Új hozzászólás Aktív témák

• proof88

addikt

válasz peterszky #2586 üzenetére

Én nem ismerem, mit tanít amúgy? Meg mondhatnál némi infót a "módszereiről", ha már tudsz. :D

Crystalheart: ez egy tévhit, hogy a kerékpárosok jobban károsítják a tüdejüket. Olvastam, hogy a kerékpárosoknál is veszélyeztetettebbek az autóban ülők és a babakocsiban ülök. Általában minél magasabban vagy, annál kevésbé szennyezett a levegő. A babakocsiban ülők alacsonyan vannak, ott a legnagyobb a szennyeződés. Az autóban ülők meg azért, mert mérést végeztek, és az a durva, hogy az autóban egyre inkább gyűlik a szennyező por, tehát elindulsz és ahogy telik az idő, egyre szarabb levegőt szívsz be, nem feltétlenül kell büdösnek lennie. A nagyon kis szennyező porokat sem fogják meg az autó légszűrői. Szóval érdemes néha átszellőztetni az autót, mert felgyülemlik benne a sz@r.

Abban igazad van, hogy a kerékpárosok nagyobb intenzitással vesznek levegőt, de az legalább valamennyivel tisztább, mint amit a gyalogosok, autósok szívnak. Tegnap vettem egyébként egy Respro City maszkot, ez kivéd néhány szennyeződéstől, de sajnos a PM10-et ez sem szűri tudomásom szerint. A PM10 (szálló por) koncentrációja alapján rendelik el a szmogriadókat egyébként, amit nem fognak, mert nem merik megtenni, de másik téma.
    Munkavédelmi boltban lehet kapni maszkot és olyan szűrőt, ami olcsóbb, mint a Respro, és véd a PM10 ellen is. Azért nem ilyet vettem, mert ezeket nem igazán lehet nedves időben használni, valamint a Respro most pont jól jön, mert hideg ellen is jól védi az ember pofáját. :D Jövőre majd kipróbálok egy 3M maszkot filterrel egy munkavédelmiből is. Persze azoknak elég elrettentő kinézetük van, de sajnálom. :D
    Hétfő délután/este elég nagy szelek voltak és láss csodát: másnap Bp légszennyezettségi térképe sárgás-pirosról kék-zöldre változott! Nagyon szép látvány volt.
    Az már más kérdés, hogy a hétfői nagy szél hullámvasutat csinált nekem a Petőfi-hídon, alig tudtam egyenesben tartani a gépet. :D

Amúgy azt mondják, a városban biciklizés reggeli kávé helyett is jó, mert adrenalint növel. Van benne valami, csak az a probléma, hogy miután > 30-cal legurulok Budán a hídról, beérek az egyetemre, elkezdődik az előadás, és már alszom is. :S Pedig előtte pár perce még száguldoztam. :) Érdekes érzés, hogy tényleg csak pár perc választ el ez előadás altató melegétől, sokkal másabb, mint az a pár perc, mint mikor leszállok a villamosról és még 5 órát kell gyalogolnom a Délibe. :D Tudom, bolond vagyok. :D

Amúgy úgy látszik, hogy folyton ellenérveket akarok állítani az említettekkel szemben, de való igaz, hogy van némi tévhit az emberekben a biciklizéssel kapcsolatban. Csak a tapasztalataimat írom le, meg amiknek utánajártam. Amúgy itt Bp-n tényleg életveszélyes biciklizni, de a közlekedés az önmagában is egy veszélyes üzem, ahogy azt szokták mondani.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés