- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
mdk01
addikt
Itt egy szobor Winner_hun kollégának, mert elindította a topikot és megélt ennyi hsz.-t.
Remélem még legalább ennyit megél békében.
-
mdk01
addikt
válasz
Márton111 #9987 üzenetére
Nagyon minimálisan más. A varrása szebb a Würth-nek illetve kicsit vastagabbnak tűnik. Ez sztem vagy koppintás, vagy ami nem sikerült olyan jól azt eladják logó nélkül, bár elég nagy a baj ha egy kesztyűgyár akkora hibaaránnyal dolgozik hogy az olcsó szektort is kiszolgálja.
Aztán lehet hogy igazad van. -
jimy_l
tag
Jó reggelt!
-
Madmax81
aktív tag
Sajna elmarad a Soproni Erdészeti és Faipari Szakvásár
Szerintem ezzel a remek húzással egy újabb szeget ütnek válságtól így is megtépázott hírnevén a rendezvénynek , nem utolsó sorban a Bp-i Faipari rendezvény profitál ebből .Itt mindenki megőrült
Új időpont: 2012. május 15-18. (kedd-péntek).
A Ligno Novum az Industria Nemzetközi Ipari Szakkiállítással párhuzamosan kerül megrendezésre. "
-
Márton111
aktív tag
Most jut eszembe az intarziás mester ilyenből készített furnérvágó szerszámot : fogazott szike szerű, fűrészfogas kis vágót .Finom munkára precíz szerszámot!Komoly megrendelőknek.(4 alkalmazottja volt)
-
Márton111
aktív tag
A narex nyelével semmi bajom ,én a fekete műanyagnyelűt vettem mert amit nálam kapott külső munkán ütlegelést , attól már 3-4 fanyél behalt volna.De az acélja: ez már használható minőség, de van sokkal jobb is (S).
Gépi fűrészlapból a vékonyabb zöldből nekem élfóliavágó késeim vannak az is egy életre szól.Kollegám pedig kékszínűből az vastagabb meg szélesebb vésőt készített és évekig használta, lehet ma is megvan még neki.De már évekkel ezelőtt elváltak útjaink.
No erre való a leejtéses törésteszt .amelyik kiállja az használható anyag(ezt tőle tudom)
Én még őrizgetek a sufniban egy zöld gépifűrészlapot, egyszer még lehet, csinálok belőle valamit .Ha nem :a következő életemben.
-
Márton111
aktív tag
válasz
kalman7 #9988 üzenetére
Az első stubay vésőm nem néztem meg csak átvettem az eladótól bumm.A sarka le volt csapva.Kb 3/4mm lehetett azóta már a köszörülésekkel lassan lement (azért nem köszörültem le majd 1mm-t 2-3 év alatt így is lement
)Miután a próba véső-vásárlás (24-es),1év kipróbálás megvolt meg 2 év válság jött utána,úgydöntöttem veszek egy készletet ( készletben annyival olcsóbb hogy 1 példány ingyenbe van a szállítást vagy szaladgálást nem is tekintve)
Tehát a Stubay is nyilván készít serbliacél vésőt ,meg jobb minőséget.Én a jobbat vettem meg.A kieddzett végű(a penge 2/3 része) 2k nyelű fajtát.A szeget nyilván csak akkor vágja el csorba mentesen ha amaz nem tud kimozdulni .(Nem látván 10-es csavart vágtam el HW körfűrésszel és 1 fog sem lett csorba , ám amikor aprószeget kapott azt kitépte a fából és kicsorbult)
Feszítettem a S.vésővel fémet.Nem szereti ,kicsorbul, nem erre való .Fát valszeg lehet , de a régi narexeket nem dobáltam el ki van élezve az is ,(24-es) lelkiismertfurdalés nélkül avval végzem a betonvésést (ha le kell pattnitani valami útba levő kis darabot, ajtót azzal emelem le és a fára ahova éles véső kell,oda a stubay. Kemény , nagyon könnyen lefenhető és nagyon jó éle van és jó éltartása.A készletben nem küldtek ledurrant sarkú vésőt, azt személyesen adták ,amikor ott voltam náluk először
Polírozás mondám adok a narexnek legyen pofás : Hát kb egy órát melgítettem a polírozógéppel,lett valami kis látszatja, még ma is látszik hogy egy éve felpolírozni próbáltam, a de ebből nem lesz fényes véső sose.Nem olyan anyag,de van 1 db meggyes vésőm az szintén jó minőség (hagyatékból vettem) és krómezüstfényűre lehet polírozni.Tehát itt az anyagok játszhatnak valamit a dologban. -
kalman7
csendes tag
válasz
Márton111 #9986 üzenetére
A gépi gyalukést warning19-nek írtam, azzal fogja kezdeni a kérgezést, csak írtam hogy óvatosan kezdje, meg tettem egy fogadást arra hogy eltörik. A gépi fűrész jobb egy fokkal, de azt se arra tervezték, hogy erővel görbítsék. Pont az a kovács ütés hiányzik belőle meg egy kis vastagság. Legutóbb a méhtelepen találtam mindkettőt, lett volna vagy 100ft, de nem hoztam el.
A stanley-vel egyetértek. Van gyalukésem tőlük, vékony és durva a felülete, az anyaga azért jó. Az úgy gyalukba, ezekbe a veritas-ra hajazókba viszont már legalább jó vastag vasat tesznek. A stubai vésőtől se vagyok hasraesve. ki van polírozva, de a keresztmetszete nem sarkos, le van gömölyítve. Így sose lesz éles a vágóél két vége. Nem tudom hogy gondolják. És a tiéddel ellentétben az enyém bizony kicsorbul a vasszögtől. A nyele se jobb a narexénél. -
Márton111
aktív tag
Ezt a kesztyűt (az elsőt belőle nem ezt ) 1-2 éve vettem szerényen autószerelő kesztyű névre hallgat, és szemmel láthatólag csepp würth embléma sincs rajta, viszont valódi bőr elasztikus nagyon testhezálló , annyira kényelmes és szép hogy nem is veszem fel ,mert sajnálom, meg minek nem fázik a kezemde nem ez a lényeg .itt már őtet würth kesztyűnek híjják,nézd meg ki lehet nagyítani
nyilván a gyártónak köze nincs a würthöz, csak rásütik a billogot és attól kezdve jóval drágább... Nem egy ilyen dolog van és nem száz hanem rettentően gyakori.És az emberek megveszik mert bíznak a márkában.Ahelyett hogy maguk gondolkodnának rábízzák magukat egy márka (menedzsmentjére).Azok meg köszönik szépen jó pénzért megteszik helyettük
-
Márton111
aktív tag
válasz
kalman7 #9985 üzenetére
Tetszik a kézi famunka gyűjtő oldal amit belinkeltél .Meg a faragóbak .
Aszem félreértetted amit írtam .Gépi fűrészlapot írtam ,nem gépi gyalukést.Utóbbi derága...s törékeny rideg,nem kézi munkára való .A gépi fűrészlap meg van jobban sikerált ami nem törik meg van törékenyebb, ha leejted lapjával az aszfaltra a teszt megvoltAz élét nyilván el kell készíteni köszörűn (vagy flexen) nomeg fenőkővel.
Gyalukésből pedig kézi gyalu késére gondoltam ,nem stanleyre, hanem egy profira (lesz itt vita aszem megint) szóval stubay a legjobb, ezt életed végéig használhatod nem lesz sokkal jobb más,(hacsak nem jönnek be a kerámia kések az asztalosiparba is
konyhakés már van kerámiapengével, csak nem szereti ha leejtik, mert akkor kidobhatod)
Az ajánlatom, elképzelésem pedig arra szólt ,ha valaki nem folyamatos fahántolásra akar ráállni hanem, egyszeri munka bejött neki, és utána egy jó asztalosszerszámnak több hasznát látja később.(1000Ft-os nyuszifül van 1000Ft-ért is, és megspékelve home made, de jól kell beépíteni! egy stubay gyalukéssel ez úgy 6000Ft lehet kb ,A gyalukést aztán beteheted egy bármilyen korrektül helyrehozott gyalutokba nem a fa-tok vág ugyanis,hanem a késez lett volna az ötletem, de nem ragaszkodom hozzá egyáltalán már
felejtős, csak megpróbáltam a gondolatmenetemet érthetőbben megfogalmazni.
-
kalman7
csendes tag
válasz
Márton111 #9960 üzenetére
Stanley-nél 6000 alatt van a drágábbik kétkezes gyalu. Ez még az unokánkat is szolgálhatja (ha nem is kérgezésben), ezért írtam csak azt a warningot. Ha tippelhetek, a fűnyírókés egyből kicsorbul, nem fog metszeni. Meghajlik és kifordul a kézből. A gépi gyalukést ridegre edzik, ha nem elég vastag, könnyen eltörik. Úgy tudom a gépi éleket 40 fokra köszörülik, a kézi szerszámokat puha fához 25-re. Csak okoskodok, majd meglátjuk mit mond a tapasztalat. Meg milyen kemény a vörös fenyő, mert a kőris kérge gyilkolja az éleket.
Szóval a vonókés legyen éltartó, de ne rideg, valszeg ezt kovácsolással lehet legjobban közelíteni. Anyag is van benne rendesen. Benne van annyiban, mint egy pár 400-as gyalukés. Plusz nyél + kis forgalom. Az élezéssel nem lesz gond:
drawknife sharpening -
Speciali
tag
kesztyűt én nem szeretek használni, főleg azóta mióta még lakatos koromban egy állványos fúrógép elkapta a kesztyűt, és csak a szerencsén múlott, hogy megúsztam egy ficammal, és pár öltéssel.
Meg a faiparban nem is tartom szükségesnek a kesztyűt, sőt akadályoz is, én legalábbis folyamatosan taperolom az anyagot. Vasipar az más, anno állandóan kesztyű volt rajtam.Csak festéshez használok kesztyűt, de az meg már nem konkrétan asztalos munka.
Szemüvegből egy napszemüveget használok, aminek színtelen a lencséje. Arcvédőt soha nem használtam, még vasas koromban sem, pedig volt, hogy hetekig csak flexeltem bazi nagy konténereket. A szem a lényeg úgy gondolom, az arcvédő is csak akadályoz a munkában. Persze ha elkerülhetetlen a saját magunk felé flexelés, akkor kell, de nálam ilyen nem szokott előfordulni.
Fültokot is használok, a füldugó az egy idő után bántja a fülem. Nagyon hangos melóhoz füldugó és fültok is játszott, szerencsére vége ennek a korszaknak, nem volt egy szívderítő meló.
Optikai szemüveglencsét a sport napszemüvegekbe bele lehet tenni, ha szemüveges lennék, lehet ilyet használnék munkára is, természetesen színtelen lencsével. Ezek elég jól körbeölelik a szemet, jól védenek.
-
mdk01
addikt
....és még esett is, de hidd el ez így nem jó nekünk...
10-ből 8 ember ezekért az okokért nem használja a védőfelszereléseket, illetve mert nincs pénze a használhatót megvenni.
Fülvédő helyett esetleg próbáld ki a füldugót. Drágább megoldás, de egy minőségi darab jobban dugít mint a fülvédő. Kesztyűből meg a Würth árul vékony finom minőségi darabokat.
Drágaság de sztem lehet csináltatni optikai védőszemüveget egy vödör pénzért.
Mindenre van megoldás, csak pénz, pénz, pénz... -
Márton111
aktív tag
MadMax81 László asztalát ma megnéztem "nappali fényben"
a lábai szerintem is európai dióból vannak , az usa-dió az kissé lilás színű ,nem ilyen egyéretelműen barna .
Amúgy mindegy , csak a pontosság kedvéért, meg mert nagyon tetszett az alkotásaa kör alakú ,meg a hosszúkás asztal is .
-
Márton111
aktív tag
Köszi .Ezt a folyékonyszappanos módszert kipróbálom ,mert flexeléshez szigorúan beöltözök,van amikor a védöszemüveg fölé még az arcvédőt is felveszem ,a porálarcon kívül, meg zajvédőt,és így bizony párásodik.A famunkához elég az optikai szemüveg,legalábbis eddig nem volt gondom, a faport ki tudom mosni a szememből,de a kis (időközben berozsdásodott) fémszilánkok nem jöttek ki,csak a második doktornéninek, (az ügyeskezű volt).
-
Márton111
aktív tag
Védőszemüveg helyett ,el kell burkolni a megmunkáló szerszámokat,hogy ne repkedjen a szemed közé a forgács, fadarab .Ez segít a porelszívást is megoldani ( a burkolathoz csatlakoztatható) és a szerszám érintéséből eredő baleseteket megelőzni.
Marógép, körfűrész, abrichternél, ez alapszabály amennyit csak lehetség el kell takarni a szerszámból, ideális ha teljesen el van burkolva.(Nyilván hogy a megmunkáláshoz a biztonságos előtolást ne akadályozza.)
(flexeléshez a védőszemüveget, porálarcot fel kell vegyem, nincs apelláta a fémszilánk mindenfele repked, észre se veszi sz ember és már betalált az optikai szemüveg mögé) -
Márton111
aktív tag
Most olyat fogok ajánlani amit még magam se próbáltam ki ,az elszívás megoldása nálam se jutott még korrekt állapotba.Magam is porálarcban + zajvédőben nyomulok egyelőre.A sapkát nem bírnám ki
A porálarc 3M dupla részecskeszűrős ,és kilégzőszelepes ,ez utóbbi segít hogy a párát ne a szemüveg alá fújjam .
Elszívó van , tökéletes ,többfele 2-3 fele osztott cső, többoldalas védőburkolatokhoz csatlakoztatott megoldások nincsenek még.
Ha az elszívást megduplázod lehet hogy a porálarcot le isveheted(?) Ha jól sikerül akkor nem kell a sapka se.
Két módot tudok elképzelni :
A gépekre Többoldali védőburkolatok 2-3 oldalról legalább ,mindenik bevezetett elszívócsővel, hatékony légáramlást biztosító aerodinamikus kiképzéssel, (légterelő stb)kellő csőátmérő 60-100mm
Ugyanez egy plusz elszívó bedobásával (ha a meglevő teljesítménye nem szolgálná ki hatékonyan a porelszívást. (kesztyűben, gyűrűben asztalos nem dolgozik, mert becsípődhet a gépbe ,és berántja a kezed is)
Helyette ügyes befogó sablonokat kell alkalmazni hősi vér helyett.(ez nem hősies, de prakti)
-
thyeby
őstag
Erről a védőszemüveg dologról jutott eszembe egy régi hasfájásom:
Ki hogyan oldja meg - aki szemüveges -, hogy a védőszemüveg, a plexi álarc ne párásodjon, kiváltképp, ha porvédőmaszk is lóg az orrán?
A legjobb az lenne néhány csiszolós napomon, ha lehetne rajtam egyszerre minden fejre való védőnyavaja. Úgy, mint (először is olvasószemüveg), védőszemüveg, vagy álarc, sapka, hogy a hajam este ne törje ki a fésű fogát, pormaszk, mert a finom lösz eldugít rajtam minden nyílást, zajvédő, mert ez a gép igen hangos, és védőkesztyű, amiben a csiszolódobhoz érve nem ontanám a hősi vérem. És nyáridőben egy klímaberendezésféle se lenne hátrányomra. De ezek a sorolt dolgok haragban vannak egymással.
A kesztyűt mellőznöm kell, mert nem tudom vele pontosan és erősen szorítani az apró fákat. A pormaszkot mellőznöm kell, mert bepárásítom vele a szemüveget. A sapkát mellőznöm kell, mert azmiatt leesne a fejemről az álarc. A klímát mellőznöm kell, mert nincs pénzem rá.
És ennyi mellőzés mellett még mindig az a bajom, hogy félóránként le kell szerelni magamról minden nem mellőzöttet, mert patakban csörgedezik az álarcon a verejték - valahogy mindig épp a szemem vonalában. -
Márton111
aktív tag
Köszönöm, nagyon hasznos tanács , ha ilyesmit csinálok feltétlen felveszem a védőszemüveget , a legfontosabb! (ment már splén a szemembe flexeléskor, nem szeretnék megint menni vasárnap az ügyeletre hétfőn meg a szakrendelésre ahol értettek is hozzá molto szerncsémre , ma meg isten tudja milyen helyzet van már ...) és a többi kesztyű, védő ruci.
-
jimy_l
tag
válasz
Márton111 #9959 üzenetére
Ehhez hasonló géppel nyomtuk, szabadkézi marással, sorjázáshoz, hegesztés előkészítésénél, ...... stb, .... stb.
Alamínejumhoz kell rá némi gázolaj, vagy petróleum mert az eltömíti az éleket. de más fémekhez nem használtunk kenést.
Ellenben jól öltözz fel hozzá, mert az apró, tűnél is hegyesebb szilánkokat, rendesen szétszórja. Szemüveg, plexi arcvédő, kesztyű, stb........ . -
Márton111
aktív tag
No én ahol a szakmát (alapjaiban, vagy felerészt) tanultam az az Iparművészeti Vállalat asztalosműhelye volt, és ott mi köldökcsappal raktuk össze a szék,és asztal, és ágy kötőket amiket az iparművész Urak és Hölgyek kitanáltak ,(kisszériára,=50db) és minekünk (nekem) rettentő pontosan kellett a hosszlyukfúrót beállítani ,mert esztergált lábnál ha nem középvonalba teszed a tiplit ( a kötő vége c alakú vagyis holkeros) tehát különben a kötő szélénél nagyon látszik a hézag az ívesség miatt már fél mm excentrikusság esetén is.
No itt rovátkolt tipilivel dolgoztunk, de eccer meghalt a tiplihúzó masinka ( fogaskerekek voltak benne és azokon ment át a tipili és annak a széle rovátkolta be),szóval akkor kitanálták hogy az észtergagépen hújjzunk tiplit (olan fúrószerű bigyó) a közepén lukas , forgatja az észterga és egykombinét fogóval elcsíped a végét (mert végénél már pörögne a fa) a másik oldalról meg nyomja a kollega veszettül aprizmába vágott fácskákat.Lett is egy kazal rovátka néküli tipilink.
Molto sajnálatunkra ezek repesztették a fát, nem fúróvastagság tizedmm-ek megválasztása miatt, hanem mert a rovátka azért köll, hogy ott a ragacs beütéskor alulról a nyomás hatására vissza tud folyni kifele irányban a tipili oldalán ami a tipli beütésekor ugye letűrődik, lenyomódik róla...
Szóval lehet bővebb furatot csinálni, csak akkor nem tart a tipili...Vagy jót, de akkor reped a kötő. Ergo a rovátkát nem érdemes lespórolni a tipiliről, az kell rá -
Márton111
aktív tag
Mindenki-derül
-
warning19
csendes tag
válasz
Márton111 #9968 üzenetére
Köszi az ötletet. Megnézem mennyire lehet haladni így simán a gyalukéssel és ha lassúnak találom megveszek egy rendeset. Körülbelül 600fm-t kell hántolnom javarészt 1,6fm-es deszkákat. Egyébként ma megkérdeztem egy asztalos ismerősömet és mondta, hogy a vörösfenyőt viszonylag könnyű hántolni, majd meglátjuk 2 hét múlva megjön a fa akkor minden kiderül.
-
warning19
csendes tag
válasz
Vikusz77 #9967 üzenetére
Annyira nem vagyok pepecselős az ilyen festő-mázoló munkák egész gyorsan szoktak menni. Nem egyedi a szín viszont a Milesi kereskedés ami a közelünkben van nem tart nagy készletet minden alapszínből 1-2 dobozuk van. Bár azt mondták ha kell 2-3 nap alatt beszerzik ami kell. Ha eszembe lesz pár év múlva a dolog megírom miként alakul a kerítésünk élete.
-
Márton111
aktív tag
válasz
warning19 #9963 üzenetére
Vedd meg a gyalukéshez a nyuszifület és applikáld bele ha a gyári kés nem válna be.Annyival meggyorsítja ,és megkönnyíti a hántolást a normális fogású fogantyú, meg egy nagyon stabil késbefogó! hogy megéri a pénzt ha mondjuk 26db 3 m-es pallónak az 52 fm-nyi oldalát akarod megvakargatni .Lesz azzal sztem 2 napi munkád úgyis , erőnléttől függ
.De kisbaltával is lehet, az se könnyű, pláne ha nincs gyakorlat, meg tud pattani a fa oldalán, aztán ki tudja hol áll meg.
-
Vikusz77
tag
válasz
warning19 #9966 üzenetére
30 ezer az tényleg különbség.
A plusz munka meg, ha gyors vagy nagyságrendileg 10 óra. Nekem 15 lenne legalább, de én pepecselős vagyok.
Milesiből szerintem szintén kb 20 kiler kellene, ha nem egyedi szín és közel van a bolt, én annyival kezdenék. Nekem kb 0,8 deci ment el egy négyzetméterre.
Kíváncsi vagyok mennyire válik be ez a másik cucc, ha eszedbe jut néhány év múlva írd meg. -
warning19
csendes tag
válasz
Vikusz77 #9965 üzenetére
Nekem 120m2-t kell festenem. Ehhez a következő mennyiségeket ajánlották:10 liter alapozó, 20 liter lazúr. Alapozó 10.000ft, lazúr 30.000ft. Ez összesen 40.000ft. Ugyan ekkora felületre a Milesinél 25 liter anyagot ajánlottak 2860ft/ liter áron ami összesen 71.500ft. Szóval nagyjából a fele az anyagköltség. Az igaz, hogy a munka több vele viszont 2 hétvége alatt szerintem megcsinálom és spórolok vele 30.000ft-ot. Az idő meg majd eldönt mennyire lesz tartós a dolog.
-
Vikusz77
tag
válasz
warning19 #9963 üzenetére
Az árához: ehhez kell még gombaölő alapozó külön, illetve azt írják 3 réteg, de ha szükségesnek látod, további rétegek felvitele kell.
Így a végére már hasonló végösszegnél járunk mint a milesi. Ráadásul a munka áráról nem is beszéltünk (köztes csiszolás, felhordás). Még egy réteg elkészítése igencsak nem mindegy egy nagyobb felületnél.
De próbáld ki, legalább lesz erről is tapasztalat. három négy év múlva írd meg mi újság.
Bár mivel a vörösfenyő tartós fa, nehéz az összehasonlítás, mert én borovit és lucot lazúroztam.
Most ugrik be, hogy a Milesi valamelyik lazúrja nem is jó vörösfenyőre. Gyártónál, akármelyiket is veszed végül kérdezz rá, nehogy valami gond legyen. -
warning19
csendes tag
válasz
kalman7 #9951 üzenetére
Közben találtam pakolgatás során régi gyalukést kb. 40 centi hosszú szerintem azzal fogok először próbálkozni. Meg is lepődtem, hogy kb. 20 éves az a kés és olyan éles mint a borotva, semmi rozsda vagy rohadás nyom. Régen még tudtak normális szerszámokat gyártani.
Én már beszéltem a fénylakkosokkal. Van kisker boltjuk Békásmegyeren ott állítólag lehet akár 1kg-os kiszerelésben is vásárolni. De ha érdekel gugliba beírod a márkanevet kidob egy elég fapados honlapot de az árakon kívül a nagyjából lényeges infók fent vannak, köztük a bolt pontos címe. Állítólag helyben azonnal kikeverik a kívánt színt. Árakról kb. annyit, hogy nagyjából fele mint a Milesi. Szerintem ki fogom próbálni egyszer élünk.Majd megírom a tapasztalatokat. -
Márton111
aktív tag
válasz
kalman7 #9951 üzenetére
Figyuz Kálmán barátom 3300 pénzért milyen legyen?Ellenben egy fűnyírókésből kreáltal szerintem felveszi ez is a versenyt és veri A fűnyírókés inkább arra megy ,hogy ne törjön el, mint hogy roppant kemény és életartó legyen. Akkor már inkább egy gépi fűrészlap 3-4000Ft, de annyiért már -- >
Ha jót akarsz, akkor akár ezt is megveheted és beleteszel egy profi 3-4000Ft-os acélkést pl profi gyalukést -->stubai .Azok a vonókések ha jól láttam 10.000 és 20000Ft között szédelegnek, nem tudom mitől ilyen drága.Olyan kiváló acélból vannak vagy inkább olyan kiváló sokat kérnek érte
Ha egy jó gyalukést használsz hántolónak szerkezetbe befogva ,akkor azt később még vissza is teheted a gyaludba...Ha ügyesen fogod be ,hogy ne tedd tönkre -
Márton111
aktív tag
Nem lakatos vagyok , nekem nem mutatták be , ellenben tegnap bukkantam rá miközben katalógust böngésztem a gépecském építéséhez alkatrészt ,és szerszámot és csavart keresvén (lassan a profi asztaloson kívül még egy lakatossegéd is kitellik belőlem
)és gondoltam hátha valaki még nem ismeri ...
Amúgy hogy használtad mibe fogtad be ,és vezetővel vagy szabadkézzel? Kenőanyaggal vagy ?Fordulatszám?
Csak simán egy egyenescsiszolóba fogva használtad szabadkézből? -
jimy_l
tag
No, jó napot!
Én sokévi kísérletezés, és keresgélés után megállapodtam a düfa lazúroknál, kiválóan kenhető, ecsettel, szivacs hengerrel is, a szeszes pácokat is jól befedi. És tartós szép felületet ad. Nem csepeg és nem folyik.Ja, és 10 perc alatt száraz. Csap vízzel lealapozom, megcsiszolom finoman, első réteg minimális csiszolás, második réteg és kész.
Az az asztal az tényleg szép!
Látszik rajta, hogy örömmel készült.
-
Vikusz77
tag
Az XGT vékonylazúr amit ajánlottam, nem így működik.
Egyszerűen a lazúrból kell két réteget (vagy hármat) felvinni. Nincs külön impregnáló, alapozó meg fedő. Ha jól rémlik az a vastaglazúrnál van. De kerítésre nem azt ajánlják, meg azt ecsettel nem is lehet szerintem szépen megcsinálni. -
Márton111
aktív tag
.
-
mdk01
addikt
válasz
warning19 #9924 üzenetére
Ebből a hsz.ből nem tudom hogyan jött neked ez, de a Milesi nem csinál rossz felületkező anyagokat
Amit Vikusz77 emleget XGT pedig hivatalosan a Hydrocrom+xilocrom gyűjtőnév alatt fut, mint kültéri lazúr. Nagyon jók ezek a kültéri cuccok és nagyon-nagyon sok év garanciát vállal rá a Milesi, de van ez mögött egy olyan feltétel hogy minden(mondom minden) nyílást(repedés/furat akármi) le kell zárni a fán majd úgy felületkezelni ahogy pl.ők azt leírják. Alapjában úgy néz ki hogy vizesbázisu minden és ezért nem is olcsó dolog, de először felviszed a szinezőpácot(impregnálod) a fára majd ezt megalapozod szintelen alapozóval, majd befejezed szintelen fedővel.
Nem sokára felhívom a terültei képviselőnket és megkérdezem hogyan lehet a régen Sadolinnal lekent teraszunkra hydrocrom-ot fújni. -
mdk01
addikt
Hát kérem, itt van ennek a szakmának az igazi szépsége, nem a CNC gépsor mellett. (Nem Neked szólt Balázs, nehogy a szívedre vedd!)
Eszembe sem jutott. Nem vagyok én CNC mániás jobb néha kézzel megcsinálni a dolgokat, de itt a cégnél van CNC maró és ha van akkor miért ne használjuk. Ha Lászlónak is volna CNC marója(feltételezem hogy nincs) akkor azokat a lábakat ő is azon csinálta volna biztos vagyok benne. Mellesleg sok otthoni dolgomhoz is inkább megrajzolom, programot csinálok és kimaratom a sablont mint magam szórakozzak.Persze ez nem jelenti azt hogy sokkal jobb lesz de gyorsabb és pontosabb.
-
kalman7
csendes tag
válasz
warning19 #9905 üzenetére
Épp most kéregtelenítettem 28 milis kőrist, kalapács nélkül egy jó széles, borotvaéles vésővel. Elég nehezen ment, kesztyűt is kellett vennem. Egy-egy nekiállással úgy 2-3 métert csináltam. A kétkezes gyalu nem jó erre szerintem, azt is ugyanolyan finom 0.1mm fogásra kell állítani, mint a normál gyalut. Az a belinkelt nekem gagyinak tűnik. Vonókés kellett volna, majd veszek is, mert máskor már hiányoltam. Jó lenne tudni annak az élezéséről, mert a görbe élűt szerintem nagyon nehéz jól élezni. Használni pedig talán az a jobb. Félek a fűnyíró pengéje nem készül olyan jó acélból, amivel jól lehet fát forgácsolni. Azért ha teheted próbáld ki, kíváncsi lennék rá.
Azt a fénylakkot asszem én is néztem pár éve. Írtam nekik, hogy nem akarok 1 m3-t venni, van-e kisker boltjuk, de nem válaszoltak. Tetszett, hogy hazai fejlesztés/gyártás. Azóta kevés lakkot használok, de egy vásárlói tapasztalat jól jönne.
Szeretnék más kárán tanulni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- Milyen TV-t vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Dell notebook topic
- Politika
- Horgász topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 600 Mbps-os tempót ígér 2,4 GHz-en az ASUS RT-N18U High Power routere
- Óra topik
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- Beszámítás! Dell Optiplex 3000 SFF asztali számítógép - i5 12500 8GB RAM 256GB SSD Intel UHD 770 IGP
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest