- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- hcl: MS Office365 Linuxon
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Hieronymus: Három júniusi képem
Új hozzászólás Aktív témák
-
peterszky
őstag
Nem, ez jó
Akarok egy ilyen pólót, most -
peterszky
őstag
Ebben a félévben nem kapunk tankönyv/jegyzet támogatást? Tavaly ilyenkorra már kiutalták, ha jól emlékszem (talán 2000 Ft volt).
-
Még imndig sry az offért ígérem az utolsó.
Akkor neked kell eldönteni pontosan milyen szakra is mennél. Az proginfónál nagyonsok matek lenne a mérnök infón kevesebb matek de lenne elég sok fizika hozzá. Perszel ehet hogy ezek neked nem hátráltató tényezpők csak én ezeket utálom a legjobban
Ha szeretnéd priviben küldök egyl istát hogy kb miylen tantárgyak vannak nálunk Győrben a mérnök infón. -
raczger
őstag
én szerintem biztos foglalkoznék még utána itthon a dologgal, mivel első programozási nyelv, amit ráadásul magamtól, könyvből tanultam meg a php, bár igaz hogy egyszerűbbek közé tartozik, de valahol el kell indulni, emellett természetesen suliban fakultatívan tanuljuk a turbo pascal-t ( xD ), meg a delphit, bár ezeket kevésbé kedvelem
-
Bocs hogy idepofátlankodok én mérnök infóra járok győrbe mondjuk tökmind1 inkább a szak a lényeg.
Nálunk kevesebb a matek jóval sztem össz asszem 5 félév van csak. Nálunk mondjuk talán kicsit több a programozás rész. Vagiys nemtom a proginfen úgy halottam kevesebb progot tolnak főleg a legelső félévben nemigen.
Nálunk C-vel kezdődik meg második félév is C aztán Java. Meg van közben SQL bár azt nem kedvelem túlzottanA 3. félév után meg végülis lehet nálunk választani hogy milyet akarsz tanulni úgy nagyvonalakban. C-t lehet Javat asszem van vmi Visual Basic meg Delphi is. Meg persze lehet SQL-t is.
Szal itt jóval kevesebb a matek tényleg sokkal) cserébe mondjuk van egypár fizikás tantárgy meg mivel nekünk BSc asszem azért kötelező egypár ilyen gazdasági tantárgy is( Gazdasági jog,Jog,Közgazdaságtan...)
Nem mondanám hogy kifejezetten programozó szak lenne de az alapokat meg lehet tanluni programozásból itt + van pár tantárgy ahol végülsi meg lehet tanluni a fejlesztés menetét a teammunkát meg hasonlókat. Én mondjuk azt omndom hogy hiába végeztél el egy iylen szakot az inkább csak diplomát ad meg az alapokat az hogy te mennyit tanulsz hozzá a saját szabadidődben az a döntő. -
Vajajava
csendes tag
Sajnos ki kell ábrándítsalak, mert itt főleg matekot, és absztrakt programozást tanítanak, a programozás sajna háttérbe szorul. Én is úgy jöttem ide, hogy hűdejó, programozó leszek, de mostanra rájöttem, hogy egy minimális programozó tudással, magas matematikai felkészültséggel, és főleg sok szerencsével, el lehet végezni a szakot.
Én sem örülök neki, de minden itteni tapasztalatom erre mutat. -
raczger
őstag
válasz
peterszky #885 üzenetére
köszönöm szépen a részletes válaszodat!
egyenlőre szerintem nem lenne több kérdésem
Vajajava: nemtudom, de szerintem a programtervező informatikus/matematikus, az programozó, mivel gondolom program, scriptnyelveken írtok programokat, szerintem ott ez a fő dolog, de javíts ki ha tévedek -
peterszky
őstag
Aki ide írkálni szokott, az általában programtervező informatikus/matematikus szakra jár az ELTÉ-re
Tehát vehetjük úgy is, hogy programozó.
Tanítás:
Legtöbb tárgyból előadás és gyakorlat is van. Az előadások anyagát egy kicsit nehezebb megemészteni (nekem legalábbis). Gyakorlatvezető választás igen fontos, a problémás arcokat el kell kerülni, különben bukta lehet a vége. Előadást meg általában egy tanár tart, vannak jók és rosszak is.
A leadott anyag némelyik húzosabb tárgyból nekem egy kicsit sok, másnak lehet, hogy nem (anal, bevmat).Szórás:
Van. 600-as évfolyamoknál majdhogynem kötelezőnek is mondható. Szemléltetésnek, sokak kedvence, a BevProg:
1. félév - BevProg 1 EA - 365 fő
progmat 24
proginfA 144
proginfB 185
tanár 122. félév - BevProg 2 EA - 335 fő
progmat 122
proginfA 81
proginfB 125
tanár 73. félév - ProgTech 1 EA - 252 fő
progmat 82
proginfA 38
proginf B 102
egyéb 31Ebből talán látszik, hogy ez a tárgy igen szépen szórja a népet és emellett van még bőven
Tanulás:
Ha az első féléves tárgyak meglesznek, akkor a ráépülők között már kicsit komolyabb számítógépes órák is elérhetőek lesznekElső félévben matek-matek hátán és Unix/VMS, ami számítógépes (scriptek írása pl).
Ami nekem eddig 3 félév alatt volt prognyelv(specikkel együtt):
c++, javascript, php, shell script, dcl script, egy kis rexxHa valamilyen konkrétabb kérdésed is van, akkor írj nyugodtan.
-
raczger
őstag
hali
szeretnék érdeklődni, hogy jár-e közületek valaki mérnök info, illetve programozói szakra, ha igen mik a tapasztalaitok (tanítás-tanulás, sok-kevés, szórás, tanultok is valamit, meg ilyenek, ugyanis lövésem sincs milyenek "belülről" ezek a szakok)
-
bbazsy
őstag
válasz
criticalace #871 üzenetére
yo, mann, sent you a reply
-
criticalace
újonc
emu 0202 for sell!
-
bbazsy
őstag
peterszky:
találj nekem boltban hl1et. elhagytam a steam kódom, és játszanék cs 1.6
cdgalaxisnál nincs, hol lehet még? (elég nekem egy steamben nem regisztrált kód is...) -
Vajajava
csendes tag
hol található ez a 21-i vizsga?
-
peterszky
őstag
Hunyadvári jegyzete
2. A Chomsky-osztályok és az algoritmussal definiált nyelvek kapcsolata
Első tétel:
Lo € Lrekfel, Lo € Lparcrek
Azt gondolom, hogy emiatt igaz mindkét állítás -
Oslo
csendes tag
az előző hozzászólásomat kiegészítve adódik a kérdés
Minden nyelvtannal leírt nyelv parciálisan rekurziv IGAZ - HAMIS ?
(ez a dec.21-eiben volt)Ha a parc.rek. nyelvek = rek. fels. nyelvek, akkor a kérdés értelmezhető ugyanannak mint az előző hozzászólásomban irt igaz-hamis?
(Mert valaki erre azt mondta hogy igaz, de akkor az is igaz lenne....) -
Oslo
csendes tag
Köszi.
Közben egy újabb kérdés merült fel amit meg szeretnék kérdezni:
Minden nyelvtannal leírt nyelv rekurzivan felsorolható. IGAZ - HAMIS ?
A Chomsky féle 0-ás nyelvtanra nincs semmi megkötés. Csak az ami minden nyelvtannál meg van kötve: miszerint minden szabály bal oldalán szerepelnie kell min. egy nyelvtani jelnek. (vagy ez csak a formális nyelvtanoknál van? ) És mivel az Lo rek.felsorolható ezért az igaz válasz felé hajlana az ember.
De van egy olyan tétel hogy Lo része de nem egyenlő Lösszes -nek.... na ez alapján meg simán Hamis.
Szóval egy kicsit zavaros, de hátha valaki tud segíteni és biztosan állítani hogy hamis...
Ezt is kösz előre
-
bbazsy
őstag
Oslo: K/N BH, Myhill. kb ezek. Kleene már necces, az kevés sztem oda.
peterszky: csak h fokozzam a reggel mailem: megnéztem mit kellett volna írni 19.eshez. na, a tételt szó szerint kimondtam, a bizonyításban meg apróbb hibáim voltak, de az elv maga jó volt. ha beadom a lapot, akkor legalább 2es megvan.
szóval ennyit arról, hogy kell 3féleképpen elbukni 1 vizsgát(meg ennyit arról, h mit tesz a max 2-3 óra alvás a szomszéd KIBA**OTT riasztójától...)
-
Oslo
csendes tag
Közben nekiestem a 2007.dec.21-eiben találhatóaknak.
a könnyebb megoldása:
n darab c-vel kezdődik és n darab d-vel folytatódik.
L = { c^nd^n | n eleme N }a nehezebbik megoldása:
b-vel kezdődik és végződik a szó, közte páros számú d + amikor egy d van csak köztük
L = { b(dd)^nb } unió { bdb }ha valaki más is megnézte és neki más jött ki akor javítson ki!
illetve ha szebben/részletesebben lehetne formalizálni akkor is szóljatok!
-
Oslo
csendes tag
válasz
peterszky #848 üzenetére
Nem lehet, sztem elnézted, és a másiknak a szabályait is belekeverted mert ott van
bA->Ab és Ab->bA szabály de az elsőban (3 pontos könnyebb) nincs.Tehát amit irtál:
ASb -> ASSb -> AAbSb -> AAbAbb -> bAAAbb -> baaaaaabb
-------------------------------------> AAbAbb (eddig ok, de ebből már csak) -> aaaabaabb lehet.közben rájöttem a nehezebbikre is, leírom hátha érdekel valakit
olyan szavak amiknek a közepén van egy c, előtte és utána pedig ugyanaz a szó a-ból és b-ből kirakva tetszőleges sorrendben
valahogy igy kell leírni: L = { tct | t eleme (a,b)* és l(t) >=1 }
ha valaki tud részeltesebb /szebb formalizálást, akkor írja meg!
vagy talán így is elfogadja? -
Oslo
csendes tag
Én is úgy láttam hogy pl ezt ki lehetne kötni, hiszen a bA-t nem tudod sehogy sem felcserélni, azaz a b-ket nem tudod pakolgatni (a másikban amiről még nem tudom hogy mit generál, abban lehet)
Szóval tényleg lehet olyat mondani hogy ha b-vel kezdődik a-ra végződik.
De akkor olyat is ki tudok még találni hogy minden egyes b után legalább 2 a van még a szóban.
Szóval lehet szűkítgetni, csak rájöjjön az ember...
A nehezebbiknél az alapra is nehéz rájönni, nemhogy még a kikötésekre...
Talán részponozzta ha nem a legszűkebbet adod meg, hanem valami jó irányba mutató bővebb nyelvet? -
bbazsy
őstag
igen, kb ennyi. én is odahívtam hunyit, h írjak hozzá mesét, v elég a nyelv. azt mondta elég az.
nem tudom, pl az első nyelven nem tudsz még szigorítani? szóban... (arra gondolok, h ha b -vel végződik, akkor a-val kell kezdődnie, és fordítva? - lehet hülyeség, csak ránéztem...)
-
Oslo
csendes tag
Köszi a segtséget, megnéztem a linken található anyagokat!
Hát igen, akkor ezeket úgy kell csinálni ahogy irtad. pl
egyik zh ban szereplő szabályok:S->ASb| bSA| Ab| bA| SS, A->aa
Ezt "kigolyózva"az jön ki hogy az a-k kétszer annyian vannak mint a b-k (más rendszert nem tudtam felfedezni, tehát a megoldás:
L={ u eleme (a,b)* | la(u) = 2x lb(u) } és semmi indoklás nem kell csak ez.Javíts ki ha rossz!
Na a másik már nehezebb (nem hiába ér több pontot
)
S-> SaA| SbB| Z, ZA->aZ, ZB->bZ, aB->Ba, aA->Aa, bB->Bb, bA->Ab, Z->c
Ezen még gondolkodom.Ha esetleg valaki tudná mi a megoldása, vagy vannak ilyen feladatokhoz megoldásai légyszi szóljon!
Köszönöm szépen!
-
peterszky
őstag
Még 2 óra a Számelm eredményhírdetésig
Mit ül ennyit rajta?
1 óra alatt Gáborral összedobtuk az EAF zh-t, ő írta a kódot én meg debuggoltam -
Oslo
csendes tag
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni abban hogy a formnyelvek vizsgán a 7-es feladatot (milyen nyelvet generál az alábbi nyelvtan) hogy kell megoldani?
Nagyon rég csináltam a gyakot és sajnos nem tudom hogy pontosan mit kell csinálni... :SValaki le tudná írni ha megkérhetem?
(esetleg van valahol a neten megoldása ilyen feladatnak?)Előre is köszi!
-
jozsikka
tag
Sziasztok! Lenne nekem egy nagy kérésem! Ami nagyon fontos lenne mert szombaton lesz a vizsga :S Numerikus analízis lenne a téma és van nekem belőle egy példafeladatsor! Nos valamennyit talán tudogatok belőle de elég siralmas a helyzet
Ha valaki tudna benne segíteni nagyon nagyon örülnék!! Nekünk wxMaxima-ban kéne csinálni de ha más programban tudjátok akár Mupad,....stb. úgy is jó lenne csak hogy lássam a menetét!
Itt lesz egy link ahol a feladatok vannak, ha bármelyikben is tudtok lécci segítsetek!!!!!Köszi szépen előre is!!!!
Sziasztok -
Mawyx
őstag
2008 van
-
peterszky
őstag
-
bbazsy
őstag
-
peterszky
őstag
MEGVAN A FONYA!!!!!
2-es -
bbazsy
őstag
miért kell 0 utánanézéssel, bambán, hülyeséggel teleszarni a kurzusfórumokat?
ezt sose értem meg. -
bbazsy
őstag
két részből áll.
I: 1-5. feladat, ezekből kell 17 pont, h legyen jegyed. kb mint egy beugró. az 5 feladatból max 30-35 pont szerezhető, szal 17et lehet cisnálni.
II: 6-8. feladat. 1 tesztes, 1 milyen nyelvet generál a szabályrendszer, amit megad, meg 1 bizonyítás(ált K/N Bar-hillel, v Myhill).I: 1 teszt, tesztnél lehet minuszt kapni rossz válasszal.
1 definíciós
1 rekurzív halmazfelírás
1 nagyobb def
1 kifejtős20-30 2
30-40 3
...nem vészes, meg lehet csinálni, elején a 17 pontot kell összeszedni, utolsó feladatok nekem pl jobban mentek, ott sztem nagy része jó(mind2 nyelvtant tudtam, az 8 pont pl)
-
peterszky
őstag
Ma csak Hunyadvári volt benn a Bolyaiban, senki más. Most írták a FoNy2-esek is, velük sokat beszélgetett.
Kérdések, amire emlékszem:
-0 verem (3 def)
-Rekurzív defek: láncmentesítésnél a H(A) halmazok, Kleene tételénel az L^k i,j halmaz meg mégvalami
-direktszorzat automata
-vda maradéknyelv + nyelvi egyenletrendszer
-kis bar-hillel lemma -
Mawyx
őstag
Ha fnyau ea-n volt már vki, az ugye mond infót hogy megy a vizsga? Hányan felügyelnek, mik a kérdések meg ilyenek érdekelnek
Új hozzászólás Aktív témák
- Eredeti játékok OFF topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen SSD-t vegyek?
- Spórolós topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Linux kezdőknek
- Elden Ring
- Megjelent a The Last of Us Part 1 PC-s kiadása
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- A hardverek is nehezen viselik a kánikulát
- További aktív témák...
- SZÉP Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Laptop -75% 15,6" i9-11950H 64/2TB RTX A4000 8GB UHD OLED
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Eladó Apple MacBook Pro 13" A1706 (Late 2017, Silver - EMC 3163)
- Amazfit GTR 2 Classic okosóra dobozában töltőkábellel
- Mac mini M1 chip 8 magos CPU-val, 8 magos GPU-val
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest