Hirdetés

2024. május 15., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#22951) unreg1 válasza thyeby (#22939) üzenetére


unreg1
tag

(#22952) mahoo


mahoo
csendes tag

Sziasztok! Lenne 1-2 amatőr kérdésem, ha nem gond...
Egy polcos szekrényt szeretnék összetenni, ahol az alsó és felső rész közé ékelődik be a 2 oldal, valamint egy polc középen fixen lenne rögzítve a 2 oldallap közé. Szóval a kérdésem az, hogy ez statikailag mennyire lesz stabil, illetve milyen oldható kötést ajánlotok? Konfirmátoros megfelelő lenne?

Illetve szeretném ezt tömör fából megcsinálni, pl. tölgyből, ezért tudnátok ajánlani egy biztos beszerzési forrást korrekt áron, ahol táblásított anyagokat méretre is szabnak.

Valamint antik pácra, lazúrra is szívesen vennék 1-2 tippet.

Előre is köszönöm a válaszokat!

(#22953) pali923 válasza thyeby (#22939) üzenetére


pali923
aktív tag

Nekem mdk01 megoldása tetszik legjobban: a belső oldalon bemarni egy csíkot, ahol legkevésbé látszik.
Nálunk egy kerti szék tört el, igaz egy csavarhelynél, ahol kevés hely volt. Én nem mertem kókányolni, vettem hasonló fadarabot, és csináltam egy új lábat. De én amatőr vagyok.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#22954) martong válasza unreg1 (#22951) üzenetére


martong
tag

Sziasztok,
Mi az oka annak, hogy a videón az idegen csapot a töréssel inkább párhuzamosan helyezte be, nem pedig merőlegesen, ahogy nekem logikus lett volna?
Ill. én érzésre egy ilyen hosszú törési felületnél 2 csapot raktam volna be.
Köszi

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#22955) thyeby


thyeby
őstag

Ebből a videóból loptam ki a képkockát.

Tulajdonképpen kíváncsi voltam, hogy a gyakorló szakma hogyan oldaná meg, illetve mit szól ehhez a megoldáshoz.

Legközelebb a Balázs szemlélete áll hozzám, mert magam is a másik oldalon martam volna be idegen csapot. De én nem az esztétika, hanem a statika miatt, ugyanis belül kapja jelen székláb azt a húzó terhelést, ami kikezdi a rostok kohézióját. Megvallom, kicsit csodálkoztam is, hogy Matthias ezt mérnökember létére nem gondolta talán eléggé át. Mindettől függetlenül bízok az ő megoldásában, és lehet, hogy én hamarkodtam el ezt a statika dolgot. Ám ha már bajolok a bemarással, azt hiszem, mindkét oldalon tettem volna idegen csapot.

Nagyon jól jött a másik videó is unreg1 kollégától, ami egy megszólalásig hasonló törés javítását mutatja be. Az is egy alternatíva. Tulajdonképpen bárhova, bármilyen idegencsapot toldunk be, az biztos, hogy tovább javítja a a kötést.

Jómagam mélyebben (akár a teljes székláb vastagságában), de keskenyebben martam volna be idegencsapot, így az idegen csapot nem lapjával, hanem élével tudtam volna pászítani. Mert úgy egy léptékkel nagyobb felületen oszlik el a terhelés.

A felületkezelés persze egy teljesen másik témakör is lehetne akár. Ebben is osztom a Balázs véleményét: Visszacsiszolni az egész lábat, és újra kezelni a tiszta fát. No, és abban is, hogy nem mindegy, ki, és mire fogja használni a széket. Lagzi Lajcsi alatt nem sokáig maradna ez egyben, míg Hesna akár ugrabugrálhatna is rajta.

Valamikor sok évvel ezelőtt volt itt a fórumon egy parázs vita akörül, hogy milyen jelene, és pláne jövője van asz asztalos szakmának a CNC-k és a nagyipari termelés korában. Balázs akkor a CNC-nek szavazott nagyobb jövőt a klasszikus szakma rovására. És ebben teljesen igaza is volt. Azért emlegetem most fel egykori eszmecserénket, mert kábé ez a székláb mutatja a lényeget.
Sok ilyen törött székláb van a világban. Mindet CNC csinálta. Mert egy asztalos kezét ilyen alkotás nemigen hagyja el, legfeljebb abban az esetben, ha nem szereti, nem érti a fát. Mert itt arról van szó, hogy a rostirány egy tömbből kimart idom esetében igen szerencsétlenül alakult - ezt a darab fát mindössze 180º-al át kellett volna fordítani a CNC maróasztalán, úgy épp a javunkra kanyarodott volna a rost.
És mégis, ilyen széklábakkal van tele a világ, s nem míves asztalosremekekkel. Kicsit azért is, mert egy CNC-s székláb nyilvánvalóan olcsóbb, miközben ugyanolyan szép, mint egy lelkes asztalos remeke. A vásárló meg aztán végképp nem ért ahhoz, hogy mi a különbség az egyik és a másik közt. Neki mindkettő teljesen egyforma, csak a kézzel készült sokkal drágább. Így aztán piaci igény a CNC malmára hajtja a vizet.

ácsszerzet #22943:

Egy asztalos nem örömmel használ vasat, akármilyen erős anyag is az. Látod, hogy ellenkezik a szakma még attól is, hogy a bútorlapot, amit nem igazán nevezhetünk fának pedig, Reisser-csavarral fogassa össze.
A köldökcsapos toldásod elvileg briliáns, de Winner_hun kolléga gyakorlati ember lévén ezt élből elvetette. Méltán. Mert aki ezt pontosan akarja megvalósítani, annak annyi ideje rámegy, amennyi alatt készít egy komplett új széket. Segédeszközöket kellene gyártani hozzá, ezmiatt árban pedig már túl is lépnénk egy új szék (esetleg garnitúra) árát.

pali923 #22953:

"Én nem mertem kókányolni, vettem hasonló fadarabot, és csináltam egy új lábat. De én amatőr vagyok."
Akkor profi amatőr vagy. Nincs is annál jobb megoldás, mint amit Sanyabá javallott. És ehhez mérve valóban, a legjobb idegencsapos megoldás is csak kókányolás. Csak ugye idő, pénz, affinitás.

martong #22954:

"Mi az oka annak, hogy a videón az idegen csapot a töréssel inkább párhuzamosan helyezte be, nem pedig merőlegesen, ahogy nekem logikus lett volna?"

A köldökcsap a nyíró terhelést prímán bíri. A húzót pedig gyakorlatilag sehogyan. Jó megoldás lehet azonban a Te irányod, ha jól besüllyesztett csavarral erősítjük így, majd a csavar fejét egy kis darab valódi fa köldökcsappal elfedjük.

"Ill. én érzésre egy ilyen hosszú törési felületnél 2 csapot raktam volna be."

Ezzel óvatosan köll bánni. Általában mindenféle csapolásra (nyilván az átlapolásra nem) igaz az, hogy a csap szélessége az anyagvastagság harmada. Ekkor ideális, mert ha kevesebb, akkor a csap gyenge, ha több, akkor pedig az illesztendő anyagot gyengítjük el. Ha eltérünk a harmad elvtől, akkor inkább picikét lehet több a csap vastagsága, mint kevesebb.

"Winner_hun #22940":

"Ha passzol a 2 db akkor összeragaszt, aztán az illesztéseknél csiszolás-pácolás-lakkozás."

Számomra nem először jön le a hozzászólásodból, hogy nem csupán gyakorló, hanem kifejezetten gyakorlatias jómunkásember vagy. Nagyon sokan nem hisznek/bíznak a faipari ragasztó erejében és tartósságában. Nekem még soha nem sikerült ragasztást úgy szétszednem, hogy ne a fa sérüljön, hanem a ragasztó adja meg magát. A ragasztó és a fa között olyan erős kötés alakul ki, ami a rostok egymás közötti természetes kohézióját rendre felülmúlja. Fafajfüggő is ez biztosan, de én még nem találkoztam azzal a fafajjal.
Az idegen csap használata annyiból releváns, hogy jó valószínűséggel a törött felület epszilon környezetének rostjai nagyjából párhuzamosak lévén a törött felülettel - ott is gyenge láncszemnek fognak mutatkozni.

Több fa van, mint asztalos!

(#22956) pali923 válasza thyeby (#22955) üzenetére


pali923
aktív tag

Csak ugye idő, pénz, affinitás.
Mondom, hogy én amatőr vagyok, nekem ez nem munka! :))
Egyébként mindegyik videó végéről hiányoltam azt, hogy a mester ráül, sőt, esetleg billeg egy kicsit a két hátsó lábon. Sokkal hihetőbb lett volna a javítás...

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#22957) ácsszerzet válasza thyeby (#22955) üzenetére


ácsszerzet
újonc

Szép jó napot kívánok! Tulajdonképpen a válaszomban annyi komolyság volt mint molylepkében a tesztoszteron,viszont így utólag belegondolva lehet hogy nem is mondtam túl nagy baromságot. Ilyen törésnél pl. ha összeragasztással kezdem mint Mátyás,és miután összeragadt,egy 45 cm-es 10-es csigafúróval a talpánál hosszába megfúrom,utána jöhet az idegencsap. Ez lehet menetesszár,vagy az érzékenyebbek kedvéért 10mm-es keményfa henger tipli,ami kb 300 ft az OBI-ban.

(#22958) privatposta válasza Pydew (#22887) üzenetére


privatposta
tag

Most hogy megvették, már én is megvenném. Tényleg szép darab, és praktikus is. Ha valakinek van másik ,akkor szóljon. Persze hasonló feltételekkel... :)

(#22959) thyeby válasza privatposta (#22958) üzenetére


thyeby
őstag

Ez a vonat már elment. Jó, ha tíz évenként jön hasonló járat. Ennek a gépnek a használtpiaci ára egymillió körül jár, az új ár pedig kétmisi felett van. Ez egy kótyavetye volt az eladó részéről.

Több fa van, mint asztalos!

(#22960) thyeby válasza ácsszerzet (#22957) üzenetére


thyeby
őstag

Nem voltam bizonyos benne, hogy nem csak félig vicc, amit írtál, gondoltam, lehet, hogy akkor más sem.

Huhh.
Ilyen hosszú furatot?
Ismét azt gondolom, hogy az elv briliáns, de meg is kell azt valósítani. Számomra az is kihívás, hogy 8-10 cm mélyen a faesztergával fúrjak egy hengeres fába úgy, hogy az oldalt ne jöjjön ki. (Kezdetekkor sípot is gyártottam, persze ott a falvastagság talán fél centi sem volt..)
Gondolkodtam is rajta, hogy vajon miként készíthetik pl a furulyát, hogy annak a falvastagsága szép egyenletes. Arra jutottam, hogy valószínűleg előbb lyukat fúrnak, s majd ahhoz esztergálják hozzá a külső palástot.
Szerintem egyszer próbáld ki magad valami hasonló fúrással. Elvileg szabad kézzel is megcsinálja az, akinek hyper derékszöglátó szeme van, és nagyon tudja a keze, hogy mit csinál. Én nem tartozom közéjük, pedig a derékszöget elég jól látom.
No, és az is egy tétel, hogy vajon sikerül-e egy 10-es tiplit olyan mélyen beleragasztani (először is beledugni) egy 10-es furatba. Mert nem hiszem el, hogy létezik elérhető áron olyan fúrószár, ami ilyen hosszon nem hajlik be.
Szóval minden bántó kritika nélkül mondom, hogy teljesen másképp kell közeledni egy hajlított széklábhoz, mint egy 200-as gerendához.

Több fa van, mint asztalos!

(#22961) epmd válasza thyeby (#22960) üzenetére


epmd
tag

A furulyát úgy készítik ahogy gondoltad.

(#22962) unreg1 válasza thyeby (#22960) üzenetére


unreg1
tag

(#22963) pali923 válasza thyeby (#22960) üzenetére


pali923
aktív tag

Ehhez képest csak apróság, hogy az a székláb még hajlik is.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#22964) ácsszerzet válasza thyeby (#22960) üzenetére


ácsszerzet
újonc

Akkor marad a Vendel módszer,de mint ahogy már írtátok,egy jó ragasztásnak nem kellene eltörnie,akkor elvileg tipli sem kell. De most egy más téma. Bevállt-e az új Bosch maró,mik a tapasztalatok?

(#22965) ácsszerzet válasza pali923 (#22963) üzenetére


ácsszerzet
újonc

Ennél az esetnél nem befolyásoló tényező a láb hajlása,sőt úgy látom hogy egy kb 30 cm-es furat is elég lenne,azt meg egy gyakorlott kéznek 10-ből 8-szor illik megfúrni pontosan. Gondolom én. De tény hogy vannak ennél humánusabb eljárások is.

(#22966) ácsszerzet


ácsszerzet
újonc

De hogy mégse nézzetek teljesen sötétnek,egy olyan variációm lenne,hogy láb összeragaszt,törésre merőlegestől kicsit eltérve lefelé irányba kicsi furat,a futarba csavar,csavar fejét a láb anyagával azonos anyagú tiplivel elrejteni,utána széket felcsiszolni,majt páccal lekenni.

(#22967) privatposta válasza thyeby (#22959) üzenetére


privatposta
tag

akkor várok tíz évet :)

(#22968) thyeby válasza ácsszerzet (#22964) üzenetére


thyeby
őstag

Ez az, hogy én most a Vendelét sem látom a tőle megszokott sziporkának.

A tipli nem a ragsztás miatt kell, hanem hogy ott, ahol ezzel párhuzamosak a szálak, ne törjön ismét. A ragasztásnál nem fog, de mellette?

Biztosan azt fogod gondolni, hogy egy rohadt burzsuj kulák vagyok, de még be se kapcsoltam a Bosch-t. Asztalt kellene építeni neki, hogy élesben próbálhassam ki, de a határidős feladatok miatt ezt most félre kellett tennem. Megvallom, ilyenkor nekem sem tetszik az életformám, de tetszik, nem tetszik, nincs más.
Egészen biztos különben, hogy be fog válni. Nagyon korrektül és finoman működik rajta minden. (Igaz, ez a pofánvágó specialitás nekem nem hiányzik, de meg fogom szokni, hogy lassan a testtel kioldáskor. A lift reteszelése semmi egyéb gépen nincs annyira finoman megoldva egyébként, mint ezeken a kék bosch-okon.) Ami különösen tetszik, az az, hogy bemerített állapotban is lehet finomállítani. Egyébként eldöntöttem, hogy ez a gép fogja kapni az R=4, vagy az R=5 rádiuszkést, ahhoz meg még sok is 900 W. Persze, mindenképpen ki akarom próbálni vele az R=9,5-ös marást, hogy tudjam már, amit nem tudok. Csak olyan kis ékszer ez a gép, hogy sajnálom épp neki kiosztani 8-as száron a legnagyobb késemet. Nem arra a feladatra találták ez ki szegénykémet, amire én fogom használni, annál ő sokkal többre képes. Ez egy kézbe való gép, amivel a kicsi anyagleválasztású feladatokat haláli pontosan, és könnyen lehet megoldani.
Egyébként pici mérete ellenére szokatlanul nehéz gép.
Hitelesen csak akkor tudok róla beszámolni, ha nem csak kipróbálom, hanem nyúztam eleget. De nem asztal alatt, hanem kézben. Mert aki ilyent vásárol, valószínűleg az érdekli.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#22969) thyeby válasza ácsszerzet (#22966) üzenetére


thyeby
őstag

Dehogy nézünk mi sötétnek. Ez a fórum éppen arra jó, hogy ha az ember valamit nem tud, akkor kisegítik, ha valamit rosszul tud, akkor kijavítják. Jómagam is így tanulgattam, és hálás vagyok a fórumtársaknak, hogy amikor bizonytalan voltam, akkor készséggel kisegítettek.

Több fa van, mint asztalos!

(#22970) thyeby válasza privatposta (#22967) üzenetére


thyeby
őstag

:DDD

Én is. Melyikőnk lesz gyorsabb 2024 februárjában?

Több fa van, mint asztalos!

(#22971) pali923


pali923
aktív tag

Itt van egy kihagyhatatlan ajánlat egy Dewalt 707 gérvágóra. :)

Van még, érdemes körülnézni. Van pl. Felder is, egy szép nagy lapszabász és marógép, az még jó állapotban is van, meg elszívó is.
Azért van ilyen is:

Kíváncsi lennék, szerintetek ezt mennyiért kínálják, illetve mennyiért vennétek meg. 5kW-os. Nem ér megnézni! :)

[ Szerkesztve ]

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#22972) #22145024 válasza pali923 (#22971) üzenetére


#22145024
törölt tag

Nekem untrusted connection figyelmeztetést dob a linkedre. Mindig is tudtam, hogy nem lehet bennük megbízni :D

thyeby:
"De nem asztal alatt, hanem kézben"
Engem érdekelne az asztalba épített tapasztalat (is)!

[ Szerkesztve ]

(#22973) pali923 válasza #22145024 (#22972) üzenetére


pali923
aktív tag

Nekem is feljött egy tanúsítvány probléma, de azt át lehet ugrani, meg kell mondani a böngésződnek, hogy menjen tovább bátran.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#22974) thyeby válasza pali923 (#22971) üzenetére


thyeby
őstag

Azt hiszem, hogy az ügyfél kicsit orránál fogva vezeti a NAV-ot, ugyanis a DW 707-es új ára 120, amihez tudni köll, hogy a kereskedő kapott hozzá egy akkus csavarbehajtót is. Kaptam én már ajánlatot szaküzletben, hogy vegyem meg a kettőt együtt 120-ért.

Ha a körfűrészasztalt is ugyanaz a becsüs értékelte fel, akkor mittudomén, félmillió? Valós piaci értéke 30-40 ezer szerintem, én pedig nem venném meg 3 ezerért sem. 5KW-os áramfaló egy ekkora pici asztalhoz ágyúval lövés verébre, amúgy meg egy tákolmány az egész, mint jancsibácsi traktorra applikált szalagfűrésze.

Több fa van, mint asztalos!

(#22975) thyeby válasza #22145024 (#22972) üzenetére


thyeby
őstag

:DDD

A bizalmatlanok megbízhatatlanok.

Ha odakerül a sor, persze, hogy beszámolok róla. De szerintem drága ez egy százasért, amikor szinte ugyanennyi az ára erősebbik változatnak is. Ne feledd én csak ötvenet adtam érte - úgy más volt a leányzó fekvése.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#22976) pali923 válasza thyeby (#22974) üzenetére


pali923
aktív tag

Szerintem nem az ügyfél vezeti a navot, ezek lefoglalt cuccok, és ők árazzák be. Időnként félelmetesen félre.
Van pl. egy kétkorongos Bosch csiszoló, a tengelyen valamilyen szupport. Ezt 1millióra tartják, miközben a gép maga 80.000-ért kapható újonnan. Lehet, hogy a DW mellé jár az az asztal is, nem egyértelmű.
A tippeddel nem lőttél mellé egyébként...

[ Szerkesztve ]

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#22977) #22145024 válasza thyeby (#22975) üzenetére


#22145024
törölt tag

Az igazat megvallva, sosem szeretnék egy ilyen intézménnyel szorosabb kapcsolatot ápolni! :D

Az asztalba épített teszted meg azért érdekel, mert ahogy írod, ez azon kevesek közé tartozik, ahol tudod megszorított állapotban is finomhangolni a késmagasságot. Ezzel (részben) ki lehetne küszöbölni a drága lift adaptert.

[ Szerkesztve ]

(#22978) pali923 válasza #22145024 (#22977) üzenetére


pali923
aktív tag

Egy jó biznicért nem cimborálnál az ördöggel? ;] :D

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#22979) #22145024 válasza pali923 (#22978) üzenetére


#22145024
törölt tag

Nem, mert amikor megpróbáltam, jól ráfaragtam. Pedig annak nem is volt ekkora patája, ami nemhogy a zsákból, de a főkapun is kilóg. :D
Amúgy meg vannak olyanok, akikhez nincs elég hosszú kanál ahhoz, hogy egy asztalról tudjál velük enni...

[ Szerkesztve ]

(#22980) pali923 válasza #22145024 (#22979) üzenetére


pali923
aktív tag

:C

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#22981) arvaiz69


arvaiz69
csendes tag

Sziasztok!
Régóta olvasom a fórumot, de még nem nagyon szóltam hozzá, kivéve egy két privát levélváltás thyeby-vel. Én nem vagyok asztalos, csak olyan hobbiasztalos féle. Az elmúlt napokban összeszedtem a munkáimról készített fényképeket és azokból egy kisfilmet készítetem. Ha nem veszitek tolakodásnak, akkor szívesen megosztom veletek! http://www.youtube.com/watch?v=pzPbM2DI9zE
Jó szórakozást hozzá!
Üdv.: Zoli

(#22982) thyeby válasza arvaiz69 (#22981) üzenetére


thyeby
őstag

De jól összeállítottad ezt a videót!

Több fa van, mint asztalos!

(#22983) martong válasza arvaiz69 (#22981) üzenetére


martong
tag

Grat, szép munkák!

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#22984) thyeby válasza mahoo (#22952) üzenetére


thyeby
őstag

Rajzold le, mert nem nagyon értem az elképzelésedet!

Több fa van, mint asztalos!

(#22985) arvaiz69 válasza thyeby (#22982) üzenetére


arvaiz69
csendes tag

SziaTibi!
Köszönöm szépen! A feleségem hobbija a fényképezés és a családi videók készítése. Ennek a kisfilmnek a készítésénél is sokszor kértem a segítségét! De majdcsak beletanulok!
Üdv.: Zoli

(#22986) arvaiz69 válasza martong (#22983) üzenetére


arvaiz69
csendes tag

Szia!
Köszönöm szépen!
Üdv.: Zoli

(#22987) Sanyabá válasza arvaiz69 (#22981) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Na ne mán! Azok az ajtólapok, fabetétes ajtók , nem hobbi asztalosságról szólnak.
Valahol, valamikor bíztos tanultad ezt a szakmát. :U

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#22988) mdk01 válasza arvaiz69 (#22981) üzenetére


mdk01
addikt

Hobbiasztaloshoz mérve ügyes vagy.
Két gyors kritika.
Az asztal káváját hagyd legközelebb szélesre mert az merevíti meg rendesen...asszonypajtival ne próbáljátok ki.:) Esetleg alacsony lett az asztal, vagy a szék magas hogy így kikönnyítetted?
A másik, hogy a videó képeit sztem rakd időrendi sorrendbe a munkákat figyelembe véve. Értem ez alatt hogy láttuk a szép széket és asztalt készen, majd videó 2/3-ánál meg szétszedve felületkezelés nélkül.
Csak így tovább!

Szerk: A videód mellett az ajánlott első videó: Prodigy-firestarter
Nem is értem.:DDD

[ Szerkesztve ]

(#22989) pali923 válasza arvaiz69 (#22981) üzenetére


pali923
aktív tag

Én már régóta tudom, hogy nem hívhatod magad hobbiasztalosnak. :C

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#22990) arvaiz69 válasza Sanyabá (#22987) üzenetére


arvaiz69
csendes tag

Szia!
Igen fabetétes ajtók. Soha nem tanultam az asztalosságot és nem is dolgoztam soha asztalos mellett. A tanult szakmám kőműves.
Nagyon régen mikor építettem a családi házam, asztalossal csináltattam ajtót és ablakot! Sajnos nagyon befaragtam velük, mert mindegyik szelelt, érezhetően engedte a hideget, sőt mikor oldalról kapta az esőt befolyt a víz. Nem győztem olyankor az ablakpárkányra törölközőket rakni, hogy a falon ne csorogjon az esővíz! :- ( Azóta a ház ablakait műanyagokra cseréltettem. Amikor a melléképület építéséhez fogtam, akkor arra az elhatározásra jutottam, hogy én magam fogom elkészíteni az ajtót és az ablakokat, sőt még a garázsajtót is! Úgy gondoltam, megcsinálom magam, ha elrontom akkor nem szidok senkit. Nagy fába vágtam a fejszét, de mindenféle tapasztalat nélkül belefogtam! És miután az első gépeimet megvettem ( mert semmilyen gépeim sem volt) hozzá is fogtam. Egy asztali körfűrészt, egy 200-as szalagfűrészt és egy nagy felsőmarót vásároltam, mind Kinzo márkájú gép volt. Gyalugépem akkor még nem volt, a kezdetekben asztaloshoz hordtam a fát gyalultatni. És mint mondtam ez szinte az első munkám volt, bemelegítésként, egy-két vágódeszkát, a kamrába polcrendszert készítettem. És utána a képen látható ajtók ablakok jöttek. A marógéppel végig kézből dolgoztam, akkor még nem is gondoltam volna, hogy asztalba is lehet rakni. És ahogy szép lassan elkészültem, (nem egyik napról a másikra készültem el vele) egyre nagyobb önbizalmam lett. Vettem gyalugépet, nagyobb szalagfűrészt stb. és teljesen beleéltem magam a barkácsolásba. Utána készítettem az ebédlőasztalt székekkel, abból két garnitúrát is készítettem. Ja és hogy az elszántságom szemléltessem, az egész projektet a családiház egyik emeleti szobájában kialakított műhelyben végeztem.
Természetesen az ajtókat és ablakokat nem saját kútfőből csináltam, megkerestem egy nem messze lakó idős asztalos mestert (akihez a fákat hordtam gyalultatni) , akit folyamatosan bombáztam a kérdéseimmel! Szívesen segített a szakmai tanácsokban!
Üdv.: Zoli

(#22991) arvaiz69 válasza mdk01 (#22988) üzenetére


arvaiz69
csendes tag

Szia!
Az az igazság, hogy azt az ebédlőasztalt a székekkel együtt ( csak a székek háttámláján módosítottam) a meglévő ebédlőasztalomról másoltam, és annak is így volt kialakítva. Az ugyan igaz, hogy az tölgyfából készült!
Hogy lehet ide képet feltölteni? Az előző hozzászólásom mellé akartam képet feltölteni, de nem sikerült!
Üdv.: Zoli

(#22992) arvaiz69 válasza pali923 (#22989) üzenetére


arvaiz69
csendes tag

Szia, Kedves ismerős!
Köszönöm, de azért ne túlozzunk! :- ))))
Üdv.: Zoli

(#22993) thyeby válasza arvaiz69 (#22992) üzenetére


thyeby
őstag

Hidd el, nem túlzás ez részéről.

Az önbizalmad már megvan, most az önbecsülésnek kellene következnie. :D

Képfeltöltés:

(Amelyik általam beillesztett képet ki akarod nagyítani sasolásra, arra klikk, és eldobhatod a szemüveget.)

1:

Katt a "Fájl kiválasztása" button-ra

2:

Tallózás, aztán kattkatt a kiválasztott képre.

3:

Katt OK button

4:

Katt "Beillesztés" button

És Voila!
Ahol beillesztés után villog a kurzor, oda írhatsz olyan szöveget, ami az egérrel majd a kép fölött járva jelenik meg.
Javallott fájlformátum *.jpg. A nagy kép automatikusan kicsinyítve lesz beillesztve, majd a felhasználó ha ráklikkel, megkapja külön ablakban az eredeti méretet.

Új kép ugyanahhoz a hsz.-hoz:

Katt "Új kép feltöltése a szöveghez" menüitem, és kezdődik előröl a procedúra.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#22995) Sanyabá válasza arvaiz69 (#22990) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Arról meg ugye még nem is szóltunk, hogy ilyen volumenű és minőségű munkához meg felelő géppark is szükségeltetik.
Én ismerek sok olyan, 20-30 éve asztalos szakmában ténykedő embereket,akiknek feladná az általad készített termékek legyártása.
Látom van affinitásod a szakmához (volt szakoktatóként mondom),így hát nincs más hátra , mint előre! :C

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#22996) thyeby válasza #05304832 (#22994) üzenetére


thyeby
őstag

Link beillesztése úgy, hogy az agyasmobilosoknak is jó legyen:

1:

A linkelni kívánt URL kijelölése. A Chrome-ban egyetlen katt az URL sávba.

2:

Az URL vágólapra helyezése. Ha ki van jelölve, akkor a repülőmenü az jobb egérgomb, itt a "Másol, vagy a Copy" menüpontra klikk. A sietősebbeknek pedig egyszerűen Ctrl+C. Ekkor a vágólapra kerül az URL (weboldal címe).

3:

Katt a Link button-ra.

4:

Ide kell a linkelni kívánt URL címet másolni, ami már a vágólapon van.

5:

És az nem egyéb, mint megnyomjuk a Ctrl+V kombinésönt.

6:

Press áókhíí!

7:

Most ki van jelölve a Link szövegrész. Ha Entert nyomunk, akkor a nyájas telefonos csak annyit fog itt látni, hogy ez egy kattintható, bocs megérinthető link.

8:

Azonban bármit beírhatunk ide, ami inkább utal a linkelt tartalomra.

És kész is vagyunk, az eredmény hasonló lesz az alábbihoz.

Ez local1 sirámhozzászólása.

Aztán tovább szerkeszthetjük a hsz.-t.

Remélem, nem kavartam össze semmit - kicsit siettem.
És közben azt gondolom, hogy ja, azt könnyebb volt beírni, hogy ha valaki kiszerkesztené a linkelés tudományát, az milyen frankó lenne. :DDD

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#22997) arvaiz69


arvaiz69
csendes tag

Szia!
Köszönöm, akkor most megpróbálom a képet berakni! Szóval az előbbi hozzászólásomhoz akartam egy aktuális képet berakni, amikor még a műhelyem a családi ház emeleti szobájában volt! Nem mindennapi látvány volt, az biztos!
Üdv.: Zoli

(#22998) arvaiz69


arvaiz69
csendes tag

Még egyszer!

(#22999) arvaiz69


arvaiz69
csendes tag

Na azt hiszem már menni fog!
Szóval ilyen állapotok voltak akkoriban!

(#23000) jeni válasza arvaiz69 (#22999) üzenetére


jeni
félisten

Grat!!
Na az a DeWalt nem egy hobby gép! Mondanom se kell,lepipálsz pár asztalos mester a munkáiddal!!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.