rá egy jegyet. Ha nem megy, akkor a5-ről mindig von le jegyeket. -
-
skoda12
aktív tag
Sziasztok!
Volt már valaki Szalaynál szóbelizni linalgból? Írásbeli csak januárban lesz, viszont szóbelizni már lehetne decemberben is, az meg jó lenne, ha egy vizsgával kevesebb maradna ünnepek utánra. Hogy zajlik nála egy szóbeli? Kiállok a táblához és csak tételeket kell bizonyítgatni meg definíciókat kimondani vagy írásbelihez hasonló feladatok szóbeli magyarázattal (igaz-hamis, rövidebb számolási, 3-4 def kimondás, 1 tétel bizonyítás). És mennyi ideig tart egy szóbeli?
-
proof88
addikt
Attól függ, melyik bűzre gondolsz.
Ha a kipufogó gázok bűzére, akkor ez van, érdemes légszűrő maszkot viselni, ilyen a város ... megjegyzem a múltkori szmogriadós cucc sem fog érni sokat, szerintem szépen eltussolják majd, mert nincs felkészítve budapest egy szmogriadóra, etc. Szerintem meg 1 hét alatt fel lehetne készíteni azt csá. Meg ha tényleg nem megy, akkor is legalább pár korlátozást be lehetne vezetni. Miért, ha kevés pénzed van, nem veszel semmit? Dehogynem, de csak olyat, amire tényleg nagyon szükség van, pl ennivaló. Na most, szmogriadókor a dízeles kocsik nem járhatnának a városban, néhány hely le lenne zárva, etc. Nem, nincs felkészülve Bp, no akkor megdögölhet mindenki tüdőrákban. Azért néhány korlátozást már most el lehetne kezdeni, a levegőszennyezettség - mérések siralmas adatokat mutatnak...Amúgy ha az izzadság okozta bűzre, akkor necces, mert embertől is függ, hogy mennyire izzad, meg a tekerési stílustól is, és persze a ruhától is. Réteges öltözködés kell és megfelelő ruházat. Ha izzadsz, akkor olyan ruha, ami beszívja a nedvességet, tehát elvezeti a bőrödről, de utána tovább is tudja adni a következő rétegnek, ami meg szélfogó, ugyanakkor el tudja párologtatni az izzadságot. Ezért nem jó a pamut pl, mert az ugyan beszívja a nedvességet, de jól magában is tartja, s ha szél éri, akkor az baromi hideg érzetet tud adni. Tudom, drágák az ilyen spec ruhák, de egyszer veszed és bármikor használhatod.
Ja és fontos, hogy csak annyira kell felöltözni, amennyire egyhelyben állva még fázol - tekerés közben már nem fogsz!
Na most már tényleg befejeztem ...
-
proof88
addikt
válasz
raczger #2531 üzenetére
A 80 km tényleg necces, bár függ attól is, hogy milyen útvonalon jösz.
Városban tekeréshez nem jó a MTB-s terep gumi, valami simább felületű kell és nagy nyomás bele.
Ha tényleg fél millás géped van, akkor 2 dolgot tehetsz, hogy ne lopják el:
- egyrészt az északi épület tárolójába rakod le, amit mondjuk én nem szeretek, mert idegesít, hogy körülményes bejutnom, ezért sokszor a délinél lakatolok a fém kapuhoz, mint sokan. Ahogy én tudom, a tárolóból már vittek el 2 bringát, külön-külön persze. A körülményeket nem tudom, lehet nem is volt rendesen kikötve, a tárolóban sokan otthagynak néhány dolgot, biztos bíznak a többi emberben, bár besurranó emberke is lehetett (-> ismeri a helyet -> ide jár az egyetemre ???).
- a másik ami fontos, hogy normális védelmed legyen. Alap, hogy a spirál-, sodrony-, gerinc- zárakat/lakatokat kerülöd, mert nem érnek semmit (erővágó rulz).
U-lakatot érdemes venni, még a noname U-lakat kinyitásához is melós munka kell, míg a drágább sodrányzárakat is max fél perc alatt el lehet vágni. Én azonban a márkás lakatokat ajánlom, ajánlott márka az ABUS és a Kryptonite, bár a Citadellt is ajánlják de az olcsóbb kategória, nem tudom, hogy mennyire jó. Az U-lakatokon kívül még jó védelmet adnak a láncok, de ezeknél olyat kell venni, hogy legalább 10mm-es edzett acélból legyenek a láncszemek, egyébként könnyebb elvágni. Általában nem a zárat piszkálják meg, hanem vágnak. Vagy erővágóval vagy valami hasonlóval. Zárat ritkábban törnek föl.
Nekem egy ABUS GranitX Plus U-lakatom van és egy BBB edzett acél láncom, de nekem kell is kettő, mert mind2 kerekem gyorszáras. Persze kikaphatnám az elsőt összelakatolni a hátsóval, de így legalább több a védelem. A lánc hátránya még, hogy általában súlyosabb, mint az U-lakat. A drágább U-lakatoknál egyébként sok mindenre odafigyelnek, fúrásbiztos zár, szétfeszítés elleni védelem, stb., ezeknél mindig van valamilyen biztonsági szint, pl ABUS 1-15-ig osztályozza a kerékpáros védelmi cuccait. 16-tól már a motorra szánt védelmi cuccai vannak.
Van egy kakukktojás, úgy hívják, hogy ABUS Bordo, érdekes és erős, praktikus védelmi eszköz, ha rákeresel, megtudod, hogy miért.
Egyébként, ha nekem ilyen félmillás gépem lenne, tuti vennék hozzá legalább egy Kryptonite Fahgettaboudit-et is, ami lánc és u-lakat kombó, 11 mm-es edzet acél láncszemek és über-ulakattal együtt. Az ára is megvan, 35 rongy. Viszont a neve is azt sugallja, hogy amit lekötsz vele, azt a kedves tolvaj "elfelejtheti".
Fontos, hogy jól nézd meg, hova lakatolsz. Pl utcán jó, ha találsz gázcsövet, mert ha tuti a lakatod/láncod, akkor a csővel kéne próbálkozni, de az meg belobbanna és nagy felfordulást okozna.Viszont érdemes vigyázni, néha gázcsőnek látszó cső valójában internet kábeleket meg stb.-t tartalmaz. Ha lakatolsz valahova, nyugodtan rúgj bele, győződj meg róla, hogy nem vihetik el a cangáddal együtt, stb., megteszik, főleg ilyen drága géppel. Sok embernek emeletről lopták el, nem érdekes, hogy a 4.-re kellett felmászni érte, megoldották...
Továbbá, szemétség, de hasznos, hogy ha van közelben egy bicikli és mellé tudnál lakatolni, akkor érdemes főleg, ha azon sodrony vagy hasonló erősséű zár van, akkor inkább azt viszik el.Tudom szemétség, de milliószor el lett mondva, hogy nem ér semmit, ennek ellenére viszik, mint a cukrot. Nem hiszik el, nem tudnak róla, hogy erővágóval másodpercek kérdése a dolog.
Továbbá, előszeretettel visznek el bicikliket bekamerázott és forgalmas helyekről. Ne légy naiv, ha valaki feltűnően is lopja a biciklid, senki nem szól rá, max néhányan megnézik. A biztonsági őröket meg nem érdekli, hiába látják kamerán keresztül is, nem a munkakörükbe tartozik, kényelmesen végignézik.
Megjegyezném azt is, hogy sok tolvaj nem igazán ért a kerékpár értékéhez, sokszor százezres gépeket tízezrekért próbálnak elpasszolni a piacon (ezek tuti lopottak, lásd verseny utcai piac). Ezért főleg a csilli-villi bicikliket próbálják elvinni. Ha ütött-kopott, leharcolt, telematricázott, hányinger-festésű biciklid van, jó eséllyel nem kell senkinek, bár gondolom azért szép is lehet a tiéd, azon kívül hogy százezres teleszkóp meg hidraulikus fékrendszer lehet rajta.Sokan ezért is csúfítják el a cangájukat, hogy ne legyen vonzó, persze ettől még lehet stabil, strapabíró és gyors gép. Ezeknek az embereknek általában van másik cangájuk is, amit csak olyankor használnak, ha tuti nem hagyják ott sehol.
Tehát a lényeg: tároló és megbízható lakatok, láncok. Ja és fontos, hogy sok tolvaj, ha nem tudja elvinni gépet, viszi a hátsó kereket, váltót, stb. Ezért fontos, hogy a hátsó kerék élvezzen prioritást az elsővel szemben, és mindig a vázzal együtt lakatold, azt meg úgyse vágják el. Az első kereket is vázzal együtt lakatold!
Egyébként természetesen lopnak nyerget is, ha gyorszáras, lekapod azt viszed magaddal.Bocsi a szófosásért, meg amúgyis ha egy fél millás géped van, akkor gondolom érthetsz hozzá.
szerk.: ja meg még azért sem érdemes noname és olcsó zárakat venni, mert több emberrel is volt már olyan, hogy egyszer csak elcsesződött a zár.
Aztán a saját gépét nem tudta elvinni. Ilyenkor jöhet a teszt, mit bír a lakat.
Ja és még egy über-fontos dolog: tolvaj trükk, hogy ha kinéznek egy cangát de nem tudják elvinni, mert épp nincs rá idő vagy nem megfelelő a helyzet, akkor még jobban bevédik: ráraknak még1 u-lakatot mondjuk, így azt érik el, hogy te sem tudod elvinni, aztán ha elmész, majd akkor nekilátnak dolgozni ... az ilyennel vigyázni kell. Meg van olyan trükk is, hogy valami ragasztót vagy mittomén mit belenyomnak a zárba, és akor sem tudod elvinni, aztán majd ők később elviszik. Szóval ha valahol valaki odalakatol egy cangát a tiéd mellé és rálakatolja a tiédre, ne légy naiv, hogy véletlenül csinálta! Nem tudom, más hogy van vele, de én tutira mindig megnézem, hogy jól lakatoltam-e! Szóval ilyet szerintem nem lehet eltéveszteni. Főleg amikor a tárolóba lakatolok, mindig extrán figyelek, ciki lenne valakiét odalakatolni aztán vörösödhet miatta a fejem.
-
Mawyx
őstag
válasz
raczger #2531 üzenetére
Ha ekkora összegért vettél/raktál össze "csak" egy bringát, akkor nekem úgy tűnik a pénz nem gond, egy autó is bőven beleférne,de ezen ne vesszünk össze kinek mi mennyit ér, kinek mi a fontosabb...
A bicajjal meg az a gond még, hogy azt a bűzt ki viselné el? Akarva akaratlanul is leizzad bicajon az ember sztem, gyalog is nehéz szabályozni, állandóan öltözök,vetkőzök, amíg átérek a suliba, hogy ne rohadjak meg teljesen,pedig még nem is vagyok izzadós, fürödni is szoktam
és parfümöt is használok.
-
Mawyx
őstag
Milyen állat vagyok, írt barátnőm, megbeszéltük nagyon fontos dolgainkat ki mit csinált hétvégén... erre csatoltam neki egy képet, amin az ő ajándéka is rajta volt, amit neki szántam karácsonyra
Ide mégse rakom fel, nehogy még vki meglássa
Hülye barom állat vagyok, ezért nem szoktam rögtön válaszolni levelekre, most meg reggel automatikus teljes színigazat mondtam, küldtem, csatoltam. Ha jobban átgondolom, nem kapkodok, akkor nyilván az övét leszedem a képről
Mindegy, nem találok ki újat, most már ezt kapja. -
amargo
addikt
Ez tény fel is nézek a srácra, 1x bejött vizsgára, 3as lett Fekete végignézte az indexét és felajánlotta, hogy írja meg megint mert nem akarja Ő lerontani az átlagát és megkérdezte miért lett most csak ennyi. - Családi dolgok - mondta.
Kint elmesélte nekünk, nem rég lett apa és a fia az ölében feküdt az este, majd elaludt Ő meg nem mert megmozdulni és szintén elaludtElképzelni sem tudom mi kell a 7.33-as indexhez?
-
bbazsy
őstag
válasz
Crystalheart #2550 üzenetére
értem, így más..
lenne még pár kérdésem, de inkább maradok csöndben
-
Crystalheart
őstag
Hát nem is dolgoznék suli mellett, ki mondta?
Csak suliig. Egyébként eddig is dolgoztam, ha úgy tetszik, de szinte hiába, mert a papírról már sosem akaródzik akármit is bevinni a gépbe. (Úgy neveltek, hogy a szórakozás időpocsékolás, úgyhogy nekem ez nem nagy szívfájdalom
) De egyáltalán, azt ne mondd, hogy saját környezetben (és jobb teljesítményű vason) nem dolgozol te is sokkal effektívebben, mint egy random neked jutó gépen a suliban.
Amúgy a pénz érdekes dolog. Ugye kaptuk most ezt a ~60 ezer alaptámogatást, meg a havi ~24 ezer szoctámot, de hát ez mind elmegy az itthoni dolgokra, ezekben az években nagyon rájár a rúd a mezőgazdaságra, mindenki pengeélen táncol. Biztos vagyok benne, hogy a diákhiteles pénz is így járna... A gazdasági válság pedig végleg betesz, úgyhogy nincs más út, mégegy teljes, mezőgazdaságtól független kereset kell most ide; ha kivárjuk azt a >=5 évet, míg MSc-m lesz, addig éhendöglünk.
-
amargo
addikt
Szia
Diákhitel:
Nem értem, hogy miért kellene kihagyni egy félévet, hogy találjon munkát. Továbbá, hogy diákhitelt vesz fel szerintem nem fog megoldódni a problémája. Az csak egy adóság, amit görget maga előtt, majd ha lesz munkája egyből kezdheti törleszteni.Munka mellett tényleg nem lehet olyan sikeresnek lenni a tanulásban, de azért túl lehet élni így is, viszont vannak kifejezetten kiváló hallgatók is (én ismerek ilyet
-
bbazsy
őstag
tapasztalatot írtam, lehet másnál ez más.
diákhitelt ha megnézed arra hoztam fel, h inkább kihagyná a sulit emiatt. sztem ez nagyobb ökörség, mert fél évre viszont normális munkát úgyse talál (igen, vannak ellenpéldák, szintén magánvélemény), viszont ha csak pénz kell, akkor arra a diákhitel a legjobb.
én is dolgozok (már ha ez az) jelenleg, és suli mellett normális átlaggal nem megy. nem is az a baj, h sok, hanem h összeegyeztethetetlen, h innen oda, onnan ide rohangálsz (estin ugye ez megoldva). és egyszerűen időm meg semmire sincs ha normálisan csinálom.
-
amargo
addikt
Bocsánat, hogy mindig estisként ide pofátlankodom az ellen példáimmal.
Több ponton nem értek egyet. Diák hitel minek? A legtöbb ismerősöm bánja aki felvette, mert iszonyat magas kamatai vannak. Továbbá értelmetlen is, én is azzal értek egyet, hogy ha tudom megveszem, ha nem, várok még vele - persze nem mindenre lehet a végtelenségekig várni.
Suli mellett dolgozni lehetetlen?
Erre jó pár évfolyam társammal rátudnánk cáfolni (igaz 150ből már csak páran maradtunk..).
Persze azt is jól tudom, hogy nappalin többet várnak el. De azok amiket leírtál, nagyban jellemzik a mai fiatalokat - én sem vagyok öreg- első a tanulás - már akiknél - és minden más háttérbe szorul, amivel nincs is talán baj, csak nem igaz. Tekintve olyan szakmát választottatok - márha - hogy bizony még rengeteg ideig tanulni fogjátok - új dolgokat - és valószínűleg munka mellett.
Ne értsetek félre, de több ismerősöm is 24-28 évesen is még ott tart, hogy tanul - jó eredményekkel! - viszont, nem túl jó anyagi helyzetű szülők segítenek a végtelenségig Nekik, mivel jót akarnak.
Engem meg arra neveltek, hogy a saját lábamon álljak, igaz csak remélem, hogy jó úton vagyok felé.
Továbbá nem azt írom, hogy mekibe kell menni dolgozni, hanem néha a nehezebb is lehet könnyebb, ha egy nagy multihoz beállsz dolgozni nem csak a túlórákat meg a fizetséged kapod meg, olykor jóval több tudást, mint az egyetemeken továbbá egy ütős szakmai önéletrajzot is. Míg ha egy egyetemről kijössz, az első 2-3évben leginkább csak mazsola - persze van kivétel - az ember, hiába kitűnő átlaggal kerül ki..
Leginkább úgy tudnám jellemezni, egy friss diplomást, bármikor találsz, de egy bevethető embert nem.Kicsit hosszú lett, remélem a mondani valója több mint..
-
bbazsy
őstag
válasz
raczger #2531 üzenetére
van kamerás beléptetős portás bácsis őrző.. persze onnan sem lehetetlen lopni, de kicsit neccesebb. suli előtt/mögött/alatt semmiképp, ott történtek már komolyabb balhék.
meg BMEn volt nagy lopás, ott megkérdezték a portást nem látott-e gyanusat:
"hát, a kulacs helyén hidegvágó volt, de nem gondoltam h abból baj lehet"persze az én kicsikémet is karomnyi zárral hagyom ott ha néha muszájból megyek vele.
-
bbazsy
őstag
válasz
Crystalheart #2528 üzenetére
akkor is fura.
hát pedig pont ilyenre találták ki a diákhitelt, amit leírsz.
30/hó azért valamire jó...és kapsz Tőlem egy bonbont ha napi 5 óra utazás közben dolgozni fogsz nem pedig filmezni
egyszerűen programozni ott nem lehet (ez tapasztalat).
és suli mellett dolgozni érdemlegesen szintén lehetetlen (igen, ez is tapasztalat - most adom le a melót amit kb már csak kiszenvedtem a suli mellett)...
nyilván meki/akármi jöhet, de olyan, ahol aktívan részt kell venni és nem csak gépmunka, az kizárt. -
Mawyx
őstag
Már megjártam Székesfehérvárt, most meg indulok haza, holnap este jövök.
Majd mutizok képet, a karácsonyi hímzett ajándékzacsikért mentem -
nickwearby
tag
Na, én meg kész vagyok az enyémmel
Már a kóddal - úgy működik, ahogy akarom.
Jöhet a sörNem, most megyek és felhasználóbaráttá teszem
Kösz a segítséget még 1X
-
nickwearby
tag
-
raczger
őstag
válasz
nickwearby #2537 üzenetére
Mi 10 feladatot kaptunk... van benne árvíz, sziget meg lóverseny is. Most fejeztem be őket, de már mindenem kivan velük, és még a dokumentációhoz hozzá sem kezdtem
Igaz, nekem 30.-áig elég leadnom
-
nickwearby
tag
Mi hálistennek lóversenyeseket kaptunk.
A másik két témakör elég gáz.
De a legjobb, hogy a mintaprogramok szinte semmit nem segítenek a megoldásban -
amargo
addikt
válasz
Crystalheart #2535 üzenetére
Ha estis vagy, nem.
-
raczger
őstag
Jaj de szeretem, aki a progalap beadandó feladatait megfogalmazta. Nem tudom merre tanult meg magyarul, de nem itthon, ugyanis nehezen, vagy egyáltalán nem értelmezhetőek a feladatok egyértelműen! Direkt szivatnak? Mindig a hülye diákokat hordják le, hogy nem tudnak rendesen magyarul, közben a feladatírok nem tudnak magyarul, leírják ahogy számukra egyértelmű, de másoknak nem az...
-
nickwearby
tag
raczger pont leírta ,amit én is akartam a robogóval kapcsolatban.
Megszólalni meg el kell kezdeni valamikor,
ha másképp nem megy, végy egy tasak önbizalom-infúziót és csepegtesd magadba.
De komolyan,
ha nem tudsz kiállni, mindig le fognak könyökölni mások,
az meg hosszú távon egészségtelen -
raczger
őstag
Én gondoltam biciklire de az oda-vissza 80 km még nekem is megterhelő lenne hosszab távon, pláne a majdnem fél milkás bringát nem szívesen hagynám a suli előtt.
Robogó soha. Letenni a jogsit rá, meg venni egyet az pénz, meg bejárni, meg idegem nem lenne a városban menni vele... -
Mawyx
őstag
válasz
nickwearby #2525 üzenetére
Nem ismersz engem, nem beszóláshoz kell bátorság, hanem a megszólaláshoz
Petihez se nagyon szóltam még 2 szónál többet, pedig már legalább mellette ülök, nemhogy egy idegen ellenőrhöz, aki kéri a jegyem, arra annyit birok kinyögni, hogy nincs, ha nincs, vagy szó nélkül odaadom neki, ha van...Ha már megszólít és nincs jegyem, akkor annyi. Nyilván ha másokat ellenőriz és megálló jön, akkor le bir szállni az ember.
-
Crystalheart
őstag
Ki nem állhatja a hiteleket. Mondjuk valahol érthető.
Nekem kell gép, kész - mindenki más. Főleg azért kell, hogy kihasználhassam azt a napi 5 óra utazgatást - rengeteg idő! És igazából a beadandót csak példának hoztam föl, volna ezer más dolgom is, persze, legtöbb igen gépigényes. Én elsőéves létemtől függtelenül azért szeretnék programozni nagyobb progikat is, könyvet írni (ez az, amihez nem kell erőmű), 3D-t és videót szerkeszteni, és egyikről sem szeretnék lemondani. Kell minden idő, szabadidőm eddig sem volt soha, de legalább hasznosan akarom eltölteni, amit lehet. Ha nincs laptopom, vonaton csak punnyadok meg vegetálok, ott úgy tanulni nem tudok.
A jegyzetek meg mindenféle kiadott cucc nagy része elektronikusan is van csak, nyomtatni meg egy vagyon volna, ha nekiállnék mindent.
De egyébként, ha jól belegondolok, csak keresem itt az indokokat, amik vannak ugyan, de egyvalami fontosabb az összesnél. Anyagilag elég kilátástalan a helyzetünk (édesanyám egyedül nevel ötünket), nem tudunk még sok-sok évet várni, míg munkába állhatok, és túl sokan tanulunk egyszerre. Be kell spájzolni előbb valami közepes fizetéssel, és csak azután indulhatok neki rendesen. (Legalább addig megcsinálom a felsőfokú angol nyelvvizsgát.) Diákhitel erre kutyafüle volna...
Pheh, és még csak nem is programozó akarok lenni hosszútávon.
-
nickwearby
tag
Nem kell beszólni,
csak annyit, hogy akkor a következőnél szálljon le, mert nem mennél tovább.Ha azt mondja nem,
akkor mondod, de, és leszállsz,
és ha a leszállást megakadályozandó, hozzádér,
akkor az személyi szabadság megsértése , Btk.175. § ,
és megmodod neki ezt, meg, hogy most rendőrt hívsz.Mindezt higgadtan és udvariasan.
Semmi különösebb bátorságot (vagy netán izmot) igénylő nincs benne.
Csak ismerni kell a jogaidat.___________
És még annyit nem árt tudni, hogy a rendőr hivatalos személy,
a bkv ellenőr nem az, hanem közfeladatot ellátó személy,
aki nem hatóság, ezért kényszerintézkedést nem alkalmazhat.A jegy nélkül utazás pedig nem bűncselekmény,
illetve nem is büntetőjogi kategória,
hanem polgári jogi,
szolgáltatás igénybe vétele fizetés nélkül,
és a specialitása, hogy a jogosultságot utólag is lehet igazolni (bkv bérlet utólagos bemutatása),
valamint utólag fizetni érte (emelt összegben, ami a pótdíj). -
peterszky
őstag
Bazsinak
-
Mawyx
őstag
Ti már fűtötök? Nálam 18fok van, konvektor 1esen van, de megfagyok, kabátban ülök a gép előtt és a kezeim jegesek
Pár hónapja vagyok itt, írom a fogyasztásokat havonta az órákról, ki kéne már számolni mi mennyibe van! -
bbazsy
őstag
válasz
Crystalheart #2517 üzenetére
inkább engedi, hogy kihagyj egyetemből?
fura családelső 1.5 évben pedig a gép nem követelmény, ezt megtanultuk. addig ha csak beadandora kell és nem minden másra, akkor ott a lovi, ott az nylab, ott vannak az eldugottabb géptermek, amikben nyugalom van
[3. -on lehet pl szemezgetni]
meviksz: Te is egyedül laksz?
-
Crystalheart
őstag
válasz
nickwearby #2513 üzenetére
Nem vehetek föl diákhitelt, édesanyám nem engedni.
És amit ő nem enged, az nincs. De újrakezdeni akkor is kell, mert amiből van gyakorlat, abból én mind kifogtam a halasztásom miatt a legutolsókat, akik maradtak, azaz átlag a legrosszabbakat. Amiből nem, az az egy, abból meg utólag cserélték a rosszabbnál is rosszabbra. Túl sokból húznának meg... Tudom, első félévben égő, de még addig kezdem újra, míg csak ilyen kevés állami támogatást bénáztam el. Most már legalább tudom, hogyan mennek a dolgok, és megvan egy csomó könyv is, meg azért bejártam (meg be is járok) én.
De pl. vicces, a számgépes alapismeretek (primitív tantárgy eléggé) beadandó (primitív) házidogát egyszerűen nem volt időm megcsinálni, pedig egy hónapot kaptunk rá. Nem tudtam eleget géphez ülni... Ha itthon vagyok, szinte felejtős a dolog, mert akkor én "kéznél vagyok" mindenféle házimunkához, ha nem vagyok itthon, akor max a lovi jöhet szóba, de ott meg minden van, csak nyugalom nem. De nem bánom (annyira), mert diplomával egyedül kevesebbet érek, mint diplomával plusz X év informatikai "éles gyakorlattal". Diploma viszont mindenképp kell, anélkül már szinte nem vagyok ember.
-
peterszky
őstag
válasz
nickwearby #2513 üzenetére
Minimális informálódással a gyakorlatvezető kérdés kipipálható
Mawyx: http://petersky.web.elte.hu/numerikus_modszerek/gyak6/
-
nickwearby
tag
válasz
Crystalheart #2511 üzenetére
"Úgyhogy szerintem kicsit beszüntetem egy kis időre az egyetemet, és valami melóval összeszedek laptoppénzt, mert így még abban sem vagyok biztos, hogy végig tudom csinálni."
Én inkább felvennék egy félévre diákhitelt egy összegben,
abból egy Q* jó laptop kijön.Én csak napi 3-max 4 órát töltök közlekedéssel,
de köv félévben besűrítem az óráimat, hogy az 5 napból csak 3 (őrült esetben csak kettő)
legyen, amikor muszáj bemenni,és az már jó készülés szempontjából.
Egyébként meg nem a laptop a kulcsfontosságú a túléléshez, hanem az önbizalom meg a jó stratégiai érzék. (Meg egy buci nagy adag mázli, hogy ne fogj ki szenyó gyakvezetőt, mint arról feljebb már volt egy kis eszmecsere
)
-
raczger
őstag
válasz
Crystalheart #2511 üzenetére
Hétfőn meg kedden 4-6-oson jöttek az ellenőrök, és a fél villamos majdnem leszállt a következő megállónál
-
Crystalheart
őstag
Nekem bérletem van, de megesett, hogy jött ellenőr, amikor még nem vettem meg az egyesítettet. (Hát pff, miért ne akkor éppen?) Én tényleg csak fogtam és odébbálltam. Annyian minimum vannak a villamoson, hogy ha középtájt állsz, eloldalazhass, és a köv megállóban simán leszállj.
De ha lyukasztani akarsz, szerintem az is ráér, ha gyanús alakot látsz.
Én azért inkább megveszema bérletet, így mászatok metróval is, ha kell valahova.
raczger: nekem is másfél óra csak a járműn utazgatás, a gyaloglást még nem is számoltam bele. Napi 4-5 óra várakozgatástól függően az út! Tiszta időpocsékolás. Na ezért kell nekem laptop. Úgyhogy szerintem kicsit beszüntetem egy kis időre az egyetemet, és valami melóval összeszedek laptoppénzt, mert így még abban sem vagyok biztos, hogy végig tudom csinálni. Minden percem fontos, hát nem csak és kizárólag matekot akarok én tanulni egy rakat évig...
-
raczger
őstag
válasz
nickwearby #2508 üzenetére
Nekem tömegközlekedéssel másfél, két óra eljutni az egyetemre
eddig 12 évig 7-kor keltem, most meg kelhetek 5-kor
Kocsival is szerintem minimum 1 óra lenne, vagy inkább több. Dunakanyarból jövök, ugyhogy az szinte az egész városon át kell mennem -
Mawyx
őstag
válasz
nickwearby #2508 üzenetére
Én a BME mellett vagyok albiban, innen az ELTE 20perc séta
Párom reggelente a Nyugatitól jön, ha hajnalban jön vagy 7végén, akkor 15-20perc és nálam van, peddig át kell szelnie a várost, ha kicsit is később indul, pl reggel 7:30-8:00-kor indulna, akkor egy óra lenne az út.
Anno régen még a tétényi koliból jártam be, de tök tömegnyomor volt. Aztán kaptam kölcsön egy kocsit, azzal meg bénáztam a forgalomban, lefulladt meg minden volt. 2m magas ember használta, be volt neki lőve az ülés fixre, nem lehetett állítani, így mindig hátizsákban vezettem, hogy elérjem a pedálokatArról a rlszről is hajnalban volt jó indulni, mert a reggeli forgalomban tele volt a Budafoki...
-
Mawyx
őstag
válasz
nickwearby #2506 üzenetére
Igen, éjszaka, amikor nincs forgalom 20 perc, különben meg lenne egy óra és a gyalogosok röhögve megelőznének
-
Mawyx
őstag
válasz
nickwearby #2503 üzenetére
Bérlet nálam nem játszik, kb félévente 1x-2x megyek vhova. Suliba gyalog járok, teszkózni kocsival, haza vidékre kocsival, máshová meg nem megyek.
-
peterszky
őstag
válasz
nickwearby #2502 üzenetére
Igen, hallottam, hogy most már valamit bevezettek, mondjuk nem nagy táv a következő megálló, ha valaki bliccelni szeretne.
-
nickwearby
tag
BKV bérlet rulez!
lyukasztgasson a hóhér...Egyébként meg nem tarthat fel,
szálljon le veled abban a megállóban, ahol te is,
(az a munkája amúgy..).
Én simán hívtam volna a rendőrt, ha megpróbál fenntartani,
mert ahhoz nincs joga.
Épp egy ilyen esetet még vettünk is anno büntetőjog szemináriumon.Ott egy iskolássrácot ráncigált (!) az ellenőr villamoson,
nem engedte leszállni,
a szemináriumvezető (szem és fültanúja volt ) csak annyit mondott a görénynek, hogy "Nem szégyelli magát?"
Erre elengedte.Nagy az Isten állatkertje.
-
nickwearby
tag
-
Mawyx
őstag
válasz
peterszky #2500 üzenetére
Mivel nagyon-nagyon keveset utaztam vilivel, nem is volt jegyem régen. Olvasgattam is, hogy nem kell félni, ha jön ellenőr, akkor leszállok és kész. Aztán egyszer jöttek ellenőrök a 6oson, ajtózárás után rakták fel a karszalagot és tényleg le akartam szállni a köv megállónál, mert oda mentem volna, de hagytam magam megbüntetni és 3megállóval túl is mentem, mert közben nem mertem faképnél hagyni a faszit. Azóta mindig lyukasztok, de bazidrága, kocsival olcsóbb lenne, csak félek a belvárosban manőverezni, parkolni, pedig mindig csak átvenni vmit kell bemennem, nagy pazarlás a jegy nekem
Új hozzászólás Aktív témák
- Vadonatúj Alienware m15 R5 Csúcskategóriás Gamer Laptop 1év garancia (Ryzen 9, RTX 3070, 240Hz QHD)
- 143 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13500H, RTX 4060
- MSI Thin GF63 Gamer Laptop 1+év garancia (RTX 3050, 144Hz, 16GB RAM)!
- MSI GF75 Thin 17'' Gamer Laptop i7-tel, 144Hz kijelzővel, 16GB RAM-mal!
- Asus ROG Strix G16
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2980
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Általános igazgatóhelyettes tábla üvegből eladó
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64-128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- iPhone XR 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3115
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest