Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#22251) thyeby válasza martong (#22236) üzenetére


thyeby
őstag

Le kell a lábait csavarozni a betonhoz - persze, aki a parkettán használná, annak más megoldást kell találnia. (Vas tyúk is talál szeget.)

Több fa van, mint asztalos!

(#22252) thyeby válasza fox11 (#22245) üzenetére


thyeby
őstag

Ezt sosem használtam, csupán egyszer a Soproni faipari kiállításon jól megbabráltam. Kiábrándító volt. Azonban ha ehhez hozzá teszel még 70 ezret, akkor egy nagyon jó, és sokkal nagyobb Makitát vehetsz, vagy 100 ezer körül a Güde 300-as szalagfűrészét.

Úúúpsz, annak jól felvitték az árát. Akkor Makita 300-ast 170-ért. (Egy srácnak segítettem karácsony után, ugyanebben a boltban 167-ért kapta meg ugyanezt. Az "Olcsóbban szeretném megvenni" linkre kattintasz, és kapsz egy mailt szolidabb árról.) És ez a gép garantáltan hozni fogja az elvárásaidat. Az Einhell után ha ezt bekapcsolod, merevedésed lesz jó ideig.

Több fa van, mint asztalos!

(#22253) gabi9107


gabi9107
csendes tag

Hali

Szerintetek natur bükk munkalapot mivel érdemes felületkezelni???

(#22254) thyeby válasza gabi9107 (#22253) üzenetére


thyeby
őstag

1;

Ikea:

Fa munkalapok
A fa munkalapok egyre szebbek az idő múlásával, ha megfelelően ápolod őket. Minden fából készült munkalapunkat előkezeljük, hogy az elején ne legyen velük gond. Ezután viszont neked kell ápolnod őket időről-időre a BEHANDLA fakezelő olajokkal. Az olaj megvédi a fát a foltoktól, a repedésektől, és attól is, hogy a víz beszivárogjon az anyagba, majd tönkretegye azt belülről. Amikor már egy kissé használtnak tűnik az anyag, csak meg kell csiszolnod egy kicsit, majd bekenned olajjal, és máris olyan lesz, mintha új lenne.

2;

Lakk, Milesi. Ez drágább, és kezdő vigye inkább festőműhelybe.

Több fa van, mint asztalos!

(#22255) ferkoboy válasza thyeby (#22252) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

Az a Güdét véletlenül nem ezzel kevered?

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#22256) zseee001


zseee001
csendes tag

Szaisztok!
Segítségeteket szeretném kérni,olyanban gondolkoztam,hogy vennék egy cnc felsőmarót szerintetek lenne rá munka?Van rá igény?(túl komolyat nem tudnék venni max 2M körülit)

(#22257) thyeby válasza ferkoboy (#22255) üzenetére


thyeby
őstag

:N

Ez csak 200-as kerékkel bír. Igaz, feleannyiba kerül, mint a kis metebó, de deszka vágására ez se, az se igazán nyerő. Ahhoz erősebb, gyorsabb gép kell.
Egyébként ez a kicsi Güde nekem évek óta iparszerűen teljesíti az 1cm vastag keményfa vágásokat. Viszi a collos bükköt is, de azt azért lassan, gyakorlattal.

Szerintem a kérdező abban reménykedik, mint én a matebó lézerkut gérvágómmal tettem egykor. Hogy a kisebb kapacitás azért a borsos felárért pontossággal, tartóssággal, megbízhatósággal fog párosulni. Utólag kiderült, hogy még a feleannyiba se kerülő tecsógazdaságosokkal sem veszi fel a versenyt. És szét se bírom szedni, hogy megnézzem, mi lehet a baja. Tré, legendásan pontatlan, nagyon sokszor küldtem szervizbe, és jelenleg használhatatlan. Megakadt, nem lehet lehajtani. Ilyet még egy noname kínai tucatsz@r se produkálna.
Amikor ezt a kis matabó szalagfűrészt megbabráltam, hát egy nívós vásáron kiállított példányon se a stellert nem bírtam megmoccintani, sem pedig a felső szalagvezetés emelőjét. Magyarul nem hogy kényelmes lett volna az állítása, mint pl a TS 250-es körfűrésznek, hanem lehetetlen volt.
Szóval lehet, hogy csak én botlottam egy nagyon sietősen összecsapott darabba, és a többi azért jó, de nem jó ómen, és gyanítom, hogy nagyon kicsi annakk az esélye, hogy a többi azért korrekt.. Soha életemben semmilyen más márkával nem találkoztam még kiállításon, ami ennyire nem működött, csak a praktikerben, baumaxban tapasztaltam hasonlót ilyen Budget és társaival, de azok legalább filléres áruk voltak.

Az igaz, hogy nekem van egy ilyen metebó becsípődésem, de az is igaz, hogy nem ok nélkül alakult ki.

Több fa van, mint asztalos!

(#22258) thyeby válasza zseee001 (#22256) üzenetére


thyeby
őstag

Szerintem ha 20 Millióért vennél egyet, ami azért teljesít is, akkor is sok idő lenne felépítened egy stabil ügyfélkört. 2 misiért csak barkácsolgatni lehet, abból meg nem élsz meg.

Több fa van, mint asztalos!

(#22259) ferkoboy válasza thyeby (#22257) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

Időközben figyelmesebben is elolvastam, amit a kollégának írtál, s akkor már láttam,hogy bizony tényleg a nagyobb Güdére gondolhattál (ami annó kicsivel 100k alatt volt).

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#22260) mdk01 válasza zseee001 (#22256) üzenetére


mdk01
addikt

Ismerősöm vett most 6,5M-ért egy elég jót de persze használt volt már kb. 5-6éves lehetett. Ehhez még 500k egy elszívó legalább ami tud is vmit meg még1x ennyi a szerszám amivel már lehet jól dolgozni.
Biztos lenne rá meló ha kitartó vagy.
Olvass körbe azért mert nagyon sok mindentől függ az ár nem tudom 2M-ért az mit tud.

(#22261) zseee001


zseee001
csendes tag

köszönöm hozzászólásokat, én egy ilyesmi gépre gondoltam:
http://www.cncmachine.hu/
(Daben 250/130)
de akkor ez nagyon felejtős a 20M az meg.... még olyat se láttam aki már látott annyit egyben :B :B

(#22262) fox11 válasza thyeby (#22257) üzenetére


fox11
csendes tag

Üdv!!

Nézegetttem a Makita gépet is,és bizony a szívembe lopta magát már hetek óta. Kissé az ára sok,de inkább lehet,hogy gyűjtögetek hozzá,és az lesz egyszer. Én igazából nem komolyabb asztalos munkákhoz használnám,de befürödni sem akarok. Bíztam abban a Metaboban,de a motorja miatt már eleve gyengének találtam. Szóval...nehéz helyzetben vagyok. :)

(#22263) fox11 válasza thyeby (#22252) üzenetére


fox11
csendes tag

Szia! Köszi szépen az infót..a lényeg,hogy nem érdemes beleugrani a megvásárlásába.

(#22264) epmd válasza zseee001 (#22256) üzenetére


epmd
tag

Gyárthatnál vele olcsó furnéros perforált lemezt(perfetti,locatelli),arra lenne kereslet szerintem. :)

(#22265) martong


martong
tag

Güde asztali körfűrészt árulnak a Baumaxban 40 Kft-ért:
[Árgépnél sokkal olcsóbb]
Megéri? Az Einhell ennyi alapáron

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#22266) thyeby válasza martong (#22265) üzenetére


thyeby
őstag

Akiről csak tudok, az ilyenje mindenkinek leégett. Az enyém is - még az első 20 perc alatt. Szerintem alulkalibrált motorja/áttétele van.
Vegyél inkább egy ronda Güdét drágábban. Ezt. Hővédelem, erős motor, nagy vágáskapacitás. Kell bele egy jó Freud lap, és egy megerősített fűrészlap emelő menetes agyalmány. Hetedik éve nem tudom agyonütni 30-as bükkel. De nem egy precíziós szemkápráztatás ez sem. (Amit linkeltél, az azért inkább parasztvakítás szerintem. Szép, sokat ígérő, de gyenge.) Vagy még drágábban a három fázisú Güdét, de inkább egy metebó TS 250-est még annál is drágábban, esetleg picivel a TS 250 ára alatt a Makita MLT 100-at.

Több fa van, mint asztalos!

(#22267) thyeby válasza fox11 (#22262) üzenetére


thyeby
őstag

"Szóval...nehéz helyzetben vagyok."

Nem tartom kizártnak, hogy akkor lennél nehéz helyzetben, ha megvetted volna azt a 260-as swiftet.
Említettem, hogy nemrégiben rendelt a technoformtól egy újdonsült fórumtársunk egy Makitát. Épp most jött priviben a beszámolója, hogy ma érkezett meg a gép, és elégedett vele nagyon - pedig egy nagy DeWaltot cserélt le rá.
Íme egy kis kedvcsináló, amit sebtiben készített az új gépről.
Bizonyos vagyok abban, hogy nem bánod meg, ha inkább gyűjtögetsz még ahhoz a százashoz. (Használt metebó 260-assal tele vannak a hirdető portálok. Keress ott Makita LB1200F-et, nem nagyon fogsz találni. Szerinted miért van ez így?)

Több fa van, mint asztalos!

(#22268) jimy_l válasza thyeby (#22267) üzenetére


jimy_l
tag

Pálinkás jó reggelt!
Nagyon jó kis videó, fasza kis masina! :C
Szalaglazítás egy mozdulat, király! :Y

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#22269) #22145024 válasza zseee001 (#22261) üzenetére


#22145024
törölt tag

Ezeknek a "gravírgépeknek" elég kicsi a teljesítményük egy öntvényágyas (vagy akár egy jól konstruált, hegesztett acélvázas) géphez képest. A magyar kisipar kb 5-6m körül tud előállítani olyat, amivel lehet faiparban termelni. Mondjuk azoknak is van egy csomó nyűgje, de legalább gyártja a forgácsot rendületlenül.

Amit linkeltél az talán a reklámiparban hozza vissza az árát értelmes időn belül, de az a vevőkör meg hírhedt nemfizetőkből áll. Faiparban leginkább csak cizellálásra rentábilisak. Meg ott kifejezette előny, hogy sokat fel tudsz egyszerre tenni az asztalra, nem kell 5 percenként cserélni.

(#22270) thyeby válasza jimy_l (#22268) üzenetére


thyeby
őstag

"Szalaglazítás egy mozdulat, király!"

Igen, milyen egyszerű trükkel megoldható, mégis, alig van gyártó, aki gondol erre is.
Egyébként mondok valamit. Gyakorlatilag sosem használom, csak amikor szalagot cserélek. Akkor nagyon király, hogy nem kell semmit állítgatni, de munka után nem oldom ki, ugyanis ezeket a Boronkay-féle szénacél szalagokat szinte lehetetlen megnyújtani.
Egyetlen eset van, amikor ajánlott a kilazítás, ami elég extrém eset. Ha beállítottad a szalagot 40 fokos nyári kánikulában, és úgy hagyod a gépet egy fűtetlen garázsban/fészerben a téli mínusz 20 fokos hidegekre is, akkor érdemes kioldani. Értelemszerűen túl lesz ugyanis feszítve a nyári beállítás télére. De akinek valamennyire fűtött műhelyben megy ez a gép, nem kell bajolnia ezzel. Még sosem lazítottam parkoló állásra se a pici Güdét, se ezt a Makitát, és nem szaggati a szalagot egyik sem. A Güdén pl most már második éve van fenn a 6-os szalag spanolásilag érintetlenül. Bíri.

Több fa van, mint asztalos!

(#22271) thyeby válasza #22145024 (#22269) üzenetére


thyeby
őstag

:K

Több fa van, mint asztalos!

(#22272) fox11 válasza thyeby (#22267) üzenetére


fox11
csendes tag

Szia! Köszi szépen,és már tutira Makita lesz.. Eddig is jobban hajlottam felé,mert nagy kedvenc márkám,még nem csalódtam benne.

(#22273) szuszinho válasza j.apa (#22241) üzenetére


szuszinho
őstag

Megvetted már? Nagyon csábulok, hogy én is beruházok egy ilyenre.

(#22274) zseee001


zseee001
csendes tag

Köszönöm a segítségeteket,ezek szerint valami mást kell kitalálnom.
További jó "munkát"!

(#22275) szuszinho


szuszinho
őstag

Háj!

Fiókos segítségre van szükségem. Összeszedtem, amit tudtam, hogy megcsináljam majd a fiókjaimat. Ha jól tudom, így kellene valahogy összerakni. Egyelőre ami számomra biztos, hogy 16mm-es rétegelt lemezből kellene készülnie. Az oldalak 85mm magasak, ezekbe 10-10mm-t menne bele a fenék, ami 12mm-rel feljebb van, mint az oldalak.
A bútor 550 mély. Ebbe belefér az 550H5500B Tandem, vagy csak az 5000B-s?

Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#22276) jimy_l válasza thyeby (#22270) üzenetére


jimy_l
tag

Én lazítom szorgalmasan, mert nekem parafás kerekeim vannak, és hiába gumis a parafabandázs, kicsit deformálódik, ha sokáig van feszítve a szalag.

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#22277) martong válasza szuszinho (#22275) üzenetére


martong
tag

A téma engem is érdekel.
Kérdésem ide, hogy nem túl drága-e a rétegelt lemez fióknak, miért nem felel meg sima bútorlap?
A fenéknek miért kell ilyen vastag?
Amúgy milyen minőségű (anyagú) rétegelt lemezben gondolkodsz?
Ja és pár szállítót megnéztem, 16-osat egyik sem árul.

[ Szerkesztve ]

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#22278) pali923 válasza martong (#22277) üzenetére


pali923
tag

Éppen hasonlót akartam írni. Én is most gyártok fiókokat. Ha csak nem kell valami extrém igénybevételnek eleget tennie, 10-es, esetleg 12-es rétegelt lemez bőven jó. Én az aljához most 10-es bútorlapot vettem speciális okból, bár sima farostlemezt szoktam tenni oda.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#22279) mdk01 válasza martong (#22277) üzenetére


mdk01
addikt

Lehet bútorlap is teljesen megfelel ha nem borogatsz bele vizet. Az oldal lehet 16mm-es fehér az elég sztenderd hogy szabják m2-re, de megoldható 18mm-esből is csak kicsit trükközni kell.
Fenéknek lehet szabatni 3mm-es fehér hátfallemezt meg egy ugyanakkora natúr MDF-et ami össze van ragasztva lapjára. Csináltam már így 98cm széles fiókot semmi gond nem volt vele. Ha ez nem megy, vagy erősebb kell akkor lehet szabatni 12mm-es fehér lam. bútorlapot is fenéknek.
Rétegeltből maradnék a 12mm-es oldalnál meg a ~6mm-es fenéknél.

(#22280) martong válasza mdk01 (#22279) üzenetére


martong
tag

de megoldható 18mm-esből is csak kicsit trükközni kell

Miért kell trükközni?

ha nem borogatsz bele vizet

A rétegelt jobban bírja a vizet?

[ Szerkesztve ]

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#22281) jimy_l


jimy_l
tag

Ilyen szekrényajtókat csinálok, és az volt a megrendelő óhaja, hogy kivetőpánttal szereljem.
Pálinkagőzös emlékeim szerint, ilyet még nem láttam. :Y Talán a közé záródó, jó lehet.
Valakinek valami tapasztalat? :F

[ Szerkesztve ]

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#22282) szuszinho válasza unreg1 (#22244) üzenetére


szuszinho
őstag

Stanley, vagy inkább ez?

(#22283) unreg1 válasza szuszinho (#22282) üzenetére


unreg1
tag

Azért jobb a Stanley, mert az egykezes. Sokszor dolgozom egyedül, egyik kézzel az anyagot tartom, a másikkal meghúzom a szorítót. A nagy méretű lapokat is tökéletesen megtartja.

(#22284) epmd válasza jimy_l (#22281) üzenetére


epmd
tag

Süllyesz be ráütödő pántot

(#22285) thyeby válasza epmd (#22284) üzenetére


thyeby
őstag

Oké, de hogyan?

Több fa van, mint asztalos!

(#22286) epmd válasza thyeby (#22285) üzenetére


epmd
tag

Az ajtón belül a falcal legyen síkba a pánt

(#22287) gabi9107 válasza epmd (#22286) üzenetére


gabi9107
csendes tag

az hogy gondoltad?:??

(#22288) Winner_hun válasza gabi9107 (#22287) üzenetére


Winner_hun
félisten

Ha nem érted és úgy kérdezed akkor elég lesz 1 db kérdőjel is, mert így több kérdőjellel olyan mintha felháborodtál volna és kérdőre vonnád.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#22289) epmd


epmd
tag

Azon tanakodtunk ma kollégámmal,ha megnézitek a második képet,akkor azon látszik,hogy kívülről nézve(színe) a falcig elférne a kivetőpánt.Tehát ha a falcon túli részt(ami a szekrényen belül van) nem nézitek akkor olyan az az ajtó fent a helyén,mintha egy ráütődő ajtó lenne.És ha egy ráütődő ajtóhoz fúrod ki a pánthelyet(ajtó szélétől 5mm),és utána magát az egész pántot besüllyeszted(körberajzolod a pántot és kivésed,kimarod) az ajtó hátuljából a falc vastagságigáig.Onnantól kezdve ez egy ráütődő ajtóként fog működni ha jól okoskodtunk. :)

(#22290) mdk01 válasza epmd (#22289) üzenetére


mdk01
addikt

Ez rendben is volna csak annyi gond van hogy min.13mm kell a pántnak mélységbe ugye, és ha minden oké akkor azt már nem viseli el.
Ha emlékeim nem csalnak(elég régen csináltam már ilyen ajtót) akkor 11x7mm-es falc kell ennek a pántnak és olyan 8-9mm-es anslag szokott maradni egy 20mm vastag ajtónál. Ha megnézed a képet és tegyük fel 11mm-re falcolva az ajtó akkor látszik hogy a falc és az anslag kb.egyforma(jó erős 22mm körüli ajtó lehet) tehát az anslag is 11mm ergó nem fér bele a 13mm-es furat abban az esetben, ha az a célunk hogy felfeküdjön az anslag az oldal élén.

Egyszer csináltunk Angliába egy darab komódot ott is falcos volt az ajtó, de ennél jóval furmányosabb. Kivetőpánttal kellett megoldani és egyetlen olyan pánt létezett amivel ezt meglehetett oldani. Hafele katlógusba, volt de már meg nem mondom a cikkszámát.

[ Szerkesztve ]

(#22291) epmd válasza mdk01 (#22290) üzenetére


epmd
tag

Igazad van,csak nekem vastagabbnak tűnik ez az ajtó a képen.A másik,meg hogy nem biztos hogy ragaszkodnak a szabvány mérethez,hátha lehet vastagítani,hogy jó legyen a pánthoz.Mert ha emlékeim nem csalnak,akkor ez a 7x11-es méret,a hajlított szekrényajtópánthoz kell,ami jelen esetben nem lényeges.

[ Szerkesztve ]

(#22292) mdk01 válasza epmd (#22291) üzenetére


mdk01
addikt

Igen a vastagítás is jó lehet, de csak kívülre van értelme ugye.
Ép rajzoltam és ezek jutottak egyelőre eszembe, gondolat ébresztőnek is jó akár.:)

Amúgy én lehet nem is besüllyeszteném a pántot hanem azon az oldalon végig falcolnám a pánt mélységgel megegyezően. Így elég gyorsan meglehet úszni és még talán jobban is néz ki mert az azért egy pánt kontúrját megmarni szépen nem egyszerű. Meglehet csinálni csak a gyors+szép+költséghatékony trió nem fog találkozni.

[ Szerkesztve ]

(#22293) epmd válasza mdk01 (#22292) üzenetére


epmd
tag

Hogy írtad a Hafelét,a 2004-2005-ös (ez van csak nekem)Hafele katalógusban találtam falcos ajtóhoz való,110 fokos pántot.És ennek csak 9 mm-es mélységű furat kell.

(#22294) mdk01 válasza epmd (#22293) üzenetére


mdk01
addikt

Cikkszám?
Lehet ehhez a falcoshoz jó, nekünk annak idején elég komplikált falckialakítás volt.

(#22295) epmd válasza mdk01 (#22294) üzenetére


epmd
tag

Online katalógus 3.38 oldal, 329.26.600 talán?

(#22296) mdk01 válasza epmd (#22295) üzenetére


mdk01
addikt

Aha, ez jó lehet mert itt még több is az anslag szélessége így biztos kinyílik. Egy próbát megérne.

(#22297) #22145024


#22145024
törölt tag

Fejezőfűrészből (gérvágó) mit ajánlanátok, amivel jól lehet ALU-profilt darabolni és lehetőleg nem kell utánmunkálni. Értem ez alatt, hogy eleve pontosan vág és nem is rezonál ami miatt elfogadhatatlan vágási felületet adna.
A húzófunkció szerintem nekem nem kell, gondolom ezáltal is stabilabb tud(na) lenni.

(#22298) Slyer


Slyer
senior tag

Sziasztok!

Egyik barátomnak van egy íróasztala, rémegyszerű az egész, Ikeaában vettem rég régen, de már nem lehet kapni, ezért gondoltam vágatok magamnak méretre, és összetákolom.

Ilyen lapokra lenne szükségem: MÉRETEK

(esetleg dobhatnátok tippeket hol vágassam le, hol a legolcsóbb?)

5cm vastag munkalapra és oldallapokra gondoltam. Összes tudom úgy rakni, hogy ne legyen instabil?

Milyen fából lenne érdemes csinálni? A munkalapra üveglapot szeretnék vágatni, tehát nem feltétlenül kell über durva karcállónak lennie.

Ja és mindenképpen feketét szeretnék.

Köszönöm előre is a segítséget!

(#22299) jimy_l válasza #22145024 (#22297) üzenetére


jimy_l
tag

Hali!
Nekem ez van.
Hibátlanul működik aluban is. Habár amennyit én használom.......

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#22300) thyeby válasza #22145024 (#22297) üzenetére


thyeby
őstag

DeWalt 702 használtan is akár.
Már eleve olyan Pilana fűrészlappal szállítják, ami alu vágásához ajánlott, és haláli precíz, örökéletű gép, 2db leszorító tartozék hozzá.

Több fa van, mint asztalos!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.